This version of the page http://zenter.stel.sebastopol.ua/?do=9 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-07-03. The original page over time could change.
Севастопольський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації - Підсумки роботи Центру
           

Севастопольський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій

Ліцензія Міністерства освіти та науки України, Серія АГ № 508016 дата видачі ліцензії 06.12.2010 р.
           


СЬОГОДНI,

03 липня 2011 року, комплектуються групи для навчання за програмами:

 

 

 

 

 

 

 

 

 



З в і т
про підвищення кваліфікації у комунальному закладі «Севастопольський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій» ї
у 2010 році

Загальні положення

Комунальний заклад «Севастопольський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій» (далі - Центр) є закладом післядипломної освіти, який надає послуги післядипломної освіти державним службовцям, посадовим особам місцевого самоврядування і працівникам підприємств, установ та організацій, здійснює науково-методичну, інформаційну і консультаційну допомогу органам державної влади та органам місцевого самоврядування.

Центр створений розпорядженням Севастопольської міської державної адміністрації № 1586 – р від 17 липня 1996 року і діє під її безпосереднім керівництвом та контролем.

Координацію та контроль за роботою Центру у межах своїх повноважень здійснює Головне управління державної служби України.

Методичну, інформаційну і консультаційну допомогу Центру надає Національна академія державного управління при Президентові України.

Рада по роботі з кадрами Севастопольської міської державної адміністрації є наглядовою радою Центру і здійснює загальний контроль за його діяльністю.

Центр у своєму складі має: навчально – організаційний відділ, навчально – методичний відділ та бухгалтерію.

Структура та штатний розпис Центру сформовані відповідно до його функцій і завдань директором Центру і затверджені засновником – Севастопольською міською державною адміністрацією.

За штатним розписом у Центрі працює 15 штатних одиниць.

Робота Центру з підвищення кваліфікації державних службовців V-VII категорій посад, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад у Центрі здійснюється згідно з планами-графіками, затвердженими розпорядженнями голів Севастопольської міської державної адміністрації від 25 грудня 2008 р. №1085-р. та Севастопольської міської ради від 23 грудня 2009 р. № 722-рп.

Робота з підвищення кваліфікації державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування I-IV категорій посад у 2009 році здійснювалась згідно з договором центру з Головним управлінням державної служби України від 22 червня 2009 № 56/104.

Річний план роботи Центру погоджується начальником Управління державної служби Головного управління державної служби України в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.
Організація навчального процесу в Центрі у 2010 році

Основними документами, що регламентують освітню діяльність Центру, є Статут Центру; Ліцензія Міністерства освіти і науки України на підвищення кваліфікації державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування та керівників, працівників державних підприємств, установ, організацій за напрямом 1501 «Державне управління»; професійні програми підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, погоджені Головдержслужбою України, Департаментом вищої освіти Міністерства освіти і науки України, Інститутом інноваційних технологій та змісту освіти Міністерства освіти і науки України.

У жовтні 2010 року Центр успішно пройшов ліцензування на підтвердження права надання освітніх послуг з підвищення кваліфікації зазначеної категорії (витяг з рішення ДАК України від 5 жовтня 2010 року, протокол № 85).

Організація та проведення навчального процесу регламентується Положенням про організацію навчального процесу в Севастопольському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій.

У липні 2010 року Комунальний заклад «Севастопольський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій» отримав сертифікат, яким посвідчується відповідність послуг у галузі підвищення кваліфікації за напрямом 1501 «Державне управління» вимогам ДСТУ ISO 9001:2009 «Системи управління якістю. Вимоги».

Документ виданий на підставі результатів перевірки та оцінки системи управління якістю.

Метою підвищення кваліфікації державних службовців, посадових осіб органів місцевого самоврядування, працівників підприємств, установ та організацій є поглиблення конкретних соціально-гуманітарних, правових, економічних знань, формування умінь їх застосовувати в практичній діяльності; навичок адміністративно-управлінської роботи; орієнтація на глибокий аналіз та узагальнення передового досвіду європейських країн; спонукання до систематичного оновлення своїх знань, а також розвиток уміння самостійно вирішувати проблеми, приймати управлінські рішення на основі законів України та інших нормативно-правових актів.

Основними споживачами освітніх послуг Центру є державні службовці місцевих органів влади та посадові особи органів місцевого самоврядування V-VII категорії посад.

У регіоні зберігається постійна потреба у послугах з підвищення кваліфікації, які надаються Центром. Протягом останніх п’яти років загальна чисельність слухачів Центру залишається на рівні біля 2-х тисяч осіб щорічно, що відповідає ліцензійному обсягу. (Додаток № 1 ).

Всього у 2010 році у Центрі підвищили кваліфікацію 2376 осіб, серед них: 857 державних службовців місцевих адміністрацій, 134 посадові особи органів місцевого самоврядування, 257 депутатів місцевих рад, 126 державних службовців територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, 837 працівник підприємств, установ та організацій і 17 учасників регіонального конкурсу для виявлення осіб, що мають здібність працювати на посадах державних службовців або посадових осіб місцевого самоврядування, а також 148 слухачів із числа жителів міста. (Додаток № 2).

Про постійно існуючу потребу у підвищенні кваліфікації представників органів влади свідчить співвідношення загальної чисельності державних службовців адміністрацій та посадових осіб органів місцевого самоврядування регіону (V-VII категорій посад) і таких, що підвищили кваліфікацію у Центрі 2010 року. Наведена діаграма демонструє, що всі працівники місцевих адміністрацій та кожний другий представник органів місцевого самоврядування відповідних категорій посад підвищує кваліфікацію у Центрі щорічно (Додаток № 3).

Останні 3 роки фіксується стабільне перевищення планових показників підвищення кваліфікації державних службовців адміністрацій, посадових осіб та депутатів місцевих рад. (Додаток № 4).

Види та форми підвищення кваліфікації

Відповідно до Положення про систему підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування, затвердженого Постановою КМУ від 7 липня 2010 р. N 564, основними видами підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування у Центрі є :

навчання за професійними програмами підвищення кваліфікації;

тематичні постійно діючі семінари;

спеціалізовані короткострокові навчальні курси;

тематичні короткострокові семінари, зокрема тренінги;

стажування в органах, на які поширюється дія Законів України «Про державну службу» (3723-12) та «Про службу в органах місцевого самоврядування» (2493-14 ), а також за кордоном;

самостійне навчання (самоосвіта), зокрема участь у щорічному Всеукраїнському конкурсі «Кращий державний службовець».

Відповідно до планів-графіків підвищення кваліфікації у 2010 році за професійними програмами підвищили кваліфікацію 95 державних службовців та посадових осіб; 253 особи - за програмами тематичних постійно діючих семінарів, за програмами тематичних короткострокових семінарів кваліфікацію підвищили 631 слухач. За програмами самоосвіти підвищили кваліфікацію 12 державних службовців - переможців I та II турів щорічного Всеукраїнського конкурсу «Кращий державний службовець». (Додаток №5).

У звітному році також пройшли навчання депутати місцевих рад: за програмами постійно діючих семінарів – 13 осіб, за програмами короткострокових семінарів –244 особи

Підвищення кваліфікації за професійними програмами спрямовується на вдосконалення правової, фінансово-економічної, соціально-гуманітарної, управлінської та іншої підготовки державних службовців, посадових осіб, депутатів, працівників підприємств, установ та організацій.

Основним завданням тематичних постійно діючих та короткострокових семінарів, що організовуються у Центрі, є вивчення законів України, указів і розпоряджень Президента України, рішень Кабінету Міністрів України, а також досягнень теорії і практики управління, кращого досвіду управлінської та господарської роботи.

При визначенні тематики навчальних програм, модулів професійних програм і тематичних семінарів з метою забезпечення актуалізації їх змісту, Центром враховуються положення законів України, указів Президента України, постанов Верховної Ради України, постанов Кабінету Міністрів України, розпоряджень Кабінету Міністрів України, наказів Головного управління державної служби та інших нормативно-правових документів, які щорічно рекомендуються Головним управлінням державної служби України.

Основними формами організації навчального процесу в Центрі є: навчальні заняття, самостійна робота, контрольні заходи.

Основні види навчальних занять у Центрі це: лекція; тематична зустріч, семінарське заняття; практичне заняття, у тому числі: виїзне, «круглий стіл», тренінг, обмін досвідом роботи, ділова (рольова) гра; дискусія; екскурсія; практика в органах виконавчої влади та органах місцевого самоврядування; науково - практична конференція.

Продовжується практика проведення виїзних семінарів, спрямованих на підвищення ефективності навчального процесу, наближення навчання безпосередньо до робочого місця. У минулому році проведено 23 такі семінари.

З метою придбання фахівцями певних знань та вироблення умінь застосовувати їх у професійній діяльності впроваджуються активні форми проведення занять: тренінги, ділові ігри, кейс-стаді, семінари та дискусії, майстер-класи, круглі столи. 2010 року питома вага практичних занять у навчальному процесі складала понад 40 % (Додаток №6).

Більшу частину від загальної кількості активних форм складають тренінги та семінари – дискусії (23% відповідно).

Усього протягом року розроблено та було використано у навчальному процесі 57 різних інтерактивних форм проведення занять.

Традиційним стали науково-практичні конференцій, які проводяться двічі на рік за участю слухачів і викладачів Центру. Вони стали своєрідним підсумком та узагальненням навчання з підвищення кваліфікації за професійною програмою. Протягом звітного 2010 року науково-практичні конференції проводились за наступними темами: «Практичні аспекти удосконалення управлінської діяльності в органах виконавчої влади» та «Державна регіональна політика: стан, проблеми, вітчизняний та європейській досвід».

Постійно актуалізується тематика випускних робіт, використовується можливість проведення відеомостів з метою обміну досвідом з представниками різних регіонів України з питань державної служби та державного управління.

Важливою складовою сучасної організації навчального процесу є його інформаційно-аналітичне забезпечення, яке здійснюється шляхом впровадження сучасних інформаційних технологій. У Центрі працює клас інформаційних технологій, обладнаний сучасними ПЕОМ, об'єднаними у локальну мережу, мультимедійним проектором, ноутбуком, smart-board. Слухачі Центру мають доступ до мережі Internet.

Підвищення кваліфікації державних службовців органів влади, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад

У звітному році зміст усіх професійних програм та програм семінарів актуалізовано з урахуванням потреб часу, регіону та рекомендацій Головного управління державної служби України.

У 2010 році для задоволення освітніх потреб державних службовців міської та районних державних адміністрацій, посадових осіб місцевого самоврядування було розроблено та затверджено професійні програми підвищення кваліфікації для уперше прийнятих на державну службу, та віком до 35 років, а також для державних службовців, які вдруге підвищували свою кваліфікацію через 3-5 років, та професійна програма для посадових осіб місцевого самоврядування.

Основне завдання тематичних постійно діючих та короткострокових семінарів - надання необхідних знань з актуальних питань державного управління та державної служби та придбання практичних навичок прийняття управлінських рішень, оперативного реагування з метою ефективного розв`язання проблем, що виникають.

На 2010 рік відповідно до планів - графіків для держслужбовців адміністрацій, посадових осіб та депутатів місцевих рад було розроблено 16 програм тематичних постійно діючих семінарів та 21 програм короткострокових семінарів (відповідно у 2009 році 14 та 19 програм).

Під час семінарів вивчались питання соціальної політики, ділового мовлення, інноваційної діяльності, ґендерної політики, інтеграції України до ЄС, інформаційного забезпечення, залучення молоді до державної служби та ін.

У звітному році, як і раніше, особлива увага приділялась питанням запобігання та протидії проявам корупції в органах державної влади. Ці питання вивчалися державними службовцями та посадовими особами у рамках професійних програм підвищення кваліфікації за темою «Причини та умови, які призводять до порушення антикорупційного законодавства, та заходи щодо їх усунення».

Напрактичному занятті з питань декларування доходів державними службовцями

Державні службовці навчалися за програмою тематичного короткострокового семінару «Запобігання та протидія корупції у сфері державної служби». З метою розширення аудиторії з вивчення цієї теми вказаний семінар проводився безпосередньо на базах районних та міської адміністрацій. На замовлення кадрових служб до навчального плану семінару включались питання декларування доходів державними службовцями як важливої складової профілактики корупції.

Відповідно до плану – графіка для працівників виконавчих апаратів органів місцевого самоврядування пройшов тематичний короткостроковий семінар «Запобігання та протидія корупції в органах місцевого самоврядування»

У звітному періоді на виконання Програми розвитку державної служби на 2005 - 2010 р. р. згідно з планом спільних заходів з Управлінням державної служби Головного управління державної служби України в АРК та м. Севастополі організовано підвищення кваліфікації посадових осіб місцевого самоврядування та державних службовців за програмами семінарів «Порядок проведення декларування доходів та видатків посадовими особами органів виконавчої влади та місцевого самоврядування відповідно до Закону України «Про державну службу», «Стратегія державної кадрової політики України», в яких також були розглянуті питання боротьби з корупцією.

З метою якісного роз’яснення практичних антикорупційних питань для участі у семінарах були запрошені представники Управління міністерства внутрішніх справ у м. Севастополі, Державної податкової адміністрації у м. Севастополі.

Питання соціальної політики вивчалися державними службовцями та посадовими особами в модулях професійних програм «Соціально-гуманітарні пріоритети розвитку регіону», «Політологія, гуманітарна та соціальна політика в Україні», «Соціальні та психологічні аспекти державної служби» .

Семінари з удосконалення навичок та підвищення рівня володіння українською мовою, як і раніше, залишаються популярними. Для задоволення потреб державних службовців регіону з вивчення державної мови у звітному році проводились як постійно діючі, так і короткострокові семінари.

Навчитись вільно користуватися виражальними засобами української мови; практично закріпити знання з питань складання та оформлення управлінських документів з використанням стандартизованих конструкцій ділового стилю державні службовці адміністрацій регіону мали можливість під час постійно діючих семінарів «Тренінг з культури мови державного службовця» та «Документ як основний вид ділового мовлення державного службовця».

Для посадових осіб місцевого самоврядування була розроблена спеціальна програма удосконалення знань з питань української мови «Документ як основний вид ділового мовлення посадової особи», в якій ураховано спеціальні мовні конструкції та термінологія.

Актуальні питання інноваційної діяльності розглядались у рамках модулів професійних програм та тематичних семінарів. У професійній програмі слухачами вивчалися такі теми, як «Регіональні аспекти інноваційної діяльності», «Інноваційна діяльність як фактор забезпечення економічного розвитку», «Соціально-гуманітарні пріоритети розвитку регіону», «Управління економічним розвитком регіону в умовах переведення економіки на інноваційну модель, активізації інвестиційного процесу та інтеграції в ЄС». Виїзний семінар «Інноваційна та інвестиційна діяльність: стан та перспективи розвитку у регіоні» проводився на замовлення Балаклавської районної державної адміністрації.

Як і раніше, зацікавленість у державних службовців викликають питання з утвердження ґендерної рівності. У рамках професійних програм ці питання розглядались за темами модулів «Інтеграція комплексного гендерного підходу в управлінську діяльність». «Забезпечення гендерного паритету українського суспільства як фактор європейської інтеграції», «Гендерний аналіз програм, проектів місцевих бюджетів як чинник сталого розвитку регіону». Слухачам був також запропонований тематичний короткотерміновий семінар «Ґендерні проблеми громадського і політичного розвитку України та регіону».

У минулому році для підвищення кваліфікації державним службовцям регіону була запропонована програма короткострокового семінару «Державна система захисту інтелектуальної власності». У ході навчання слухачі знайомились з основними засадами законодавства України про інтелектуальну власність та розглянули алгоритм його використання у практичній діяльності.

З метою сприяння забезпеченню місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування фахівцями у сфері європейської та євроатлантичної інтеграції України, які володіють знаннями і навичками, необхідними для виконання завдань з реалізації державної політики у цій сфері, та здатні компетентно виконувати зазначені завдання на регіональному та місцевому рівнях протягом року Центром здійснювались заходи щодо впровадження Державної цільової програми підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців у сфері європейської та євроатлантичної інтеграції на 2008-2011 роки.

У змісті професійних програм передбачалось вивчення модулів «Європейська інтеграція України» та «Європейський досвід організації місцевого самоврядування».

Відповідно до планів-графіків проведено навчання державних службовців та посадових осіб за програмою короткострокового семінару «Основні напрямки здійснення європейської та євроатлантичної інтеграції».

Враховуючи вимоги сьогодення, відповідно до Програми розвитку державної служби на 2005-2010 роки щодо оволодіння державними службовцями офіційними мовами ЄС,у Центрі продовжувалось навчання за програмою постійно діючого семінару «Мовна підготовка державних службовців у період руху України до ЄС». За цією програмою поповнювали знання з англійської мови державні службовці місцевих адміністрацій. Особливістю навчання у рамках цієї програми було використання інтерактивної дошки Smart-board, комп`ютерної платформи та мережі Internet на практичних заняттях.

Використання можливостей інтерактивної дошки Smart-board під час вивчення англійської мови державними службовцями

Враховуючи потреби слухачів щодо підвищення кваліфікації з питань інформаційного забезпечення, у Центрі розроблені програми тематичних постійно діючих семінарів для цільових аудиторій «Використання сучасних інформаційних технологій в практичній діяльності державних службовців», «Використання комп'ютерних технологій у практичній роботі органів місцевого самоврядування». Під час практичних занять слухачі отримали знання та навички з питань використання можливостей електронних таблиць MS Excel для аналізу та прогнозів в управлінській та господарській діяльності, програми MS Power Point для підготовки звітів, доповідей та проектів.

У звітному році особливо актуальним було вивчення питань контролю за виконанням рішень органів влади. Ці питання вивчались як за модулями «Виконавська дисципліна та контроль виконання у роботі органів виконавчої влади» професійних програм, так і на короткостроковому семінарі «Контроль та виконавська дисципліна в органах виконавчої влади». Програма розроблена на замовлення кадрових служб та реалізовувалась безпосередньо на базах адміністрацій.

З метою підвищення результативності та ефективності діяльності органів влади державні службовці міської та районних адміністрацій за програмою короткострокового семінару «Впровадження системи управління якістю в органах державної влади» вивчали питання впровадження системи управління якістю.

Для формування цілісних знань, умінь та практичних навичок щодо забезпечення дотримання вимог Закону України «Про звернення громадян» державні службовці – представники районних державних адміністрацій - підвищили свою кваліфікацію під час короткострокових семінарів «Практичні питання забезпечення прав громадян на звернення» з використанням методичного посібника, розробленого безпосередньо працівниками відділу по роботі зі зверненнями громадян міської державної адміністрації.

Враховуючи необхідність в отриманні знань з питань управління часом та формування власного іміджу, державні службовців районних адміністрацій та посадові особи місцевого самоврядування вивчали тайм-менеджмент та навчались створювати систему управлінської ефективності за програмою семінару «Самоменеджмент державного службовця як одна із складових успішної діяльності».

За результатами опитувань та аналізу потреб державних службовців регіону програма постійно діючого семінару «Публічний виступ як ефективне знаряддя діяльності державного службовця» і у 2010 році залишилась затребуваною. У ході семінару слухачі на практиці вивчали психологічні вимоги до підготовки публічного виступу, логічні особливості побудови виступу, ознайомились з методикою відповідей на запитання. На заняттях надавалась можливість практично відпрацювати здобуті навички шляхом перегляду та обговорення відеоматеріалу, відзнятого під час семінару за безпосередньою участю слухачів.

Державні службовці навчились володіти технікою мови, формувати індивідуальний стиль публічного виступу та підвищили рівень власної мовної культури.

Під час проведення тренінгу з питань «професійного вигоряння»

У 2010 році була продовжена серія семінарів-тренінгів «Профілактика «професійного вигоряння» державних службовців». Метою семінару було вироблення у державних службовців стресостійких та поведінкових особливостей, які дозволяють адекватно справлятися з ознаками синдрому вигоряння. На практичних заняттях, які проводились в інтерактивних формах, слухачі отримали рекомендації щодо виявлення і подолання стресогенних факторів.

Постійна увага приділяється навчанню депутатів місцевих рад. Так, у звітному періоді для підвищення кваліфікації цієї категорії слухачів було проведено низку тематичних семінарів.

Для депутатів Нахімовської та Ленінської у місті Севастополі рад пройшов виїзний семінар «Асоціації органів місцевого самоврядування та їх добровільні об’єднання». З метою підвищення кваліфікації депутатів розглядались питання про правові принципи організації асоціацій органів місцевого самоврядування, інших форм добровільних об’єднань, фінансові та матеріальні основи діяльності асоціацій.

Формуванню у слухачів практичних умінь реалізовувати чинне законодавство у процесі депутатських повноважень сприяло навчання за програмою «Практика реалізації органами місцевого самоврядування законодавства про адміністративні порушення».

Для підвищення ефективності та якості роботи депутатам було запропоновано підвищення кваліфікації на семінарі «Використання комп’ютерних технологій у практичній роботі органів місцевого самоврядування».

Новообрані депутати місцевих рад мали змогу підвищити власну кваліфікацію з питань природокористування та екологічної політики при виконанні депутатських повноважень на семінарі «Функції та повноваження органів місцевого самоврядування у вирішенні екологічних проблем та природокористування».

Депутати на заняттях вивчають питання вирішення екологічних проблем

Для депутатів Балаклавської районної у місті Севастополі ради був проведений виїзний семінар «Шляхи розв’язання соціальних проблем», на якому розглядались актуальні питання щодо вирішення соціальних проблем у Севастопольському регіоні.

На замовлення міської Ради поза планом-графіком пройшов тематичний короткостроковий семінар «Правове забезпечення місцевого самоврядування» з метою навчання новообраних депутатів місцевих рад м . Севастополя.

Підготовка учасників Конкурсу «Кращий державний службовець»

Публічний виступ учасників Конкурсу рамках засідань за круглим столом

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2007 року № 1152 із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2008 року № 1136, наказу Головного управління державної служби України від 23.02. 2010 р. № 49, у 2010 році на базі Центру здійснювалася підготовка до ІІ туру Конкурсу «Кращий державний службовець». Фахівцями Центру розроблені та погоджені в управлінні державної служби Головного управління державної служби України в АРК та м. Севастополі і в Севастопольській міській державній адміністрації програма та навчальний план тематичного постійно діючого семінару «Удосконалення діяльності сучасного державного службовця» тривалістю 40 академічних годин.

Метою програми визначено удосконалення знань державних службовців з основних засад державного управління та виконавчої влади, актів та процедур управлінської діяльності, формування навиків службової етики та етикету, підготовка та здійснення публічного виступу за запропонованою тематикою.

Методика навчання передбачала використання інтерактивних форм: семінари - дискусії, тренінги, відеотренінг, майстер – класи, кейс-стаді, круглий стіл, практичні заняття.

Після закінчення навчання слухачі отримали свідоцтва про підвищення кваліфікації та електронні видання на допомогу учаснику Всеукраїнського конкурсу «Кращий державний службовець».

Навчання працівників підприємств, установ та організацій, населення міста

Щорічно у Центрі проходять навчання працівники підприємств, установ та організацій м. Севастополя, населення міста.

Працівники Севастопольського морського порту на заняттях з української мови

Фахівці державного підприємства «Севастопольський морський порт» вивчали державну мову за програмою «Українська мова в державних установах».

Для працівників підприємств, установ та організацій м. Севастополя, населення міста розроблена програма та проведено навчання за темою «Актуальні питання кадрової роботи та архівна справа».

Центр продовжує співпрацювати із Севастопольським міським центром зайнятості з питань навчання незайнятого населення, яке перебуває на обліку та має статус безробітного. Для цієї категорії слухачів розроблені спеціальні програми: «Основи підприємницької діяльності»; «Актуальні питання кадрової роботи»; «Основи комп’ютерної грамотності»; «Сучасні аспекти трудової діяльності»; «Удосконалення діяльності робітників сфери послуг»; «Українська мова ділового спілкування», «Державне та муніципальне управління». Протягом року 107 безробітних отримали спеціальні знання та навички під час навчання у Севастопольському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації.

Продовжується робота щодо надання освітніх послуг населенню м. Севастополя. Для цієї категорії слухачів проводилось навчання за програмами: «Українська мова ділового спілкування», «Актуальні питання кадрової роботи», «Користувач персонального комп’ютера», «Державна служба в Україні: правовий статус, стиль та методи роботи»

Робота з формування викладацького складу

Навчальний процес підвищення кваліфікації державних службовців органів державної влади, посадових осіб органів місцевого самоврядування, працівників підприємств, установ та організацій, населення міста забезпечується залученням викладачів навчальних закладів міста та спеціалістів органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

У комп’ютерній базі Центру «Викладач» зареєстровано 277 осіб. 2010 року до навчального процесу залучено 70 викладачів. Це і викладачі вищих навчальних закладів, і працівники органів державної влади, органів місцевого самоврядування та територіальних підрозділів центральних органів влади. 30 % з них мають науковий ступінь та вчене звання, а саме: 2 доктори наук, 19 кандидатів наук, 8 з яких мають вчене звання доцентів. 19% викладачів від загальної чисельності задіяних в навчальному процесі мають кваліфікаційний рівень магістра з різних галузей знань. Серед викладачів є 1 Заслужений працівник освіти України та 1 Заслужений працівник освіти Автономної Республіки Крим. 46% викладачів – працівники органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, територіальних підрозділів центральних органів влади (32 особи), з них 1 кандидат наук і 9 магістрів. Середній вік викладачів складає 46 років.

За звітний рік до навчального процесу залучено 15 нових викладачів, з них 3 мають науковий ступінь кандидата наук, 4 – кваліфікаційний рівень магістра.

Викладачі Центру при проведенні занять надають значну перевагу таким активним формам, як ділові ігри, кейс-стаді, тренінги, дискусії, круглі столи, диспути тощо, які спонукають слухачів до творчої активності, зацікавленості під час навчання, сприяють залученню до активної навчально-пізнавальної діяльності, формуванню належного рівня професійних умінь, навичок та здібностей прогнозування управлінських ситуацій і оволодіння інструментально-аналітичними засобами управлінської діяльності.

Дуже цікаві, змістовні, прогностично орієнтовані на повноцінне підвищення індивідуально-професійного статусу державного службовця, з використанням сучасних інформаційних технологій є заняття, які проводять Артеменко В.М., начальник Управління державної служби Головного управління державної служби України в АРК та м. Севастополі; Алієва Т.П., начальник організаційно-кадрового відділу виконавчого апарату Севастопольської міської ради; Дубровський В.Ф., кандидат педагогічних наук;Кондіус І.С., кандидат економічних наук; Максимова О.М., кандидат політичних наук; Некращук Л.С., старший викладач кафедри загальноекономічних дисциплін Севастопольського економіко-технологічного факультету Донецького національного університету економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського; Пономаренко І.Л., кандидат психологічних наук; Сторожук Р.П., кандидат з державного управління, Сенюшкіна Т.О., доктор наук з державного управління; Терницька С.В., кандидат педагогічних наук; Тумакова С.В., кандидат економічних наук, здобувач наукового ступеню доктора економічних наук, Заслужений працівник освіти України; Чекмезов В.І., кандидат філософських наук; Щепа Н.Б., начальник відділу представництва інтересів держави в судах України та організаційно-аналітичного забезпечення Головного управління юстиції у м. Севастополі та інші.

Заняття в інтерактивних формах проводять провідні викладачі Центру кандидат економічних наук Кондіус І.С., кандидат педагогічних наук Дубровський В.Ф.

Викладачі Центру беруть активну участь в розробці начальних програм, навчально-методичних посібників, презентаційних програм. Вони постійні учасники науково - практичних конференцій, міжнародних проектів, круглих столів, семінарів з питань підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, що позитивно впливає на удосконалення організаційно-методичного забезпечення підвищення кваліфікації працівників органів державної влади регіону.

Особлива увага надається підвищенню кваліфікації викладачів Центру. Так, 2010 року у рамках Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» викладачі Авраменко О.В. і Кондіус І.С. пройшли навчання за програмою «Підготовка тренерів з розробки регіональних та місцевих програм»; Дубровський В.Ф., Кононцева І.Є. та Кулик С.І. протягом вересня-грудня 2010 року взяли участь у циклі навчальних тренінгів за програмою «Підготовка викладачів у сфері європейської інтеграції в рамках Державної цільової програми підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців у сфері європейської та євроатлантичної інтеграції України на 2008-2011 роки»; у рамках Проекту Програми розвитку ООН викладачі Центру Гук Л.В., Мосюндзь О.В., Терницька С.В. були учасниками «Програми для тренерів із ґендерної політики» та успішно набули кваліфікацію тренерів Програми рівних можливостей та прав жінок в Україні.

У травні 2010 року для викладачів Центру із залученням представників регіональних центрів перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів влади пройшов семінар з демонстрацією фрагментів тренінгу за темою «Застосування тренінгових технологій у процесі підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування». Семінар – тренінг проводився з метою інтенсифікації процесу підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування через впровадження тренінгових технологій. У тренінгу взяли участь: провідні викладачі Севастопольських ВНЗів, представники регіональних центрів перепідготовки та підвищення кваліфікації Автономної Республіки Крим, міст Вінниці, Луцька, Луганська, Житомира, Запоріжжя, Чернігова, Сум, Херсона, Тернополя, представники Севастопольської міської державної адміністрації, Севастопольської міської Ради. В рамках тренінгу обговорювалися питання сучасних підходів до використання тренінгових технологій в освіті дорослих; особливостей проведення тренінгів у підвищенні кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування. Учасникам були запропоновані різні моделі тренінгів та методичні рекомендації щодо практичного застосування тренінгових технологій у навчальному процесі.

Міжнародне співробітництво

У рамках міжнародного співробітництва Центр продовжує плідну співпрацю з представництвом Фонду Ганнса Зайделя в Україні.

У 2010 році закінчилась реалізація дворічного спільного проекту з Фондом «Навчання кадрів для забезпечення стійкого розвитку Севастопольського регіону в сучасних умовах».

Метою проекту була підготовка кваліфікованих кадрів з питань планування, управління, правового забезпечення розвитку регіонів з урахуванням досвіду, накопиченого в цій сфері країнами Євросоюзу.

Особливий акцент у навчанні учасників проекту у 2010 році ставився на питаннях реалізації державної регіональної політики, забезпечення сталого розвитку Севастопольського регіону.

Протягом 2010 року слухачі пройшли навчання за програми: «Аналіз та оцінка регіонального розвитку: соціальний, екологічний та економічний аспекти», «Формування та вибір стратегії стійкого розвитку території – інноваційний механізм ефективного регулювання регіонального розвитку», «Стратегічне планування регіонального розвитку на прикладі сільських територій Севастопольського регіону».

Робота конкурсної комісії під час захисту випускних робіт учасників проекту «Навчання кадрів для забезпечення стійкого розвитку Севастопольського регіону в сучасних умовах».


У ході захисту учасники продемонстрували необхідні навички з розробки програм забезпечення стійкого розвитку територій Андріївської, Верхнєсадівської, Орлинівської, Тернівської сільських рад з урахуванням специфіки інтересів територіальної громади, аналізу сильних та слабких сторін.

У червні відбулось конкурсне оцінювання та відбір програм, розроблених у рамках реалізації проекту.

Для команди-переможця у листопаді було організовано стажування з метою ознайомлення з досвідом роботи щодо розв`язання даних проблем в м. Кемптен (Баварія).

Для представників органів влади Севастопольського регіону проводились семінари з актуальних питань управлінської діяльності.

У червні 2010 р заступник керівника Баварської школи управління з навчання державних службовців (Німеччина) Хельфрих Раймунд провів короткостроковий семінар за темою «Адміністративна реформа: цілі та ролі управління персоналом». З принципами та стилями керівництва підлеглими у державному управлінні, чинниками, які впливають на результативність праці під час семінару познайомились понад 60 державних службовців, працівників підприємств, установ та організацій.

Заняття проводить заступник керівника Баварської школи управління з навчання державних службовців (Німеччина) Хельфрих Раймунд

Для представників туристичної галузі міста, державних службовців місцевих адміністрацій, посадових осіб та депутатів органів місцевого самоврядування Севастопольського регіону, діяльність яких пов’язана з розвитком туризму референт Фонду Ганнса Зайделя професор, доктор Юрген Вальхсхьофер (Німеччина), провів семінар «Підтримка туризму на місцевому рівні. Баварський досвід»

Співробітництво та співпраця з навчальними закладами, установами і організаціями

Працівники Центру продовжують тісно співпрацювати з регіональними центрами підвищення кваліфікації, українськими та зарубіжними навчальними закладами та установами.

У грудні у рамках підведення підсумків навчання державних службовців місцевих державних адміністрацій та посадових осіб органів місцевого самоврядування за професійною програмою підвищення кваліфікації відбулась науково-практична конференція на тему «Державна регіональна політика: стан, проблеми, вітчизняний та європейській досвід», у якій взяли участь представники Івано-Франківської та Чернігівської областей.

Під час проведення on-line зв’язку з Івано-Франківськом та Черніговом

У квітні 2010 року відбулась міжнародна відеоконференція «Патріотизм як основа слов`янського народу», організована Брянською філією Орловської регіональної академії державної служби, центрами перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій Луганської області і м. Севастополя, Одеським регіональним інститутом державного управління Національної академії державного управління при Президентові України. Конференція присвячена 65-ій річниці Великої Перемоги. Учасниками заходу були представники органів влади, ветеранських і молодіжних організацій, воєнно-патріотичних об`єднань, закладів освіти міста.

З метою сприяння економічному розвитку Севастополя та відповідно до договору про співпрацю з Севастопольською торгово-промисловою палатою Центр здійснював підвищення кваліфікації 23 працівників лабораторій підприємств міста.

У грудні 2010 року державні службовці місцевих адміністрацій мали нагоду стати учасниками тренінгу з питань ґендерної політики, який започаткував серію каскадних семінарів у рамках співпраці Головдержслужби України і Програми рівних можливостей та прав жінок.

Спільно з управлінням Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Севастополя у жовтні-грудні 2010 року були організовані та проведені короткострокові семінари за темою «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» з підвищення кваліфікації керівників, головних бухгалтерів підприємств, установ та організацій міста.

Головне управління державного казначейства України у м. Севастополі ініціювало проведення семінару для розпорядників та одержувачів бюджетних коштів державного та місцевих бюджетів м. Севастополя. Учасниками цього заходу стали понад 60 представників установ, підприємств та організацій міста, які є постійними споживачами послуг Центру.

Спільно з Інститутом економічних досліджень була проведена серія семінарів «Здійснення закупівель за державні кошти» для голів та членів тендерних комітетів підприємств та установ міста.

Севастопольський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації здійснює свою діяльність у постійній взаємодії з Управлінням державної служби Головного управління державної служби України в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.

Працівники управління беруть активну участь у проведенні заходів та безпосередньо у навчальному процесі. За участю представників управління проводились відкриття професійних програм підвищення кваліфікації, конференції за підсумками навчання за професійною програмою, Конкурс для молоді, Конкурс «Кращий держслужбовець».

За ініціативою регіональної ГДС проводились тематичні короткотермінові семінари з питань кадрової роботи

Ресурсне забезпечення Центру

Матеріально-технічну базу і фінанси Центру складають основні фонди, оборотні кошти та інші матеріальні і фінансові цінності, вартість яких відображається на самостійному балансі.

Фінансування Центру здійснюється Севастопольською міською державною адміністрацією за рахунок місцевого бюджету відповідно до замовлень міської державної адміністрації і міської Ради на підвищення кваліфікації державних службовців міської і районних адміністрацій та посадових осіб місцевого самоврядування і депутатів місцевих рад.

Загальна вартість основних фондів складає 407, 234 тис. грн.

Загальна площа орендованих приміщень становить 941,42 кв. м., у тому числі площа навчальних аудиторій 244,8 кв.м.

Матеріально-технічна база включає три аудиторії загальною площею 82,50 кв. м кв.м на 61 місце, лекційний зал площею 97,3 кв .м на 100 місць, комп’ютерний клас площею 63 кв .м на 18 робочих місць.

Враховуючи сучасні вимоги до організації навчального процесу, перспективи подальшого розвитку, Центром проводиться робота над поліпшенням матеріально-технічної бази.

Перспективи розвитку Центру на 2011 рік

Пріоритетним напрямком у діяльності Центру є подальше вдосконалення якості надання освітніх послуг державним службовцям та посадовим особам місцевого самоврядування, працівникам підприємств, діяльність яких спрямована на забезпечення ефективності функціонування державної влади та місцевого самоврядування на регіональному рівні, у тому числі:

1. Зміцнення зв’язків з органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, з Управлінням державної служби Головного управління державної служби України в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі; розширення співробітництва з Національною Академією державного управління при Президентові України з питань удосконалення процесу підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій, науково-методичного забезпечення навчання.

2. Вдосконалення процесу вивчення освітніх потреб замовників навчання з підвищення кваліфікації державних службовців V-VII категорії посад місцевих адміністрацій та посадових осіб органів місцевого самоврядування V-VII категорії посад.

3. Подальше впровадження активних форм проведення занять, особливо тренінгів, у процесі підвищення кваліфікації.

4. Продовження практики проведення щорічних заходів для викладачів з питань удосконалення процесу підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування.

5. Продовження взаємодії з Фондом Ганнса Зайделя (Німеччина) з питань підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб, новопризначених на керівні посади, та осіб, зарахованих до кадрового резерву.

6. Розширення напрямків взаємодії з представниками органів влади та центрів перепідготовки та підвищення кваліфікації регіонів України з актуальних питань організації та проведення підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування.

7. Зміцнення матеріально-технічної бази, зокрема модернізація комп`ютерного забезпечення та проведення ремонту приміщень Центру.