This version of the page http://zenter.stel.sebastopol.ua/?do=26 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-06-28. The original page over time could change.
Севастопольський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації - Підсумки роботи Центру
           

Севастопольський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій

Ліцензія Міністерства освіти та науки України, Серія АГ № 508016 дата видачі ліцензії 06.12.2010 р.
           


СЬОГОДНI,

28 червня 2011 року, комплектуються групи для навчання за програмами:

 

 

 

 

 

 

 

 

 



З в і т
про підвищення кваліфікації
у 2007 році

Комунальний заклад «Севастопольський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій» (далі - Центр) є закладом післядипломної освіти, який надає послуги післядипломної освіти державним службовцям, посадовим особам місцевого самоврядування і працівникам підприємств та науково-методичну, інформаційну і консультаційну допомогу органам державної влади та органам місцевого самоврядування.
Підвищення кваліфікації та навчання у Центрі проходять: державні службовці V-VII категорій посад - працівники міської і районних адміністрацій, посадові особи міської, районних, сільських і селищних рад, працівники територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, депутати рад усіх рівнів, працівники підприємств установ та організацій, населення міста .
Освітня діяльність у Центрі здійснюється відповідно до ліцензії Міністерства освіти і науки України АА №868076 від 30.11.2004 р. та ліцензії Севастопольської міської державної адміністрації АА №265499 від 03.04.2006 р.
Підвищення кваліфікації державних службовців V-VII категорій посад, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад усіх рівнів у Центрі у 2007 році здійснювалося за погодженням з Головним управлінням державної служби згідно з планами-графіками, затвердженими розпорядженнями голів Севастопольської міської державної адміністрації та Севастопольської міської ради депутатів.
Організація навчального процесу в Центрі ґрунтується на основних принципах освіти та державної служби і здійснюється за професійними програмами та програмами тематичних постійно діючих і короткотермінових семінарів.
У 2007 році кваліфікацію підвищили 2192 особи: серед них - 997 державних службовців органів виконавчої влади і 85 посадових осіб місцевого самоврядування, 446 депутатів місцевих рад, 235 державних службовців територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, 67 керівників та спеціалістів підприємств, установ та організацій і 23 учасники регіонального конкурсу для виявлення осіб, що мають здібність працювати на посадах державних службовців або посадових осіб місцевого самоврядування, а також 339 слухачів із числа жителів міста (Додаток № 1  до Звіту).
Загальна чисельність слухачів Центру у 2007 році  зменшилася на 11,8%  (293 особи) у порівнянні з 2006 роком, проте збільшилася кількість державних службовців місцевих адміністрацій у 1,7 рази (на 418 осіб), депутатів місцевих рад на 4,7% (Додаток № 2 до Звіту).
За професійними програмами підвищення кваліфікації пройшли навчання 116 державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування, що складає 101% від запланованого.
За програмами тематичних постійно діючих семінарів у Центрі пройшли навчання 645 слухачів, серед них: 220 державних службовців органів виконавчої влади, 131 державний службовець територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, 26 посадових осіб, 23 учасники конкурсу серед молоді для виявлення осіб, які мають здібності працювати на посадах державних службовців, 245 слухачів інших категорій.
За програмами тематичних короткотермінових семінарів кваліфікацію підвищили 1417 слухачів, серед них: 676 державних службовців органів виконавчої влади, 104 державні службовці територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, 44 посадові особи місцевого самоврядування і 436 депутатів місцевих рад, 57 працівників підприємств, організацій та  установ міста, 100 слухачів інших категорій (Додаток № 3 до Звіту).
Електронна база даних слухачів, що ведеться у Центрі, дає можливість проаналізувати кількісний та якісний склад слухачів, які проходять навчання протягом  року, порівняти деякі показники з попередніми роками, визначити освітню потребу для формування плану-графіка  навчання на майбутній рік.
Аналіз показників кількісного та якісного складу слухачів, які навчалися у 2007 році дозволяє зробити висновки, що серед пріоритетів кадрової політики органів державної влади та місцевого самоврядування залишаються:
- залучення молоді на державну службу (37% слухачів Центру  віком від 20 до 35 років);
- увага щодо підвищення професіоналізму та якості роботи  працівників органів державної влади та місцевого самоврядування, про що свідчить практично незмінне протягом останніх 5 років співвідношення слухачів, які  вперше підвищували кваліфікацію у Центрі та повторно (таке співвідношення становить 38%  та 62% у 2007 році) (Додаток
№ 4 до Звіту) ;
-  робота зі стабілізації кадрового складу працівників органів влади, завдяки чому  значною залишається частина слухачів зі стажем роботи на державній службі біля 5 років (Додаток № 5 до Звіту);
- послідовна робота з підвищення привабливості державної служби та проведення ґендерної політики, наслідком чого є постійне збільшення питомої ваги чоловіків серед слухачів Центру (з 16% у 2003 році до 29 % у 2007 році) (Додатки № 6 та № 7 до Звіту).
Аналіз кількісного та якісного складу слухачів дозволяє Центру разом із замовниками визначати щорічні потреби в підвищенні кваліфікації кадрів та розробляти  необхідні тематики навчальних програм.
Метою програм підвищення кваліфікації державних службовців, посадових осіб органів місцевого самоврядування, працівників підприємств, установ та організацій є розвиток їх компетентності, збагачення та оновлення професійних знань, формування у них управлінської культури, розвиток навичок проведення організаційної та інформаційно-аналітичної роботи, орієнтація на глибокий аналіз та узагальнення передового досвіду європейських країн, спонукання до систематичного оновлення своїх знань та самостійного підвищення кваліфікації, а також розвиток уміння самостійно вирішувати проблеми, приймати управлінські рішення на основі законів України та інших нормативно-правових актів.
Щорічно усі програми семінарів та модулів професійних програм оновлюються та доповнюються з урахуванням актуальних тем навчання, нових нормативно - правових актів та освітніх потреб замовників навчання.
З метою якісного та повного задоволення потреб державних службовців у підвищенні кваліфікації працівниками Центру  систематично проводиться опитування потенційних слухачів щодо найактуальніших тем навчання, що дозволяє розробити нові програми та удосконалити зміст існуючих семінарів.
У 2007 році для навчання державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад були розроблені і погоджені із замовниками 4 професійні програми, 15 програм постійно діючих і 26 програм короткотермінових семінарів.
Зміст професійних програм підвищення кваліфікації був оновлений з урахуванням рекомендацій Головного управління державної служби,  галузевих потреб державних службовців та специфіки регіону.
Так, до змісту модуля «Територіальна організації влади в Україні» уведено тему «Децентралізація державного управління та розвиток  місцевого самоврядування в Україні»; за галузевою складовою для вивчення було запропоновано модуль «Інноваційні підходи до розвитку регіону». За результатами підсумкового анкетування слухачів профпрограми та за побажаннями державних службовців, у рамках модуля «Аспекти поведінки державних службовців» вивчалась тема «Діловий етикет та основи ділового протоколу».
Для актуалізації оновлено списки рекомендованої літератури всіх модулів професійних програм; внесені зміни до тестів вхідного та вихідного контролю рівня знань слухачів.
Основним завданням тематичних постійно діючих та короткотермінових семінарів, які проводяться у Центрі, є надання державним службовцям та посадовим особам необхідних знань з актуальних питань державного управління та державної служби, вивчення законів України, указів і розпоряджень Президента України, постанов  Кабінету Міністрів України,  а також досягнень теорії та практики управління, кращого досвіду управлінської та господарської роботи.
Тематичні постійно діючі та короткотермінові семінари проводились з питань запобігання і протидії  корупції, соціальної політики, ділового мовлення, інноваційної діяльності, ґендерної політики, інтеграції України  до ЄС, інформаційного забезпечення, залучення молоді до державної служби та з інших питань.
Значна увага приділялася вивченню питань запобігання та протидії проявам корупції в органах державної влади та місцевого самоврядування. Ці питання вивчалися державними службовцями та посадовими особами в рамках професійної програми підвищення кваліфікації за темою «Причини та умови, які призводять до порушення антикорупційного законодавства, та заходи щодо їх усунення», а також за програмами тематичних короткотермінових семінарів «Питання практичного застосування законодавства України про боротьбу з корупцією» та «Правові основи запобігання та протидії проявам корупції». Депутати місцевих рад підвищили кваліфікацію за програмою тематичного короткотермінового семінару «Практичне застосування Закону України «Про боротьбу з корупцією». Державні службовці головного та районних управлінь Пенсійного фонду в  м. Севастополі вивчали тему «Закони України «Про державну службу» та «Про боротьбу з корупцією». Основні положення Концепції подолання корупції в Україні «На шляху до доброчесності» на період до 2010 року» у рамках семінару «Основні аспекти пенсійного забезпечення в Україні».
Для участі у проведенні цих семінарів, які, як правило, відбувались у вигляді «круглого столу», залучалися фахівці–практики відділу з питань діяльності правоохоронних органів Севастопольської    міської  державної  адміністрації,  Державної  податкової  адміністрації  у      м. Севастополі, Управління по боротьбі з організованою злочинністю Управління Міністерства внутрішніх справ м. Севастополя.
Усього питання запобігання та протидії проявам корупції вивчали 440 слухачів Центру.
Питання соціальної політики вивчалися державними службовцями та посадовими особами в модулях професійних програм «Соціально-гуманітарні пріоритети інноваційних перетворень», «Політологія. Гуманітарна та соціальна політика», «Соціально-гуманітарні пріоритети інноваційного розвитку України і регіону», а також у рамках тематичного постійно діючого семінару «Деякі питання соціального захисту населення у контексті європейських стандартів», слухачами якого були державні службовці управлінь праці та соціального захисту населення міської та районних державних адміністрацій. З метою підвищення рівня обслуговування населення  працівники соціальної сфери пройшли навчання також за програмою постійно діючого семінару «Соціально-психологічний тренінг ділового спілкування».
Як  і раніше, для Севастопольського регіону вивчення державної мови залишається актуальним. Протягом 2007 року 80 державних службовців місцевих адміністрацій та посадових осіб пройшли навчання за програмами семінарів «Сучасне українське ділове мовлення», «Професійно-мовленнєва компетентність державного службовця», «Ділова українська мова у сфері державного управління», які розроблені з урахуваннями сучасних вимог до ділової української мови, української мови професійної направленості, а також за програмою «Тренінг з культури мови державного службовця», яка була розроблена спеціально для набуття слухачами вмінь спілкування.
З питань інноваційної  діяльності пройшли навчання 163 державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування у рамках модулів професійних програм та тематичних семінарів. Слухачами вивчалися такі теми, як «Соціально-гуманітарні пріоритети інноваційного розвитку України і регіону», «Управління економічним розвитком регіону в умовах переведення економіки на інноваційну модель, активізації інвестиційного процесу та інтеграції в ЄС»,  «Інноваційні підходи до розвитку регіону»,  «Соціально-гуманітарні пріоритети інноваційних перетворень», «Інноваційний менеджмент».
Питання з  утвердження ґендерної рівності 90 держслужбовців та посадових осіб місцевого самоврядування вивчали у рамках професійних програм за темами: «Паритетна демократична політика: ґендерні аспекти. Досвід країн Євросоюзу», «Ґендерна рівність як чинник сталого розвитку» та за програмами тематичних семінарів «Ґендерна демократія як фактор сталого розвитку», «Психотехнології у вдосконаленні управлінської діяльності керівника. Гендерні аспекти управління».

 

Під час тренінгу з питань
ґендерної рівності

Протягом року 253 слухачі пройшли навчання з питань європейської та євроатлантичної інтеграції за програмами тематичних семінарів та у рамках професійних програм.
Теми «Право та інституції ЄС»,  «Законодавство ЄС та держав-членів ЄС», «Формування нової генерації державних службовців у контексті адаптації інституту державної служби в Україні до стандартів ЄС», «Актуальні питання соціально-економічного розвитку України і Севастопольського регіону в умовах інтеграції до Європейського Союзу» та інші вивчали спеціалісти міської та районних державних адміністрацій та посадові особи місцевих органів самоврядування за професійними програмами.
Поглиблення знань держслужбовців з питань євроінтеграції та професійної діяльності з урахуванням європейських стандартів здійснювалося також у рамках короткотермінових семінарів «Інтеграція України в Європу та перспективи співробітництва з НАТО», «Удосконалення діяльності держслужбовців на шляху до ЄС».

Заняття за темою семінару  «Інтеграція України в Європу та перспективи співробітництва з НАТО» проводить заступник начальника штабу з питань євроатлантичної  інтеграції командування Збройних Сил  України Пінкевич М.С.

Враховуючи вимоги сьогодення щодо оволодіння державними службовцями офіційними мовами ЄС, у Центрі продовжувалось навчання за програмою постійно діючого семінару «Мовна підготовка державних службовців у період руху України до ЄС». За цією програмою поповнювали знання з англійської мови державні службовці державних адміністрацій та посадові особи органів місцевого самоврядування.
Працівники управлінь економіки, інвестицій, розвитку та зовнішньоекономічної діяльності міськдержадміністрації, та управлінь економіки районних держадміністрацій  навчалися за програмою семінару «Управління економічним розвитком регіону в умовах переведення економіки на інноваційну модель, активізації інвестиційного процесу та інтеграції до ЄС».
На виконання  Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Програми запровадження системи управління якістю в органах виконавчої влади» від 11 травня 2006 року  № 614  та рекомендацій Головного управління державної служби України з метою підвищення результативності та ефективності діяльності органів влади Севастопольською міською державною адміністрацією був розроблений та затверджений розпорядженням голови міської державної адміністрації план запровадження системи управління якістю у відповідності з вимогами ДСТУ ISO 9001/2001.  На замовлення  міської державної адміністрації у 2007 році Центром були розроблені програми щодо вивчення питань запровадження системи  управління якістю у діяльність органів виконавчої влади. За програмами постійно діючих семінарів «Система управління якістю в органах виконавчої влади» та «Впровадження та внутрішній аудит системи управління якістю в органах виконавчої влади» підвищували кваліфікацію 66 державних службовців міської і районних державних адміністрацій. Для посадових осіб органів місцевого самоврядування був проведений тематичний короткотерміновий семінар «Впровадження системи управління якістю надання послуг в органах місцевого самоврядування».
Питання інформаційного забезпечення вивчались  за програмами постійно діючих семінарів «Персональний комп`ютер та автоматизація управлінської діяльності», «Сучасне діловодство з використанням персонального комп`ютера» та «Сучасні комп’ютерні технології».
Ці програми поновлені з урахуванням потреб слухачів та змін, що відбуваються в сфері комп'ютерних технологій. Заняття проходять у класі, обладнаному сучасними персональними комп’ютерами, які об’єднані локальною обчислювальною мережею. При вивченні програм семінарів використовується Internet, мультимедійні проектори та інтерактивна дошка.
Для працівників управлінь економіки міської та районних державних адміністрацій були розроблені програми та проведені короткотермінові семінари «Кредитування малого підприємництва», «Правові та практичні аспекти закупівель за державні кошти», «Юридичні аспекти у роботі служб економіки», «Деякі питання реалізації державної регуляторної політики», «Організація ефективної взаємодії з профільними постійними комісіями міської та районних рад» та «Методика підготовки та проведення земельних аукціонів».
З метою підвищення ефективності діяльності державних службовців, підвищення якості надання державних послуг населенню міста для 327 працівників міської та районних державних адміністрацій безпосередньо на базі адміністрацій були проведені короткотермінові семінари «Контроль та виконавська дисципліна в органах виконавчої влади», «Деякі аспекти організаційної діяльності державного службовця», «Сучасне діловодство та архівна справа», на яких розглянуті питання забезпечення виконавської дисципліни та контролю, роботи зі зверненнями громадян, особистого планування, організації діловодства.
Для працівників кадрових служб органів виконавчої влади відбувся тематичний постійно діючий семінар «Деякі питання діяльності кадрових служб органів виконавчої влади», в рамках якого проведено «круглий стіл» за участю  представників територіального управління Головного управління державної служби України. Під час «круглого столу» розглядались вимоги і пріоритети  кадрової політики на сучасному етапі, окремі питання ведення  кадрового обліку та питання пенсійного забезпечення державних службовців.
Державні службовці, які перебувають у кадровому резерві на керівні посади проходили навчання за програмою постійно діючого семінару «Керівник у сфері державного управління». Ця програма, розроблена з урахуванням сучасних вимог до майбутніх керівників, щорічно оновлюється. У 2007 році слухачі розглядали теми «Інноваційний менеджмент в органах виконавчої влади», «Розроблення та реалізація управлінських рішень в органах виконавчої влади», «Стратегічний менеджмент в органах виконавчої влади», «Проблема якості адміністративної еліти», «Стратегії кар’єрного росту», «Психотехнології в удосконаленні управлінської діяльності керівника. Ґендерні аспекти управління», «Засади системи управління якістю  у відповідності з вимогами ДСТУ ISO 9001. Роль керівника структурного підрозділу в забезпеченні функціонування системи управління якістю в  підрозділі» та інші.
У цьому році, крім традиційної збірної групи слухачів, яка складається з представників усіх адміністрацій міста, навчання за програмою зазначеного семінару пройшла  також група державних службовців Гагарінської районної адміністрації. Заняття для цієї групи кадрового резерву проводилося  безпосередньо на базі адміністрації.
Для посадових осіб місцевого самоврядування проведено низку постійно діючих та короткотермінових семінарів за програмами, розробленими з урахуванням специфіки реалізації ними  посадових повноважень: «Організація роботи з кадрами в органах місцевого самоврядування», «Децентралізація державного управління та розвиток місцевого самоврядування в Україні», «Про засади державної регуляторної політики у сфері управління комунальною власністю», «Моніторинг показників соціально-економічного розвитку регіону».
Протягом року для депутатів місцевих рад також були розроблені програми тематичних семінарів, де слухачі мали можливість поповнити та отримати знання, які необхідні для виконання депутатських повноважень: «Депутат – повноважний представник територіальної громади», «Фінанси місцевого самоврядування», «Територіальна організація влади», «Комунальне господарство: розвиток та управління»,  «Повноваження органів місцевого самоврядування у сфері управління комунальною власністю», «Місце та роль органів самоорганізації населення в системі місцевого самоврядування», «Формування та затвердження програм соціально-економічного розвитку регіону», «Правові і практичні аспекти закупівель за державні кошти», «Практичне застосування Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».
Спільно з Севастопольською міською державною адміністрацією Центр щорічно проводить роботу щодо реалізації програми підготовки та залучення молоді до державної служби та служби в органах місцевого самоврядування, створення умов для її професійного зростання, затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2003 року № 1444.
Одним із заходів, які направлені на підвищення професіоналізму, надання спеціальних знань, навичок, умінь та сприяють  закріпленню на державній службі молодих державних службовців, стало навчання молоді у  віці до 28 років за спеціально розробленою професійною програмою підвищення кваліфікації. Щорічно для навчання за цією програмою формується одна група слухачів (20-25 осіб).
З метою пошуку, відбору та підтримки талановитої молоді, допомоги у виборі професії державного службовця або посадової особи місцевого самоврядування на виконання  розпорядження голови Севастопольської міської державної адміністрації  «Про затвердження Положення про проведення Конкурсу серед молоді з повною  вищою освітою, випускників вищих навчальних закладів для виявлення осіб, що мають здібності працювати на посадах державних службовців або посадових осіб місцевого самоврядування» від 28.05.2004 р. № 788-р Центр взяв участь у проведенні Конкурсу серед молоді, який відбувся у березні 2007 року.
У Конкурсі взяли участь 23 особи. Серед них були як випускники вищих навчальних закладів міста, так і молоді люди з повною вищою освітою, які вже працювали на підприємствах міста.
У рамках Конкурсу учасники пройшли навчання за програмою тематичного постійно діючого семінару «Державна служба в Україні: правовий статус, стиль та методи роботи», брали участь в ознайомлювальній практиці  в органах виконавчої влади, органах місцевого самоврядування, виконували реферати, проходили підсумкове тестування на знання Конституції України, законів України «Про державну службу», «Про боротьбу з корупцією», а також деяких  нормативно-правових актів, що регламентують діяльність органів державної влади та органів місцевого самоврядування.
За підсумками навчання конкурсна комісія рекомендувала для зарахування до кадрового резерву органів державної влади усіх 23 учасників конкурсу.


Завершальний етап Конкурсу серед молоді – засідання конкурсної комісії

Протягом року Центр здійснював підвищення кваліфікації державних службовців територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади. Загальна чисельність слухачів цієї категорії склала 235 осіб, 131 з яких пройшли навчання за програмами постійно діючих та 104 за програмами короткотермінових семінарів
Для цієї категорії слухачів навчальні  програми розробляються з урахуванням  специфіки професійної діяльності.
Слухачами Центру у звітному році були державні службовці Севастопольської митниці, Контрольно-ревізійного управління у м. Севастополі, Управління Міністерства внутрішніх справ у м. Севастополі, Головного управління  Пенсійного фонду України у м. Севастополі, Управління служби безпеки України у м. Севастополі.
Державні службовці Севастопольської митниці проходили підвищення кваліфікації  за програмами «Керівник та управлінська діяльність» (спеціалісти, зараховані до кадрового резерву), «Професійно-мовленнєва компетентність державних службовців», «Стресменеджмент. Створення сприятливого психологічного клімату в колективі митниці для якісного виконання поставлених завдань», «Психологічні особливості та етика поведінки у роботі з громадянами та суб`єктами зовнішньоекономічної діяльності».

 

 Севастопольські митники на семінарі для кадрового резерву

Для державних службовців Контрольно-ревізійного управління у м. Севастополі була розроблена програма підвищення кваліфікації «Стандарти бухгалтерського обліку».
За програмою тематичного короткотермінового семінару «Державне управління та державна служба» підвищили свою кваліфікацію  державні службовці Управління Міністерства внутрішніх справ України у м. Севастополі.
Головне управління Пенсійного фонду України у м. Севастополі замовило для своїх співробітників програми семінарів «Актуальні питання практичної роботи відділу надходження доходів», «Порядок реєстрації платників та сплати страхових внесків», «Основні аспекти пенсійного забезпечення в Україні», «Порядок оформлення та надання пенсій військовослужбовцям».
Навчання за програмою «Українська мова ділового спілкування» пройшли  працівники Управління служби безпеки України у м. Севастополі.
Для  57 представників закладів освіти міста проведено короткотерміновий семінар «Сучасне діловодство та архівна справа».
В постійно діючому семінарі «Актуальні питання кадрової роботи» взяли участь  працівники кадрових служб  10 підприємств, організацій та установ міста. 
У  рамках   реалізації  Регіональної   програми     розвитку    малого      підприємництва      у м. Севастополі на 2007-2008 роки Центром були розроблені програми семінарів  для представників малого бізнесу: «Основи підприємницької діяльності», «Бізнес-планування», «Психологічні особливості та етика поведінки у роботі з партнерами і клієнтами», «Організація роботи з кадрами в малому бізнесі». Підвищення кваліфікації за цими  програмами  пройшли  76 підприємців міста.
Центр продовжує співпрацювати із Севастопольським міським центром зайнятості з питань навчання незайнятого населення, яке перебуває на обліку та має статус безробітного. У  2007 році тендерний відбір пройшли  5 розроблених та оновлених програм: «Основи комп'ютерної грамотності», «Основи підприємницької діяльності», «Вдосконалення діяльності працівників сфери послуг», «Сучасні аспекти трудової діяльності», «Державне та муніципальне управління».
Протягом року за направленням служби зайнятості підвищення кваліфікації пройшли 230 безробітних.
У 2007 році продовжувалась робота з розвитку  міжнародного  співробітництва.   Було реалізовано спільний проект з Фондом Ганнса Зайделя (Німеччина) «Ефективна організація життєдіяльності населених пунктів - ключове завдання  місцевого самоврядування», метою якого було підвищення кваліфікації  голів постійних комісій місцевих рад Севастопольського регіону за спеціально розробленою програмою, спрямоване на професіоналізацію їх роботи щодо забезпечення життєдіяльності Севастопольського регіону. В процесі навчання слухачі одержали, поновили та вдосконалили знання з питань законодавчих засад місцевого самоврядування, комунального права, управління комунальною власністю, житлово-комунальним господарством, організації роботи депутатів місцевих рад. Було проведено соціологічне дослідження серед слухачів з метою визначення рівня їх підготовленості  до участі у вирішенні питань управління та забезпечення життєдіяльності відповідних територій.
Центр постійно працює у тісному контакті із Севастопольською міською державною адміністрацією, Севастопольською міською радою, Управлінням державної служби Головного управління державної служби України у м. Севастополі, що сприяє ефективності підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, вдосконаленню роботи з питань підготовки компетентних управлінських кадрів.
Належний рівень підвищення кваліфікації державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування забезпечується шляхом залучення до проведення занять висококваліфікованих викладачів та управлінців-практиків.
Згідно з даними комп’ютерної «Бази даних викладацького складу», яка  ведеться у Центрі, у 2007 році у проведенні навчального процесу взяли участь 76 викладачів, що працюють на погодинній основі.
Викладацький склад представлений  працівниками органів влади і викладачами навчальних закладів міста. Серед них: 3 доктори наук, 21 кандидат наук, 3 професори, 2 Заслужені працівники освіти, Заслужений юрист України. Питома вага викладачів, які мають науковий ступінь або звання, складає 35,5% від загальної кількості. У порівнянні з 2003 роком кількість викладачів, які залучаються до проведення занять у Центрі та які мають науковий ступінь або звання, збільшилась удвічі (Додаток № 8 до Звіту).
До проведення занять поряд із досвідченими та відомими залучаються і молоді перспективні науковці. Протягом 2007 року чисельність викладачів у віці до 35 років зросла на 36%   у порівнянні з  2006 роком.  Середній вік викладачів Центру станом на 01.01.2007 року складає 47 років.
Викладачі Центру при проведенні занять використовують  активні форми та  сучасні технічні засоби навчання,  застосовують   методи андрагогіки, створюють   власні методичні розробки до навчальних програм.
Незмінний інтерес у слухачів  викликають заняття які проводять:  Дубровський В.Ф., кандидат педагогічних наук;   Сенюшкіна Т.О., доктор наук з державного управління; Костилев В.В., кандидат наук з державного управління., Капченко Р.Л., кандидат економічних наук; заступники голови Севастопольської міської державної адміністрації – Цокур І.Г., Базів Д,П., Заєць І.М.; Парфенюк О.С., заступник начальника Управління державної служби Головного управління державної служби України у м. Севастополі; та інші.
З метою підвищення ефективності навчального процесу у травні 2007 року для викладачів та працівників Центру було проведено «круглий стіл» «Технології навчання у системі підвищення кваліфікації державних службовців та працівників органів місцевого самоврядування: досвід та проблеми».  .

Під час проведення «круглого столу» для викладачів

Під час заходу  відбувся обмін досвідом щодо застосування сучасних технологій навчання, які передбачають гнучкість, динамічність, варіативність, використання різноманітних форм проведення занять, зокрема тренінгів та ділових ігор, наведені приклади  використання інтерактивних форм навчання та впровадження сучасних комп'ютерних технологій у навчальний процес
Для підвищення якості та результативності навчання, забезпечення його диференціації та індивідуалізації у Центрі застосовуються  сучасні освітні  технології, комп`ютерна техніка, активні форми та методи навчання.  Заняття проводяться у різних формах: лекції, практичні аудиторні та виїзні заняття, ділові ігри, аналізи конкретних ситуацій, обміни досвідом роботи, тематичні зустрічі, бесіди за «круглим столом», тренінги, групові та індивідуальні консультації, практичні конференції та інші.
Особливістю 2007 року є збільшення кількості активних форм та виїзних семінарів. Спостерігалась тенденція збільшення кількості саме тренінгових форм проведення занять.
Упродовж звітного періоду було проведено 17 виїзних семінарів на базі міської та районних державних адміністрацій та 27 тренінгів, що на 35% більше у порівнянні з попереднім роком.
Підсумком навчання з підвищення кваліфікації за професійними програмами є науково-практичні конференції, в яких беруть участь як державні службовці органів виконавчої вдали, так і посадові особи. Слухачі виступають з доповідями за темами своїх випускних робіт.

Слухачі професійної програми - державні службовці віком до 28 років  під час науково-практичної конференції

Спільне обговорення проблем та задач державного управління і місцевого самоврядування сприяє   взаємодії органів місцевого самоврядування та органів державної влади Севастопольського регіону. Традиційним стало видання збірників тез доповідей учасників конференції.
У 2007 році було проведено  конференції за темами «Професіоналізація державної служби як складова зміцнення її потенціалу та авторитету держави» та «Ефективна організація життєзабезпечення  та розвитку регіону – основна задача органів виконавчої влади та місцевого самоврядування».
Для методичного забезпечення навчального процесу використовуються навчально-тематичні плани; навчальні програми; підручники і навчальні посібники; методичні матеріали для слухачів з питань самостійного  опрацювання фахової літератури, написання випускних робіт; методичні матеріали та рекомендації Головного управління державної служби України та Національної академії державного управління при Президентові України; методичні матеріали та програми інших Центрів.
Для забезпечення навчального процесу у 2007 році викладачами та працівниками Центру розроблено 16 методичних посібників з актуальних тем навчання.
На допомогу слухачам та  викладачам було оформлено виставки літератури за темами «Євроінтеграція та Україна», «Державна служба в Україні: правової статус, стиль і методи роботи», «Технології навчання у системі підвищення кваліфікації державних службовців та працівників органів місцевого самоврядування: досвід та проблеми». Проведені дні інформації «Актуальні питання державного будівництва в Україні», «Довідкова-пошукова система «Ліга: Закон»  та бібліографічні огляди «Становлення європейського освітнього досвіду», «Державне та муніципальне управління».
Протягом року працювали та регулярно оновлювались постійно діючі виставки  «Професійна програма підвищення кваліфікації державних службовців» та «З досвіду роботи Центру»
Центр має у своєму складі бібліотеку з книжковим фондом який складає 20820 примірників. Книжковий фонд щорічно поповнюється науковою та навчальною літературою з питань  державного управління, економіки, менеджменту, психології, європейської інтеграції України, сучасних аспектів організації діяльності органів законодавчої та виконавчої влади та ін.
З метою визначення інформаційних потреб серед читачів бібліотеки проводиться анкетування.
Для надання необхідної інформації слухачам, викладачам та читачам у Центрі постійно оновлюється  електронний каталог літератури.  До послуг відвідувачів також інформаційно-довідкова пошукова система «Ліга: Закон», яка призначена для оперативного доступу до нормативно-правової бази.
З метою координації навчального процесу, обговорення питань з методики підвищення кваліфікації державних службовців, впровадження передового досвіду навчально-методичної роботи та нових навчальних технологій, удосконалення  роботи з викладачами у Центрі працює навчально-методична рада.
Центр постійно проводить  роботу з удосконалення матеріально-технічного забезпечення. У навчальному процесі використовується сучасна техніка: ноутбуки, мультимедійні проектори, інтерактивна дошка Smart-board, відеокамера, цифровий фотоапарат, копіювальні  апарати, принтери,  сканер.

У 2007 році   придбані новий копіювальний апарат, ноутбук. Проведено косметичний ремонт окремих приміщень.
Колектив Центру працює над подальшим вдосконаленням організації навчального процесу, його методичного забезпечення, впровадження прогресивних освітніх технологій. Діяльність Центру  спрямована на підвищення ефективності навчання державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, що сприятиме зростанню професіоналізації державної служби, забезпеченню ефективності функціонування державної влади та місцевого самоврядування на регіональному рівні.

Додатки 1-8 до звіту