This version of the page http://www.sta.lviv.ua/index.php?id=112 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-06-27. The original page over time could change.
ДПА у Львівській області: ДПІ у містах і районах області
Пошук

Герб Львівської області являє собою геральдичний однодільний щит в синьому полі жовтий (золотий) коронований лев спинається на скелю справа (по геральдичному). Озброєння лева не виділене. Навколо щита декоративний бронзовий картуш, прикрашений гілками дуба і лавра. В горішній частині картуша щиток з малим державним гербом України - жовтим (золотим) Тризубом у синьому полі.

Лев, що спинається на скелю, символізує могутність і силу краю, його мешканців, які віками боронили свою незалежність від чужинців. Водночас він перегукується з назвою міста Львова й іменем його першого володаря - князя Лева Даниловича. Корона на голові лева вказує на столичну роль регіону в Галицько-Волинському королівстві (у ХVІІІ - поч. ХХ ст. - Королівство Галичини й Володимирії). Дубові й лаврові гілки обабіч герба символізують доблесть і славу регіону.

Тризуб, що увінчує Великий герб, вказує на велику роль Львівщини у боротьбі за Українську державу.

Головна » ДПІ у містах і районах області

Львівська область – найбільша серед західноукраїнських областей (її площа складає 21,8 тис.кв.км і займає 3,6% від території всієї України). Львівщина, з її історико-культурною спадщиною та багатством рекреаційних ресурсів входить до п'ятірки найпривабливіших туристичних територій України. Населення області за даними Всеукраїнського перепису населення на 5 грудня 2001 року – 2626 тис.осіб. Щільність населення на км.кв. складає 120 осіб. За цим показником Львівщина посідає друге місце в Україні після Донецької області. За національним складом в області переважають українці, з найбільш чисельніших національностей – росіяни, поляки, євреї, білоруси. Територія області поділена на 20 районів і 9 міст обласного значення. Найбільші міста – Львів, Дрогобич, Червоноград, Стрий, Борислав, Самбір. Адміністративний центр – м.Львів, з населенням 735 тис.осіб.

Розташування

Львівська область розташована на крайньому заході нашої країни. Позитивним у географічному положенні Львівської області є те, що по її території пролягають міжнародні комунікації, які з'єднують Україну з Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією.

Територією області проходить Великий Європейський вододіл. Тут беруть свій початок ряд важливих водних артерій Центрально-Східної Європи – Дністер, Західний Буг та Сян. Природні умови області різноманітні. Основна частина її території входить у зону лісостепу, лише на півночі розташована зона лісів, а на півдні – гори Карпати. Клімат області помірно-континентальний. Зима відносно м’яка з відлигами, волога весна, тепле літо, суха осінь.

Львівська область межує на півночі і північному – сході з Волинською і Рівненською, на сході і південному сході – з Тернопільською та Івано-Франківською, на півдні – з Закарпатською областями. На заході області проходить частина державного кордону України з Польщею.

Архітектурні пам’ятки

В області зосереджено 4000 історико-архітектурних пам’яток ХІІ-ХХ століть, або 25% від усієї кількості в Україні. Зокрема, великою популярністю серед туристів користуються замкові фортифікації Львівщини, а саме Олеський, Золочівський, Підгорецький, Свірзький замки, які об’єднуються у найпопулярніший туристичний маршрут "Золота підкова Львівщини". У Львівській області є 5 театрів, створено 14 державних музеїв, 10 замків.

Корисні копалини

Львівщина багата на корисні копалини – кам'яне вугілля, природній газ, нафту, сірку, торф, озокерит, кухонну та калійну сіль, сировину для виробництва цементу, вапняки та сланці, мергель, будівельні та вогнетривкі глини тощо.

Регіон також багатий унікальними родовищами мінеральних вод (понад 200 джерел) та грязей з лікувальними властивостями, на базі яких функціонують та розвиваються відомі курорти Трускавець, Моршин, Шкло, Немирів, Любінь Великий. На сьогодні в області налічується близько 136 санаторно-курортних заклади різних форм власності.

В області існує 400 територій і об’єктів природно-заповідного фонду, зокрема державний природний заповідник "Розточчя", 33 заказники, ботанічний сад Львівського національного університету ім.І.Франка, 240 пам’яток природи, 55 парків – пам’яток садово-паркового мистецтва, 61 заповідне урочище.

Економічний потенціал Львівщини

За економічним потенціалом та перспективами розвитку Львівщина посідає провідне місце у нашій державі. Львівська область є одним із лідерів в Україні за обсягами отриманих іноземних інвестицій. Так, у 2007 році за обсягом прямих іноземних інвестицій (841,3 млн. дол. США) Львівщина посіла сьоме місце серед регіонів України, за обсягами приросту іноземних інвестицій область знаходилась на третьому місці (після м.Києва та Донецької області), за кількістю підприємств з іноземними інвестиціями – на другому місці (після м.Києва).

В регіоні запроваджуються нові форми партнерства влади та інвесторів, реалізовується обласна програма "Назустріч інвесторам", що забезпечує сучасний сервіс та інноваційний менеджмент розвитку підприємництва та інвестиційної діяльності.

З метою покращення інвестиційного клімату, при голові Львівської облдержадміністрації створено Раду з питань залучення інвестицій, яка є постійнодіючим консультативно-дорадчим органом, що забезпечує створення сприятливих умов для діяльності інвесторів на території області.

Створений та розпочав роботу виконавчий орган "Єдине інвестиційне вікно", основне завдання якого полягає у забезпеченні оперативного розгляду та реалізації інвестиційних проектів і пропозицій інвесторів, особливо в рамках підготовки Львівської області до проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу в Україні 2012 року.

Кожний знайде для себе на Львівщині щось унікальне!

СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНЕ СТАНОВИЩЕ ЛЬВІВЩИНИ