This version of the page http://www.oda.ck.ua/?lng=ukr&article=457 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-06-25. The original page over time could change.
Черкаська обласна державна адміністрація

ЧЕРКАСЬКА ОБЛАСНА
ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

www.oda.ck.ua Офіційний портал
 
 
  

Звернення голови ДПА в Черкаській області Петра Хукаленка до платників податків Черкаської області


Понад місяць триває деклараційна кампанія 2011 року. Податкові органи області приймають річні податкові декларації від громадян, які зобов’язані задекларувати доходи за 2010 рік та від громадян, які мають право подати таку декларацію для нарахування податкового кредиту.

На сьогодні майже дві тисячі черкащан задекларували доходи. Це, по-перше, удвічі більше, ніж торік у січні- на початку лютого. По-друге, половина з поданих декларацій – декларації громадян, для яких це обов’язок, а не право. Раніше першого місяця року до податкових інспекцій у перших рядах люди йшли з метою реалізації права на податковий кредит. Про що свідчать такі показники: передусім, про зростання громадянської свідомості жителів області, про достатньо високий рівень податкової культури і сумлінності пересічних платників податків. І слід сказати, що ніхто з декларантів, які поспішили до ДПІ з метою подати декларацію, не пожалкував про це. Адже вони з початку податкового року отримали детальну консультацію про порядок оподаткування їхніх доходів згідно норм Податкового кодексу України, дізналися про свої обов’язки і права, про наявність податкових пільг та документів, які підтверджують право на пільгу, правильність обрахування податків з заробітної плати.

З моменту прийняття Податкового кодексу України ми доводимо до громадян його положення, використовуючи усі можливості для навчання людей базових основ оподаткування. І деклараційна кампанія – добра нагода для ведення активного діалогу між податківцями і платниками.

Деклараційні кампанії проводяться в Україні 18 років поспіль. Добровільне декларування доходів і сплата податку на доходи фізичних осіб давно вже стало нормою для розумної доброчесної людини. Людини, якій немає чого приховувати.

Декларування – це не просто дія, це важливий процес, який поєднує інтереси держави і суспільства. Подання громадянином декларації − це не лише його конституційний обов’язок перед державою, а й ознака поваги до співгромадян. Надходження податку з доходів фізичних осіб від сплати задекларованих громадянами доходів є одним із джерел наповнення місцевого бюджету. Відтак, йдеться про повноцінне функціонування місцевих бюджетів, які забезпечують життя самоврядних громад міст, районів. Це – порядок, стабільність і виконання соціальних програм. Тому кожен повинен розуміти, що добровільно і чесно декларуючи доходи та повністю сплачуючи податок з таких доходів, він підтримує саме місцеві бюджети і таким чином бере активну участь у формуванні соціальної політики свого міста чи району.

Я дякую усім доброчесним черкащанам, які уже задекларували доходи і очікую від решти не меншого розуміння, сумлінності і активності. Зі свого боку завіряю: ми створили найсприятливіші умови для обслуговування кожного декларанта. У податкових інспекціях області працюють (у подовженому режимі та у вихідні дні) консультаційні пункти. У першу чергу податківці обслуговують інвалідів, пенсіонерів та громадян похилого віку. Працівники державних податкових інспекцій виїздять до віддалених населених пунктів, райцентрів і сільських рад для надання роз’яснень та прийому декларацій. Спеціально для громадян-декларантів проводиться низка заходів просвітницького характеру, таких як семінари, тематичні зустрічі, телефонні «гарячі лінії», публікації, теле- та радіопередачі. Працює спеціальна «гаряча лінія» ДПА в Черкаській області за номером телефону 33-91-34. Декларанти, підключені до мережі Інтернет, знайдуть необхідну інформацію на веб – сайті ДПА в Черкаській області (за адресою www.sta.ck.ua) та отримають кваліфіковані роз’яснення, звернувшись на форум ДПА в Черкаській області та до рубрики «On-line консультація ДПА в Черкаській області» Черкаського інформаційно-ділового порталу (за адресою www.city.ck.ua).

Звертаю увагу - податкову декларацію слід подавати до 1 травня 2011 року.

Умова щодо подання декларації до 1 травня стосується і громадян, які подаватимуть декларацію для реалізації права на податковий кредит. Тож раджу таким громадянам не зволікати, а зібрати усі необхідні документи і подати декларацію. Держава надала можливість людям, які отримують білі зарплати і сплачують податок на доходи фізичних осіб та внески на загальнодержавне обов’язкове пенсійне страхування, відшкодовувати частину понесених у звітному податковому році витрат на навчання, іпотеку, страхування, благодійність. І цю можливість треба використовувати, подавши відповідну декларацію.

Хочу звернутися й до заможних черкащан, які отримали торік понад мільйонні доходи. Не забудьте їх задекларувати і чесно сплатити податки! Не приховуйте свій успіх! Не чекайте візиту податківців. Буде соромно, коли прізвища поважних людей, благодійників та меценатів опиняться у списках неплатників податків.

Наостанок наголошу: не слід відтягувати виконання конституційного обов’язку до останнього моменту, кожна з інспекцій області чекає на декларантів і готова їх обслугувати. Бланки декларації про доходи та консультацію фахівців щодо її заповнення кожен безкоштовно отримає у державній податковій інспекції.

За інформацією Державної податкової адміністрації в Черкаській області




Технічна підтримка - відділ інформаційно-комп’ютерного забезпечення управління організаційно - інформаційного забезпечення апарату облдержадміністрації

Черкаська обласна державна адміністрація

18000, м. Черкаси,бульвар Шевченка 185

e-mail: cancelar@oda.ck.ua