This version of the page http://www.mns.gov.ua/content/chornvidpovidi2010.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-06-25. The original page over time could change.
Відповіді на запитання, отримані у ході проведення інформаційної Інтернет – конференції «Двадцять п’ять років Чорнобильської катастрофи. Безпека майбутнього» - МНС України
 
Оперативна інформація
За добу
Радіаційний фон
Погода
Всього подій:188
Пожеж:176
Врятовано осіб:7
Врятовано будівель:58
Довідка
    Українська версія   |   English version       карта сайту
Погода в Києві
21.06.2011
За даними
українського
гідрометеоцентру
зараз в Києві:
Температура: 19.5°С Тиск: 746мм.рт. Вологість 43% Вітер: Західний, 6м/с хмарно з проясненнями гроза
Прогноз погоди
Чорнобиль

Відповіді на запитання, отримані у ході проведення інформаційної Інтернет – конференції «Двадцять п’ять років Чорнобильської катастрофи. Безпека майбутнього»

1. Які заходи вживаються або плануються щодо покращення діяльності Державного реєстру України осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (далі - ДРУ)?

 

Відповідь.

Підготовлено Програму робіт по розробці, експлуатації та розвитку автоматизованої інформаційної системи «Державний реєстр України осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Проектом Програми передбачається, що у перспективному періоді роботи з розвитку Реєстру повинні проводитись за такими основними напрямками:

- підтримка побудованого та накопиченого інформаційного ресурсу на всіх рівнях Реєстру – ведення баз даних Реєстру на існуючій платформі в інтегрованому середовищі корпоративної мережі державного рівня;

- модернізація інформаційного та програмного забезпечення АІС Реєстру і його впровадження на всіх рівнях Реєстру;

- укомплектування новими технічними засобами та програмним забезпеченням, розвиток та модернізацію інфраструктури Реєстру (державний, обласний та районний рівні);

- розвиток системи телекомунікації;

- розвиток інформаційно-аналітичних засобів і використання даних Реєстру України.

Реалізація Програми забезпечить покращення матеріально-технічної бази підрозділів Державного реєстру всіх рівнів, повноту та точність інформації, яка знаходиться в ДРУ.

Запроваджений та реалізований також пілотний проект з аналізу стану функціонування та змісту даних ДРУ, на підставі якого розроблено план робіт з науково-методичного, інформаційного та аналітичного супроводу, розвитку і функціонування ДРУ.

 

2. Как сегодня обстоит ситуация с йодным дефицитом в нашей стране? Будьте любезны, посоветуйте, как этот фактор необходимо учитывать женщинам при планировании беременности?

 

Відповідь.

Профілактика йодного дефіциту – це актуальна проблема. Кожна жінка, яка планує вагітність має звернути увагу на функцію власної щитовидної залози, забезпеченість організму йодом. Відсутність вчасної профілактики йододефіциту та корекції зниженої функції щитовидної залози загрожує виникненням тяжких наслідків у нащадків. Попередження вродженого гіпотиреозу у дітей, народження дітей зі зниженням інтелекту і кретинізмом за рахунок вчасної профілактики йододефіциту сьогодні є абсолютно можливим і необхідним. На сьогодні 7 областей належать до ендемічних за йодним дефіцитом. В Україні є йодована сіль, яку радять вживати в повсякденному житті. Для вагітних рекомендується вживання препаратів калію йодиду (Йодомарин) в дозі 200 мкг на добу. На етапі підготовки до вагітності рекомендується вживання вітамінно-мінеральних комплексів, які містять йод 150 мкг, селен, цинк (Вітрум Пренатал Форте).

Завідуюча акушерським відділенням екстагенітальної патології вагітних та постнатальної реабілітації ДУ «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології АМН України»;доктор медичних наук, старший науковий співробітник Давидова Ю.В.

 

 

3. Чи багато дітей народжується з вадами саме через вплив Чорнобиля на довкілля?

 

Відповідь.

На сьогоднішній день в Україні розвинена система перинатальної діагностики, планування сім’ї, перинатальної допомоги, завдяки чому підвищилась якість ранньої діагностики вроджених вад розвитку та диспансеризація плодів з розробкою подальшої тактики ведення таких вагітних та їх розродження. Необхідно зазначити, що на виникнення вроджених вад впливає багато факторів: наркоманія, тютюнопаління, алкоголізм, порушення харчування, в тому числі недостатність йоду, нестача вітамінів та мінералів, вживання певних медикаментів, які мають тератогенний вплив (тобто викликають порушення розвитку плода).Високі дози іонізуючої радіації в гострому періоді мають негативний вплив на людський організм, але виразність репаративних процесів розрізняються за інтенсивністю у кожному організмі, тобто важко передбачити або спрогнозувати виникнення такої патології у конкретної людини.

Завідуюча акушерським відділенням екстагенітальної патології вагітних та постнатальної реабілітації ДУ «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології АМН України»;доктор медичних наук, старший науковий співробітник Давидова Ю.В.

4. Чи буде знято 3, 4 зони?

Відповідь.

Законом України „Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи” встановлено критерії для визначення зон радіоактивного забруднення та процедуру їх перегляду. Рішення щодо змін статусу населеного пункту (виведення за межі зон радіоактивного забруднення, переведення із однієї зони до іншої) приймаються тільки за поданням обласних рад на підставі експертних висновків ряду міністерств та наукових установ, визначених законодавством. Затверджуються ці зміни Верховною Радою України. Не зважаючи на те, що радіаційна ситуація на територіях суттєво змінилась за 25 років з дня аварії на Чорнобильській АЕС, близько 500 населених пунктів не відповідають жодному із критеріїв віднесення до зон радіоактивного забруднення і з цих територій можуть бути зняті будь-які обмеження у веденні господарства, жодна обласна рада не робила подання про виведення населених пунктів за межі зон радіоактивного забруднення. Зміна статусу населеного пункту не впливає на виплату пільг громадянам. Пільги пов’язані із статусом постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. При зміні статусу населеного пункту можуть змінитись компенсації, які пов’язані із статусом території.

 

5. Де знайти одиниці вимірів параметрів радіації, їх допустимі норми?

 

Відповідь.

Принципи, критерії, нормативи та правила виконання яких є обов’язковою нормою в політиці держави щодо забезпечення протирадiацiйного захисту людини та радіаційної безпеки викладені у Нормах радіаційної безпки України (НРБУ-97). Для нормування вмісту радіонуклідів в продуктах харчування існує гігієнічний норматив “Допустимі рівні вмісту радіонуклідів цезію-137 і стронцію-90 у продуктах харчування та питній воді” (ДР-2006).

МНС України у 1999 році було підготовлено та видано інформаційний бюлетень „Сучасний стан радіаційної ситуації на Україні та проблеми життєдіяльності громадян на забруднених територіях”. Цей бюлетень було направлено до усіх обласних державних адміністрацій для інформування населення.

У 2008 році видано аналогічний бюлетень „Радіологічний стан територій, віднесених до зон радіоактивного забруднення (у розрізі районів)”. Цей бюлетень містить роз’яснення про основні положення нормативно-правових актів з питань протирадіаційного захисту людини, викладені терміни і визначення, які використовуються у цій сфері, одиниці фізичних величин. Зазначений бюлетень найближчим часом буде направлено до Волинської обласної державної адміністрації.

Для широких верств населення Міністерство може порекомендувати книгу „Радіація і людина”, видану Радіологічним центром „Стакс”. У цій книзі у дуже доступній формі викладено інформацію про радіацію: загальні відомості, одиниці вимірювання, вплив радіації на людину тощо. Інформацію щодо придбання книги можна отримати, звернувшись до цього центру за адресами: Донецька область, м.Маріуполь-3, а/я – 3013; HTTP://www.mariupol.net/staks/; rcstaks@mailru.com .

 

6. Скажіть будь ласка, ким здійснюється контроль за вмістом радіонуклідів у продуктах харчування?

 

Відповідь

На територіях, забруднених внаслідок Чорнобильської катастрофи, впроваджено мережа радіаційного контролю, яка запобігає надходження забрудненої радіонуклідами продукції харчової, сільськогосподарської та лісової галузей до споживача. Згідно розподілу функцій радіологічними службами Міністерств та відомств забезпечується наступний контроль:

контроль вмісту радіонуклідів в сільськогосподарської продукції на всіх етапах її виробництва забезпечується радіологічними підрозділами Міністерства аграрної політики, у тому числі:

контроль продукції тваринництва - радіологічними відділами обласних і районних ветеринарних лабораторій; контроль продукції рослинництва - радіологічними лабораторіями і дозиметричними постами обласних державних центрів охорони родючості ґрунтів і якості продукції;

контроль вмісту радіонуклідів в лісової продукції (гриби, ягоди, лікарські рослини, деревина тощо) забезпечується радіологічними підрозділами Державного комітету лісового господарства;

контроль вмісту радіонуклідів в продукції що закуповується та переробляється споживчою кооперацією на території забруднених областей забезпечується радіологічними лабораторіями та постами Центральної спілки споживчих товариств України;

контроль вмісту радіонуклідів в продуктах харчування на підприємствах роздрібної торгівлі та громадського харчування забезпечується радіологічними службами Державного комітету з питань технічного регулювання та споживчої політики;

контроль вмісту радіонуклідів в атмосфері та водної мережі забезпечується Державною гідрометеорологічною службою;

контроль вмісту радіонуклідів в продукції харчових ринків забезпечується лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи;

контрольні перевірки на вміст радіонуклідів в продуктах харчування, що виробляються в приватному, колективному та державному секторі, здійснюються радіологічними відділами обласних та районних санітарно-епідеміологічних станцій Міністерства охорони здоров’я.

Протягом 2010 року вищезазначеними службами в зонах радіоактивного забруднення обстежено 55076 проб сільськогосподарської і лісової продукції, з перевищенням державних нормативів виявлено 2,4 відсотки.

 

7. Что необходимо употреблять, чтобы уменьшить накопление радионуклидов в организме человека?

 

Ответ.

Уменьшение накопления радионуклидов в организме человека достигается путём уменьшения поступления радионуклидов с продуктами питания, питьевой водой и воздухом. Основным дозообразующим радионуклидом после аварии на ЧАЭС является цезий-137, а основным источником его поступления в организм – загрязнённое молоко. Поэтому получение «чистого» молока путём уменьшения загрязнения кормов и использования в рационе коров специальных добавок, а также переработка молока в молочные продукты (сыр, сметану, масло) по специальным технологиям, уменьшающим содержание радиоактивного цезия, широко использовались в послеаварийные годы.

Без радиометрического контроля не следует употреблять в пищу грибы и другие дары леса, произрастающие на загрязнённой радионуклидами почве. Конкретные рекомендации по питанию проживающих на загрязнённых радионуклидами территориях Вы можете получить в лаборатории безопасности пищи Научного центра радиационной медицины АМН Украины (руководитель – доктор мед.наук И.Т.Матасар).

 

Заведующий отделом координации,

планирования и анализа научных

исследований НЦРМ АМН Украины,

д.м.н.,профессор, заслуженный деятель

науки и техники Украины Чумак А.А.

 

8. Якими пільгами можуть користуватися громадяни України, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи ( IV категорія), що проживають у країнах Євросоюзу? 

    

Відповідь.

Відповідно до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (далі - Закон) громадяни, постраждалі внаслідок чорнобильської катастрофи, відносяться до відповідних категорій (1, 2, 3, 4). Цим Законом, в залежності від категорії постраждалої особи, передбачено надання пільг, компенсаційних виплат, доплат і допомог.

Згідно зі статтею 14 вказаного Закону до 4 категорії осіб, потерпілих від Чорнобильської катастрофи, належать особи, які постійно проживають або постійно працюють чи постійно навчаються на території зони посиленого радіоекологічного контролю (ІУ зона), за умови, що вони за станом  на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали чи постійно навчалися у цій зоні не менше чотирьох років.

Отже, після переїзду на постійне місце проживання до "чистої" місцевості, тобто, території, яка не віднесена до зони посиленого радіоекологічного контролю, вказана категорія громадян, яка має посвідчення категорії 4, втрачає право на пільги і компенсаційні виплати, передбачені статтею 23 Закону.

Статтею 23 Закону зазначено, що компенсації та пільги громадянам, які віднесені до 4 категорії постраждалих від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, надаються на час постійного проживання або постійної роботи чи постійного навчання у зоні посиленого радіоекологічного контролю.

 

Начальник відділу пільг та

компенсаційних виплат Мін

істерства соціальної політики 

України            Васько В.Т.

 


9. Яке фінансування на подолання наслідків аварії на ЧАЕС передбачене проектом нового бюджету?

 

Відповідь.

У поточному році видатки Державного бюджету на соціальний захист та пенсійне забезпечення постраждалих громадян становлять 7,777 млрд. грн., що на 339,1 млн. грн. більше, ніж у 2010 році.

За бюджетними програмами головним розпорядником коштів за якими визначено Мінпраці на 2011 рік передбачено 2,5 млрд. грн., у 2010 році -  

2,5 млрд. гривень.

 

Начальник відділу пільг та компенсаційних виплат Міністерства соціальної політики  України  Васько В.Т.

 

10. Чи будуть в наступному 2012 році пільги при вступі у ВУЗи для інвалідів ЧАЕС ІІ та ІІІ групи?

 

Відповідь.

Інваліди ЧАЕС ІІ та ІІІ групи - це громадяни, які віднесені до категорії 1.

Пунктом 26 статті 20 (компенсації та пільги громадянам, віднесеним до     категорії 1) Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” передбачено вступ поза конкурсом до державних вищих закладів освіти, професійно-технічних закладів освіти та на курси для професійного навчання з обов’язковим наданням гуртожитку на час навчання для тих, хто не має житла, і виплатою підвищеної стипендії, незалежно від місця навчання на території України.

Зазначена пільга також поширюється на дітей (до 18 років) померлих громадян, які за життя були віднесені до 1, 2 категорій постраждалих, та категорії 3 з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, смерть яких пов'язана з Чорнобильською катастрофою.

 

Начальник відділу пільг та компенсаційних виплат Міністерства соціальної політики  України Васько В.Т.

 

11. «Загальнодержавна   програма  подолання  наслідків Чорнобильської катастрофи на 2006 – 2010 роки» вичерпала свій термін дії минулого року. Чи створена нова аналогічна загальнодержавна програма дій щодо наслідків Чорнобиля?

Петро ПРИТИЧЕНКО,

ліквідатор, мешканець с. Нове Залісся Бородянського району

Відповідь.

               На виконання пункту 45 розпорядження Кабінету Міністрів України від 28 липня 2010 року № 1551-р «Про орієнтовний план підготовки пріоритетних питань для розгляду на засіданнях Кабінету Міністрів України у другому півріччі 2010 року» Міністерством надзвичайних ситуацій України  розроблено проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції Загальнодержавної цільової соціальної програми подолання наслідків Чорнобильської катастрофи на 2012 - 2016 роки» (далі – проект Розпорядження), який погоджено із заінтересованими міністерствами і відомствами.  

              Враховуючи виступ Президента України Януковича В.Ф. на засіданні Ради національної безпеки і оборони України 8 квітня 2011 року, де було обговорено проект Розпорядження, а також фінансові та соціально-гуманітарні аспекти реалізації державної політики щодо подолання наслідків катастрофи на Чорнобильській АЕС та за підсумками цього засідання прийнято рішення внести ряд змін та доповнень до законодавства України, а саме: прийняти Закон України „Про основні засади державної політики щодо подолання наслідків Чорнобильської катастрофи на сучасному етапі" та Кодекс про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій.

        Тому роботу над проектом розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції Загальнодержавної цільової соціальної програми подолання наслідків Чорнобильської катастрофи на 2012 - 2016 роки» призупинено до внесення змін до чинного «чорнобильського» законодавства.

 

12. У якому стані знаходиться об’єкт «Укриття»?         

Відповідь.  

Особливе місце серед ядерних установок України посідає унікальний для світової практики об’єкт “Укриття” зруйнований у 1986 році блок № 4 Чорнобильської АЕС, що втратив всі функціональні властивості енергоблоку і на якому виконано першочергові заходи для зменшення наслідків аварії і продовжуються роботи із забезпечення контролю його стану.

Утримання під контролем джерел випромінювання, забезпечення захисту людини і довкілля від радіаційного впливу є метою усієї діяльності на об’єкті “Укриття”, у тому числі діяльності з перетворення його на екологічно безпечну систему.

Згідно з підписаним у грудні 1995 року Меморандумом про взаєморозуміння між Урядом України і Урядами країн “Великої Сімки” та Комісією Європейського Співтовариства про закриття Чорнобильської АЕС був розроблений Рекомендований Курс Дій, що передбачає ряд заходів щодо перетворення об’єкта “Укриття” в екологічно безпечну систему:

У рамках Плану здійснення заходів на об’єкті “Укриття” реалізуються заходи в результаті яких Україна отримає нову локалізуючу оболонку з терміном експлуатації 100 років і зможе приступити до демонтажу нестабільних конструкцій. Щодо вилучення паливовмісних матеріалів та інших високоактивних відходів з об'єкта “Укриття”.

На даний час, контрольовані параметри об’єкта “Укриття” стабільні і будь-якої їх динаміки, яка викликала б стурбованість, уже протягом довгого часу не відмічається. Персонал ЧАЕС виконує регламентні роботи з пилопригнічення на об’єкті, запобігання ядерної активності паливовмісних мас та інше. Незважаючи на виконувані на об’єкті “Укриття” роботи, продовжує зберігатися загальна тенденція стабілізації радіаційної обстановки. На зовнішніх об’єктах, проммайданчика та у виробничих приміщеннях об’єкта “Укриття” з постійним та періодичним перебуванням персоналу не було зафіксовано перевищення контрольних рівнів потужності експозиційної дози γ-випромінювання та радіоактивного забруднення.

Хонько С.В.

Головний спеціаліст відділу

з питань зняття ЧАЕС з експлуатації

Адміністрації зони відчуження

 

13. Добрый день, хочу поднять тему радиационной безопасности относительно недавно "открытых" посещений Зоны отчуждения. Инициатива министерства хорошая, вопросов к безопасности посетителей у меня нет, правила разработаны все грамотно, за туристов я не беспокоюсь, эта система и раньше работала хорошо. Только получается вот как: весь год посетители приезжают через МЧС и туроператоров, платят немалые деньги за услуги, читают эти правила, расписываются в них, их повсюду сопровождает специалист, при этом один день в году, 9-го мая, ситуация совершенно иная. Исторически этот день был днем свободного посещения Зоны для ее бывших жителей, в последние же годы туда тысячами (статистика есть) бесконтрольно ломятся совершенно посторонние люди. Чернобыльцев среди них откровенно немного уже, это просто люди, которые хотят посмотреть на Зону, но не хотят контроля за собой какого-либо ("экскурсии - это для лохов, будут за ручку водить и все запрещать" - дословно). Приезжают с детьми, не соблюдают форму одежды (в шлепанцах по незнанию ходят по очень высокоактивным участкам, про короткий рукав, шорты и юбки молчу), лезут в "грязные" места (потому что никто не запретит же). Это даже без учета того, что много пьяных лиц, которые рисуют на стенах (и даже памятниках) и лазят по аварийным конструкциям вроде букв на крышах. Контроля никакого нет, милиция в городе в этот день появляется крайне редко. Свобода абсолютная. Имеют ли какой-то смысл официальные правила и ограничения для туристов, если тысячи человек видят молчаливое одобрение со стороны МЧС на массовое и тотальное нарушение этих правил 9-го мая? Не сомневаюсь, что ситуация полностью повторится и в этом году. И никто все эти строгости всерьез воспринимать уже не будет точно. 

Alexey K.

 

Відповідь. 

          Щорічно в колишніх населених пунктах зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення проводяться дні пам’яті (поминальні дні). Їх проведення регламентується відповідним розпорядчим актом державного департаменту – Адміністрації зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення.

          У зазначені дні пам’яті з метою відвідування кладовищ в зону відчуження пропускаються колишні мешканці, а також їх родичі.

          Одним з таких днів є 9 травня. У цей день проводяться поминальні заходи на кладовищах м. Чорнобиль і м. Прип’ять.

          З метою дотримання правил радіаційної безпеки та правил перебування у зоні відчуження проводяться наступні заходи:

          встановлюється певний порядок пропуску через контрольно-перепускні пункти «Дитятки», «Лелів» та «Прип’ять»;

          організовується посилений дозиметричний контроль на території зони відчуження та при виїзді з неї за маршрутами пересування громадян;

          організовується робота правоохоронних органів у посиленому режимі, створюються групи підтримки правоохоронних органів та забезпечується їх чергування за відповідним графіком;

          відвідувачам видаються пам’ятки, в яких зазначаються правила радіаційної безпеки під час перебування у зоні відчуження, а також відповідальність (адміністративна та кримінальна) за порушення законів та діючих нормативно-правових актів у сфері радіаційної безпеки та громадського порядку.

          У той же час слід зазначити, що під час проведення поминальних днів не всі громадяни дотримуються правил радіаційної безпеки та правил перебування у зоні відчуження. Враховуючи значну кількість відвідувачів, не завжди є можливість виявити такі випадки, але у разі їх виявлення порушники примусово виводяться із зони відчуження або до них вживаються відповідні адміністративні заходи.

Бірук С.В.

Завідувач сектору режимних заходів

Адміністрації зони відчуження

 

14. Підкажіть будь ласка, який орган/структурний підрозділ державної влади буде опікуватися соціально-економічним розвитком територій, що мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи?

 

Відповідь. 

Відповідно до Указу Президента України від 9 грудня  2010  р. №1085 "Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади" утворено  Державне агентство  України  з  управління   зоною   відчуження, яке буде вирішувати питання, пов’язані з наслідками аварії на Чорнобильській АЕС.

 

  15. Скільки ліквідаторів налічується  в Україні? Чи  відомий середній вік їх смерті? Чи відрізняється він від середнього віку смерті людей – не ліквідаторів?

 

Відповідь.

Як видно з даних табл. 1, станом на кінець 2009 р. в країні налічувалося 260807 осіб, які за чинним законодавством мають статус учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. В динаміці їх чисельність зменшується, що, переважно, пов’язано з їх смертю. З роками поступово зменшується й кількість ліквідаторів, які перебували під медичним спостереженням (щорічною диспансеризацією) в установах МОЗ України. У 2009 р. на обліку їх було 218040 осіб.

Натомість зростають кількості померлих й показники смертності. Однією з причин зростання смертності є постаріння цієї когорти людей. За нашими розрахунками, із 36,7 років у 1987 р. їх середній вік зріс до майже 60 років у 2009 р.

В той же час смертність ліквідаторів близька до рівня смертності узагальненої по всій когорті  постраждалих групі дорослих та підлітків.

 

Таблиця 1. Чисельність та смертність у 2005-2009 рр. учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, станом на кінець року

 

Показники

2005р.

2006р.

2007р.

2008р.

2009р.

Кількість осіб, які за національним законодавством мають статус ліквідатора

308694

297850

276327

268003

260807

Кількість ліквідаторів, які знаходилися під медичним спостереженням установ МОЗ України

227452

231334

227025

219856

218040

Кількість померлих ліквідаторів із числа тих, які знаходилися під медичним спостереженням, абс. число 

4128

4022

4207

4387

4165

Смертність ліквідаторів, на 1000 осіб із числа тих, які знаходилися під медичним спостереженням

18,1

17,4

18,5

19,95

19,10

Смертність дорослих та підлітків із числа постраждалих

20,3

19,4

20,0

20,1

18,8

 

На жаль, у зв’язку з відсутністю вихідних даних із Державного реєстру України осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, щодо персоналізованого обліку померлих немає можливості розраховувати середній вік смерті ліквідаторів й зіставляти його з показниками середнього віку смерті людей – не ліквідаторів.

Як додаткову інформацію в табл. 2 наводяться показники смертності інших груп постраждалих внаслідок катастрофи й населення країни в цілому.

При зменшенні загальної кількості ліквідаторів на високому рівні зберігається кількість ліквідаторів першої категорії, тобто тих, хто має інвалідність у зв’язку з Чорнобильської катастрофою (у 2007 р. – 65361, у 2008 р. – 66613, у 2009 р. – 65666).  

 

Таблиця 2. Смертність у 2005-2009 рр. евакуйованих, жителів радіоактивно забруднених територій та населення України, на 1000 осіб. 

Показники

2005р.

2006р.

2007р.

2008р.

2009р.

Смертність евакуйованих

12,0

11,9

14,0

14,4

11,95

Смертність жителів радіоактивно забруднених територій

23,0

22,2

23,1

22,9

21,46

Смертність населення України

16,6

16,2

16,4

16,3

15,3

 

Д-р мед. наук, проф. пров. наук. співр. лабораторії медичної демографії ДУ “Науковий центр радіаційної медицини НАМНУ”                                                                     Микола Омельянець


16. Чи існують на сьогодні проблеми економічного та соціального розвитку міста Славутича після зупинки Чорнобильської АЕС? 

 

Відповідь.

      На жаль, на сьогодні існують проблемні питання у забезпеченні соціального захисту працівників Чорнобильської АЕС та жителів м.Славутича у зв’язку із закриттям станції, зокрема:

1. Забезпечення у 2011 році фінансування ДСП «Чорнобильська АЕС» в мінімально необхідному обсязі потреби для виконання як статутних завдань підприємства, так і міжнародних проектів, пов'язаних з об'єктом «Укриття» та поводженням з радіоактивними відходами згідно державної програми.

2. Вирішення питання про збільшення у 2011 році додаткової дотації бюджету м.Славутича для утримання соціальної інфраструктури (за результатами аналізу розрахункових показників Мінфіну України бюджету м.Славутича дефіцит міського бюджету у 2011 році лише по захищеним статтям бюджету становитиме 6,015 млн. грн.).

3. Забезпечення фінансування Державного закладу «Спеціалізована медико-санітарна частина №5» у повному обсязі потреби для здійснення спеціалізованого медичного обслуговування працівників Чорнобильської АЕС та жителів м.Славутича (згідно п.4 ст. 13 Закону України «Про загальні засади подальшої експлуатації і зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення зруйнованого четвертого енергоблока цієї АЕС на екологічно безпечну систему»).

4. Забезпечення фінансування у 2011-2012 роках згідно Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта «Укриття»  на екологічно безпечну систему:

- робіт з будівництва в м.Славутичі 200-квартирного будинку для працівників ДСП «Чорнобильська АЕС»;

- завершення будівництва готельно-офісного комплексу для розміщення адміністративних служб ДСП «Чорнобильська АЕС»;

- завершення будівництва житлового будинку №2 Печерського кварталу (вставка на 15 квартир) ДП НАЕК «Енергоатом».

5. Забезпечення у 2011 році фінансування у повному обсязі потреби на забезпечення фізичного захисту ДСП «Чорнобильська АЕС» за програмою КПКВК 1101140 «Фізичний захист ядерних установок та ядерних матеріалів», в тому числі компенсацію за наймання житла для офіцерського складу військової частини  3041 МВС України.

6. Вирішення питання про підтримку реалізації проекту по створенню в м.Славутичі технопарку з головним об'єктом - багатоцільовим дослідницьким ядерним реактором, з метою стимулювання економічного розвитку м.Славутича та ефективного використання висококваліфікованого трудового ресурсу ДСП «Чорнобильська АЕС», ВП «Атомремонтсервіс» ДП НАЕК «Енергоатом», Державної науково-дослідної установи «Чорнобильський центр з проблем ядерної безпеки, радіоактивних відходів та радіоекології», а також інфраструктури м.Славутич.

7. Забезпечення відновлення дії статей 2 та 9 Закону України «Про спеціальну економічну зону «Славутич» з урахуванням ефективності реалізації інвестиційних проектів в умовах спеціальної економічної зони «Славутич» для працевлаштування працівників Чорнобильської АЕС, які вивільняються у результаті дострокового закриття станції, та жителів м.Славутича,.

8. Забезпечення розгляду питання про розробку та реалізацію програм, спрямованих на розвиток аграрного сектору Ріпкинського району Чернігівської області в межах Славутицького регіону.

 Чорнобиль 
 Події 
 Новини 
30.11.2010 12:12
20-22 квітня 2011 року в Україні відбудеться Міжнародна науково-практична конференція "Двадцять п'ять років Чорнобильської катастрофи. Безпека майбутнього"
30.11.2010 11:52
Коростенському центру - 10 років
02.11.2010 12:11
Сьогодні в МНС України відбулось друге засідання Організаційного та Програмного комітетів конференції "Двадцять п'ять років Чорнобильської катастрофи. Безпека майбутнього"
22.10.2010 15:41
Києво-Святошинському центру соціально-психологічної реабілітації населення та його інформування з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи – 10 років
22.10.2010 15:08
Нарада-семінар «Організація роботи центрів соціально-психологічної реабілітації населення»
05.10.2010 15:23
Перший віце-прем‘єр-міністр України Андрій Клюєв та віце-президент ЄБРР Хорст Райхенбах домовилися активізувати збір коштів на добудову всіх об‘єктів на ЧАЕС
29.09.2010 16:46
У Запоріжжі під гаслом: «Зробимо рідне місто чистим!» добровольці прибрали біля пам’ятника ліквідаторам наслідків Чорнобильської катастрофи та прилеглу територію
28.09.2010 16:28
28-го вересня у МНС т.в.о. Міністра М.Болотських провів зустріч з представниками ЄБРР
27.09.2010 17:30
На ЧАЕС іде будівництво нового безпечного конфайнменту, завершення якого планується до 2013 року
23.09.2010 21:32
23-го вересня Чорнобильську АЕС відвідали Перший віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв та т.в.о. Міністра МНС Михайло Болотських
09.09.2010 10:16
У Білорусі відбувся Міжнародний семінар у рамках реалізації проекту технічного співробітництва МАГАТЕ RER/3/004 "Поширення сучасного досвіду з питань відновлення територій, які постраждали від аварії на ЧАЕС"
18.08.2010 12:06
На Волині відбувся семінар для лікарів за темою: "Радіаційні ефекти для здоров'я" в рамках проекту ICRIN
02.08.2010 14:22
Семінар-нарада “Підсумки роботи обласних служб радіаційного контролю у 1 півріччі 2010 року. Проблеми і перспективи”
09.07.2010 10:24
В Україні пройшов 9-ий Міжнародний науковий семінар "Проблеми інформатики в управлінні, економіці, освіті, екології та подоланні наслідків Чорнобильської катастрофи"
29.06.2010 17:02
Засідання Міжвідомчої комісії з питань комплексного розв’язання чорнобильських проблем
10.06.2010 09:27
9-го червня у Міністерстві з питань надзвичайних ситуацій відбулося чергове засідання Громадської ради при МНС за участю Міністра Нестора Шуфрича
28.05.2010 12:31
«25 років Чорнобильської катастрофи. Безпека майбутнього» - відбулося перше засідання організаційного та програмного комітетів Міжнародної науково-практичної конференції
27.05.2010 17:50
У Дніпропетровську за участі Міністра МНС України Н.Шуфрича та Надзвичайного і Повноважного Посла США в Україні Джона Ф.Теффта відбулася презентація результатів виконання проектів, що реалізуються у рамках технічної допомоги США
25.05.2010 11:06
Презентація проекту «Соціально-економічний розвиток районів Рівненської області, забруднених унаслідок Чорнобильської катастрофи»
23.04.2010 13:59
Пожежник Іван Герц єдиний із 200 закарпатців-інвалідів Чорнобиля переніс гостру променеву хворобу
23.04.2010 13:28
Народицький райвідділ МНС: заложники зони і, водночас, її рятівники…
19.04.2010 13:25
Світ, урятований у горнилі Чорнобиля 24 роки тому когортою мужніх і самовідданих людей, до котрих належить і Віталій Бортов, продовжується у неповторності кожного нового дня
16.03.2010 14:31
В Чорнобилі представники МНС України та МНС Республіки Білорусь узгоджують план відновлення спільних дій з мінімізації та подолання наслідків Чорнобильської катастрофи
10.02.2010 14:38
«МНС зацікавлене в розвитку співробітництва з ЮНІСЕФ у забезпеченні потреб здоров’я дітей, які проживають на територіях, постраждалих від Чорнобильської катастрофи», – Міністр В.Шандра
22.12.2009 14:10
На Київщині відбувся семінар для лікарів за темою: "Радіаційні ефекти для здоров'я" в рамках проекту ICRIN
14.12.2009 14:47
Проектна документація «Укриття» на ЧАЕС до кінця 2009 року повинна бути завершена, – Міністр МНС В.Шандра
14.12.2009 11:46
Міністр МНС В.Шандра: «Держава повинна щохвилини пам’ятати про героїзм та самовіддану працю ліквідаторів аварії на ЧАЕС»
27.11.2009 11:12
На Київщині 2 центри соціально-психологічної реабілітації населення та інформування з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи відсвяткували 15-річний ювілей
09.10.2009 00:04
В Україні стартував міжнародний проект із питань захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи
07.07.2009  
До Фонду «Укриття» світова спільнота вже зібрала 900 мільйонів євро – Міністр МНС В.Шандра
02.07.2009  
У Києві завершив роботу Регіональний семінар МАГАТЕ з поширення інформації про Чорнобильську катастрофу
16.06.2009 00:02
Міжвідомчий семінар радіологічних служб, задіяних у реалізації Закону України «Про Загальнодержавну програму подолання наслідків Чорнобильської катастрофи на 2006-2010 роки» у селищі Рокитне Рівненської області
16.06.2009  
Міністр В.Шандра провів у МНС засідання робочої групи Спільного комітету «Україна – ЄБРР»
12.06.2009  
Через 2 роки в Україні з’явиться Централізоване сховище для відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання
04.06.2009  
МНС вдячне провідним експертам та всім громадянам, які підтримали проведення Інтернет-конференції
03.06.2009  
Визначаються основні напрями інформаційної взаємодії між МНС України та міжнародними організаціями в сфері інформування населення про наслідки Чорнобильської катастрофи
02.06.2009 00:16
У Києві триває регіональний семінар щодо покращення практики розповсюдження інформації, пов’язаної з Чорнобильською катастрофою
28.05.2009  
Здоров`я дітей Чорнобиля – в центрі уваги МНС України та відповідного Фонду з Німеччини
25.05.2009  
У МНС відбулася зустріч із представниками американської неурядової організації «FOCCUS» («Друзі Чорнобильських Центрів»)
29.04.2009  
МНС планує в травні передати на розгляд уряду стратегію поводження з радіоактивними відходами
29.04.2009  
На початку червня Кодекс цивільного захисту буде внесено на розгляд Кабінету Міністрів
29.04.2009  
МНС відстоює право українців відвідувати ЧАЕС, – Міністр В.Шандра
29.04.2009  
Новий об’єкт «Укриття» на ЧАЕС дасть гарантію безпеки ще на 100 років, – Міністр МНС В.Шандра («Лігабізнесінформ»)
28.04.2009  
Завдання ООН на сьогодні – сталий розвиток територій, постраждалих від Чорнобильської катастрофи
28.04.2009  
Ядерні відходи перероблятимуть у зоні відчуження («Урядовий кур`єр»)
27.04.2009 00:01
З українською радіацією боротимуться німецькі роботи («UBR», відео)
27.04.2009 00:01
Міністр МНС В.Шандра назвав дві найважливіші проблеми щодо ЧАЕС («Вовремя»)
26.04.2009 00:01
Міністр МНС Володимир Шандра разом із Президентом України Віктором Ющенком узяв участь у поминальному молебні та церемонії покладання квітів до Меморіального кургану «Героям Чорнобиля»
25.04.2009 00:09
Звернення Міністра МНС Володимира Шандри з нагоди 23-х роковин аварії на Чорнобильській АЕС
25.04.2009  
Унікальний завод на ЧАЕС перероблятиме ядерні відходи (“5 канал”)
архівRSS