This version of the page http://www.mns.gov.ua/content/history_2001.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-06-24. The original page over time could change.
2001 рік - МНС України
 
Оперативна інформація
За добу
Радіаційний фон
Погода
Всього подій:188
Пожеж:176
Врятовано осіб:7
Врятовано будівель:58
Довідка
    Українська версія   |   English version       карта сайту
Погода в Києві
21.06.2011
За даними
українського
гідрометеоцентру
зараз в Києві:
Температура: 19.5°С Тиск: 746мм.рт. Вологість 43% Вітер: Західний, 6м/с хмарно з проясненнями гроза
Прогноз погоди
Міністерство

Роки становлення. 2001 рік

12 січня 2001 р.

Кабінетом Міністрів України ухвалено постанову "Про виділення коштів для ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 26-27 листопада 2000 року". Наказом Міністерства утворено державне науково-виробниче підприємство "Центр захисту культурної спадщини від надзвичайних ситуацій".

15 січня 2001 р.
Прийнято рішення Колегії Міністерства "Про погодження геральдичних знаків МНС України".

18 січня 2001 р.
Верховною Радою України прийнято Закон України "Про об`єкти підвищеної небезпеки".

21 січня 2001 р.
Стався вибух метаноповітряної суміші та пожежа з тяжкими наслідками на шахті "Красно-лиманська" в Донецькій області. Аварійно-рятувальними загонами врятовано 50 шахтарів. До ліквідації наслідків аварії залучалося 284 особи та 135 одиниць техніки.

28 січня 2001 р.
Розпочато пошук членів команди та пасажирів затонулого теплохода "Пам`ять Меркурія" в акваторії Чорного моря. Врятовано 32 особи та піднято 8 загиблих. Залучалося до пошуково-рятувальних робіт 4 морських судна та авіація.

31 січня 2001 р.
Кабінетом Міністрів України ухвалено постанови:

  • "Про виділення коштів для проведення пошуково-рятувальних робіт у районах Республіки Індія, що постраждала від землетрусу". 26 січня на території штату Гуджарат в Республіці Індія стався руйнівний землетрус. Загинуло понад ЗО тис. осіб. З 3 до 25 лютого там працював зведений загін, у тому числі мобільний шпиталь МНС України (65 осіб). Фахівцями України в зоні стихійного лиха надано необхідну медичну допомогу понад 5,5 тис. осіб. Президент України привітав особовий склад зведеного загону МНС України з успішним завершенням важливої гуманітарної місії в Індії та поверненням на Батьківщину;
  • "Про схвалення Програми відселення громадян Закарпатської області з будинків, що знаходяться в зонах активних зсувних процесів, на 2001 і 2002 роки";
  • "Про затвердження переліку протипаводкових заходів у Закарпатській області на 2001 рік";
  • "Про порядок використання земель у зонах їх можливого затоплення внаслідок повеней і паводків".

 

7 лютого 2001 р.
Кабінетом Міністрів України ухвалено постанови:

  • "Про комплексні заходи, спрямовані на ефективну реалізацію державної політики у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, запобігання та оперативного реагування на них, на період до 2005 року";
  • "Про створення Всеукраїнського науково-дослідного інституту цивільного захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру та Інституту державного управління у сфері цивільного захисту".

 

9 лютого 2001 р.
Президентом України видано Указ "Про заходи щодо підвищення рівня захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру", яким на Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи покладено питання контролю за створенням, зберіганням, поповненням і використанням центральними та місцевими органами виконавчої влади, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форм власності матеріальних резервів для попередження і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

1 березня 2001 р.
Підписано Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Вірменія про співробітництво в галузі попередження надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків.

2 - 3 березня 2001 р.
Внаслідок складних погодних умов сталося різке підвищення до критичних рівнів води на малих річках Закарпатської області. Зруйновано 1 тис. 55 та пошкоджено 8 тис. 876 житлових будинків. Підтоплено 255 населених пунктів і 33,5 тис. будинків, відселено 13,8 тис. осіб, знеструмлено 98 населених пунктів, відключено 76 АТС. Загальна сума збитків орієнтовно склала 284, 8 млн гривень. На ліквідації наслідків руйнівної стихії працює понад 3 тис. фахівців та 308 одиниць техніки МНС України, інших центральних і місцевих органів виконавчої влади. Обстежено 133 населених пунктів у 12 районах, найбільше постраждалих від стихії. Зафіксовано 604 зсуви, 95 селевих потоків та 162 ділянки бічної ерозії. Проводяться роботи з будівництва 1101 житлового будинку, 5563 перебувають у ремонті (з них 2,5 тис. вже відремонтовано), закуплено для постраждалих 327 квартир. Виконано понад 860 тис. куб м земляних робіт, перевезено та укладено 59 тис. куб м грунту, відновлено 52,7 км пошкоджених доріг, 968 пог. м мостів і 2979 пог. м підпірних стінок. Здійснено значний обсяг інших робіт. До біди закарпатців не залишилися байдужими інші регіони України та 28 зарубіжних держав. До області надійшло допомоги на загальну суму 18 млн гривень.

7 березня 2001 р.
Кабінетом Міністрів України ухвалено постанови:

  • "Про утворення Координаційної ради із створення та функціонування Урядової інформаційно-аналітичної системи з питань надзвичайних ситуацій";
  • "Про затвердження Порядку державної реєстрації аварійно-рятувальних служб".

 

9 березня 2001 р.
Президентом України видано Указ "Про оголошення окремих районів Закарпатської області зоною надзвичайної екологічної ситуації". 14 березня Верховною Радою України прийнято Закон України з цього питання.

10 - 11 березня 2001 р.
Участь аварійно-рятувального загону МНС України (40 осіб) у роботах з ліквідації катастрофічного паводка на території Угорської Республіки.

22 березня 2001 р.
Верховною Радою України прийнято Закон України "Про страховий фонд документації України".

18 - 20 квітня 2001 р.
У м. Києві відбулася міжнародна конференція "П`ятнадцять років Чорнобильської катастрофи. Досвід подолання". Основна мета: вироблення світовою науковою громадою спільного бачення наслідків Чорнобильської катастрофи, що проявилися через 15 років після аварії, в екологічній, медичній, соціальній та інших сферах; розроблення висновків та рекомендацій для використання їх особами, відповідальними за прийняття рішень, на національному та міжнародному рівнях щодо впровадження подальших заходів, спрямованих на подолання наслідків катастрофи. У роботі конференції взяли участь заступник Генерального секретаря 00Н з гуманітарних питань п. Кензо Ошима, Голова представництва Європейської комісії в Україні п.Андре Венхавербек, заступник Генерального директора МАГАТЕ п. Зігмунд Домарацький, представники багатьох європейських країн, Японії та інші. До роботи конференції велику увагу виявила світова спільнота. На її адресу надійшло 434 тези і доповіді від наукових установ. Учасникам конференції була представлена Національна доповідь України (доповідач - Міністр України В. В. Дурдинець).

14 травня 2001 р.
Видано спільний наказ МОЗ України та МНС України, яким затверджено Положення про медико-психологічну реабілітацію рятувальних служб і постраждалих внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру та Положення про центр медико-психологічної реабілітації.

23 травня 2001 р.
У Далекосхідному регіоні Російської Федерації склалася катастрофічна паводкова ситуація. Підтоплено понад 4 тис. житлових будинки, відселено 17,5 тис. жителів. За дорученням Президента України Л. Д. Кучми до м. Якутська 24 травня доставлено гуманітарну допомогу для потерпілого населення (28,3 тонни харчових продуктів).

26 травня 2001 р.
Кабінетом Міністрів України ухвалено постанову "Про утворення Державної інспекції цивільного захисту та техногенної безпеки".

29 травня 2001 р.
Верховною Радою України прийнято Закон України "Про внесення змін до деяких законів України у зв`язку з прийняттям Закону України "Про аварійно-рятувальні служби". Президентом України видано Указ про призначення втретє В. В. Дурдинця Міністром України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

11 - 12 червня 2001 р.
Через складні погодні умови (зливи з градом, шквальний вітер, місцями - смерч) у 8 областях (Житомирська, Київська, Вінницька, Черкаська, Хмельницька, Чернігівська, Полтавська, Сумська) пошкоджено 4686 житлових будинків та 160 ЛЕП, знеструмлено 365 населених пунктів, відключено 2575 трансформаторних підстанцій, пошкоджено 96,2 тис. га сільгоспугідь. Залучалося 757 осіб та 92 одиниці техніки. Потерпілим завезено 348,0 тис. листів шиферу, 35,7 тис. кв. м віконного скла, 1,3 тис. куб м пиломатеріалів та інше. У всіх постраждалих областях у цілодобовому режимі працювали оперативні штаби, у Житомирській - мобільний оперативний штаб МНС України. Протягом місяця наслідки стихії були повністю ліквідовані.

24 липня 2001 р.
Президентом України видано Указ про призначення В. С. Луцька Державним секретарем Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

26 липня 2001 р.
За складних погодних умов на території Республіки Польща в річках піднявся понад критичний рівень води, сталися людські жертви. За рішенням Уряду України 1 серпня до сусідньої держави направлено 2 колони з гуманітарною допомогою вартістю 1 млн гривень. Вантаж - 170 тонн продуктів харчування, медикаментів, речового майна, дезинфікуючих засобів.

19 серпня 2001 р.
На Донецькій шахті "Орендне підприємство "Шахта ім. Засядька" стався вибух метано-повітряної суміші. Здійснювалися аварійно-рятувальні роботи з врятування шахтарів, пошуку та підняття загиблих, гасіння пожежі. Залучалися підрозділи МНС України та МВС України, 39 відділень ВГРЗ Мінпаливенерго загальною чисельністю 380 осіб та 55 одиниць техніки. Кабінетом Міністрів України ухвалено постанову "Про виділення коштів для ліквідації наслідків аварії, що сталася 19 серпня 2001 року на шахті "Орендне підприємство "Шахта ім. Засядька". Здійснено великий обсяг робіт з порятунку людей, гасіння пожежі. В ізольовану аварійну ділянку подано кілька сот тисяч куб м азоту. Забезпечено постійний контроль за газовим, тепловим і температурним режимом шахти.

11 вересня 2001 р.
Проти США здійснено терористичний акт з тяжкими наслідками. До роботи з їх ліквідації залучено понад 10 тисяч рятувальників. МНС України з першого дня трагедії запропонувало цій країні свою готовність направити за океан аварійно-рятувальний загін та мобільний шпиталь. У Міністерстві та регіональних управліннях посилено чергування оперативних груп у цілодобовому режимі. Усі аварійно-рятувальні загони і служби Міністерства приведені в стан підвищеної готовності до дій за призначенням. Забезпечено постійний збір і узагальнення інформації про можливі надзвичайні ситуації як на території України, так і за її межами. Організовано належну взаємодію з МЗС, СБУ, МВС, Міноборони, МОЗ та іншими центральними і місцевими органами виконавчої влади.

13 вересня 2001 р.
Відбулася робоча зустріч Міністра України В. В. Дурдинця та Надзвичайного і Повноважного Посла Російської Федерації в Україні, Спеціального представника Президента Російської Федерації з розвитку торгівельно-економічних відносин з Україною В. С. Чорномирдіним. Обговорені питання з досвіду надання допомоги та практичного виконання Плану спільних заходів Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи і Міністерства Російської Федерації у справах цивільної оборони, надзвичайних ситуацій і ліквідації наслідків стихійних лих, підписаного в м. Києві 17 жовтня 2000 року. В. С. Чорномирдіним вручено В. В. Дурдинцю медаль МНС Росії "Участнику чрезвычайных гуманитарных операций".

17 вересня 2001 р.
Кабінетом Міністрів України ухвалено Постанову про додаткове виділення коштів (24 768 тис. грн.) на продовження робіт з ліквідації наслідків паводка, що стався у березні 2001 року в Закарпатській області.

12 жовтня 2001 р.
З травня цього року тривають роботи з виявлення та знешкодження боєприпасів часів Великої Вітчизняної війни на території урочища Товсте біля с. Фурси Білоцерківського району Київської області. Всього вилучено та знешкоджено за цей час 781 одиницю вибухонебезпечних предметів.

Попередні керівники

 

Роки становлення:

  • 1996-1999 роки
  • 2000 рік
  • 2001 рік
  • 2002 рік
  • 2003 рік
  • 2004 рік
  • 2005 рік
  • 2006 рік

 

 Події 
 Новини 
24.06.2011 17:13
Два вагони з сіркою зайнялися на Миколаївщині
24.06.2011 12:24
Рятувальники евакуювали 51 гірника з шахти у Кривому Розі
24.06.2011 12:23
Співробітники МНС витягли чоловіка з каналізаційного колодязя у Дніпропетровській області
24.06.2011 10:46
Рятувальники знайшли 2 дітей, які загубилися під час походу в Івано-Франківській області
24.06.2011 09:55
1 гірник загинув та 3 госпіталізовані внаслідок вибуху на шахті у Волинській області
24.06.2011 09:12
166 населених пунктів у 5 областях знеструмлені внаслідок негоди
23.06.2011 14:59
Пожежа сталася у центрі Києва
22.06.2011 16:26
Підрозділи МНС врятували 12-ть людей у пожежі в Конотопі, що на Сумщині
22.06.2011 14:13
Одномісний літак упав в Одеській області
22.06.2011 09:52
459 га посівів пошкоджено градом у Донецькій області
21.06.2011 16:25
Пасажирський автобус згорів у Рівненській області
21.06.2011 12:00
В 136 населених пунктах в 7 областях відновлено електропостачання
21.06.2011 10:20
2 дорослих та 1 дитина загинули внаслідок пожежі в Донецькій області
20.06.2011 16:24
Рейка, яку перевозив потяг, зачепила і пошкодила 10 контактних опор в Одеській області
20.06.2011 15:25
Співробітники МНС врятували 4 дельфінів в Запорізькій області
20.06.2011 11:57
МНС закликає громадян дотримуватися правил безпеки на воді
20.06.2011 10:04
Вибух побутового газу стався в будинку у Білій Церкві Київської області
20.06.2011 09:51
136 населених пунктів знеструмлено через негоду в 7 областях
20.06.2011 09:50
Пожежники ліквідували загоряння на технологічному майданчику „Київметробуду” у Києві
19.06.2011 09:32
Пожежа в православному церковному храмі на Закарпатті
18.06.2011 16:51
Вибух на АЗС у Черкаській області. Жертв та постраждалих немає
18.06.2011 10:38
Вибух у їдальні загальноосвітньої школи в Сумській області. Жертв та постраждалих немає
17.06.2011 12:41
Рятувальники витягли чоловіка з каналізаційного колодязя у Ромнах Сумській області
17.06.2011 12:39
Рятувальники вилучили 1 кг ртуті в Сумській області
17.06.2011 10:38
Літак «Тегеран-Київ» здійснив аварійну посадку в Криму
17.06.2011 10:27
Співробітники МНС врятували чоловіка, який впав з 20-метрової висоти поблизу мису Фіолент у Криму
17.06.2011 09:48
Тракторист загинув внаслідок вибуху міни часів Великої Вітчизняної війни в Одеській області
16.06.2011 18:02
Співробітники МНС ліквідували в Одесі займання електричних розподільних щитів у 2 будинках
16.06.2011 18:01
21-річний юнак загинув через удар блискавки у Луганській області
16.06.2011 17:31
Підрозділи МНС ліквідували пожежу в адміністративній будівлі в Чопі
16.06.2011 10:00
6 дорослих і 5 дітей госпіталізовані через харчове отруєння у Волинській області
16.06.2011 09:55
1 людина загинула та 1 госпіталізована внаслідок пожежі на складах у Броварському районі Київської області
15.06.2011 14:49
3 людини загинуло внаслідок зіткнення легкового автомобіля з вантажним у Донецькій області
15.06.2011 09:57
61 приватний будинок пошкоджено внаслідок буревію у Запорізькій області
15.06.2011 09:24
Столичні співробітники МНС врятували 21 людину на пожежі
15.06.2011 08:58
У Маріуполі зареєстровано ще один випадок захворювання людини на холеру
14.06.2011 13:53
80-річна жінка госпіталізована та 2 будинки пошкоджені внаслідок пожежі в Одесі
14.06.2011 11:20
Пожежа в будинку у центрі столиці
14.06.2011 11:02
Чоловік врятував з вогню 6-річну дівчинку в Сумах
14.06.2011 10:01
10 хворих на холеру виписані із лікарні в Маріуполі
10.06.2011 14:06
Чоловік госпіталізований внаслідок вибуху артилерійського снаряду часів ВВВ у Київській області
10.06.2011 13:08
17 людей госпіталізовано внаслідок зіткнення 2 автомобілів, вантажівки та автобусу у Донецькій області
10.06.2011 11:15
Рятувальники підняли з важкодоступного місця 14-річну харків’янку, яка впала зі схилу на горі Аю-Даг у Криму
10.06.2011 09:43
4 людини загинуло та 2 госпіталізовані внаслідок ДТП у Луганській області
09.06.2011 17:53
Міліція знайшла у Керчі 3 хлопчиків, які втекли з дитячого табору у Феодосії
09.06.2011 15:28
Літак здійснив вимушену посадку в Сімферополі через відкриту кровотечу у пасажира – громадянина Індії
09.06.2011 11:19
У Феодосії з дитячого табору зникло троє дітей 12-14 років
09.06.2011 11:02
Співробітник МНС врятував з вогню 9-річну дівчинку в Полтавській області
08.06.2011 18:04
Спека збільшує ризик виникнення пожеж на торфовищах
08.06.2011 16:09
У Волинській області ліквідована пожежа на сміттєзвалищі та продовжується гасіння пожеж на торфовищах
архівRSS