Номер 011 за 18.01.2008
ПОШУК
Розширений пошук
Республіка Крим  Херсонська  Запорізька  Донецька Луганська Дніпропетровська Харківська Миколаївська Одеська Кіровоградська   Полтавська Сумська Черкаська Чернігівська Київська   Вінницька Житомирська   Рівненська Хмельницька   Тернопільська Чернівецька Івано-Франківська Львівська Волинська Закарпатська
МЕНЮ
Архів
Про “УМ”
Реклама в “УМ"
Передплата на “УМ”
Контактна інформація
Архів опитувань
Карта сайту
РОЗСИЛКА
Підписатися
Відписатися
ОПИТУВАННЯ
  Як ви гадаєте, чи давав Кучма наказ убити Гонгадзе?
Думаю, так, і записи Мельниченка про це свідчать
Ні, в записах Мельниченка немає прямих указівок щодо цього. Кучму хтось підставив
Прямого наказу не давав, але владу перевищив, і його репліки призвели до того, що "орли Кравченка" перестаралися
Важко сказати
     

Відтанцьований «Краковець»
Рух автомобілів через пропускний пункт на українсько–польському кордоні розблоковано. Люди чекають на обіцяний договір про малий прикордонний рух
Ярослав ТРАКАЛО   

Блокування в’їзду на пункті пропуску «Краковець», що у Львівській області, знято. Наразі біля українсько–польського кордону залишається всього кілька десятків пікетників, які продовжують вимагати невідкладного підписання угоди про малий прикордонний рух. Це має істотно спростити перетин меж держави для жителів прикордонних районів, для яких поїздки до віднедавна «шенгенської» Польщі є чи не єдиним способом заробити копійчину.


Ярослав Кендзьор: До мови звикнуть. Навіть «група 239» звикла до тризуба...
Народний депутат від блоку «НУНС» — про мову і церкву, роботу свого комітету, а також про те, скільки саме держбюджет–2008 «відстібне» на «окультурення» народних мас
Наталія ЛЕБІДЬ   

Верховна Рада підготувала до розгляду близько двох сотень нових законопроектів — таку цифру принаймні озвучив спікер Арсеній Яценюк. Відповідаючи на запитання про те, яку частку в масі цих актів складають законопроекти «від культури», заступник голови профільного комітету Верховної Ради України Ярослав Кендзьор насамперед називає зміни до закону про свободу совісті та до закону про державну мову. Останній проект (у розробці «нашоукраїнця» Павла Мовчана) конкуруватиме з майже двома десятками альтернативних варіантів, написаних комуністами та «регіоналами». Кожен із них так чи інакше лобіює двомовність у державі — неприховану або латентну — залежно від здатності автора закону маскувати свої дійсні наміри, говорить народний депутат.


Код національної пам’яті
Радник голови СБУ з науково–дослідницьких питань Володимир В’ятрович — про впорядкування документів визвольного руху
Ярослава МУЗИЧЕНКО   

«Моїм завданням є організація науково–дослідницького процесу на базі матеріалів, які є в архівах Служби безпеки України», — каже новопризначений радник голови СБУ Володимир В’ятрович, який упродовж п’яти років очолює львівський Центр досліджень визвольного руху. В’ятрович відомий українському загалові передусім як автор пересувної виставки «Українська Повстанська армія: історія нескорених», що упродовж минулого року експонувалася в обласних і районних центрах України, однойменної першої ілюстрованої науково–популярної історії УПА і багатьох публікацій про ОУН і УПА. Історик вважає, що важливим є не лише наукове вивчення архівних документів, але й популяризація таких досліджень у суспільстві. Тому СБУ започатковує громадські слухання і «круглі столи» на різноманітні, цікаві для громадськості теми з історії українського національно–визвольного руху.


Сергій Седнєв: Думаєте, легко простояти годину, дивлячись лише в одну точку? А в нас таке тренування...
Єдиний поки що в цьому сезоні українець — призер етапу Кубка світу — розповідає про те, як біатлоністи збірної України готуються до нових стартів і... кпинять один над одним

Його бронза в індивідуальній гонці на етапі Кубка світу в словенській Поклюці стала найбільшою сенсацією біатлонного сезону. І не лише в Україні! Ще б пак, адже хлопчина з Глухова Сумської області, котрий раніше лічені рази стартував у цьому престижному турнірі, взяв та й невимушено обійшов знаменитих зубрів біатлону на чолі з норвежцем Бйорндаленом!

В інтерв’ю «Україні молодій» 24–річний Седнєв зізнався, що довго сам не міг повірити в те, що зробив. І лише згодом заспокоївся — щоб підтвердити невипадковість словенської звитяги.


Ще крок назустріч борцям за незалежність
Кількість противників офіційного статусу ветеранів УПА суттєво зменшилася
Інф. «УМ»   

Незважаючи на активні «страшилки» про вояків Української повстанської армії, якими «годують» свій електорат деякі політичні сили, ставлення людей до надання бійцям УПА статусу учасників національно–визвольних змагань потроху змінюється на краще. І вже менше половини громадян України — 46,1% — виступають проти того, аби ветерани УПА отримали визнання на державному рівні та відповідні пільги. Про це свідчить соціологічне дослідження, проведене Фондом «Демократичні ініціативи» та фірмою «Юкрейніан соціолоджі сервіс» (протягом 5—18 грудня 2007 року опитано 1800 респондентів віком від 18 років з усіх областей країни; статистична похибка вибірки не перевищує 2,3%).


Космічна нерухомість
Нова національна забава: за тиждень українці купують дві–три ділянки на Місяці
Ярина МАТЧАК   

Якщо раніше іменем коханої людини називали зірки, то тепер кавалер купує дамі серця ділянку на Місяці. На Марсі? Теж не проблема! «Це найкращий подарунок для близьких, найоригінальніший», — переконують у «Місячному посольстві», єдиній в Україні установі, яка займається продажем космічних ділянок. 40 гектарів на Місяці коштують усього 900 гривень.


Із турецького іга — в енергетичне
Російського президента в Болгарії зустріли плакатами «Забирайся додому!»
Олександр ШИМАНСЬКИЙ   

Президент Росії Володимир Путін учора надвечір з дводенним візитом прибув до Болгарії. Офіційна причина — відкриття Року Росії в Болгарії та святкування 130–ї річниці визволення Болгарії з турецької неволі, справжня — переговори та ціни на енергоносії: газу, нафти та пального для АЕС.


Прокіп Колісник: У Словаччині я живу 327 років
Чи пише художник ікони з натурниць, про його мрію розмалювати позаконфесійний храм, як живеться українцеві з дружиною–словачкою і хто кого переманив на свій бік, Прокіп Колісник розказав в ексклюзивному інтерв’ю «УМ»
Ольга ЖУК   

Ми зустрілися з Прокопом Колесником на Майдані, біля колони з глобусом. «Тут написано, скільки кілометрів із цієї точки до різних міст, — каже Колісник після вітання. — Моя Поташня — це кінець світу, бо звідти немає ніяких доріг, але водночас вона — центр Всесвіту, бо там народився я».
Він живе у Словаччині, але є громадянином України, двічі номінований на Шевченківську премію (1994–го і 2008–го). У своєму селі Поташня на Вінниччині Прокіп Колісник — герой нашого часу. За його ініціативи відкрито Музей культури села і «Галерею Прокопа Колісника», а ще кожного літа митець запрошує своїх друзів на пленер, і тоді всім селом відзначають свято культури. Коли не в змозі малювати, то пише. Є автором двох книжок есеїв — «Чисниця» (2001) та «Від першої особи самоти» (2002), виданих у Словаччині. Його називають християнським художником, але це не заважає Прокопу Коліснику планувати серію робіт оголених жінок.


Не довго музика пограла
Уже після другого кола «Аустреліен оупен» усі українки вибули з боротьби в одиночному розряді
Вадим АВДАСЬОВ   

Нетривалою виявилася «епопея» українських тенісисток на першому в цьому сезоні турнірі серії «Великого шолома». Далі другого кола основної сітки жодна з дев’яти наших співвітчизниць, що змагалися на хардових кортах «Мельбурн–парку», не пробилася. Троє дівчат, нагадаємо, зачохлили ракетки ще в кваліфікації, рівно стільки ж — у першому й другому раундах. Найдовше в одиночній сітці протрималися Олена Бондаренко й Марія Коритцева, але вчора зранку за київським часом обидві представниці Харкова програли. Причому значно слабшим за себе дівчатам (якщо дивитися на сходинки рейтингу WTA).


РОЗДIЛИ
ІнФорУМ
Політика
Світ
Нація
Суспільство
Космос
Культура
Спорт
Калейдоскоп
ПОГОДА
Погода в Києві і по всій Україні.
КУРСИ ВАЛЮТ

НБУ

ГОРОСКОП
НОВИНИ САЙТУ
Реклама (06.09.10)