This version of the page http://www.ubgd.lviv.ua/index.php?id=176 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-06-22. The original page over time could change.
Львівський державний університет безпеки життєдіяльності: Інститут пожежної та техногенної безпеки

Пошук по сайту

Віртуальна прогулянка університетом

Скринька звернень та пропозицій


Інститут пожежної та техногенної безпеки - один з основних структурних підрозділів Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, був створений у 2010 році шляхом об'єднання факультету пожежної та техногенної безпеки та факультету пожежно-рятувальної справи. Пріоритетними напрямками інституту є формування особистості та підготовка висококваліфікованих фахівців для підрозділів МНС України, навчально-виховна робота, створення сприятливих умов для засвоєння курсантами та студентами знань, умінь та навичок, необхідних для опанування обраною спеціальністю.

Термін навчання за програмою бакалавра складає 4 роки з врученням диплома бакалавра за спеціальністю «Пожежна безпека». Подальше навчання можна продовжити по однорічній програмі за спеціальностями «Пожежна безпека» чи «Пожежогасіння та аварійно-рятувальні роботи» та отримати диплом спеціаліста чи магістра.

Наші випускники завдяки універсальній підготовці складають посідають чільне місце серед молодих спеціалістів у галузі цивільного захисту, які щорічно приймаються на роботу до Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

Керівництво інституту

Начальник інституту
кандидат технічних наук,
полковник служби цивільного захисту
Кошеленко В'ячеслав Вікторович






Заступник начальника інституту з навчально-методичної роботи

кандидат технічних наук, доцент, полковник сл. цивільного захисту

Болібрух Борис Васильович

Заступник начальника інституту
підполковник сл. цивільного захисту
Стокалюк Олег Володимирович



Заступник начальника інституту
підполковник сл. цивільного захисту
Лин Андрій Степанович

Навчально-стройові підрозділи

Основною структурною складовою інституту є навчально-стройові підрозділи із чисельністю перемінного складу - 851 курсант та 238 студентів. З них:

• на першому курсі 137 курсантів (5 взводів) та 30 студентів - начальник курсу майор служби цивільного захисту Годій Віталій Ярославович;

• на другому курсі 148 курсантів (5 взводів) та 48 студентів - начальник курсу підполковник служби цивільного захисту Кордунов Сергій Петрович;

• на третьому курсі 199 курсантів (6 взводів) та 54 студенти - начальник курсу майор служби цивільного захисту Тиндик Олег Стефанович;

• на четвертому курсі 264 курсанта (9 взводів) та 80 студентів- начальник курсу майор служби цивільного захисту Пришляк Микола Миколайович;

• на п'ятому курсі 102 курсанта (5 груп) та 26 студентів- начальник курсу майор служби цивільного захисту Бойко Тарас Володимирович.

Навчальний процес в інституті забезпечують 48 науково-педагогічних працівників. З них 4 доктори, 13 кандидатів наук, 10 особи навчаються в ад'юнктурі нашого навчального закладу та 4 особи закріплені здобувачами наукового ступеня в навчальних закладах.

До структури інституту пожежної та техногенної безпеки входять:

• Кафедра пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт

• Кафедра процесів горіння та загальної хімії

• Кафедра спеціально-рятувальної підготовки та фізичного виховання

• Кафедра наглядово-профілактичної діяльності

• Кафедра електротехніки та промислової і пожежної автоматики

• Кафедра управління, правового забезпечення та дізнання

В університеті активно використовується духовно-моральний потенціал громадських формувань інституту, направлений на стимулювання курсантів до морального самовдосконалення, прагнення до позитивного морального ідеалу. Саме тому на курсах інституту сформовані Ради курсантського та студентського самоврядування, на засіданнях яких підіймаються важливі для курсантів питання.

В інституті працюють різноманітні гуртки, робота яких спрямована на розвиток творчих здібностей та підвищення рівня виконавчих здібностей вихованців. Вагому роль у культурно-масовому житті інституту відіграють танцювальні колективи, гуртки церковного і хорового співу, вокально-інструментальний ансамбль, який бере участь у концертах не лише на території України, але й за її межами.

Так курсанти беруть активну участь у конкурсах художньої самодіяльності, святкових концертах та різних культурно-масових заходах, які проводяться як в університеті так і за його межами. Творчі колективи інституту традиційно посідають високі місця в щорічному конкурсі самодіяльних колективів. Команда КВК інституту по праву вважається флагманом гумористичного жанру в університеті, більшість учасників якої формують збірну команду університету. Також в інституті організовуються та проводяться екскурсії по історичним та культурним пам'яткам Львівщини, зустрічі курсантів з видатними діячами мистецтва, ветеранами пожежної охорони, поетичні вечори, присвячені пам'ятним датам. Курсанти інституту проводять професійно-орієнаційну роботу у загальноосвітніх навчальних закладах, організовують роботу дружин юних пожежних.

Не залишається й поза увагою інституту спортивно-масова робота, яка є одним з основних пріоритетів розвитку та формування особистості. Курсанти інституту відвідують секції з пожежно-прикладного спорту, офіцерського триборства, боротьби самбо, боксу, стрільби з бойової зброї, легкоатлетичного кросу, футболу, волейболу, баскетболу, насті-льного тенісу, бойового гопака, пауерліфтингу та гирьового спорту. Курсанти інституту є неодноразовими переможцями і призерами як університетських, так і міжнародних змагань. Зокрема курсант 5-го курсу Андрійчук Олександр, який входить до першої збірної команди університету з пожежно-прикладного спорту, став чемпіоном світу з пожежно-прикладного спорту у 2010 році в складі збірної України, майстер спорту з пауерліфтингу курсант Дацко Іван посів 3-е місце на Чемпіонаті України 2009 року з цього виду спорту.

У 2008 році курсанти інституту брали участь в урочистому параді з нагоди Дня Незалежності України, який відбувався у м. Києві. Високопосадовцями, присутніми на святі, була відзначена висока стройова підготовка курсантів та було вручено медалі учасникам параду. Курсанти та керівництво інституту є учасниками ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру впродовж останніх років, в тому числі наслідків буревію у смт Турійськ Волинської області 2007 року, надзвичайної ситуації в Ожидові у 2007 році, ліквідації наслідків вибуху у Львові у 2008 році, повені на західній Україні 2008 року. Вони брали участь у розбиранні завалених будівель, розчищенні територій від завалів, відбудові пошкоджених будівель, що сприяло набуттю практичних навичок та досвіду, який стане в нагоді у подальшій професійній діяльності.

Інститут активно підтримує та заохочує талановитих та цілеспрямованих курсантів та студентів. Відмінники навчання отримують високі іменні стипендії, крім того преміюються переможці конкурсів, студентських олімпіад, автори кращих наукових робіт на студентських конференціях. Кращі курсанти мають змогу пройти стажування в Краківській школі аспірантів республіки Польща.