This version of the page http://www.rainbow.gov.ua/news/846.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-06-19. The original page over time could change.
27 березня відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони України - Рада національної безпеки і оборони України
Рада національної безпеки і оборони України є координаційним органом
з питань національної безпеки і оборони при Президентові України.
Рада національної безпеки і оборони України координує і контролює
діяльність органів виконавчої влади у сфері національної безпеки і оборони.
Головою Ради національної безпеки і оборони України є Президент України.
Конституція України. ст. 107.
Розширений пошук
27.03.2009
27 березня відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони України

27 березня відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони України під головуванням Президента України Віктора Ющенка. На  засіданні було розглянуто шість питань. Перше - про роботу центральних органів виконавчої влади з планування та виконання державних цільових програм, друге питання - про прискорення аграрної реформи та державну зернову експортну стратегію України, та в закритому режимі було обговорено решту питань військово-технічного характеру. Після засідання Секретар РНБО України Раїса Богатирьова дала брифінг щодо ухвалених рішень Ради національної безпеки і оборони України.

Коментуючи підсумки засідання Р.Богатирьова зазначила, що неефективність більшої частини державних програм з 212 наявних, відсутність пріоритетів у їх фінансуванні, яка розпорошує бюджетні  кошти, стали основними причинами розгляду цього питання на засіданні РНБО, про які у вступному слові говорив Президент України.

Зокрема, щодо першого питання порядку денного, Секретар РНБО навела кілька цифр. При виділених з державного бюджету коштах у 2007 р. - понад 19 млрд. грн., і передбачених на 2008 р. - майже 38 млрд. грн., моніторинг за виконанням цільових програм не підтверджує ні реального фінансування, ні позитивної динаміки розв'язання проблемних питань.

Як підкреслила Р.Богатирьова, на одному з попередніх засідань РНБО, 24 січня цього року, вже піднімалося питання невиконання більшості державних цільових програм, втім рекомендації Ради до сьогодні не виконані.

Основними зауваженнями членами Ради залишились:  відсутність конкретики в плануванні і в очікуваних результатах, непрозоре та несвоєчасне фінансування лише за принципом щорічного освоєння бюджету, а не за принципом свідомого виділення коштів для усунення проблеми, безвідповідальність та безкарність визначених виконавців. Причини більшості цих проблем, на думку експертів, лежать у площині системи державного управління і є результатом недосконалої роботи центральних органів виконавчої влади.

Безсистемно, непропорційно, недбало розподілені бюджетні кошти, відсутність пріоритетів у виборі цільових програм і індикаторів у досягненні результату злочинно стопорять розв'язання громадських і екологічних проблем, залишають сам-на-сам сподівання вітчизняного товаровиробника і без відповіді соціальні запити наших громадян. До того ж, лише 12-13% з 212 державних програм повністю відповідають вимогам чинного законодавства.

Тому за словами Р.Богатирьової, в результаті обговорення було ухвалено рішення про необхідність внесення змін до держбюджету 2009 року, в яких будуть запропоновані інші підходи до формування державного бюджету, нові принципи фінансування програм та нові механізми контролю за їх виконанням і досягненням результатів.

Окрім того, на думку Секретаря РНБО, необхідно переглянути як кількість, так і якість державних цільових програм. Р.Богатирьова підкреслила, що в цьому процесі перевага буде надаватись тим програмам, які будуть здатні забезпечити майбутнє розвитку виробничих сил і економіки країни для виходу з кризових явищ. За словами секретаря РНБО, такий оновлений перелік повинна представити виконавча влада, оскільки саме уряд переглядатиме державний бюджет на 2009 рік. 

За словами Р.Богатирьової, діючі державні програми повинні бути переглянуті з урахуванням трьох критеріїв: прогнозований економічний ефект, позитивні соціальні наслідки, а також 100% фінансування в необхідних об'ємах, а не в межах виділених лімітів.

Втім, за словами Р.Богатирьової, на засіданні РНБО мова йшла не лише про фінансування держпрограм, а й про необхідність обговорення проектів програм на рівні громадських організацій, з опублікуванням їх для суспільної експертизи.

Коментуючи рішення РНБО щодо другого питання порядку денного, Богатирьова повідомила, що на засіданні було розглянуто комплекс питань щодо розвитку сільгоспвиробництва в Україні та підтримки українських аграріїв. В першу чергу мова йшла про ринок зерна, який визначає температуру всього АПК і забезпечує продовольчу безпеку кожного регіону.

Як повідомила Раїса Богатирьова, експерти на засіданні Ради висловили занепокоєння тим, що попередні рекомендації щодо продовольчого захисту населення та врегулювання ринку зерна, введені в дією Указом Президента не виконані урядом в повному обсязі.  І сьогодні, на початку посівної сільгоспвиробники не мають підтримки в жодній з нагальних проблем - від забезпечення банками кредитних ліній для посівного та паливно-мастильних матеріалів, техніки, міндобрив до прогнозованої політики держави на час збуту продукції; не існує чіткого механізму захисту власної зернової та іншої сільськогосподарської продукції на світових ринках.   

На думку Секретаря РНБО, Україна, маючи колосальний потенціал аграрної країни, мала би в умовах світової фінансово-економічною кризи спрямувати свої зусилля для впровадження адекватної і чіткої аграрної стратегії і реалізувати свої можливості на світовому аграрному ринку.

Натомість, за словами Р.Богатирьової, на даний момент стратегія держави у сфері АПК і тактика, що використовується для здійснення поставлених завдань, істотно відрізняються. Так, цього року урядом значно зменшено обсяги прямої та непрямої державної підтримки АПК. Порівняно з минулим роком зменшено видатки на тваринництво та рослинництво у 5,4 рази. Соціальні програми розвитку сільських територій практично не фінансуються з бюджету. Зберігається значний диспаритет цін на продукцію сільського господарства та вхідні ресурси.

Незрозумілою залишається державна позиція на олійному ринку, в розв'язанні проблем цукрового комплексу, відсутня мотивація для розвитку тваринництва та інших галузей АПК. Як приклад, через недієздатність механізмів державних інтервенцій на аграрному ринку за підсумками 2008 року, по пшениці ми матимемо від'ємну рентабельність при максимальному врожаї.

Уряд досі не сформував прозорий і передбачуваний аграрний ринок, і це призводить до неконтрольованих цінових сплесків і нечесного розподілу прибутків між сільськогосподарськими товаровиробниками та трейдерами.

Секретар РНБО підкреслила, що відкриті кордони у рамках членства у СОТ вимагають від влади налагодження ефективного ринкового нагляду та державного контролю за безпечністю та якістю товарів, і головне -  впровадження чітких механізмів захисту своїх товарів і вітчизняних товаровиробників від нечесної конкуренції, створення державних гарантії й державної підтримки для власного виробника.

У зв'язку з цим, відзначила Р.Богатирьова, РНБО вважає за необхідне,  розробити чітку стратегію розвитку вітчизняного сільгоспвиробництва. Секретар РНБО переконана, що ухвалене на засіданні базове рішення з нормативного врегулювання у сфері АПК дозволить стимулювати внутрішній попит і збалансувати імпорт з внутрішнім споживанням в Україні.

Стосовно рішень закритої частини засідання РНБО, Р.Богатирьова повідомила, що було розглянуто кілька питань військово-технічного співробітництва та оборонного характеру.   Зокрема, РНБО схвалила допуск іноземних військ на територію України в 2009 році для участі в навчаннях, оскільки Україна має міжнародні зобов'язання, і вони щорічно пере затверджуються.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Раїса Богатирьова уточнила, що загалом цього року в Україні заплановано проведення 11 навчань за участю іноземних військових формувань, перше з яких заплановано на квітень.

Участь у військових навчаннях на території України візьмуть підрозділи з Російської Федерації, Білорусі, Туреччини, Словаччини, Молдови та ряду інших країн. Водночас, підрозділи Збройних Сил України заплановано направити на 12 навчань, що проходитимуть на територіях інших держав.


Офіційні документи
УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 585/2011
Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 8 квітня 2011 року "Про підвищення безпеки експлуатації атомних електростанцій України"
УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 492/2011
Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 21 квітня 2011 року «Про участь Збройних Сил України у багатонаціональних військових формуваннях високої готовності»
УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 471/2011
Про звільнення С.Парашина з посади заступника Секретаря Ради національної безпеки і оборони України
Інші