This version of the page http://www.ndiasb.kiev.ua/ua/n1.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-06-17. The original page over time could change.
ДП "ДНДІАСБ"
Головна
Анонси та новини
Тендери
Про інститут
Послуги
Продукти
Співробітництво
Нормативні акти та матеріали
Форум
Контакти
Інтернет-ресурси Держави
Навчання
Реєстр ІТН
Продукти
САПР «БудКАД»
ГІС рішення
“ЕКОЛОГІЯ”
«АРМ Еколога»
АСУ-ЗЗБВ ДБК
МПК «Оцінювача»
НІКА

САПУЖАК ІГОР ЯРОСЛАВОВИЧ
кандидат технічних наук, доцент

50 років

Сапужак І.Я. народився 29 червня 1959 року у м. Львові в сімї службовців. Трудову діяльність розпочав у старших класах середньої школи на канікулах, працюючи робітником у геофізичній партії Західно-української геологорозвідувальної експедиції.  З 1976 до 1981 року навчався у Львівському політехнічному інституті на факультеті радіотехніки. Упродовж 1981-1983 років служив у війську у Таманській Гвардійській дивізії (м. Москва) у званні лейтенанта та старшого лейтенанта.

            Після закінчення служби, з 1983 до 1987 року Сапужак І.Я. працював у Спеціальному конструкторсько-технологічному бюро Фізико-механічного інституту Національної академії наук України на посадах інженера-конструктора ІІІ, потім ІІ категорій. Згодом перейшов у відділ електричних вимірювань фізичних величин Фізико-механічного інституту, де працював з 1987 до 1992 року на посадах провідного інженера та молодшого наукового співробітника. У цей період навчався в аспірантурі без відриву від виробництва за спеціальністю 05.11.16 «Інформаційно-вимірювальні системи».

            З 1994 до 2005 Сапужак І.Я. працював у Львівському державному інституті фізичної культури, очолював спочатку комплексну навчально-наукову лабораторію, потім відділ та сектор у науково-дослідній частині, а згодом працював завідувачем Науково-дослідного центру. Під його керівництвом було розроблено кілька інформаційно-вимірювальних систем для вимірювання часу на базі ПК, які були впроваджені у практику проведення змагань національного рівня з різних дисциплін автоспорту, отримав ліцензію Офіційної особи вищої категорії Автомобільної федерації України. Також у цей період працював у складі, а згодом очолив Комплексну наукову групу Олімпійської збірної команди України з санного спорту, розробив та впровадив у практику підготовки спортсменів інформаційно-вимірювальні комплекси визначення кінематичних та динамічних параметрів. За матеріалами досліджень у галузі інформаційних технологій підготував та у 2002 році захистив дисертацію, отримав науковий ступінь кандидата технічних наук. У 1996 році у м. Остравіце (Чехія) отримав ліцензію судді Міжнародної категорії з санного спорту. За багаторічну та сумлінну працю з науково-методичного забезпечення збірних команд України у 2003 році був нагороджений Почесною грамотою Державного комітету України з питань фізичної культури і спорту.

             Одночасно Сапужак І.Я. займався також науково-педагогічною роботою, на кафедрах спортивної метрології та олімпійського і професійного спорту, викладав дисципліни «Інформатика», «Комп’ютерна техніка», «Інформаційні технології», «Математична статистика», «Біомеханіка», «Спортивна метрологія». Під його керівництвом підготовлено і успішно захищено немало дипломних та магістерських робіт, в основному повязаних з використанням інформаційних технологій у спорті вищих досягнень. У 2004 році отримав вчене звання доцента.

            Був членом Вченої ради інституту, головою комісії з соціального страхування. Неодноразово обирався головою профспілкового комітету, за активну та плідну громадську роботу має Подяку від Львівської обласної організації профспілки працівників культури.

            З 2005 до 2008 року Сапужак І.Я. працював старшим науковим співробітником у Відділі сейсмічності Карпатського регіону Інституту геофізики ім. С.І. Субботіна Національної академії наук України. Займався питаннями інформаційних технологій функціонування Карпатської регіональної сейсмічної мережі, сейсмічного мікрорайонування, у якості відповідального виконавця брав участь у розробці систем сейсмічного моніторингу ряду важливих енергетичних та екологічно небезпечних об’єктів, зокрема Ташлицької та Дністровської ГАЕС, каскаду ГЕС на
р. Тересва у Закарпатті та ін. За результатами досліджень неодноразово робив доповіді на численних наукових конференціях та семінарах.

            З 15 вересня 2008 року Сапужак І.Я. працює директором Державного підприємства «Державний науково-дослідний інститут автоматизованих систем у будівництві». За короткий час зарекомендував себе висококваліфікованим, цілеспрямованим фахівцем, відповідальним та обовязковим керівником, йому притаманні доброзичливість, поважне ставлення до людей, у керівництва і в колективі користується авторитетом, повагою й довірою. Під його керівництвом було розроблено ряд масштабних проектів, зокрема інформаційна система моніторингу стану будівельних об’єктів «Євро-2012», інформаційно-аналітична система єдиного державного реєстру черговиків на житло тощо. Один з проектів – розробка української системи автоматизованого проектування БудКАД, схвалений Мінрегіонбудом України, Асоціацією проектних організацій України та рекомендований для застосування у будівельній галузі.

            Сапужак І.Я. опублікував понад 40 наукових та науково-методичних праць, в тому числі одне авторське свідоцтво на винахід.

 

            Урочисте вшанування ювіляра відбудеться 7 липня 2009 року о 15 год. 30 хв. В актовій залі ДП ДНДІАСБ.

           

Привітання та поздоровлення можна направляти за адресою:

Державний науково-дослідний інститут автоматизованих систем у будівництві, вул. М. Кривоноса, 2А, м. Київ, 03037.