This version of the page http://www.niss.gov.ua/social_policy.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-06-16. The original page over time could change.
Відділ соціальної політики :: Національний інститут стратегічних досліджень
 

Відділ соціальної політики


ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ ВІДДІЛУ

Дослідження особливостей та закономірностей соціального розвитку України в умовах посткризового відновлення. Визначення цільових орієнтирів та основних принципів соціальних перетворень, пріоритетних напрямків реформування соціальної політики, обумовлених системними деформаціями соціальної сфери та необхідністю вирішення стратегічних питань підвищення якості життя населення. Формування на цій основі системи рекомендацій щодо пріоритетних напрямів та інструментів державної політики подолання виявів кризи та економічної депресії й відновлення соціально орієнтованого економічного зростання.

1. Здійснення наукових досліджень за напрямами:
- методології та практики формування соціальної політики та стратегії соціального розвитку;
- вивчення соціальних процесів та тенденцій з метою визначення ключових чинників соціальної динаміки;
- вивчення інституційної структури та інституційних змін в соціальній політиці України;
- проблем розвитку та регулювання ринку праці;
- проблем демографічної політики;
- проблеми якості життя населення України;
- проблеми розвитку соціальної інфраструктури;
- проблеми розвитку соціальних послуг та соціальних стандартів;
- проблеми пенсійної реформи;
- проблеми медичної реформи;
- проблем соціального діалогу та соціальної відповідальності;
- проблеми соціальної безпеки.

2. Участь у розробці нормативно-правових актів у межах тематики наукових досліджень відділу.

3. Участь у розробці проектів послань Президента України до народу, щорічних і позачергових послань до Верховної Ради України про внутрішнє и зовнішнє становище України.

4. Підготовка аналітичних матеріалів та рекомендацій стратегічного характеру у сферах наукової спеціалізації відділу для подання їх Президентові України, опублікування у науково-практичних виданнях, оприлюднення на заходах, що організуються Інститутом та іншими установами і організаціями.

5. Інформаційне та аналітичне забезпечення діяльності Президента України, за дорученням - інших органів державної влади в межах наукової спеціалізації відділу.

6. Координація наукових досліджень наукових та аналітичних установ України, які працюють у сферах наукової спеціалізації відділу, організація та проведення наукових семінарів, конференцій, «круглих столів», участь у наукових і публічних заходах, що проводяться українськими, іноземними та міжнародними організаціями в Україні та за кордоном.

 

7. Підвищення рівня наукової кваліфікації та професійного вдосконалення співробітників відділу.

-------------------------------------------------

 

 

ЗАВІДУВАЧ ВІДДІЛУ

Пищуліна Ольга Миколаївна, кандидат соціологічних наук, старший науковий співробітник

 

Сфера наукових інтересів:


- проблеми розвитку соціальної сфери, соціального захисту, систем соціального та державного управління;

- державне регулювання в сфері ринку праці;

- політика держави щодо управління трудовими ресурсами;

- проблеми пенсійного забезпечення, пенсійна реформа.

 

Основні наукові праці:

 

1. Пищуліна О.М. Шлях до довгострокової соціальної стратегії: на перехресті вибору // Стратегічні пріоритети. Науково-аналітичний щоквартальний збірник. – 2006. - № 1 (2). С. 111-118.

2. Пищуліна О.М. Нова ідеологія реформування заробітної плати: потреба та перспективи // Стратегічні пріоритети. Науково-аналітичний щоквартальний збірник. – 2007. - № 1. С. 113-141.

3. Пищуліна О.М. Диференціація населення за рівнем доходу та ефективність інституційної організації механізмів його перерозподілу в Україні // Стратегічні пріоритети. Науково-аналітичний щоквартальний збірник. – 2007. - № 2 (3). С. 93-103.

4. Пищуліна О.М. Соціальне значення мінімальної заробітної плати та її роль у формуванні ціни робочої сили на ринку праці України // Стратегічні пріоритети. Науково-аналітичний щоквартальний збірник. – 2007. - № 4 (5). С. 134-142.

5. Пищуліна О.М. Зміна методики розрахунку прожиткового мінімуму - крок до реформування соціальної політики // Стратегічні пріоритети. Науково-аналітичний щоквартальний збірник. – 2009. - № 1(10). С. 106-115.

6. Пищуліна О.М. Основні напрямки реформування державної політики регулювання ринку праці та управління трудовими ресурсами в Україні // Стратегічні пріоритети. Науково-аналітичний щоквартальний збірник. – 2009. - № 2(11). С. 175-185.


Оголошення та анонси

16 червня 2011 р. о 10:00 НІСД проводить презентацію аналітичної доповіді "Пріоритетні питання політики України щодо країн Азії"

 

23 червня 2011 р. об 11:00 відбудеться "круглий стіл" "Розвиток аграрного виробництва як передумова забезпечення продовольчої безпеки України"

 

27 вересня 2011 р. НІСД проводить науково-практичну конференцію “Соціально-економічні та етнокультурні наслідки міжнародної міграції для України"

До уваги авторів

НІСД видає щоквартальні науково-аналітичні збірники

"Стратегічні пріоритети", "Стратегічна панорама"

вимоги до статей

Наукові видання

"Модернізація України — наш стратегічний вибір". Щорічне Послання Президента України до Верховної Ради України
"Протидія глобальній зміні клімату в контексті Кіотських домовленостей: український вимір". Аналітична доповідь
"Нова архітектура бюджетної системи України: ризики та можливості для економічного зростання". Аналітична доповідь
"Системні вади ринку праці та пріоритети його реформування". Аналітична доповідь

Аналітичні матеріали

"Економіка України у 2011 році: прогноз динаміки та ризики". Аналітична записка
"Оцінка стану толерантності українського суспільства: ризики і можливості для формування національної єдності". Аналітична записка
"Глобалізаційне середовище та український ОПК: напрями співпраці з транснаціональними корпораціями". Аналітична
"Проблемні питання взаємовідносин Україна-Словаччина". Аналітична записка
"Місцевий прикордонний рух (Local Border Traffic): щодо модифікації Угоди між Україною та Словаччиною". Експертно-аналітичний матеріал