This version of the page http://www.ugcc.org.ua/1406.0.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-06-15. The original page over time could change.
Українська Греко-Католицька Церква: 12.09.2010
 
 
 
  • Запитуємо cвященика
  • Форум
  • Web-пошта
  • Контакти
  • RSS
Головна - Бібліотека - Покуття - Покуття за 2010-2011 церковний рік - Вересень 2010 - 12.09.2010

12 вересня 2010 року

Неділя 16-а по Зісл. Святого Духа.
Свв. патріархів Царгородських Олександра, Івана і Павла Нового.

  • Рядовий Апостол
  • Рядове Євангеліє
  • Оповідання для роздумів
  • Прохання про молитву


Святих Олександра, Івана і Павла Нового, патріархів Царгородських

Святий Олександр мав уже 73 роки, коли його вибрали царгородським патріархом. Однак він ще двадцять літ керував патріархатом у неспокійні часи єретика Арія, який заперечував божество Ісуса Христа. Олександр жертвенно працював над спасінням ввірених йому душ і навертав до Христової віри багатьох поган.

Якось під час диспуту між християнськими богословами і поганськими філософами Олександр запропонував язичникам вибрати з-поміж себе найученішого мужа. Коли той почав говорити, Олександр раптом звелів йому: "В ім'я Ісуса Христа наказую тобі замовкнути!". Після цих слів філософ не зміг промовити ні слова, аж поки Олександр дозволив йому говорити. Це Боже чудо справило на поган дуже велике враження. Представник патріарха Олександра брав участь у Вселенському Соборі 325 року в Нікеї. Закінчив Олександр своє праведне життя 340 року.

Разом з св. Олександром, наша Церква згадує в церковній богослужінні також двох інших патріархів, а саме Івана ІІІ і Павла IV.

Патріарх Іван народився в Азії, в місті Антіохії, і перед висвяченням на священика був адвокатом. Антіохійський патріарх вислав його, як свого представника, до Царгороду, де він незабаром став відомий як "вчений схоластик". Коли він видав збірку канонів церковного права, на нього звернув увагу цісар Юстиніян і 565 року покликав його на Царгородського патріарха. В час свого урядування він побільшив і перевірив свою збірку церковних канонів, додав до неї кілька розділів з цісарського цивільного права і цим приготував видання важливої книги церковних законів, що відома в Східній Церкві як "Номоканон". Св. патріарх Іван ІІІ помер 577 року.

В 780 році Царгородським патріархом став Павло IV Новий, що походив з грецького острова Саламіни. Коли цариця Ірина стала управителькою держави, патріарх Павло старався про віднову почитання св. ікон. Згодом він зрікся престолу і в 784 році пішов до монастиря. Аж до своєї смерті він заохочував єпископів Другого Вселенського Собору в Нікеї, щоб осудили іконоборчу єресь, що теж і сталося 787 року. Останні дні свого святого життя провів св. патріарх Павло серед постів і сердечних молитов.


2 послання ап. Павла до Коринтян 6, 1-10

Браття, як співробітники благаємо вас благодаті Божої не приймати марно. Бо каже: Сприятливого часу я вислухав тебе і в день спасіння я поміг тобі. Ось тепер — час сприятливий, ось тепер — день спасіння. Не даємо нікому ніякої нагоди до спотикання, щоб не виставляти на глум наше служіння; але в усьому показуємо, що ми слуги Божі, у великій терпеливості, у скорботах, у бідах, у великій тісноті, під бичуванням, у темницях, у заколотах, у трудах, у недосипаннях, у постах, у чистоті, у знанні, у довготерпеливості, у лагідності, у Святому Дусі, у щирій любові, у слові правди, в силі Божій, у зброї справедливости в правиці й лівиці; у славі й безчесті; у наклепах і в добрій славі; як обманці, однак правдиві; як незнані, але добре знані; як ті, що вмирають, але все живі; як карані, та не убиті; як сумні, та завжди веселі; як бідні, але багатьох збагачують; як ті, що нічого не мають, але все посідають.


Євангеліє від Матея 25, 14-30

Сказав Господь притчу оцю: Один чоловік, відходячи призвав своїх слуг і передав їм своє майно. І кому ото дав п'ять талантів, кому то два, а кому то один, кожному по його силі; і зараз відійшов. І той, що прийняв п'ять талантів, негайно пішов і орудував ними, і придбав других п'ять талантів. Так само і той, що взяв два, також придбав других два. А той, що взяв один, пішов, викопав у землі яму і сховав гроші пана свого. По довгім часі приходить пан слуг тих і зводить з ними рахунки. Приступив той, що взяв був п'ять талантів, і приніс других п'ять талантів, кажучи: Господи, п'ять талантів ти дав мені, ось других п'ять талантів придбав я ними. І сказав йому пан його: Гаразд, слуго добрий і вірний, в малому ти був вірний, над великими тебе поставлю. Увійди в радість пана твого. Приступив і той, що взяв був два таланти і каже: Господи, два таланти ти дав мені, ось других два таланти придбав я ними. І сказав йому пан його: Гаразд, слуго добрий і вірний, в малому ти був вірний, над великими тебе поставлю. Увійди в радість пана твого. Приступив і той, що взяв був один талант, і каже: Господи, знав я тебе, що ти жорстокий чоловік; жнеш, де не сіяв, і збираєш, де не розсипав. Тому, зі страху, я пішов і закопав талант твій у землю. Ось він, маєш твоє. Озвавшись пан його і каже до нього: Лукавий слуго і лінивий. Ти знав, що я жну, де не сіяв, і збираю, де не розсипав. Тож треба було тобі дати мої гроші торговцям, і я, вернувшись, взяв би своє з відсотками. Візьміть, отже, талант від нього і дайте тому, хто має десять. Бо кожному, хто має, додасться, і він матиме надміру; а в того, хто не має, візьмуть і те, що він нібито має. А лукавого слугу вкиньте в тьму кромішню. Там буде плач і скрегіт зубів. Сказавши це, Він додав: Хто має вуха слухати, хай слухає.


Колюча приятелька

Сонячні промені та приємний вітерець висушили Часточку. Вона знову продовжила свої пошуки.

Минуло багато часу, допоки дійшла до круглого предмета, наїжаченого колючками, який до того ж мав маленькі дверцята.

– Як тебе звати? – запитала Часточка.

– Лушпинка каштана, – почула у відповідь.

Гарне ім’я, – сказала Часточка та повторила те, що запитувала всіх, кого зустрічала.

Лушпинка довго не роздумувала:

– Звичайно! Мені так тебе бракувало! Я тут постійно сама, не маю з ким гратись.

– Чудово! – закричала Часточка. – Я є часточкою Лушпинки!

– Обіймімось! Будемо разом гратися, – запропонувала Лушпинка.

Часточка кинулась до Лушпинки, але…

– Ох! – раптом боляче вкололася. Знову спробувала, але, на жаль, її нова подруга була вся покрита колючками.

– Тепер розумію, чому ти не маєш друзів, – сумно сказала Часточка. – Якщо залишуся з тобою, стану ситечком. Правду кажучи, не думаю, що я твоя часточка.

Наша мандрівниця попрощалася з Лушпинкою і, не втрачаючи надію, далі вирушило на пошуки того, чому бракувало такої часточки, як вона.

Раптом щось заблищало. Часточка, підійшовши ближче, побачила Осколки кольорового скла, які гралися зі сонячними промінчиками.

– Добрий день, приятелі!

– Привіт! – майже одночасно відповіли Осколки, але не виявили зацікавлення до неї.

– Чи, часом, я не є часточкою вашої громади? – запитала Часточка з надією, бо осколки здавалися їй приємними та симпатичними.

– Можливо, – відповів найбільший Осколок.

– Отож, можу залишитись?

– Залишайся!

Часточка почала гратися зі своїми новими братами, але…

– Ти нездара! – крикнув Осколок, з котрим намагалась гратися в пінг-понг сонячними променями. Часточка, як вона тільки не старалась, не відбивала променів. Окрім цього, її жовто-коричнево-червоно-білий малюнок вже не був виразним, тому мала Часточка почувалася нещасною.

Зненацька один із Осколків, який не брав участі в грі, а стояв на чатах, закричав:

– Хлопці, увага, їде!

Осколки захвилювались. Перестали гратись і склалися так, що ріжуча частина була вгорі. Часточка залишилась посередині, напружено чекаючи, що буде далі.

– Велика нагорода чекає того, хто проб’є його з першого разу! – сказав найбільший Осколок.

Бруно Ферреро. Сімнадцять казок. - Свічадо, 2009


Прохання про молитву

З 9 грудня 2003 року на цьому місці у "Покутті" Ви можете подати своє прохання про молитву. А ми передамо його сестрам-монахиням Української Греко-Католицької Церкви, які будуть молитися у Вашому намірі. Якщо Ви не заперечуватимете, прохання буде активізоване тут (тільки текст прохання, без вказівки імені та прізвища того, хто просить про молитву).

Запрошуємо відвідувачів нашої сторінки до спільної молитви, адже Господь наш Ісус Христос сказав: "Де двоє або троє зібрані в моє ім'я, там я серед них" (Мт. 18, 20), - а також: "Просіть, і дасться вам; шукайте, і знайдете; стукайте, і відчинять вам" (Мт. 7, 7). Як відомо, молитви є різні (одна триває декілька хвилин і інша - лічені секунди), тому просимо про таку молитву, яку матимете змогу промовити.

Просимо помолитися

- за прославу Слуги Божого Митрополита Андрея (Шептицького) та Ісповідника віри Патріарха Йосифа (Сліпого);
- за здоров'я та Боже Благословення для Михайла та Анни;
- за навернення Галини;
- за здоров'я і Боже благословення для Миколи;
- за здоров'я і Боже благословення для Миколи, Лариси, Галини і всіх з їх pодин;
- за здоров'я та Боже благословення для Романа;
- за здоров'я, Боже благословення та за створення щасливої родини для Лесі;
- за здоров'я і Боже благословення для Андрія, Оксани та Левка, за мир, злагоду і любов у їхній сім'ї;
- за здоров'я та Боже благословення для Ольги, Романа, Марії, Дмитра, за мир, злагоду і любов у їхніх сім'яx.


(Формулювання прохання має бути чітким і лаконічним).


Ваше ім'я:
Ваше прохання:

01.09.2010
02.09.2010
03.09.2010
04.09.2010
05.09.2010
06.09.2010
07.09.2010
08.09.2010
09.09.2010
10.09.2010
11.09.2010
12.09.2010
13.09.2010
14.09.2010
15.09.2010
16.09.2010
17.09.2010
18.09.2010
19.09.2010
20.09.2010
21.09.2010
22.09.2010
23.09.2010
24.09.2010
25.09.2010
26.09.2010
27.09.2010
28.09.2010
29.09.2010
30.09.2010

В розділіi...



      Створення web-сайту - WebСвіт
    ІТ-підтримка - ВебКузня