Номер 125 за 10.07.2008
ПОШУК
Розширений пошук
Республіка Крим  Херсонська  Запорізька  Донецька Луганська Дніпропетровська Харківська Миколаївська Одеська Кіровоградська   Полтавська Сумська Черкаська Чернігівська Київська   Вінницька Житомирська   Рівненська Хмельницька   Тернопільська Чернівецька Івано-Франківська Львівська Волинська Закарпатська
МЕНЮ
Архів
Про “УМ”
Реклама в “УМ"
Передплата на “УМ”
Контактна інформація
Архів опитувань
Карта сайту
РОЗСИЛКА
Підписатися
Відписатися
ОПИТУВАННЯ
  Як ви гадаєте, чи давав Кучма наказ убити Гонгадзе?
Думаю, так, і записи Мельниченка про це свідчать
Ні, в записах Мельниченка немає прямих указівок щодо цього. Кучму хтось підставив
Прямого наказу не давав, але владу перевищив, і його репліки призвели до того, що "орли Кравченка" перестаралися
Важко сказати
     

Експериментальні абітурієнти
Ажіотаж вступників регулюється професійними діями приймальних комісій
Юлія КОСИНСЬКА   

Вступна кампанія в самому розпалі. До 15 липня триває прийом документів у вищі навчальні заклади, після чого настане вирішальний період іспитів, співбесід, конкурсу сертифікатів і підбиття підсумків. Під дверима приймальних комісій у столичних ВНЗ «спекотно»: хвилюються і батьки, і діти. Попри те, що цьогорічне зарахування студентів відбувається на основі результатів зовнішнього незалежного оцінювання, запитань... і нез’ясованих моментів залишається чимало.


Коровай у ціновій «вилці»
Що чекає аграріїв за «жнивним екватором»?
Михайло АКСАНЮК   

Одеські аграрії перетнули 8 липня «жнивний екватор» — на ланах регіону скошено й намолочено, як заявив на зустрічі з журналістами глава облдержадміністрації Микола Сердюк, півтора мільйона тонн збіжжя. І знову підтвердив прогноз фахівців: цьогорічний урожай зернових на Одещині може стати рекордним — щодня жниварі намолочують до 180—200 тисяч тонн збіжжя. Причому триває косовиця не лише озимої пшениці та ячменю, а й гороху, ярих культур та ріпаку.


«Знанням» пропонують віндикацію
Всеукраїнське наукове товариство знову бореться за своє майно: як і рік тому, на бік рейдерів стали вищі судові інстанції
Ярослав ТРАКАЛО   

Самовільне захоплення земельних ділянок чи перспективних об’єктів державної власності, особливо для столиці, вже стало цілком закономірним. Незважаючи на те, що Президент України Віктор Ющенко ініціював прийняття парламентом закону, який передбачав би кримінальну відповідальність за рейдерство, наше законодавство і досі не поповнилося результатом цієї ініціативи. Поки народні депутати отримують зарплату, їздять по курортах і роблять вигляд, що працюють на благо держави, Україна і далі живе тими ж проблемами, що й рік тому. Від правового беззаконня в першу чергу страждає інтелігенція і ті, кого прийнято називати інтелектуальним потенціалом держави. Саме ці люди потребують чи не найбільшого захисту. Ще взимку науковці, серед яких академіки Національної академії наук України, професори та доктори наук, звернулися до глави держави із закликом втрутитися у ситацію й захистити від рейдерських нападів майно Всеукраїнського товариства «Знання» — організації, яка стояла біля витоків української незалежності.


Тільки б не потеплішало
Саміт «Великої вісімки» завершився підписанням угоди про спільну боротьбу з парниковим ефектом
Зоряна КРІТ   

Лідери країн «Великої вісімки» домовилися домагатися скорочення шкідливих викидів в атмосферу як мінімум на 50 відсотків до 2050 року. Підписання низки документів, спрямованих на боротьбу з глобальним потеплінням, є одним із головних результатів 34–го саміту лідерів країн G8, який учора завершився на японському острові Хоккайдо. Традиційно це елітне зібрання супроводжували численні протести антиглобалістів. Утім цього разу з огляду на ізольованість курортної місцини, де проходив саміт, більшість протестантів були змушені збирати свої мітинги далеко — зокрема в Токіо.


Чорна мітка: «Леманн Тімбер» — «Святому Патріку»
Щойно звільнили від піратів українських моряків з одного краю Африки, як з іншого наші знову потрапили в заручники
Олег БОЙКО   

Учора Міністерство закордонних справ України вустами свого речника Василя Кирилича піднесено рапортувало про звільнення чотирьох українських моряків корабля «Леманн Тімбер», який ще 28 травня захопили пірати біля узбережжя Сомалі. Всі живі й здорові настільки, що самі ведуть своє судно в бухту. Тим часом з іншого, західного, боку Африки, біля берегів Нігерії, двоє українських мореплавців потрапили до числа заручників, яких захопили на кораблі «Сент Патрік» нігерійці, яким компанія–власник судна заборгувала зарплатню.


Чекайте «миротворців» з півночі
Російські козаки хочуть приїхати в Крим, аби захищати пам’ятник цариці Катерині ІІ
Василь САДОВСЬКИЙ   

Нині триметровую «вражу бабу» у місті моряків цілодобово охороняє лиха варта у складі чотирьох–п’яти місцевих піших козацюг із нагайками затрепезного «бомжацького» вигляду. Невдовзі , задля ще більш гарантованої безпеки імператриці в бронзі, до них планує долучитись ще й московська «братія». Як відомо, напередодні аж верховний отаман «Союза казачіх войск Росії і заграніци», депутат російської Держдуми Віктор Водолацький наказав усім структурним відділенням сформувати для відправки у Севастополь козачі команди для охорони пам’ятника. «В связі со сложівшейся сітуацієй раскола славянского братства руского і украінского народов ультранаціоналістічєскімі сілами в автономной рєспублікє Крим, і в целях нєдопущєнія акта вандалізма», сказано в його наказі. А також зазначається, що координувати «дєятєльность міротворчєскіх казачьїх команд при охранє памятніка Єкатєрінє Вєлікой будєт атаман обьєдінєнія казаков Автономной Рєспублікі Крим «Кримская Паланка» войсковой старшина Сєргєй Юрчєнко».


Політичний пат і деградація
У парламенті все те саме: БЮТ блокує, «Регіони» не йдуть на компроміс
Зоряна КРІТ   

Перерви, консультації, блокада — цим уже звичним набором обмежилося і вчорашнє «засідання» парламенту. Блок Тимошенко міцно тримав оборону президії, заблокувавши всі входи до неї стільцями зсередини й оточивши трибуну. Спікер, уже також звично пройшовши до мікрофона з протилежних до президії дверей, повідомив усім про початок засідання погоджувальної ради і запропонував усім охочим попрацювати нардепам зайнятися справами в комітетах. Однак «на зовсім» не відпустив — ану ж бо парламентські лідери домовляться і узгодять порядок денний?


Чому в секретаріаті Президента вирощують дорогих курей?
Очільниця Кабміну стверджує, що інфляція знизилася. От лише з курячим м’ясом якесь непорозуміння
Віталій ЧЕПІЖКО.   

Відкриваючи вчорашнє засідання уряду, Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко з притаманною їй упевненістю і чарівною посмішкою сказала: «Я хочу вам усім повідомити дуже добру новину — в червні цього року порівняно з аналогічним місяцем минулого року інфляційний показник в 2,5 раза нижчий, отже, ми працюємо ліпше, ніж наші попередники».


Кавказька спека
Ситуацію на грузинсько–абхазькому кордоні розгляне Радбез ООН. США звинувачують Росію у провокативній політиці щодо регіону
Зоряна КРІТ   

Абхазія припиняє всі контакти з Грузією. Про це заявив абхазький президент цієї невизнаної республіки Сергій Багапш, звинувативши грузинську владу в організації вибухів на території Абхазії. Нагадаємо, раніше звинувачення в тероризмі «режиму Саакашвілі» висунув і президент сусідньої Південної Осетії Едуард Кокойти.

Останніми днями й без того напружена ситуація на межі Грузії та обох невизнаних республік, сепаратні прагнення яких підтримує Росія, іще більше загострилася. Як уже писала «УМ», минулого тижня вночі з четверга на п’ятницю відбулася перестрілка між осетинськими сепаратистами і грузинськими правоохоронцями. А в неділю ввечері вибух пролунав у кафе абхазького міста Галі, розташованого неподалік кордону з Грузією. Четверо людей, серед яких були виконувач обов’язків начальника відділу служби держбезпеки Гальського району Джансух Муратія та перекладач місії ООН Ахра Лагвілава, загинули, шестеро поранені. Раніше, наприкінці червня, вибухові пристрої спрацьовували в курортному місті Гагри та абхазькій столиці Сухумі.


Вулиця Федора Моргуна
Сьогодні у Полтаві на старому міському цвинтарі поруч із могилою дружини поховають багаторічного керівника області
Василь НЕЇЖМАК   

Визначний учений–аграрій, економіст і господарник, письменник і публіцист, багаторічний керівник Полтавщини, перший голова Держкомприроди СРСР, Герой соціалістичної праці сьогодні знайде останній спочинок у полтавській землі, яка стала для нього рідною. Як уже повідомляла «УМ», Федір Моргун помер на 85–му році життя в понеділок — від наслідків травми, отриманої в автомобільній аварії.


Вибори позаду. Земля на горизонті
Столична влада має намір знову влаштувати грандіозний розпродаж землі. Мотивація — дефіцит бюджету
Ярослав ТРАКАЛО   

Вибір киян на перевиборах мера дав чіткий сигнал Леоніду Черновецькому та його команді: як не намагалися ще до виборів опозиційні депутати продемонструвати непрозорий розпродаж найбільшого багатства Києва — землі, судячи з результатів голосування, під час якого кияни віддали перевагу новому–старому міському голові, їм не вельми «пече», кому і за яким принципом вона роздається. Відтак днями Головне управління земельних ресурсів оголосило, що, за пропозицією депутатів Київради, готується реалізувати через аукціони 59 земельних ділянок. «До моменту торгів має бути готовий проект землевідведення зі стартовою ціною», — повідомив заступник начальника управління Андрій Тарнопольський.


Російський синдром
У перший день командних змагань чемпіонату Європи шлях українцям до медалей заступили росіяни
Андрій ФОМЕНКО   

Позачора, в четвертий день Євро–2008, «мушкетери» приступили до виявлення кращих у командних турнірах. Самі спортсмени твердять, що індивідуальні змагання та суперництво команд суттєво відрізняються. Тож у тих, чиї сподівання не справдилися в особистих баталіях, був шанс надолужити згаяне разом із партнерами по збірній. Першими, ще о восьмій ранку, на різнокольоровий (за вимогами Міжнародної федерації фехтування) килим київського Палацу спорту вийшли жінки–рапіристки.


Хвилю тримай, трос — також!
Україна вперше прийматиме етап Кубка світу з вейкбордингу

Чомусь у нашій країні все відбувається не зав­дяки (підтримці, належному фінансуванню, достатній кількості стадіонів чи інших умов для проведення змагань), а всупереч. Іноді всупереч навіть погодним умовам. Стосується це, зокрема, доволі молодого виду спорту — вейкбордингу. Щодо технічних умов, то в Україні є лише одна база для тренувань, щодо природних — лише чотири місяці спортсмени можуть відшліфовувати свою майстерність безпосередньо на воді. Узимку їм доводиться перекваліфіковуватися в сноубордистів. Конкуренти ж українських майстрів вейкбордингу з інших країн можуть або цілий рік насолоджуватися теплими водоймами (як, скажімо, американці), або виїжджати на тренування в місця з прийнятними кліматичними умовами.


РОЗДIЛИ
ІнФорУМ
Політика
Регіони
Світ
Селяни і Ко
Освіта
Право
Культура
Мандрівки
Спорт
Калейдоскоп
ПОГОДА
Погода в Києві і по всій Україні.
КУРСИ ВАЛЮТ

НБУ

ГОРОСКОП
НОВИНИ САЙТУ
Реклама (06.09.10)