Буковинський державний медичний університет
ARABIA
For Indian Students
   МОЗ України
   МОН України
   Центр тестування
 
   Комітет з конкурсних
   торгів БДМУ
   План закупівель ( 2011)
  Лізензування спеціальності
 
 

 


До уваги випускників ЧМІ, БДМА, БДМУ! Визначено дати проведення наших зустрічей в Alma Mater в 2011 році



[07.06.2011, 09:30] Засідання Вченої ради від 2 червня 2011 року

[31.05.2011, 09:30] Змагання відкритої першості з футболу серед жіночих команд



[14.06]
Александрова О.П.
Бесединська О.В.
Васильчишин Я.М.
Васюк В.Л.
Єрохова А.А.
[15.06]
Бачинський В.Т.
Музика Н.Я.
Павлюкович Н.Д.
Тащук І.В.
[16.06]
Хандащук Л.Ю.
Хлус К.М.
[17.06]
Вараєв Г.І.
Орбан-Лембрик Л.Е.
Попелюк Н.О.
Ревенко Ж.А.
[18.06]
Юр'єва Л.М.
[19.06]
Амоші М.Я.
Гребенюк В.І.
Мінтенко М.М.
Рубанець П.Г.
Степанчук В.В.
Яківчік Т.В.
[20.06]
Лагодин І.Г.
Присяжнюк К.В.


Дорогі друзі, ми раді Вас вітати на сайті
Буковинського державного медичного університету!

Наш сайт про Буковинський державний медичний університет — сучасний навчальний заклад, в якому приємно вчитись і працювати, який допоможе вам не тільки здобути фах лікаря, лікаря-медичного психолога, стоматолога, медичної сестри із вищою освітою, фармацевта, або клінічного фармацевта, але і відкриє чарівний світ науки та знань, зробить все для того щоб студентські роки пройшли із радістю та приємними згадками про спортивні досягнення, закордонні подорожі із ансамблем пісні та танцю „Трембіта”, веселі хвилини у таборі відпочинку на березі Дністра, захоплюючі миті відкриттів у науковій роботі в студентському науковому товаристві, радощі спілкування із знаними у світі медицини та науки лікарями та вченими.

Промайнуть роки як хвилини – перше захоплення від вивчення анатомії, розкриття таємниць людського організму на фізіології, гістології, біохімії… Початок роботи із хворими в клініці від вивчення методів обстеження та симптомів до диференціальної діагностики хвороб, робота із сучасною медичною апаратурою… А будуть ще і прекрасні місяці літньої практики де можна самому не тільки навчитись робити ін'єкції, але і асистувати на операціях, приймати пологи, чергувати у реанімації. А після цього – можливість вибрати спеціалізацію за власними уподобаннями, пройти інтернатуру, можливість не тільки отримати диплом спеціаліста, але і закінчити магістратуру за обраним фахом, написати дисертацію, стажуватись на кордоном…

Чому саме Буковинський державний медичний університет – ТОМУ ЩО МИ КРАЩІ.

Відеоінформація про наш університет на сайті Інформаційного Центру Абітурієнта


Приймальна комісія Буковинського державного медичного університету інформує, що 30 квітня 2011 року проведено “День відкритих дверей”.

Завітавши до нас, Ви змогли ознайомитись з навчальним закладом, його історією, традиціями, отримати вичерпну інформацію щодо правил прийому до університету, особливостей вступної кампанії 2011 року, змісту та форм підготовки фахівців, характеристики професійних спрямувань, спеціальностей тощо.

Гості отримали багато корисної інформації від представників ректорату, відповідального секретаря приймальної комісії, деканів медичних, стоматологічного, фармацевтичного факультетів, факультету бакалаврів з відділенням молодших медичних і фармацевтичних фахівців. Усі бажаючі мали змогу оглянути навчальні аудиторії, лабораторії, бібліотеку університету, дізнатися про дозвілля та побут студентів.

Запрошуємо Вас до Буковинського державного медичного університету.

Адреса: 58001, м. Чернівці, вул. О. Богомольця, 2 (теоретичний корпус БДМУ),  тел.: (0372) 52-70-09, 57-75-84

День відкритих дверей 26 лютого 2011 року
День відкритих дверей 19 березня 2011 року
День відкритих дверей 30 квітня 2011 року

Інформаційний Центр Абітурієнта БДМУ - vstup.bsmu.edu.ua

Актуальні питання лікування артеріальної гіпертензії та можливості застосування телемедицини

7 червня 2011 року у Буковинському державному медичному університеті, де зібралися представники терапевтичних кафедр університету, спеціалісти ГУОЗ, лікарі-практики з лікарень міста Чернівці та області, представники медичних коледжів та в дистанційному режимі співдружні медичні заклади з Волині,  успішно проведена інтернет-конференція за участі завідувача відділу симптоматичних гіпертензій Національного наукового центру «Інститут кардіології ім. акад. М.Д.Стражеска» АМН України професора Юрія Миколайовича Сіренка та завідувача кафедри внутрішньої медицини, фізичної реабілітації та спортивної медицини БДМУ професора В.К.Тащука.

Темою конференції  та лекції Ю.М.Сіренка були нові стандарти лікування артеріальної гіпертензії, запропоновані Європейською асоціацією кардіологів, що винесені на загальне обговорення терапевтичної та кардіологічної спільноти, підходи до сучасної лікувально-діагностичної тактики, адже в Україні понад 11,9 млн  пацієнтів страждають на цю недугу.

Необхідність застосування позицій, висвітлених у стандартах та їх імплементації відносно ситуації з даним захворюванням в Україні, власні висновки та результати, заакцептовані провідним спеціалістом Київського інституту кардіології, практичне застосування у реаліях повсякденної роботи спеціалістів практичної медицини та науковців, нові цілі, котрі мають реалізувати лікарі нашої держави, – ось невеликий перелік тем, що затронуті у виступі проф. Ю.М.Сіренка.

Формат зустрічі є новинкою для медичного науково-практичного товариства Буковини, однак за результатами був високо оцінений, як такий, що сприяє набагато більшому охопленню аудиторії, дозволяє отримати інформацію без відриву від основного місця роботи та має сучасне наповнення і врешті-решт спрямований на розвиток медичної наукової думки нашої держави.

На завершення було повідомлено, що такий формат інтернет-конференцій, запропонований ректором БДМУ професором Т.М.Бойчуком, буде регулярно використовуватись. Наступна інтернет-зустріч з провідними кардіохірургами Німеччини буде проведено 14 червня 2011 року о 17:00 в конференц залі БДМУ (Театральна площа, 2, другий поверх).

Якісний та надійний Інтернет зв'язок забезпечено Інтернет-провайдером "Опенсвіт", технічний супровід - сектор моніторингу якості освіти та інформаційно-аналітичного забезпечення БДМУ.


Візит консула Республіки Індія в Україні Аміта Верми

5-7 червня 2011 року Буковинський державний медичний університет з офіційним візитом відвідав консул Республіки Індія в Україні Аміт Верма. Під час візиту відбулася зустріч консула з ректором БДМУ Т.М. Бойчуком та обговорено питання щодо здобуття медичної освіти індійськими студентами в університеті.

Студенти з Індії мали нагоду поспілкуватися з консулом, який також ознайомився з умовами їх навчання і проживання у гуртожитку. Аміт Верма відвідав кафедри анатомії людини ім. М.Г. Туркевича, онкології та радіології, кафедри навчального корпусу по вул. Богомольця, поспілкувався з колишнім консулом України в Республіці Індія, професором Г.І. Ходоровським.

В межах програми візиту консул відвідав історико-медичний музей БДМУ, визначні місця м. Чернівці, Резиденцію Буковинських Митрополитів, а також ознайомився з історією та досягненнями у галузі медицини університету.

Даний візит сприятиме піднесенню престижу БДМУ на міжнародній арені та зміцненню дружби і співробітництва між Україною та Індією.

Відеоканал БДМУ
Фоторепортаж


Всесвітній день захисту дітей

1 червня – Всесвітній день захисту дітей, заснований в Парижі рішенням конгресу Міжнародної демократичної федерації жінок і спрямований на захист житя, здоров’я та прав дітей.

Свято не даремно має назву День захисту дітей. Інколи однієї дитячої посмішки достатньо, щоб розтопити серце оточуючих. Як не сумно, в світі, а зокрема в нашій країні, дуже багато дітей, які потребують захисту та допомоги.

Співробітники кафедри хірургічної та дитячої стоматології Буковинського державного медичного університету та студенти стоматологічного факультету привітали дітей Чернівецької обласної загальноосвітньої школи-інтернат І-ІІІ ступенів (вул. Винниченка, 119) зі святом.

Школярі під керівництвом своїх вихователів та вчителів, директора школи-інтернат Факас Євгенії Михайлівни підготували святковий концерт, а студенти і викладачі університету вручили їм подарунки.

Щиро вдячні всім студентам, які долучилися до акції. Ви подарували дітям ще один привід для посмішки, зробили їх щасливішими.


Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням

31 травня у всьому світі проводиться міжнародна акція по боротьбі з тютюнопалінням – Всесвітній день без тютюну, встановлений в 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров'я.

Мета проведення Дня відмови від паління – сприяти зниженню поширеності тютюнової залежності, залучення людей до боротьби з палінням й інформування суспільства про шкідливий вплив тютюну на здоров’я.

В Україні склалася особливо небезпечна ситуація щодо активного поширення тютюнопаління у молодіжному середовищі. Борці проти паління тютюну підрахували, що кожний другий дорослий українець палить. У цілому в країні 15,5 млн. курців, і з кожним роком кількість викурених цигарок зростає.

Викладачі Буковинського державного медичного університету провели активну пропагандистську роботу серед студентів, щодо шкідливого впливу тютюнопаління на людський організм, спрямовану на збереження здоров’я, довголіття, наснаги від оточуючого середовища та життя. Студенти університету також долучилися до подолання цієї проблеми. Волонтери розробили та роздали інформаційні листівки, провели обмін цигарок на цукерки, після чого цигарки було спалено.

Щиро вдячні всім, хто долучився до акції, адже завдяки об’єднанню наших зусиль шанси на покращення здоров’я буковинців зростуть у сотні разів!


З 25 по 27 травня 2011 року у м. Черкассах відбувся Всеукраїнський фестиваль авторської пісні та співаної поезії «Мелодії душі» за участю працівників охорони здоров’я України – авторів та виконавців авторської пісні та співаної поезії. Всеукраїнський фестиваль авторської пісні «Мелодії душі» проводився з нагоди Дня медичного працівника. Засновником та організатором фестивалю була Профспілка працівників охорони здоров’я України.

Головною метою фестивалю була пропаганда та популяризація авторської пісні та співаної поезії, підтримка композиторів, поетів-аматорів та митців самодіяльної творчості галузі в різних регіонах України, ознайомлення широкого кола глядачів з кращими зразками мистецьких досягнень медичних працівників.

У фестивальній конкурсній програмі брали участь представники із 20 областей України – композитори-пісняри, автори пісень, співаки, музичні колективи, виконавці авторської пісні закладів охорони здоров’я та навчальних закладів у таких номінаціях: солісти-вокалісти; вокальні ансамблі. За жанрами: авторська співана поезія; популярна пісня.

Буковинський державний медичний університет на фестивалі  представляли лікар-інтерн за спеціальністю «дитяча хірургія» Василь Хащук та студентка  2 курсу медичного факультету №1, спеціальності «педіатрія» Христина Буринюк.

Христина Буринюк, виконавши свої авторські твори «Ніжно промовляю» та «Знаю»,  виборола перемогу у номінації «наймолодшої учасниці фестивалю», отримала  спеціальний приз від ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України та стала лауреатом Всеукраїнського фестивалю авторської пісні та співаної поезії «Мелодії душі».

Василь Хащук виконував свої твори – «Так ще ніхто не кохав» і «Пісня та, що у горах живе» .  Був нагороджений дипломом ІІ ступеня та став лауреатом Всеукраїнського фестивалю авторської пісні та співаної поезії «Мелодії душі» у номінації солісти-вокалісти.


Міжнародна конференція з проблем збереження репродуктивного здоров’я нації

28 травня 2011 року в палаці «Академічний» відбулася  Міжнародна конференція з проблем збереження репродуктивного здоров’я нації, організована  Буковинським державним медичним університетом, Управлінням охорони здоров’я Чернівецької ОДА, Українською асоціацією репродуктивної медицини та Медичним центром лікування безпліддя (м. Чернівці).

Мета проведення конференції – нагальна потреба обговорення шляхів покращення репродуктивного здоров’я населення, особливо на тлі складної демографічної ситуації в Україні та країнах колишнього СРСР. Тому головними дискусійними питаннями стали: проблеми та перспективи розвитку допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ) в Україні, ризики та ускладнення, пов’язані з використанням ДРТ, етичні та правові питання галузі.

На конференції були присутні лікарі акушер-гінекологи, педіатри, анестезіологи, сімейні лікарі, лікарі УЗД-діагностики, а також представники засобів масової інформації та телебачення.

З вітальним словом до учасників конференції звернулись проректор з наукової роботи та міжнародних зв’язків Буковинського державного медичного університету, професор О.І. Іващук та перший заступник Управління охорони здоров’я Чернівецької ОДА  Р.О. Калошин.

Почесними гостями на конференції були: президент Російської асоціації репродукції людини проф. В.С.  Корсак (Санкт-Петербург), проф. О.А. Калініна (Російський університет дружби народів, Москва), проф. М.В. Кісельова (Медичний радіологічний науковий центр РАМН, Обнінськ).

Відкрив програму конференції начальник відділу акушерсько-гінекологічної допомоги МОЗ України В.М. Коломейчук із доповіддю «Державна політика в галузі збереження репродуктивного здоров’я населення України». В рамках конференції були висвітлені наступні доповіді: «Дискуссионные вопросы вспомогательных репродуктивных технологий» (проф. О.А. Калініна), «Предраковые состояния шейки матки. Методы профилактики и лечения» (проф. М.В. Кісельова), «Чи є генетичний ризик у дітей, народжених після IVF?» (доц. В. Д. Зукін, директор клініки «Надія», Київ, віце-президент Української асоціації репродуктивної медицини), «Юридичні та етичні аспекти ДРТ» (проф. Ф.В. Дахно, Інститут репродуктивної медицини, Київ, віце-президент Української асоціації репродуктивної медицини»), «Осложнения вспомогательных репродуктивних технологий» (проф. В.С. Корсак). Всі виступи супроводжувались жвавою дискусією.

Підсумував засідання президент Української асоціації репродуктивної медицини, проф. О.М. Юзько своїм виступом «Подолання перешкод пацієнтами з безпліддям. Шлях до успіху» та висловив сподівання, що в подальшому проведення подібних конференцій стане приємною традицією.


Обласна науково-практична конференція
“Актуальні проблеми в галузі протидії епідеміям туберкульозу і ВІЛ-інфекції”

24 травня 2011 року в палаці «Академічний» відбулася обласна науково-практична конференція “Актуальні проблеми в галузі протидії епідеміям туберкульозу і ВІЛ-інфекції», організована для лікарів практичної охорони здоров’я кафедрою фтизіатрії та пульмонології, інфекційних хвороб та епідеміології Буковинського державного медичного університету, головним управлінням охорони здоров’я Чернівецької ОДА, Чернівецьким обласним центром профілактики та боротьби зі СНІДом та обласним протитуберкульозним диспансером під гаслом «Два захворювання – одне життя».

Мета проведення конференції – нагальна потреба обговорення актуальних проблем в галузі протидії епідеміям туберкульозу і ВІЛ-інфекції в рамках міждисциплінарного комплексного підходу та удосконалення виявлення їх первинною ланкою охорони здоров’я.  

Актуальність обговорюваної проблеми зумовлена тим, що розвиток епідемії ВІЛ-інфекції випереджає темпи розгортання профілактики щодо її запобігання, оскільки за останні роки в Україні спостерігається негативна тенденція до зростання  темпів поширення туберкульозу/ВІЛ/СНІД особливо серед осіб працездатного віку.
На конференції були присутні лікарі-терапевти, сімейні лікарі, фтизіатри, пульмонологи, представники засобів масової інформації та телебачення.
З вітальним вступним словом до учасників конференції звернулася головний терапевт обласного управління охорони здоров’я Чернівецької ОДА Цинтар Т.П. Підвела підсумки роботи науково-практичної конференції завідувач кафедри фтизіатрії та пульмонології БДМУ Тодоріко Л.Д.

В рамках конференції були висвітлені наступні доповіді: «Ко-інфекція ВІЛ/ТБ в Україні – сучасний стан проблеми» (завідувач кафедри фтизіатрії та пульмонології Тодоріко Л.Д.), «Реалізація виконання заходів Регіональної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу в Чернівецькій області на 2009-2013 роки (головний лікар Чернівецького обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Лесюк Ю.М.), «Етіологія, патогенез, клініка, сучасні методи діагностики і принципи лікування ВІЛ-інфекції/СНІДу (доцент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології Давиденко О.М.), «Про підсумки виконання загальнодержавної програми протидії туберкульозу в Чернівецькій області (головний лікар Чернівецького обласного протитуберкульозного диспансеру Теслюкова А.М.), «Проблемні питання добровільного консультування та тестування на ВІЛ (лікар-інфекціоніст Чернівецького обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Соколенко М.О. ), «Немедичний супровід ВІЛ-інфікованих пацієнтів, стигма  та дискримінація (регіональний представник Всеукраїнської Мережі людей, які живуть з ВІЛ Веліжанін В.В.).

Проведено анкетування учасників конференції, за результатами якого надана оцінка ефективності роботи заходу.


Шановні колеги!

28 травня 2011 року у м. Чернівці (вул. Шиллера, 11, палац «Академічний») відбудеться Міжнародна конференція з проблем збереження репродуктивного здоров’я нації.

Організатори конференції:

  • Буковинський державний медичний університет
  • Управління охорони здоров’я Чернівецької ОДА
  • Українська асоціація  репродуктивної медицини
  • Російська асоціація репродукції людини

Запрошуємо лікарів акушерів-гінекологів, лікарів загальної практики «сімейна медицина», педіатрів, терапевтів, дитячих гінекологів, гінекологів-ендокринологів прийняти участь у роботі конференції та обговоренні програмних доповідей.

Програму конференції можна завантажити за наступним посиланням. Контактні дані наведені в програмі.


Шановні співробітники!

Щиро вітаю з Днем науки усіх, для кого науковий пошук став справою життя.

Буковинський державний медичний університет по праву може пишатися видатними вченими у галузі медицини. Завдяки особистим досягненням та копіткій щоденній праці сотень наших викладачів і співробітників університет має високий науково-педагогічний потенціал. Навчальний процес на 42 кафедрах БДМУ забезпечують 72 доктори та 286 кандидатів наук. Професорсько-викладацький склад здійснює підготовку понад 3500 студентів.

У БДМУ виконуються фундаментальні та клінічні наукові дослідження, впроваджуються навчальні та інформаційні технології. Значна роль в організації наукової роботи належить Раді молодих вчених та студентському науковому товариству, яке об’єднує понад 300 осіб.

Для підвищення авторитету професії вченого університет створив усі умови, щоб науковці могли відчувати себе справжньою елітою й гордістю нашого навчального закладу.

Шановні науковці Буковинського державного медичного університету, бажаю всім добра й злагоди, щастя та міцного здоров'я, творчого натхнення, наукових відкриттів в ім’я розвитку університету.

З повагою,
Ректор                                                                                         Т.М. Бойчук


Проведено науково-практичну конференцію, присвячену 130 річниці від дня народження
О.О. Богомольця
"Спосіб життя і репродуктивне здоров'я"

19 травня 2011 року на базі КМУ "Міська поліклініка №1" спільно з науковцями кафедри сімейної медицини, кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб Буковинського державного медичного університету і лікарями КМУ МП №1 проведено науково-практичну конференцію, присвячену 130 річниці від дня народження О.О. Богомольця на тему "Спосіб життя і репродуктивне здоров'я".

Із вступним словом про академіка О.О. Богомольця виступив головний лікар КМУ МП №1 Володимир Багрій, він також охарактеризував демографічну ситуацію в Україні та медико-соціальне значення шкідливих звичок. Заслухали доповіді завідувача відділення профілактики КМУ МП №1 Любов Власик, доцента кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб БДМУ Тамари Чурсіної, професора кафедри сімейної медицини БДМУ Лариси Сидорчук, лікаря-гінеколога репродуктивної медицини Тетяни Продан.

 В обговоренні доповідей та дискусіях виступили лікар-уролог КМУ МП №1 Ігор Рудейчук, професор кафедри сімейної медицини БДМУ Тамара Христич, лікар функціональної діагностики КМУ МП №1 Ірина Давидок, а також практичні лікарі поліклініки. Під час жвавої дискусії учасники конференції прийняли участь у анонімному анкетуванні щодо впливу шкідливих звичок на здоров'я та вікторині, присвяченій життю та професійній діяльності академіка О.О. Богомольця із наступним врученням призів переможцям.


Міжнародний турнір з футболу, присвячений 20-й річниці незалежності України

18-19 травня 2011 року на стадіоні спорткомлексу «Олімпія» відбувся Міжнародний турнір з футболу серед студентських команд Сучавського університету Штефана чел Маре (Румунія), Буковинського державного медичного університету та Чернівецького національного університету імені Ю.Федьковича, присвячений 20-й річниці незалежності України.

18 травня на відкритті змагань учасників вітали начальник Головного управління охорони здоров’я у Чернівецькій області Ігор Дмитрович Шкробанець,  ректор Буковинського державного медичного університету професор Тарас Миколайович Бойчук, проректор з наукової роботи Чернівецького національного університету імені Ю. Федьковича професор Олександр Григорович Ушенко. Високоповажні гості щиро привітали румунських студентів на гостинній землі Буковини, відзначили важливість налагодження міжнародних зв’язків між університетами Румунії та України, висловили надію, що спорт і надалі об’єднуватиме студентську молодь. Тарас Миколайович Бойчук особисто привітав усіх гравців і гаряче вболівав за наших футболістів.

Підтримали команду університету проректор з науково-педагогічної роботи та виховання БДМУ доцент Ніна Іванівна Зорій і завідувач кафедри внутрішньої медицини, фізичної реабілітації та спортивної медицини професор Віктор Корнійович Тащук.

Футбольна команда Буковинського державного медичного університету вперше виступала у змаганнях такого високого рівня. Вміле керівництво тренера команди – викладача кафедри внутрішньої медицини, фізичної реабілітації та спортивної медицини Миколи Миколайовича Андрійця та гаряча підтримка вболівальників допомогли нашій команді максимально показати свої можливості.

В підсумку змагань перемогла команда університету Штефана чел Маре, але такий результат не можна вважати поразкою для нашої команди, оскільки студенти грали з професійною футбольною командою, яка виступає на європейській футбольній арені, і була їй гідним суперником.

19 травня – другий ігровий день Міжнародного турніру з футболу. Глядачі могли насолодитися фінальною грою між командами Сучавського університету Штефана чел Маре та Чернівецького національного університету імені Ю. Федьковича. З рахунком 3:2 перемогла румунська команда, яка й стала переможцем змагань. Срібло отримали студенти ЧНУ імені Ю.Федьковича, бронза – у студентів БДМУ.

На урочистому нагородженні були присутні начальник Чернівецького обласного управління комітету з фізичного виховання та спорту МОН України К.К. Жукотинський, начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту Чернівецької ОДА О.В. Довганич, перший проректор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Р.І. Петришин, проректор з науково-педагогічної роботи з питань навчально-виховного процесу Чернівецького національного університету імені Ю. Федьковича Т.В. Марусик, проректор з науково-педагогічної роботи та виховання Буковинського державного медичного університету Н.І. Зорій. Після церемонії нагородження відбувся концерт за участі студентів ЧНУ ім. Ю. Федьковича та оркестру Чернівецького гарнізону 300 механізованого полку.


Перше місце у Міжнародному конкурсі знавців української мови ім. П. Яцика виборола
студентка стоматологічного факультету

17 травня 2011 року у м. Київ завершився ХІ Міжнародний конкурс знавців української мови ім. П. Яцика. У Національному академічному театрі ім. І. Франка під час урочистостей було нагороджено переможців. Вперше в історії Буковинського державного медичного університету з-поміж студентів нефілологічних факультетів перше місце виборола студентка І курсу стоматологічного факультету – Агафонова Олександра (науковий керівник – доцент кафедри суспільних наук та українознавства Шутак Лариса Богданівна).

Треба зазначити, що Міжнародний мовний конкурс ім. П. Яцика – один із наймасштабніших загальнонаціональних проектів. Щорічно у ньому беруть участь близько 5-ти мільйонів учнів та студентської молоді. Тому перемогти у такому змаганні почесно і престижно.

До переможців зі словами привітання звернулися Президент Ліги українських меценатів доктор фармацевтичних наук В. Загорій, близький друг засновника конкурсу – П. Яцика – доктор медицини, відомий письменник і громадський діяч Ю. Щербак, народний депутат України, голова спілки письменників – В. Яворівський, лауреати премії ім. Т. Шевченка Г. Гусейний та М. Слабошпицький, голова жюрі конкурсу, директор Інституту української мови АН України, доктор філологічних наук, професор П. Гриценко, лідер гурту ТАРТАК С. Положинський та інші.

Благословив переможців та їхніх викладачів, побажав здоров’я і наснаги Патріарх Київський і всієї України-Руси Православної Церкви (КП) Філарет.

Подібні конкурси підвищують престиж української мови серед молоді і виходять за межі власне змагання. Вони пропагують мову, розширюють її функціонування, збільшують коло користувачів.

Із уст організаторів конкурсу, представників влади, преси, українських письменників і громадських діячів не раз звучали слова про те, що настане той час, коли не будуть відводитись окремі дні на святкування мовних свят, а це свято стане суцільним. Спілкуватися українською стане не обов’язком, а потребою для кожного українця. Ми також свято віримо в те, що такий день настане. І мова українська стане об’єднуючим фактором, незамінним атрибутом життя кожного з нас. Розмовляти українською буде престижно і модно.


День пам'яті жертв політичних репресій

16 травня 2011 року - скорботний для України день. Ми вшановуємо пам'ять мільйонів наших співвітчизників, які стали жертвами тоталітарного режиму. Ми згадуємо кожного, хто був знищений каральною системою, став в'язнем ГУЛАГу, був позбавлений рідної домівки і висланий на чужину.

У 30-40-х роках XX століття Україна зазнала важких втрат. Сталінська репресивна машина винищувала усіх, хто намагався протистояти їй. Жертвою міг стати будь-хто – селянин чи інтелігент, лікар чи інженер, робітник чи вчений.

Це був час зневіри, відчаю та безнадії. Найкращою шаною тим, хто загинув, має бути пам'ять та молитва, а тим, хто пережив страшні роки – повсякденна турбота про них.

Ми висловлюємо співчуття усім народам, які зазнали терору тоталітарних режимів. Хай наша спільна пам'ять стане запорукою тому, щоб ніколи не повторилися подібні трагедії.

Ректорат БДМУ


Вшанування пам’яті жертв політичних репресій

Кожного року третя неділя травня стає для українців особливим днем, у який відбувається вшанування пам’яті жертв політичних репресій, а поряд з цим засудження тоталітарної системи.

16 травня на кафедрі психології та соціології Буковинського державного медичного університету відбувся круглий стіл, присвячений Дню пам’яті жертв політичних репресій. Метою проведення даного заходу є вшанування пам'яті загиблих, привернення уваги студентської молоді до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, відродження національної пам'яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства.

Участь у круглому столі взяли: проректор з науково-педагогічної роботи та виховання Зорій Н.І., ст. викл. Безарова Г.І. та викл. Слубська А.Я. Із доповідями на тему політичних репресій виступили студенти 2 курсу фармацевтичного факультету (групи № 1, 2) та медичного факультету №1 (групи № 23, 24).

Під час круглого столу студенти мали змогу почути хвилюючі миті із сторінок української історії про непрості часи політичних репресій.

Збереження пам'яті про невинні жертви нелюдського більшовицького режиму є нагадуванням і застереженням для майбутніх поколінь про те, що немає нічого страшнішого від тоталітарного режиму.


VII Всеукраїнська наукова конференція «Актуальні проблеми розвитку фізичного виховання та спорту в навчальних закладах України»

12-13 травня 2011 року відбулася VII Всеукраїнська наукова конференція «Актуальні проблеми розвитку фізичного виховання та спорту в навчальних закладах України», організаторами якої були: Буковинський державний медичний університет, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича та Буковинська державна фінансова академія.  

В роботі конференції взяли участь представники вищих навчальних закладів Києва, Вінниці, Тернополя, Івано-Франківська, Чернігова, Полтави, Кам’янець-Подільського.

12 травня у Червоній Залі Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича  відбулося пленарне засідання конференції. З вітальним словом до учасників звернулися: О.Г. Ушенко (проректор з наукової роботи ЧНУ ім. Ю. Федьковича), В.К. Тащук (завідувач кафедри внутрішньої медицини, фізичної реабілітації та спортивної медицини БДМУ), К.К. Жукотинський (начальник Чернівецького обласного управління Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України).

Викладачі курсу фізичного виховання кафедри внутрішньої медицини, фізичної реабілітації та спортивної медицини  активно долучилися до роботи конференції. Зокрема, з доповіддю на пленарному засіданні виступила старший викладач Н.М. Куліш.

На базі спортивного комплексу БДМУ проходило секційне засідання,  в межах роботи якого проведено показове заняття з фізичного виховання для студентів спеціальної медичної групи. Гості та учасники конференції мали можливість ознайомитися з особливостями роботи зі студентами, які мають проблеми постави (проводила викладач А.А. Єрохова).

Також була представлена методика силової підготовки в спеціальних медичних групах (проводила старший викладач Л.С. Ібрагімова). Техніку проведення релаксації зі студентами демонструвала присутнім старший викладач Н.М. Куліш.


Урочистості з нагоди святкування Дня Матері

12 травня 2011 року в палаці «Академічний» відбувся урочистий вечір та концерт, присвячений одному з найпрекрасніших весняних свят – Дню матері. Зі святкової сцени лунали найщиріші слова подяки і вітань тим, хто кожному з нас дарує можливість прийти у цей світ, хто порадить у важку хвилину, поділиться життєвим досвідом, додасть сил та наснаги. Особливо зворушливо виступили для своїх рідних матусь найменші учасники свята, серед яких – Анна Шумко з піснею «Мамин день».

З вітальним словом до присутніх звернувся ректор Буковинського державного медичного університету, доктор медичних наук, професор Тарас Миколайович Бойчук, який висловив слова поваги та шани до матерів, котрі виростили своїх дітей і довірили їх одному з кращих вищих медичних навчальних закладів, матерям-викладачам, які своєю професійною майстерністю дають високі знання студентам, матерям-студенткам, які паралельно з навчанням виконують найвищу місію – народжують і виховують дітей.

Відповідно до наказу були нагороджені кращі куратори університету за активну участь у вихованні студентської молоді та 49 студенток-матерів за активну громадську діяльність.

Вже традиційно під час святкування Дня матері у палаці «Академічний» відбулася виставка художніх та декоративних робіт матерів-співробітниць і студенток університету, яка в котре підтвердила багатогранність їхніх умінь.

Під час урочистого дійства творчі таланти Буковинського державного медичного університету, серед яких: Христина Буринюк, Михайло Білійчук, Анастасія Каспрук, Анна Козар, Анастасія Сивокоровська, Анураг Сонеджі, Анастасія Тащук, Юлія Войткевич дарували усім присутнім зворушливі пісні та запальні танці. До концертних виступів залучили матерів університету, які разом зі своїми дітьми представили «фешен-шоу» національного вбрання. Переможниця конкурсу «Успішна пані Чернівців – 2011» Аліна Заволович подарувала усім присутнім матерям зворушливий творчий номер.


Святкування Дня медичної сестри в Чернівецькій області

10 травня 2011 року в палаці “Академічний” відбулися урочистості з нагоди Міжнародного дня медичної сестри. З вітальним словом до присутніх звернулися: голова Чернівецької обласної державної адміністрації Михайло Миколайович Папієв, керуючий у справах Чернівецької обласної ради Аркадій Євгенович Мойсей, заступник Чернівецького міського голови з питань діяльності виконавчих органів Петро Якович Ротар, начальник Головного управління охорони здоров’я Чернівецької облдержадміністрації Ігор Дмитрович Шкробанець, заступник начальника управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради Любов Миколаївна Бабаєнко, голова правління Асоціації медичних сестер Чернівецької області Сидор Захарович Гуменюк, голова обласної ради профспілок Володимир Антонович Шкварковський.

Голова обласної державної адміністрації Михайло Папієв зазначив, що Чернівецька область стала піонером у реформуванні медсестринства та медсестринської освіти в Україні.

Кращі медичні сестри м. Чернівці та області були нагороджені Грамотами обласної державної адміністрації, Чернівецької обласної ради, Грамотою міського голови, Почесною грамотою Головного управління охорони здоров’я Чернівецької обласної державної адміністрації та управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради, Грамотою Асоціації медичних сестер Чернівецької області, Чернівецької обласної ради профспілок.

З вітальним словом до медичних сестер звернувся ректор Буковинського державного медичного університету, доктор медичних наук, професор Тарас Миколайович Бойчук, який підкреслив високу місію медичної сестри у галузі охорони здоров’я та нагородив Подякою за підготовку кваліфікованих кадрів, активну життєву позицію колективи медичних сестер лікувальних закладів Чернівецької області та м. Чернівці. До слів вітання приєдналися директори Чернівецького, Вашковецького і Новоселицького медичних коледжів Буковинського державного медичного університету Олександр Федорович Кулик, Ілля Сергійович Єфтемій, Микола Миколайович Сащук.

Творча молодь БДМУ, Чернівецького, Вижницького і Новоселицького медичних коледжів подарували глядачам неповторну концертну програму,  розважали усіх присутніх запальними танцями та піснями. Відбувся показ дизайнерських шапочок та халатів, оформлених студентами відділення «Сестринська справа» Чернівецького медичного коледжу.

Святковий концерт супроводжувався виставкою робіт художнього мистецтва, вишивкою, виробів із бісеру та дерева, виконаних студентами Буковинського державного медичного університету, Чернівецького, Новоселицького та Вашковецького медичних коледжів БДМУ.


Засідання студентського наукового гуртка Буковинського державного медичного університету, присвячене 130- річчю від дня народження О.О. Богомольця

11 травня 2011 року на кафедрі фізіології ім. Я.Д.Кіршенблата Буковинського державного медичного університету відбулося засідання студентського наукового гуртка, присвячене 130- річчю від дня народження О.О.Богомольця. Вперше в роботі студентського наукового гуртка взяли участь слухачі Буковинської малої академії наук учнівської молоді (секція "медицина").

На засіданні були присутні завідувач кафедри, професор Ткачук С.С.,  професор Ходоровський Г.І., доценти та асистенти кафедри, а також методист Буковинської малої академії Нечипоренко О.В.

Керівник СНГ кафедри асистент Семененко С.Б. презентувала доповідь, присвячену ювілейній даті видатного фізіолога О.О.Богомольця.

На засіданні СНГ були заслухані та обговорені доповіді членів студентського  гуртка – Литвин О.І., Кушки О., слухачів Буковинської малої академії наук учнівської молоді Сороки К., Галан А., Свищук І., Кирилюк Б.

Усі доповіді викликали жвавий інтерес присутніх, що вилилося в активну наукову дискусію.

На засіданні СНГ ухвалили питання, щодо продовження співпраці молодих науковців БДМУ з Буковинською малою академією наук учнівської молоді.


Святкування Дня Перемоги

9 травня 2011 року на Соборній площі відбулося святкування 66-ї річниці перемоги у Великій Вітчизняній війні. В урочистому мітингу взяло участь близько тисячі людей. Керівництво області та міста, ветерани, представники політичних партій, громадських організацій, учні та студенти навчальних закладів поклали вінки і квіти до пам’ятника визволителям.

Пам’ять про мужність та самопожертву сотень тисяч учасників Великої Вітчизняної війни, про день національного тріумфу вшанували представники Буковинського державного медичного університету, які поклали вінки і квіти до пам’ятника воїнам-визволителям та взяли участь у святковому параді.

Усі присутні мали змогу побачити урочистий марш, яким пройшли ветерани війни, військовослужбовці гарнізону, підрозділи управлінь МВС і МНС, учні Буковинського спортивно-військового ліцею та демонстрацію окремих зразків бойової техніки, прийомів рукопашного бою і стройової, прийомів зі зброєю у виконанні військовиків Чернівецького військового гарнізону.

Вічна пам’ять тим, хто пожертвував своїм життям. Низький уклін, шана та подяка учасникам Великої Вітчизняної війни.


Шановні ветерани, викладачі, співробітники, студенти
 Буковинського державного медичного університету!

Прийміть щирі вітання з Днем Перемоги – 9 травня!

Цей знаменний день назавжди залишиться днем нашого національного тріумфу, символом героїчного минулого, величі духу і братства народів. Стійкість, мужність і самовідданість старшого покоління на полях битв і на трудовому фронті в ім'я перемоги над фашизмом – істинний приклад патріотизму. Тому для нас, нащадків і спадкоємців воїнів Великої Перемоги, найвищим законом буття є вірність їх священній справі і нетлінній пам’яті, довічна синівська шана і повага. Бажаю бути гідними продовжувачами справи переможців, які вирвали країну з лап фашистів, врятували її і зберегли прекрасною та квітучою для нас.
 
Від імені колективу Буковинського державного медичного університету особливу шану та подяку складаємо Ветеранам Великої Вітчизняної війни та Учасникам бойових дій, співробітникам Буковинського державного медичного університету, які сьогодні перебувають на заслуженому відпочинку і, які пройшли через тяжкі випробування 45-го року: Владковському І.К. (проф. каф. госп. терапії №2), Глуговській Л.О. (ас. каф. дитячих хвороб), Кондрацькій Н.К. (ас. каф. госп. терапії), Цимбалюку І.В. (нач. відділу військового обліку), Чумак Д.А. (ас. каф. онкології) та Ясинському Ц.В. (зав. каф. соц. гігієни) за стійкість і мужність, за стабільність і  спокій.
 
Низький уклін Вам за подвиги в роки війни!

Шановні ветерани, щиро бажаємо вам міцного здоров’я, бадьорості духу, довгих років життя, тепла людських стосунків та родинного затишку. Нехай зігріває усіх нас незгасне світло Перемоги, дає сил та наснаги для добрих справ в ім’я щасливого майбутнього рідної землі.

З повагою,
Ректор                                                                                            Т.М. Бойчук


Шановні співробітники! Матері!

Прийміть сердечні вітання з прекрасним весняним святом – Днем матері.

Усі ми ще з дитинства зберегли ту частину тепла й добра, яку дарували нам матері. Образ матері, її сердечне тепло та ласка для кожної людини назавжди залишаються найдорожчими святинями, що втілюють моральні чесноти, самовідданість, символізують життя, родинне тепло, затишок і всеперемагаючу любов, тому свято Матері – особливе, сповнене щирого почуття любові, глибокої вдячності і безмежної шани.

Вагому частину професорсько-викладацького складу Буковинського державного медичного університету складають жінки-матері, і в цей святковий весняний день, шановні Матері, прийміть щирі вітання та вдячність за добро і щедрість душі, відданість своїй професії. Саме завдяки вам робочі будні перетворюються на свято, а у вир щоденних турбот тільки ви можете принести яскраві барви. Впевнений, що ви й надалі докладатимете зусиль задля утвердження доброго імені Буковинського державного медичного університету.

Із святом вас, шановні Матері! Хай будуть здоровими і вдячними ваші діти, адже їх здоров’я і щастя – це спокій у ваших серцях на довгі роки. Нехай завжди радісними і приємними будуть ваші буденні клопоти. Добра вам, міцного здоров’я і благополуччя на довгі літа!

 

З глибокою повагою,
Ректор                                                                                                   Т.М. Бойчук


Зустріч з ветеранами Великої Вітчизняної війни

6 травня 2011 року, у переддень Великої Перемоги, у Буковинському державному медичному університеті відбулася традиційна зустріч з ветеранами, учасниками бойових дій та дітьми Великої Вітчизняної війни. В навчальному закладі перебувають на обліку 29 ветеранів, 7 з них і сьогодні працюють на ниві підготовки кадрів для охорони здоров’я. Незважаючи на вік та здоров’я, на зустрічі були присутні 14 учасників далеких подій.

З вітальним словом  виступив ректор, проф. Тарас Миколайович Бойчук, який висловив вдячність ветеранам за виявлений героїзм, мужність, важку працю, за мирне небо та побажав їм міцного здоров’я, довгих років життя, благополуччя та радості.  Голова профкому, доцент Ковальчук П.Є. зачитав святковий наказ, у якому кожному ветерану, з нагоди 66 річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні, висловлена подяка за багаторічну плідну працю, патріотичне виховання молодого покоління та надана грошова допомога.

Піснями і квітами ветеранів привітали студенти-медики, учасники Народного ансамблю пісні і танцю «Трембіта». До присутніх звернувся голова  Ради ветеранів університету професор Ходоровський Г.І., який привітав славних ветеранів  з незабутнім Днем перемоги.

За святковим столом учасники тих буремних подій згадували свою молодість, бойові походи, трудові будні. З вітальними словами та спогадами виступили професор Владковський І.К., доцент Чумак Д.А., розвідниця Ісперова Л. М., доц. Ловля Г.Д.

На завершення ветерани висловили вдячність організаторам  зустрічі та впевненість, що пам'ять про ті  полум’яні роки ніколи не згасне в наступних поколіннях. 


ДЕНЬ ВИШИВАНКИ У ЧЕРНІВЦЯХ

5 травня 2011 року в Чернівцях на Центральній площі відбулася патріотична акція «День вишиванки», започаткована студентами на факультеті істрії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича.

В цей день близько 200 студентів Буковинського державного медичного університету підтримали патріотичну акцію та одягнули національні сорочки, щоб відчути себе справжніми українцями, відтворити українську культуру, традиції, яких дотримувадися наші діди-прадіди.

Цього року основною метою дійства стало побиття рекорду Гіннеса за кількістю людей, які зібралися у вишиванках в одному місці. На площі працювала гіннесівська лічильна комісія, яка встановить, чи увійдуть чернівчани в історію та чи перевершать вже існуючий рекорд України у 3 228 людей. Оприлюднення результатів відбудеться вже наступного тижня.

Молоді таланти міста розважали усіх присутніх запальними танцями та піснями, до яких приєдналися викладачі і студенти Буковинського державного медичного університету, незважаючи на прохолодну погоду. На Центральній площі м. Чернівці вирував справжній патріотичний дух.

Відбувся «Бенефіс випускників - 2011»

4 травня 2011 року в приміщенні палацу «Академічний» відбувся мистецький вечір «Бенефіс випускників – 2011», присвячений випускникам 2011 року Буковинського державного медичного університету.

Викладачі, студенти, батьки та друзі споглядали феєричне дійство на святково прикрашеній сцені. Цього року випускники вирізнилися тим, що провели номінацію «Золотий шприц БДМУ» та нагородили кращих викладачів, деканів та проректорів університету.

Творча молодь, випускники вкотре мали змогу показати свої таланти та креативність. Вразив усіх присутніх голова студентського самоврядування Віталій Смандич виконанням пісні із мюзиклу. Між оголошенням номінацій випускники 2011 року Буковинського державного медичного університету представили кращі мистецькі номери, пісні, танці, продемонстрували відео ролик підготовки святкування «Бенефісу випускників – 2011».

Фінальна пісня та слова подяки за отримані знання та кращі студентські роки, які назавжди залишаться приємними спогадами у  серцях випускників, прозвучали на адресу професорсько-викладацького складу університету та ректора Тараса Миколайовича Бойчука і стали апогеєм святкового вечора.

З заключним вітальним словом виступив проректор з наукової роботи та міжнародних зв’язків, професор Олександр Іванович Іващук.


Оголошення

4 травня 2011 року о 17:00 в приміщенні палацу «Академічний» відбудеться бенефіс випускників 2011 року.

5 травня о 14:30 на Центральній площі відбудеться вже традиційне для буковинців свято – «День вишиванки». Цьогоріч організатори заходустуденти Чернівецького національного університету ім. Федьковича – планують встановити гіннесівський рекорд за кількістю одночасно одягнутих у вишиванки людей в одному місці. Для цього на флешмоб повинно зібратися не менше 3 229 чоловік.
Запрошуємо всіх бажаючих – студентів Буковинського державного медичного університету долучитися до встановлення гіннесівського рекорду.

Всеукраїнський місячник Червоного Хреста!
Ви можете поділитись з дітьми частинкою свого тепла і турботи, подарувавши їм одяг, взуття, іграшки, дитячу художню літературу, канцтовари та товари першої необхідності. Збір проводитиметься в гуртожитках  №1, №2, №3 та №4 Буковинського державного медичного університету 4 та 5 травня 2011 року з 14 00 до 22 00. За довідками звертайтесь за телефоном 050 97 81 879. Не залишайтесь осторонь! 

Всеукраїнська акція «Щастя на крилах»!
Міжнародний благодійний фонд допомоги дітям, які долають рак та розсіяний склероз «Сильні духом», в травні 2011 року проводить всеукраїнську благодійну акцію «Щастя  на крилах». Ви можете долучитись до акції, пожертвувавши на організацію дитячого реабілітаційного центру «Будинок казки» за адресою с. Княжич, вул. М. Лагунової, 11.  На пожертвувані Вами кошти будуть куплені будівельні матеріали на спорудження реабілітаційного центру, який так потрібен дітям!  За довідками звертайтесь за телефоном 050 97 81 879.


День відкритих дверей

30 квітня 2011 року в Буковинському державному медичному університеті відбувся День відкритих дверей.

 З вітальним словом та інформацією щодо досягнень університету, перспектив його розвитку та завдань сьогодення виступив керівник відділу докторантури, аспірантури, аспірантури та клінічної ординатури Роман Євгенович Булик.  

 Під час проведення заходу усі присутні мали змогу зустрітися з керівництвом університету. З основними вимогами «Правил прийому до БДМУ в 2011 році» ознайомив відповідальний секретар приймальної комісії, декан Медичного факультету №2 Володимир Григорович Глубоченко, який відповів на запитання абітурієнтів та батьків з цієї тематики.

 Інформацію щодо факультетів університету та спеціальностей, які можна отримати по їх закінченні, надали: Буряк О.Г. (заступник декана Медичного факультету №1), Глубоченко В.Г. (декан Медичного факультету №2), Поліщук О.Ю. (керівник Медико-психологічного центру БДМУ), Грачова Т.І. (заступник декана Медичного факультету №4), Сокольник С.О. (заступник декана Стоматологічного факультету), Присяжнюк П.В. (декан Фармацевтичного факультету). Абітурієнти поспілкувалися з головою студентського самоврядування студентом Смандичем В.С., який розповів про дозвілля студентів у Буковинському державному медичному університеті.

Майбутні вступники отримали рекомендації щодо підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання, проведення тренінгу з предметів, винесені Центром незалежного оцінювання якості освіти на тестування з відповідних спеціальностей від керівника відділу докторантури, аспірантури, аспірантури та клінічної ординатури Булика Р.Є.

 Абітурієнти та батьки оглянули кафедри університету, бібліотеку, ознайомилися з умовами побуту та відпочинку.


Офіційний візит ректора Білостоцького медичного університету

27-29 квітня 2011 року відбувся офіційний візит ректора Білостоцького медичного університету Яцека Ніклінські до Буковинського державного медичного університету з метою підписання двосторонньої угоди у галузі освіти.

28 квітня, під час Вченої ради, професор Яцек Ніклінські провів презентацію Білостоцького медичного університету, зокрема, розповів про структуру навчального закладу, його рейтинг, міжнародну співпрацю, фінансування та переваги університету. З метою розвитку співпраці у науковому напрямку, удосконалення навчального процесу, обміну студентами та викладачами, відбулося урочисте підписання двосторонньої угоди у галузі освіти між Буковинським державним медичним та Білостоцьким медичним університетами.

Під час візиту професор Яцек Ніклінські ознайомився з історією та досягненнями у галузі медицини Буковинського державного медичного університету, отримав приємні враження від екскурсії по визначних місцях м. Чернівці та м. Хотин, відвідав історико-медичний музей університету.


Оголошення

26-28 квітня 2011 року на базі Буковинського державного медичного університету відбудеться ІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади з анатомії людини.

Місце проведення:
Кафедра анатомії людини ім. М.Г. Туркевича (морфологічний корпус, вул. Ризька, 1)

Детальна інформація
Фотозвіт про відкриття та початок роботи:


25 річниця від Дня Чорнобильської трагедії

Сьогодні минає 25 років з часу наймасштабнішої техногенної аварії в історії людства. 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався вибух, який повністю зруйнував реактор. Радіоактивному опроміненню піддалися майже 8400000 мешканців Білорусії, України та Росії.

 Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики до вибуху на АЕС "Фукусіма-1" — як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічними збитками.

Пам’ять про мужність та самопожертву сотень тисяч учасників ліквідації наслідків аварії вшанували 26 квітня 2011 року представники ректорату університету на чолі з ректором проф. Т.М. Бойчуком  та студенти Буковинського державного медичного університету, які взяли участь у траурному мітингу з нагоди 25-ї річниці катастрофи на Чорнобильській АЕС, що відбувся на Центральному кладовищі м. Чернівці.

Студенти мали змогу почути хвилюючі розповіді ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС та вшанувати  хвилиною мовчання тих, кого немає серед нас.

Представники владних структур Чернівецької області та м. Чернівці нагородили учасників ліквідації наслідків Чорнобильської аварії державними нагородами за виконаний обов’язок та захист людства від згубного впливу і подальшого розповсюдження радіації, адже масштаби катастрофи могли б бути незрівнянно більшими.

З цієї нагоди кураторами студентських груп університету проведені бесіди, присвячені 25-й річниці катастрофи на Чорнобильській АЕС.

Вічна пам’ять тим, чиє життя передчасно обірвала Чорнобильська трагедія, людська шана та вдячність героям-ліквідаторам.


Відбулася науково-практична конференція “Актуальні питання внутрішньої медицини”

21-22 квітня 2011 року на базі Буковинського державного медичного університету у відповідності до «Реєстру з'їздів, конгресів, симпозіумів та науково-практичних конференцій, які проводитимуться у 2011 році» відбулась науково-практична конференція “Актуальні питання внутрішньої медицини”, присвячена 90-річчю від дня народження професора Олени Іларіонівни Самсон.

Наукова програма конференції присвячена проблемам діагностики, лікування та профілактики хвороб органів травлення, серцево-судинної системи, органів дихання, нирок та сечовивідних шляхів, ревматичних хвороб, хвороб крові та кровотворних органів, хвороб ендокринної системи, поєднаної патології в клініці внутрішніх хвороб, використанню фітотерапії, фізіотерапевтичних методів у лікуванні хворих, а також теоретичним та експериментальним розробкам у клініці внутрішніх хвороб.

У конференції взяли участь вчені та висококваліфіковані фахівці: гастроентерологи, кардіологи, пульмонологи, нефрологи, ревматологи, гематологи, ендокринологи, клінічні фармакологи, а також лікарі загальної практики – сімейні лікарі, терапевти, представники фармацевтичних фірм, лікарі-інтерни (понад 300 учасників). Приїхали гості та доповідачі з усіх куточків України: Київ, Вінниця, Полтава, Дніпропетровськ, Донецьк, Львів, Івано-Франківськ, Тернопіль, Суми, Запоріжжя, Харків, Кіровоград, Херсон.

У 68 усних та 18 стендових доповідях були представлені основні медичні вищі навчальні заклади України: Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького (проф. Вдовиченко В.І.), Українська медична стоматологічна академія (проф. Скрипник І.М., проф. Катеренчук І.П.), Вінницький національний медичний університет ім. М.І. Пирогова (проф. Чернобровий В.М., проф. Мостовий Ю.М., проф. Палій І.Г.), ДУ «Інститут гастроентерології АМН України» (проф. Щербиніна М.Б.), ДУ "Національний інститут фтизіатрії і пульмонології імені Ф. Г. Яновського АМН України" (проф. Ячник А.І.), Національний науковий центр “Інститут кардіології імені академіка М.Д. Стражеска” (проф. Шумаков В.О.), ДУ "Інститут нефрології АМН України" (проф. Дудар І.О.), Національний медичний університет ім. О.О.Богомольця (проф. Никула Т.Д., проф. Мойсеєнко В.О., проф. Шипулін В.П.), Донецький національний медичний університет ім. М. Горького (проф. Дорофєєв А.Е.), Тернопільський державний медичний університет імені І.Я.Горбачевського (проф. Самогальська О.Є., доц.. Шостак С.Є.), Запорізький державний медичний університет (проф. Клименко В.Н.), Івано-Франківський національний медичний університет (проф. Вакалюк І.П., проф. Островський М.М., доц. Маковецька Т.І.), Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика (проф. Кирилюк М.Л.), Медичний інститут Сумського державного університету (проф. Орловський В.Ф.), Буковинський державний медичний університет (проф. Волошин О.І., проф. Федів О.І., проф. Пішак О.В., проф. Христич Т.М., проф. Хухліна О.С., проф. Калугін В.О., проф. Тащук В.К., д.мед.н. Зуб Л.О., д.мед.н. Тодорко Л.Д., д.мед.н. Сидорчук Л.П.).

Учасників конференції гостинно приймав туркомплекс «Черемош»,  палац «Академічний» та адміністративний корпус БДМУ («Молоді вчені у вирішенні важливих завдань сучасної внутрішньої медицини»). Гості, окрім наукових здобутків, отримали позитивні емоції від оглядової екскурсії нашим прекрасним містом та екскурсії в Державний історико-архітектурний заповідник «Хотинська фортеця».

Конференція завершилась, залишивши приємні враження, нові знання та гарний настрій на світлі Великодні свята!

Оргкомітет


Проведено "Клуб панкреатологів" України та Буковини

20-21 квітня 2011 року у приміщенні конференц-залу готельного комплексу "Буковина" відбулося спільне засідання "Клубу панкреатологів" України (президент – проф. Губергріц Н.Б., Донецький медичний університет) та Буковини (голова – проф. Христич Т.М., кафедра сімейної медицини БДМУ) на тему "Патологія підшлункової залози у поєднанні з іншими захворюваннями".

У програмі зустрічі прийняли участь науковці з різних куточків України (проф. Бабінець Л.С. – Тернопіль; проф. Переяслов О.А., проф. Чуклін С.М. та доц.. Бондаренко О.А. –  Львів; проф. Ткач С.М., проф. Анохіна Г.А. та доц. Швець О.В. – Київ; проф. Дорофеєв О.Є., доц. Агібалов О.М., доц. Голубова О.О., доц. Томаш В.В. – Донецьк) та практичні лікарі. Професор Наталія Губергіц розповіла новини світової панкреатології за матеріалами зустрічі Міжнародної Асоціації панкреатологів та Індійського Клубу панкреатологів. Про активну роботу і участь у міжнародній науковій спільноті Буковинського Клубу доповіла професор Тамара Христич.

Пропоновані доповіді упродовж двох днів були заслухані практичними лікарями з великою цікавістю. Неординарно проведено клінічний розбір історії хвороби пацієнта із перенесеною панкреатодуоденальною резекцією із наступним включенням "телемосту" і прямим вербально-візуальним контактом із даним хворим. В обговорення клінічного випадку була залучена вся аудиторія і наприкінці проведено "дуель" між терапевтом (за участю проф. Н.Б. Губергріц) та хірургом (за участю доц. О.В. Ротаря, кафедра загальної хірургії БДМУ): всі "за" і "проти" хірургічного втручання та особливості подальшого терапевтичного ведення такого пацієнта.


Малоінвазивні технології хірургічних втручань

Новітню хірургію не можливо уявити  без сучасних технологій, використання яких докорінно змінило  напрямки розвитку сучасної хірургії. 

Про ці напрямки, перспективи використання новітніх технологій у лікуванні хворих, досягнення хірургів Буковини  розповідали телеглядачам  у програмі «Реалії» Чернівецького державного телебачення завідувач кафедри хірургії Буковинського державного медичного університету, голова Асоціації хірургів Чернівецької області, доктор медичних наук, професор Ігор Юлійович Полянський та доцент цієї кафедри, кандидат медичних наук, відповідальний секретар Асоціації хірургів Чернівецької області Володимир Васильович Андрієць.


Відбулося розширене засідання Колегії МОЗ України

20 квітня 2011 року відбулось розширене засідання Колегії МОЗ України. На ньому було підбито підсумки діяльності галузі охорони здоров'я України у 2010 році та обговорена реалізація Програми економічних реформ на 2010-2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава".

У роботі Колегії взяли участь представники Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я, академіки НАМН України, керівники апарату МОЗ України, начальники головних управлінь охорони здоров'я з усіх регіонів України, керівники вищих медичних навчальних закладів, головні позаштатні спеціалісти МОЗ України тощо.

З доповіддю виступив Міністр охорони здоров'я Ілля Ємець. Він підкреслив, що стан охорони здоров'я та усі кроки реформ в медицині перебувають на контролі Президента Віктора Януковича. Зокрема, у щорічному посланні Президента України до Верховної Ради України "Модернізація України - наш стратегічний вибір" поставлено чіткі завдання, вирішення яких є невідкладним.

Міністр під час виступу проаналізував стан медичної галузі в Україні та тенденції, що спостерігалась протягом року в діяльності Міністерства. В основному доповідь Іллі Ємця була присвячена виконанню завдань, які стоять перед медичною галуззю. Він зазначив, що основним пріоритетним напрямком роботи Міністерства у 2011 році є створення повноцінної законодавчої, нормативно-правової та методичної бази для реформування системи охорони здоров я. Базовим, концептуальним законодавчим актом, який підготовлено Міністерством з цього питання є проект Закону України "Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров'я". У ньому визначені ключові норми щодо забезпечення законодавчого підгрунтя для системної реформи медичного обслуговування.

Ще один проект Закону України - "Про особливості діяльності закладів охорони здоров'я" - підготовлено з метою окреслення правового поля для проведення господарської діяльності закладами охорони здоров'я державної та комунальної форми власності, а також забезпечення єдиних підходів щодо медичного обслуговування закладами охорони здоров'я всіх організаційно-правових форм.

Щодо проекту Закону України "Про загальнодержавну систему надання екстреної медичної допомоги", то в ньому йдеться про створення ефективної системи надання екстреної медичної допомоги людині, що перебуває у невідкладному стані. Система передбачає об'єднання всіх ресурсів (медичних, кадрових, наукових, технічних), причетних до надання екстреної медичної допомоги з єдиним державним центром управління.

З метою мінімізації можливих ризиків в ході реалізації реформ та відпрацювання моделей реформ підготовлено проект Закону України "Про проведення у Донецькій, Дніпропетровській, Вінницькій областях експерименту з реформування системи охорони здоров'я".

Також розроблено та подано до Кабінету Міністрів України проект Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне медичне страхування".

Крім того, Ілля Ємець зупинився на нових принципах фінансування закладів охорони здоров'я. Він наголосив, що передбачається введення фінансування медичних закладів в залежності від кількості ліжок та кількості населення, якому надається медична допомога. Відповідно відбуватиметься перехід від утримання закладів охорони здоров'я до оплати медичних послуг. Міністр зазначив, що настав час для створення ефективних ринково-орієнтованих механізмів фінансування системи охорони здоров'я. Вони полягають, зокрема, у розвитку державно-приватного партнерства, концентрації ресурсів для фінансування пріоритетних проектів та залученні позабюджетних джерел фінансування.

Особливу увагу Ілля Ємець приділив удосконаленню первинної медичної допомоги. На його переконання, для цього необхідно змінити структуру з індивідуальним підходом, враховуючи особливості регіону, підготувати достатню кількість лікарів загальної практики. Слід також запровадити ефективну економічну мотивацію діяльності лікарів, наблизити первинну медичну допомогу до пацієнта з урахуванням потреб населення, акцентувати увагу на профілактичні заходи, поетапну диспансеризацію.

Кінцевим результатом структурної перебудови первинної медичної допомоги має стати створення таких центрів первинної медичної допомоги, які будуть об'єднувати амбулаторії загальної практики-сімейної медицини та ФАПи. Створення такого єдиного центру щодо надання первинної медичної допомоги по суті є підґрунтям для впорядкування маршруту пацієнта і надасть можливість впорядкувати медичну допомогу на вторинному і третинному рівнях.

Окремим пунктом доповіді стала реформа екстреної медичної допомоги, яка сьогодні базується на проекті Закону України "Про загальнодержавну систему надання екстреної медичної допомоги". Він передбачає побудову чіткої вертикальної системи надання такої допомоги, виокремлення догоспітального та госпітального етапів.

Міністр також підкреслив, що багато важливого на сьогодні здійснюється у напрямі організації медичного забезпечення під час проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Насамперед, у частині підготовки екстрених медичних служб відповідно до міжнародних вимог. "Проведення спортивного дійства такого масштабу довірено Україні вперше, тому якісна робота системи охорони здоров'я - важливий чинник у формуванні позитивного іміджу нашої держави. З цією метою планується залучення ресурсу ЄВРО-2012", - сказав Ілля Ємець.

Наприкінці своєї доповіді Міністр охорони здоров'я України відзначив, що ми маємо виконувати завдання величезної складності. Результат може виправдати наші старання, адже реформування - єдиний вихід із ситуації, що склалась в галузі охорони здоров'я.

В обговоренні доповіді очільника МОЗу взяли участь голова комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтеєва, Президент НАМН України Андрій Сердюк, заступник Головаи Донецької ОДА, начальник Головного управління охорони здоров'я Донецької ОДА Олена Петряєва, головний позаштатний спеціаліст МОЗ України зі спеціальності "акушерство і гінекологія" В'ячеслав Камінський та інші.

За підсумками роботи було прийнято рішення Колегії.

Прес-служба МЗ України

Джерело інформації


Відбулося пленарне засідання навчально-методичної конференції викладачів Буковинського державного медичного університету

20 квітня 2011 року у палаці «Академічний» відбулося пленарне засідання навчально-методичної конференції викладачів Буковинського державного медичного університету «Актуальні питання підготовки медичних та фармацевтичних фахівців у контексті європейської освітньої інтеграції».

На засіданні були заслухані доповіді на актуальну тематику: «Якість підготовки студентів з акушерства та гінекології в умовах кредитно-модульної системи організації навчального процесу», «Підвищення якості викладання фтизіатрії та пульмонології на додипломному етапі», «Застосування сучасних технологій у підготовці студентів з питань щелепно-лицевої ортопедії та імплантології», «Досвід підготовки іноземних студентів на кафедрі внутрішньої медицини та ендокринології», «Досвід підготовки випускників до складання ліцензійних інтегрованих іспитів у контексті безперервного навчання в педіатрії», «Досвід підготовки клінічних провізорів у БДМУ», «Аналітичний спосіб засвоєння знання – чинник якості підготовки лікарів-інтернів».

З доповідями виступили: проф. О.В. Кравченко, д.мед.н. Л.Д. Тодоріко, проф. О.Б. Бєліков, доц. О.А. Оленович, проф. Л.О. Безруков, доц. Є.П. Ткач та доц. С.І. Іващук.

Вищезазначена тематика викликала жвавий інтерес співробітників Буковинського державного медичного університету та усіх присутніх на пленарному засіданні.


ОГОЛОШЕННЯ

Народний аматорський ансамбль «Трембіта» оголошує додатковий набір у хорову та танцювальну (народні танці) групи.
Набір триватиме до 5 травня 2011 року.

Репетиції проводяться у приміщенні лекційного залу по вул. Чорноморська, 15А і розпочинаються  о 18.00:

  • щопонеділка і щосереди – хорова група
  • щовівторка і щочетверга – танцювальна група

Запрошуються всі бажаючі!

Довідки за телефоном 0505578378 – Гараздюк Іван Васильович.

Он-лайн лекція "Фенотипи хронічних обструктивних захворювань легень:
важливість у клінічній практиці"

19 квітня 2011 року о 14:00 у приміщенні конференц-зали Буковинського державного медичного університету (Театральна площа, 2) міжнародним відділом БДМУ у співпраці з доцентом кафедри внутрішньої медицини та ендокринології к.мед.н. Коваленко Світланою Вікторівною організовано  он-лайн лекцію "Фенотипи хронічних обструктивних захворювань легень: важливість у клінічній практиці". Лектор – професор Йоганна Хоростовська-Вінімко (Національний інститут туберкульозу та захворювань легень, Варшава, Польща).

На лекції розглянули актуальні питання сучасних діагностичних маркерів хронічних обструктивних захворювань легень та можливості покращання вибору тактики лікування пацієнтів із зазначеною патологією.

Із вступним словом виступила завідувач кафедри фтизіатрії та пульмонології д.мед.н., проф. Тодоріко Лілія Дмитрівна та доцент кафедри внутрішньої медицини та ендокринології к.мед.н. Коваленко Світлана Вікторівна.

Зазначена тематика викликала жвавий інтерес співробітників кафедр фтизіатрії та пульмонології, внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб, внутрішньої медицини та ендокринології, лікарів-інтернів, аспірантів та присутніх студентів.

Якісний та надійний Інтернет зв'язок забезпечено Інтернет-провайдером "Опенсвіт", технічний супровід - сектор моніторингу якості освіти та інформаційно-аналітичного забезпечення.


ЗРОБИМО УКРАЇНУ ЧИСТОЮ

16 квітня 2011 року в більше ніж у 50 містах України відбулося всеукраїнське прибирання парків, узбіч доріг, скверів та інших зелених зон від сміття. До проекту приєднались десятки громадських організацій України, компанії, волонтери та відомі особистості України.

Ідея проекту – не просто прибрати сміття довкола, а виховати свідоме ставлення до природи, змінити ставлення українських громадян до життєвого простору та прищепити в суспільній свідомості потребу не забруднювати природу, а дбати про довкілля.

Студенти та співробітники Буковинського державного медичного університету також долучилися до проекту і прибрали території прилеглі до студентських гуртожитків (Чорноморська, 13-15; Чернігівська, 1), а також дитячі майданчики по вул. Джамбула, 6, вул. Кобилянська, 13, обкопували дерева на пл. Театральній, брали участь в наведенні належного санітарного стану центрального кладовища м. Чернівці. Упорядковані території біля навчальних корпусів, табір відпочинку «Здоров’я» (с. Репужинці, Заставнівського р-ну).


Щиро дякуєм студентам та співробітникам, які долучилися до проекту!


Проведено ІV науково-практичну конференцію
«Перинатальна охорона плода: проблеми, наслідки, перспективи»

Сучасна організація та якісне забезпечення лікувально-профілактичною допомогою вагітних і новонароджених є основою формування здоров’я наступних поколінь. В Україні створена система перинатальної медичної допомоги, яка потребує подальшого розвитку та удосконалення.

14 квітня 2011 року у палаці «Академічний» проведено ІV науково-практичну конференцію з міжнародною участю на тему «Перинатальна охорона плода: проблеми, наслідки, перспективи».

Під час роботи конференції розглянули актуальні питання сучасного акушерства та перинатології, які об’єднують зусилля лікарів різних фахів: з перинатальної анатомії, патоморфології, акушерства, неонатології, дитячої хірургії, неврології, сімейної медицини та організації охорони здоров’я.

 

 

Резолюція конференції


Візит директора «Britel Academy» до Буковинського державного медичного університету

11 квітня 2011 року відбулася зустріч ректора Буковинського державного медичного університету Тараса Миколайовича Бойчука з директором  "Britel Academy" (м. Лондон, Великобританія) Георгіосом Лоласом, під час якої було підписано двосторонню освітню угоду між навчальними закладами та обговорено шляхи співробітництва в рамках угоди.

12 квітня 2011 року Георгіос Лолас провів презентацію "Britel Academy" для студентів в лекційній залі гуртожитку №5. Під час презентації студентам надали інформацію щодо можливостей та умов навчання у "Britel Academy" на підставі робочих навчальних програм БДМУ шляхом зарахування кредитів та модулів за Європейською системою трансферу кредитів (ECTS).


Відбулися фінальні змагання серед команд факультетів
Буковинського державного медичного університету

7 квітня 2011 року відбулися фінальні змагання серед команд факультетів БДМУ одразу з двох видів спорту: футболу та настільного тенісу.
Футбольний турнір пройшов у жорсткому протистоянні практично рівних за силами команд: медичного факультету №1, №2, стоматологічного факультету та команди інтернів. У фінальній грі з мінімальним відривом 3-2 перше місце виборола команда медичного факультету №2. Срібло дісталося команді стоматологів. Третє місце у змаганнях виборола команда медичного факультету №1.
У складі команди-чемпіона виступали: Дідур Олег (2 курс), Ярема Олег (2 курс), Кисилиця Ярослав (2 курс), Шовковий Назар (2 курс), Кравчук Василь (3 курс), Загоруйко Ярослав (3 курс), Карляк Степан (4 курс), Макогончук Сергій (5 курс).
Не менш напруженими виявилися змагання з настільного тенісу, за участі 4 команд: медичного факультету №1, №2, стоматологічного та медичного факультету №4 з ВММіФФ. У загальнокомандному заліку перемогла команда медичного факультету №1, срібло дісталося студентам медичного факультету №2, третє місце посіла команда медичного факультету №4 з  ВММіФФ. В особистому заліку місця розподілилися наступним чином:

Чоловіки:

І місце Сулятицький Іван – медичний факультет №1, спеціальність «Лікувальна справа», 2 курс;
ІІ місцеБоцко Вадим – медичний факультет №1, спеціальність «Лікувальна справа», 2 курс;
ІІІ місцеВензель Тарас – медичний факультет №1, спеціальність «Лікувальна справа», 4 курс.

Жінки:

І місцеПаламарчук Олена – медичний №4 з ВММіФФ, 1 курс;
ІІ місцеБондарчук Ірина – медичний факультет №2, 2 курс;
ІІІ місцеГорбаченко Лариса – медичний факультет № 2, 3 курс.


Всесвітній день здоров'я

7 квітня –  Всесвітній день здоров`я, який відзначається щорічно з 1950 року в день створення Всесвітньої організації охорони здоров`я (ВООЗ ).

Цьогоріч Всесвітній день здоров’я проходить під гаслом «Нечутливість до протимікробних препаратів та її глобальне розповсюдження». Таке гасло вибране з метою констатації того, що ми живемо в епоху найважливіших медичних досягнень на основі нових "чудодійних ліків", за допомогою яких можна лікувати такі стани, які кілька десятиліть тому були смертельними.

Нарівні з навчальною, науковою та лікувально-консультативною роботою співробітники клінічних кафедр Буковинського державного медичного університету та співробітники хірургічного відділення №2 ЛШМД провели активну пропагандистську роботу серед студентів з питань різних сфер життєдіяльності людини, способу життя, спрямовані на забезпечення здоров’я, довголіття, наснаги від оточуючого середовища та життя.

Студенти Медичного факультету № 4 (спеціальність «сестринська справа», ОКР бакалавр) провели акцію безкоштовного донорства для опікового відділення ЛШМД.

Щиро вдячні всім, хто долучився до акції, адже завдяки об’єднанню наших зусиль шанси на покращення здоров’я буковинців зростуть у сотні разів!


Проведено спільну науково-практичну конференцію "Стійкість до антибіотиків: не вжити заходів сьогодні – нічим буде лікуватись завтра"

6 квітня 2011 року на базі КМУ "Міська поліклініка №1" спільно з науковцями кафедри сімейної медицини, кафедри гігієни та екології Буковинського державного медичного університету і лікарями КМУ МП №1 проведено науково-практичну конференцію до Всесвітнього дня здоров'я (ВООЗ, 7 квітня) на тему "Стійкість до антибіотиків: не вжити заходів сьогодні – нічим буде лікуватись завтра".

 Із вступним словом виступив головний лікар КМУ МП №1 Володимир Багрій. Заслухали доповіді завідувача відділення профілактики КМУ МП №1 Любові Власик, професора кафедри сімейної медицини БДМУ Лариси Сидорчук, завідувача фізіотерапевтичним відділенням КМУ МП №1 Івана Марчука та гастроентеролога КМУ МП №1 Ельвіри Мороз.

 В обговоренні доповідей виступили професор кафедри сімейної медицини БДМУ Лариса Сидорчук, доцент кафедри гігієни та екології Наталія Фундюр, а також практичні лікарі поліклініки. Під час жвавої дискусії учасники конференції мали змогу пройти майстер-клас із гірудотерапії та визначення персонального "складу тіла" (за вмістом вісцерального жиру, загальної маси води в організмі, мінеральної маси кістяка, рівня фізичної активності та базового вмісту загального жиру) за допомогою портативного цифрового обладнання.

 


VIIІ міжнародна медико-фармацевтична конференція студентів і молодих вчених

30 березня 2011 року у палаці «Академічний» відбулося закриття та нагородження переможців VIII Міжнародної медико-фармацевтичної конференції студентів і молодих вчених. Участь у конференції взяли 195 учасників з 17 вищих навчальних закладів України, Росії та Молдови. За результатами конференції учасників нагородили дипломами Буковинського державного медичного університету.

Проректор з навчальної роботи, професор Юрій Танасович Ахтемійчук привітав учасників з успішним завершенням VIII Міжнародної медико-фармацевтичної конференції студентів і молодих вчених.

Після виступу проректора науковий керівник СНТ, голова ради молодих вчених Федонюк Л.Я. зачитала наказ

«Про нагородження учасників VІIІ Міжнародної медико-фармацевтичної конференції студентів і молодих вчених».
Дипломом І ступеня Буковинського державного медичного університету нагороджено:
посилання

 

 


Визволення м. Чернівці від фашистських загарбників

29 березня 2011 року з нагоди 67 річниці визволення м. Чернівці від фашистських загарбників представники ректорату та студенти на чолі з ректором Тарасом Миколайовичем Бойчуком вшанували пам’ять визволителів міста покладанням квітів до пам’ятника на Соборній площі.

У цей день схиляємо голову перед пам’яттю загиблих, висловлюємо вдячність і повагу живим. Героїзм, мужність та сила духу визволителів Чернівців завжди залишатиметься в людській пам’яті.

   

29 березня у стінах Буковинського державного медичного університету розпочинає роботу VIII міжнародна медико-фармацевтична конференція  студентів і молодих вчених. Участь в роботі конференції візьмуть понад 200 учасників з усієї України, а також з Росії, Білорусіїї, Молодови.

На конференції працюватимуть 19 секцій, де молоді науковці представлять результати своїх досліджень за наступними напрямками: акушерство та гінекологія; акушерство та гінекологія; внутрішня медицина; іноземні мови; інфекційні хвороби; медична хімія; морфологія; неврологія та психіатрія; онкологія ; патоморфологія; педіатрія; психологія та соціологія; стоматологія; фармація; фтизіатрія та пульмонологія; хірургія; клінічне медсестринство.

За результатами конференції видано всеукраїнський медичний журнал молодих вчених «Хист».

Відкриття конференції, перше пленарне засідання відбудеться 29 березня о 10.00 (м. Чернівці, Театральна площа 2, конференц-зала) 

Секційні засідання проходитимуть в приміщеннях кафедр університету  29 березня 2011 року з 12.00 до 16.30.
Закриття конференції, друге пленарне засідання, нагородження переможців відбудеться 30 березня о 11.00 (м. Чернівці, вул. Шиллера, 11, палац «Академічний»).

Програма конференції - посилання.
Сподіваємось, що конференція дасть можливість обмінятись досвідом, поділитись своїми досягненнями, науковими задумами та ідеями, дасть натхнення до пошуку нових звершень.


24 березня – Всеукраїнський День боротьби із захворюванням на туберкульоз

Відповідальною структурою за якість навчання і підготовку спеціалістів з напрямку «фтизіатрія-пульмонологія» на додипломному та післядипломному етапах є клінічна кафедра фтизіатрії та пульмонології, яка організована у Буковинському медичному університеті 1.09.2010 року.

Метою роботи цього структурного підрозділу є удосконалення викладання навчальної дисципліни «фтизіатрія та пульмонологія» на додипломному та післядипломному етапах навчання.

Проведені заходи кафедрою фтизіатрії та пульмонології БДМУ в період місячника присвяченого Всеукраїнському дню боротьби із захворюванням на туберкульоз:

  1. Взята участь у семінарі нараді «Актуальні проблеми в галузі боротьби з туберкульозом в Україні», що відбувся 4-5 березня у м. Донецьк під егідою ВООЗ та фонду глобальної ініціативи боротьби з туберкульозом (Тодоріко Л.Д.).

  2. Опубліковано інтерв’ю «Хто і як бореться з епідемією туберкульозу» в обласній газеті «Буковина» (№22 від 18 березня 2011р.) щодо перспектив роботи кафедри фтизіатрії та пульмонології БДМУ у напрямку виконання Національної програми боротьби з туберкульозом та стаття профілактично-просвітницького спрямування «Підвищуємо імунітет - запобігаємо хворобі» (кореспондент Мацерук В.П.).

  3. Опублікована стаття профілактично-просвітницького змісту у газеті «Буковинське віче» (№21, 23 березня  2011 р.).

  4. Опубліковано інтерв’ю  у газеті «Вільне життя» (№12 від 18 березня 20011р) «Раннє виявлення туберкульозу – запорука одужання».

  5. Організовано та проведено інформаційно-пропагандистські інтерв’ю «Особливості епідеміології та проблеми фтизіатрії на Буковині, шляхи реалізації Національної програми протидії захворювання на туберкульоз» для телевізійних каналів: 5-канал та ТРК-Чернівці.

  6. Взято участь, спільно з СТМО «Фтизіатрія», в організації та проведенні круглого столу по обласному телебаченню на тему: «Шляхи подалання епідемії туберкульозу в Україні та на Буковині».

  7. Взято участь в  організації та проведенні радіорубрики «Шанс на життя» обласного радіо, присвяченої проблемам профілактики та запобігання захворюванню на туберкульоз.

  8. Прочитана лекція на обласній науково-практичній конференції для лікарів сімейної медицини, терапевтів, пульмонологів, фтизіатрів 15 березня 2011 року («Актуальні проблеми етіології, патогенезу, діагностики туберкульозу в сучасних умовах» (завідувач кафедри фтизіатрії та пульмонології, д.мед.н. Тодоріко Л.Д.; палац «Академічний»).

  9. Взята учать у проведенні семінару-наради з лікарями загально-терапевтичної мережі м. Чернівці щодо актуальних питань профілактики туберкульозу» (23 березня, КУ «1 міська поліклініка», Тодоріко Л.Д.).

  10. Взята участь в організації та проведенні переривчасних курсів СТМО «Фтизіатрія», присвячених «Всеукраїнському дню боротьби із захворюванням на туберкульоз» та прочитана лекція «Актуальні проблеми боротьби із захворюванням на туберкульоз» (24 березня 2011 року; санаторій Садгора, Тодоріко Л.Д.).

  11. Організовано читання лекцій кваліфікованими викладачами кафедри фтизіатрії та пульмонології БДМУ санітарно-просвітницького спрямування для студентів медичного та педагогічного коледжу (доц. Бойко А.В., ас. Єременчук І.В).

  12. Прочитано лекції співробітниками кафедри фтизіатрії та пульмонології БДМУ санітарно-просвітницького спрямування для учнів загальноосвітніх шкіл м. Чернівці та смт. Берегомет та проведено профорієнтаційну  роботу серед шкільної молоді (доц. Бойко А.В., ас. Єременчук І.В.).

  13. Опубліковано та поширено серед населення області буклети «День боротьби з туберкульозом»

  14. Організовані волонтерські акції студентами БДМУ серед населення області.

  15. Розміщено інформаційно-пропагандистські матеріали, присвячені Всесвітньому дню боротьби з туберкульозом на сайті БДМУ.

  16. Планується продовження читання лекцій профілактичного спрямування студентами-гуртківцями кафедри фтизіатрії та пульмонології БДМУ у загальноосвітніх закладах м. Чернівці (28, 29, 30 березня).

  17. Планується участь у роботі науково-практичної конференції з міжнародною участю на тему “Сучасні проблеми Ко-інфекції туберкульоз і ВІЛ/СНІД”, яка відбудеться у м. Києві 29-30 березня (Тодоріко Л.Д.).

  18. Акція «ЗУПИНИМО ТУБЕРКУЛЬОЗ РАЗОМ»
    до Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на туберкульоз

    Акція відбулася за підтримки ректорату, студентської ради, кафедр фтизіатрії та пульмонології, медичної біології, генетики та фармацевтичної ботаніки.

    84 студенти-волонтери медичних факультетів № 1-2 та  стоматологічного  взяли активну участь у проведенні просвітницько-профілактичної акції «ЗУПИНИМО ТУБЕРКУЛЬОЗ РАЗОМ» до Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на туберкульоз.

    Активну участь в організації та проведенні акції взяли куратори студентських груп, асистенти кафедри медичної біології, генетики та фармацевтичної ботаніки Ю.В. Ломакіна, М.І. Кривчанська, В.Л. Волошин. Велику інформаційну підтримку в проведенні акції надала завідувач кафедри фтизіатрії та пульмонології  д. мед. наук Л.Д. Тодоріко. Висловлюємо подяку всім студентам за проведену волонтерську роботу на вулицях міста Чернівці та всім тим, хто не залишився байдужим до цієї проблеми.

    Завантажити рекламний буклет

    Інформація щодо проведених заходів до Всесвітнього та Всеукраїнського Дня боротьби з туберкульозом   кафедри фтизіатрії та пульмонології Буковинського державного медичного університету у 2011 рр

    Підсумки ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт

    24 березня 2011 року у палаці «Академічний» відбулося підведення підсумків і урочисте закриття ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт в галузі «Теоретична медицина: нормальна і патологічна анатомія, нормальна і патологічна фізіологія, імунологія, алергологія, гістологія тощо».

    Конкурсна комісія в складі: Іващука О.І. (проректор з наукової роботи, проф., д.мед.н.) – голови галузевої конкурсної комісії; Макара Б.Г. (проф., д.мед.н.) – заступника голови  конкурсної комісії; Хмари Т.В. (проф. кафедри анатомії людини ім. М.Г. Туркевича, д.мед.н.); Давиденко І.С. (завідувач кафедри патоморфології та судової медицини, проф., д.мед.н.); Ткачук С.С. (завідувач кафедри фізіології ім. Я.Д. Кіршенблата, проф., д.мед.н.); Федонюк Л.Я. (проф. кафедри гістології, цитології та ембріології, д.мед.н., голова студентського наукового товариства БДМУ); Решетілової Н.Б. (доцент кафедри анатомії людини ім. М.Г.Туркевича, к.мед.н.) – секретаря комісії, розглянула 23 наукові роботи, які були прилюдно захищені на секційних засіданнях. На підставі аналізу конкурсних робіт, виступу учасники галузевої конкурсної комісії визначили претендентів, переможців Конкурсу та нагородили їх дипломами Буковинського державного медичного університету.

    Ректор Буковинського державного медичного університету д.мед.н., проф. Тарас Миколайович Бойчук привітав учасників з успішним завершенням ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт в галузі «Теоретична медицина» і підкреслив, що всі надіслані роботи були цікавими і змістовними.

    Після виступу ректора заступник голови Оргкомітету д.мед.н., проф. Макар Б.Г. зачитав наказ «Про нагородження учасників ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт».

    Дипломом Буковинського державного медичного університету І ступеня було нагороджено:
    1. Бойка Володимира Олександровича – студента Сумського державного університету;
    2. Максимчук Наталію Олексіївну і Любелю Юлію Володимирівну – студентів Буковинського державного медичного університету;

    Дипломом Буковинського державного медичного університету ІІ ступеня нагороджено:
    1. Гусарчука Андрія Віталійовича – студента Буковинського державного медичного університету;
    2. Заболотну Ірину Едуардівну – студентку Буковинського державного медичного університету;
    3. Піддубного Артема Михайловича – студента Сумського державного університету;
    4. Половик Валерію Юріївну та Єрошенко Анастасію Ігорівну – студентів Вищого державного навчального закладу України «Українська медична стоматологічна академія»;
    5. Томина Володимира Мироновича та Геращенко Андрія Сергійовича – студентів Івано-Франківського національного медичного університету;

    Дипломом Буковинського державного медичного університету ІІІ ступеня було нагороджено:
    1. Костіну Марію Юріївну – студентку Харківського національного медичного університету;
    2. Сагана Назара Тарасовича та Синькович Наталію Михайлівну – студентів Івано-Франківського національного медичного університету;
    3. Сірука Андрія Володимировича – студента Буковинського державного медичного університету;
    4. Стріхар Валєрію Олександрівну – студентку Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна;
    5. Шадура Дениса Володимировича – студента Кримського державного медичного університету ім. С.І. Георгієвського.

    Інших учасників нагородили дипломами за активну участь.

    Після нагородження відбувся святковий концерт, який продемонстрував творчі таланти студентів Буковинського державного медичного університету. Учасники висловили вдячність за гарну організацію, теплий прийом і приємні враження.


    II-й тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт

    23.03 - 24.03. 2011 року, згідно наказу Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України та Міністерства охорони здоров’я України № 1084 від 15.11.2010 «Про проведення Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук у 2010/2011 навчальному році», на виконання Державної цільової програми роботи з обдарованою молоддю на  2007 - 2010 роки,  затвердженої  постановою Кабінету Міністрів  України від 8 серпня 2007р.  №1016,  та з метою пошуку обдарованої студентської молоді, створення умов для її творчого зростання, активізації науково-дослідної роботи студентів у вищих навчальних закладах, на базі Буковинського державного медичного університету  проводиться ІІ етап Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузі «Теоретична медицина: нормальна і патологічна анатомія, нормальна і патологічна фізіологія, імунологія та алергологія, гістологія, цитологія та ембріологія».

    На Конкурс надійшло 40 студентських наукових робіт з 10 ВНЗів України. З Дніпропетровського національного університету ім. О.Гончара – 4 роботи з галузей «нормальна фізіологія», «патологічна фізіологія»; з Сумського державного університету – 11 робіт з галузей «нормальна анатомія», «патологічна анатомія», «нормальна фізіологія», «патологічна фізіологія», «імунологія»; з Тернопільського державного університету ім. І.Я. Горбачевського – 3 роботи з галузей «патологічна фізіологія», «патологічна анатомія»; з Української медичної стоматологічної академії м. Полтава – 1 робота з галузі «нормальна анатомія»; з Івано-Франківського національного медичного університету – 3 роботи з галузі «нормальна анатомія», «гістологія», «патологічна фізіологія»; з Одеського національного медичного університету – 2 роботи з галузі «патологічна анатомія»; з Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна – 3 роботи з галузей «патологічна анатомія», «нормальна анатомія»; з Харківського національного медичного університету – 5 робіт з галузей «патологічна анатомія», «патологічна фізіологія»; з Кримського державного медичного університету ім. С.І. Георгієвського – 2 роботи з галузей «нормальна анатомія», «нормальна фізіологія»; з Буковинського державного медичного університету – 6 робіт з галузей «нормальна анатомія», «патологічна анатомія», «нормальна фізіологія», «гістологія».

    23 березня 2011 року о 8.00-11.00 проводилась реєстрація учасників Конкурсу.

    Об 11.30 відбулося урочисте відкриття Конкурсу. З вітальним словом виступив ректор БДМУ д.мед.н., проф. Бойчук Т.М. та голова Галузевої конкурсної комісії, проректор з наукової роботи д.мед.н., проф. Іващук О.І.

    О 12.00 почалися секційні засідання.

    Секція №1 - конференц-зала університету, пл. Театральна, 2. Напрям – нормальна фізіологія, патологічна фізіологія, імунологія. Головуючий – д.мед.н., проф. Ткачук С.С., заступники голови – д.мед.н., проф. Роговий Ю.Є., к.мед.н., доц. Каспрук Н.М., секретар – к.мед.н., доц. Ясінська О.В.

    Секція №2 - методичний кабінет університету, пл. Театральна, 2. Напрям – нормальна анатомія, гістологія, цитологія, ембріологія. Головуючий – д.мед.н., проф. Макар Б.Г., заступники – д.мед.н., проф. Ахтемійчук Ю.Т., д.мед.н., проф. Федонюк Л.Я., секретар – к.мед.н., доц. Решетілова Н.Б.

    Секція №3 - навчальна аудиторія кафедри соціальної медицини та організації охорони здоров’я, пл. Театральна, 2. Напрям – патологічна анатомія. Головуючий – д.мед.н., проф. Давиденко І.С., заступники – к.мед.н., доц. Савка І.Г., секретар – к.мед.н., доц. Тюлєнєва О.А.

    З 17.30 – прогулянка містом «Вечірні Чернівці».

    24 березня 2011 року з 9.00 до 11.30 екскурсія в Національний університет ім. Ю.Федьковича і музей БДМУ. 0 12.00 відбудеться підведення підсумків, нагородження переможців, святковий концерт і урочисте закриття Конкурсу.


    ДЕНЬ ВІДКРИТИХ ДВЕРЕЙ

    19 березня 2011 року в Буковинському державному медичному університеті відбувся День відкритих дверей для абітурієнтів та їх батьків.

    З вітальним словом та інформацією щодо досягнень університету, перспектив його розвитку та завдань сьогодення виступив проректор з навчальної роботи університету, професор Юрій Танасович Ахтемійчук.

    Під час проведення заходу всі гості мали змогу зустрітися з керівництвом університету. З основними вимогами «Правил прийому до БДМУ в 2011 році» ознайомив відповідальний секретар приймальної комісії Глубоченко В.Г., який відповів на запитання абітурієнтів та батьків з цієї тематики.

    Інформацію щодо факультетів університету та спеціальностей, які можна отримати по їх закінченні, надали декани факультетів: Білоокий В.В., Присяжнюк П.В., проректор з науково-педагогічної роботи та виховання Зорій Н.І.

    Майбутні вступники отримали рекомендації щодо підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання, проведення тренінгу з предметів, винесені Центром незалежного оцінювання якості освіти на тестування з відповідних спеціальностей від керівника відділу докторантури, аспірантури, аспірантури та клінічної ординатури Булика Р.Є.

    Абітурієнти та батьки оглянули кафедри університету, бібліотеку, ознайомилися з умовами побуту та відпочинку.

    Наступний День відкритих дверей відбудеться 30 квітня 2011 року.

    Чекаємо Вас!

    Фото і відеорепортаж про День відкритих дверей 19 березня 2011 року


    В області створено єдину мережу веб-сайтів закладів охорони здоров’я

    За сприяння Буковинсьго державного медичного університету спільно з Головним управлінням охорони здоров’я Чернівецької обласної державної адміністрації проводиться відповідна робота щодо створення єдиного інформаційного простору в закладах охорони здоров’я Чернівецької області.

    18 березня 2011 року
    в облдержадміністрації відбулася нарада з питань організації роботи сайту Головного управління охорони здоров’я, сайтів центральних районних лікарень, які були створені і підтримуються силами співробітників сектора моніторингу якості освіти та інформаційно-аналітичного забезпечення нашого університету. Нараду провів начальник Головного управління охорони здоров’я Ігор Шкробанець. У нараді взяли участь ректор Буковинського державного медичного університету Тарас Бойчук, головний лікар обласного Центру здоров’я Василь Задорожний, а також головні лікарі центральних районних лікарень області. 

    Як зазначив Ігор Шкробанець, Буковина є одним з перших регіонів України, який впроваджує не фрагментарно, а загалом по області єдину інформаційну систему, що об’єднує обласні та районні заклади охорони здоров’я, Головне управління охорони здоров’я облдержадміністрації та Буковинський державний медичний університет. “Реформування медичної галузі потребує впровадження новітніх технологій і важливим завданням, в першу чергу, є забезпечення доступності медичної допомоги для населення, підвищення рівня її якості, – підкреслив начальник Головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації. – Єдина мережа сайтів дасть змогу забезпечувати прозорість висвітлення того, що відбувається у галузі, реалізовувати технологію дистанційного навчання, технологію безперервної професійної освіти для медичних працівників, впроваджувати дистанційну медицину за допомогою online - консультування”.

    Телекомунікаційні технології впроваджуються в базову та післядипломну медичну освіту. Існуючий потенціал Буковинського державного медичного університету повинен стати фундаментом для створення розвиненої мережі дистанційного навчання, підвищення кваліфікації фахівців.

    Під час наради її учасники ознайомилися з інформаційним наповненням і роботою веб-сайтів Буковинського державного медичного університету, Головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації, центральних районих лікарень, а також отримали методичні рекомендації щодо наповнення сайтів районних лікарень.


    Урочистості з нагоди Дня медичного факультету №2

    16 березня 2011 року в палаці «Академічний» відбулися урочистості до Дня медичного факультету №2.  З вітальним словом до студентів звернувся ректор університету Тарас Миколайович Бойчук та побажав усім присутнім викладачам і студентам наснаги, подальшого зростання, нових творчих звершень.

    За доброю традицією в День факультету нагородили та відзначили почесними грамотами кращих викладачів та студентів. За сумлінну працю, високу професійну майстерність та з нагоди Дня медичного факультету №2 грамотою нагороджені співробітники університету: Войткевич Н.І., Глубоченко В.Г., Гузік Н.М., Кметь Т.І., Маріуца М.К., Мельник М.О., Олексюк І.С., Панкевич М.М., Панішкевич Я.І., Петрюк А.Є., Полянський І.Ю., Рак Л.М., Ротарь О.В, Савка І.Г., Семенко І.В., Турецька Н.В., Федів О.І.

    46 кращих студентів  факультету відзначені подякою за сумлінне ставлення та відмінні успіхи у навчанні, активну участь у громадському житті університету, художній самодіяльності, підготовці вечорів відпочинку та дозвіллі студентів університету.

    Не вечорі було проведено благодійну акцію, зібрані кошти були передані онкохорій дитині та багатодітній сім’ї. Усіх присутніх в залі гостей вразили талановиті виступи студентів факультету різних мов та національностей, які дарували глядачам пісні, танці та неповторний студентський гумор. Вразила непідробна студентська солідарність і дружелюбність представників всі національних спільнот медичного факультету № 2.  Родзинкою феєричного дійства було представлення символічного прапору медичного факультету №2.

    Завершилось свято вітальним словом декана факультету Володимира Григоровича Глубоченка, який побажав усім професійного і творчого зростання.

    Фото з більшою розподільчою здатністю


    Науково-практична конференція «Сучасні проблеми клінічної педіатрії»

    Національною академією медичних наук України, Асоціацією педіатрів України, Національним медичним університетом ім. О.О.Богомольця та Буковинським державним медичним університетом разом із Головним управлінням охорони здоров‘я Чернівецької обласної державної адміністрації 15 березня 2011 року у конференц-залі готелю «Черемош» (м. Чернівці, вул. Комарова, 13а) відбулася науково-практична конференція «Сучасні проблеми клінічної педіатрії».

    У конференції взяли участь представники трьох вищих медичних навчальних закладів України (Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця, Львівського національного медичного університету ім. Д.Галицького, Буковинського державного медичного університету) та Інституту екології та медицини. У рамках конференції проведено симпозіум «Принцип розумної достатності» в антибіотикотерапії», розглядалися питання лікування хвороб органів дихання, шлунково-кишкового тракту, шкіри в дітей. На порядок денний винесли проблему гельмінтозів, метаболічного синдрому, ЛОР-патології дитячого віку.

    З лекцією, присвяченою сучасним клінічним рекомендаціям по лікуванню пневмонії у дітей, виступив академік АМН України, доктор медичних наук, професор Майданник В.Г., з доповідями з актуальних питань дитячої інфектології – доктор медичних наук, професор Крамарєв С.О.      


    Відбулося чергове засідання Асоціації сімейних лікарів Чернівецької області

    14 березня 2011 року в приміщенні палацу «Академічний» кафедрою сімейної медицини Буковинського державного медичного університету сумісно з Головним управлінням охорони здоров’я проведено чергове засідання Асоціації сімейних лікарів Чернівецької області та науково-практична конференція.

    На конференції були заслухані доповіді на актуальну тематику: питання профілактики та раннього виявлення туберкульозу, проблемні питання репродуктивного здоров’я у дівчат-підлітків та проблеми клітинної терапії.

    З доповідями виступили д.мед.н. Л.Д.Тодоріко, проф. О.А.Андрієць, заступник директора Інституту клітинної терапії А.В.Шаверський.
    Учасниками конференції вирішено активізувати профілактичну роботу серед населення з раннього виявлення туберкульозу та ХОЗЛ, покращення репродуктивного здоров’я жінок фертильного віку та пропаганди здорового способу життя серед молоді.


    Фестиваль-конкурс  юнацької творчості «Чисті роси»

    11 березня 2011 року в палаці «Академічний» в межах ІІ етапу обласного фестивалю-конкурсу юнацької творчості «Чисті роси» відбувся огляд талановитої та обдарованої молоді Буковинського державного медичного університету у різних видах мистецтва.

    Організатором фестивалю-конкурсу є Головне управління освіти і науки Чернівецької ОДА, яке проводить вищезазначений конкурс між навчальними закладами I-IV рівнів акредитації Чернівецької області. Творча молодь університету мала змогу показати свої таланти та креативність, позмагатися у кількох номінаціях: художнє виконавство, хореографічне мистецтво, авторське виконання, театральне мистецтво.

    Вихованці Буковинського державного медичного університету показали високий рівень виконання вокального, театрального та хореографічного мистецтва. В концерті взяли участь народний аматорський ансамбль пісні  і танцю «Трембіта», театральна студія та студія сучасного і бального танцю, вокальний колектив «COR» та студенти іноземці. Результати конкурсу повідомлять вже незабаром, 24 березня 2011 року.

    Важливим є той момент, що 5-6 березня 2011 року в обласному центрі естетичного виховання „Юність Буковини” відбувся ІV обласний фестиваль-конкурс „Рідна пісня”. Вихованці  БДМУ виступили гідно й були належно оцінені компетентним журі. Квартет «COR» за участі А. Козар (стомат. ф-т, І к.), Ю. Рубашної (мед. ф-т №1, І к.), А. Сивокоровської (мед. ф-т № 1, ІІ к.) під керівництвом Т. Д’яченко та Алла Бурик (стомат. ф-т, V к.) вибороли почесне ІІІ місце з чим їх і вітаємо.

    Фото з більшою розподільчою здатністю


    Вшанування пам’яті Володимира Івасюка

    3 березня 2011 року Буковинський державний медичний університет приймав почесних гостей – очільників обласної та міської влади, професорсько-викладацький склад університету, інтелігенцію, друзів та рідних Володимира Івасюка з нагоди відкриття меморіальної дошки лауреату державної премії України ім. Т.Г. Шевченка, видатному композитору, виконавцю українських естрадних і народних пісень, поету і, звичайно ж, лікарю Володимиру Михайловичу Івасюку на фасаді центрального корпусу БДМУ (пл. Театральна, 2).

    Вітаючи присутніх, ректор БДМУ Тарас Миколайович Бойчук зазначив, що пишається тим, що саме в Буковинському державному медичному інституті навчався геніальний композитор Володимир Івасюк та, що саме в період навчання в інституті, Володимир написав свої найбільш знані пісні «Червона рута», «Водограй», «Я піду в далекі гори», «Мальви», «Балада про дві скрипки», «Пісня буде поміж нас».

    Право відкрити меморіальну дошку надали ректору БДМУ Тарасу Миколайовичу Бойчуку, Першому заступнику голови Чернівецької обласної державної адміністрації Георгію Констянтиновичу Галицю та заступнику міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Інні Іванівні Онацькій.

    Під зацікавленими поглядами присутніх відкрилося знайоме, таке людяне і разом з тим величне, обличчя людини, яка зробили справжній подвиг для рідної землі, для Буковини.

    Із теплими словами привітань та вдячності за вшанування видатного буковинця виступили: Перший заступник голови Чернівецької обласної державної адміністрації Георгій Констянтинович Галиць, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів влади Інна Іванівна Онацька, доктор медичних наук, професор, заслужений лікар України, однокурсник Володимира Івасюка Корнацький Василь Михайлович та сестра композитора Івасюк-Криса Галина Михайлівна.  

    Організатори урочистого відкриття порадували усіх присутніх яскравою концертною програмою. Родзинкою свята стало виконання легендарної «Червоної рути».

    Фотозвіт


    У Буковинському державному медичному університеті 26 лютого 2011 року відбувся день відкритих дверей, на якому були присутні понад 150 осіб.

    З вітальним словом та інформацією щодо досягнень університету, перспектив його розвитку та завдань сьогодення виступив ректор університету професор Тарас Миколайович Бойчук.

    З основними вимогами «Правил прийому до БДМУ в 2011 році» присутніх ознайомив відповідальний секретар приймальної комісії Глубоченко В.Г., який і відповів на запитання абітурієнтів та батьків з цієї тематики.

    Інформацію щодо факультетів університету та спеціальностей, які можна отримати по їх закінченні, надали декани факультетів: Москалюк В.Д., Білоокий В.В., Присяжнюк П.В., заступник декана Грачова Т.І., проректор з науково-педагогічної роботи та виховання Зорій Н.І.

    Керівником відділу докторантури, аспірантури, аспірантури та клінічної ординатури Буликом Р.Є. майбутнім вступникам були надані рекомендації щодо підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання, проведений тренінг з предметів, які винесені Центром незалежного оцінювання якості освіти на тестування з відповідних спеціальностей.

    Відвідувачі поспілкувалися також з головою студентського самоврядування студентом Смандичем В.С.
    Присутні оглянули кафедри університету, бібліотеку, ознайомилися з умовами побуту та відпочинку.

    Дякуємо всім, хто завітав до нас.

    Наступні дні відкритих дверей заплановані на 19.03.2011 р. та 30.04.2011 р.

    Чекаємо Вас!

    Переглянути відео на нашому каналі
    Презентаційні матеріали на Інформаційному Центрі Абітурієнта


    Пленарне засідання 92-ї підсумкової наукової конференції

    21 лютого 2011 року в Буковинському державному медичному університеті відбулося пленарне засідання 92-ї підсумкової наукової конференції професорсько-викладацького персоналу БДМУ.

    Тривала конференція впродовж 3-х днів, за цей час відбулось 27 секційних засідань, на яких заслухано 390 доповідей. Цьогоріч долучилася до конференції секція з актуальних питань хіміорезистентного туберкульозу та в окрему секцію виділено актуальні питання шкірно-венеричних та інфекційних хвороб.  Учасниками 92-ї підсумкової наукової конференції були більше 500 працівників університету.

    На відкритті пленарного засідання з привітальним словом до її учасників звернувся ректор Буковинського державного медичного університету Тарас Миколайович Бойчук, який відмітив велику кількість робіт, виконаних молодими науковцями.

    У рамках роботи конференції відбулася презентація доповіді доцента Боднара Олега Борисовича на тему «Розробка методів оперативного лікування хірургічної патології клубово-сліпокишкового сегмента у дітей» та заслухали звіти голів секцій. Виступили: проф. Ахтемійчук Ю.Т., проф. Ткачук С.С., д.мед.н. Федонюк Л.Я., чл.-кор. АПН України, проф.  Пішак В.П., проф. Мещишен І.Ф., проф. Волошин О.І., проф. Федів О.І., проф. Полянський І.Ю., проф. Кравченко О.В., проф. Юзько О.М., проф. Сорокман Т.В., проф. Заморський І.І.

    Зміст доповіді та звіти голів секцій на пленарному засіданні викликав високу зацікавленість. У результаті обговорення підсумків роботи засідання було відзначено високий науковий рівень поданих результатів досліджень та їх практичне значення. Вперше, в цьому році науково-педагогічні працівники представлять свої наукові здобутки в мережі Інтернет.

    Підводячи підсумки засідання, Тарас Миколайович Бойчук зазначив, що в майбутньому приділятиме велику увагу питанням наукових досліджень та відзначив високою оцінкою діяльність кафедр та секцій БДМУ.


    Вперед до нових звершень.
    БДМУ стабільно входить у 20-ку кращих університетів України

    Рейтинги ВНЗ — явище, що викликає жвавий інтерес і суперечливі оцінки практично в будь-якій країні світу, навіть там, де існування системи вищої освіти без рейтингів уже неможливо уявити.

    Ступінь інтеграції будь-якого наукового закладу в «світову павутину» доцільно оцінювати за допомогою рейтингу Webometrics.

    Ranking of World's Universities (Cybermetrics Lab, National Research Council, Spain). Існують і інші відомі рейтинги, на кшталт Academic Ranking of World Universities (Shanghai Jiao Tong University), проте вони не фокусуються на Web-діяльності університетів, беручи до уваги безліч інших факторів. В свою чергу Webometrics укладається за спеціальною методикою, розробленою у відповідності до Берлінських принципів рейтингування вищих навчальних закладів (Berlin Principles on Ranking of Higher Education Institutions), визначених ЮНЕСКО, та аналізує не освітню діяльність університету в цілому, а саме представлення ВНЗ в Інтернеті.

    Приємною новиною стала звістка, що Буковинський державний медичний університет увійшов у 20-ку (піднявся з 19 на 12 місце)  найкращих університетів України за версією Webometrics Ranking of World's Universities і випередив майже всі медичні університети країни, що свідчить про високий науково-педагогічний потенціал та розвиток інформаційних технологій у нашому навчальному закладі.

    Зображення з екрану






Спілкуйтесь
Розмовляйте
Залиште свій відгук
Про проект
Карта сайту
Ви на:  Головна сторінка

Навчальний відділ,
Copyright © 2005-2006,
Мельничук Олександр
На головну  |  Новини і події  |  Зворотній зв'язок  |  Чат  |  Форуми
Абітурієнтам  |  Студентам  |  Випускникам  |  Співробітникам  |  Про Університет  |  Наукове життя  |  Клінічна робота  |  Підрозділи