This version of the page http://www.sdip.gov.ua/ua/peremog10.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-06-09. The original page over time could change.
Офіційний веб-портал Державної служби інтелектуальної власності України / Заходи Стартова сторінка Мапа сайту Написати нам
УКР ENG
 

Заходи - Конкурси - Всеукраїнський конкурс "Винахід року" (2002-2010) - "Винахід-2009" - Переможці конкурсу


Вітаємо переможців "Винаходу-2009"!

26 березня 2010 року Конкурсна комісія підбила підсумки Всеукраїнського конкурсу "Винахід-2009" .

Конкурс "Винахід року" проводиться з 2000 року Державним департаментом інтелектуальної власності. Його мета – популяризація винахідницької діяльності серед широких верств науково-технічної громадськості України, заохочення роботодавців до впровадження у виробництво результатів інтелектуальної праці, а також виявлення найталановитіших та найперспективніших розробок і привернення до них уваги як вітчизняних, так й іноземних підприємців та інвесторів. Конкурс є відкритим для підприємств, установ, організацій, дослідницьких груп незалежно від їх відомчої підпорядкованості, форми власності та місця знаходження, а також для індивідуальних винахідників. Функції Оргкомітету конкурсу покладено на Український центр інноватики та патентно-інформаційних послуг (УкрЦІПІП), який виконує науково-методичне та організаційне забезпечення заходу.

Прийом конкурсних матеріалів розпочався 1 серпня й тривав по 31 жовтня 2009 року. Протягом цього періоду проведено активну інформаційно-рекламну кампанію. Інформація щодо конкурсу була надіслана безпосередньо до підприємств, вищих навчальних закладів та наукових установ України. Фахівці УкрЦІПІП надавали численні консультації щодо умов участі в конкурсі та правил підготовки конкурсних матеріалів. Крім того, експерти ДП "Український інститут промислової власності" (Укрпатент) інформували патентовласників про конкурс у процесі роботи.

Оргкомітет приймав та реєстрував отримані матеріали, перевіряв їх відповідність умовам конкурсу та надавав їм попередню оцінку згідно з критеріями Положення про конкурс. Було проведено два засідання Експертної ради конкурсу та підсумкове засідання Конкурсної комісії.

На конкурс надійшло 318 робіт, що майже удвічі перевищує кількість робіт, поданих у 2008 році. 154 розробки захищені патентом України на винахід та 164 – патентом України на корисну модель.

Найбільшу кількість матеріалів на конкурс надіслано з Дніпропетровської (63 роботи), Київської (60) та Харківської (47) областей, що свідчить про великий науково-технічний потенціал цих регіонів. Лідери серед галузей – машинобудування та приладобудування (69 робіт), медицина та фармакологія (42), агропромисловий комплекс (30). Такий галузевий розподіл відповідає загальній статистиці патентування в Україні.

Усі конкурсні роботи пройшли декілька ступенів відбору: на першому етапі проведено попередню оцінку робіт за критеріями Положення про конкурс. За цією оцінкою визначено роботи, які перейшли до другого туру конкурсу (259 робіт), – це 81% від усієї кількості робіт. 138 з них захищені патентом на винахід, 121 – на корисну модель.

У другому турі роботи повторно оцінювалися спеціалістами Укрпатенту, а потім – Експертною радою. Усі роботи, які потрапили до другого туру, розглядались у якості претендентів на перемогу в абсолютній номінації «Кращий винахід року», а також – за галузевими та регіональними номінаціями. Особливої ваги на цьому етапі набували такі критерії, як відповідність національним пріоритетам, соціальна значимість розробки, оригінальність та глибина технічного рішення, а також переконливість економічних розрахунків. Додаткову перевагу отримували ті конкурсанти, які представили комплекси з кількох винаходів та корисних моделей, пов’язаних однією тематикою й спрямованих на вирішення великої технічної проблеми.

Третій тур – це фінал конкурсу та оцінка робіт Конкурсною комісією.

За рішенням Конкурсної комісії, перше місце в абсолютній номінації «Кращий винахід-2009» присуджено винаходу «Обертовий віброгранулятор розплавів», патент України № 87408, патентовласник – Сумський державний університет. Друге та третє місця відповідно посіли роботи "Універсальна біологічна мазь, спосіб лікування опікових ран та спосіб лікування хімічних опіків стравоходу", патент № 86565, патентовласник і автор – Леонід Цмокалюк, та "Спосіб одержання метанолу", патент № 86361, патентовласники – Харківський політехнічний університет та Українська технологічна компанія "Скіф".

Конкурсна комісія вирішила не присуджувати перемогу в номінації "Озброєння та військова техніка". Також немає переможців у декількох областях (Волинська, Рівненська, Херсонська, Львівська, Тернопільська і Чернігівська), роботи з яких у другий тур не пройшли взагалі або отримали в ньому занадто низькі оцінки. Від Сумської та Чернівецької областей у другому турі було представлено тільки по одному патентовласнику. Конкурсна комісія відзначила, що їх роботи достойні й цікаві, але відсутність альтернативи під час вибору суперечить самому принципу змагальності, покладеному в основу конкурсу.

У категорії "Кращий винахід-2009 серед молоді" додатково визначалася "питома вага" внеску молодих авторів у загальну оцінку винаходу (корисної моделі). Переможцем у цій категорії став винахід "Триконтурний турбореактивний двигун" (патент №87173), у розробці якого брали участь три молоді винахідники. Друге місце присуджене комплексу з двох винаходів та двох корисних моделей "Інструменти профілезгинального стану" (патенти №№ 19462, 80925, 21357, 83896), третє місце отримав винахід "Обладнання для виробництва біопалива" (патент № 86523).

Спеціальні відзнаки отримала низка робіт, які мають високу актуальність та соціально-економічну значущість.

Конкурсна комісія висунула на нагородження медаллю ВОІВ за номінацією "Жінки – винахідники" Тетяну Сатаєву, співавтора та співвласника низки патентів, які стосуються діагностики й лікування в умовах курортної зони. А також прийняла рішення клопотатися про нагородження Грамотою Державного департаменту інтелектуальної власності винахідника з Хмельниччини Аркадія Божка за плідну винахідницьку діяльність та активну участь у конкурсі.

Варто зазначити, що з кожним роком рівень якості конкурсних робіт зростає, а разом з ним – і конкуренція за призові місця. А перед Експертною радою та Конкурсною комісією постає дедалі складніше завдання – визначити найбільш оригінальні, глибокі, нестандартні технічні рішення, які мають великий економічний потенціал і соціальну складову. Приємно, що майже половина переможців конкурсу цього року представляє вищі навчальні заклади. Весь перелік переможців Всеукраїнського конкурсу "Винахід-2009" за категоріями можна знайти ТУТ. Ознайомитися зі стислим змістом робіт-переможців можна ТУТ.

За давньою й доброю традицією нагородження переможців конкурсу приурочене до святкування Міжнародного дня інтелектуальної власності. Урочисте засідання з цього приводу відбудеться 20 квітня 2010 року в Київському міському Будинку вчителя за адресою: вул. Володимирська, 57.

Оргкомітет конкурсу щиро вітає патентовласників та авторські колективи й бажає їм творчої наснаги, натхнення, успіхів у створенні та впровадженні інноваційних розробок!

 
Версія для друку

АКТУАЛЬНО

Повідомлення

Установчі збори з формування складу Громадської ради при Державній службі інтелектуальної власності України відбудуться об 11:00 29 червня 2011 року в залі засідань Державної служби інтелектуальної власності України (м. Київ, вул. Урицького, 45, 7-й поверх).

Літня школа ВОІВ

З 18 по 29 липня 2011 року в м. Одеса на базі Національного університету "Одеська юридична академія" працюватиме Літня школа з інтелектуальної власності ВОІВ.

Ялта-2011

З 12 по 16 вересня 2011 року в м. Ялта (АР Крим) відбудеться XVIII Міжнародна науково-практична конференція "Актуальні проблеми інтелектуальної власності".

До уваги заявників!

Розміщено Постанову Кабінету Міністрів України від 30 травня 2011 р. №550 "Деякі питання надання Міністерством освіти і науки, молоді та спорту і Державною службою інтелектуальної власності платних адміністративних послуг".

Важливо

Повідомлення Державної служби інтелектуальної власності України у зв‘язку з надзвичайним станом в Японії.

Урядова телефонна лінія

Подання та експертиза електронних заявок

З 1 березня 2011 року Український інститут промислової власності здійснює дослідні випробування процесів складання, подання та експертизи електронних заявок на об’єкти права інтелектуальної власності.

База даних

Розміщено базу даних "Автоматизована база даних інтелектуальної власності УЄФА та його комерційних партнерів".
 
Зареєструватися
Забули пароль?
 
 

Наша адреса: вул. Урицького, 45, м. Київ-35, МСП, 03680,Україна
Консультації з питань реєстрації авторського права
(44) 498-37-08 (09);
з питань промислової власності (44) 254-38-13
Приймальня: тел. (44) 494-06-06; факс (44) 494-06-56.

 

© Офіційний веб-портал Державної служби інтелектуальної власності України. 2008-2011
Всі права захищено.
При використанні матеріалів посилання на веб-портал обов'язкове.