This version of the page http://www.superleague.ua/news/18141.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-06-08. The original page over time could change.
Суперліга Асоціація баскетбольних клубів України - офіційний сайт. Саша Обрадовіч: Я готовий ділитися всім, що знаю, з українськими фахівцями (блог)
Авторизація
Пошук

Саша Обрадовіч: Я готовий ділитися всім, що знаю, з українськими фахівцями (блог)

26/01/11, 14:15
Пов'язані теги:
Оцініть новину
         

 

Головний тренер БК «Донецьк» Саша Обрадовіч продовжує свій блог на офіційному сайті Суперліги. Новини, емоції, враження, аналітика – все це і не тільки у блозі відомого баскетбольного фахівця.
 
Блог на прохання самого Саші носить інтерактивний характер – сербський фахівець відповідає на запитання, які йому задають уболівальники.
 
Нагадуємо, що автори найцікавіших запитань отримають сувеніри від наставника донецьких «тигрів». Нові запитання задавайте в коментарях до даної новини.
 
Саша Обрадовіч:
 
Перш ніж перейти до відповідей на ваші запитання, я торкнуся теми нашого грудневого матчу в Южному. Я хочу вибачитися за свою поведінку перед глядачами, які були присутні в залі, але, разом із тим, прагну пояснити, чому був настільки емоційним.
 
Як ви знаєте, я прийняв непросте рішення відпустити своїх гравців на різдвяні канікули. Відпустити, бо не маю сумнівів у їх професіоналізмі; відпустити, тому що своєю роботою вони заслужили на відпочинок. Разом із тим, я взяв на себе поразку від «Будівельника», оскільки команда зібралася лише напередодні матчу з киянами. Але я в жодному разі не хотів ставити під загрозу долю інших ігор. Наш тренерський штаб продумав тренувальний процес таким чином, щоб у період із 29 грудня по 2 січня повернути гравців у потрібний ритм і повноцінно підготуватися до поєдинку проти «Миколаєва». Але замість того, щоб спокійно тренуватися, 29 грудня я дізнаюся, що наступного дня ми зобов'язані грати в Южному. Звісно ж, ми не були готові до цієї гри, а її доля вирішилася в нервовій кінцівці.
 
Я звик відповідати за свою працю, свої помилки та досягнення, але виходить, що того разу на результат моєї роботи й роботи моєї команди могли вплинути чинники, незалежні від нас, а це завжди виводить з рівноваги. Але, знову ж таки, я ще раз хочу вибачитися перед уболівальниками. Люди приходять до залу за позитивним зарядом енергії, тому вибух емоцій повинен бути на трибунах, а не на майданчику.
 
Чи немає у Вас бажання або планів попрацювати з якою-небудь командою НБА? І як Ви вважаєте, робота тренера в НБА більш престижна, ніж у Європі? Незалежно від відповіді, поясніть чому?
 
Саша, какая команда из НБА вам нравится? С какой командой хотелось бы поработать?
 
Я мав нагоду побувати в декількох літніх таборах НБА та поспостерігати за тим, як там працюють тренери. Мені завжди було цікаво, чим займаються асистенти тренерів, і я запитував про це своїх знайомих скаутів. Тоді я дізнався, що є асистенти, котрі відповідають за захист, є такі, що відповідають за напад. Є ще тренери з індивідуальної роботи і ще безліч тренерів, кожен із яких має свою роль. Що ж тоді робить головний тренер? – запитав я. Мені сказали, що він обирає з того, що йому пропонують асистенти. Тому одним із аргументів проти бажання попрацювати в НБА є те, що моя робота в Європі більш креативна. Ще одним мінусом є те, що це дуже далеко від дому, а крім того, незрозуміло, на яку роль ми могли б там претендувати. На даний момент я не бачу мотивів, які викликали б у мене бажання працювати в НБА, але якщо з’явиться пропозиція, і я побачу сенс спробувати, – чому б і ні. Мій товариш працював асистентом у Міннесоті, але не схотів там залишатися та повернувся назад у Європу, де зараз працює тренером у хорватській команді КРКа.
 
Я был на матче во Дворце Спорта, когда Вы, будучи тренером «Рейн-Энерджи» из Кельна, играли против БК «Киев». У Вас в команде был игрок Майкл-Хаким Джордан, который в одиночку переигрывал всю оборону «Киева». С трибуны казалось, что он совершенно Вас не слушал и руководил игрой самостоятельно, к тому же, отпуская в Ваш адрес нецензурные слова. Как Вы считаете, можно ли игроку позволять так делать, и является ли он настолько талантливым, чтобы не слушать главного тренера?
 
Смішне запитання. Я прочитав його й декілька днів ходив, посміхався. По-перше, мені ніхто ніколи не казав, що мої гравці, а особливо Майкл Джордан, себе так поводять. Це був зразковий баскетболіст у плані вислуховування та виконання інструкцій, справжній лідер команди та просто дуже хороша й вихована людина. Я можу сказати, що ніколи навіть не було такого, щоб він на мене подивився якось недоброзичливо. Якщо переглянути гру, про яку йдеться в запитанні, то буде чітко видно систему протягом усього матчу. Можливо, Майкл був незадоволений діями суддів і лаявся на їх адресу, адже тоді у нас вкрали перемогу. Можливо, людина, що задала запитання, сиділа далеко, або просто не розібралася в ситуації. До речі, минулого року я бачив Майкла на Матчі Зірок у Німеччині. Ми поспілкувалися, він обіймав мене та казав, що коли грав у моїй команді – то був найкращий час у його житті.
 
Я завжди дуже акуратно ставлюся до вибору гравців. Звичайно, будь-хто може засмучуватися, але я б не взяв когось, хто міг би себе так поводити.
 
Вам довелось поиграть в команде Душана Ивковича, с такими баскетболистами, как Владе Дивац, Деян Бодирога, Жарко Паспаль и др. Поддерживаете ли Вы сейчас связь с тренером или бывшими партнерами (с кем)?
 
Найкращі стосунки у мене з Бодірогою – він мій дуже хороший друг, ми постійно зустрічаємося та спілкуємося, коли я буваю у Белграді. Він проводить міжнародний баскетбольний табір у Боснії, на який постійно мене запрошує, і я завжди відгукуюся та допомагаю йому.
 
Дівац – дуже заклопотана людина, так само, як і я. Але коли ми бачимося, обов’язково можемо поїсти разом або випити кави. Томашевіч – мій кум. З Джорджевічем ми час від часу спілкуємося. Ми не припиняємо контактувати, як би важко це не було, особливо коли всі ми розкидані по різних куточках світу.
 
На какой позиции Вы играли, когда были игроком, защитником? И считаете ли Вы, что низкий рост – это проблема для баскетболиста?
 
Якщо чесно, я надаю перевагу більш високим захисникам. Я сам грав на обох позиціях: першого та другого номерів. У національній збірній я був першим і мав перевагу над гравцями, які проти мене захищалися. Але й невеликий зріст не є проблемою, адже навіть зараз у мене грає Васільєвіч, до цього були Скуні Пенн і той-таки Майкл Джордан. Втім, такі гравці повинні мати якийсь особливий талант.
 
Саша, будут ли конференции с игроками Вашего клуба на клубном сайте, или Вы считаете это лишним?
 
Якщо запитання про те, чи я проти цього, то звісно – ні. В разі, якщо це буде правильно організовано маркетинговою службою клубу, це лише збільшить до нас інтерес. Я сам є ініціатором візитів команди до шкіл міста і вважаю, що такі акції можуть залучити ще більше вболівальників на наші матчі (хоча це й неможливо на даний момент).
 
Саша, как Вы считаете, в Украине могут быть две команды, выступающие в Евролиге УЛЕБ? Ваша команда ставит перед собой столь высокие задачи как участие в будущем в этом турнире?
 
Для участі в цьому турнірі необхідно виконати особливі вимоги Євроліги, такі як арена, інфраструктура. Такі речі не робляться упродовж, скажімо, одного року після прийняття рішення грати в Євролізі. Повинна бути система, яка багато років буде готувати клуб до виступів на такому рівні.
 
Саша, физподготовка у наших игроков очень слабая, Ваш игрок Гуртовой после матча с «Азовмашем» сказал, что «Азовмаш» намного сильнее в плане физики. Как можно сделать так, чтобы в украинском чемпионате была физподготовка, как у клубов из Испании и России, и игроков хватало на два, три матча в неделю?
 
Гуртовий таке сказав? Щось не помітив цього, якщо чесно. Можливо, деякі гравці суперника виглядали свіжішими – мені тоді сподобався Оуенс. Але це така суб’єктивна річ – хто і як може судити, в кого які фізичні кондиції? До того ж, ми й так граємо по дві гри на тиждень, і вважаю, що ми в непоганій формі. Вона трохи погіршилася після канікул, але ми спробуємо швидко надолужити згаяне.
 
Не испытываете ли Вы нехватку внимания со стороны прессы? И вообще, Вы следите за украинскими СМИ (может быть, кому-то отдаете предпочтение)? Нравится ли Вам общаться с журналистами и как относитесь к их критическим выпадам, если такие, конечно, Вам встречались?
 
Я ще не читав якоїсь образливої або неадекватної критики на свою адресу. В будь-якої критики може бути об’єктивна причина, але вона може бути викликана і просто бажанням зіпсувати мікроклімат у команді, збити з ритму. Мені здається, що я можу пояснити будь-яку свою реакцію, будь-які свої рішення чи вчинки, тому вважаю, що не даю підстав аж так сильно себе критикувати.
 
Саша, назовите самого сильного игрока, против которого Вам довелось играть. Назовите любимые 5 мест, где Вы любите бывать, отдыхать.
 
У 1996-му році я грав проти «Дрім Тім», в якій були зібрані гравці рівня Залу Слави: Джон Стоктон, Гері Пейтон, Пенні Хардевей, Джейсон Кідд, Шакіл О'Ніл. Всі були там, окрім Майкла Джордана. Серед європейських гравців – один із тих, хто був найсильнішим і кого я поважав чи не найбільше, – Дражен Петровіч. Також екс-югославські гравці, котрих я вже згадував вище. Серед екс-радянських гравців можу згадати Шарунаса Марчюльоніса та Арвідаса Сабоніса.
 
Серед місць, куди я полюбляю їздити, – це мабуть Таїланд, де в нас із дружиною був медовий місяць, Кріт, де фантастичний та один із кращих у світі курортів (був там зі своїм другом Стояковічем позаминулого року). Ще можна назвати Сейшели, Домініканську республіку та Маямі.
 
Здравствуйте, Саша! Как Вы считаете, вот когда Вы были в Киеве и сейчас в Донецке, вырос ли за это время уровень баскетбола в нашей стране? Уровень Суперлиги, ведь больше стало команд и игр? И не хотели ли Вы попробовать свои силы в сборной? Спасибо за внимание!!!
 
Сейчас сборная Украины в поисках главного тренера, Вы бы согласились, если бы Вам предложили возглавить нашу сборную? И как Вы смотрите на совмещение постов тренера в клубе и сборной?
 
Якщо мова йде про національну команду  України, то відповідати не буду, адже її очолює мій друг Віталій Черній. А щодо того, щоб потренувати будь-яку іншу збірну, то тут теж треба зважити всі «за» та «проти» такого варіанту. Якщо вважати це роботою на літо, то це не буде для мене належною мотивацією, адже неможливо побудувати систему за 2-3 місяці. Будь-яку збірну має тренувати людина, яка є тільки тренером цієї збірної та не працює ще й у клубі. Ця людина має весь сезон спостерігати за кандидатами, вести з ними бесіди, розробляти якусь концепцію. Якщо ж узяти сумісника, то може постраждати не тільки збірна, а й клуб, який у такому разі погано підготується до сезону. Це можна побачити на прикладі Душко Вуйошевича, котрий нещодавно був звільнений із ЦСКА через неналежну підготовку команди.
 
Якщо говорити про рівень Ліги, то коли я працював у БК «Київ», було лише 8 команд. Зараз – 13. Якби не величезна кількість ігор, я б однозначно сказав, що рівень виріс.
 
Такие арены, как у «Маккаби Электра» – «Нокиа Арена» (11 000 мест) и «Унион Олимпия» – «Арена Столичная» (12 500 мест), как Вы думаете, в Украине возможно в ближайшее время строительство таких арен? Как Вы думаете, что нужно, чтобы стали строить такие арены? В нынешних залах удобно играть? Начиная с сезона 2011-2012, в Евролиге УЛЕБ вступает в силу правило о минимальном количестве мест для зала – 10 000 для участников этого турнира, а в Украине таких залов нет, что Вы думаете по этому поводу?
 
Звичайно, необхідність будувати арени є, і це потрібно робити всюди. Треба будувати багатофункціональні зали, але питання – чи необхідно це робити на таку велику кількість місць. Адже якщо на арені, розрахованій на 10 000 фанів, зберуться лише тисячі 3-4, буде відчуття пустого залу. Краще, щоб така кількість людей якраз заповнила всі трибуни.
 
Как Вы думаете, может, стоит проводить собрания тренеров Cуперлиги и основать Ассоциацию тренеров Суперлиги? Общаться с людьми, делающими одно дело, и обсуждать насущные вопросы, в том числе и лимит на легионеров, судейские трактовки спорных эпизодов, (делать) их разбор с коллегами, обсуждатьь календарь и время начала матчей и другие вопросы, думаю, это было бы полезно!
 
Думаю, що така асоціація вже має створюватися, адже її аналоги є майже в усіх країнах Європи. Втім, навіть без неї я готовий ділитися всім, що знаю, з українськими фахівцями, адже я дуже відкрита людина.
 
Здравствуйте. Мой друг случайно заметил одну интересную деталь! При рассмотрении ростера БК «Донецк» можно отчетливо увидеть сходство с командой НБА «Сан Антонио Сперз»! На каждой позиции у нас присутствует игрок очень похожий по стилю игры именно с этой командой! Взять хотя бы стартовый состав: Паркер-Васильевич (оба умеют бросать три, неплохо раздают пасы...), Жинобили-Флорес (отлично рвутся в проходы, так же могут бросать как дальние, так и средние), Цветкович-Джефферсон, Хукич-Макдайс, Кравцов-Данкан…
 
Єдине, що тут можна сказати – це те, що хлопці в «Сан Антоніо» утричі атлетичніші.
 
Как Вы думаете, такие игроки, как Уилл Макдональд («Ховентуд») и Флоран Пьетрус («Валенсия») могли бы перейти в украинский чемпионат? Ведь команда «Валенсия» явно сейчас занимает не то место, которое должна была, а «Ховентуд» на грани банкротства!
 
Можливо, але гравців такого рівня нелегко буде переконати це зробити.
 
Как Вы считаете, почему не удалось заиграть в «Днепр-Азоте» Язвину и Холланду? Теперь Язвин в Греции штампует дабл-даблы, а о таланте Холланда и до «Азота» было известно… Не хотите взять его к себе, ведь парень безусловно талантлив, и не удивлюсь, если он после ухода из «Азота» заиграет, как заиграл Язвин?
 
Важко відповідати на це запитання, адже тут треба враховувати психологію гравців, умови, в яких вони живуть і тренуються, партнерів. Можливо, комусь щось не подобалось, через це гравці не можуть розкритися.
 
І наостанок, краще запитання, яке виграє приз, – це провокація про поведінку Майкла Джордана.

Коментарі

 

Спонсори

Опитування

Серія Донецьк - Будівельник завершиться:
4:0
43
2%
4:1
89
4%
4:2
387
19%
4:3
599
29%
3:4
473
23%
2:4
332
16%
1:4
76
4%
0:4
52
3%
Всього проголосувало : 2051

Партнери