This version of the page http://www.ok2007.info/archives/68 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-06-08. The original page over time could change.
Дзеркала і стекла – відкриваємо новий бізнес | Бизнес в Интернете - надомная работа в Интернет
» Дзеркала і стекла – відкриваємо новий бізнес

Дзеркала і стекла – відкриваємо новий бізнес

Розширюють свої житлові горизонти не тільки власники малогабаритних квартир. «Одного разу нам замовили викласти дно басейну каменями Сваровські, а над басейном поставити скляний міст завдовжки 5 м, - абсолютно спокійно розповідає Костянтин Сліпуха, приватний підприємець ЧП «ВКВ». - Скло вирізується, гнеться, гартується, потім всі частини склеюють спеціальним клеєм і покривають спеціальним покриттям. От так легко і просто. Для «карти Козиря» робили кришталевий глобус з материками, діаметром 200 мм».

«За скло» рвуться все більше українців. Отже недивно, що за останній рік підкорити ринок викликався відразу близько десятка нових гравців. І головне - достигли вчасно. «Гравцям, що починають, легко буде стартувати зараз, - розповідає Олександр Гарячий, директор компанії «Аспект-Плюс». - Адже зараз обробкою і калінням скла займаються набагато більше організацій, чим, скажімо, в 2001 р., коли цю послугу могли запропонувати всього декілька компаній». Правда, це стосується тільки тих, хто збирається величезний дзеркальний лист ділити на невеликі дзеркала і оформляти їх по своєму смаку. Як тільки підприємець виходить за рамки СПД, конкурентне середовище відчувається зовсім інакше. Тут - тендери, боротьба за крупні замовлення і тому подібне.

В розпал сезону - до кінця літа - скло не вистачає: бум будівництва. Українські компанії вже не справляються з попитом, що росте. Отже стали завозити навіть китайське скло. Якщо інвестор орієнтований на дешевшу сировину, то зараз найблагополучніший момент, щоб стартувати.

Перше, про що варто подумати, це приміщення. Воно повинне бути не меншого 80-100 кв.м. Окрема кімната-камера потрібна для піскоструминної обробки скла, щоб абразивні частинки, за допомогою яких матіруєтся поверхня скла, дзеркала або керамічної плитки, не розліталися. Комплект устаткування для старту може складатися з трьох-чотирьох верстатів, розповідають гравці ринку. З часом можна обзавестися повним комплектом верстатів: для свердлення, обробки кромки, песькоструєм, устаткуванням для шліфовки, поліровки, миття, для резки і розкроу. Вартість кожного - від $4 до 15 тис.

Дзеркально-скляна галузь в Україні поки тільки розвивається, запевняють гравці. Якщо три роки тому активно будувалися тільки Київ, Одеса, Донецьк і Дніпропетровськ, то зараз - вся Україна. Найбільшим успіхом вважається «склити» торговий центр, у тому числі і зсередини, поставити скляні двері, перегородки з розжареного скла. Благо, пік будівництва торгових центрів ще не наступив, а тому робота вистачає. У деяких містах перші ТЦ з'являються лише зараз.

«Вийти на передові позиції зможе тільки компанія, здатна запропонувати максимальний спектр послуг з обробки скла», - переконаний Арсеній Василенко, директор компанії «Аутсорсинг Україна» Плеер Nokia. Костянтин Сліпуха прийшов в дзеркальний бізнес 12 років тому. Накопичивши $2-3 тис., він купив вакуумну установку, що дозволяє звичайне скло перетворювати на дзеркало. Вдалим тоді опинився договір з меблевою фабрикою - майже 10 років підприємець забезпечував її стеклами і дзеркалами. Вакуумне устаткування, до речі, дозволяє отримувати ще і додаткові прибутки. Можна випускати, скажімо, люстри і світильники, чого не можуть собі дозволити компанії, що працюють з дзеркальними напівфабрикатами.

Дзеркало не тільки функціонально, але ще і декоративно, з його допомогою люди намагаються перетворити своє житло на щось унікальне. «Нам доводилося оформляти дзеркалами навіть винні льохи, - розповідає Наталія Грігорьева, директор компанії «юнона». - Для гравців українського ринку ні масштаб, ні складність, ні висотні роботи - вже давно не перешкода». Правда, приймати цю заяву клієнтам доводиться тільки на віру.

Перша вимога до виконавця - зберігати повну секретність. Як в музеї - замовлення з претензією на оригінальність клієнтові не можна ні фотографувати, ні тим більше вносити в портфоліо. «Приватні замовники не хочуть, щоб хто-небудь повторив їх інтер'єр, а тому, коли ми приходимо вмонтовувати виготовлений нами ж виріб, просять залишити мобільні телефони з камерами і фотоапарати», - розповідає Костянтин Сліпуха.

Портрет на склі

Кожен, хто хоче залучитися до скляних справ, повинен пам'ятати: оброблене, розписане розжарене скло доробити або підправити неможливо. У разі невдачі потрібно просто починати з чистого листа. «У нас було замовлення з матовими силуетами людей, - згадує Олександр Гарячий. - Коли прийшов час їх вмонтовувати, клієнти платити відмовилися». Виявилось, що образи на склі - це силуети замовників в повне зростання, і вони були на 10 см нижче, ніж належить. Довелося переробляти.

Ціна виробу залежить від складності обробки: адже можна просто вирізувати скло певного розміру, а можна обробити художнім песькоструєм, додати світильники, полицю, пояснює Євгеній Фунтусов, заступник генерального директора компанії «Мир дзеркал». Ринок остаточно ще не сформований, і гравці пробують себе в різних іпостасях. Хтось виготовляє дзеркала тільки під замовлення, хтось спеціалізується на серійній продукції. Якщо її випускати для будівельних супермаркетів або меблевих підприємств, то про завтрашній день можна не турбуватися.

80-90% замовлень забезпечують особисті контакти і інтернет, признався пан Гарячий. Тільки, на жаль, не завжди можна викласти найскладніші і цікавіші вироби на сайт. На жаль, все та ж конфіденційність.

Паспорт ринку

Об'єм ринку н/д

* Кількість учасників 25-30
* Рентабельність від 40%

Ціни

* дзеркало від 50 грн./кв. м
* матує (песькоструй) від 200 грн./кв. м

Оставить комментарий

Вы должны войти, чтобы оставить комментарий.