This version of the page http://www.prp.org.ua/?mid=3 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-06-06. The original page over time could change.
Партія "Реформи і порядок" - офіційний сайт :: Про партію
<img src="http://archive.org.ua/g1x1.gif" width="" height="" style="display: block;" title="Orig:img/flash2.jpg "/>
     
Головна
Новини
Про партію
- Історія
- Статут
- Програма
Лідери
Офіційна позиція
Ми у ЗМІ
Фотогалерея
Приєднуйтесь
Контакти
Пошук
Фотогалерея

Акція протесту (Київ, квітень 2010 р.)
Архів новин
Червень 2011
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
Корисні посилання
Підписка
Вхід для осередків ПРП
Користувач
Пароль

Історична довідка

24 жовтня 1997 року Міністерство юстиції України видало свідоцтво про реєстрацію п'ятдесятої партії України - партії "Реформи і Порядок". В Україні народилася послідовна та виважена правоцентристська політична сила.

На установчому з'їзді, що відбувся 11 жовтня цього ж року, понад 200 делегатів з 20 областей України та Автономної республіки Крим обрали головою ПРП народного депутата України, екс-віце-прем'єр-міністра Віктора Пинзеника.

Партія об'єднала відомих і досвідчених політиків, керівників, підприємців, які на власному прикладі довели, що реформи можуть дати людям роботу, зарплатню, соціальну захищеність і незалежність. До правління партії ввійшли керівник групи "Реформи" у Верховній Раді Сергій Соболєв, директор Українського Фонду підтримки реформ Ігор Гринів, генеральний директор АвтоЗАЗу Олександр Сотников та інші державні та політичні діячі, виробничники, депутати місцевих Рад. Більше 10 тисяч людей об'єдналися в партію навколо ідеї проведення соціально-економічних і політичних перетворень в Україні, утвердження демократичного суспільства, правової держави з соціально-ринковою економікою.

У 1998 році під час виборчої кампанії до Верховної Ради України за партію "Реформи і Порядок" проголосувало 879,861 виборців. За підсумками виборів ПРП посіла 10 місце серед тридцяти партій, що взяли участь у виборчій кампанії.

Незважаючи на те, що ПРП не пройшла до парламенту за партійними списками, їй вдалося провести до законодавчого органу по мажоритарних округах шість депутатів. Лідери партії Віктор Пинзеник, Ігор Осташ, Олександр Жир склали основу партійної фракції у Верховній Раді України. В Івано-Франківську, Луганську, Луцьку, Львові, Чернівцях, Кременчуці, Мелітополі міськими головами стали кандидати, які перемогли за підтримки ПРП.

Фракція "Реформи-Конгрес", про реєстрацію якої було оголошено у Верховній Раді України 22 грудня 1998 року, стала спадкоємицею депутатської групи "Реформи" у парламенті 2-го скликання. Проведення через парламент законів, спрямованих на формування нормального економічного клімату в державі, лобіювання інтересів національного виробника - ось завдання, які поставили перед собою народні депутати, представники партії "Реформи і Порядок".

5 грудня 1998 року відбувся третій з'їзд партії "Реформи і Порядок". На той період партія в основному завершила процес організаційного становлення і стала реальною загальнонаціональною політичною структурою. Вона послідовно виступала як правоцентристська опозиційна сила. Виступаючи на з'їзді, голова ПРП Віктор Пинзеник заявив: "Партія "Реформи і Порядок" була і залишається правоцентристською опозиційною партією, для якої опозиція - це не істерія і демагогічні гасла, а реальні альтернативи діючій владі. Україна, як ніяка інша держава, підтверджує, що не буває кризи економічної - криза має політичні причини. Криза України - у зрощенні корумпованого державного чиновництва з клановою частиною підприємців".

У резолюції, яку ухвалив з'їзд, основними завданнями на період до 2002 року, було визначено створення коаліції демократичних сил, в основі якої є політичний блок Народного Руху України та партії "Реформи і Порядок", та підготовка до парламентських виборів 2002 року з метою створення правоцентристської парламентської більшості і формування урядової коаліції.

Грудень 1998 року був для партії багатим на доленосні події. Саме в цей період Народний Рух України та партія "Реформи і Порядок" в особах В'ячеслава Чорновола та Віктора Пинзеника підписали заяву про створення спільного блоку. У заяві, зокрема, було зафіксовано домовленість узгоджувати дії партій та спільно формувати виборчий список блоку НРУ та ПРП на наступних парламентських виборах. Факт формування блоку НРУ -ПРП лідери обох партій розцінювали не просто як крок до об'єднання зусиль, а як просування до зародження в суспільстві об'єднуючої ідеології, створення у найближчому майбутньому потужної правоцентристської сили.

Вже наступні півроку довели справедливість цих тверджень. 24 березня 1999 року було підписано спільну заяву ПРП та Демократичної партії України про об'єднання в єдину політичну партію з єдиним Статутом, Програмою та керівним органом, ухвалено рішення про проведення в травні об'єднавчого з'їзду. Під час підготовки до з'їзду на регіональному рівні пройшли чисельні об'єднавчі партійні конференції. До ПРП приєдналась частина Ліберальної партії України. І, нарешті, 25 травня засідання Політичної ради партії "Реформи і Порядок" підтримало рішення представників демократичної частини Народно-Демократичної партії про вступ до лав ПРП.

30 травня у Києві в червоному залі Будинку кіно відбувся четвертий об'єднавчий з'їзд партії "Реформи і Порядок". 238 делегатів від ПРП, 123 учасники від реформаторського крила НДП, 90 представників від Демпартії взяли участь у роботі з'їзду. З'їзд вніс зміни до складу керівних органів партії, затвердив стратегію роботи партії на президентських виборах, прийняв політичну резолюцію "Україна для народу".

До кінця 1999 року ще одна політична сила - Конгрес українських націоналістів - виступила з намірами вступу до блоку партій НРУ - ПРП. 24 грудня голови трьох партій - Віктор Пинзеник, Геннадій Удовенко та Слава Стецько підписали спільну заяву про політичну співпрацю. Три партії стали в основі Блоку національних сил.

Після висунення кандидатури Віктора Ющенка на посаду прем'єр-міністра, партія "Реформи і Порядок" активно підтримала його кандидатуру. Лідери ПРП взяли участь у розробці програми уряду та у формуванні нового реформаторського Кабінету Віктора Ющенка. Заступник голови ПРП Сергій Соболєв в уряді Ющенка відповідав за налагодження зв'язків прем'єра з Верховною Радою.

Коли комуно-олігархічні клани розв'язали боротьбу за повалення реформаторського уряду Віктора Ющенка, партія "Реформи і порядок" та фракція ПРП в парламенті вдалися до активного захисту "уряду української надії". Разом з колегами по блоку ПРП прийняла ряд заяв на підтримку Програми економічного зростання "Реформи заради добробуту", ініціювала та провела збір підписів громадян в рамках акції "За Ющенка! За Реформи!". Всеукраїнська акція підтримки уряду Ющенка принесла три мільйони підписів з усіх регіонів України. Було організовано мітинги та пікети біля Верховної Ради, у яких взяли участь тисячі громадян України.

Після відставки уряду, ПРП заявила про перехід в опозицію до нової комуно-олігархічної більшості. Ключовими питаннями діяльності визнано збереження досягнень, яких домігся уряд Ющенка за півтора роки, зупинення антидержавних рішень щодо зміни курсу реформ.

Послідовну позицію зайняла партія "Реформи і Порядок" і під час політичної кризи 2000 -2001 років. Обстоюючи демократію та засади громадянського суспільства, ПРП вимагала відставки силових міністрів, непрофесійні та упереджені дії яких призвели до виникнення кризи, засуджувала антидемократичні дії влади.

9 січня 2002 року партія "Реформи і Порядок" разом із Народним Рухом України, Українським Народним Рухом, Конгресом Українських націоналістів та іншими демократичними партіями (разом - 10 партій) підписала Угоду про створення виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна". На парламентських виборах у березні 2002 року блок "Наша Україна" посів перше місце, отримавши 23,57% голосів виборців та створив найбільшу фракцію у Верховній Раді 4-го скликання. У фракції "Наша Україна" ПРП сформувала найбільшу партійну групу, до складу якої увійшло 28 народних депутатів.

Партія "Реформи і Порядок" відстоювала послідовну позицію створення єдиної партії на основі принципів виборчої програми блоку Віктора Ющенка "Наша Україна". Як крок до створення єдиної партії на базі партій-учасниць блоку "Наша Україна" 18 липня 2004 року 8-й з'їзд ПРП ухвалив рішення змінити назву партії, перейменувавши її на "Нашу Україну".

Партія взяла активну участь у президентській виборчій кампанії 2004 року, підтримавши кандидата в Президенти України Віктора Ющенка. 10 обласних штабів В.Ющенка очолили представники партії "Наша Україна". Після фальсифікації другого туру виборів члени партії одними з перших відгукнулися на заклик Віктора Ющенка вийти на вулиці на знак протесту проти дій влади. Під час Помаранчевої революції представники партії "Наша Україна" були "польовими командирами" Майдану.

Після інаугурації нового Президента України Віктора Ющенка партія активно долучилася до процесу формування нового українського уряду. 4 лютого Президент своїми указами призначив членами Кабінету Міністрів України чотирьох представників партії "Наша Україна". Лідер партії Віктор Пинзеник був перепризначений на пост Міністра фінансів і в наступному складі уряді.

9 липня 2005 року на 9-му з'їзді партії було оголошено про те, що партія "Наша Україна" разом із партією "Батьківщина", Народним Рухом України та Українською народною партією заявляє про необхідність та свою готовність до спільної участі у єдиному блоці на підтримку Президента України Віктора Ющенка під час виборчої кампанії 2006 року. Лідери чотирьох партій звернулися до "Народного Союзу "Наша Україна" з єдино доцільною пропозицією: об'єднатися та перемогти - сформувати єдиний виборчий блок з єдиним виборчим списком для отримання конституційної більшості у наступному складі Верховної Ради.

Виступаючи на з'їзді, лідер партії "Наша Україна" заявив, що майбутній єдиний виборчий блок має будуватися на ідеалах тих політичних сил, які були засновниками блоку "Наша Україна" ще у 2002 році. "Непрощенним гріхом було би роз'єднання Майдану на десятки дрібних струмків. Ми забов'язані знайти шлях до згуртування в єдиний блок навколо Президента Віктора Ющенка для виконання його програми", - наголосив Віктор Пинзеник. За його словами, донині партія "Наша Україна", як і три роки тому, коли створювався блок "Наша Україна", вірить у можливість утворення в Україні єдиної партії демократичного спрямування. Але, вважає Віктор Пинзеник, єдина партія має створюватися на основі партій, які вже мають свою історію, традиції та команду.

8 вересня 2005 року у Верховній Раді було оголошено про створення нового партійного депутатського об'єднання, яке отримало назву "Фракція політичної партії "Реформи і Порядок". До складу фракції увійшло 15 народних депутатів. 8 жовтня 2005 року партійний з'їзд ухвалив рішення повернути партії історичну назву - "Реформи і Порядок".

10 грудня на другому етапі ХІ з'їзду ПРП було ухвалене рішення про створення виборчого блоку з Громадянською партією "Пора". 19 грудня відбувся Міжпартійний з'їзд Громадянського блоку "Пора - ПРП", який затвердив спільний список кандидатів у народні депутати України. До першої п'ятірки списку увійшли Віталій Кличко, Віктор Пинзеник, Владислав Каськів (лідер "Пори"), Тарас Стецьків і Євген Золотарьов ("Пора").

На виборах до парламенту 26 березня 2006 року блок не подолав прохідного бар’єру.

Тим часом депутатами місцевих рад стали 470 представників партії "Реформи і Порядок". Також від ПРП було обрано чотирьох міських голів та 41-го сільського і селищного голову.

Уперше опинившись поза парламентом, партія продовжувала займати активну політичну позицію. Коли внаслідок зради соціалістів у Верховній Раді була створена т. зв. "антикризова" коаліція, ПРП заявила про неприпустимість внесення кандидатури В. Януковича на пост Прем’єр-міністра і виступила за розпуск парламенту.

Партія "Реформи і Порядок" одною з перших заявила про перехід в опозицію до уряду Януковича і правлячої коаліції.

20 жовтня 2006 року лідер БЮТ Юлія Тимошенко і Голова ПРП Віктор Пинзеник підписали  угоду про приєднання партії "Реформи і Порядок" до політичного Блоку Юлії Тимошенко. 3 грудня 2006 року угоду одностайно затвердили делегати ХІІ з’їзд ПРП.

Після оголошення позачергових виборів до Верховної Ради України представники партії "Реформи і Порядок" були включені до спільного виборчого списку Блоку Юлії Тимошенко. Віктор Пинзеник увійшов до першої десятки списку під шостим номером.

За результатами парламентських виборів, які відбулися 30 вересня 2007 року, до складу фракції БЮТ увійшли 10 представників ПРП: Віктор Пинзеник, Сергій Соболєв, Ігор Гринів, Володимир Філенко, Володимир Бондаренко, Михайло Косів, Остап Семерак, Олена Кондратюк, Руслан Богдан і Вадим Трофименко.

18 грудня 2007 року Верховна Рада затвердила склад нового уряду Юлії Тимошенко, в якому Віктор Пинзеник обійняв пост Міністра фінансів.    

Партія "Реформи і Порядок" є частиною міжнародної співдружності правоцентристських сил. Партія співпрацює з Британською консервативною партією, з Християнсько-демократичною партією Німеччини, Союзом Правих Сил Росії, Партією Свободи та Демократії (Королівство Нідерланди), Партією Реформ (Естонія).

Партія "Реформи і Порядок" має свої представництва у всіх областях України та Автономній Республіці Крим.

Версія для друку