This version of the page http://www.yatran.com.ua/articles/?p=7 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-06-03. The original page over time could change.
Ятрань: Статті

"ІЛАР ХОРУГИН. ВЛЕСКНИГА" Друге видання

Після дослідження „Історій” Геродота, творів Гесіода та Гомера, давньоукраїнських святинь та святилищ перед Сергієм Піддубним постала нагальна проблема нового прочитання і перекладу Влескниги (перше видання «Ілар Хоругин. Влескнига» вийшло в 2007 р.). Друге видання відкриває читачеві нові факти із життя наших предків, уточнює імена, місцепроживання племен тощо. В примітках та коментарях значно розширено доказову базу в т.ч. ілюстративним матеріалом. Окрім наукового перекладу, видання містить ритмічний переказ, а також коментарі про богів, племена, держави, розтлумачується дохристиянський календар і релігійна система русів. Публікуються оригінальні тексти дощечок, алфавітний покажчик назв і термінів та афоризми Книги.

Анатолій Висота

КРАСНОМУ – 925

Виявилося, що таки наше село давнє, бо в Літописі Руському передані слова Князя Київського Володимира Мономаха: «І знову на тій же (правій) стороні Дніпра поблизу (города) Красна половців ми побідили…». За підрахунками істориків перша згадка про Красн припадає на 1085-1086 р.р. н.д. Оскільки за весь час наше село ніколи не втрачало свою назву, змінившись лише із Красна на Красне, то виходить, що йому в 2010 році виповнюється не менше як 925 літ!

Сергій Піддубний

Коли, ким і де була написана Влескнига та кому невигідне її визнання

Влескнига – це прямий доказ того, що руський (український) народ мав власну писемність, власну світоглядну філософію, свою абетку й літературу задовго до запровадження на Русі християнства. Мова ВК, описані в ній віра, традиції та звичаї, місце описаних подій, все говорить про те, що це суто українська річ, і що саме Україна є прямою спадкоємницею древньої Русі. Більше того, якщо раніше наука заявляла, що українці вперше згадуються в писемних джерелах лише у 12 ст., то за допомогою ВК ми бачимо себе вже в 9 ст. під іменем “окри”.

Юрій Атаманюк

ФІЛОСОФІЯ КАРПАТСЬКОГО МОЛЬФАРА

Є різні долі і є 12 смертей: 11 нечасових і одна часова. Часовою вважається та, коли людина прожила до глибокої старості, усі органи зношені і вона помирає справжньою смертю, яка прийшла у свою пору. А нечасові смерті, це коли людина повісилася, втопилася, згоріла. Котру вбили, зарізали тощо. Нечасові смерті також є від Бога, тому що є така хвиля народження і людина мусить померти саме такою смертю. Все що бачимо і чуємо навколо себе є від Бога. Бог керує Всесвітом, бо він створив його і настільки любить створіння своє, що злий дух уже двічі заслуговував на смерть, але Господь подарував йому життя, а на третій раз уже буде знищений і тоді настане величезне добро.

Василь Мороз "Галичина"

Сергій Піддубний: "У нас — великий народ, у нас — велика історія"

«Саме терен України є тим містичним місцем Землі, на якому відбувається передача естафети знань від усіх рас земної кулі: лемурійської, атлантичної, орійської. Тибетські первосвященики залишили наступникам хвилюючі спомини про свій рідний край – Причорномор’я: «Яке щастя бути цим народом Припонтиди, котрий іде по корі планети, насичуючи її свідомістю духу!». «Окри (укри-українці), за Влескнигою, були першими за скитів і росів, отож вони навіть не діди, а прадіди русам. Назву «українці» наш народ уже мав щонайменше наприкінці другого тисячоліття до н. е.».

Владислав Чабанюк

Празник в Легедзиному

Зайшовши до села, червоні почали розправу: страчували впійманих повстанців, зачинили в приміщенні школи сотню молодих селян – заручників, яких пообіцяли відпустити в обмін на «льюїси», інакше – розстріляють. Спалили в Легедзиному і Тальянках по десять садиб найактивніших організаторів виступу. За спогадами, у цей день, на Параски, загинуло до сотні селян.

Валерій Бебик

ЧИ БУВ БОГ УКРАЇНЦЕМ?

Якщо ми уважно подивимося на символи богів Ана і Енліля (Вавилонський камінь, ХІІ ст. до н. е.), ми побачимо ті самі меандри, характерні для чернігівського цивілізації Мезина (ХІІ тис. до н. е.) та конічні шапки українських сумерів/самарів, які успадкували боги Вавилону від богів месопотамського Сумеру/Шумеру, а останні — від українського Сумеру/Самари. Звернувши увагу на портрет фараонесси Єгипту Нефертіті з єгипетського міста Коптоса, ми можемо і тут побачити український символ життя Анх — на тіарі цієї дочки коптського жерця. Ця ефектна жінка разом зі своїм чоловіком АнхАтоном у ХІV столітті до н. е. намагалася відновити в Єгипті солярний культ Бога Атона, скасувавши панівний на той час чорножрецький культ Бога Амона.

Минувшина

Вітаємо! Це не сайт для стурбованих політикою чи економікою. Ми запрошуємо гуртуватися ...

Місія

  Ми пропонуємо об’єднатися навколо, здавалося б, простих речей, які формують нашу українськість, ...

Бачення

  До цих електронних сторінок ми запрошуємо долучатися всіх, хто любить Україну, мову, літературу, ...