This version of the page http://www.immsp.kiev.ua/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-06-02. The original page over time could change.
ІПММС - Офіційна сторінка
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 


english version

 

Шановні пані та панове! Колеги та друзі!

   Ми раді вітати Вас на нашому сайті, тобто в нас у гостях! І я щиро сподіваюся, що після Вашого знайомства з його рубриками, розділами, з нашим талановитим творчим колективом ми будемо Вам по-справжньому цікаві і корисні.

   Історія - це, як відомо, шлях пройдений. Кажуть, що ним не можна повернутися. Але таке унікальне явище, як Інтернет, уже давно спростовує встановлені закони. От і зараз, завдяки нашому сайту, Ви можете перегорнути сторінки історії, стати свідками того, як народжувався наш інститут - дітище всесвітньо відомого Інституту кібернетики ім. В.М. Глушкова, як відбувалося становлення цього, одного з перших тоді ще в СРСР, і, поза всяким сумнівом, провідного центру комп'ютерного виробництва і створення програмних систем, згодом визнаного в масштабах світу. І нині ми не втратили здобутих позицій. Уже 19 років Україна йде незалежним демократичним шляхом розвитку, і однією з візитних карток нашої молодої держави є розвинуті інформаційні технології - справа розуму і рук нашого колективу.

   Інститут проблем математичних машин і систем Національної академії наук України (ІПММС НАНУ) веде своє літочислення з 1992 року, хоча насправді Спеціальне конструкторське бюро математичних машин і систем Інституту кібернетики НАН України, з якого ми, власне, й виросли, було засновано ще в 1963 році. Це СКБ із повним правом можна назвати колискою відомих перших ПК МІР, управляючих комп'ютерів "Дніпро", ЕОМ спеціального призначення "Дельта" й інших систем керування. На цьому міцному фундаменті й виростав ІПММС НАНУ. Сьогодні він став провідним національним науковим центром у сфері ситуаційного керування, моделювання прийняття рішень та інших інноваційних інформаційних технологій.
    Але, звичайно ж, зробили інститут таким не технології і не машини, а люди - талановиті й захоплені своєю справою, одержимі науковою ідеєю, пошуком, цілеспрямовані. Науковий потенціал школи академіка В.М. Глушкова, що створювався протягом чотирьох десятиліть, сьогодні розвивається далі, збагачується, генеруючи нові ідеї, нові технологічні рішення, вводячи суспільство в безмежний світ нових знань.
    У структурі інституту, що входить до складу Відділення інформатики НАН України, сьогодні працюють 11 науково-дослідних і 2 конструкторсько-технологічних відділів, науково-дослідна лабораторія, а це - 286 співробітників.
    ІПММС НАНУ концентрує дослідження в таких пріоритетних сферах, як  інтелектуалізовані системи розбудови державності, автоматизовані системи екологічного моніторингу, моделювання прийняття рішень, інтелектуальні інформаційні системи на базі нейрокомп'ютерів, системи тестування мікроелектронного виробництва NCS-технології, захист інформації в комп'ютерних і телефонних мережах, інформаційні технології охорони здоров'я. І це ще далеко не повний перелік. Їхнє значення важко переоцінити, адже одне невирішене стратегічне завдання викликає сотні нових тактичних проблем у державній політиці. От чому моделювання соціальних і політичних процесів є дуже актуальним для України в перехідний період. Розроблені нашими фахівцями системні підходи з науково-аналітичною підтримкою і відповідними інформаційними технологіями посилюють значимість прийняття рішень на найвищому державному рівні, надаючи важливий, часто найнеобхідніший інструмент для органів управління.
    Найбільш важливі дослідження і розробки присвячені Ситуаційному центру Міністра оборони України, інформаційно-аналітичній системі "Рада" Верховної Ради України. До речі, саме наш інститут є базовою організацією, що розробляє організаційні системи українського парламенту. Постійні наші "імениті" замовники також Кабінет Міністрів України, Центральна виборча комісія, Міністерство у справах науки і технологій, Міністерство машинобудування, Міністерство екології та інші.
   Отже, заходьте, друзі! Ми будемо раді, якщо Ви станете нашими постійними візитерами і наші контакти триватимуть та міцнішатимуть. Щасти Вам і цікавих відкриттів!

Чл.-кор. НАНУ, д.т.н., проф. Анатолій Морозов,
директор
 
 


      Останнє оновлення: Apr 14, 2011