This version of the page http://www.day.kiev.ua/75442/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-05-29. The original page over time could change.
З Iнтелектуальний аргумент У Волинському державному університеті ПРЕЗЕНТАЦІЇ /ДЕНЬ/
Вхід | Реєстрація
Головне за день:       
НБУ пообіцяв зробити гривню важливішою за валюту
. 29 травня 2011
Щоденна всеукраїнська газета
E-mail підписка | RSS
Афоризм «Дня»
Для тріумфування зла вистачає, щоб хороші люди нічого не робили.
Едмунд Бьорк, англійський публіцист, філософ, історик
Головна | Поточний номер
1-а сторінка
Панорама дня
Nota Bene
День за днем
Україна Incognita
Телебачення
Суспільство
День на дивані
| Сторінка головного редактора | Фотоконкурс
ХІІI Міжнародний фотоконкурс «День 2011»
Умови фотоконкурсу «День-2011»
Анкета учасника
| Фотосезони «Дня»
«Моя мама»
«ВусоЛапоХвіст»
«Українське Різдво»
«Мелодії осені»
«Фото – Літо-Літо-Літо!»
Весна on-line
«Фото із Зимою на згадку»
| «Фотосесія читачів «Дня» | Тop-net | Потрібна допомога
Пошук 
розширений пошук
Оберіть мову: Русский :: Українською :: English
№215, п'ятниця, 22 листопада 2002
День за днем Tweet
Текст повідомлення редактору:
Вкажіть Ваше ім'я:
Вкажіть Ваш email:
Вкажіть символи на зображенні:
Закрити X

З Iнтелектуальний аргумент У Волинському державному університеті ПРЕЗЕНТАЦІЇ

відбулася презентація книги «Україна Incognita»

Наталія МАЛІМОН

ГРИГОРІЙ ГУРТОВИЙ, ВОЛОДИМИР ПАНЧЕНКО, ЛАРИСА ІВШИНА ТА ВАСИЛЬ ВОРОН ПІД ЧАС ЗУСТРІЧІ В БІБЛІОТЕЦІ ВОЛИНСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ, ЯКА, ЗАВДЯКИ СТАРАННЯМ РЕКТОРАТУ І ДИРЕКТОРА БІБЛІОТЕКИ МИКОЛИ ВЕРЖБИЦЬКОГО, МАЄ НЕ ТІЛЬКИ СУЧАСНУ І СТИЛЬНУ ОБСТАНОВКУ, АЛЕ Й ОБІЦЯЄ СТАТИ ЦЕНТРОМ ТЯЖІННЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО ЖИТТЯ ЛУЦЬКА

Зустрічі з головним редактором «Дня» Ларисою Івшиною у Луцьку чекали. До неї готувалися, передаючи з рук у руки одиничні (придбані у Києві чи Львові) екземпляри «України Incognita». У залі бібліотеки ВДУ були, знаю, не тільки історики й політологи за фахом, а й історики за покликанням — просто цікаві до історії волиняни, котрі звідкись провідали про презентацію. Розмова велася як навколо піднятих у книзі тем, так і навколо появи саме такої книги саме у такий час. У час, коли під національною святинею (Святою Софією) риють котлован, а на її території розмістився штаб так званих «улюбленців народних мас» (і хтозна, що цинічніше!), коли українці з різних регіонів продовжують один одного не розуміти (в чому вбачав суть усіх бід ще ідеолог української державності В’ячеслав Липинський), коли для багатьох Україна є не «землею обітованою», а «землею невідомою». Історія ж, навіть антична, так яскраво описана в «Україні Incognita», є значно ближчою до нас, ніж ми вважаємо. Про це говорив відомий на Волині вчитель історії Григорій Гуртовий, який створив у селищі Торчин унікальний краєзнавчий музей і 45 (!) років керує ним на громадських засадах. Він читав у книзі про «римський шлях» і згадував, що біля волинського села Білосток знайдено понад тисячу римських монет, а біля села Горзвин відоме кладовище легіонерів. Читав про шлях «татарський і міг би вiдвести зацікавлених до торчинських старожилів, які від дідів-прадідів пам’ятають його місцезнаходження...

Проректор же Волинського держуніверситету Володимир Баран наголосив на тому, що «Україна Incognita» цінна, бо «долаючи старі міфи, не творить нових». Це, на його думку, «мозаїчне полотно», котре, задумуючись, «не претендувало, не планувалося у якості посібника, підручника, у якості послідовного, суто наукового викладу історії, все ж, попри великий потік літератури, заповнює певну нішу і є цікавим не тільки тим, кому Україна — невідома, а й фахівцям, професіоналам». Коли ж нещодавно кореспонденти газети «День» побували на відкритті Українського культурного центру в Сургуті і взяли з собою кілька екземплярів «України Incognita», з’ясувалося, що для 200-тисячної української діаспори у Західному Сибіру за останні роки це був, власне, чи не єдиний «український продукт». Як влучно зазначила Лариса Івшина, чи не прийдеться українцям невдовзі доводити, що ми взагалі були і є? Мова про те, що у російських підручниках України — немає. На що і віце-президент Києво- Могилянської академії, і один з упорядників книги «Україна Incognita» Володимир Панченко навів факти ігнорування найближчим нашим сусідом (цебто Росією) української історії. Влітку в «Артеку» професор Панченко був членом журі Міжнародного конкурсу педагогів. Прочитав лекцію про українську культуру в Криму, Херсонес і князя Володимира. І почув, як йому здалося, щире, а не лукаве запитання вченого, автора підручника, за яким навчається сьогодні Росія: а яке, власне, відношення має князь Володимир до історії України взагалі? Почув, як московська відмінниця запитувала у відмінника запорізького: яким чином Київ став столицею України, якщо він «мать городов русских»?

Без сумніву, мав настати такий час і з’явитися така книга. Котра б не була «підручником, який поставили б на полиці і знімали б з неї вряди-годи». А була б (за словами Лариси Івшиної), «аргументом у суперечках, інтелектуальних дискусіях, у «виковуванні» нового класу, котрий зробить свою історію діючою, якому вона буде допомагати».

Кажуть, що історія навчає. Навчають і книги, які відкривають нам же нашу невідому, бо писану раніше не нами, історію. Це тільки один з підсумків презентації у Волинському держуніверситеті, котра стала для Луцька подією високого інтелектуального класу.

Інші матеріали цієї шпальти:

  • ПТАШКУ ШКОДА... У Київській області прижилися африканські страуси
  • Луцьк питиме найчистішу воду
  • Непокірний «Феодор» Як податківці і прикордонники борги «вибивали»
  • ФУТБОЛ Про наслідки культу особи і боротьбу з ними

Коментарі читачів:

Ви не авторизовані!

На сайті публікуються коментарі тільки від зареєстрованих користувачів. Будь ласка, введіть свої реєстраційні дані.

Якщо Ви ще не є зареєстрованим користувачем, будь, ласка, зареєструйтеся тут.

Логін:

Пароль:

  Фоторепортаж
«Книжковий Арсенал»: формат, гідний Книги

Обговорюємо

Читацька п'ятірка

  • Націоналізм: чим він є — злом чи добром?
  • «День» і львівські ініціативи
  • Iз любов’ю до Галичини
  • Ми можемо нагодувати увесь світ
  • «Україна схиляє голову...»

Останні новини

17:01 Суспільство
Укрзалізниця ввела новий графік руху поїздів
16:48 Наука
У Парижі пройшла наукова конференція з нагоди 85-ліття вбивства Симона Петлюри
16:35 Право
ООН: Питання захисту дітей має стати частиною адмінреформи в Україні
16:21 Світ
Бундесвер залишиться в Афганістані і після 2014 року
Всі новини
 

Опитування

Які проблеми, пов’язані з правами та захистом дітей, на вашу думку, держава повинна вирішувати в першу чергу?
Голосувати
Результати
 

Архів "Дня"

Свіжий номер

 


[%bottom_html_2010 %]