This version of the page http://www.artkavun.kherson.ua/ua-golodomor.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-05-29. The original page over time could change.
Голодомор на Херсонщині. :: Херсонський портал АртКавун

Вход

Проект в Мережі с 20.02.2006
Гость | Войти | Регистрация
Туризм, відпочинок, розваги

On-line бронювання готелів - hotels.artkavun.kherson.ua

Новини регіонуБлог порталаПро насРеклама на сайтеГостьова книгаКарта сайту
ГоловнаПерсоналіїОрганізаціїТемиСпірна тема

Web АртКавун
Теми
Новини регіону

27.05.2011
Проект ЛИР. ГЕО-экслибрисы скоро заполонят город Херсон.
При поддержке: Украинско-Российского благотворительного фонда Херсонского ...

Детальніше...

27.05.2011
Концерт-перформенс известной американской музыкальной группы «Timofeev Ensemble»
28 мая в 16:00 в Херсонской областной библиотеке им.О.Гончара состоится ...

Детальніше...

27.05.2011
27 травня в Херсоні стартує унікальний проект – літературно-історичні реконструкції (ЛІР)
Наше місто з часів його заснування відвідали багато видатних особистостей, ...

Детальніше...

Всі новини

Голосування
Які зі згаданих херсонських інтернет-ресурсів залучили вашу увагу більше одного разу?














Результати голосувань
Случайное фото
У друзях

Друзів багато. Відтепер вони в окремому розділі

Партнери

Управління культури і туризму Херсонської обласної державної адміністрації

Найбільш повний каталог Інтернет-ресурсів Херсонщини





Start visitors - 21.03.2009



Увага!
Контент на порталі подається, як правило, на мові оригіналу и тому різні мовні версії порталу можуть бути не ідентичними.
Можливо, в російській версії більше інформації з даної теми.
 
Відповідальність за інформацію в авторських матеріалах несуть автори.
Думка редакції може не збігатися з думкою авторів матеріалу.
Відповідальність за зміст реклами несуть рекламодавці.

 

Оновлено: Webmaster
Теми > Голодомор на Херсонщині

Голодомор 1932 – 1933 років на Херсонщині

Українською катастрофою ХХ століття називає сучасна громадська думка голодомор 1932 – 1933 років в Україні. Терор голодом, запроваджений сталінським тоталітарним режимом в Україні, заподіяв смерть мільйонам хліборобів. Адже від голоду, масових репресій і депортацій Україна втратила більше ніж за роки Першої світової та громадянської воєн.
За підрахунками істориків, Україна в результаті голоду 1932-33 рр. втратила мільйони й мільйони людей. Іншими словами, це був український ГОЛОКОСТ (з грецької - винищення). Зокрема, на Херсонщині найжорстокіший голокост лютував у тих районах, де на початку 1930 року відсоток впровадження колективізації був найвищим. Так, у Високопільському, де в колгоспи об’єднали 93,7 відсотків населення, а в Садовському – 78,8 відсотка, вимирали цілі села.
Ще у лютому 1931 року нарком постачання УРСР розділив населення України на три категорії забезпечення. Оскільки в Херсоні на той час жили 72 тисячі людей, місто потрапило до розряду третьої категорії, а, отже, воно не підпадало під централізоване постачання. Централізовано одержували пайки лише робітники великих промислових центрів. Такі ж міста як Херсон, повинні були забезпечуватись продуктами за рахунок навколишніх сіл. Місто голодувало, а довкола нього лежали розорені, голодні, кріпосні села.
З осені 1932 до весни 1933 в’язниці були переповнені селянами. Першими до селянських бунтів вдавалися жінки, яким нічим було годувати голодних дітей. „що з нами хочуть зробити? Забирають останній хліб, і ми опинимося у становищі 1921 року і будемо помирати з голоду. Ми не допустимо того, щоб голодували як в 1921 році, а візьмемо палиці і підемо розбивати амбари зсипних пунктів у Верхніх Торгаях”. Ці слова жінок з Нижньосірогозького району з гіркотою та розпукою звучать з пожовклих від часу архівних документів...
За реєстрації смерті не дозволялося зазначати її істину причину – голод, у свідоцтво записувались вигадані хвороби. У радянській пресі того періоду немає жодного повідомлення про біду України, яка пожирала мільйони життів. Тим часом хліб вивозився за кордон. Зокрема, біля причалу Херсонського елеватора швартувалися іноземні пароплави, завантажуючись пшеницею. Золотаве зерно вдень і вночі вивозилось за межі республіки, а від голоду щодня вмирало 25 тисяч людей.
Важливо зазначити різницю між голодом 1921 року та штучно створеним голодом 1932-1933 років. У дореволюційні роки та перші роки радянської влади на допомогу голодуючим піднімалася вся прогресивна громадськість світу. Так, у 1921 році боротися з глодом допомагали міжнародні громадські організації – „Місія доктора Нансена”, „Американська адміністрація АРА”, Міжнародний Червоний Хрест. Зовсім інакше було в 1933 році: радянський уряд заявляв на увесь світ про те, що чутки про голод в Україні – це антибільшовицька пропаганда. В Україну не допускалися ні західні кореспонденти, ні продовольча допомога міжнародних благодійних товариств.
Так чинився злочин проти народу. Лише під кінець 1933 року голод поступово відійшов. Але його наслідки залишаються у пам’яті народу.

Підсумки

 Управління культури і туризму Херсонської обласної державної адміністрації

  • Новини
  • Виставки
  • Семінари
  • Фотогалерея

Контакти

Інші матеріали по темі >>



16. лингвист любитель, 05.02.2011 09:58

Дорога  Редакцiя. З великим жалем бачу що смердючи залишки "великого голодоморця" все ще отруюють повiтря на нашому порталi.  Вважаю що цi полiтичнi залишки треба зарити разом з полiтичним трупом. 

З повагою панове.

15. Олександр, 18.08.2010 14:23

28 листопада 2006 року Верховна Рада України прийняла Закон “Про Голодомор 1932-1933 років в Україні” в якому, вшановуючи пам’ять мільйонів співвітчизників, які стали жертвами Голодомору 1932-1933 років в Україні, визначає Голодомор 1932-1933 років в Україні відповідно до Конвенції від 9 грудня 1948 року про запобігання злочину геноциду та покарання за нього як геноцид Українського народу. Національний банк України вводить в обіг 23 листопада 2007 року пам’ятні монети “Голодомор - геноцид українського народу” номіналами 20 та 5 гривень, присвячені пам’яті жертв Голодомору 1932 - 1933 років.

14. Джем, 05.02.2010 09:14

Лора, у людей неглупых принято считать, что категоричность в суждениях - признак ограниченности... Про людей воспитанных умолчим вовсе.
Хотя, правда, законам риторики в нынешних гимназиях не учат.
Но все равно не стоит действовать по принципу "слышал звон..." Чтят память своих предков культурные люди независимо от наличия или отсутствия пострадавших родственников, ибо "не спрашивай, по ком звонит колокол..." Речь идет про двоемыслие, цинизм  и лживость политиков, которые сами-то считают население биомассой, но при этом всячески фарисействуют на экранах. Вот что печально.

13. Лора, 04.02.2010 18:19

Ознакомившись с даными коментариями, могу с уверенностью сказать, что написали их люди не старше 25 лет. Если б ваши родственники имели бы хоть малейшее отношение к жертвам Голодомора, вы б такую чушь не писали! Пока мы не начнём чтить память своих предков, ни о какой культуре не может быть и речи.

12. Джем, 02.02.2010 10:30

Юрий, если уж вы включаетесь в обсуждение такой сложной и неоднозначной темы, то, пожалуйста, не берите на себя роль прокурора-обвинителя - это очень простой и легкий подход. А,как говорят в народе, "иная простота хуже воровства" Тем более,когда вы (не исключено, что случайно) утратили основной тезис, вокруг которого и возникают споры. А именно, на этой ветке практически не обнаружил  таких, кто "находят различные аргументы против или высказывают свое неудовольство этим фактом или как этот факт освещают"
Факты трагедии как раз и не вызывают сомнений. Вызывают сомнения другое - настойчивые попытки использовать эти жуткие факты как "повод обвинять кого-либо в ЦЕЛЕНАПРАВЛЕННОМ уничтожении именно украинцев" То есть называть голодомор геноцидом - уничтожением по этническому признаку.
Показательно, что когда Ющенко попробовал в Израиле сравнить голодомор с холокостом, его тут же одернули и он больше об этом не заикался. Более того,отказался даже ознакомиться с документами, свидетельствующими о непосредственном участии любимых им украинских националистов в истреблении евреев рука об руку с нацистами. Помалкивает он и про поголовное уничтожение десятков тысяч поляков во время "Волынской резни" 1943 года, которое польский Сейм признал геноцидом.http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%BE%D0%BB%D1%8B%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D1%8F
Вы помните кто громче всех кричит "Держи вора"?...

А в чем нельзя с вами не согласиться, то это в том,что ни торжественные речи, ни гиперпамятники за бюджетные средства не говорят об уважении правителей ни к погибшим, ни к еще живущим. Другой вопрос, какого уважения заслуживают ныне живущие, которые выбирают таких правителей?

11. Юрий, 28.01.2010 22:58

У меня вызывает недоумение и искреннее удивление людям у которых зверски, цинично замучили, умерщтвили самым варварским способом, медленно и целеноправленно соплеменников, наврное и родных и близких, которые находят различные аргументы против или высказывают свое неудовольство этим фактом или как этот факт освещают, а как еще можно говорить об этой трагедии. Пока будете остоваться этаким святым в своей наивности советским народом, который переживал за патриотов Чили, а топтался по незахороненым и не отпетым костям своего народа -будем глотать от наших и чужих правителей всякую дрянь и поскудство, которое они вытворяют с нами , ибо не уважая себя , своих предков и , соответственно, не имея чувста собственного достоинства, будем привычным для них быдлом, мясом. И успокойтесь за русский народ, если он не хочет чтить своих невинно убиеных, а хочет чтить лишь героев - победителей это его проблема.

10. Алекс, 15.01.2010 11:32

ДАЙТЕ ... (Удалено админом по признакам диффамации) НА ЭТОЙ СТРАНИЦЕ.    ВЕЕЕЕЕЕЕЕ....... !!!!!!!

Предупреждение автору коммента - выражайте, пожалуйста, свое мнение, подбирая выражение.

9. Покладов Сергей Игоревич, 14.09.2009 12:13

Мне, уроженцу Херсона, приятно, что мои земляки и без моего участия дают достойный отпор крайним националистам по такому вот провокационному вопросу, каким является так называемый "Голодомор" (западный термин). Понимаю организаторов сайта, действующих по указке некоторых политических деятелей из Киева.Для чего организуется все это? В первую очередь для того, чтобы посеять рознь между братскими украинским и русским народами. Национализм на Херсонщине не пройдет - в этом основа процветания и всего украиснкого государства. Голод был, преступления режима были. Но это не повод обвинять кого-либо в ЦЕЛЕНАПРАВЛЕННОМ уничтожении именно украинцев. Смерть в указанных деревнях выбирала по национальному признаку?Стыд и позор авторам публикации и авторам политической возни вокруг трагической страницы нашего народа!

8. Ющер-Чума!, 22.05.2009 14:57

А сейчас не голодомор происходит на Украине?!

7. Шеф-повар, 21.05.2009 13:22

...а я то думал окуда такой запах....

6. Редакция, 21.05.2009 09:57

Данный раздел создан и модерируется официальными властями в соответствии с указаниями нынешнего президента Украины. Следовательно, все обращения, замечания и пожелания желающие, в соответствии с демократическим плюрализмом мнений,  тоже могут оформлять официально и обращаться в соответствующие инстанции.

5. Шеф-повар, 21.05.2009 02:51

Дорогая редакция.

Статья опубликованая в этой теме имеет явно провакационный   смысл и иллюстрацию к нему. Читатель не знакомый с реальной исторической ситуацией вынесет искаженное и прсто ЛОЖНОЕ мнение о роли "мосвы" в голодоморе на Украине. Эта  статья притендует на  "освещение" сложных исторических событий- при этом  автор "скромно умолчал" об авторстве??!!

Иными словами -эта статья не отвечает элементарным требованиям к публикации. 

Считаю что наличие этого тухлого подкидыша   сильно портит выоздух на АРТКАВУНЕ .

Прошу  Редакцию принять меры к исправлению этой непрятной ситуации. 

С уважением.

   

4. Йущерко, 20.04.2009 00:35

СС Галичина все тобi виплатить, а за рештою звернись до ляхiв.    

3. ПЕРЕХОЖИЙ, 19.04.2009 19:35

Німці сплачували "остарбайтерам" і вязням нацистських концтаборів компенсацію! Цікаво, коли росіяни, на чиїх багнетах був принесений комунізм в Україну, заплатать? Хоч би вибачились! Чи не вони будували концтабори?

2. батя, 06.04.2009 09:31

 что вы пишите всякую херню,вы что жили тогда?а сдуру можно и--------сломать.

1. 0.5правди = БРЕХНЯ, 10.03.2009 02:35

Автар тексту   навiть  не залишив свого  iм'я, мабудь тому що дуже чемна людина...:)))   Сумно коли o  такi байстрюки  роблять чужу Американьську полiтику на горi людей....ГАНЬБА !!!    Голод був  у СРСР не лише на  Херсонщинi, але "чемний автар" цого не знав......     вчи iсторю  БАЙСТРЮК !!

Останні оновлення та комментарі на порталі


Шановні читачі!
Просимо вас утриматися від нецензурних висловів, образ учасників дискусії,
безглуздого флуду і відвертої реклами інших інтернет-ресурсів.
Редакція залишає у себе право видаляти подібні повідомлення.
Якщо проглянутий матеріал не залишив Вас байдужими, і вам є, що сказати, поділіться своєю точкою зору, залиште коментар.
Ваше ім'я
E-mail (не буде опублікований)
Сайт
* Текст повідомлення
Введіть число, яке Ви бачите праворуч
Якщо Ви не бачите зображення з числом - змініть настроювання браузера так, щоб відображались картинки та перезагрузіть сторінку.


Останнє оновлення сторінки: 2008-11-26 15:09:01
ГоловнаПерсоналіїОрганізаціїТемиСпірна тема