Головна сторінка
Новини Академії
Історія Академії
Ректорат
Факультети
Кафедри
Навчальний процес
Підрозділи
Журнали
Бібліотека
Студентське життя
Абітурієнтам
Конференції
Трибуна лікаря
Форум
 

  

 
 
 

Кафедра іноземних мов з латинською мовою та медичною термінологією

36024, Україна, Полтава, вул.Шевченка, 23

 

Матеріали
для завантаження

   
Academic discipline: Latin language. Methodical Instructions for independent work of students during the training for the practical studies
   
Навчальна дисципліна: Іноземна (англійська) мова. Збірник методичних рекомендації для викладачів
   
 
 

 

Завідувач кафедри іноземних мов, латинської мови та медичної термінології,
С
ологор Ірина Миколаївна,
к. філол.н., доцент

Історія кафедри іноземних мов УМСА веде свій відлік з 1931 р. - зі створення у Харкові стоматологічного інституту. З цього часу починається педагогічна, наукова та виховна діяльність кафедри у сфері підготовки медичних кадрів. До 1967 р. (харківський період) кафедру очолювали Е.О. Маєвська, О.О. Білецька. З 1967 р. (початок полтавського періоду) по 1978 р. кафедрою завідувала кандидат педагогічних наук, доцент Є.Є. Юдіна. Велика увага була відведена методичній роботі, яку спрямовували на вдосконалення навчального процесу. Активно працювали у цьому напрямку доцент В.О. Вюльфінг, старші викладачі Е.П. Шахов, Г.О. Краковецька, Б.М. Шевченко, Р.В. Шиленко, Н.О. Данилюк, Є.В. Тутолміна та ін. Були складені необхідні навчальні матеріали з усного мовлення, з латинської мови; видані методичні вказівки, складений матеріал з програмування, придбаний лінгафонний кабінет.

У 1976 р. був виданий наказ Міністерства вищої та середньої спеціальної освіти УРСР про призначення кафедри іноземних мов Полтавського медичного стоматологічного інституту опорною серед кафедр іноземних мов вищих навчальних закладів м. Полтави. Колектив кафедри організовував методичні семінари та засідання, в яких брали участь викладачі вищих та середніх навчальних закладів, шкіл Полтави та Полтавської області.

Завідувачка кафедри доцент Є.Є.Юдіна була затверджена членом навчально-методичної ради при Міністерстві охорони здоров’я УРСР, завданням якої було поліпшення навчально-методичної роботи у вищих навчальних закладах України. У 1977 р. представники Центральної методичної комісії відзначили значні досягнення та багатий досвід кафедри. Згідно з рішенням Міністерства охорони здоров’я на базі кафедри була проведена конференція викладачів іноземних мов вищих навчальних закладах України.

З 1978 р. по 1995 р. кафедру очолював кандидат філологічних наук доцент В.С. Алексеюк, який, окрім цього, виконував різні громадські доручення: був деканом факультету громадських професій, проректором інституту з виховної роботи, лектором республіканської категорії товариства «Знання». Успіхи кафедри були відзначені як у республіці, так і в колишньому Радянському Союзі; доцент В.С. Алексеюк став відмінником вищої школи СРСР. У той час на кафедрі працювали доцент Є.Є. Юдіна, викладачі Р.В. Шиленко, Е.П. Шахов, Л.М. Бабаш, В.В. Мухіна, Г.О. Краковецька та ін.

Із 1995 р. по 2005 р. кафедру іноземних мов очолювала В.К. Зернова. У 1992 р. вона захистила докторську дисертацію в МДУ ім. Ломоносова і в 1995 р. одержала звання професора. Під керівництвом проф. В.К. Зернової викладачі І.М. Сологор, В.Г. Костенко, І.В. Знаменська захистили дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата філол. наук.

З 2005 р. колектив кафедри очолює к.філол. н., доц. Сологор І.М.

Викладачі кафедри є активними учасниками міжнародних та українських наукових, науково-методичних конференцій, беруть участь у міжвузівських семінарах молодих учених. На базі кафедри під керівництвом проф. В.К. Зернової у 1994, 1998 та у 2000-2005 рр. були проведені міжнародні науково-практичні конференції «Лінгвістичні та методичні проблеми навчання мові як іноземній». На конференціях обговорювалося коло мовознавчих та методичних проблем, згрупувати і узагальнити які можна таким чином: лінгвістичні проблеми викладання мови як іноземної; проблеми словотвору та термінології; нові методичні та ефективні прийоми викладання іноземних мов; практичні питання викладання іноземних мов. Серед учасників конференції були зарубіжні фахівці із США, Росії, Грузії, Естонії, провідні вітчизняні вчені, молоді науковці.

Велика увага на кафедрі приділяється навчально-методичній роботі, яка будується згідно з Програмою навчання іноземним мовам у медичних вузах України та згідно з новими технологіями навчання іноземним мовам. Практичні заняття проводяться в добре обладнаних тематичних аудиторіях англійської, німецької та французької мов. Самостійна робота в аудиторні та поза аудиторні години організовується за допомогою ТЗН (відео- та аудіотехніки).

Вивчення іноземних мов продовжується у групах інтернів, магістрів, аспірантів і пошукувачів, яких готують до складання кандидатських іспитів з іноземної мови. Щорічно кафедра готує до складання кандидатських іспитів понад 20 аспірантів та пошукувачів.

Навчання іноземним мовам проводиться на базі підручників і навчально-методичних посібників, словників, написаних викладачами кафедри. У 1986 р. вийшов з друку «Підручник англійської мови для медичних вузів» Є.Є. Юдіної та Л.В. Потяженко, у 1994 р друге видання українською мовою; У 1994-1995 рр. був опублікований «Навчальний словотворчий німецько-російській словник» у 4 томах В.К. Зернова; у 1998 р. Р.В. Шиленко, В.В. Мухіна, Т.П. Скрипнікова «Англійська мова (практичний курс для стоматологічного факультету)»; у 1999підручник «Латинська мова. Рецептура. Клінічна термінологія.» Бобирьов В.М., Краковецька Г.О. , Бєляєва О.М.. Колектив кафедри бере активну участь у громадській роботі.

Багато особистого часу колектив кафедри приділяє перекладу ректорської кореспонденції і листування співробітників УМСА. Співробітники кафедри допомагають перекладати лекції іноземних лекторів з Німеччини та США.

Щорічно кафедра проводить олімпіади на краще знання іноземної мови та латинської мови. Систематично викладачі кафедри беруть участь в організації та проведенні студентських наукових конференцій за різноманітною тематикою: «Милосердя - основна риса лікаря», «В чому полягає щастя людини?», «Медична освіта в Англії та США», «Особливості системи освіти в Німеччині», «На сім’ї базується мистецтво, наука прогрес людства і держави» та ін. Перед кафедрою стоїть загальне завдання - підвищення кваліфікації та подальше вдосконалення педагогічної майстерності викладачів іноземної мови, запровадження нових методів викладання, організація систематичної роботи фонолабораторії для аудіювання навчальних текстів, перегляду навчальних країнознавчих відеофільмів та відеофільмів з медичної та стоматологічної тематики. З 2003 на базі кафедри проводиться ІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади з латинської мови, де студенти, що представляли ВДНЗУ “УМСА” зайняли І місце 2002/3, ІІ місце у 2004/5 н.р. та у ІІІ місце 2005/6 н.р. І місце 2006/7.

Нині на кафедрі працюють доценти: кандидати філологічних наук Сологор І.М., Шиленко Р.В., Костенко В.Г., Знаменська І.В.,;  старші викладачі: Бєляєва О.М., Пісоцька О.О., Романко І.Г, викладачі Демченко Н.М., Ніколаєва Н.М., Протовень О.П., Грищенко Л.І.

На кафедрі є такі секції: секція англійської мови, секція німецької мови, секція французької мови та секція латинської мови. Секцію англійської мови - найчисельнішу на кафедрі - нині очолює Романко І.Г. Цю секцію представляють такі викладачі: Шиленко Р.В., Знаменська І.В., Костенко В.Г., Пісоцька О.О., Демченко Н.М., Золотарьова Р.Л.. За період існування кафедри у секції працювали: Є.Є. Юдіна, Е.П. Шахов, В.В. Мухіна, Т.Г. Баранова, Золотоус М.М. У секції німецької мови в різний час працювали: Е.О. Маєвська, В.О. Вюльфінг, Л.В. Бабаш, І.М.Сологор, В.К. Зернова. Нині секція представлена викладачем О.П. Протовень.Секцію французької мови у різний час представляли: Н.О. Данилюк.

Секція латинської мови та основ медичної термінології

Курс латинської мови з часу відкриття кафедри іноземних мов (1931 р.) входив до її складу. Очолювала кафедру викладач німецької мови Е.О. Маєвська, у штаті було 4 викладачі. Латинську мову викладав І.М. Ковтунов.

Полтавський період секції латинської мови та основ медичної термінології починається з вересня 1967 р. 18 групам студентів-стоматологів курс читали викладач (з 1968 р. - старший викладач) Г.О. Краковецька та Л.С. Левчук. Уся методична робота, документація почалася з нуля. Силами студентів були виготовлені таблиці з граматики та рецептури, які періодично поновлювалися та вдосконалювалися. Одночасно з цим розроблявся і поступово втілювався у практику викладання розділ «Клінічна термінологія», не передбачений у той час програмою Міністерства охорони здоров’я. Прогалини у знанні клінічної термінології відчувалися на кожному кроці при вивченні фахових дисциплін.

Думка про введення клінічної термінології у програму латинської мови була висловлена на Всесоюзній конференції викладачів латинської мови у 1978 р., яка відбулася у Полтаві на базі ПМСІ. (Згодом програма поповнилася розділом «Клінічна термінологія» і була прийнята для обов’язкового вивчення студентами).

З часом штат секції латинської мови збільшився до трьох одиниць. У різний час тут працювали І.Р. Романюк, Д.Г. Шега, В.Є. Макаренко та інші висококваліфіковані викладачі, досвідчені вихователі студентської молоді. На базі секції латинської мови підвищували свою кваліфікацію викладачі Полтавського та Лохвицького медичних училищ.

Значна увага приділяється тут деонтологічному вихованню студентів. У зв’язку з відсутністю навчального матеріалу цієї тематики були створені навчальні посібники “Noli nocere” (випуск І та ІІ доповнений випуск), автори - академік М.С. Скрипніков, доцент Г.О. Краковецька та ін. У ньому розроблені також питання культури мови медичного працівника, підібрана латинська фразеологія, в якій закріплені основні деонтологічні та лікувальні принципи від часів Гіпократа.

Великого значення надається професійному спрямуванню навчального процесу, його оптимізації, інтенсифікації та індивідуалізації, що відображено у методичній документації, навчально-методичних розробках, у створеному тут підручнику.
У 1994 р. секція латинської мови переїхала на нову базу у гуртожитку № 3: 5 навчальних кімнат, викладацьку та лаборантську кімнати та кабінет завідувача секції. Всі вони оформлені відповідними тематичними унаочненнями: викладачі і студенти створили загалом 136 стендів, таблиць, портретів видатних представників античної науки.

З 1967 по 1998 р. секцію латинської мови очолювала кандидат філологічних наук, доцент Г.О. Краковецька. За сумлінну працю в Українській медичній стоматологічній академії в 1967 р. нагороджена знаком «Відмінник охорони здоров’я», а також медаллю «Захиснику вітчизни». Рішенням Вченої ради у 2000 р. Г.О. Краковецьку було обрано почесним професором УМСА.

З 1998 р. по 2004р. секцію латинської мови очолювала доктор філологічних наук, професор М.І. Майстренко. Вона автор 2 монографій, 1 навчального посібника, більше 30 наукових статей, одна з них опублікована в американському журналі «Наше життя» (Нью-Йорк), у цьому ж часопису вміщена рецензія на її монографію «Шевченко і античність» німецької ученої з Мюнхена А.Г. Горбач.

З 2004 по 2005 секцію очолювала старший викладач Сологор І.М. З 2005 року секцію очолила старший викладач Бєляєва О.М. На секції латинської мови працює науковий гурток, в якому студенти проводять дослідження у галузі медичної термінології та античної літератури. Кращі доповіді представлені на наукових студентських конференціях.

Краковецька Галина Олексіївна(17.06.1927 - 03.06.2002)

Після визволення України від німецько-фашистських загарбників вступила до фармацевтичної школи (нині фармацевтичне училище) м. Житомира. З 1948 по 1953 навчалася на факультеті романської філології Львівського державного університету ім. І. Франка. З 1953 по 1962 рік працювала в медичному училищі, а згодом і Дніпропетровському медичному інституті. Проте, основні віхи педагогічної та наукової біографії Краковецької Г.О. пов’язані з Українською медичною стоматологічною академією, де з 1967 по 2002 роки вона працювала викладачем, старшим викладачем, доцентом. З 1983 по 1998 рік Галина Олексіївна завідувала курсом латинської мови з основами медичної термінології.

У 1976 році Краковецька Г.О. під керівництвом проф. Русанівського В. захистила кандидатську дисертацію за темою: “Шляхи формування медичних термінів”. Упродовж багатьох років вона була членом всесоюзної координаційної ради з латинської мови та медичної термінології, неодноразово брала участь в роботі міжнародних, всесоюзних та республіканських конференцій. Галина Олексіївна була автором понад 80 наукових праць. Коло її наукових інтересів охоплювало значну кількість мовознавчих проблем. У різні періоди своєї діяльності вона досліджувала етимологію та семантику термінів. Велику увагу вона приділяла культурі мовлення медичних працівників та проблемам виховання та здорового способу життя. Специфічною рисою науково-методичної спадщини Г.О.Краковецької був тісний зв’язок термінологічної латини з просвітницькими, культурологічними, деонтологічними аспектами викладання латинської мови у вищі медичній школі.

Науковий та творчий злет Галини Олексіївни припадає на останнє десятиліття її життя. Саме в цей період побачили світ такі її праці як «Латинская терминология по топографической анатомии и оперативной хирургии» (1989, 2 изд. - 1992; “Noli nocere”, (1995), підручник «Латинский язык. Рецептура. Клиническая терминология» (співавтори - проф. Бобирьов В.М. та ст. викл. Бєляєва О.М., 1999). Видання практикуму з топографічної анатомії та оперативної хірургії викликало схвалення та зацікавленість у викладачів різних медичних спеціальностей, що засвідчило безперечну практичну вагомість питань, висвітлених автором. “Noli nocere” - це праця, у якій сконцентровані та творчо опрацьовані основні принципи гуманізації та гуманітаризації медичної освіти, представлені профілактичні та деонтологічні принципи античної медицини.
Галина Олексіївна Краковецька була не лише видатним ученим, чия працелюбність, наполегливість та потяг до знань не могло не вражати усіх, кому пощастило спілкуватися з нею, але й прекрасних педагогом, що повністю присвятив себе молодому поколінню.

Сологор Ірина Миколаївна. Завідувач кафедри іноземних мов, латинської мови та медичної термінології ВДНЗУ “Українська медична стоматологічна академія”, к. філол.н., доцент. У 1989 році закінчила з відзнакою факультет романо-германської філології Київського державного університету ім. Т.Г.Шевченка. З 1989 року почала працювати на кафедрі іноземних мов, латинської мови та медичної термінології Полтавського державного медичного стоматологічного інституту. З 2001 по 2003 рік навчалася в аспірантурі кафедри іноземних мов Української медичної стоматологічної академії. У 2004 році захистила кандидатську дисертацію за темою “Словотворчі функції твірних основ суфіксальних дієслів у сучасній німецькій медичній термінології ” за фахом 10.02.04. - германські мови, науковий керівник - д. філол. н., проф. Зернова В.К. Сологор І.М. є автором 34 друкованих робіт. У 2007 р. отримала учене звання доцента. Основний напрям наукових досліджень - процеси термінотворення в німецькій медичній термінології, лінгвістичні, дидактичні та методичні аспекти вивчення і навчання латинської мови та медичної термінології.


Шиленко Роман Васильович. К.філол.н., доц., доц. кафедри іноземних мов, латинської мови та медичної термінології ВДНЗУ “Українська медична стоматологічна академія”. У 1980 році закінчив факультет романо-германської філології Калінінського державного університету. З 1981 року почав працювати на кафедрі іноземних мов, латинської мови та медичної термінології Полтавського державного медичного стоматологічного інституту. У 1987 захистив кандидатську дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук за темою: «Семантика и прагматика высказываний, регулирующих межличностные отношения» за спеціальністю 10.02.19 - загальне мовознавство, соціолінгвістика, психолінгвістика, науковий керівник - д. філол. н., проф. Сусов І.. У 1991 отримав вчене звання доцента. Має 23 друковані праці, є одним з авторів підручника “Англійська мова (практичний курс для студентів стоматологічного факультету). - Полтава, 1998 (співавтори - Мухіна В.В., Скрипнікова Т.П.).





 

Костенко Вікторія Геннадіївна. К. філол. н., доц., доц. кафедри іноземних мов, латинської мови та медичної термінології ВДНЗУ “Українська медична стоматологічна академія”. У 1996 році закінчила філологічний факультет Полтавського державного педагогічного інституту ім. В.Г. Короленка. З 1999 року по закінченні навчання в аспірантурі працює на кафедрі іноземних мов, латинської мови та медичної термінології ВДНЗУ “Українська медична стоматологічна академія”. У 2000 році захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук за темою: “Словотворчі потенції твірних іменних кореневих основ германського походження” за спеціальністю 10.02.04. – германські мови, науковий керівник – д. філол. н., проф. Зернова В.К. У 2007 році отримала вчене звання доцента. Костенко В.Г. є автором 50 наукових праць, присвячених питанням словотвору та термінотворення, дослідженню когнітивних та комунікативно-прагматичних характеристик англомовного наукового медичного дискурсу, методиці викладання іноземної мови.






 

Знаменська Іванна Владиславівна. К. філол. н., доц. кафедри іноземних мов, латинської мови та медичної термінології ВДНЗУ “Українська медична стоматологічна академія”. У 1994 році закінчила факультет романо-германської філології Одеського державного університету імені І.Мечникова. З 1994 року працює на кафедрі іноземних мов, латинської мови та медичної термінології ВДНЗУ “Українська медична стоматологічна академія”. У 2006 році захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук за темою: “Кореневі дієслова та їхні похідні в англомовній медичній термінолексиці: структурно-семантичний аналіз” за спеціальністю 10.02.04. – германські мови, науковий керівник – д. філол. н., проф. Зернова В.К. Є автором 22 друкованих праць, присвячених проблемам словотвору та термінотворення, методики викладання іноземної мови (з них 2 навчальних посібника та 1 розмовник).







Бєляєва Олена Миколаївна. Старший викладач кафедри іноземних мов, латинської мови та медичної термінології ВДНЗУ “Українська медична стоматологічна академія”. У 1991 році закінчила факультет романо-германської філології Ужгородський державного університету. З 1991 почала працювати на посаді викладача латинської мови та медичної термінології кафедри іноземних мов Полтавського державного медичного стоматологічного інституту. Є автором 43 друкованих праць, співавтором підручника “Латинська мова. Рецептура. Клінічна термінологія” (Київ, 1999), затвердженого Міністерством охорони здоров’я України як підручник для студентів вищих медичних закладів освіти ІІІ-IV рівнів акредитації. Бєляєва О.М. працює над дисертаційним дослідженням при лабораторії навчання української мови НАПН. Основний напрям наукових досліджень - лінгвістичні, дидактичні та методичні аспекти вивчення і навчання латинської мови та медичної термінології. У коло наукових інтересів Бєляєвої О.М. входять також деякі аспекти порівняльного літературознавства: рецепція античної культурної спадщини у французькій драматургії 20-х - початку 50-х років. Здійснювала методичне забезпечення (автор та укладач тестових завдань) усіх олімпіад з навчальної дисципліни “латинська мова”, яка вперше проводилися на базі кафедри іноземних мов з латинською мовою та медичною термінологією.



Пісоцька Олена Олександрівна. Старший викладач кафедри іноземних мов, латинської мови та медичної термінології ВДНЗУ “Українська медична стоматологічна академія”. У 1999 році закінчила Белгородський державний університет, факультет романо-германської філології. З 2001 року працює на кафедрі іноземних мов, латинської мови та медичної термінології ВДНЗУ «УМСА». ». У 2004 році вступила до аспірантури ПДПУ ім. В.Г. Короленка та розпочала роботу над кандидатською дисертацією за темою: «Заохочення та покарання дітей у педагогічній спадщині М.І. Пирогова». Є автором 13 друкованих праць, присвячених проблем педагогіки та методиці викладання англійської мови.









Романко Ірина Григорівна. Старший викладач кафедри іноземних мов, латинської мови та медичної термінології ВДНЗУ “Українська медична стоматологічна академія”. У 2000 році закінчила філологічний факультет Полтавського державного педагогічного університету ім. В.Г. Короленка. З 2002 року працює на кафедрі іноземних мов, латинської мови та медичної термінології ВДНЗУ «УМСА». У 2004 році вступила до аспірантури ПДПУ ім. В.Г. Короленка та розпочала роботу над кандидатською дисертацією за темою “Теоретичні засади діалогічної взаємодії між учителем та учнем в загальноосвітніх навчальних закладах Великої Британії” за спеціальністю 13.00.01 - Історія та теорія педагогіки. Є автором 11 друкованих праць, присвячених проблем педагогіки та методиці викладання англійської мови.







Грищенко Людмила Іванівна. Викладач кафедри іноземних мов, латинської мови та медичної термінології ВДНЗУ “Українська медична стоматологічна академія”. У 1976 році закінчила факультет іноземних мов Харківського державного університету. На посаді викладача латинської мови та медичної термінології працює з 1993 р. Має 9 друкованих праць, присвячених проблемам словотвору в англійській медичній термінології.











Демченко Наталія Михайлівна. Викладач кафедри іноземних мов, латинської мови та медичної термінології ВДНЗУ “Українська медична стоматологічна академія”. У 2001 році закінчила з відзнакою філологічний факультет Полтавського державного педагогічного університету ім. В.Г. Короленка. З 2001 року працює викладачем кафедри іноземних мов, латинської мови та медичної термінології ВДНЗУ “Українська медична стоматологічна академія”. Має 5 друкованих праць, присвячених проблемам методики викладання іноземної мови.









Протовень Оксана Павлівна. Викладач кафедри іноземних мов, латинської мови та медичної термінології ВДНЗУ “Українська медична стоматологічна академія”.  У 2004 закінчила філологічний факультет Полтавського державного педагогічного університету ім. В.Г. Короленка. З 2006 працює викладачем німецької мови на кафедрі іноземних мов з латинською мовою та медичною термінологією ВДНЗУ «УМСА». Коло дослідницьких інтересів: пошук нових оптимальних шляхів у методиці викладання іноземної мови.









Глушко Катерина Олександрівна. Викладач кафедри іноземних мов, латинської мови та медичної термінології ВДНЗУ “Українська медична стоматологічна академія”. У 2005 році закінчила філологічний факультет Полтавського державного педагогічного університету ім. В.Г. Короленка. У 2006 році закінчила магістратуру філологічний факультет Полтавського державного педагогічного університету ім. В.Г. Короленка. З 2005 року працює викладачем кафедри іноземних мов, латинської мови та медичної термінології ВДНЗУ “Українська медична стоматологічна академія”. Має 2 друкованих праці.

(C) 2008 Інформаційно-аналітичний центр ВДНЗУ УМСА

Головна || Новини || Історія || Ректорат || Факультети || Кафедри || Навчальний процес || Підрозділи || Журнали || Бібліотека || Студенти || Абітурієнтам || Конференції || Трибуна лікаря || Форум