This version of the page http://www.day.kiev.ua/108/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-05-23. The original page over time could change.
Бібліотека /ДЕНЬ/
Вхід | Реєстрація
Головне за день:       
До 70-річчя Миколайчука на Буковині започаткують новий турмаршрут
Пн. 23 травня 2011
Щоденна всеукраїнська газета
E-mail підписка | RSS
Афоризм «Дня»
Найбільшу владу має той, хто має владу над собою.
Сенека Старший, давньоримський ритор
Головна | Поточний номер
1-а ШПАЛЬТА
ДЕНЬ УКРАЇНИ
ДЕНЬ ПЛАНЕТИ
ПОДРОБИЦI
ЕКОНОМIКА
СУСПIЛЬСТВО
СВIТОВI ДИСКУСIЇ
ТАЙМ-АУТ
| Сторінка головного редактора | Фотоконкурс
ХІІI Міжнародний фотоконкурс «День 2011»
Умови фотоконкурсу «День-2011»
Анкета учасника
| Фотосезони «Дня»
«Моя мама»
«ВусоЛапоХвіст»
«Українське Різдво»
«Мелодії осені»
«Фото – Літо-Літо-Літо!»
Весна on-line
«Фото із Зимою на згадку»
| «Фотосесія читачів «Дня» | Тop-net | Потрібна допомога
Пошук 
розширений пошук
Оберіть мову: Русский :: Українською :: English
№87, вівторок, 24 травня 2011
Tweet
Текст повідомлення редактору:
Вкажіть Ваше ім'я:
Вкажіть Ваш email:
Вкажіть символи на зображенні:
Закрити X

Бібліотека газети «День»

«Бібліотека газети «День» - додаток до українського паспорта». Головний редактор газети «День» Лариса Івшина

«Проект «Бібліотека газети «День» окрім об’єктивного висвітлення історії, відкриття її маловідомих сторінок, очевидно, має на меті ще й розкомплексувати наше суспільство, представивши українську минувшину як частину всієї історії старої Європи», –– так вважає відомий кобзар та інтелектуал Тарас Компаниченко.

Чи не з початку свого заснування «День» приділяє значну увагу історії. Так у газеті з’явилися історико–культурологічні сторінки «Україна Incognita» й «Історія та Я». Як потім багато хто з відомих вітчизняних істориків, філософів та громадських діячів зізнався, звідти вирізалися публікації і складалися у саморобні книжки–зшитки. Чим не самвидав?.. Фактично, так було аж поки у 2002–му не вийшла «Україна Incognita» –– перше видання із серії «Бібліотека газети «День», ідея заснування якої належить головному редакторові Ларисі Івшиній. У книжку увійшли, вочевидь, найрезонансніші матеріали, опубліковані на наших шпальтах. Як показав час, вона, до певної міри, стала культовою і «пережила» п’ять перевидань. Над нею працювали прогресивні автори газети – історики та культурологи. Фактично, вони на чолі з головних редактором творили інтелектуальну серцевину кількох наступних проектів. Зокрема, полемічних «Дві Русі», післямову до яких написав академік Іван Дзюба. Від стосунків в історичному розрізі українців з росіянами –– до наших відносин з поляками у «Війнах і мирі». «Благословив» цей проект Верховний Архієписком Києво–Галицький Любомир Гузар, УГКЦ. Очевидно, логічно, що у 2005 році, через рік після смерті Джеймса Мейса, відомого дослідника українського Голодомору, який першим перед світом означив цю трагедію як геноцид, з’явилася збірка його праць «День і вічність Джеймса Мейса». Цьогоріч вона вийшла оновленою та доповненою –– «Джеймс Мейс: «Ваші мертві вибрали мене...». На сьогодні «Бібліотека газети «День» нараховує вісім найменувань книжок (деякі виходили двома мовами одночасно, наприклад, українською та англійською) та три альбоми – один – карикатур Анатолія Казанського та два – фото. А це, окрім вже згаданих, «Апокрифи Клари Гудзик», «Мої університети» Лариси Івшиної, «Почему ОН НАС уничтожал?/Cталин и украинский Голодомор» Станіслава Кульчицького (анотації на кожну див. нижче).

У різні роки наші книжки здобували призи та посідали почесні місця у престижних рейтингах та конкурсах. Наприклад, «Україна Incognita» та «Дві Русі» отримали віднзаку від літературного конкурсу «Коронація слова», а «Війни і мир» посіли перше місце у номінації «Минувшина» у рейтингу «Книжка року», «Апокрифи Клари Гудзик» ж відзначені за художнє оформлення та виразну обкладинку...

А нещодавно Міністерство освіти і науки України за поданням Академії педагогічних наук прийняло рішення про надання грифу «Для використання в якості допоміжної літератури» в навчальному процесі середньої школи книгам «Бібліотеки газети «День». Цей випадок безпрецедентний, оскільки наші книги створювалися на основі публікацій в газеті і не призначалися для певної групи фахівців. Сьогодні ж вони рекомендовані як учбові посібники.

Усі книги проекту «Бібліотека газети «День» видані під загальною редакцією Лариси Івшиної.


«Екстракт +200»

«Екстракт +200» з’явився як необхідність продовження вдумливої розмови газети «День» зі своїм читачем про те, з яких історичних обставин вийшло українське суспільство і до яких наслідків призводить хронічне «прогулювання» уроків історії. Цю розмову «День» започаткував ще 2002 року, перенісши найцінніші статті з розділу газети «Історія і Я» на сторінки книги «Україна Incognita», яка дала початок масштабному проекту – Бібліотеці газети «День». Автори ідеї поставили перед собою задачу – підтримати живе і розумне в суспільстві. Зосередившись спочатку на вузлових питаннях давньої історії України, на відносинах українців з найближчими сусідами, згодом редакція зрозуміла, що назріла потреба осмислення новітньої історії – що відбулося з Україною та світом за останні десятиліття? Так з’явився збірник знакових статей «Дня» «Екстракт 150». І його логічне продовження – «Екстракт +200».
Замовити книгу: (044)414-64-00;
еmail: amir

«Екстракт 150»

Книга «Екстракт 150» — знакові статті, які показують унікальний шлях, що разом зі своїми читачами пройшла газета «День». Це — лабораторія творчих підходів практичної журналістики і громадської діяльності. Це — досвід створення і «вирощування» громадянського суспільства у період повернення до європейського дому із пострадянського стану. Це — впровадження стандартів якісної преси...
150 текстів, вміщені у цій книзі, по суті, знищують алібі тих, хто стверджує, що він нічого не чув, не знав і не бачив. «Короткий курс» газети «День» — для тих, хто досі робив вигляд, що справа — лише у забаганках історії (а не в персональній зрілості громадян), можливість подивитися на попереднє десятиріччя іншими очима. Для тих, хто каже, що інакшої долі Україна мати не могла. А ми наполягали і наполягаємо, що могла. І цей «екстракт» — наш неспростовний аргумент.
Замовити книгу: (044)414-64-00;
еmail: amir

«Ваші мертві вибрали мене...»

Джеймс Мейс: «Ваші мертві вибрали мене...» – це перше в Україні видання ключових праць відомого американського історика. Представлено практично увесь творчий доробок у газеті «День» і деякі статті з інших українських видань, які вже стали невід’ємним компонентом вітчизняної журналістики, політичної культури. Це – аналітичний щоденник злетів і падінь, поразок і перемог молодої української держави. Наукова рецепція Голодомору Джеймса Мейса носить яскраво виражені ознаки пошуку суто політичних причин цього страхітливого явища. Лейтмотив книжки – конкретні питання політики, економіки, культури, своєрідна соціальна діагностика паталогій суспільства і держави, пошук оптимальних рішень універсального непроминального значення. Становлення громадянського суспільства, свобода слова, свобода особистості –– ці та багато інших актуальних питань розглядаються на основі гуманістичних світоглядних концепцій за допомогою широкого інтелектуального інструментарію, яким блискуче володів видатний американець з українським серцем.

Замовити книгу: (044)414-64-00;
еmail: amir

«Почему ОН НАС уничтожал» / «De ce urmarea sa ne distruga?»

«Чому Сталін знищував Україну?» – одне із ключових питань української історії. Впродовж двох зим була знищена фізично, демографічно, економічно тисячолітня «цивілізація хліба». Був розрушений тисячолітній православний світ –– частина європейського християнства... Знищивши українське селянство, а потім й українську інтелігенцію, Сталін розвалив останню цитадель Європи на просторах радянської диктатури. Знищення селянського світу України – причина сьогоднішньої економічної та технічної відсталості країни, цинізму, морального каліцтва поколінь, що приніс із собою комунізм... Але, відтворюючи пам’ять як систему етичних кординат буття людини, можемо бути певні: проект Сталіна щодо знищення України зазнав краху, як і його імперія терору. Перефразуючи Декарда: ми пам’ятаємо – значить, ми існуємо. Адже справжній кінець диктатури – це не декларація його кінця, а народження вільної людини, здатної захистити біль і пам’ять поколінь, що відійшли у вічність, а разом з нею –– і свою ідентичність, і своє майбутнє.

Післямову до україновного та румономовного видань книжки відомого історика Станіслава Кульчицького написала письменниця і культуролог, завідувачка кафедри україністики Римського університету «Ла Сап’єнца» Оксана Пахльовська.

Румунською мовою книжка видана на замовлення Посольства України в Румунії і призначена для поширення серед тамтешньої політичної та науково–освітянської еліти.

Замовити книгу: (044)414-64-00;
еmail: amir

«Альбом Карикатур Анатолія Казанського»

В альбомі зібрані роботи відомого карикатуриста Анатолія Казанського. Це ім’я Україні відкрила наша газета. Анатолій – був карикатуристом «Дня». Він – малював «в номер». Але його малюнки розсунули час. Стали образами, метафорами, які щоразу, через роки, повертаються до нас новою гранню його думки. Якщо коли–небудь буде написана історія новітньої української журналістики, переконані, що там знайде місце розділ про творця нових смислів та графічних образів Анатолія Казанського.

Замовити книгу: (044)414-64-00;
еmail: amir

«Мої університети»

Дехто з експертів уже назвав цю книжку інтенсивом із суспільствознавства, інші — з українознавства, а ще деякі - посібником з історії журналістики чи вступом до спеціальності. Але всі вони наголошували на тому, що «Мої університети» - це своєрідна програма із загального історичного всеобучу для студентства. Це книга про справжню еліту, академіків, журналістів, студентів, людей, одержимих в прекрасному значенні цього слова, ідеєю культивування людської, громадянської й національної гідності, ідеєю соборності України. Книга сповнена могутньої енергетики оптимізму. Читаючи її, віриш, що в України є майбутнє, тому що є люди, які закладають у нього міцний фундамент.

Замовити книгу: (044)414-64-00;
еmail: amir

  Фоторепортаж
Один весняний день із життя міста Лева

Обговорюємо

Читацька п'ятірка

  • Націоналізм: чим він є — злом чи добром?
  • Iз любов’ю до Галичини
  • «Україна схиляє голову...»
  • «Події у Львові іміджево зіграли не на руку Україні»
  • Iнтеграція Голодомору в європейську і світову культуру пам’яті

Останні новини

18:07 Життя
Завтра День слов'янської писемності та культури
17:57 Суспільство
Власники квартир теж повинні платити податок на землю
17:50 Культура
На кінофестиваль у Трускавці приїде Емір Кустуріца
17:43 Фінанси
Влада Білорусії визнали девальвацію національної валюти на 55%
Всі новини
 

Опитування

На вашу думку, громадянське суспільство – це:
Голосувати
Результати
 

Архів "Дня"

Свіжий номер

 


[%bottom_html_2010 %]