This version of the page http://www.lexus.ua/hybrid/faqs.aspx (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-05-07. The original page over time could change.
LEXUS - Запитання та відповіді - Дізнайтеся детальніше про гібридний привод Lexus | Lexus Україна

ЗАПИТАННЯ ТА ВІДПОВІДІ

ДІЗНАЙТЕСЯ ДЕТАЛЬНІШЕ ПРО ГІБРІДНИЙ ПРИВОД LEXUS

На початок

Чи надійний гібридний привод Lexus?

Автомобілі, що приводяться у рух гібридним приводом Lexus, надзвичайно надійні. Випробування, виконані незалежними експертними організаціями, продемонстрували, що наші моделі з гібридним приводом Lexus на стільки ж надійні, як і наші автомобілі з бензивновими та дизельними двигунами. Своїй надійності гібридний привод Lexus завдячує тривкості та довговічності елементів конструкції. Наприклад, електромотори та генератори гібридного автомобіля абсолютно не потребують технічного обслуговування, а шести- або восьмициліндрові V-подібні бензинові двигуни, що входять до складу гібридного привода Lexus, зазвичай функціонують в оптимальному режимі умовах, що позитивно відбивається на тривалості їхнього ресурсу.

На який час вистачає заряду гібридної акумуляторної батареї?

У нормальному режимі руху акумуляторна батарея завжди повинна тримати достатній заряд. Вона може розрядитися до мінімального рівня під час руху, лише якщо автомобіль протягом тривалого часу буде рухатися виключно на електричній тязі.



Рівень заряду акумуляторної батареї постійно контролюється бортовою системою, яка слідкує за тим, щоб вона не розряджалася і не заряджалася понад міру. Система вираховує сукупний рівень розряду акумуляторної батареї під час роботи електромоторів та автоматично поновлює заряд батареї за домомогою рекуперативного гальмування або шляхом перетворення надлишкової кинетичної енергії двигуна на електрику, що подається до акумулятора. Таким чином гібридний привод Lexus підтримує заряд акумуляторної батареї на відносно сталому рівні.



Малогабаритна акумуляторна батарея сучасної конструкції підпадає під гарантію кожного гібридного автомобіля, що ми постачаємо. За нормальних умов експлуатації така батарея має пропрацювати набагато довше за гарантійний термін. Уникаючи надмірного розрядження та зарядження акумуляторної батареї, ви зможете значно продовжити її ресурс.

Яку відстань можна подолати на електричній тязі виключно за рахунок заряду акумуляторної батареї?

Під час руху на малих швидкостях гібридний привод Lexus використовує лише заряд акумуляторної батареї. Проте рівень заряду акумуляторної батареї автоматично контролюється бортовою системою, яка унеможливлює її розрядження понад міру. Реальна відстань, яку ви можете подолати на електричній тязі за рахунок заряду акумуляторної батареї, залежить від низки чинників, наприклад, дорожніх умов, рівня заряду акумуляторної батареї та завантаження автомобіля.

Що відбувається під час рекуперативного гальмування?

Гібридний привод Lexus має засіб рекуперативного гальмування. Щойно натиснено педаль гальма або починає зменшуватися швидкість, вироблена кинетична енергія поглинається та перетворюється на електрику. На звичайних автомобілях така енергія пропадає даремно, перетворюючись на теплову. Під час рекуперативного гальмування електромотор діє у якості допоміжного генератора, що перетворює кинетичну енергію на електричну, яка надходить до високовольтної акумуляторної батареї, де вона зберігається для подальшого використання.



Рекуперація кинетичної енергії, яка в іншому випадку пропала б даремно, перетворившись на тепло, дозволяє заощаджувати приблизно 1 л бензина на кожні 100 км.

Чи необхідно заряджати акумуляторну батарею автомобіля з гібридним приводом Lexus від зовнішнього джерела струму?

Ні. Моделі RX 450h, GS 450h та LS 600h ніколи не треба під’єднувати до електромережі, оскільки у гібридному приводі Lexus малогабаритна акумуляторна батарея автоматично заряджається під час рекуперативного гальмування або за допомогою електродвигунів, що діють у якості генераторів під час сталого руху на високих швидкостях.

Як довго Lexus випускатиме гібридні автомобілі?

Вдосконалення гібридної технології — основний напрямок нашої довготермінової програми з розроблення привода, що уможливить створення автомобіля, який буде наділений чудовими хактеристикамине та не матиме відпрацьованих газів.



Наша мета — вивести гібридну технологію на якісно новий рівень її розвитку, не залежно від того чи використовуватиметься при цьому бензиновий або дизельний двигун чи батарея паливних елементів. Прикладом нашої роботи у цьому напрямку є гібридні автомобілі на паливних елементах, що обмеженим тиражем випускаються у Японії з 2002 року. Такі автомобілі належать до наступного покоління гібридних автомобілів. Їх вкомплектовано новітньою батареєю паливних елементів, у яких електрика виробляється в процесі хімічної реакції між воднем та киснем. На таких автомобілях у конструкції гібридного привода замість бензинового двигуна використано батарею паливних елементів, а це означає, що відпрацьовані гази складаються лише з водяної пари.



Гібридний привод Lexus — це технологія, що має надзвичайно великий потенціал розвитку та використовуватиметься ще чимало часу.

Які переваги гібридного привода Lexus у порівнянні з гібридними системами інших автовиробників?

У 2004 році із запуском моделі RX 400h Lexus став першим у світі автовиробником автомобілів класу «люкс», що впровадив цілковито гібридну технологію на серійних автомобілях. З того часу ми значно вдосконалили свою гібридну технологію, а кілька поколінь автомобілів з гібридним приводом Lexus подолали відстань у мільйони кілометрів у реальних умовах. Сьогодні ефективність, надійність та досконалість нашої гібридної технології не викликає сумнівів.



Гібридний привод Lexus було розророблено виключно силами інженерів-конструкторів та технологів Lexus для використання на автомобілях класу «люкс». З початку виробництва гібридних моделей Lexus з конвейера зійшло понад 1 млн. таких автомобілів. Сьогодні Lexus у багатьох країнах світу пропонує повний модельний ряд надзвичайно потужних, цілковито гібридних автомобілів класу «люкс», у яких завдяки філігранному поєднанню бензинового та електричних двигунів у досконалий привод досягаються чудові динамічні характеристики, нечувана плавність ходу, ощадливе споживання пального та істотно зменшується кількість відпрацьованих газів.



У порівнянні з гібридними автомобільними системами інших автовиробників гібридний привод Lexus уможливлює режим руху «Електромобіль», у якому на малих швидкостях автомобіль рухається виключно на електротязі без жодних викидів відпрацьованих газів. Гібридні системи конкурентів не мають такого режиму, оскільки в них використано значно слабкіші електродвигуни, що діють лише у парі з бензиновим двигуном та не можуть самостійно виконувати тягову функцію.

В чому відмінність між автомобілями з гібридним приводом Lexus та їхніми бензиновими аналогами?

Всі моделі автомобілів з гібридним приводом Lexus вкомплектовано надзвичайно плавною у роботі гібдридною трансмісією, а не звичайною автоматичною коробкою передач. Крім того, для гібридних моделей передбачено найдосконаліший у світі блок керування двигунами.



Кросовер RX 350 вкомплектовано системою повного приводу з активним регулюванням обертального моменту, а гібридна модель RX 450h має надсучасну електричну систему повного приводу, що має назву E-FOUR, що забезпечує урухомлення всіх коліс за допомогою переднього та заднього електродвигунів.



Седан LS 460 має дві модифікації — задньоприводну та повноприводну (LS 460 AWD). Гібридні моделі LS 600h та LS 600h L вкомплектовано новітньою системою урухомлення всіх коліс, яка передає обертальний момент гібридного привода Lexus на всі чотири колеса.



Оскільки наші автомобілі з гібридним приводом Lexus є найдосконалішими у своєму сегменті, для них передбачено багатший склад обладнання. Детальніше про це можна дізнатися у відповідному розділі про конкретну модель автомобіля.

Як діє гібридний привод Lexus у різних режимах руху?

Їзда за кермом автомобіля з гібридним приводом Lexus сповнена надзвичайних вражень.



Щойно сильно натиснуто педаль газу, як блок керування двигунами на додачу до бензинового задіює електричні двигуни, завдяки чому автомобіль назвичайно швидко прискорюється. Крім того, він контролює ефективність генерування, зберігання та споживання електричної енергії.



Під час руху зі сталою швидкістю генератор часто перетворює надлишкову енергію двигуна на електрику, яка передається для зберігання в акумуляторну батарею. В інших випадках, наприклад, коли ви гальмуєте, акумулятор теж заряджається завдяки перетворенню на електрику кинетичної енергії, яка в інших машинах просто втрачається у вигляді тепла.



Коли автомобіль рухається за енерцією або з’їжджає з пагорба, бортова система може вимикнути бензиновий двигун для того, щоб заощаджувати пальне та не забруднювати довкілля відпрацьованими газами.



Під час руху на малих швикостях, наприклад, у міському циклі — тягову функцію виконують лише електродвигуни. Рух на електротязі майже безшумний, нема відпрацьованих газів, а це означає, що повітря залишається чистим для дихання.



Всі ці процеси відбувають в автоматичному режимі, тому ви певно ніколи і не помітите, коли бензиновий двигун задіюється або вимикається.

Яка максимальна швидкість, до якої гібридний автомобіль може розігнатися на електротязі, перш ніж буде задіяно бензиновий двигун?

Це залежить від різних чинників, включаючи температуру гібридної системи (за низької температури для розігріву мастила та систем охолодження задіюється бензиновий двигун), рівень заряду акумуляторної батареї, загальні умови руху та завантаження автомобіля. За умов помірного прискорення із добре зарядженим акумулятором автомобілі з гібридним приводом Lexus здатні розганятися на електротязі до швидкості близько 40 км/год.

Чи може водій самостійно обирати тяговий двигун?

Водієві ніколи не доведеться самостійно змінювати тяговий двигун, тому що цю функцію автоматично виконує блок керування двигунами. Проте конструкція нового гібридного кросовера RX 450h та гібридного седана LS 600h дозволяє водієві за сприятливих умов на обмежений час активувати режим руху «Електромобіль», у якому відсутні відпрацьовані гази.

Яким чином і коли гібридний привод Lexus змінює тяговий бензиновий двигун на електричний?

Оскільки елементи конструкції гібридного привода Lexus діють напрочуд плавно та тихо, ви напевне за звичайних умов не помітите моменту, коли тягова функція передається від бензинового двигуна до електромоторів та навпаки. Проте на екрані в салоні у режимі перегляду дії гібридного привода ви побачите, що на початку руху та під час їзди на малих швидкостях тягову функцію виконують електромотори.



Із зростанням швидкості блок керування двигунами віддає команду, щоб задіяти бензиновий двигун, який підвищує потужність системи. Під час руху зі сталою швидкістю тягову функцію зазвичай виконує лише бензиновий двигун. Щойно у вас виникає потреба швидко прискоритися, ви сильно натискаєте на педаль акселератора, після чого блок керування двигунами додатково до бензинового задіює електричні двигуни, що разом забезпечують надзвичайно швидке прискорення.

Чи можу я залишити свій автомобіль з гібридним приводом Lexus на тривалий термін, наприклад, на час відпустки, без потреби заряджати акумуляторну батарею?

Як відомо, у разі якщо транспортний засіб не використовується протягом тривалого часу, особливо у складних кліматичних умовах, може виникнути необхідність зарядити акумуляторну батарею перед подальшим використанням. Проте навіть якщо гібридний акумулятор Lexus повністю розрядився, що мало вірогідно, автомобіль рушить за рахунок сили тяги бензинового двигуна.



Гібридний привод Lexus сконструйовано таким чином, щоб малогабаритна акумуляторна батарея ефективно заряджалася під час їзди. Щойно автомобіль починає рухатися зі сталою швидкістю, генератор перетворює надлишок енергії двигуна на електрику. Під час зниження швидкості механізм рекуперативного гальмування перетворює кинетичну енергію на електричну, яка надходить до акумулятора та заряджає його.