This version of the page http://www.politdumka.kiev.ua/interview/482--lr-.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-05-03. The original page over time could change.
Експерти не впевнені, що «регіоналів» покарають і прогнозують, що далі буде гірше

ПОЛІТИЧНА ДУМКА

  • Login

  • Зареєструватися
    *
    *
    *
    *
    *
    Fields marked with an asterisk (*) are required.
  • Skip to content
  • Головна
  • Аналітика
    • Політологічна публіцистика
    • Експертиза та прогнози
  • Інтерв'ю та опитування
  • Україна і Світ
    • Євроатлантична інтеграція
    • Світ про Україну
  • Архів

Експерти не впевнені, що «регіоналів» покарають і прогнозують, що далі буде гірше

На наших очах встановлюється жорстка диктатура...Усі ті негативні підозри і зауваження щодо стану української демократії , дій української влади, лише підтвердилися. Події минулого тижня – це черговий крок у посиленні критичного ставлення до України і цей крок зроблено руками влади...

Чи будуть покарані депутати-регіонали за застосування фізичної сили до колег? У разі, якщо цього не станеться,як виглядатимуть надалі стосунки влади з опозицією і чи вплинуть ці події на імідж України в світі?

Прогнози експертів

Юрій Андрухович, письменник

Те, що відбулося в парламенті, називається не надто парламентським словом "бандитизм". Це бачили всі, хто здатний бачити. Скільки не показуй після цього якісь там дроти й ланцюги буцімто занесені опозицією - бандитами в масовому уявленні залишаться винятково представники правлячої партії. Зрештою, жодного відкриття за цим не стоїть - ми ж і у 2004 році знали, хто рветься до влади. Тоді наших зусиль вистачило, щоб їх зупинити. Але з другого разу в них вийшло, і це, звісно, ще тільки початки режиму, вони ще навіть не рік при владі. І все ж таке враження, що "риги" вже ввійшли у смак. Тому вони й не надто приховують своїх бандитських методів. На мій погляд, навпаки - діють усе відвертіше, бо перейшли до тактики залякування - опонентів, журналістів і просто громадян. Система, яку вони створюють, має триматися на страхові й покорі. Яким чином це зупинити, я поки що не знаю. У будь-якому разі треба хитрувати і накопичувати силу. Мається на увазі сила спротиву. І безумовно інформувати західний світ про кожний подальший прояв знахабніння окупантів.

Ігор Лосєв, доцент Києво-Могилянської академії

Міжнародна спільнота уже відреагувала на події в українському парламенті, але мене менш за все обходить реакція світу. Ми маємо усвідомити, що ми маємо жити в такій країні,з такою владою, і що відтепер панує виключно кулачне право. І це найстрашніше. Я відверто кажучи анітрохи не здивований діями «регіоналів» у Раді, бо від цих людей, від цієї влади загалом саме такої поведінки чекав. Я саме тому напередодні президентських виборів намагався переконати нашу наївну інтелігенцію, відірвану геть від життя, що на неї чекає. Не віріли... Тепер нехай пожинають плоди цієї влади, можливо трохи порозумнішають. Те, що сталося у парламенті є дуже природнім для нинішньої влади. Представники правлячої партії виховувалися на культі грубої, брутальної фізичної сили. Вони нічого не знають, нічого не читали, нічим не цікавляться. Для них єдиний аргумент і найвищий доказ – це кулак. Сподіватися, що цих людей хтось або щось вгамує, так само наївно. Якщо проводити певні паралелі, то можна сказати, що «регіоналам» є ще куди розвиватися. Наприклад, у 30-ті роки минулого століття в Югославському парламенті сербський шовініст застрелив просто у залі парламенту двох хорватських депутатів, що забезпечило надовго «ніжні» стосунки між сербами і хорватами. Так що нашим бійцям є ще куди рости. У найближчій перспективі я нічого кращого від цих людей не чекаю. Буде ще гірше.

Чи можна це зупинити? Наші люди самі себе загнали у глухий кут, кинувши у скриньку бюлетень з певним прізвищем. Далі виправляти це майже нереально. Демократичні вибори, вільне воєвиявлення- про це все треба забути. На наших очах встановлюється жорстка диктатура, яка буде підтримана Москвою, деякими країнами Центральної Азії. Тепер треба дуже важко працювати всій країні, всім громадянам, аби бодай повернутися до часів Кучми. Мушу сказати, що Кучма на тлі цих людей виглядає лібералом і навіть демократом, бо за його ери такого не було. Себто наш мудрий народ сам себе відкинув на десятиліття назад. Тепер він має почухати потилицю і активно думати, як виправляти ситуацію, аби знову ж таки повернутися хоча б до часів Кучми.

Прикро, що за дурість 3-х відсотків громадян, які мав у перевагах Янукович, за дурість «противсіхів» і звичайно тих, хто є відвертим прихильником такої влади платитиме увесь український народ.

Володимир Цибулько, політичний аналітик

Останнє парламентське побоїще для багатьох стало справжнім шоком, та таким, що показало український політикум своєрідним інформаційним наркоманом, котрому потрібно весь час нарощувати дозу, і на жаль, це доза деморалізації . Навіщо «регіоналам» була ця атака, пояснити з точки зору раціональної неможливо, а коли політика формується на ірраціональних мотивах, то і результат отримується відповідний. На подібні дії здатні лише люди, вражені комплексом інтелектуальної неповносправності, люди, що не здатні генерувати будь-які більш-менш вартісні ідеї, і ,власне, їх присутність у владі якраз і є свідченням хибного виборчого законодавства, і це стосується обох сторін конфлікту. У виграші від цієї ситуації звичайно ж є опозиція і, як не дивно, у ще більшому - Віктор Янукович, фактично ця ситуація розв»язала йому руки в діях щодо своїх нинішніх союзників. І вирішення питання кари для тих, хто брав участь в цьому безпрецедентному випадку якраз переноситься на Банкову.

Володимир Фесенко, директор Інституту Горшеніна

У мене є великі сумніви, що хтось буду покараний за побоїща у Верховній Раді. Ми пам»ятаємо, як били опозицію під час підписання так званих «харківських» угод і ніхто так і не відповів за побиття депутатів (НУНСівець Олесь Доній внаслідок побиття лікувався понад два місяці). Тоді оминули покарання ті,хто бив. Думаю, що так само буде і зараз. Але якщо буде повторення такої ситуації, то треба уже однозначно кваліфікувати це як закономірність. Звичайно дуже непокоїть така відверта агресія у парламенті, коли питання вирішуються кулаками та іншими підручними засобами. Це ознака не лише кризи, а цілковитого занепаду українського парламентаризму. Це фактично глухий кут, з якого потрібно виходити, інакше варто закривати просто парламент.

Я не очікую, що буде покарання правове, але сподіваюся, що принаймні Банкова вибачиться за емоції своїх підопічних. Аби такого не було надалі, то , на мій погляд, варто навіть нормативно врегулювати цю ситуацію. Я не прихильник скасування депутатської недоторканності, особливо в нинішніх політичних умовах, але потрібні певні обмеження в діях депутатів. Тобто депутати, які застосовують методи фізичного насильства мають нести покарання. Так само відповідальність депутати мають нести за блокування депутатської трибуни.

Те, що сталося минулого тижня безумовно є ударом по репутації не лише Верховної Ради, а всієї країни. Усі ті негативні підозри і зауваження щодо стану української демократії , дій української влади, лише підтвердилися. Події минулого тижня – це черговий крок у посиленні критичного ставлення до України і цей крок зроблено руками влади.

Представники Партії регіонів мають розуміти, що ті їхні колеги, які застосовували фізичну силу у розправі з опонентами нанесли також удар по репутації й Президента Януковича. Бо йдеться про партію, якою керує Президент.

 

 
Book Marker

Питання тижня

Хто, на Ваш погляд, реально визначає курс розвитку країни?
 

ОПИТУВАННЯ

   Експерти вважають, що якби Тимошенко пішла з опозиційної ніші, то решта опозиціонерів полишила б поле бою, - опитування

   В Україні свобода слова дуже швидко розсипалася…ЗМІ під контролем Януковича - опитування

Навігація по сайту

Популярне:

  • Політологи тлумачать заяву Ющенка як помсту виборцям і його нездатність думати про національний проект
  • Ющенко може стати прем'єром при президентові Януковичу - прогнозують експерти
  • Україна не повинна мати президента з кримінальним минулим
  • Ющенко та Янукович бояться публічних дискусій з Юлією Тимошенко, бо знають, що програють – переконані експерти
  • Політологи називають теперішню виборчу кампанію деструктивною і найбільш примітивною

Підписка

Матеріали і публікації «Політичної Думки» Ви можете отримувати автоматично. Для того, щоб підписатися на розсилку, будь ласка, введіть Ваше ім'я та E-mail:
Поштова розсилка інтернет-видання «Політична думка»


Receive HTML?

You are here: Home Інтерв'ю та опитування Експерти не впевнені, що «регіоналів» покарають і прогнозують, що далі буде гірше