This version of the page http://gurt.org.ua/articles/8019/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-04-27. The original page over time could change.
Результати дослідження IFES стосовно поточних політичних подій в Україні .: Ресурсний центр ГУРТ

Результати дослідження IFES стосовно поточних політичних подій в Україні

Як свідчить дослідження, проведене Міжнародною фундацією з виборчих систем (IFES), громадська думка щодо політичної ситуації в Україні є у кращому випадку прохолодною.

У цьому вісімнадцятому дослідженні, яке проводиться в Україні провідною світовою НУО у сфері підтримки виборів та просування демократії, було встановлено, що через півроку після перемоги Януковича на президентських виборах 44 відсотки українців вважають, що країна прямує до нестабільності, в той час як 21 відсоток ‐ що країна прямує до стабільності, а 18 відсотків не визначились. Хоча це є загалом негативним сприйняттям майбутнього розвитку країни, результати дослідження свідчать про поліпшення ситуації порівняно з дослідженням IFES у 2009 р., коли 74 відсотки респондентів відповіли, що країна прямує до нестабільності і лише 7 відсотків ‐ що до стабільності.

Дослідження встановило, що більшість українців занепокоєна деяким згортанням прав та свобод адміністрацією Януковича. Тридцять шість відсотків висловлюють занепокоєння цим згортанням прав та вважають, що українці мають пильно слідкувати за цим, в той час як 16 відсотків цим стурбовані та вважають, що українці мають бути готовими до акцій протесту проти згортання прав і свобод.

Українці також більше схильні вважати, що спостерігається зменшення поваги до свободи преси та прав громадян з боку української влади. Приймаючи до уваги занепокоєння, що висловлювалось стосовно ситуації в українському медійному середовищі міжнародними організаціями захисту прав ЗМІ після приходу Януковича до влади, заслуговує на увагу, що 63 відсотки українців вважають, що обмеження свободи преси не може виправдовуватись необхідністю забезпечення порядку у країні. Шістдесят три відсотки також поділяють аналогічну думку стосовно обмеження прав громадян.

Дослідження поточного року також свідчить про занепокоєння економічними проблемами. Сімдесят п’ять відсотків респондентів вказують на інфляцію як на одну із серйозних проблем країни, а до інших проблем вони відносять безробіття (56 відсотків), бідність (51 відсоток), корупцію (37 відсотків) та загальні економічні проблеми (36 відсотків).

Зусилля адміністрації Януковича в економічній сфері оцінюються невисоко. Дев'яносто один відсоток респондентів дуже незадоволені або скоріше незадоволені рішенням уряду збільшити тарифи на газ на 50 відсотків, а відповідаючи на суміжне запитання, 94 відсотки вказали, що вони незадоволені політикою адміністрації Януковича у стримуванні зростання цін. Дев’яносто відсотків українців також висловили незадоволення діями адміністрації Януковича, спрямованими на створення нових робочих місць.

Невисоко оцінюють також і діяльність адміністрації у сфері боротьби з корупцією. Сімдесят сім відсотків не задоволені зусиллями адміністрації у вирішення проблеми корупції у державних структурах, а 63 відсотки не задоволені зусиллями, спрямованими на скорочення впливу олігархів.

Єдиною сферою, де адміністрація отримує відносно високу оцінку, є зовнішня політика. Шістдесят шість відсотків задоволені діями адміністрації Януковича у відносинах з Росією. Відповідаючи на запитання щодо рівня довіри до Януковича, 43 відсотки вказали на високу або середню довіру до нього, в той час як 50 відсотків вказали невелику довіру або ж повну недовіру. Рівень довіри до Януковича збільшився з 36 відсотків у дослідженні IFES 2009 р. , але він зараз суттєво нижче ніж рівень довіри, який наводиться в інших дослідженнях громадської думки в Україні, які проводились після 100 днів перебування його адміністрації при владі.

Низькою є довіра і до інших політиків: Віктор Ющенко (8 відсотків); міністр освіти Дмитро Табачник (20 відсотків); Юлія Тимошенко (24 відсотки ); та прем’єр Микола Азаров (37 відсотків). Лише 29 відсотків довіряють Верховній Раді. Віце‐прем’єру Сергію Тигіпко довіряє сорок один відсоток.

Що ж стосується участі у політичному житті, то 56 відсотків вказали, що вони дуже імовірно голосуватимуть на наступних місцевих виборах 31 жовтня, а 26 відсотків вказали, що імовірно голосуватимуть. І це незважаючи на той факт, що лише 25 відсотків вважають Україну демократичною країною, а 41 відсоток демократичною країною її не вважає.

За словами Біла Суіні, президента та виконавчого директора IFES: “дослідження IFES завжди давали дуже чітку картину політичних уподобань в Україні, починаючи з першого, проведеного у 1994 р. Оскільки ми маємо дані за багато років, ми можемо надійно відслідковувати тенденції у громадській думці у процесі переходу України від пострадянської країни.”

Польовий етап дослідження IFES 2010 р. проводився 8 ‐ 20 вересня 2010 р. із загальною вибіркою у 1519 респондентів з усіх регіонів України. Похибка національної вибірки ‐ плюс/мінус 2,6%.

Додаткову інформацію або пакет документів для преси можна знайти на сайті: www.ifes.org. Крім того, можна звернутись до Лаури Осіо у Вашингтоні (losio@ifes.org) або до Анастаса Бойко у Києві (ansboiko@gmail.com).

Довідково

IFES сприяє демократичній стабільності надаючи технічну допомогу та застосовуючи результати досліджень на місцях до виборчого циклу в усьому світі, щоб розширити участь громадян, зміцнити громадянське суспільство, державне управління та прозорість.

Контакти

  • Лаура Осіо
  • losio@ifes.org
  • (202) 350‐6884
  • 15.10.2010    Андрій Овчарук

Маєте власну думку?

Для коментування необхідно зайти або зареєструватися