This version of the page http://lyl.lg.ua/page.php?idpages=45 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-04-12. The original page over time could change.
Обласная юношеская библиотека
Главная | О библиотеке | Ресурсы | Метод кабинет
Краеведение | Услуги | Форум | Клубы | Контакты |

Структура
Правила пользования библиотекой
История
Экскурсия
НОВОСТИ

УВАЖАЕМЫЕ ЧИТАТЕЛИ!
БИБЛИОТЕКА ОТКРЫТА ДЛЯ ВАС:
29 АПРЕЛЯ – с 10-00 до 18-00
3,4,5,6 МАЯ – с 10-00 до 18-00
8 МАЯ - с 10-00 до 16-00
1-2 МАЯ, 9 МАЯ - ПРАЗДНИЧНЫЕ ДНИ
...
подробнее »

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ!
23,24,25 КВІТНЯ - СВЯТКОВІ ДНІ
БІБЛІОТЕКА НЕ ПРАЦЮЄ
ВІТАЄМО З ВЕЛИКОДНЕМ!
...
подробнее »

Песенное слово Сергея Есенина
На днях в отделе искусств Луганской областной библиотеки для юношества состоялся конкурс чтецов по творчеству Сергея Есенина среди учащихся Луганского политехнического колледжа. Заявки подали 29 первокурсников разных специальностей: будущие сотрудники ГАИ и юристы, электрики, монтажники и газовщики.
...
подробнее »

Подих рідної землі
Співпраця Луганської обласної бібліотеки для юнацтва з обласним народним клубом "Лівша" Луганського обласного центру народної творчості у рамках програми "Корінням від життя – а віттям у мистецтво" розпочалося з 2006 року і триває вже більше 5 років. За цей час відбулося близько 30 персональних виставок-вернісажів найрізноманітніших напрямів декоративно-прикладного мистецтва: вишивки, виробів з бісеру і лозоплетіння, акварелі, різьблення по дереву, мініатюрної скульптури, живопису, іконопису, фотографії і багатьох інших. Кожна зустріч з майстрами і для дорослих, і для школярів вносить заряд позитивної енергії, будить вміння бачити прекрасне навколо себе та бажання творити неповторні речі.
...
подробнее »


Архив новостей »
Главная → О библиотеке → Правила пользования библиотекой

Правила пользования библиотекой

1.  Загальні положення

1.1.        Луганська обласна бібліотека для юнацтва - загальнодоступний культурний, інформаційний і дозвіллєвий заклад, що має у своєму розпорядженні фонд тиражованих документів і надає їх у тимчасове користування юридичним і фізичним особам.
1.2.        Правила користування бібліотекою - це документ, що регулює взаємини між бібліотекою і її користувачами.
1.3.        Дійсні Правила користування розроблені відповідно до Закону України "Про бібліотеки і бібліотечну справу" зі змінами і доповненнями від 16 березня 2000 року і Типових правил користування бібліотеками в Україні, затвердженими наказом Міністерства культури і мистецтв України.
2.  Права і обов’язки користувачів
2.1. Права користувачів
2.1.1.  Кожен громадянин, незалежно від соціального і майнового стану, расової і національної приналежності, статі, освіти, мовних ознак, віросповідання, а також підприємства, установи, організації мають право на бібліотечне обслуговування на території України (ст. 21 Закону України "Про бібліотеки і бібліотечну справу" зі змінами і доповненнями від 16 березня 2000 року).
2.1.2.  Користувачами бібліотечних послуг Луганської обласної бібліотеки для юнацтва можуть бути юридичні і фізичні особи у віці від 14 до 30 років, а також вчителі, вихователі, керівники юнацького читання, працівники культурних і молодіжних установ.
2.1.3. Кожен користувач має право на бібліотечне обслуговування в будь-якому структурному підрозділі бібліотеки: секторі реєстрації, обліку і контролю; абонементі; питальному залі; відділі мистецтв; Інтернет-центрі, інформаційно-бібліографічному відділі; відділі дозвілля і творчості молоді. У структуру обслуговування також входять: міжбібліотечний абонемент (МБА); обслуговування поза бібліотекою (бібліотечні пункти); обслуговування вдома.
2.1.4. Користувачі бібліотеки мають право безоплатно: 
  • Одержувати інформацію про склад бібліотечного фонду через систему каталогів і картотек і інші форми бібліотечного інформування (за винятком комерційних баз даних).
  • Отримувати консультаційну допомогу у пошуку й виборі джерел інформації.
  • Одержувати в тимчасове користування книги, документи (далі - документи) з бібліотечного фонду, а саме:
- Одержувати для опрацювання поза бібліотекою одноразово не більш 5 документів терміном до 15 днів. Термін користування документами на прохання користувача може бути продовжений, якщо на них відсутній попит інших користувачів.
- Користувачі мають право виносити документи за межі бібліотеки, якщо вони записані в читацькому чи формулярі іншому обліковому документі.
- У випадку відсутності в бібліотечному фонді необхідних документів користувач має право одержати їх (чи копії) з інших бібліотек через МБА.
- Цінні, рідкісні, енциклопедичні й довідкові видання, а також видання, отримані по МБА, видаються для користування тільки в читальному залі. 
- Кількість бібліотечних документів, що видаються в читальному залі, не обмежується. 
2.1.5. Крім того, користувачі мають право:
- Користуватися додатковими платними бібліотечними послугами, прейскурант яких затверджений Радою при директорі 24 грудня 1999 року відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 5 червня 1997 року № 534.
- Брати участь у масових заходах, що проводяться в бібліотеці.
- Брати участь у роботі Ради опікунів чи читацької ради з питань керування бібліотекою і контролю за його діяльністю.
- Висловлювати (письмово чи усно) свої думки про роботу бібліотеки, вносити пропозиції щодо її удосконалення.
- Брати участь у соціологічних дослідженнях, анкетуванні, опитуваннях, що проводяться співробітниками бібліотеки.
- Здійснювати добровільні внески, дарунки.
 2.2. Обов’язки користувачів
2.2.1. Користувач повинен дотримуватись Правил користування бібліотекою. У разі порушення цих Правил користувач позбавляється права відвідувати її на термін, який визначається бібліотекою або назавжди. 2.2.2. При одержані документів, користувач повинен перевірити їх кількість та наявність пошкоджень. Про знайдені дефекти необхідно попередити працівника бібліотеки, який, в свою чергу, зобов’язаний зробити на документах відповідну позначку. У противному випадку відповідальність щодо виявлених у книгах дефектів несе користувач. 
 2.2.3. Користувач повинний дбайливо ставитися до бібліотечних фондів, виявляти турботу щодо збереження друкованих видань, не робити ніяких записів, підкреслень, не виривати і не загинати сторінок, не порушувати розміщення фонду відкритого доступу і карток у каталогах і картотеках. 
2.2.4. Користувач, який втратив або пошкодив документ з фонду бібліотеки, повинен замінити його аналогічним чи рівноцінним документом, або відшкодувати збитки реальної вартості документа, яку визначає комісія по оцінці, відбору та списанню документів.
> У разі пошкодження чи втрати документа, одержаного через МБА, користувач повинен замінити його аналогічним документом (чи копією) або внести кратне грошове відшкодування вартості документа за домовленістю з бібліотекою - фондоутримувачем. Розмір відшкодування визначається бібліотекою в залежності від цінності видання.
> За втрату чи псування документа з фонду бібліотеки неповнолітнім користувачем - відповідальність несуть його батьки, навчальний заклад чи особи, під опікою яких він знаходиться. 
 2.2.5.  У разі зміни місця проживання, навчання, роботи, прізвища, номеру і серії паспорту користувач зобов’язаний негайно сповістити про це бібліотеку.
2.2.6.  Користувачі в бібліотеці повинні дотримуватися тиші. Особи в нетверезому стані і неохайному вигляді до бібліотеки не допускаються. 
В осінньо-зимовий період верхній одяг необхідно здавати в гардероб. 
3. Обов’язки і права бібліотеки щодо обслуговування
3.1.  Обов’язки бібліотеки
Забезпечуючи реалізацію прав громадян на бібліотечне обслуговування, бібліотека зобов’язана:
3.1.1. Інформувати користувачів про всі послуги, що надає бібліотека, у тому числі і платних, перелік яких затверджений Постановою Кабінету Міністрів України №534 від 05.06.1997 року.
3.1.2. Створювати умови для ефективного використання бібліотечного фонду, роботи в бібліотеці, надавати допомогу в підборі необхідних документів.
3.1.3. Формувати у користувачів потребу в інформації, користуванні бібліотеками, сприяти підвищенню культури читання.
3.1.4. Враховувати запити користувачів при формуванні фонду, проведенні масових заходів, задовольняти потреби у створенні при бібліотеках читацьких об’єднань, клубів за інтересами. 
3.1.5. Оберігати право користувачів на таємницю інформації і забезпечувати конфіденційність бібліотечно-інформаційного  обслуговування. 
3.1.6. Дбати про культуру обслуговування користувачів.
3.1.7. Систематично здійснювати контроль за своєчасним поверненням до бібліотеки виданих користувачам документів.
3.1.8. Створювати читацькі ради, звітувати про діяльність перед громадськістю і користувачами бібліотеки. 
3.2.3.  Визначати умови використання бібліотечних фондів на основі договорів з юридичними і фізичними особами.
3.2.4.  Визначати види і типи документів, що видаються користувачеві лише в читальному залі.
3.2.5.  Визначати особливо цінні книги, що видаються для користування поза бібліотекою під грошову заставу.
> 3 метою одержання економічних гарантій, збереження і своєчасного повернення до бібліотеки розмір застави встановлюється в залежності від цінності (коштовності) видання згідно "Положення про порядок застосування в обласній бібліотеці для юнацтва грошової застави за особливо цінні книги та об’єкти користування " (червень 2000р.) 
3.2.6. Вилучати документи з фонду бібліотеки і реалізувати їх населенню, згідно чинного порядку у відповідності з "Положенням про порядок організації продажу населенню книг та інших друкованих видань  з бібліотечного фонду обласної бібліотеки для юнацтва" (березень 1992 р.).
3.2.7.      Встановлювати пільги для окремих категорій користувачів бібліотеки: інвалідів І, II, III групи, дітей-сиріт, дітей, що знаходяться під опікою, дітей ліквідаторів на Чорнобильській АЕС, студентів Луганського державного коледжу та інституту культури і мистецтв, бібліотечних працівників регіону.
3.2.8.      Позбавляти права користування бібліотекою осіб, які злісно порушують дані Правила, на будь-який термін або назавжди, в особливих випадках - передавати матеріали до суду відповідно до діючого законодавства України.
3.2.9. Здійснювати іншу діяльність, спрямовану на виконання статутних завдань бібліотеки, яка не суперечить чинному законодавству.
4.  Порядок запису, контролю і реєстрації користувачів 
4.1.   Запис громадян у бібліотеку здійснюється при наявності паспорта. 
- Читачі, яким не виповнилося 16 років, записуються в бібліотеку при наявності паспорта батьків чи осіб, під опікою яких вони знаходяться.
 4.2.   Користувач повинний ознайомитися з Правилами користування бібліотекою і письмово підтвердити свою згоду з ними4.3.   Під час запису за визначену плату оформляються реєстраційні документи: 
- читацький квиток;
- реєстраційна картка; 
- читацький формуляр. 

 Примітки:
- Безкоштовно в бібліотеку записуються інваліди І, II, III групи, діти-сиріти, діти ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС.
- Особи, що знаходяться під опікою, студенти Луганського державного коледжу та інституту культури і мистецтв, бібліотечні працівники під час запису сплачують 50% вартості послуги.
- Читацький квиток вважається дійсним при наявності індивідуального реєстраційного номеру і фотокартки, що відповідає віку користувача.
- Громадяни, чия прописка не є основним місцем проживання, повинні вказати дві адреси.
- Громадяни, що мають тимчасову прописку, можуть бути записані в бібліотеку на загальних підставах, але за 6 місяців до закінчення терміну тимчасової прописки користування відділом абонементу припиняється. У цьому випадку читачі мають право користуватися тільки читальними залами.
 - Особи, які не мають місцевої прописки (м. Луганськ) можуть користуватися тільки послугами читального залу в режимі "разового квитка ". 
4.4.  Щорічно, починаючи з січня, бібліотека проводить перереєстрацію користувачів, під час якої уточнюються прізвище, місце навчання чи роботи, адреса та інші дані. Для проведення перереєстрації необхідно мати  читацький квиток і паспорт. 
4.5.  У випадку втрати читацького квитка видається його дублікат за плату в розмірі витрат, пов’язаних з виготовленням нового квитка. 
4.6.  Користувач не має права передавати свій читацький квиток іншій особі або користуватися чужим читацьким квитком.
4.7.  Під час кожного відвідування бібліотеки користувач зобов’язаний:
-        Пред’явити читацький квиток з фотокарткою; 
-        Оформити контрольний лист; 
-        При виході з бібліотеки отриману літературу разом з контрольним листом пред’явити працівнику сектору обліку, реєстрації та контролю.  
5.  Порядок користування абонементом 
5.1.   Абонемент - структурний підрозділ бібліотеки, який здійснює видачу документів для використання ними поза бібліотекою протягом визначеного терміну та на певних умовах. 
5.2.   Книги додому видаються безпосередньо користувачу, що записаний у бібліотеку. Батьки мають право тільки повернути книги чи продовжити термін користування.  
5.3.   Користувач повинен розписатися за кожен отриманий документ у читацькому формулярі. Повернення документів засвідчується підписом бібліотекаря.  
5.4.   Користувач може одержати одноразово не більш 5 екземплярів документів терміном на 15 діб. 
5.5.   По закінченні терміну користування - бібліотекар мусить нагадати читачеві (письмово або по телефону) про необхідність повернення документів.
>     Користувач може продовжити термін користування документами особисто чи по телефону, якщо на них відсутній читацький попит.
>     Якщо документи не повернено - бібліотека має право застосувати наступні адміністративні заходи:
-      зробити зауваження, попередження;
-      лишити права користування абонементом тимчасово або постійно;
-      перевести читача на обслуговування тільки у читальному залі.
6.  Порядок користування читальними залами
6.1.   Читальний зал - структурний підрозділ бібліотеки, у якому зберігаються найбільш цінні видання, а також документи підвищеного читацького попиту, що видаються для користування в приміщенні бібліотеки чи за її межами - під грошову заставу.
6.2.   Обслуговування в читальному залі здійснюється при наявності читацького чи разового квитків.
Книги для роботи видаються безпосередньо користувачу, що записаний у бібліотеку.
Кількість використовуваних видань не обмежено.

 


- cheap sildenaf ...
- Спортивное пит ...
- IV Форум молод ...
- стихи-Пушкину ...
- установка кухн ...
- Предлогаю откр ...
- Отличный у Вас ...
- как работает с ...
- Где скачать иг ...
- Все фильмы ...
-последние поступления   в каталог

-последние поступления  в каталог
Задать вопрос библиотекарю on-line
Программы и пректы
Центр чтения
О библиотеке | Ресурсы | Услуги | Метод кабинет | Украиноведение | Форум | Клубы | Центр чтения | Контакты | Программы и пректы
Все права защищены. По вопросам использования материалов данного сайта обращайтесь в администрации библиотеки.
Страница сгенерирована за 0.1001250743866 секунд Разработка сайта MadMedia Design