This version of the page http://www.krainamriy.com/news.php?id=71 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-03-25. The original page over time could change.
На день Святого Миколая в Софії Київській було презентовано Різдвяну Феєрію "Країна Мрій. Вертеп" (24 грудня - 19 січня) / // КРАЇНА МРІЙ: міжнародний фестиваль & музичне видавництво
 RSS
English
Пошук у вістях






Свіжі надбання

Олег Скрипка
Жоржина
CD
Олег Скрипка, Лесь Подерв’янський
Гуманісти
CD
Олег Скрипка
Щедрик (single)
CD



Наші друзі
Новини поштою




Скасувати розсилку
  
Головна сторінка
На день Святого Миколая в Софії Київській було презентовано Різдвяну Феєрію "Країна Мрій. Вертеп" (24 грудня - 19 січня)

Велика різдвяна феєрія триватиме протягом грудня та січня на території Софійського Собору в рамках культурного проекту "Відродження традицій", мета якого – відродити звичаї, котрі побутували в Україні, відшукати втрачену духовність та дати змогу українцям зазирнути в цю відроджену традицію, зрозуміти її та прищепити до сучасного життя.

Новорічний цикл свят – один з найцікавіших традиційних християнських свят, які з давніх-давен яскраво та урочисто відзначалися серед українців. Розпочинається він на Андрія, 13 грудня – кусання Калити, круглого пісного коржа, спеченого на меду, що символізує Сонце, і приурочене до зимового сонцестояння. За ним йде улюблене дітлахами свято Миколая, заступника скривджених та дітей, тим хто до нього молиться, він завжди допомагає. З Святого Миколая вступає у свої володіння зима. Святий вечір або Святвечір – останній день посту, коли готують 12 пісних страв, головною з котрих була кутя. 7 січня – Різдво Христове, одне з найзнаменніших і найвеличніших свят, яким власне починається рік. У цей день ніхто не згадував і не розповідав сумних історій, бо Різдво об’єднує усіх злагодою і любов’ю. У різдвяних святах брав участь вертеп – пересувний ляльковий театр, або ж ватаги молоді, котрі інсценували релігійну легенду про народження Ісуса Христа. Також ватаги хлопців та дівчат водили Козу і Маланку (13-14 січня). І закінчували різдвяні свята на Водохреща або "Йордань" 19 січня. Це третє найбільше свято зимового кола. З ним пов’язують хрещення на Йордані Христа. У цей день Бог Син хрестився у воді Йордану, а святий Дух сходив на нього і голос Бога промовляв до Ісуса. Тому це свято інколи називають Богоявлення. У церквах святять воду. У деяких місцях в цей день випускали голубів, під час освячення тричі стріляють з рушниці, проганяють "коляду". Від цього дня колядувати вже було не можна.

Від 24 грудня 2008 р. по 19 січня 2009 р. стаціонарний ляльковий Вертеп стоятиме на території Національного заповідника "Софія Київська".

22 грудня 2008  21:13

 
© Країна Мрій, 2008-2011; Створював Богдан Гдаль