This version of the page http://www.soc-standart.com/why/why5.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-03-20. The original page over time could change.
Отримувати недержавну пенсію | Соціальний стандарт
Відкритий недержавний пенсійний фонд "Соціальний стандарт"
ukr rus eng
МАЙБУТНЄ ПРОСТО ТАК НЕ ТРАПЛЯЄТЬСЯ. ВОНО СТВОРЮЄТЬСЯ.
Головна сторінка Чому? Отримувати (майбутньому пенсіонеру)

Питання 1:
ЯКІ ІСНУЮТЬ ВИДИ ПЕНСІЙНИХ ВИПЛАТ?

НПФ можуть здійснювати такі види пенсійних виплат:1) пенсія на визначений строк;2) одноразова пенсійна виплата. Розміри пенсійних виплат визначаються виходячи з сум пенсійних коштів, що обліковуються на індивідуальному пенсійному рахунку учасника фонду, тривалості виплати та формули розрахунку величини пенсії на визначений строк.



Питання 2:
В ЯКІЙ ВАЛЮТІ МОЖНА ОТРИМУВАТИ ВИПЛАТИ?

Пенсійні виплати здійснюються у національній валюті України.



Питання 3:
У ЯКИХ ВИПАДКАХ ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ ОДНОРАЗОВА ПЕНСІЙНА ВИПЛАТА?

Учасник має право на одноразові виплати з НПФ, якщо:

- на момент виходу на пенсію сума коштів, що знаходиться на індивідуальному пенсійному рахунку, є меншою від законодавчо визначеної мінімальної суми;

- він виїжджає на постійне місце проживання за кордон;

- він має медично підтверджений критичний стан його здоров’я (онкозахворювання, інсульт, тощо, або інвалідність І групи);

-  пенсійна виплата здійснюється одноразово спадкоємцям учасника фонду.

Пенсійна виплата, що здійснюється одноразово, визначається виходячи із суми пенсійних коштів, які обліковуються на індивідуальному пенсійному рахунку учасника фонду на день подання заяви на отримання такої виплати.Пенсійна виплата, що здійснюється одноразово, провадиться протягом п'яти робочих днів після отримання відповідної заяви та необхідних документів.



Питання 4:
У ВИПАДКАХ, КОЛИ Є МОЖЛИВІСТЬ ОТРИМАТИ ПЕНСІЮ ОДНОРАЗОВО, ХТО ПРИЙМАЄ ТАКЕ РІШЕННЯ?

У випадках, коли на момент виходу на пенсію сума коштів, що знаходиться на індивідуальному пенсійному рахунку, є меншою від законодавчо визначеної мінімальної суми, учасник фонду приймає рішення про отримання одноразової пенсійної виплати (або про отримання періодичних виплат).

У випадку смерті учасника адміністратор фонду виплатить спадкоємцям всю суму одноразово після отримання ними права на спадщину.

Коли ж учасник виїжджає на постійне місце проживання за кордон чи має критичний стан здоров’я (онкозахворювання, інсульт, тощо, або інвалідність І групи), то за нам залишається право прийняти таке рішення.



Питання 5:
В ЯКИЙ МОМЕНТ ФІКСУЄТЬСЯ СУМА НА РАХУНКУ УЧАСНИКА ДЛЯ ЗДІЙСНЕННЯ ОДНОРАЗОВОЇ ВИПЛАТИ?

Розмір одноразової виплати визначається на день подання заяви про виплату та виплачується протягом 5-ти робочих днів.



Питання 6:
ЩО Є ПІДТВЕРДЖЕННЯМ ВИЇЗДУ НА ПОСТІЙНЕ МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ ЗА КОРДОН ДЛЯ ОТРИМАННЯ ОДНОРАЗОВОЇ ВИПЛАТИ З НПФ?

У разі виїзду за кордон на постійне місце проживання у паспорті/проїзному документі робиться відповідний запис із зазначенням держави виїзду (Постанова КМУ від 31.03.05 р. №231 «Про затвердження Правил оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон і проїзного документа дитини, їх тимчасового затримання та вилучення»), штамп. Тобто, підтвердженням є пред’явлення паспорту та надання копії сторінок паспорту з такою відміткою.



Питання 7:
КОЛИ УКЛАДАЄТЬСЯ ДОГОВІР НА ВИПЛАТУ ПЕНСІЇ?

Пенсійний вік встановлюється учасником самостійно, з врахуванням меж, встановлених законодавством.

Визначитись стосовно пенсійного віку необхідно не пізніше ніж за 2 місяці до його фактичного настання (написавши заяву, у якій учасник фонду зобов'язаний зазначити пенсійний вік та обраний ним вид пенсійної виплати), після чого укладається договір з Адміністратором, де обумовлюються умови виплат.

Учасник має право змінити визначений ним пенсійний вік шляхом подання про це заяви Адміністратору не пізніше ніж за 15 робочих днів до настання визначеного ним пенсійного віку.

Після отримання від учасника заяви, у якій зазначено пенсійний вік та вид пенсійної виплати, Адміністратор повинен здійснити на дату настання пенсійного віку такого учасника підрахунок суми пенсійних коштів, які накопичені у фонді на користь такого учасника, на підставі інформації з його індивідуального пенсійного рахунку. Якщо така сума належних учаснику фонду пенсійних коштів на дату настання пенсійного віку учасника фонду не досягає мінімального розміру суми пенсійних накопичень, установленого законодавством, адміністратор повинен повідомити учасника фонду про наявність у нього підстави вимагати здійснення одноразової пенсійної виплати.



Питання 8:
ЯК ОФОРМЛЮЮТЬСЯ ПЕНСІЙНІ ВИПЛАТИ?

Для здійснення пенсійної виплати на визначений строк учасник фонду повинен укласти договір про виплату пенсії на визначений строк. Договір про виплату пенсії на визначений строк є договором між фондом та його учасником, який укладається від імені фонду його адміністратором.

Договір про виплату пенсії на визначений строк повинен бути укладений до настання пенсійного віку учасника, визначеного ним у заяві.

У разі обрання учасником фонду пенсійної виплати на визначений строк адміністратор може зробити прогнозний розрахунок розміру пенсійної виплати, що сплачуватиметься періодично протягом визначеного строку.



Питання 9:
ЯК РОЗРАХОВУЄТЬСЯ СУМА ВИПЛАТ?

Розмір пенсії на визначений строк розраховується Адміністратором, виходячи із суми пенсійних коштів, облікованих на індивідуальному пенсійному рахунку учасника фонду на день настання пенсійного віку, визначеного таким учасником, величини інвестиційного прибутку (збитку), що отримується протягом строку виплати пенсії на визначений строк; тривалості і періодичності пенсійних виплат, визначених учасником, за формулою 

                 Sr

B      =     ----- ,

                  n

де

B - розмір чергової пенсійної виплати, що нарахована учаснику фонду;

n - кількість пенсійних виплат, що залишилися до закінчення загального строку виплати пенсії;

Sr - вартість пенсійних коштів, що обліковуються на індивідуальному рахунку учасника на дату розрахунку пенсійної виплати.

Слід також зазначити, що ця сума при виплаті буде зменшена на величину податку з доходів фізичних осіб.



Питання 10:
ЯКІ ТЕРМІНИ ПЕНСІЙНИХ ВИПЛАТ?

Виплата пенсії на визначений строк розпочинається з дня досягнення учасником віку, визначеного в його заяві, із здійсненням першої виплати протягом 45 робочих днів.

Строк виплат визначається самостійно учасником фонду, але не може бути меншим, ніж 10 років від початку здійснення першої пенсійної виплати.

Учасник ВПФ «Соціальний стандарт» може змінити періодичність та форму здійснення пенсійних виплат, але не частіше, ніж один раз на рік.



Питання 11:
ЯК ОПОДАТКОВУЮТЬСЯ ПЕНСІЙНІ ВИПЛАТИ?

Податковий агент учасника фонду утримує та сплачує (перераховує) до бюджету податок за ставкою 15% від:а) 60 відсотків суми: - виплат пенсії на визначений строк, що проводиться з недержавного пенсійного фонду учаснику фонду в порядку та строки, що визначені законодавством; - одноразових пенсійних виплат учаснику НПФ.

Не підлягають оподаткуванню при їх нарахуванні (виплаті) адміністратором НПФ та не включаються до складу загального оподатковуваного доходу платника податку: а) суми виплат пенсій на визначений строк, одержувані платником податку - резидентом, що має вік, не менший 70 років; б) сума виплат пенсії на визначений строк або одноразових виплат, якщо учасник недержавного пенсійного фонду отримує інвалідність I групи.

Доход у вигляді виплати за договором недержавного пенсійного забезпечення, що сплачується спадкоємцю платника податку, оподатковується за правилами, встановленими законодавством для оподаткування спадщини.



Питання 12:
ЯК СПЛАЧУЄТЬСЯ ПОДАТОК З ДОХОДІВ ФІЗИЧНИХ ОСІБ ПРИ ОТРИМАННІ НЕДЕРЖАВНОЇ ПЕНСІЇ?

Податок сплачується з кожної суми пенсійної виплати. Податковим агентом учасника НПФ є адміністратор фонду.



Питання 13:
ЧИ Є ПЕНСІЙНІ КОШТИ, НАКОПИЧЕНІ В НПФ, СПІЛЬНИМ МАЙНОМ ПОДРУЖЖЯ?

Відповідно до Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення», пенсійні кошти, накопичені за час перебування у шлюбі одним з подружжя у пенсійному фонді, страховій організації чи на пенсійному депозитному рахунку, є спільним майном подружжя, якщо інше не передбачено шлюбним контрактом.
У разі розподілу пенсійних коштів у зв'язку з розірванням шлюбу кожна із сторін визначає відповідно пенсійний фонд, страхову організацію чи банківську установу, яка має право на відкриття пенсійного депозитного рахунку, для передачі належної їй частини пенсійних коштів та письмово повідомити про це адміністратора, страхову організацію та банківську установу, з яких передаються пенсійні кошти.



Питання 14:
ЧИ УСПАДКОВУЮТЬСЯ НЕВИПЛАЧЕНІ ПЕНСІЙНІ НАКОПИЧЕННЯ?

У разі смерті учасника усі його кошти виплачуються спадкоємцям як одноразова пенсійна виплата, адже усі кошти, що знаходяться на його індивідуальному пенсійному рахунку є його власністю, а отже включаються до спадщини у повному обсязі.



Питання 15:
ЯКЕ ОПОДАТКУВАННЯ ОДНОРАЗОВИХ ПЕНСІЙНИХ ВИПЛАТ СПАДКОЄМЦЯМ?

Успадковані пенсійні кошти виплачуються спадкоємцям як одноразова пенсійна виплата в порядку, визначеному законодавством з недержавного пенсійного забезпечення, та оподатковується за правилами, встановленими для оподаткування спадщини, а саме: нульова ставка для членів родини першого ступеня споріднення, ставка у 5% - для інших. У цьому випадку, відповідальними за сплату податку до бюджету є спадкоємці, а не Адміністратор НПФ.



Питання 16:
ЧИ МОЖНА ЗАПОВІСТИ (ПОДАРУВАТИ) СВОЇ КОШТИ З НПФ ПІСЛЯ ДОСЯГНЕННЯ ПЕНСІЙНОГО ВІКУ БЕЗ ВИПЛАТ З НПФ?

Пенсійні кошти не можуть бути подаровані, але вони успадковуються особою, яка є спадкоємцем учасника згідно цивільного законодавства України.

Тобто, учасник фонду може у будь-який час скласти заповіт, передбачивши у ньому особу, яка буде спадкоємцем накопичених у НПФ коштів, але тільки після смерті спадкодавця (учасника).

Успадковані пенсійні кошти виплачуються спадкоємцю як одноразова пенсійна виплата.



Управління пенсійним фондом Рейтинг НПФ НПФ Недержавна пенсія Звіт пенсійного фонду Додаткова пенсія Діяльність пенсійного фонду недержавний пенсійний фонд пенсійне забезпечення пенсійні схеми

Відкрий Здійснюй Будь