This version of the page http://www.asvmu.org/news97.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-03-20. The original page over time could change.
Причина остеопорозу - мутації в мікроРНК - Асоціація спеціалістів ветеринарної медицини України Асоціація спеціалістів ветеринарної медицини України
ІНФОРМАЦІЙНІ ЛІНІЇ








Причина остеопорозу - мутації в мікроРНК

Безліч важливих біологічних процесів знаходиться під контролем крихітних молекул – мікроРНК, що пригнічують експресію певних генів і наборів генів.

Професор Xiang-Hang Luo і його колеги з Центрального Південного Університету (Central South University) в Китаї виявили невідому досі мікроРНК – miR-2861, яка відіграє критичну роль у формуванні кісткової тканини у мишей і людини.

Дослідники з'ясували, що у людей, хворих на остеопороз, miR-2861 не експресується. Потім у ряді експериментів in vitro на лініях клітин-попередників остеобластів (клітин кісткової тканини) було показано, що завідсутності miR-2861 не відбувається їх нормального диференціювання. У мишей з штучно пригніченою експресією miR-2861 також не відбувалося нормального формування скелету.

Ці дані змусили дослідників визнати, що miR-2861 грає ключову роль в контролі диференцації клітин, яківідповідають за формування кісткової тканини, і мутації гена цієї мікроРНК можуть бути основною причиною остеопорозу.

За матеріалами Journal of Clinical Investigation