This version of the page http://imi.org.ua/content/view/169163/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-03-13. The original page over time could change.
Інститут Масової Інформації - Головний редактор “Без цензури” заявила про закриття газети

м. Київ, вул. Крупської, 8,    тел. (044) 566-3085, 566-1534, 461-9023
 
     
Рейтинг організації «Репор­тери без кордонів» (де Україна також пасе задніх) досить чітко відбиває тенденцію розвитку свободи слова в Україні. Якщо 2002-го наша країна 21-ша з кінця, то в період помаранчевої революції було зроблено об’єктивний і очевидний ривок: у 2005-му — 56-те місце.
Детальніше...
 

Політики є основними замовниками джинси в українських друкованих виданнях.  Саме політичні сили в такий спосіб купують площі у всеукраїнських та регіональних медіа, стимулюючи подібні взаємовідносини між ЗМІ та політичними елітами в країні.

Детальніше...
 
Головна сторінка
Увага! Анонс
Новини
Семінари
Барометри
Про нас
Архіви сайту
  • Юридична діяльність
  • Освітні програми
  • На контролі ІМІ
  • Моніторинг стандартів
  • Моніторинг "джинси"
  • Головна

На контролі ІМІ

Справа Сергія Андрушка
Справа ТВІ та 5-го каналів
Справа Сергія Кутракова
Справа ТРК "Чорноморка"
Справа Василя Климентьєва

Наші результати

М. Мельник проти «Голосу Опілля»
Детальніше...
 
Справа Вередюка
Детальніше...
 
Гонгадзе проти України
Детальніше...
 
M. Самбур та В. Воротник проти Інтернет-видання «Українська Правда»
Детальніше...
 
М. Самбур та В. Воротнік проти газети «Україна Молода» та О.Зварич
Детальніше...
 
Справа газети «Перехрестя»
Детальніше...
 
Справа Я.Ткачівського
Детальніше...
 
Справа газети «Вчасно»
Детальніше...
 
«Плужнікова vs Притула та ПП „Українська правда”»
Судова боротьба відбувалася без особистої участі позивачки й відповідачки, які довірили цю судову справу своїм юристам. Сторону пані Плужнікової представляли працівники юридичної фірми „Коннов і Созановський”: найчастіше на судових засіданнях можна було побачити Сергія Коннова та Людмилу Опришко, сторону відповідачів представляли адвокат Тетяна Шмарьова та юрист ІМІ Роман Головенко.

Обґрунтування позову представниками позивачки було доволі типове для такого роду справ: оскаржуване речення заголовку, не зважаючи на питальну форму, вони вважали подачею фактів, які нібито були неправдивими та завдавали шкоди честі й гідності покійного.
Детальніше...
 

Анонси

Оголошено Всеукраїнський конкурс ідей на захист свободи висловлення думок
09.02.2011
Координаційна рада Громадської кампанії проти встановлення цензури в Україні оголошує Всеукраїнський конкурс ідей дій на захист свободи висловлення думок.
Детальніше...
 
УВАГА! ІМІ шукає регіональних власкорів для проведення моніторингу фактів порушень свободи слова
16.04.2007
Шановні колеги!
Детальніше...
 

Головний редактор “Без цензури” заявила про закриття газети
10.08.2007
Нещодавно пройшло повідомлення про припинення виходу газети “Без цензури”, яка традиційно пов’язувалася з партією “Народний союз “Наша Україна”. Газета була заснована у лютому 2003 року, відтоді пройшла низку реорганізацій. Останнім часом “Без цензури” виходила раз на тиждень, українською та російською мовою, “загальний тираж”, вказаний у вихідних даних, – 162000 примірників. Ми звернулися до головного редактора тижневика Діани Дуцик, яка створювала газету й незмінно керувала творчим колективом, з кількома запитаннями. Інтерв'ю УНІАНу.
Діано, у пресі була інформація про конфлікт у газеті “Без цензури” та про припинення виходу газети. Чи буде відновлено випуск?

На сьогодні можна констатувати, що газета “Без цензури” припинила своє існування. Я сьогодні написала заяву про звільнення. Не могла цього зробити раніше, бо мала певну моральну відповідальність перед колективом. Оскільки конфлікт із засновником видання майже вичерпано, залишилися окремі юридичні моменти, я прийняла рішення піти. Генеральний директор підписав цю заяву.

Хто є засновниками газети?

Видавцем є ТОВ “Українські медіа-ресурси”, засновником ТОВ – Всеукраїнська громадська організація “Наша Україна”. Список засновників ВГО НУ був оприлюднений медіа-профспілкою, яка допомагала колективу вирішувати трудовий конфлікт. І за це я хочу їй дуже подякувати, так само, як і тим засобам масової інформації, які нас підтримали. Журналістська солідарність – все-таки велика сила. Ми, журналісти, повинні всі про це пам’ятати.

Чи крім тебе, хтось іще написав заяву про звільнення?

Я знаю, що це зробили кілька працівників редакції. Проте решта ще не визначилася. Усе залежатиме від того, яке рішення прийме правління ВГО НУ, яке має відбутися 17 серпня. Адже залишається без відповіді запитання, чи буде ліквідовуватися підприємство, як це відбуватиметься і що буде з брендом “Без цензури”. До речі, мені особисто не відомо, хто є його реальним власником. І я б хотіла звернутися публічно до ВГО “Наша Україна”: працівники мають отримати розрахунок і трудові книжки, усе має відбуватися цивілізовано. Я готова, незважаючи на те, що вже пішла з посади головного редактора, підтримати колектив у цьому процесі.

Наскільки відомо, газетою опікувався Роман Безсмертний. Чи не пов’язане припинення виходу газети з тим, що його по суті усунуто від партійного керівництва?

Я не раз коментувала це питання. Справді, Роман Петрович був одним із ініціаторів створення газети “Без цензури”. Але 2003 року, коли це відбувалося, до цього його зобов’язувала, як я розумію, його тодішня посада у блоці НУ. Тоді колектив не мав жодних претензій до Романа Безсмертного.

А тепер вони є?

Ні, їх немає і зараз, оскільки на сьогодні він не має жодного стосунку до цього медіа-проекту.

А хто зараз опікується ним у “Нашій Україні”?

Запитайте про це в генерального директора ТОВ “Український медіа-ресурси” Дениса Денисенка...

У твоєму голосі відчувається образа... Що відбулося в колективі?

Ні, в мене немає образи. Я лише шкодую за тим, що достатньо хороший проект закривається. Справді, газета мала серйозний потенціал для того, щоб розвиватися. Ми дійшли до певного рівня, і для того, щоб зробити якийсь прорив далі, газета потребувала певних інвестицій. У нас було дуже багато цікавих ідей, але, на жаль, як з’ясувалося, вони нікому не потрібні, так само, як і проект загалом, – крім колективу. Але я не шкодую, що працювала в цьому проекті, у нас була прекрасна команда. Окрім того, газета “Без цензури”, хто б там що не говорив, усе-таки відіграла свою позитивну роль у розвитку демократії. Думаю, що згодом, коли вляжуться всі емоції, я про це скажу більше – скажімо, у книжці.

Щодо конфлікту... Напруження в колективі наростало давно. Але вибухнув він після того, як минулого тижня генеральний директор заборонив друкувати черговий номер “Без цензури”. У цьому номері колектив вирішив попередити своїх читачів про те, що існують фінансові проблеми, і наступні номери газети можуть не вийти. На жаль, ми так і не змогли донести до наших передплатників та постійних читачів цю інформацію. Після цього колектив спільно з медіа-профспілкою почав переговори з видавцями газети щодо погашення заборгованості із зарплати й подальшої долі тижневика. Оскільки переговори йшли дуже важко, колектив вдався до публічних акцій протесту. У понеділок була проведена прес-конференція, на якій була оприлюднена відповідна інформація. Наступного дня, у вівторок, журналісти пікетувати з’їзд блоку “Нашої України – Народної самооборони”. У результаті Віктор Балога зустрівся з переговорною групою, яку обрав колектив.

І до чого домовилися?

Я не входила до переговорної групи, оскільки займала адміністративну посаду. Я можу лише сказати, що після цього була низка раундів переговорів із представниками засновників видання, у результаті яких заборгованість перед колективом погашена.

Чи пов’язане припинення виходу газети з внутрішнім конфліктом у колективі?

Ні, думаю, швидше це відсутність у засновників бажання далі розвивати цей проект.

Чи робили ви спробу зустрітися з партійним керівництвом “Нашої України”, оскільки в масовій свідомості газета так чи інакше пов’язувалася з НУ, а тусовка вважала її власне партійною газетою? 

У мене було кілька телефонних розмов, але я б не хотіла про це говорити, це буде некоректно... Щодо партійності... Так, справді, газета створювалася як суто партійний проект, але після того, як у 2005 році вона змінила засновника й видавця, ми зробили спробу вийти за рамки партійності. Можливо, це не до кінця вдалося, оскільки ми не проводили серйозного ребрендингу. Окрім того, ми ніколи не приховували свої політичні вподобання. Ми завжди підтримували демократичні, помаранчеві сили. Водночас надавали можливість висловитися іншій стороні також. І я добре знаю, що нас активно читали і в Партіїї регіонів, і комуністи, і соціалісти...

Наскільки пам’ятаю, активним дописувачем газети був Віктор Ющенко. Чи знає він про ваші нинішні проблеми?

Справді, свого часу, коли газета була суто партійною, у Віктора Андрійовича була постійна колонка в нашій газеті. Але наголошую, це було тоді, коли газета була партійною, а Віктор Ющенко був кандидатом у Президенти. Щодо нинішнього конфлікту колектив тижнів два тому написав офіційного листа кільком людям, у тому числі й Президентові.

Діано, газета називалася “Без цензури”. Чи її закриття не дасть приводу опонентам помаранчевих говорити про прихід цензури?

Я б не говорила про прихід цензури. Оскільки конфлікт довкола “Без цензури” є трудовим конфліктом, а не політичним. Якщо говорити загалом про ситуацію в наших медіа, то, на жаль, залишається ще дуже багато не вирішених проблем. І одна з ключових – це те, що нинішні медіавласники в більшості своїй бачать у медіапроектах не стільки бізнес-проекти, скільки інструменти впливу, і не обов’язково політичного, а й економічного також. У деяких європейських країнах законодавство забороняє власникові втручатися в редакційну політику, більше того, за це передбачена кримінальна відповідальність.

Думаю, нам до такого ще далеко. Нам би хоча б прийти до практики підписання колективних договорів з медіавласниками та оприлюднення різними засобами масової інформації своєї редакційної політики.

Розмовляв Володимир Ільченко, УНІАН

 
< Попередня   Наступна >
Назад



З життя НГО

Громадськість вимагає припинити тиск на колектив та директора музею "Личаківський цвинтар"
28.02.2011

Громадськість Львова просить місцеву владу припинити цькування трудового колективу і директора музею "Личаківський цвинтар", заслуженого діяча мистецтв України І. Гавришкевича".


Детальніше...
 

Світ

ARTICLE 19, IMS закликають ВР реформувати медіа простір
14.09.2010

Британські правозахисники «ARTICLE 19» та IMS (Міжнародна підтримка ЗМІ) закликали депутатів Верховної Ради запровадити суспільне мовлення, унеможливити напади на журналістів та політичний тиск та проголосувати за закон про доступ до суспільно важливої інформації. Дві громадські організації направили спільного листа до українського парламенту. Про це повідомляє IFEX.

Детальніше...
 

Доступ до інформації: до і після законодавчих змін (Частина ІІ)
23.02.2011

Обов’язкове оприлюднення інформації. Законом "Про доступ до публічної інформації" в статті 15 передбачено обов’язок розпорядників інформації самим оприлюднювати певні категорії інформації для ознайомлення необмеженого кола осіб. Такий обов’язок можна назвати пасивним доступом до інформації (особі не треба звертатися до розпорядника або вчиняти якісь інші юридично значимі дії, щоб отримати певну інформацію розпорядника) і він доповнює активний доступ до інформації (отримання інформації за запитами), а не заміняє його, як уже встигли заявити деякі критики Закону. 

Детальніше...
 

Законодавство

  • Доступ до інформації: до і після законодавчих змін (Частина ІІ)
  • Доступ до інформації: до і після законодавчих змін (частина І)
  • Тепер цензурою буде також і втручання власника ЗМІ в творчий процес
  • Генпрокуратура назвала винним у вбивстві Гонгадзе Пукача і Кравченка
  • Як УП посудилася з президентом
  • Хто і чому не хоче доступу до інформації
  • Резолюція: проект концепції суспільного мовлення потребує конкретизації і суттєвих уточнень
  • Переможна хода приватності
  • До галузі медіа підійшов Фронт, або що пропонує журналістам Яценюк
  • Чи перетворять Україну на "міліцейську державу"?
  • Кому потрібен такий репресивний інструмент як кримінальна відповідальність за наклеп?
  • Як не допустити безкінечний «тиждень «дИмократії»
  • Народні депутати розпочали полювання на відьом. Що несуть нам медійні законодавчі ініціативи?
  • Наказ МВС № 88. Повний текст і юридичний коментар щодо захисту прав журналістів
  • Оскарження відмови в порушенні кримінальної справи за ст. 171 КК України
  • До суду з диктофоном.
  • Депутатам пропонують заборонити рекламу сексу.Чого варто чекати від існуючих законодавчих ініціатив?
  • Про плюралізм поглядів у Партії Регіонів та заборону пропаганди фашизму
  • Чи достатньо лише самого закону для роздержавлення преси в Україні?
  • Костянтин Дегтярьов: Коментар до Закону України "Про захист суспільної моралі"

Дискусії

Ну от, власне, і все, або нова медіа реальність
07.02.2011

Система влади Віктора Януковича в планах її творців передбачала декілька ключових елементів: повернення більшості владних повноважень до рук президента, контроль над парламентом, вплив на судову систему та контроль над інформаційною сферою.Всі ці ключові позиції стали реальністю менше ніж за рік. Команді Януковича вдалося все із того переліку.

Детальніше...
 

Медіаграмотність

Практично у всіх досліджуваних регіонах рівень політичної та комерційної «джинси» зрівнявся
27.04.2010
У березні рівень політичної та комерційної джинси у друкованій пресі практично зрівнявся, а у деяких регіонах кількість комерційної джинси значно перевищила кількість комерційної.

Про це свідчить моніторинг , який проводить громадська організація Інститут Масової Інформації у рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян».

Детальніше...
 

Леся Гонгадзе: Я впевнена, що сьогоднішній Президент «справи Гонгадзе» не зможе закрити
25.06.2010

Матір убитого журналіста Георгія Гонгадзе вже втомилася від політичних спекуляцій на смерті її сина і не вірить, що ця справа колись буде доведена до кінця. Зустріч із Президентом Віктором Януковичем не додала їй оптимізму. В інтерв’ю ЗІКу Леся Гонгадзе розповіла, про що вона говорила з Президентом і чому вона переконана, що знайдене тіло не належить її синові.

Детальніше...
 

Інтерв'ю

  • Леся Гонгадзе: Я впевнена, що сьогоднішній Президент «справи Гонгадзе» не зможе закрити
  • Кат завжди набагато гірший за того, хто вчинив злочин
  • "У нас журналістика долара, а не журналістика в європейському розумінні цього слова"- В.Іванов
  • «Цензура існує, проте, маскується у інші форми» - Юрій Луканов
  • Мирослава Гонгадзе: Час ховати це нужденне тіло, аби дати спокій душі Георгія
  • Зі свідченнями Пукача відбуваються серйозні маніпуляції - Валентина Теличенко, адвокат М.Гонгадзе
  • Генерал вибіркової дії
  • Володимир Яворський: "Виборність місцевих судів означатиме кінець їх незалежності"
  • "Смішарики - це мультфільм про життя у всіх його проявах"- Є.Самойленко
  • Олександра Коваль: Той, хто змалку звикне читати, буде робити це впродовж життя


Новини

11-03-2011
15:26 - Провідні ЗМІ України здійснили прес-тур до Дрогобича
14:47 - У Львові призупинилось будівництво пам'ятника Бандері
14:01 - М.Азаров хоче, щоб журналісти робили правильні висновки
13:23 - Активіст "податкового Майдану" залишився за гратами
12:37 - "Законопроект про громадське мовлення перебуває в Міністерстві фінансів" - Герман
11:47 - В Житомирі проводиться конкурс для журналістів по висвітленні теми діяльності держслужбовців
11:29 - "Інтерньюз-Україна" запрошує журналістів на лекцію Глєба Кануннікава
11:09 - Міліція розшукує підозрюваних у справі зниклого журналіста
10:33 - Герман : прикро, що на «Євробачення» поїдуть гроші, а не талант
10-03-2011
16:34 - Журналістів телеканалу АТВ перевірили на детекторі брехні
15:53 - Українського правозахисника депортовли при в’їзді до Білорусі
15:20 - 10 березня - перша в СНД відкрита лекція «Археологія кіно»
14:44 - Українці вважають, що влада тисне на ЗМІ
14:37 - Судно з українцями звільнили з піратського полону
14:29 - Мельнеченко : найближчим часом слід очікувати репресій
13:36 - Кореспондент ВВС: Лівійські військові робили з нами все, що хотіли
13:01 - 8 українських мільярдерів потрапили до Forbes
12:08 - Охоронців Януоквича посилено тренують
11:30 - «Стоп цензурі!» виступив на захист Володарського
11:26 - В Хорватії відкриють пам’ятник Іванові Франку
10:37 - Шкляр вважає, що з приходом Табачника настала інтелектуальна стагнація.
09-03-2011
16:11 - Табачник заявляє, що не висловлювався негативно про роман Шкляра
15:23 - Законодавча ініціатива : за наругу над мовою - кримінальна відповідальність
14:47 - Д.Табачник: я жодного слова не говорив про роман В.Шкляра
14:04 - 25–26 березня – тренінг «Як (за)вести свій подкаст-канал»
13:58 - У БЮТ хочуть підзаробити на нервах і журналістах
13:13 - На Буковині скинули з постаменту бюст Шевченка
12:09 - ОБСЄ направить спостерігачів до Білорусі
11:37 - 18 - 20 березня в Києві працюватиме «Медіашкола для молодих журналістів»
11:09 - Світовий конгрес українців закликає владу не закривати українські школи

Авторизация



Барометри

  • Барометр свободи слова за січень 2011 року
  • Барометр свободи слова за грудень 2010 року
  • Барометр свободи слова за листопад 2010 року
  • Барометр свободи слова за жовтень 2010 року
  • Барометр свободи слова за вересень 2010 року
  • Барометр свободи слова за серпень 2010 року
  • Барометр за липень 2010 року
  • Барометр свобода слова за червень 2010 року
  • Барометр за травень 2010 року
  • Барометр свободи слова за квітень 2010 року
  • Барометр за березень 2010 року
  • Барометр за лютий 2010 року
  • Барометр за січень 2010 року
  • Барометр за грудень 2009 року
  • Барометр за листопад 2009 року
  • Барометр за жовтень 2009 року
  • Барометр за вересень 2009 року
  • Барометр за серпень 2009 року
  • Барометр за липень 2009 року
  • Барометр за червень 2009 року
  • Барометр за травень 2009 року
  • Барометр за квітень 2009 року
  • Барометр за березень 2009 року
  • Барометр за лютий 2009 року
  • Барометр за січень 2009 року
  • Барометр за грудень 2008 року
  • Барометр за грудень 2008-го року
  • Барометр за листопад 2008 року
  • Барометр за жовтень 2008 року
  • Барометр за вересень 2008
  • Барометр за серпень 2008 року
  • Барометр за липень 2008 року
  • Барометр за липень 2008 року
  • Барометр за червень 2008 року
  • Барометр за травень 2008 року
  • Барометр за квітень 2008 року
  • Барометр за березень 2008 року
  • Барометр за лютий 2008 року
  • Барометр за січень 2008 року
  • Барометр за грудень 2007 року

ТИПОВІ ДОКУМЕНТИ

Запит про надання документів
 
Інформаційний запит
 
Зразок позову щодо ігнорування запиту
 
Зразок позову щодо відмови в наданні інформації
 
Звернення до прокуратури щодо порушень права на акредитацію
 
Звернення до прокуратури щодо ненадання інформації
 

 
 

 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Настрій дня