This version of the page http://www.garantiya.com.ua/book/book_01 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-02-26. The original page over time could change.
Страховая компания "Гарантия"
  Справочник                     
клиента
0 800 503 180
Справочник клиента О компании Продукты Карьера
 
    СО "Гарантия" входит
   в корпорацию:
 
  Справочник клиента
       Словарь
       Законодательство
       Полезные ссылки
 
 

МЫ РАБОТАЕМ ДЛЯ ВАС С 1 НОЯБРЯ 1988 ГОДА
 
  Словарь  
 
А  Б  В  Г  Д  Е  З  I  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Ю  

АБАНДОН  (abandonment) — відмова страхувальника судна або вантажу від усіх прав власності на застрахований об'єкт на користь страховика за умови отримання від останнього всього належного страхового відшкодування. Застосовується в разі пропадання безвісти об'єкта страхування або економічної недоцільності усунення пошкоджень.
АВАРІЙНИЙ КОМІСАР  (average adjuster) — фахівець, який за дорученням страховика (іноді із залученням експерта — сюрвсйєра) визначає причину, характер і розмір збитків і видає аварійний сертифікат. На нього може покладатись участь у проведенні превентивних заходів, а також ліквідації наслідків страхового випадку. Іноді страховик може доручати А.к. розгляд претензій страхувальника.
АВАРІЙНИЙ СЕРТИФІКАТ  (survey-report) — документ, що видається страхувальникові аварійним комісаром, агентом або іншим уповноваженим представником страховика на підставі наслідків огляду пошкодженого майна. В А. с. фіксуються можливі причини, характер і розмір збитку, зумовленого страховим випадком. А. с. є для страхувальника підставою для висунення претензії страховикові. Проте А. с. не може розглядатись як безумовний доказ відповідальності страховика.
АВАРІЯ В МОРСЬКОМУ СТРАХУВАННІ  (average in marine insurance) — збиток, завданий судну, вантажу й фрахту під час морських перевезень. Такі А. поділяються на загальні і часткові. Збитки, завдані загальною аварією, поділяються між судном, вантажем і фрахтом. При частковій аварії збитки відносяться на того, хто відповідальний за її виникнення, або на потерпілого.
АВЕРСІЯ РИЗИКУ  (averce of risk) — негативне ставлення до ризику, що доходить до невизнання його значення і ролі, а також виявляється як протидія ризиковій діяльності.
АВІАЦІЙНЕ СТРАХУВАННЯ  (aviation insurance) — страхування ризиків, пов'язаних із використанням авіаційної та космічної техніки. Іноді страхування космічних ризиків виділяється в окремий вид. До А. с. входить: страхування літаків, вертольотів та іншої авіаційної техніки від пошкодження й знищення: страхування відповідальності перед пасажирами і третіми особами за шкоду, заподіяну їх здоров'ю та майну; відповідальність власників повітряних суден як роботодавців; страхування деяких інших ризиків.
АГЕНТ СТРАХОВИЙ  (agent) — фізична або юридична особа, яка діє від імені страховика і в межах наданих ним повноважень.
АДЕНДУМ  (addendum) — документ, є додатком до страхового договору. В А. зазначаються зміни в умовах страхування.
АКВІЗИЦІЯ  (acquisition) — укладення нових договорів страхування. Вважається, що аквізиційна діяльність нормальна, коли кількість нових договорів страхування перевищує число договорів, за якими закінчився термін дії.
АКТ ПРО НЕЩАСНИЙ ВИПАДОК  (accident report form) — документ, що складається адміністрацією і комітетом професійної спілки підприємства чи установи, якщо з їхнім працівником стався нещасний випадок, пов'язаний з виконанням службових обов'язків. У випадках із пасажиром відповний документ складається на транспорті. У разі, якщо потерпілий застрахований від нещасних випадків, акт надсилається до страхової організації з метою оформлення страхових виплат.
АКТИВИ СТРАХОВИКА  (insurer's assets) — кошти страховика, що інвестовані в цінні папери, придбану нерухомість, інші матеріальні цінності, розміщені на рахунках у банках. Джерелами цих коштів є статутний фонд, страхові резерви та інші пасиви. Від величини й структури А. с. залежить платоспроможність страховика.
АКТУАРІЙ  (actuary) — офіційно уповноважена особа, фахівець, яка з допомогою методів математичної статистики розраховує страхові тарифи. На А. покладається відповідальність за те, щоб страхові фонди були достатніми на той момент, коли компанії доведеться виконувати свої зобов'язання за виданими полісами.
АКТУАРШ РОЗРАХУНКИ  (actuarial calculations) — система математичних і статистичних методів розрахунку страхових тарифів. Методологія А. р. грунтується на застосуванні теорії ймовірностей, демографічної статистики та довгострокових фінансових обчислень інвестиційного доходу страховика. А. р. дають змогу визначити частку кожного страхувальника у створенні страхового фонду.
АКЦЕПТ  (acceptance) — згода однієї сторони страхових відносин (страхувальника або страховика) з пропозиціями іншої сторони про укладення договору страхування або перестрахування на умовах, що відповідають цим пропозиціям.
АКЦІЯ  (stock) — цінний папір без визначеного часу обігу, що свідчить про внесення паю до статутного фонду акціонерного товариства, підтверджує членство в цьому товаристві і дає його власникові право на отримання доходу в формі дивіденду, а також на участь в розподілі майна в разі ліквідації товариства. А. можуть бути простими чи привілейованими, іменними або на пред'явника.
АНДЕРРАЙТЕР  (underwriter) — а) у страхуванні — висококваліфікована і відповідальна особа страховика, уповноважена виконати необхідні процедури по розгляду пропозицій і прийняттю ризиків на страхування (перестрахування); А. оформляє страхові поліси, оцінює ризик, визначає ставки премій та інші умови страхування; б) у банківській справі — особа, яка гарантує емітенту розміщення на ринку його облігаційної позики або пакета акцій на узгоджених умовах за спеціальну винагороду; в) маклер в операціях з цінними паперами.
АНУЇТЕТ  (annuity) — договір страхування пенсій або ренти, за яким виплачується визначена річна сума доходу протягом життя ануїтента замість попередньої сплати одноразової страхової премії.
АСИСТАНС  — перелік послуг (у рамках договору страхування), які надаються в потрібний момент через медичне, технічне і фінансове сприяння. Широко використовується в зарубіжних країнах для забезпечення безпеки подорожуючих під час поїздок за кордон (у разі хвороби, нещасного випадку).
АСОРТИМЕНТ СТРАХОВОГО РИНКУ  (insurance market assortment) — набір видів страхових послуг, що пропонуються страхувальникам у даній країні, регіоні.
АУДИТ  (audit) — незалежна перевірка бухгалтерської звітності та іншої обліково-звітної інформації про діяльність фірми з метою підтвердження їх достовірності і законності. Всі страховики зобов'язані щорічно проходити зовнішній А. Він здійснюється юридичними або фізичними особами, які мають сертифікати й ліцензії, видані Аудиторською палатою України.
АУТСАЙДЕР  (outsider) — страховик або посередник (брокер, агент), який не є членом страхових об'єднань (асоціацій) і не дотримується в своїй діяльності тарифних та інших угод, тобто виступає як конкурент зазначених об'єднань.
 
 
    04050, Украина, Киев, ул.Глыбочицкая, 17д, 1 этаж
О компании   Физ.лицам   Юр.лицам   Пресс-центр   Карьера   Контакты   СК "ГАРАНТИЯ" 2008
Все права защищены©
  тел./факс: (044) 207 49 94, e-mail: info@garantiya.com.ua
Первая Национальная Товарная Биржа
.