This version of the page http://www.vechirka.com.ua/authority/forces/2607122205.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-02-25. The original page over time could change.
ВМС. Українська сила i слава

ВМС

УКРАЇНСЬКА СИЛА I СЛАВА
Олег ГОЛОВАТИЙ, Vechirka.com.ua
26.07.2005, 12:22

День В_йськово-морського флоту - знаковий день для моряка. П_дн_маючи святковий келих за тих, хто в мор_, бо т_, хто на борту, сам_ за себе вип'ють, в_н обов'язково порине в минуле _ сучасне ВМС України.


Що ж? Про вм_ння наших предк_в будувати морськ_ суда у сиву давнину та отримувати перемоги згадували ще арабськ_ л_тописц_, розпов_даючи про походи київських дружин на Касп_й, приблизно 860-880 рок_в. Пох_д князя Горавл_на десь перед 800 роком на побережжя Криму, коли в_н поруйнував ус_ м_ста в_д Херсонеса до Керч_, в_зант_йськ_ хрон_ки малюють чорними фарбами, водночас п_дкреслюючи в_йськове та морське мистецтво слов'ян-рус_в. Аскольд, Д_р, Олег, Святослав, Володимир, Ярослав - правител_ Київської Рус_ - провели за час керування державою потужн_ морськ_ походи супроти В_зант_ї. По-р_зному склалася їхня доля. Були перемоги: пох_д Аскольда _ Д_ра на Царгород у 860 роц_ Сх_дна Римська _мпер_я в_дбила ц_ною повної моб_л_зац_ї вс_х в_йськових сил.

Перипет_ї знаменитого походу Олега В_щого на Константинополь, коли князь на знак перемоги прибив щит до вор_т грецької столиц_, сьогодн_ в_домий кожному школярев_. Та й останн_й за княжих час_в страшний морський пох_д сина Ярослава Мудрого Володимира, коли, незважаючи на розгром авангарду флотил_ї рус_в, шалену морську бурю, в_зант_йську ескадру київська дружина потрощила вщент.

Були невдач_ - поразку походу князя _горя у 914 роц_ описали в_зант_йськ_ _сторики.

Що дали Київськ_й держав_ морськ_ походи? Мирн_ договори, укладен_ п_сля битв, посилювали розвиток морського _ торговельного судноплавства. У сферу сталих водних комун_кац_й ув_йшли Балт_йське, Чорне, Б_ле моря, велик_ р_чки Сх_дної Європи та України: Волга, Дн_про, Десна, Прип'ять, Дн_стер.

Пол_пшилася корабельна арх_тектура. На зм_ну однодеревним човнам прийшли палубн_, в_трильн_, якорн_ лод_ї, струги, насади, паузки з ек_пажем до 100 чолов_к. Розвивається власна кораблебуд_вна галузь: Київський л_тописець, опов_даючи про под_ї 1151 року, розпов_в про талант Київського князя _зяслава Мстиславовича, проявлений п_д час будування лод_й р_чкової флотил_ї. Монгольська навала не знищила потяг українц_в до моря. У 16 ст. до вже в_домих клас_в суден додався ще один - чайка. Ото клопот_в завдала вона супротивникам! Цьому невеликому суднов_, яке будували два тижн_, з командою 50 - 70 чолов_к, озброєному к_лькома гарматами, за чверть тисячол_ття життя довелося битися з ус_ма класами корпусних суден - галерами, бригами, фрегатами. Однак майже завжди козацька тактика морського бою дозволяла чайкам брати гору над ворогами у морських батал_ях. Б_льше того, козаки Дунайської та Чорноморської козацьких флотил_й використовували чайки у Кримськ_й (1853 - 1856 рр.) та рос_йсько-турецьк_й (1877 - 1878 рр.) в_йнах. Прост_ше кажучи, протистояли паровим та панцерним суднам. _ дивуватися немає чого! Ун_версальне судно, пристосоване _ для р_чок України, _ для Чорномор'я, чайка була кораблем легким, маневреним, швидким. Її конструкц_я витримувала вс_ бур_ Чорного моря. А от на _нших морях чайка не прижилася. Була кораблем захисту, а не кораблем нападу чи завоювань. Вона разом з ек_пажем в_дчайдух_в, як_ знали, що боронили Україну чи захищали низини Дн_пра в_д турецьких галер, чи, висаджуючи козацьк_ десанти для штурму прибережних м_ст Чорноморського узбережжя, де господарювали турки з татарами, виступала як зброя жорстокої кривавої помсти ворогам, якої вони жахалися. Бо добре знали, що атакувати козаки можуть _ з-п_д води.

Першими з козацькими п_дводними човнами "познайомилися" турки у 1595 роц_. Тод_ запорожц_ легко здобули Синоп, чим здивували _ турецького султана, _ ц_лу Європу.

Виготовлялися так_ п_дводн_ човни _з суц_льних стовбур_в. У них робилося подв_йне дно з_ стулками. Для баласту на дно насипали п_сок. При потреб_ сп_дн_ стулки другого дна розгиналися _ човен випливав на поверхню. Угор_ також були задраєн_ стулки люка. Щоб усередину надходило пов_тря, видовбували отв_р _ в нього вставляли очеретян_ трубки. _нколи зам_сть них на герметичн_й палуб_ будували шахту, всередин_ якої знаходився козак, що керував човном. Також саме через шахту до човна надходило пов_тря для гребц_в. Судно обшивали шк_рою. Рухалось воно за допомогою весел, вмонтованих у бортов_ отвори. Перепоною для проникнення води всередину човна на веслах були шк_рян_ манжети _з щ_льною припасовкою. Французький _сторик Монжер_ у 1820 роц_ у книз_ "Про п_дводне мореплавання _ в_йну" зазначив: "Запорозьк_ козаки користувалися гребними суднами, спроможними спускатися п_д воду, долати у зануреному стан_ велик_ дистанц_ї, а в_дтак повертатися зворотн_м курсом п_д в_трилами".

Не помер героїчний дух козаччини з появою на мор_ пари _ криц_. Розум_ння обов'язку захищати Україну передалося наступним покол_нням чорноморц_в. Наприклад, правнук С. Б_лого був нагороджений Георг_ївським хрестом (один _з п'ятьох член_в ек_пажу) за участь у бою пароплава "Вести" проти турецького панцерника п_д час рос_йсько-турецької в_йни 1877 - 1878 рок_в.

Цей факт лише п_дтвердив прорахунок правител_в _мперської Рос_ї, як_, знищуючи нац_ональн_ в_йськов_ формування (а Чорноморську козацьку флотил_ю сп_ткала така доля), намагалися розчинити українц_в серед _нших народ_в _мпер_ї _ поховати отак будь-як_ над_ї на визволення, а також убити природний потяг до в_йськової справи, щоб перетворити у в_рних _мпер_ї малорос_в. Та споконв_чний український дух войовничост_, непокори кривд_ продовжував палати. _ вибухнув полум'ям повстання крейсера "Очак_в" та панцерника "Потьомк_н" п_д час революц_ї 1905 - 1907 рок_в, що й законом_рно! Бо комплектувався ЧФ Рос_йської _мпер_ї українцями. Та й у роки громадянської в_йни, як в_домо, б_льш_сть корабл_в україн_зувалася. Не противився також командний склад Чорноморського флоту. Бо адм_рали Колчак, Сабл_н, Остроградський, Н_м_ц сам_ були чи вих_дцями з України, чи мали українське кор_ння.

До реч_, точн_с_нько така ж картина повторилась у 1991 роц_. Хоча тод_ б_льш_сть чорноморц_в ще залишалась у полон_ дурману комун_стичної пропаганди, про минуле України _ флоту мала жалюг_дне уявлення. Та все ж моряки, дов_рившись почуттям, зробили правильний виб_р. Зараз незалежн_й Україн_ - 14 рок_в!

_нод_, замислюючись над _стор_єю українського флоту, задаєшся двома запитаннями: чому славне минуле малов_доме б_льшост_ українц_в? Чому байдуже мовчать, коли великоросами називають М.Маклухо-Маклая, П.Гамал_ю, Є.Ковалевського, К.Шиловського, О.Колчака, П.Нах_мова, Г.Павленка, Ю.Лисянського, Д.Чайковського, В.Зарудного, В.Костенка, В.Завойка, В.Блаватського, А.Римського-Корсакова, Л.Мац_євича, Д.Григоровича, _.С_корського? Ц_ ген_ї _ таланти наочно довели, що вих_дц_ з України можуть не т_льки вирощувати хл_б та сало, а й бути видатними особистостями в мореплавств_, л_такобудуванн_, науц_ _ техн_ц_. Чого варта лише одна особист_сть - К.Шиловський? В_н створив г_дролокатор, генератор електроколивань, винайшов можлив_сть використання р_дк_сних метал_в у ядерн_й енергетиц_.

Напевно, виховувала байдуже мовчання прим_тивна "сов_т_зац_я", яка зробила все для знищення _сторичної пам'ят_ українського флоту. А ще у липн_ 2004 року було схвалено Стратег_чний бюлетень (Б_лу книгу), який визначив зведення к_льк_сної складової українського флоту до 2015 року до 15 невеличких корабл_в! Цим самим приречено на списання _ передачу органам влади й _ншим структурам 147 корабл_в. Знаючи минуле _ перспективу майбутнього, мимовол_ замислишся про долю флоту, без якого, як св_дчить _стор_я, суверен_тет стає _люз_єю. Для такого скептицизму сьогодн_ є вс_ п_дстави. Ось факти. Зараз до складу МВС України входять т_льки 33 катери _ корабл_. За оц_нками незалежних експерт_в, боротися з кораблями "в_ртуального супротивника" можуть лише... два ракетн_ катери пор_вняно недавньої побудови, яким "усього" 15 рок_в(!) та один протичовниковий л_так _з 14 наявних. Зате наш_ чорноморськ_ сус_ди - Туреччина, наприклад, має 14 п_дводних човн_в (проти нашого одного) _ планує до 2020 року мати їх уже 20 одиниць. Рос_я поновила програму буд_вництва сучасних п_дводних човн_в типу "Амур" з планом озброєння ними власного Чорноморського флоту. Ц_каво, нав_що наш_ сус_ди озброюються? Мабуть, для захисту незалежност_ України?

Архів "ВГ-Силовики"

 24.05.06, 15:07 Міграційна служба. Як отримати українське громадянство
 07.10.05, 14:35 Олег Левицький звинувачує Генерального прокурора у корупції
 12.09.05, 16:03 Збройні сили. Призов — удвічі більший
 26.07.05, 12:22 ВМС. Українська сила і слава
 17.06.05, 13:42 Допризовній підготовці — належну увагу
 14.04.05, 21:48 МНС. Акція "Герой-рятівник року"
 25.03.05, 11:01 МНС. Коли в дім залітає "червоний півень" — винен власник...
 14.03.05, 14:03 МВС. Міністр внутрішніх справ збирається повернути довіру людей
 14.03.05, 13:58 МНС. Чи буде у Кіровограді повінь? Проведені командно-штабні навчання...
 14.03.05, 13:48 МНС. Відкритий лист Міністра України з питань надзвичайних ситуацій до громадян держави
 04.03.05, 15:39 Зміни в силових структурах Кіровоградщини
 25.02.05, 12:27 ВМС. Бойовий склад ВМС України поповнився ракетним корветом "Придніпров'я"
 28.01.05, 17:02 Володимир Ярошенко: "Третейський суд — суд високої довіри"
 24.01.05, 14:25 У три заходи військові знешкодили більше 50 боєприпасів
 21.01.05, 14:38 Міністерство оборони України й ізраїльська корпорація "ЕМІ" домовилися про спільну реалізацію проектів з утилізації надлишкових боєприпасів
 30.12.04, 13:13 Святкувати краще без надзвичайних подій
 22.12.04, 16:52 В Ульяновці Кіровоградської області відкрито будівництво пожежно-рятувальної частину
 25.11.04, 13:32 Управління з питань взаємодії зі ЗМІ МНС України інформує
 16.09.04, 19:18 МНС. Знешкоджуються наслідки війни
 03.08.04, 15:22 УСБУ. Контррозвідка: історія, припущення та реальність
 27.07.04, 13:56 Неостанні герої
 27.07.04, 12:59 "01". Оглянули нову техніку
 02.07.04, 13:38 УПМ ДПА в Кіровоградській області інформує. Податки — на контролі
 29.06.04, 12:14 30 червня перший заступник міністра внутрішніх справ України проводитиме прийом жителів Кіровоградщини
 26.04.04, 15:30 26 квітня — День Чорнобильської трагедії. Сергій Островський: Пам'ятатиму все життя...
 30.03.04, 12:21 МВС. Микола Корецький: "Всі умисні вбивства у Кіровограді розкрито"
 29.03.04, 14:26 УМВС. Як отримати дозвіл на право придбання зброї
 29.03.04, 14:20 Податкова міліція. У гральному бізнесі наводять порядок
 26.03.04, 13:02 ВВ. 26 березня — День внутрішніх військ України. На сторожі правопорядку
 26.03.04, 12:50 МВС. Кожен працівник міліції має відпатрулювати 120 годин
 23.03.04, 12:59 Відбулися планові іспити у навчальному центрі сухопутних військ України
 05.03.04, 14:52 Сергій Фомін — новий начальник УБОЗу в Кіровоградській області
 02.03.04, 16:49 ДАІ. Минулого року на автошляхах Кіровоградщини сталося 969 ДТП
 02.03.04, 16:43 ДАІ. "Кобра" всіх поставила на вуха
 27.02.04, 15:33 ДПА. Податкова має шукати резерви. У тому числі і борючись із корупцією. Ігор Волков
 27.02.04, 15:26 Депутати кіровоградської міської ради і міліція: діалог триває
 24.02.04, 08:01 Олег Левицький — новий прокурор Кіровоградської області
 23.02.04, 18:57 ДАІ. Вилучатимуть жовті номерні знаки
 20.02.04, 17:15 МНС. Триває Всеукраїнська акція "Герой-рятівник року"
 20.02.04, 16:52 МВС. У своїй роботі міліція не повинна допускати прорахунків і помилок
 19.02.04, 20:01 "Кобра" побувала і на Кіровоградщині
 17.02.04, 11:48 Прокуратура посилить боротьбу з відмиванням "брудних" грошей
 13.02.04, 13:59 В Україні фінансового контролю за доходами і видатками чиновників немає
 12.02.04, 19:46 Кіровоградська міліція не забуває про ветеранів
 11.02.04, 15:23 МВС. Торік слідчі Кіровоградської області винесли багато незаконних постанов
 11.02.04, 15:16 Прокуратура. Одна з функцій прокуратури — представництво інтересів громадян та держави в суді
 25.01.04, 11:03 У кіровоградській прокуратурі — кадрові перестановки
 15.01.04, 12:13 Водійські посвідчення вже не вилучатимуться
 23.12.03, 15:45 У Феміди нове обличчя — модельні суди
 20.12.03, 14:11 20 грудня — День міліції України. УБОЗ: гроза бандитів
 10.11.03, 15:15 УМВС. Громадська приймальня УМВС в Кіровоградській області. Керівництво
 30.10.03, 16:21 УМВС в Кіровоградській області запровадило телефон довіри
 23.10.03, 10:20 На Кіровоградщині — новий глава міліцейського відомства
 20.10.03, 19:15 Генпрокурор доручив організувати телефонну "лінію довіри" про факти корупції в правоохоронних органах
 13.10.03, 15:34 Прокурор — це юрист, який з-поміж інших вирізняється інтенсивністю роботи. Андрій Сагун
 09.10.03, 10:01 У Кіровограді вже є юридичний інститут
 03.10.03, 15:06 Спец-прокуратурі — 10 років
 18.09.03, 20:56 Стан роботи прокуратури України з розгляду звернень та особистого прийому громадян за 8 місяців 2003 р.
 09.09.03, 12:54 Колегія Генеральної прокуратури розгляне питання щодо запобігання злочинам проти журналістів
 28.08.03, 07:11 МВС. Микола Білоконь — міністр, а Віктор Озерний — генерал
 26.08.03, 15:08 Генпрокурора намагається боротись із корупцією та службовими зловживаннями в органах влади
 08.08.03, 15:13 ВМС. Кіровоград на Чорному морі
 08.08.03, 13:25 ВПС. Знову піднято питання використання цивільними авіаперевізниками військового аеродрому Канатове
 05.08.03, 09:12 Прокуратура. Відбулось засідання колегії прокуратури Кіровоградської області
 31.07.03, 23:08 ВМС. Спасибі від моряків. Середній десантний корабель "Кіровоград"
 29.07.03, 13:58 Робота паливно-енергетичного комплексу Запорізької області вже під особливою увагою
 28.07.03, 00:11 Генпрокуратура України посилила нагляд за безпекою польотів
 07.07.03, 19:34 Чисті мундири. "Ммамо, вони мене мучили"
 03.07.03, 18:24 Генпрокуратура України: "Севастополю справедливо приділяється особлива увага"
 01.07.03, 12:37 Шануймося, бо ми того варті. Микола Швець
 12.06.03, 18:42 УСБУ. І наркоділків не полишають у спокої, і молоді розкривають очі на шкідливість "сатанинського зілля"
 09.06.03, 11:57 Народна дружина. Десятиліття тому переймали досвід інших. Нині є чому повчитися у них
 03.06.03, 00:04 МНС. Випробувати себе на мужність
 30.05.03, 13:26 У прокуратурі. Посадовців — до відповідальності!
 30.05.03, 11:25 Сергій Бондарук — новий голова Pади офіцерського зібрання УСБУ
 15.05.03, 20:33 Триває Всеукраїнська акція "Герой-рятівник року"
 30.04.03, 12:23 01. Дорогою ціною
 25.04.03, 13:43 Всеукраїнська акція "Герой-рятівник року"
 25.04.03, 09:38 Бути сильнішими за стихію. Володимир Сич
 18.04.03, 11:22 У Кіровограді знову є прокуратура. І прокурор
 14.04.03, 09:11 Операція "Побут"
 31.03.03, 14:07 Кіровоградські пожежники користуються пальним, яке беруть у борг
 25.03.03, 13:54 Проводиться відбір кандидатів щодо проходження військової служби за контрактом у Кіровограді та Дніпропетровську
 18.03.03, 11:34 УСБУ. „Секретні" вакансії
 12.03.03, 13:19 Місячник добровільної здачі зброї
 25.02.03, 14:36 Корупції — бій?!
 24.02.03, 14:25 УМВС. 301 злочин розкрито міліцією кіровоградської області під час останнього відпрацювання
 23.02.03, 10:14 23 лютого — День захисника Вітчизни. Дарунок Гефеста
 20.02.03, 21:41 СБУ повідомляє і попереджає не допустити терористичних проявів
 13.02.03, 22:14 Кожній кіровоградській школі — міліціонера!
 10.02.03, 13:37 Прокуратура. Спрацювали непогано. Aле недоліки все ж є
 30.01.03, 20:05 Пожежна охорона уже в МНСі
 29.01.03, 20:12 01. Покликання - захищати людей від пожеж. Віталій Миронюк
 29.01.03, 12:47 Коли немає медвитверезників...
 28.01.03, 12:18 Точка зору ДАІ на ситуацію, що склалася на дорогах біля кіровоградських ринків
 24.01.03, 02:21 Підсумки. Вони в міліції Кіровоградщини - найкращі
 17.01.03, 07:24 Військова служба і правопорушення - несумісні
 25.12.02, 20:03 У подарунок - автомобілі
 20.12.02, 15:35 20 грудня - День міліції України. Чергова частина - серце райвідділу
 16.12.02, 10:57 Кіровоградське управління СБУ - в ролі доброчинця
 10.12.02, 18:19 Кіровоградський міський голова пообіцяв пожежникам фінансову підтримку
 09.12.02, 13:20 "Чисті руки" ще миють...
 06.12.02, 17:48 Осінній призов. У військах МНС - поповнення
 06.12.02, 16:19 Кількість призовників на Кіровоградщині, осінь 2002 р.
 06.12.02, 15:01 Віктор Пинзеник: "Становлення професійної української армії відбулося"
 02.12.02, 19:45 ДАІ УМВС. Операція "Мак-2002". Наркотикам - заслін на дорогах
 25.11.02, 21:13 Будні міліції. Робота у посиленому режимі: викрито злочинну групу
 25.11.02, 11:03 ДАІ. Три тисячі знаків, які НЕ регулюють дорожній рух на Кіровоградщині
 12.11.02, 15:30 Леонід Кропліс:"Судова влада - на колінах"
 12.11.02, 12:47 Статистика пожеж та їх наслідків на Кіровоградщині за дев'ять місяців 2002-го року
 11.11.02, 16:53 Операція "Чисті руки"
 05.11.02, 05:42 Кіровоградська міліція: коли була зарплата?
 02.11.02, 12:01 Безпека коштує дорого. А її відсутність? ВДСО УМВС
 28.10.02, 12:26 Осінь. У міліції рахують „курчат"
 27.10.02, 10:38 Будні СБУ. Швидкість. Вправність. Сила
 17.10.02, 16:14 Народна дружина - не розкіш? Зустріч на Масляниківці
 08.10.02, 14:12 Служба 01. Вогнеборці рятуються, як можуть
 20.09.02, 19:01 Міліцейських патрулів у Кіровограді побільшало
 16.09.02, 17:24 З корупцією слід боротися цілеспрямовано
 06.09.02, 09:03 „Якщо не ми, то хто?" Вони постійно повторюють ці слова, які стали їхнім девізом
 23.08.02, 12:43 Зустріч керівництва УМВС в Кіровоградській області з представниками обласних осередків політичних партій та рухів
 20.08.02, 15:19 Іван Конох - новий начальник УСБУ в області
 16.08.02, 21:11 Міліція Кіровоградщини звертається із проханням надати добровільні пожертвування
 16.08.02, 18:03 ДАІ. Нові номери на транспорті
 08.08.02, 01:13 ВМС. Ключі від квартири - усім святам свято
 22.07.02, 11:27 Вам потрібна охорона? Спецпідрозділ до ваших послуг
 12.07.02, 14:58 На сторожі державної казни
 05.07.02, 13:06 Про безпеку треба дбати
 04.07.02, 14:17 ЗАЯВА прокуратури Кіровоградської області
 04.07.02, 12:58 ЗАЯВА Центру громадських зв'язків УМВС України в Кіровоградській Області
 27.06.02, 12:17 Служба "01". Цікаво і корисно
 27.06.02, 08:57 Закон і ми. Коли вже дав присягу держслужбовця...
 26.06.02, 09:29 День молодого воїна
 27.05.02, 17:11 Забезпечувати правопорядок допомагають військові
 11.04.02, 19:39 Экологическая милиция
 09.04.02, 10:34 Намечаются разборки депутатов-силовиков?
 29.03.02, 18:26 Володимир Фільштейн: "Кіровоград - не Флорида, але добрі слідчі є і в нас"
 25.03.02, 11:49 Даешь селу шерифа!
 15.03.02, 13:42 Порушенням - ні!
 12.03.02, 15:33 Интервью заместителя начальника генштаба ВС РФ Юрия Балуевского
 12.03.02, 15:20 Луцькі суди давно у кредиторах
 04.02.02, 16:15 Минулого року від вогню загинуло більше ста чоловік
 04.02.02, 15:36 Міліція намагається дбати про свій авторитет
 04.02.02, 14:32 Олексій Фляга:"Про роботу в міліції мріяв з дитинства"
 11.01.02, 14:24 Нелегали - вони і є нелегали
 25.12.01, 15:53 Без "кіношної" романтики і без сімейних вихідних
 14.12.01, 16:08 Новосілля у пожежників Kіровоградщини
 07.12.01, 15:28 Дорожній рух стане демократичнішим і... безпечнішим?
 13.11.01, 19:13 Перестановка кадрів в силових відомствах аж ніяк не змінила ключові взаємовідносини в суспільстві"
 09.11.01, 09:41 "Закон рубильника" страшний і для армії
 09.11.01, 09:29 У пожежників новосілля
 26.10.01, 09:23 Нападників затримали "ДАІшники"
 26.10.01, 09:21 Навчання в МВС. Такий центр - антитерористичний

 

"ВГ" №
(00.00.0000)

 


Copyright © 2001–2009 "Вечiрня газета", (admin@vechirka.com.ua) , Vechirka.com.ua
Використання матерiалiв cайту дозволяється лише з посиланням (гіперлiнком) на www.Vechirka.com.ua. Використання фотоматеріалів сайту без письмового дозволу ЗАБОРОНЕНО!
Использование материалов сайта разрешается только со ссылкой (гиперссылкой) на www.Vechirka.com.ua. Использование фотоматериалов сайта без письменного разрешения ЗАПРЕЩЕНО!