This version of the page http://www.ukrstat.gov.ua/imf/meta/Zarpl.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-02-21. The original page over time could change.
Ринок праці: заробітна плата

Україна

Огляд ССПД - ООКД

Категорія: Ринок  праці: Заробітна плата

 

Контактна особа

ПІБ:

Інеса Віталіївна Сеник

Посада:

директор

Назва структурного підрозділу:

Департамент статистики праці

Установа:

Державний комітет статистики України (Держкомстат)

Адреса:

вул. Шота Руставелі, 3

Місто

Київ

Країна:

Україна

Поштовий індекс:

01023

Телефон

(044) 287 70 33

Факс

(044) 234 21 32

Email:

labour@ukrstat.gov.ua

 

0-1. Інформація, що стосується Держкомстату України в цілому

 

2. Методологія

2.1 Концепції та визначення

 

2.1.1. Концепції та визначення

(Відповідність концепцій та визначень міжнародним статистичним стандартам, рекомендаціям.)

Заробітна плата це сума нарахувань найманому працівнику у грошовій та натуральній формі, яка включає наступні платежі:

· за відпрацьований час або виконані роботи відповідно до встановлених норм (норми часу, виробітку, обслуговування, посадових обов’язків);

· постійні (місячні, квартальні) і разові премії (за результатами роботи протягом року, відповідно до спеціальної системи) та заохочення;

· доплати, надбавки за роботу в особливих умовах, змінну роботу та інше;

· оплату невідпрацьованого часу: щорічні відпустки, виконання громадських обов’язків, професійна підготовка та інше;

· суми індексації заробітної плати у зв’язку із зростанням цін;

· виплати соціального характеру та інші індивідуальні виплати.

Номінальна заробітна плата включає податок з доходів фізичних осіб та внески працівників на загальнобов’язкове державне пенсійне та соціальне страхування. Виплати у натуральній формі враховуються у грошовому виразі. 

До заробітної плати не відносяться: грошове забезпечення кадрових військовослужбовців та осіб рядового та начальницького складу, виплати, що здійснюються за рахунок коштів фонду державного соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів підприємства, а також відрахування,  що здійснюються роботодавцем на загальнообов’язкове державне пенсійне та соціальне страхування  працівників.

У таблиці представлення даних наводиться показник середньомісячної номінальної заробітної плати штатного працівника, який розраховується шляхом ділення нарахованого фонду оплати праці штатних працівників за звітний місяць на середньооблікову кількість штатних працівників у відповідному місяці.

Поняття та визначення заробітної плати, що використовуються у національній практиці відповідають рекомендаціям Міжнародної організації праці (МОП), зокрема Резолюції, що відноситься до інтегрованої системи статистики заробітної плати.

 

2.2 Статистичне охоплення

 

2.2.1 Статистичне охоплення

(Охоплення даних.)

Охоплення за видами діяльності : усі види економічної діяльності за виключенням P та Q.

Географічне охоплення: уся територія України.

Професійне охоплення: усі професії.

Охоплення населення: наймані працівники, що уклали трудовий договір і виконували постійну, тимчасову або сезонну роботу один день і більше.

Інституціональне охоплення: великі та середні підприємства - суб’єкти підприємницької діяльності, фінансові й бюджетні установи, громадські організації, які використовують найману працю з середньою кількістю працівників (включаючи позаштатних) 10 осіб і більше.

Тематичне охоплення: дані щодо середньої зарплати за місяць згруповані за видами економічної та промислової діяльності на рівні секцій та підсекцій за КВЕД, регіонами країни.

 

2.2.1.2 Винятки в межах охоплення

(Винятки в межах охоплення)

Обстеження не охоплює:

- фізичних осіб - підприємців;

- найманих працівників у фізичних осіб - підприємців;

                  - підприємства, які здійснюють діяльність за секціями КВЕД: Р «Діяльність домашніх господарств», Q – «Діяльність екстериторіальних організацій».

 

2.2.1.3 Незареєстрованні види діяльності

(Незареєстрованні види діяльності)

 Не обстежуються

 

2.3 Класифікація/розподіл за секторами

 

2.3.1 Класифікація/розподіл за секторами

(Відповідність класифікації та розподілу за секторами міжнародним стандартам, рекомендаціям або кращим досягненням практики.)

Статистичні дані щодо середньої заробітної плати формуються за видами економічної діяльності відповідно до національного класифікатору ДК 009:2005 "Класифікація видів економічної діяльності" (КВЕД), який прийнято та надано чинності наказом Держспоживстандарту України № 375 від 26.12.2005 зі змінами. КВЕД гармонізована з NACE (Rev.1.1 – 2002) на рівні класу.

Вихідні дані агреговані до двозначного коду, водночас існує можливість агрегації на нижчому рівні.

 

2.4 Основа обліку

(Відповідність оцінки потоків та запасів міжнародним стандартам, рекомендаціям або кращим досягненням практики.)

 

2.4.1 Вартісна оцінка

(Види цін (ринкові, поточні, ціни базового року, закупівельні, ціни виробників), що використовуються для оцінки потоків та запасів.)

 Номінальна заробітна плата розраховується в одиницях національної валюти – гривнях.

 

2.4.2 Основа обліку

(Відповідність обліку вимогам обліку наростаючим підсумком.)

Показник середньої номінальної заробітної плати розраховується в середньому на одного працівника за місяць та за період з початку року.

 

2.4.3 Процедури обрахунку валових/чистих показників

(Відповідність процедур обрахунку валових/чистих показників міжнародним стандартам, рекомендаціям або кращим досягненням практики.)

Показник середньої за місяць номінальної заробітної плати штатного працівника розраховується шляхом ділення нарахованого валового фонду оплати праці усіх штатних працівників за відповідний місяць на їхню середньооблікову кількість у цьому місяці. Відповідно до міжнародних стандартів показник є валовим, оскільки включає податок з доходів фізичних осіб та внески працівників на загальнобов’язкове державне пенсійне та соціальне страхування.

Індекс номінальної заробітної плати відображає зміни номінальної заробітної плати одного штатного працівника за звітний період відносно базисного періоду.

Індекс реальної заробітної плати розраховується шляхом ділення індексу середньомісячної номінальної заробітної плати, за виключенням податку з доходів фізичних осіб та внесків працівників на загальнобов’язкове державне пенсійне та соціальне страхування (заробітна плата “нетто”), на індекс споживчих цін на товари і послуги.

 

3. Точність та достовірність

3.1 Первинні дані

(Наявність первинних даних, що є основою для обрахунку статистичних показників.)

 

3.1.1 Програми збору первинних даних

Статистика середньої заробітної плати заснована на даних державних статистичних спостережень (місячної та квартальної періодичності), якими охоплені суб’єкти підприємницької діяльності, фінансові й бюджетні установи, громадські організації, які використовують найману працю.

Кількість та перелік обстежуваних одиниць формується на підставі ЄДРПОУ, доповненого даними державних статистичних спостережень щодо кількості найманих працівників. У 2011р. обстеженням охоплюється більше 50 тис. респондентів.

Сукупність, що підлягає обстеженню визначається згідно показника кількості працівників. Обстежуються усі підприємства, бюджетні, фінансові установи з середньою кількістю працюючих (включаючи позаштатних) 50 осіб і більше, підприємства й організації з середньою кількістю працюючих від 10 до 49 осіб уключаються до сукупності обстеження на базі вибіркового методу. Підприємства  з кількістю працівників менше 10 осіб не обстежуються.

Обстеження підприємств щодо середньої заробітної плати проводиться згідно форм державного статистичного спостереження №1-ПВ (місячна) та №1-ПВ (квартальна) "Звіт з праці". Місячна форма містить дані про кількість найманих працівників, нарахований фонд оплати праці, оплачений та відпрацьований ними час, а також інформацію стосовно стану виплати заробітної плати. У квартальній формі відображаються складові фонду оплати праці (ставки, премії та ін.), нарахування за статтю, розподіл працівників за розміром заробітної плати тощо.

Збір даних відбувається через територіальні органи державної статистики.     

Респонденти надають (засобами телекомунікаційного зв’язку, Інтернет, поштою або особисто) форму щомісячної та щоквартальної статистичної звітності до 7 числа після звітного періоду. Оприлюднення даних відбувається 25-26 числа після звітного періоду.

 

3.1.2 Визначення первинних даних, статистичне охоплення, класифікація, оцінка та момент обліку даних

(Рівень відповідності вихідних даних вимогам щодо визначення, охоплення, класифікації, вартісної оцінки та часу реєстрації (як описано у 2.1.1 – 2.4.3))

Узагальнений показник заробітної плати відповідає її визначенню та є середньою сумою нарахувань найманому працівнику у грошовій та натуральній формі, яка включає наступні платежі:

· за відпрацьований час або виконані роботи відповідно до встановлених норм (норми часу, виробітку, обслуговування, посадових обов’язків);

· постійні (місячні, квартальні) і разові премії (за результатами роботи протягом року, відповідно до спеціальної системи) та заохочення;

· доплати, надбавки за роботу в особливих умовах, змінну роботу та інше;

· оплату невідпрацьованого часу: щорічні відпустки, виконання громадських обов’язків, професійна підготовка та інше;

· суми індексації заробітної плати у зв’язку із зростанням цін;

· виплати соціального характеру та інші індивідуальні виплати.

Номінальна заробітна плата включає податок з доходів фізичних осіб та внески працівників на загальнобов’язкове державне пенсійне та соціальне страхування. Виплати у натуральній формі враховуються у грошовому виразі. 

До заробітної плати не відносяться: грошове забезпечення кадрових військовослужбовців та осіб рядового та начальницького складу, виплати, що здійснюються за рахунок коштів фонду державного соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів підприємства, а також відрахування,  що здійснюються роботодавцем на загальнообов’язкове державне пенсійне та соціальне страхування  працівників.

Дані щодо середньої номінальної зарплати згруповані за видами економічної та промислової діяльності на рівні секцій та підсекцій КВЕД (гармонізованої з NACE), регіонами країни.

Показник номінальної заробітної плати розраховується в середньому на одного штатного працівника за місяць та за період з початку року, публікується в одиницях національної валюти – гривнях.

Цей показник визначається шляхом ділення нарахованого фонду оплати праці усіх штатних працівників за звітний період на їхню середньооблікову кількість у відповідному періоді. Відповідно до міжнародних стандартів показник є валовим, оскільки включає податок з доходів фізичних осіб та внески працівників на загальнобов’язкове державне пенсійне та соціальне страхування.

Індекс номінальної заробітної плати відображає зміни номінальної заробітної плати одного працівника за звітний період відносно базисного періоду.

Індекс реальної заробітної плати розраховується шляхом ділення індексу середньомісячної номінальної заробітної плати за виключенням податку з доходів фізичних осіб та внесків працівників на загальнобов’язкове державне пенсійне та соціальне страхування (тобто заробітна плата –“нетто”) на індекс споживчих цін на товари і послуги у відповідному періоді.

 

3.1.3 Своєчасність первинних даних

Респонденти подають інформацію щомісячно до 7 числа після звітного періоду. Розробка та оприлюднення агрегованих даних стосовно середньої заробітної плати здійснюється впродовж наступних 18-19 календарних днів.

 

3.2 Оцінка первинних даних

(Регулярне здійснення оцінки первинних даних.)

 

3.2.1 Оцінка первинних даних

Інформація, яка отримана від респондентів, є предметом логічного й арифметичного контролю, зіставлення в динаміці відповідних показників.

 

3.2.2 Інші статистичні процедури

 

 

3.3 Статистичні методи

(Відповідність статистичних методів основним статистичним процедурам.)

 

3.3.1 Статистичні методи роботи з первинними даними

Респонденти забезпечуються необхідними методологічними матеріалами (інструкціями) стосовно заповнення форм спостереження. Положення, що містяться в інструкціях, відповідають визначенню показника заробітної плати. Територіальними органами державної статистики проводиться навчальна та розяснювальна робота з респондентами як при прийомі звітів, так і безпосередньо на підприємствах. Застосовуються методи "круглих столів".

У разі неотримання звіту у певний період для відновлення первинних даних застосовуються дані респондента за попередній період (імпутація).

Оскільки для організації обстеження застосовується вибірковий метод, для отримання зведеної інформації здійснюються  процедури зважування та розповсюдження даних.

 

3.3.2 Інші статистичні процедури

Сезонне коригування даних не проводиться. 

 

3.4 Оцінка та звірка результатів проміжних підсумків та вихідних статистичних даних

(Регулярне здійснення оцінки та звірки проміжних результатів та вихідних статистичних даних.)

 

3.4.1 Перевірка результатів проміжних підсумків

Контроль правильності звітних даних здійснюється персоналом територіальних органів статистики (обласного та районного рівня) шляхом зіставлення з даними попередніх періодів, проведення логічного та арифметичного контролю з використанням спеціально розробленого програмного забезпечення. Зважені статистичні дані також порівнюються з попереднім періодом та у динаміці.

Після контролю та узагальнення щомісячні дані публікуються. Таким чином проміжні підсумки не здійснюються.

Виправлення помилок (неточностей), виявлених респондентами або фахівцями органів статистики, можливе в наступному звітному періоді в межах даних за період з початку року.

Якщо виявлена помилка впливає на показники динаміки (індекси) у наступній публікації оприлюднюються уточнені узагальнені дані за попередній місяць. 

 

3.4.2 Оцінка результатів проміжних підсумків

Не проводиться

 

 3.4.3 Оцінка розходжень проміжних та вихідних статистичних даних

Не проводиться

 

3.5 Аналіз перегляду даних

( Регулярність оцінки  та звірки проміжних підсумків та вихідних статистичних даних, аналіз переглядів даних в якості показника достовірності даних.)

 

3.5.1 Вивчення та аналіз переглядів даних

Дані переглядаються у наступних періодах у разі виявлення помилок або зміни методології та відповідно до потреб основних користувачів.

 

4. Практична придатність

4.1 Періодичність та своєчасність

(Відповідність періодичності та своєчасності міжнародним стандартам поширення даних.))

 

4.1.1 Періодичність

Щомісяця

 

4.1.2 Своєчасність

Дані щодо середньої заробітної плати за місяць формуються протягом 25-26 днів після звітного періоду.

 

4.2 Узгодженість

(Узгодженість статистичних даних, співставність у часі та з основними системами даних.)

 

4.2.1 Внутрішня узгодженість 

Дані стосовно середньомісячної заробітної плати публікуються щомісячно в експрес–бюлетені "Кількість, робочий час та оплата праці найманих працівників", Статистичному бюлетені Держкомстату, річних статистичних збірниках: “Праця України”, “Регіони України”, ”Україна в цифрах”, статистичному щорічнику, а також розміщуються на веб-сайті Держкомстату.

 

4.2.2 Узгодженість у часі

Дані стосовно динаміки середньомісячної заробітної плати публікуються у річних статистичних збірниках: “Праця України”, ”Україна в цифрах”, статистичному щорічнику, а також розміщуються на веб-сайті Держкомстату.

Динамічний ряд щодо середньої заробітної плати за місяць ведеться та публікується: в цілому по країні та регіонах – з 1992р., за видами економічної діяльності (за КВЕД гармонізованої з NACE) – з 1995р.

 

4.2.3 Узгодженість між секторами та різними сферами

 

 

4.3 Політика та практика перегляду даних

(Уточнення даних здійснюється у відповідності з регулярною процедурою, яка підлягає оприлюдненню.)

 

4.3.1 Графік перегляду даних

Дані щодо показника середньої заробітної плати за місяць можуть бути переглянуті у періоді, наступному після оприлюднення у виключному випадку, а саме, в разі виявлення у звіті респондента помилки (неточності), що впливає на індекс показника. Тому спеціального графіка перегляду показника середньої заробітної плати за місяць не існує. 

В усіх статистичних публікаціях на 25-26 день після закінчення кварталу наводяться оперативні дані стосовно середньомісячної заробітної плати за період з початку року (за даними місячної звітності), на 55 день після звітного кварталу  публікуються остаточні дані, розроблені на підставі квартальної статистичної звітності, яка може містити уточнені респондентами дані.

В усіх статистичних публікаціях у січні кожного року наводяться оперативні дані стосовно середньомісячної заробітної плати за січень–грудень попереднього року (за даними місячної звітності), після 26 лютого публікуються остаточні річні дані, розроблені на підставі квартальної статистичної звітності.

Данні також можуть бути переглянуті у зв’язку зі зміною методології або системи організації обстеження. Перегляд даних стосовно заробітної плати у зв’язку з уточненням переліку виплат, що відносяться до фонду оплати  праці був здійснений у 1996р.; у зв’язку з переходом на КВЕД – у 2002р.

 

4.3.2 Позначення (ідентифікація) попередніх та/або уточнених даних

Ураховуючи викладене в п. 4.3.1. дані за період з початку року, опубліковані вперше, є попередніми (оперативними).

 

4.3.3 Поширення результатів вивчення та аналізу перегляду даних

У публікаціях, де наводяться оперативні дані стосовно середньомісячної заробітної плати за період з початку року, надаються пояснення стосовно того, що дані є попередніми та можуть бути уточнені за результатами розробки квартальних або річних статистичних спостережень, співставлення з відповідними показниками адміністративної та бухгалтерської звітності та перевірок достовірності звітних даних, що проводяться органами державної статистики. 

 

5. Доступність

5.1 Доступність даних

(Статистичні дані представляються в зрозумілому вигляді у належному форматі  поширення даних, доступ до статистичних даних надається всім користувачам на рівних умовах.)

 

5.1.1 Форма поширення статистичних даних

Дані стосовно середньомісячної заробітної плати працюючого в економіці поширюються в агрегованому вигляді в гривнях. Цей показник відображає середній розмір нарахувань одному працівнику за відпрацьований час, виконану роботу, невідпрацьований час, премій та компенсацій тощо. Концепція вимірювання рівня оплати праці відповідає міжнародній практиці, яку рекомендовано Міжнародною організацією праці.

Дані складаються на основі інформації, отриманої під час проведення щомісячного обстеження, організованого із застосуванням вибіркового методу.

Для розрахунків використовується національна класифікація видів економічної діяльності, гармонізована з NACE. Дані обстеження охоплюють усю територію України, а також усі види економічної діяльності, крім кадрової військової служби та послуг, що надаються домогосподарствами. Сезонне коригування даних не проводиться. 

Інформація стосовно середньомісячної заробітної плати наводиться у статистичних публікаціях у вигляді таблиць, графіків, діаграм, аналітичного матеріалу в розрізі видів економічної та промислової діяльності, регіонів країни, а також за статтю та формами зайнятості працівників.

 

5.1.2 Засоби і форми поширення статистичних даних

Оприлюднення даних відбувається на паперових та електронних носіях у публікаціях:

- експрес-випуск “Кількість, робочий час та оплата праці найманих працівників” – щомісячно (українською мовою), на офіційному веб-сайті Держкомстату (http://www.ukrstat.gov.ua);

- Статистичний бюлетень Держкомстату – щомісячно (українською мовою) на паперових носіях;

- засобами Інтернет, факсом, інш. 

 

5.1.2.1 На паперовому носії – Прес-реліз

Публікації в економічних виданнях – щомісячно (українською мовою).

 

5.1.2.3 На паперовому носії – Щомісячний бюлетень

“Статистичний бюлетень” Держкомстату – щомісячно (українською мовою);

Економічна доповідь "Соціально-економічне становище України" –  щомісячно (українською мовою).

 

5.1.2.5 На паперовому носії – Інше

Збірники:

“Праця України” – щорічно (українською мовою);

“Регіони України” – щорічно (українською мовою);

“Україна в цифрах” – щорічно  (українською та англійською мовами);

Статистичний щорічник (українською та англійською мовами).

 

5.1.2.6 В електронному вигляді – Бюлетень або дані в режимі он-лайн

http://www.ukrstat.gov.ua офіційний веб-сайт Держкомстату. Інформація українською, англійською та російською мовами, експрес-випуски українською мовою.

 

5.1.2.7 В електронному вигляді – Інше

На замовлення користувачів щорічні видання можуть бути надані в електронному форматі.

 

5.1.3 Попереднє повідомлення графіка випуску даних

Інформація стосовно термінів випуску статистичних збірників та експрес-випусків міститься в каталозі статистичних публікацій, що розсилається користувачам і розміщується на веб-сайті Держкомстату: http://www.ukrstat.gov.ua

Календар випуску даних ССРД МВФ також розміщений на веб-сайті.

 

5.1.4 Одночасність випуску даних

Дані стосовно заробітної плати одночасно поширюються всім зацікавленим користувачам через Інтернет: http://www.ukrstat.gov.ua,  та  у публікаціях Держкомстату.

 

5.1.5 Надання даних за запитами

На запити користувачів надається наявна інформація щодо заробітної плати з урахуванням збереження її конфіденційності.

Підготовка інформації,  непередбаченої в стандартних таблицях вихідних даних, можлива на платній основі. 

 

5.2 Доступність метаданих

Надання доступу до останніх оновлених метаданих.)

 

5.2.1 Поширення документації про концепцію, статистичне охоплення, класифікації, основи обліку, джерела даних та статистичні методи

Статистичні публікації супроводжуються методологічними поясненнями щодо показників: визначенням концепцій, статистичного охоплення, складових елементів та особливостей розрахунків, таких як джерела отримання статистичних даних.

Методологічні пояснення також розміщуються на веб-сайті Держкомстату.

 

5.2.2 Рівень деталізації даних, що поширюються

У щомісячному експрес-випуску “Кількість, робочий час та оплата праці найманих працівників”, а також у більшості інших статистичних видань інформація стосовно середньомісячної номінальної заробітної плати наводиться на рівні секцій, підсекцій та окремих (визначених) груп за КВЕД.

 

5.3 Допомога користувачам

(Надаються оперативно та кваліфіковано послуги для підтримки користувачів.)

 

5.3.1 Поширення інформації про контакти

У статистичних публікаціях наведено інформацію стосовно контактних осіб, відповідальних за підготовку даних.

 

5.3.2 Доступність каталогів публікацій та послуг

Каталог публікацій розсилається користувачам статистичної інформації та розміщується на веб-сайті Держкомстату.