This version of the page http://ksf.openukraine.org/ua/2007 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-02-21. The original page over time could change.
KSF :: 2007
укр eng
 
Головна — ↓ 2007

Близько 300 учасників із 22 країн світу взяли участь у відкритті  Київського безпекового форумі «Заморожені конфлікти у контексті безпеки та стабільності у Чорноморському регіоні». Форум – нова платформа для обговорення проблем європейської безпеки. 14-15 листопада 2007 року у Києві свої погляди висловили 8 міністрів країн ОЧЕС, представник державного департаменту США, 35 незалежних іноземних експертів з ключових аналітичних центрів та університетів світу.

Незалежні експерти з України, США, Росії та країн Європейського Союзу окреслили перспективи врегулювання «заморожених» конфліктів на пострадянському просторі та дали оцінку конфліктам у Придністров’ї, Нагірному Карабасі, Південній Осетії, Абхазії.  

Результатом роботи форуму стало поглиблене розуміння специфіки кожного конфлікту, аналіз слабких та сильних сторін існуючих механізмів врегулювання,  та рекомендації для міжнародних та регіональних організацій щодо їх внеску у посилення безпеки та стабільності  у Чорноморському регіоні.  Форум отримав широке висвітлення у пресі.

Ініціатором заходу є Фонд Open Ukraine, патронат Форуму надало Міністерство закордонних справ України. Партнерами в організації заходу виступили Інститут зовнішньої політики та Центр миру, конверсії та зовнішньої політики України. Окрім Фонду Віктора Пінчука, форум підтримали Фонд ім. Фрідріха Еберта та Центр інформації та документації НАТО в Україні.

Наступний Київський безпековий форум з проблем енергетичної безпеки пройде у жовтні 2008 року.

Розвиток Київського безпекового форуму, як міжнародної ініціативи, яка забезпечує реалізацію європейського виміру зовнішньої політики України, внесено до проекту програми Уряду «Український прорив» та закріплено у пріоритетах зовнішньої політики на 2008 рік. Наступний Київський безпековий Форум з проблем європейської енергетичної безпеки пройде у жовтні 2008 року.    

Для поглиблення розуміння теми в українському суспільстві, Фонд провів дискусію з журналістами, які працювали у «гарячих точках», науковцями та інтернет-вікторину, у якій взяли участь 100 студентів з різних вузів України.  Науковці, зокрема рекомендують Україні ставати активним донором безпеки у регіоні, брати участь у регіональних режимах безпеки та діяльності міжнародних організацій, висувати ініціативи щодо розв’язання актуальних проблем політичного, соціального та економічного розвитку. Це, поміж іншого, включатиме й посередницькі зусилля в «заморожених» конфліктах.

Арсеній Яценюк, Голова Верховної Ради: «Це перший форум за всю історію незалежності, коли Україна задекларувала себе як один з ключових донорів світової європейської безпеки…. «

Кальман Міжеї: «Важливо пам’ятати, що всі конфлікти — різні за походженням та своєю  специфікою. Не потрібно применшувати їх значення та накладати стереотипи; не можливо віднайти одного вирішення для всіх конфліктів.

Девід Креймер, Заступник Державного секретаря США: «Ми не повинні дозволяти розвиватись розвиткові подій у інших місцях  стати  прецендентом в той час, коли вони не мають нічого спільного з унікальнимим ситуаціями та конфліктами в Чорноморському регіоні»