This version of the page http://zik.com.ua/ua/chat/40 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-02-19. The original page over time could change.
ЗІК - ЧАТ-КОНФЕРЕНЦІЇ | Роман Саляк

РЕКЛАМА

работа в киеве вакансии курьер, прогноз погоды в Чугуеве, таро онлайн, охотник за головами, black eyed peas клипы, BMW 316 19 Лютого 2011 06:08
RSS Експорт
УКРPOLРУСENG
  • Про нас
  • Аналітика
  • Анонси
  • Чат-конференція
  • Опитування
  • Архів
  • Фотогалерея
  • Львів/область
  • Західна Україна
  • Влада
  • Економіка
  • НС/Кримінал
  • Євро/Спорт
  • Людина
  • Світ
  • Відео
...

Чат-конференція з начальником Львівського державного військового ліцею ім.Героїв Крут Романом Саляком

07 Вересня 2007
[ Леся Петрівна* ]
Пане Саляк! Скажіть будь-ласка, як Ваш колектив підтримав вихованця, який був прооперований у шпиталі? Чи відвідав хтось з керівництва цю дитину? Якщо не відвідали, то чому? Що Ви можете сказати про стан здоров'я ліцеїста В.Вуса? Чи Ви вважаєте, що батьки безпідставно непокояться про долю своїх дітей у ліцеї?

Біда, що трапилася 12 травня, це була трагедія не тільки для батьків, але й для всього колективу ліцею. Це перший такий трагічний випадок в історії існування ліцею з такими наслідками. Я в жодному разі не хочу виправдовувати себе як керівника за те, що трапилося, а навпаки, стараюся конкретно розібратися у тій ситуації. А що не в нашій компетенції – звернувся до батьків з проханням порушити справу в органах, котрі більш досконало можуть провести це розслідування, тобто в районний відділ внутрішніх справ Личаківського району. Я особисто розмовляв з батьком ліцеїста Олегом Вусом. Під час проведення операції я постійно був на зв’язку з госпіталем. Через певний час телефонував туди, взнавав про те, як триває операція від офіцера-вихователя, який перебував у госпіталі. Після операції Вадима відвідували ліцеїсти. А оскільки він перебував у реанімації, то керівництво ліцею спілкувалося з медперсоналом. На сьогодні стан здоров’я ліцеїста Вуса задовільний. Я мав з ним розмову на території ліцею, напередодні нового навчального року. А також спілкувався з його мамою Світланою. Пропонував Вадиму продовжити навчання у ліцеї, але мати сказала, що йому зараз потрібна особлива дієта і догляд. Батьки завжди мають турбуватися про долю своїх дітей, де б вони не були. Але колектив ліцею бере на себе відповідальність створити такі умови, щоб турботи батьків були скеровані тільки на співпрацю. Я не хочу порівнювати ситуацію з іншими навчальними закладами, де вчаться діти такої категорії, бо впевнений, що навчально-виховний у нашому ліцеї на порядок вищий, ніж в інших навчальних закладах.

[ Андрій ]
Романе Семеновичу! В інтерв'ю газеті "Коммерсант" (№153 від 6.09.2007) з приводу останньої НП Ви заявили, що ліцеїста В.Вуса штовхнули випадково. Перше питання. Скажіть, чи Ви були свідком цієї події? Друге питання. Вже з'ясовано, що деякі свідки дали покази не про поштовх, а про удар. Судмедекспертиза вказує на те саме. Для чого потрібно так запевняти журналістів про впадковий поштовх?

Хочу пояснити, що ліцеїст Вус штовхався із своїм товаришем Ш. під час перерви між другим і третім уроком. Це було звичайне баловство. В результаті, як пояснює ліцеїст Ш., від поштовху один з них наступив на ногу третьому ліцеїсту Денису, який не розбираючись, завдав удари ліцеїстам Ш. і Вусу. Для Вуса цей удар привів до тяжких наслідків. Це все було з’ясовано після проведення призначеного мною адміністративного розслідування. Свідком цієї події я не був. Судмедекспертиза сама кваліфіковано розбереться з цим випадком. Крім цього, я не маю намірів когось переконувати, а кажу фактами, які мені відомо.

[ Faustus ]
Добрий день, шановний Роман Семенович! Яким чином нині здійснюється медичне обслуговування ліцеїстів і хто саме його здійснює?

У ліцеї відповідно до штату є медичний пункт (чотири медсестри і один лікар). Крім того, є 4 палати на 16 ліжкомісць. Ліцеїстам, яким потрібна більш кваліфікована допомога, ми скеровуємо у Західний регіональний медичний клінічний центр (колишній 1120 ОВГ).

[ петро ]
Хто і яким чином контролює порядок у спальних приміщеннях після команди "відбій"?

На кожну групу (взвод) передбачено офіцер-вихователь, який працює до 20.00. Після 20.00 залишається на чергування до 8.00 наступного дня черговий офіцер-вихователь. Крім того, є чергова служба ліцею.

[ Marta ]
Про розпиття спиртних напоїв у цьому ліцеї у Львові знають давно. Як Ви поступаєте з ліцеїстами, яких піймано на розпитті спиртних напоїв?

Чутки я не хочу коментувати. Випадки мали місце, за що до винуватців застосовують жорсткі заходи – у тому числі відрахування.

[ zzz ]
Бійки між дітьми траплялись у ліцеї і раніше. Що зробите особисто Ви, щоб більше не було випадків побиття вихованців?

Бійки між дітьми такого віку можуть трапитися де завгодно. З ліцеїстами-задирами проводиться відповідна виховна робота педагогічною радою, бесіди з батьками, розглядаються на раді сержантів і робляться відповідні висновки. З тими, кого ці методи не переконують, ми розтаємося.

[ glob ]
В газетах пишуть, що ви змушували брехати свідків пригоди, в результаті якої постраждав хлопець?

Людині, яка таке сказала, я хотів би заглянути в очі. Моя совість ніколи не дозволить мені зробити щось подібне. Навпаки – я за те, щоб винних покарали.

[ І.П. ]
Чи відповідає дійсності інформація про те, що деякі батьки усіма можливими способами намагаються запхати своїх дітей у ваш ліцей?

Я би не вживав слово «запхати», але кожні батьки думають про майбутнє своїх дітей. І ніхто з батьків не бажає своїй дитині чогось поганого. Тому ідуть в заклад, де діти отримають грунтовні знання з загальноосвітніх предметів, загартуються фізично, морально і духовно. Цього року конкурс для вступу в ліцей був більше трьох осіб на місце. Вважаю, що ліцей надає велику допомогу тим бідним батькам-заробітчанам, які вимушені доглядати престарілих в Греції чи Італії, а їхні опинилися без фактичного догляду. Вони потрапили б під вплив вулиці. А що сьогодні робиться там, ми знаємо. У нас навчаються дітей-сиріт 16 осіб, дітей-напівсиріт – 27 осіб, діти з неповних сімей – 96, діти з багатодітних сімей – 29, діти робітників – 120, дітей безробітних – 45, діти учасниікв бойових дій – 12, діти, потерпілі внаслідок катастрофи на ЧАЕС – 19 та інші категорії.

[ Іван ]
Доброго дня. Розкажіть, будь ласка, чи правда, що хлопець, який вдарив Вадима, переросток і не відповідає вимогам вступу?

До ліцею приймаються юнаки, віком 14-15 років. Вадиму на день вступу виповнилося 14 років і один місяць. А Денису, про якого йде мова, на час вступу виповнилося 15 років і 10 місяців. Отже, ніяких порушень положення про вступ тут немає.

[ Мартин ]
Між людьми кажуть, що у вашому ліцеї вчаться самі відморозки. Як керівник закладу скажіть щось з цього приводу.

По-перше, слово «відморозки» Ви ніколине знайдете в українському словнику. Це блатний жаргон. Якщо автор хотів щось таке сказати, то в українській мові існує слово «покидьки» або «негідь». А це – морально розкладені люди, декласовані, злочинні елементи суспільства. Таких в ліцеї немає. В ліцей потрапляють діти із важких сімей, діти-сироти, діти, що виховувалися в різних середовищах. Але я пишаюся тим, що нам вдається 80% з них скерувати в правильне русло і зробити корисними для суспільства. Можна було б відрахувати з ліцею за порушення дисципліни хлопця сироту П., ліцеїста Я, ліцеїста Д., але після наполегливої повсякденної виховної роботи вони сьогодні – курсанти Хмельницької прикордонної академії та Київського національного університету внутрішніх справ. До вищих навчальних закладів силових структур України 2005 року встпило 70% випускників ліцею, 2006 р. – 68%. Сьогодні зі 132 випускників ми вже отримали офіційні повідомлення про вступ 56 осіб. Про решту підтверджень наразі не надійшло. Це досить високий результа на фоні інших навчальних закладів подібного типу.

[ справедливий ]
Чому з вашого навчального закладу не було вчасно відраховано Дениса Митрошина, який відбив селезінку Вадиму Вусу.Адже відомо, що зальотів у Митрошина було багато. Зокрема, у жовтні торік Митрошин побив Кучминду Віталія-Івана, якого мати після цього забрала з ліцею.

Колишнього ліцеїста Дениса Митрошина відраховано з ліцею. Виховна робота з нашого боку щодо нього, на превеликий жаль, не дала результатів.

[ K. ]
Чому батькам потерпілого Вадима Вуса ліцей не допоміг матеріально?

Вадим Вус лікувався у військовому шпиталі безкоштовно.

[ К. ]
Відомо, що Ви судитися зі своїми співробітниками. З чим це пов"язано?

Не зі співробітниками, а співробітником. І не я подавав до суду, а людина, яка має право відстоювати свої інтереси.

[ ЛОВ ]
Розкажіть будь ласка, які екзамени потрібно здавади для вступу у ваш ліцей. Чи важливу роль відіграє фізична підготовка хлопця? Мій син маленького зросту. Це має значення?

При вступі до ліцею діти складають іспити з української мови (диктант), математика (письмово), іноземна мова (усно). Крім того, проходять психологічне обстеження, залік з фізичної підготовки і медкомісію. З маленьких ростом виростають великі люди.

[ Вадим Іванів ]
Що робиться у вашому ліцеї для того, щоб у майбутньому не трапились випадки з побиттям курсантів? Що для Вас головне у справі побиття курсанта: честь мундира чи покарання винних?

На це запитання я вже відповідав.

[ Bodnarczuk Adrian Maksymowycz ]
Кажуть що за гроші можна і хворого і повного неука у ваш ліцей "пропхати". Прокоментуйте будь-ласка.

Спробуйте.

[ lerton ]
Скільки ліцеїстів було відраховано минулого і цього року? І з яких причин?

За рік було відраховано 62 ліцеїста з 450. Відрахування різні: недисциплінованість, низький рівень успішності, а також за власним бажанням.

[ ДОР ]
Доброго дня пане Романе! Зажди проникалася любов"ю до військових:) Розкажіть де навчалися ви? Чи давно працюєте начальником ліцею? Хто в дитинстві був вашим кумиром, вплинув на формування світогляду?

Я закінчив середню школу у місті Ходорів Львівської області. Два роки працював на заводі. Потім вступив у Київське танко-технічне училище. Після його закінчення служив на Кавказі. 1972 року закінчив інженерний факультет Академії бронетанкових військ в Москві. Начальником ліцею працюю п’ятнадцять років. Мій кумир – командир взводу в училищі капітан Давиденко Петро Михайлович.

[ ДОР ]
Чи не вважаєте ви, що система освіти у військових навчальних закладах давно застаріла?

Це компетенція Міністерства оборони та Міністерства освіти. А навчальний процес в ліцеї здійснюється за навчальними планами, затвердженими Міністерством освіти і погодженими з Міноборони.

[ Кисловська Мирослава Мар’янівна ]
Роман Семенович розкажіть про результати вступу Ваших ліцеїстів до ВНЗ? Чи не проїдають вони державні кошти?

Результати вступу я згадав вище. А державні кошти, затрачені на навчання і виховання ліцеїстів, себе повністю виправдовують з огляду на ті досягнення, про що вже згадував у попередніх відповідях.

[ Diak I. R. ]
1. Військовий ліцей з посиленою фізичною підготовкою. Тоді скажіть чи є у Вас якісь учні, які досягли високих результатів? (Студенти ІНФІЗу)

За три останні роки в ліцеї підготовлено 84 розрядники. Фурикевич М. – майстер спорту з теквандо, призер з міжнародних змагань, чемпіонатів Європи серед юнаків. Першорозрядники з греко-римської та вільної боротьби – Лавринюк, Матвіїв, Балабух. Першорозрядник з боксу – Яринка. Кандидати в майстри спорту з кікбоксингу –Ковтуник, Курилас; КМС з гімнастики – Рибчин; першорозрядники з боротьби –Страханський, Квятковський, Бантрух. Та багато інших. Всі вони навчаються та тернуються на спортивній базі ліцею.

[ Вадим Іванів ]
Для чого потрібний державі військовий ліцей імені Героїв Крут

Завдання ліцею – дати юнакам відповідний рівень знань для подальшого продовження навчання у вищих навчальних закладах Міноборони та інших силових структур.

[ Far U.G. ]
2. Роман Семенович, яка виховна робота проводиться з дітьми – порушниками дисципліни і чи є такі у Вас? (представник соціальної служби)

На це я вже відповідав.

[ Ковальчук Петро Андрійович ]
Роман Семенович, як попав до ліцею переросток, який потім наніс травму своєму однокурснику і чому він продовжує навчатись? (Петро К. “Пластун”)

На це питання я вже давав відповідь. Читайте чат. Переростків в ліцей не приймають.

[ Сергей ]
3. Роман Семенович у Вас навчаються діти з львівської області, чи є ще з інших областей? (Сергій В.)

На цей час у нас навчаються діти з 18 областей України.

[ Стасюк Наталія Іванівна ]
Чи готові Ви знову прийняти Вуса Вадима у Ваш заклад після його одужання?

Готові. Про це була розмова з мамою ліцеїста.

[ Oleg ]
5. Хочу навчатись в ліцеї, які документи треба здавати і які екзамени?

Перелік документів можна отримати в ліцеї особисто або скерувати листа, і ми Вам вишлемо за вказаною адресою.

[ Юріївна ]
Пане полковнику, чи не здається Вам, що статті, які сммакували цей випадок, замовні? Здоров’я Вам і витримки!

Так ведеться: коли добрі справи робяться – когось жаба душить. Щодо замовності статті – судити Вам.

[ Petro ]
6. Чи існує в ліцеї, як пише в газеті кореспондент Пасічник, дідівщина? (батько першокурсника)

Батько зможе сам переконатися, що цього явища в ліцеї не існує. А кореспондента Пасічника запрошую у гості для спілкування.

[ Сергій Олександрович ]
9. Як нам стало відомо, ніхто з представників ліцею не був запрошений на судове засідання 4 вересня, правда, його перенесли. Можете пояснити чому? (Сергій Олександрович)

4 вересня судове засідання не відбулося. Його перенесли на сьогодні. А чому не був запрошений представник від ліцею, це питання до судових органів.

[ Юра ]
10. Яким категоріям повинен відповідати вихователь ліцею ? (підполковник запасу)

Це має бути культурна, ерудована людина, яка повинна замінити дітям і батька, і дідуся, і командира, і вчителя. Всі наші офіцери-вихователі мають стаж служби не менше як десять років, досвід роботи з людьми, який можуть передати молодому поколінню.

[ ДЛО ]
Прокоментуйте, будь-ласка, відновлення в Одесі Інституту сухопутних військ.

Я вважаю, що це вплив чергової передвиборної кампанії. Львівський інститут сухопутних військ є взірцем вищих військових навчальних закладів не тільки для України, але й Європи. В цьому могли переконатися і курсанти, яких перевели з Одеси, Полтави, Сум, котрі про це кажуть відверто. Займатися популізмом не личить людям, які обіймають важливі державні пости. Я хочу подякувати колективу ЗІК за надану можливість дати відповідь нашим громадянам на болючі питання, які їх хвилюють. Перед сім’єю ліцеїста Вуса хочу ще раз попросити вибачення за те, що трапилося, побажати швидкого одужання Вадимові. Чекаємо на нього в першому взводі першої роти.

Новини

    • 22:02
    • Сьогодні у Москві затримали активістів Об’єднаного громадянського фронту
    • 21:54
    • Уряд обіцяє комп’ютеризувати 1600 бібліотек до кінця 2013 року
    • 21:45
    • У центрі Риму перед матчем раптово помер вболівальник «Шахтаря»
    • 21:35
    • Грищенко хоче, щоб у Freedom House побачили реальний стан демократії в Україні
    • 21:22
    • Першій леді України вручили нагороду за благодійність
    • 21:13
    • У Тимошенко обурені репресивними заходами щодо родин опозиційних політиків
    • 21:06
    • Цимбалюк звернувся до прокуратури щодо якості ремонту у Радехівській центральній районній лікарні
    • 21:00
    • З України в економіку Кіпру було спрямовано $ 6 млрд
    • 20:55
    • У Радехові відкрили новий адміністративний будинок фінансового управління РДА
    • 20:50
    • Цимбалюк вручив ключі від ЗАЗ «Славута» інваліду Великої Вітчизняної Війни у Радехівському районі
    • 20:45
    • Програма After Live виходитиме без Найєма, – Шустер
    • 20:32
    • Янукович присвоїв голові ДПСУ спеціальне звання
    • 20:23
    • Лівійська поліція підтримала демонстрантів
    • 20:12
    • Тимошенко заявила, що заарештовано члена родини Кожем’якіна
    • 20:02
    • Заарештований на 5 діб активіст стверджує, що не ображав ДАІ