This version of the page http://zik.com.ua/ua/chat/35 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-02-19. The original page over time could change.
ЗІК - ЧАТ-КОНФЕРЕНЦІЇ | Руслана Білозір

РЕКЛАМА

работа Одесса корпоративное право, прогноз погоды в Саратове, любовный гороскоп телец, Форрест Гамп онлайн, самое смешное видео, цена на новый автомобиль 19 Лютого 2011 06:22
RSS Експорт
УКРPOLРУСENG
  • Про нас
  • Аналітика
  • Анонси
  • Чат-конференція
  • Опитування
  • Архів
  • Фотогалерея
  • Львів/область
  • Західна Україна
  • Влада
  • Економіка
  • НС/Кримінал
  • Євро/Спорт
  • Людина
  • Світ
  • Відео
...

Чат-конференція з Русланою Білозір, заступником головного лікаря 5-ої лікарні м.Львова з питань дитинства, сестрою видатного композитора Ігоря Білозіра

25 Травня 2007
[ Оксана ]
Дорога пані Руслано, памятаємо і будемо памятати: 30 травня виповнюється сім сумних, болісних років, як нема з нами геніального композитора Ігоря Білозіра. Я була на похороні, і тисячу разів згідна з Іриною Калинець: такого велилюдного похорону Львів не бачив від 1944 року, коли ховали митрополита Шептицького. Памятаю Вас у той невимовно печальний день. Що пережила Ваша родина за ці сім років? Чи маєте увагу від влади? Чи всі про все забули? Як почувається Ваша мати? Вона, як і колись, у Радехові мешкає?

Життя після цих тих трагічних подій стало сумним: судові процеси протягом трьох років, наступний етап – бажання перейти до опрацювання творчого спадку Ігоря (випуск музики, що має робитися сучасними технічними методами, оскільки за життя брата записувалася застарілими методами, поширення музики, де велике місце тепер приділяється рекламі), ще один етап – впорядкування музею-квартири. Останнім часом є певний песимізм, бо мало моживостей реалізувати ці задуми. У 2001 році, 13 січня, з допомогою обласної влади, відкрито художньо-меморіальну таблицю на помешканні, де проживав Ігор. Декілька років тому обласна влада виділила 20 тис. грн на надгробний памятник, які ми досі не забрали. До влади не звертаємося, бо бути у ролі прохачів принизливо. Здоров’я мами погіршилося, ми згуртувалися і забрали її до Львова (для цього довелося багато докласти зусиль, і на ці зміни затрачено багато часу).

[ Орест ]
Що зроблено для Увічнення памяті Ігоря Білозора? Запитую Вас, хоч це не є справою виключно родини, а міста, краю, де він жив, України, вірним сином якої він був. Але наша преса про це нічого не пише? Хто з політичних сил та громадських організації допомагає у цій благородній праці?

Про відкриття меморіальної таблиці у Львові вже сказала. Також відкрито художньо-меморіальна таблиця у Радехові, де Ігор навчався. Радехівська музична школа носить його ім’я. На його честь названо площу, також у Радехові. Радехівська школа мистецтв постійно проводить конкурси та інші заходи, вшановуючи пам'ять земляка. Щороку у день народження, 24 березня, декілька автобусів з священником, педагогами, дітьми приїжджають на могилу Ігоря. Це дуже зворушливі, хвилюючі моменти: діти читають вірші, співають пісні, які самі створили. Але, на жаль, преса це ніколи не висвітлює. Ніхто.

[ Марія ]
Пані Руслано, чи помирилися ви з Оксаною Білозір? Чи приїжджає вона у ці травневі дні на могилу до Ігоря? А син Ігоря? Чи памятає про батька?

З Оксаною ми ніколи не сварилися. Просто настав інший етап життя, і вона не є членом нашої сім’ї. Чи приїжджає вона на могилу? Можливо. Чи памятає син Андрій батька? Звичайно. Він є у його серці завжди.

[ Марія Василівна ]
Які у Вас стосунки з Оксаною? Ви, як лікар, мабуть, знаєте, чим вона хвора? Бо люди пліткують різне. Проясніть ситуацію, будь ласка.

Ми вже тривалий час з Оксаною не спілкуємося, і про нинішнє її життя не знаю.

[ Zorjana ]
Мої найщиріші вітання усій славній родині Ігоря Білозіра!!! Ігоря нема, але його пісні з нами. Слухаю його у запису. Пані руслано, яка Ваша улюблена пісня з тих, які написав Ігор? чОМУ НЕ ЧУТИ ЙОГО ПІСЕНЬ НА ЗАГАЛЬНОУКРАЇНСЬКОМУ РАДІО? Ні, часо чути, але рідко? Чи любите пісні Оксани Білозір? З повагою. Сім'я Леськівих.

Мені дорога кожна його пісня. Але найулюбленіша з тих, що написав і виконав мій брат, «Голубий сніг» на слова Ганни Канич – одна з тих, які майже не звучать. Щодо «всеукраїнського» радіо, то спадає думка, що це свідоме замовчування. Взагалі. Це питання не до мене, а до чиновників Міністерства культури. А хіба Оксана Білозір пише пісні?

[ Данута Михайлівна ]
Пані Руслано, ким став син Ігоря? Чи шанує він память батька? Чи має хист до музики? І ще. Яку політичну силу підтримуєте Ви і Ваша сім'я? Як позначилася на Ваших поглядах вбивство Вашого брата?

Андрій закінчив факультет міжнародних відносин Київського університету ім.Т.Шевченка. Його кар’єра складається непогано. Найголовніше, що він став доброю і турботливою людиною. Він по-справжньому любить Україну. Андрій гордиться своїм батьком. Хист до музики має, вчився музики, але музикантом не став, у нього своя дорога. Нас, як і багатьох українців, хвилює те, що проукраїнські політичні сили не можуть в собі знайти мудрості і толерантності, щоб об’єднатися. Хочеться бачити серед політиків молодь. Молоді притаманний пошук і одержимість у знаходженні рішень. Багато розмірковували над питаннями прощення і гуманізму.

[ С.Б. ]
Пані Білозір, Воронов і Калінін вбили Вашого брата. Як Ви відноситися до москалів, яких Вам доводиться лікувати? Чи не було бажання всіх позадушувати?

Злочин і гріх не має національності.

[ Viktor ]
Пані Руслано,чому за книгу спогадів про Ігоря взялася саме львівська журналістка Зоряна Іленко? Що робить влада для увічнення памяті Ігоря?

Якщо в людини є бажання і натхнення, то чому їй це не робити? Я це тільки вітаю.

[ Лана ]
Пані Руслано,вибачайте, але мене цікавить, чи змиритеся ви колись з нормою українського правопису, коли у родовому відмінку треба писати не Білозіра, а Білозора?

За життя аінку вживали і писали «Ігора Білозіра». У такому вигляді його імя увійшло в історію. І в пам'ять про Ігора я наполягаю на цьому.

[ марина ]
Я сама росіянка і дуже люблю пісні Ігоря Білозіра. На вашу думку, чи справедливо звинувачувати росіян в смерті Білозіра?Дякую.

Несправедливо. Іван Франко вчив «корінням вростати у грунт і, при цьому, обнімати світ». Митців з такою філософією є багато. Одним з них і є мій брат Ігор. Про любов, ніжність і духовність він говорив мелодикою українською. Після смерті Ігора російський режисер Олександр Столяров створив фільм, в якому тонко і глибоко осмислив особистість Ігора і по-філософськи підійшов до життя Ігора і подій, повязаних з його смертю.

[ Петрович ]
Пані Руслано, вбивство Ігоря Білозіра - це звичайне хуліганство з трагічними наслідками, чи вбивство на національному грунті? Якщо останнє, то чому слідство і суд не наполягали на цій версії?

Судові процеси закінчилися. Це пройдений етап і перегорнута сторінка. Я з цього приводу багато висловлювалася,повторюватися не буду. Історі розставить всі крапки над і. А хіба мало таких трагічних доль в українській історії?!

[ Українець ]
Свого часу у лікарні, де ви працюєте, було вивішено напис "В нас розмовляють українською". чому його зараз немає? Як реагували на цей напис відвідувачі?

Напис на реставрації. Коментарі до мене не надходили.

[ Гринда Іван Ярославович ]
Шановна пані Руслано! Чи погодиться родина І. Білозора на пропозицію від ВО "Свобода" щодо встановлення пам'ятника Ігорю Білозору. Оскільки в Львівській міській раді створено комісію по впорядкуванню пам'ятників у Львові, можливо пам'ятник І. Білозору поставити на місці пам'ятника радянському писменнику С. Тудору - це площа Є. Маланюка, неподалік філармонії, якраз за 100 метрів від місця загибелі пана Ігора. з повагою депутат Львівської міської ради голова ЛМО ВО "Свобода" Іван Гринда

Ідея спорудження памятника Ігору Білозіру – очевидна. Справа непроста. Рішення про створення памятника і вибір місця мають взяти на себе митці та фахівці. У 2004 році міська влада запропоновала назвати вулицю чи площу у місті Львові іменем Ігора Білозіра. Питання зависло.

[ Василишин Орест Мар'янович ]
Шановна пані Ручлано!Колись чув про створення музею Ігора Білозора у його помешканні, яке вже ніби викупили. Яка доля музею, які експонати у ньому будуть представлені?

Помешкання Ігора було викуплено під музей декілька років тому Фондом імені Ігора Білозіра для створення квартири-музею. Займаюсь ремонтом помешкання, на жаль, ремонт йде дуже повільно. Щодо оформлення експозиції, то у нас є цікаві задуми. Головне усе залишити у квартирі так, як було за життя Ігора.

[ Косович Іванна Людвиківна ]
Яке покарання понесли вбивці І. Білозора? Чи не зменшили їм термін позбавлення волі та чи не попали вони під амністію?

Все повязане з судовими процесами – у минулому.Сьогодні нас турбує питання Ігоревої творчості та вшанування його пам’яті. Завдання дуже непрості для втілення.

[ Оксана Ів. ]
Пані Руслано, чи правда, що Вашій сімї погрожувала власниця кавярні "Цісарська Кава" Тетяна Нікітчин? Як себе ведуть батьки убивць Калініна і Воронова? Чи пробували Вас залякати?

Судовий період у минулому.

[ Вірчук С.М. ]
Пані Руслано! Що буде з Україною? Кому вірити у цій країні?

Думаю, на політичній карті Європи Україна – держава з великим майбутнім. Коли це буде? Не знаю. Коли ми разом об’єднаємося, ми переможемо. Це шлях, яким варто йти.

[ Марія Петрівна ]
Шановна пані Руслано, я з Червонограда, тому не знаю, чи є вже надгробний памятник на могилі ВЕЛИКОГО КОМПОЗИТОРА І ПАТРІОТА ІГОРЯ БІЛОЗІРА? Чи допомогла вам влада і громада?

Памятника на могилі немає. Влада виділила на спорудження памятника 20 тисяч грн декілька років тому. Бачення того, яким має бути памятник, є. Ця ідея є оригінальною, вписується в архітектурний ансамбль Личакова і, разом з тим, в окремі пластичні рішення європейських скульпторів.

[ Остап ]
Чи правда, що влада подарувала вам квартиру? Де ця квартира, якщо не секрет?

Якби влада подарувала квартиру чи хоч що-небудь, то, напевно, про це проспівали усі птахи у Стрийському парку.

[ Роман Матвіїв ]
Чи вибороли Ви через суд фінансову компенсацію за втрату дорогої нам всім людини Ігоря Білозора?

Суд виніс рішення про фінансову компенсацію за завдану моральну шкоду у розмірі 50 тисяч гривень. За всі ці роки у 2006 році прийшов один переказ у розмірі 25 грн, який я переказала у Будинок дитини. Якщо б у подальшому ці гроші надходили, то ми б їх віддали сиротам.

[ Скальська Оксана ]
Чи плануєте випуск диску? Чи маєте підтримку в творчих колах? Хто з друзів Ігоря підтримує з вами зв'язки?

Звісно, плануємо випустити диск з піснями Ігора. До 50-річчя від дня народження Ігора випущено два компакти за сприяння Фонду імені Ігора Білозіра – «Квіти у росі» і «Ніби вчора». У 2001 році на відкриття художньо-меморіальної таблиці випущено диск «Від Миколая до Йордана». Звичайно, творче середовище нас підтримує. З нами поруч друзі Ігора – Юрко Кедринський, Олег Микита, Петро Запотічний, Юрко та Людмила Сухар та багато-багато інших.

[ Тріска Андрій ]
Розкажіть якийсь момент з дитинства Іроря, який вам найбільше запам'ятався. Що йому давало творчий поштовх? І що найбільше заважало? Чим зараз займається син?

Ігорчику три рочки. У Радехівському будинку культури великий концерт. Наш тато диригує хоро. Братик заповз на східці на сцену, став позаду батька – та й собі диригувати. Зал у реготі. А пісня серйозна, батько сконфузився, не розуміє, що відбувається, адже спиною не бачить… Зараз у цьому Будинку культури – районна школа мистецтв для дітей, її директор однокласник і товариш Ігора – Юрко Сухар. Творчим поштовхом було спілкування з природою і людьми. Він їх дуже тонко розумів і відчував. Що заважало? Багато адміністративних та організаційних обовязків, непробивні чиновницькі кабінети.

[ Л.М. ]
Який політичний блок найбільше відображає Ваші політичні погляди? Як ви ставитеся до того, що співаки (наприклад, Руслана, Святослав вакарчук, йдуть у політику?

ВО «Свобода»…А взагалі, мабуть, ще не народилася така політична сила, яка відповідає моїм принципам та переконанням. Кожен має займатися своєю справою фахово, добре і відповідально.

[ Інна Рогожина ]
Пані Руслано, чому, на Вашу думку, музика такого видатного українського композитора, музиканта, як мінімум, національного масштабу, обмежена рамками Західного регіону України. В Києві, наприклад, не почуєш його творів ні на радіо, ні на телебаченні, в продажу немає дисків з його творами. Хоча свого часу концерти «Ватри» збирали повний зал в «Палаці Україна», було зроблено багато записів для радіо, телебачення. Чому все це недоступне його шанувальникам нині? Ми трохи постаршали і виросли зі своїх уподобань 20-30 річної давнини, Але наскільки мені відомо, і пан Ігор у своїй творчості постійно розвився і значно випередив нас, поціновувачів його творчості. Де можна послухати музику пізнього періоду його творчості, написану для симфонічного оркестру; музику, написану для театральних вистав? Або твори, що виконують джазові виконавці?

Дякую Вам за питання. Те, чого Ви торкнулися, мені дуже болить. Мабуть, справа у державній культурній політиці, а точніше у відсутності такої. Особисто у нас бажання не просто зберігати, а поширювати музичну спадщину Ігора є. І це бажання велике. І ми від свого не відступимося. Та мусите розуміти, що популяризація і «осучаснення» творчості вимагає не просто коштів, а великих коштів. Я далека від шоу-бізнесу, але зрозуміло і очевидно: сьогодні, щоби пісня звучала, треба платити, це стало бізнесом. Хороша пісня не є затребуваною державницькою політикою для виховання молоді. Творчість Ігора, як і все українське мистецтво, державних мужів цікавить мало. І це сумно і прикро. Адже українське мистецтво, українська пісня, непересічні постаті української історії і культури – це той «матеріал», який творить з нас націю. На мій погляд, блокування Іоревої творчості є зумисним і свідомим.

[ Podilska, Svitlana Yevhenivna ]
Na sorokovyny smerti Ihora Bilozira buv velykyj koncert, yakyj translyuvavsya po 1-mu nacionalnomu na vsyu Ukrayinu. Chy planuyutsya koncertni zakhody vlasne takoho - zahalno-ukrayinskoho mashtabu. Bo vlasne zahalno-nacionalnyj riven vidpovidaye osobystosti i tvorchosti cyoho ukrayinskoho kompozytora. Yak na mene, koncerty, yaki chas vid chasu vidbuvayutsya u Lvovi za uchasti miscevykh artystiv, yakisno ne vidpovidayut krasi muzyky Ihora Bilozira. Meni zdayetsya, vony b yomu ne spodobalys.

Є чудова ідея-задум такого дійства – дуже масштабного і грандіозного, яке, зрозуміло, вимагає великих коштів. Мова йде не просто про концерт-«солянку», а про сучасне музичне дійство із залучення великої кількості найрізноманітніших мистецьких сил. Моя дочка, яка досліджує європейське мистецтво, має цікаві думки, які ми обговорювали у колі родини і з найближчими друзями Ігора.

[ Тишик Анна ]
Чи мав пан Білозір учнів та послідовників в Україні або за кордоном, де працював в рамках різних проектів для української діаспори? Чи пам’ятають його за межами України і як вшановують дні його пам’яті?

Це була ціла школа – школа Ігоревої «Ватри», яка розсіялася по світах. За кордоном гідно вшановують память Ігоря, важко перерахувати географію країн, міст. Усюди в світі, де є українці, є пісня Ігоря Білозіра. Тільки на українському радіо в Україні вона не звучить.

Новини

    • 22:02
    • Сьогодні у Москві затримали активістів Об’єднаного громадянського фронту
    • 21:54
    • Уряд обіцяє комп’ютеризувати 1600 бібліотек до кінця 2013 року
    • 21:45
    • У центрі Риму перед матчем раптово помер вболівальник «Шахтаря»
    • 21:35
    • Грищенко хоче, щоб у Freedom House побачили реальний стан демократії в Україні
    • 21:22
    • Першій леді України вручили нагороду за благодійність
    • 21:13
    • У Тимошенко обурені репресивними заходами щодо родин опозиційних політиків
    • 21:06
    • Цимбалюк звернувся до прокуратури щодо якості ремонту у Радехівській центральній районній лікарні
    • 21:00
    • З України в економіку Кіпру було спрямовано $ 6 млрд
    • 20:55
    • У Радехові відкрили новий адміністративний будинок фінансового управління РДА
    • 20:50
    • Цимбалюк вручив ключі від ЗАЗ «Славута» інваліду Великої Вітчизняної Війни у Радехівському районі
    • 20:45
    • Програма After Live виходитиме без Найєма, – Шустер
    • 20:32
    • Янукович присвоїв голові ДПСУ спеціальне звання
    • 20:23
    • Лівійська поліція підтримала демонстрантів
    • 20:12
    • Тимошенко заявила, що заарештовано члена родини Кожем’якіна
    • 20:02
    • Заарештований на 5 діб активіст стверджує, що не ображав ДАІ