This version of the page http://www.municipal.gov.ua/27 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-02-18. The original page over time could change.
Україна і Рада Європи / Рада Європи / Фонд сприяння місцевому самоврядуванню України
Аналітика Корисні посилання Законодавство

Новини

Топ-Новини
Новини одним рядком. Щотижневий огляд ЗМІ

Рада Європи

Про організацію
Комітет міністрів
Парламентська асамблея
Конгрес місцевих і регіональних влад Європи
Європейський суд з прав людини
Україна і Рада Європи
Документи РЄ

Європейський тиждень місцевої демократії

Про Європейський тиждень місцевої демократії
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ
Інформаційна кампанія "ПРО ЄВРОПЕЙСЬКІ ПРИНЦИПИ МІСЦЕВОЇ І РЕГІОНАЛЬНОЇ ДЕМОКРАТІЇ"
Корисні посилання

Делегація України в Конгресі Ради Європи

Про Делегацію
Секретаріат Делегації України в Конгресі Ради Європи

Фонд сприяння місцевому самоврядуванню України

Організаційна структура та напрями діяльності Фонду
Діяльність Фонду
Публікації Фонду
Кур’єр місцевого самоврядування

Всеукраїнський конкурс проектів розвитку місцевого самоврядування

Про Конкурс, його нормативно-правове та методичне забезпечення
Кращі практики
Конкурс 2003 року
Конкурс 2004 року
Конкурс 2005 року
Конкурс 2006 року
Конкурс 2007 року
Конкурс 2008 року
Конкурс 2009 року
Конкурс 2010 року
Конкурс 2011 року

Наші координати

Україна, 01133, м. Київ,

бул.Лесі Українки, 26, оф. 228

тел/факс: (044) 285-77-58, 286-46-59, 286-37-81;

тел: 286-33-21, 286-48-63

fondinf@ln.ua intdept@ln.ua
Головна сторінка > Рада Європи > Україна і Рада Європи

Україна і Рада Європи

Взаємовідносини між Україною та Радою Європи у галузі розвитку місцевого самоврядування

Набуття членства у РЄ

14 липня 1992 р. Україна заявила про своє бажання приєднатися до РЄ.

До набуття членства в РЄ Україна стала стороною декількох конвенцій цієї Організації, зокрема Європейської культурної конвенції, Європейської рамкової конвенції про транскордонне співробітництво між територіальними общинами або властями, Європейської конвенції про інформацію щодо іноземного законодавства, Рамкової конвенція про захист національних меншин.

15 вересня 1995 р. у Києві було відкрито Центр інформації та документації РЄ, на базі якого у 2001 р. було створено Бюро інформації РЄ в Україні.

26 вересня 1995 р. Парламентська асамблея РЄ ухвалила позитивний висновок щодо заявки України на вступ до Ради Європи (Висновок Парламентської асамблеї (ПА) РЄ № 190 (1995).

19 жовтня 1995 р. Комітет міністрів РЄ ухвалив резолюцію про запрошення України стати 37-м членом Організації.

9 листопада 1995 р. відбулася урочиста церемонія вступу України до РЄ, у Страсбурзі на площі перед Палацом Європи було піднято Державний прапор України.

Відповідно до Статуту РЄ Україна представлена у всіх трьох головних органах РЄ.

Представництво в органах РЄ

У керівному органі Ради Європи - Комітеті міністрів Україну представляє Міністр закордонних справ К.І.Грищенко.

У Парламентській асамблеї Ради Європи наша держава представлена Постійною делегацією Верховної Ради України у складі 24 народних депутатів (12 основних членів та 12 їх заступників) на чолі з народним депутатом І.В.Попеску.

Завдяки членству у РЄ та відповідній квоті, що виділена для нашої держави, на посаду судді Європейського суду з прав людини було обрано відомого українського юриста Володимира Буткевича.

Делегація України в Конгресі Ради Європи складається з 24 осіб: 6 представників та 6 їх заступників у Палаті місцевих влад, та 6 представників та 6 їх заступників у Палаті регіонів. Головою делегації України обрано Дніпропетровського міського голову, Президента Асоціації міст України та громад І.І.Куліченка. Віце-президентом Конгресу від української делегації у 2006 році обрано Славутицького міського голову В.П.Удовиченка.

Участь представників України у роботі Ради Європи значним чином сприяє здійсненню політики європейської інтеграції України, вдосконаленню національного законодавства і розвитку демократії та є важливим чинником підвищення іміджу України на міжнародній арені.

Виконання зобов’язань відповідно до вимог РЄ

Набувши членства в РЄ, Україна взяла на себе низку зобов’язань у сфері реформування чинного законодавства на основі норм та стандартів РЄ. Станом на сьогодні, аналіз виконання Україною своїх обов’язків та зобов’язань свідчить про те, що вони практично реалізовані. Україні залишається ще привести у відповідність до норм Ради Європи ряд положень національного законодавства, зокрема в тому, що стосується змін до Конституції України щодо розширення функцій прокуратури, ухвалення законів стосовно функціонування гілок влади, продовження реформування судової системи, зокрема приведення її у відповідність з європейськими нормами згідно з рекомендаціями Венеціанської комісії. Потребує також ухвалення новий Кримінально-процесуальний кодекс. Більшої активності потребують дії України щодо ратифікації угод Ради Європи (загалом для України сьогодні є чинними 60 конвенцій і угод РЄ. Ще 29 підписаних нею інструментів Ради Європи очікують на здійснення відповідних процедур).

Водночас за 10 років нашого членства в Раді Європи Україні вдалося посісти гідне місце в Організації та набути значного позитивного іміджу.

У своїх двосторонніх стосунках Україна і Рада Європи вже вийшли за межі етапу становлення наших двосторонніх стосунків. З року в рік Україна демонструє „суттєвий прогрес" у впровадженні демократичних норм і стандартів у повсякденне життя країни. Висновок № 190 (1995) щодо заявки України на вступ до Ради Європи

Copyright © Center for International Cooperation 2003. All rights reserved.