This version of the page http://adm.km.ua/index1.php?link=1945 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-02-13. The original page over time could change.
Хмельницька обласна державна адміністрація ... Офіційна сторінка
Архів новин || Пошук новин

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Повідомлення
Оперативна інформація
Управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації повідомляє, з метою інформування населення, та запобігання виникнення нещасних випадків та травматизму невиробничого характеру, прошу розмістити аналіз нещасних випадків, які мали місце на території Хмельницької області протягом 12 місяців поточного року.
11 02 2011
Докладніше ...


Оперативна інформація
Управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації повідомляє про надзвичайні ситуації та надзвичайні події, які мали місце на території області в період з 31 січня по 6 лютого 2011 року.
07 02 2011
Докладніше ...


Щодо ситуації в Арабській Республіці Єгипет
За повідомленням Посольства України в Арабській Республіці Єгипет, загальна ситуація в країні продовжує залишатися неспокійною. Станом на 30 січня ц.р. армією Єгипту взято під контроль ситуацію в найбільших містах країни (м.Каїр, м.Александрія, м.Суец). В курортних містах Єгипту з 16:00 до 08:00 год. ранку продовжує діяти комендантська година.
Як повідомляє Посольство України, громадян України серед загиблих і поранених у ході заворушень немає.
04 02 2011
Докладніше ...


Запрошуємо до участі!
Регіональна робоча група Міжвідомчого центру з організації перепідготовки управлінських кадрів для сфери підприємництва у Хмельницькій області продовжує прийом документів для участі у Програмі заходів з перепідготовки управлінських кадрів для сфери підприємництва “Українська ініціатива” за рахунок коштів державного бюджету.
02 02 2011
Докладніше ...


Оперативна інформація
Управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації за даними які надані управлінням виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві у Хмельницькій області повідомляє населення області щодо стану нещасних випадків на виробництві, які мали місце на території області в період з 1 по 31 січня 2011 року.
02 02 2011
Докладніше ...


Про розгляд звернень громадян, що надійшли до обласної державної адміністрації, районних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування Хмельницької області у 2010 році.

На виконання Указу Президента України від 7 лютого 2008 року № 109/2008 „Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування″ (далі - Указу) відділом роботи із зверненнями громадян облдержадміністрації, її структурними підрозділами, райдержадміністраціями, міськвиконкомами у 2010 році здійснено організаційні заходи щодо поліпшення
24 01 2011
Докладніше ...


УВАГА КОНКУРС
МОЛОДІ ХМЕЛЬНИЧАНИ!
ЯКЩО ВИ ХОЧЕТЕ ЗРОБИТИ ВНЕСОК У МАЙБУТНЄ ХМЕЛЬНИЧЧИНИ І… ОТРИМАТИ НОУТБУК, ВІЗЬМІТЬ УЧАСТЬ У КОНКУРСІ НА ВИЗНАЧЕННЯ БАЧЕННЯ МАЙБУТНЬОГО ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ!
21 01 2011
Докладніше ...


Життя Хмельниччини у четвертому кварталі

Згідно з регламентом Хмельницької облдержадміністрації, обласною державною адміністрацією здійснюється щоквартальне планування своєї діяльності, спрямованої на виконання завдань, визначених Президентом України, Кабінетом Міністрів України, галузевими та регіональними програмами.
Протягом ІV кварталу 2010 року проведено три засідання колегії обласної державної адміністрації, на яких розглянуто 12 питань.
18 01 2011
Докладніше ...


Грант Президента
Гранти Президента України для обдарованої молоді - це фінансова підтримка державою обдарованої молоді, яка надається з метою реалізації соціально значущих творчих проектів у соціальній та гуманітарній сферах.
17 01 2011
Докладніше ...


КОНКУРС
Управління у справах сім’ї, молоді та спорту Хмельницької ОДА оголошує черговий конкурсний відбір Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування з 01 січня 2011 року та подання проектних пропозицій для участі у Конкурсі до 30 червня 2011 року.
13 01 2011
Докладніше ...


 

Untitled Document

УКАЗ
ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
№ 403/2010
Про додаткові заходи щодо відзначення 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941 – 1945 років

З метою забезпечення всенародного вшанування та увічнення героїчного подвигу захисників Вітчизни, які, виявивши масовий героїзм, небачену стійкість, патріотизм, у жорстокій війні з фашистськими загарбниками відстояли свободу і незалежність Батьківщини, шануючи традицію Українського народу зберігати пам'ять про захисників Вітчизни, зважаючи на необхідність посилення уваги суспільства до потреб ветеранів війни, поліпшення їх соціального захисту, постановляю:
1. Визначити пріоритетами у проведенні проголошеного Верховною Радою України 2010 року в Україні Року ветеранів Великої Вітчизняної війни 1941 – 1945 років консолідацію Українського народу в шанобливому ставленні до ветеранів Великої Вітчизняної війни, увічненні пам'яті про Перемогу, героїчні, бойові і трудові звитяги Українського народу в часи Великої Вітчизняної війни, виховання насамперед у молоді почуття патріотизму, поваги та вдячності ветеранам Великої Вітчизняної війни за їх ратні і трудові подвиги у боротьбі з фашизмом.
2. Утворити Координаційну раду з питань відзначення 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941 – 1945 років (далі – Координаційна рада).
Визначити, що Координаційну раду очолює Президент України.
Затвердити персональний склад Координаційної ради (додається).
Основними завданнями Координаційної ради є забезпечення узгодженості дій органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, установ та організацій щодо підготовки та проведення заходів з відзначення 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941 – 1945 років.
3. Кабінету Міністрів України забезпечити:
безумовне виконання законів з питань соціального захисту ветеранів Великої Вітчизняної війни, вжиття додаткових заходів щодо вдосконалення законодавчих актів з метою поліпшення пенсійного, соціального, медичного забезпечення ветеранів Великої Вітчизняної війни, посилення гарантій реалізації їх прав і свобод;
вирішення відповідно до Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань» питань про суттєве збільшення розмірів щорічної разової грошової допомоги відповідним особам та здійснення її виплат до 5 травня 2010 року та наступних років, передбачивши для цього відповідні видатки у проекті Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» та у проектах законів про Державний бюджет України на наступні роки;
виплату протягом 2010 року згідно з даними інформаційно-аналітичної системи «Реєстр вкладників заощаджень громадян» ветеранам Великої Вітчизняної війни компенсації втрат від знецінення грошових заощаджень, які її не отримали;
своєчасне виготовлення та вручення за участю місцевих органів виконавчої влади ветеранам війни, у тому числі громадянам України, які проживають в інших державах, ювілейної медалі «65 лет Победы в Великой Отечественной войне 1941 – 1945 гг.»;
підготовку і одночасне проведення 9 травня 2010 року у столиці України – місті-герої Києві, містах-героях Керчі, Одесі, Севастополі параду військ і святкового салюту тридцятьма артилерійськими залпами, участь у цих заходах ветеранів Великої Вітчизняної війни;
проведення в місті Києві за участю ветеранів Великої Вітчизняної війни урочистого зібрання та святкового концерту в Національному палаці мистецтв «Україна»;
надання в установленому порядку громадським організаціям ветеранів війни підтримки, в тому числі передбачати під час доопрацювання проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» та підготовки проектів законів про Державний бюджет України на наступні роки збільшення обсягів фінансової підтримки таких організацій;
здійснення разом із Київською міською державною адміністрацією невідкладних заходів щодо надання всеукраїнським громадським організаціям ветеранів – Міжнародній Українській спілці учасників війни, Українській спілці в'язнів – жертв нацизму та Всеукраїнському об'єднанню ветеранів нежилих приміщень для здійснення їх статутної діяльності;
перегляд складу Організаційного комітету з підготовки та відзначення 65-ї річниці визволення України від фашистських загарбників і Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941 – 1945 років, його ефективну діяльність, а також внесення відповідних змін до актів Кабінету Міністрів України, що випливають із цього Указу.
4. Міністерству закордонних справ України:
забезпечити запрошення в Україну для участі 9 травня 2010 року в урочистих заходах з нагоди 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні іноземних делегацій ветеранів війни, які брали участь у визволенні України від фашистських загарбників;
здійснити разом з іншими центральними органами виконавчої влади додаткові заходи щодо активізації роботи закордонних дипломатичних установ України з висвітлення ролі Українського народу у Великій Вітчизняній війні 1941 – 1945 років і Другій світовій війні та його внеску у перемогу антигітлерівської коаліції.
5. Міністерству закордонних справ України, Міністерству оборони України, Міністерству охорони здоров'я України, Міністерству транспорту і зв'язку України, Державному комітету України у справах ветеранів забезпечити підготовку та реалізацію проекту «Поїзд Перемоги».
6. Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям розробити за участю громадських організацій ветеранів війни відповідні програми з проведення Року ветеранів Великої Вітчизняної війни 1941 – 1945 років, в яких передбачити, зокрема, додаткові заходи з поліпшення житлово-побутових умов, медичного та транспортного обслуговування ветеранів війни, насамперед надання житла інвалідам Великої Вітчизняної війни, які потребують поліпшення житлових умов, та забезпечити виконання цих програм.
7. Міністерству культури і туризму України разом із Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями передбачити проведення культурно-мистецьких заходів, присвячених Року ветеранів Великої Вітчизняної війни 1941 – 1945 років.
8. Державному комітету телебачення та радіомовлення України забезпечити широке висвітлення заходів, присвячених Року ветеранів Великої Вітчизняної війни 1941 – 1945 років.
9. Кабінету Міністрів України, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям інформувати Президента України про хід організації відзначення 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941 – 1945 років, а також щоквартально до 1 січня 2011 року – про хід виконання заходів з проведення Року ветеранів Великої Вітчизняної війни 1941 – 1945 років.
10. Контроль за виконанням цього Указу покласти на Главу Адміністрації Президента України.
11. Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ
23 березня 2010 року 

 

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

Про відзначення в області 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років

 

На підставі статей 6, 39 Закону України “Про місцеві державні адмі­ністрації”, указів Президента України від 10 грудня 2008 року № 1152/2008 “Про відзначення 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років”, від 26 березня 2009 року № 190/2009 “Про нагородження юві­лейною медаллю “65 лет Победы в Великой Отечественной войне 1941-1945 гг.”, від 23 березня 2010 року № 403/2010 “Про додаткові заходи щодо відзна­чення 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років”, розпорядження Кабінету Міністрів України від 17 грудня 2008 року № 1547-р “Про заходи щодо підготовки та відзначення 65-ї річниці визволення Ук­раїни від фашистських загарбників і Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років”, постанови Кабінету Міністрів України від 24 листопада 1997 року № 1302 “Про затвердження порядку і норм фінансування відвіду­вання військових поховань та військових пам’ятників організованими гру­пами ветеранів війни з використанням бюджетних коштів”, статті 79 Бюд­жетного кодексу України, з метою належного відзначення в області 65-ї річ­ниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років, гідного вшану­вання подвигу захисників Батьківщини:
1. Внести зміни до розпорядження голови облдержадміністрації від 29 грудня 2008 року № 639/2008-р “Про деякі заходи щодо відзначення в області 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років”, виклавши додаток до нього у новій редакції (додаток 1).
2. Затвердити план заходів з відзначення 65-ї річниці Перемоги у Ве­ликій Вітчизняній війні 1941-1945 років в області (додається).
3. Структурним підрозділам облдержадміністрації, райдержадміні­страціям, рекомендувати виконкомам міських (міст обласного значення) рад та іншим виконавцям забезпечити виконання плану заходів з відзначення  65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років в області.
4. Управлінню культури, туризму і курортів облдержадміністрації профінансувати план заходів з відзначення 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років в області за рахунок коштів обласного бюджету, передбачених на проведення централізованих заходів у галузі “Культура і мистецтво” (КФКВ 110502).
5. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на заступ­ника голови облдержадміністрації згідно з розподілом обов’язків.

Голова адміністрації                                                                         В.Ядуха

 

ПЛАН
заходів з відзначення 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років в області

1. Посилення соціального захисту ветеранів війни
1.1. Забезпечити виконання Обласної комплексної програми соціаль­ного захисту населення на 2007-2010 роки, надаючи першочергову перевагу виконанню заходів, спрямованих на поліпшення соціального захисту та життєзабезпечення ветеранів війни, насамперед інвалідів війни, учасників бойових дій, вдів загиблих у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років.
Головне управління праці та соціального захис­ту населення облдержадміністрації, райдерж­адміністрації, виконавчі комітети міських (міст обласного значення) рад
Протягом року
1.2. Активізувати роботу по виконанню плану дій щодо поліпшення життєзабезпечення ветеранів війни на 2007-2010 роки, затвердженого розпо­рядженням Кабінету Міністрів України від 11 вересня 2007 року № 731.
Головне управління праці та соціального захис­ту населення, управління охорони здоров’я, житлово-комунального господарства облдерж­адміністрації, райдержадміністрації, виконавчі комітети міських (міст обласного значення) рад
До 1 червня 2010 року
1.3. Здійснити додаткове медичне та матеріально-побутове обстеження умов проживання ветеранів війни з проведенням першочергової диспансе­ризації та наданням адресної грошової допомоги та допомоги у вирішенні соціальних і побутових проблем.
Головне управління праці та соціального захис­ту населення, управління охорони здоров’я обл­держадміністрації, райдержадміністрації, вико­навчі комітети міських (міст обласного значен­ня) рад
Протягом року
1.4. При коригуванні місцевих бюджетів передбачити видатки на ви­конання програм, якими передбачено заходи з поліпшення добробуту та ме­дичного забезпечення ветеранів війни.
Головне фінансове управління, управління охо­рони здоров’я облдержадміністрації, райдерж­адміністрації, виконавчі комітети міських (міст обласного значення) рад
Протягом року
1.5. Сприяти забезпеченню ветеранів війни слуховими апаратами, кардіостимуляторами, ендопротезами суглобів, інвалідними візками, прове­денню протезування кінцівок та зубопротезування осіб, які перебувають на обліку в медичних закладах.
Управління охорони здоров’я, головні управ­ління праці та соціального захисту населення, фінансове управління облдержадміністрації, рай­держадміністрації, виконавчі комітети міських (міст обласного значення) рад
Протягом року (учасників бойових дій – до травня)
1.6. Вживати дієвих заходів для зміцнення матеріально-технічної бази обласного госпіталю інвалідів війни, лікарень, інших соціальних установ, які здійснюють медико-соціальну реабілітацію ветеранів війни.
Управління охорони здоров’я, Головне управ­ління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, райдержадміністрації, вико­навчі комітети міських (міст обласного значен­ня) рад
Протягом року
1.7. Вживати заходів для забезпечення житловою площею відповідно до законодавства ветеранів війни, які потребують поліпшення житлових умов, проведення ремонту їх житлових будинків і квартир, виділення вете­ранам війни твердого палива та скрапленого газу.
Райдержадміністрації, виконавчі комітети місь­ких (міст обласного значення) рад
Протягом року
1.8. При підготовці місцевих бюджетів на 2010 та наступні роки ро­зглядати в установленому порядку питання встановлення інвалідам війни, учасникам бойових дій, яким виповнилось 90 років, доплат до пенсії.
Райдержадміністрації, районні ради, виконавчі комітети міських (міст обласного значення) рад
Постійно
1.9. При підготовці місцевих бюджетів на 2010 та наступні роки пе­редбачати в установленому порядку видатки на фінансову підтримку статут­ної діяльності районних та міських рад організації ветеранів України, у тому числі матеріальне заохочення голів зазначених рад.
Райдержадміністрації, районні ради, виконавчі комітети міських (міст обласного значення) рад
Постійно
2. Організаційні заходи
2.1. Розробити за участю громадських організацій ветеранів війни від­повідні програми з проведення в області заходів, присвячених Року вете­ранів Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, в яких передбачити, зо­крема, додаткові заходи з поліпшення житлово-побутових умов, медичного та транспортного обслуговування ветеранів війни, насамперед надання жит­ла інвалідам Великої Вітчизняної війни, які потребують поліпшення житло­вих умов, проведення культурно-мистецьких заходів та забезпечити вико­нання цих програм.
Головні управління праці та соціального захис­ту населення, промисловості та розвитку інфра­структури, управління житлово-комунального господарства, охорони здоров’я, культури, ту­ризму і курортів облдержадміністрації, рай­держадміністрації, виконавчі комітети  міських (міст обласного значення) рад
Протягом року

2.2. Забезпечити впорядкування військових кладовищ, братських та одиноких могил, меморіальних комплексів, скульптурних, архітектурних та інших споруд і об’єктів, що увічнюють пам’ять про Перемогу та подвиги її учасників, святкове тематичне оформлення місць проведення урочистих та меморіальних заходів. Управління житлово-комунального господар­ства облдержадміністрації, райдержадміністра­ції, виконавчі комітети міських (міст обласного значення) рад

До 7 травня 2010 року

2.3. Організувати відвідування інвалідів та учасників бойових дій, які перебувають на лікуванні в обласному госпіталі інвалідів Великої Вітчизня­ної війни, лікарнях, інтернатних закладах системи соціального захисту на­селення, з метою роз’яснення внесених змін та доповнень до діючого зако­нодавства у сфері охорони здоров’я, соціального захисту та пенсійного за­безпечення населення.
Головне управління праці та соціального захис­ту населення, управління охорони здоров’я обл­держадміністрації, Головне управління Пенсій­ного фонду України в області, райдержадміні­страції, виконавчі комітети міських (міст об­ласного значення) рад
До 7 травня 2010 року
2.4. Забезпечити проведення у Хмельницькому обласному госпіталі інвалідів Великої Вітчизняної війни, будинках-інтернатах, територіальних центрах тематичних вечорів, зустрічей, святкових концертів та обідів для ветеранів війни, з врученням ветеранам війни квітів, святкових та цінних подарунків.
Головне управління праці та соціального захис­ту населення, управління охорони здоров’я, культури, туризму і курортів облдержадміні­страції, райдержадміністрації, виконавчі комі­тети міських (міст обласного значення) рад
До 7 травня 2010 року
2.5. Організувати оновлення і поповнення в закладах освіти і культури експозицій та ремонт кімнат бойової слави, обладнання тематичних полиць, виставок літератури, присвячених 65-річчю Великої Перемоги.
Управління освіти і науки, культури, туризму і курортів облдержадміністрації, райдержадміні­страції, виконавчі комітети міських (міст облас­ного значення) рад, обласна Рада організації ве­теранів України
До 1 травня 2010 року
2.6. Забезпечити вручення ветеранам війни медалей “65 лет Победы в Великой Отечественной войне 1941-1945 гг.”.
Організаційний відділ апарату, Головне управ­ління праці та соціального захисту населення, управління культури, туризму і курортів обл­держадміністрації, обласний військовий комі­саріат, райдержадміністрації, виконавчі коміте­ти міських (міст обласного значення) рад
Протягом року
2.7. Підготувати та видати книгу “Діти війни – жертви війни”.
Управління культури, туризму і курортів обл­держадміністрації, Державний архів області, об­ласна Рада організації ветеранів України
Травень 2010 року
2.8. Організувати документальну виставку “Поділля у вогні Великої Віт­чизняної війни”.
Державний архів області
Травень 2010 року
2.9. Організувати широке анонсування заходів до 65-ї річниці Перемоги, придбання (виготовлення) та розміщення на рекламних площах у регіонах області відповідної соціальної реклами, придбання (виготовлення) та роз­повсюдження серед населення області буклетів, листівок та іншої друкованої продукції відповідної тематики.
Управління культури, туризму і курортів, з пи­тань внутрішньої політики, освіти і науки  обл­держадміністрації, Хмельницька дирекція УДППЗ “Укрпошта”, райдержадміністрації, виконавчі ко­мітети міських (міст обласного значення) рад
До 9 травня 2010 року
2.10. Підготувати до друку та забезпечити виготовлення біографічного довідника про Героїв Радянського Союзу “Подвиг їх безсмертний”. Розповсю­дити довідник серед навчальних закладів, бібліотек та музеїв області.
Управління культури, туризму і курортів, освіти і науки облдержадміністрації, Державний архів об­ласті, обласна Рада організації ветеранів України
До 9 травня 2010 року
2.11. Забезпечити проведення у приміщенні ХОДТРК “Поділля-центр” обласної конференції учасників Всеукраїнської акції учнівської та студент­ської молоді “Шляхами подвигу і слави”, участь представників області у Всеукраїнській історико-краєзнавчій конференції “Шляхами подвигу і слави”.
Управління освіти і науки облдержадміністрації, райдержадміністрації, виконавчі комітети місь­ких (міст обласного значення) рад, обласна Рада організації ветеранів України, ХОДТРК “Поділ­ля-центр”
Квітень-травень 2010 року
2.12. Провести обласний фестиваль художніх та хронікально-докумен­тальних фільмів, що висвітлюють події Другої світової війни, залучивши до їх перегляду на безоплатній основі студентську та учнівську молодь.
ОФ “Кіновідеопрокат”
Квітень-травень 2010 року
2.13. З нагоди відзначення 90-річчя з дня народження тричі Героя Ра­дянського Союзу Кожедуба І.М. провести в навчально-виховних закладах тематичні заходи з вивчення його військової та політичної діяльності, орга­нізувати в музеях та бібліотеках експозиції та виставки, присвячені патріо­тичному подвигу Кожедуба І.М.
Управління освіти і науки, культури, туризму і курортів облдержадміністрації, райдержадміні­страції, виконавчі комітети міських (міст облас­ного значення) рад
Травень-червень 2010 року
2.14. Забезпечити запалення з 09.00 до 12.00 години 9 травня 2010 року Вічного вогню біля всіх меморіальних комплексів, де встановлені відповідні запальники, несення біля них Почесної варти з числа учнів та студентів навчальних закладів, військовослужбовців.
Райдержадміністрації, виконавчі комітети міських (міст обласного значення) рад
9 травня 2010 року
2.15. Провести в загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих і поза­шкільних навчальних закладах тематичні уроки, лекції, краєзнавчі конфе­ренції, літературні читання, “круглі столи”, бесіди з історії Великої Віт­чизняної війни за участю ветеранів, учасників бойових дій, працівників тилу періоду війни, екскурсії до музеїв, походи по місцях бойової слави.
Управління освіти і науки облдержадміністрації, райдержадміністрації, виконавчі комітети місь­ких (міст обласного значення) рад, обласна Рада організації ветеранів України
До 9 травня 2010 року
Вересень-грудень 2010 року
2.16. Забезпечити вручення державних нагород, відзнак Кабінету Мі­ністрів України, облдержадміністрації та обласної ради ветеранам Великої Віт­чизняної війни.
Організаційний відділ апарату облдержадміні­страції, обласна рада, райдержадміністрації, ви­конавчі комітети міських (міст обласного зна­чення) рад
До 9 травня 2010 року
2.17. Провести в населених пунктах області урочисті і меморіальні за­ходи (мітинги з покладанням вінків і квітів до відповідних меморіалів, уро­чисті зустрічі керівників місцевих органів влади з ветеранами війни, святкові концерти, обіди тощо), присвячені 65-й річниці Перемоги.
Райдержадміністрації, виконавчі комітети місь­ких (міст обласного значення) рад
До 9 травня 2010 року
2.18. Організувати:
урочисту ходу з майдану Незалежності обласного центру до Вій­ськового кладовища та Вічного вогню;
проведення урочистих мітингів з покладанням вінків і квітів на Війсь­ковому кладовищі, до Вічного вогню та Меморіалу Слави.
Виконавчий комітет Хмельницької міської ра­ди, управління з питань внутрішньої політики, культури, туризму і курортів, освіти і науки облдержадміністрації, НАДПСУ ім. Б.Хмельниць­кого, обласний військовий комісаріат, Хмель­ницький гарнізон
9 травня 2010 року
2.19. Забезпечити участь делегації від області у загальнодержавних заходах на відзначення 65-ї річниці Перемоги у м. Київ, а також поїздки учасників Великої Вітчизняної війни – жителів області місцями бойової слави по території України та країн СНД згідно з досягнутими між країнами СНД домовленостями. Сприяти організації відвідування ветеранами війни – громадянами інших держав місць бойової слави, поховань жертв війни на території області.
Управління з питань внутрішньої політики, культури, туризму і курортів облдержадміні­страції, обласна Рада організації ветеранів Ук­раїни, райдержадміністрації, виконавчі комітети міських (міст обласного значення) рад
Травень-червень 2010 року
2.20. Підготувати і провести обласні урочисті збори за участю делегацій ветеранів з районів та міст області, святковий концерт та урочистий прийом (фуршет) з нагоди відзначення 65-ї річниці Перемоги.
Управління культури, туризму і курортів, з пи­тань внутрішньої політики облдержадміністра­ції, обласна Рада організації ветеранів України, райдержадміністрації, виконавчі комітети місь­ких (міст обласного значення) рад
7 травня 2010 року
2.21. Підготувати і провести зустріч голів облдержадміністрації, об­ласної ради, Хмельницького міського голови з Героями Радянського Союзу, повними кавалерами орденів Слави, 4 медалей “За відвагу”, головами та активістами обласної, міських, районних Рад організації ветеранів України.
Управління з питань внутрішньої політики обл­держадміністрації, обласна рада, виконком Хмельницької міської ради
7 травня 2010 року
2.22. Організувати виставки творів мистецтв, фотографій та плакатів воєнних років, документів та архівних матеріалів у музеях, мемуарної та історичної літератури в бібліотеках, проведення творчих зустрічей, концерт­них програм з виконанням пісень воєнних часів.
Управління культури, туризму і курортів, освіти і науки облдержадміні­страції, Державний архів області, райдержадміністрації, виконавчі комі­тети міських (міст обласного значення) рад
Квітень-травень 2010 року
2.23. Організувати широке висвітлення в засобах масової інформації сторінок історії Великої Вітчизняної та Другої світової війн, проведення у прямому ефірі ХОДТРК “Поділля-центр” тематичних теле- та радіопередач, “круглих столів”, зйомок та показу в ефірі телепередач циклу “У пам’яті назавжди”, “Шляхами мужності і слави”.
ХОДТРК “Поділля-центр”, газета “Подільські вісті”, управління з питань внутрішньої політики, культури, туризму і курортів облдержадміністрації, Державний архів області, райдержадміністрації, виконавчі комі­тети міських (міст обласного значення) рад
Квітень-грудень 2010 року
2.24. Забезпечити проведення ІІ обласного фестивалю-конкурсу ветеран­ських хорів “Пісні, обпалені війною” у приміщенні ХОДТРК “Поділля-центр”.
Управління культури, туризму і курортів обл­держадміністрації, ХОДТРК “Поділля-центр”, об­ласна Рада організації ветеранів України, рай­держадміністрації, виконавчі комітети міських (міст обласного значення) рад
Серпень 2010 року
2.25. Забезпечити у місцях проведення заходів з відзначення 65-ї річ­ниці Перемоги:
2.25.1. Охорону громадського порядку та дотримання вимог безпеки дорожнього руху.
Управління МВС України в області;
2.25.2. Медичне супроводження та належний санітарний стан.
Управління охорони здоров’я облдержадміні­страції, райдержадміністрації, виконавчі коміте­ти міських (міст обласного значення) рад
Травень 2010 року

 

Заступник голови адміністрації   

                                                                              В.Коліщак

 

Розпорядження міського голови "Про створення робочої групи та затвердження заходів з підготовки та відзначення 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941 – 1945 років "
Непідвладне забуттю
Велика Вітчизняна війна 1941 -1945 років була найтяжчим з випробувань, будь-коли пережитих народом нашої Батьківщини. Німецький фашизм, який розв’язав ІІ світову війну, ставив за мету встановити своє панування над світом, поневолити та винищити цілі народи.
На світанку 22 червня 1941 року фашистська Німеччина, віроломно порушивши договір про ненапад, без оголошення війни порушила повітряні кордони і раптово розпочала бомбардування СРСР. Покладання вінків до пам’ятних місць, пов’язаних з подіями Великої Вітчизняної війни
9 травня 2010 року
1. Лезневе (11 год. 00 хв.)
2. Книжківці (11 год. 00 хв.) (в двох місцях)
3. Ружична (11 год. 00 хв.) (в двох місцях)
4. Гречани (пам’ятник Філіпову) (11 год. 00 хв.)
5. Маршала Рибалка (11 год. 00 хв.)
6. Жертвам фашизму (автовокзал) (11 год. 00 хв.)
7. Жертвам фашизму (район дитячої лікарні) (11 год. 00 хв.)
8. Танк (11 год. 00 хв.)
9. Ракове (11 год. 00 хв.)
10. Могили підпільників (5) (11 год. 00 хв.)
11.Пам’ятник-могила невідомому солдату (Гречани) (11 год. 00 хв.)

У комплексі соціальної реабілітації віншували ветеранів
Четвер, 06 травня 2010 10:26


Напередодні ювілею Великої Перемоги для підопічних міського комплексу соціальної реабілітації та побутового обслуговування пенсіонерів були організовані святкові заходи, в яких взяв участь міський голова Сергій Мельник. Очільник міста привітав усіх присутніх з величним святом Перемоги, побажав їм міцного здоров’я, миру, спокою та довгих років життя. Сергій Іванович запевнив учасників святкування, що міська влада завжди підтримуватиме ветеранів, робить і робитиме все від неї залежне для забезпечення гідного життя кожного з них.
Далі були музичні вітання, частування солдатською кашею, фронтові сто грамів. Атмосферу свята чудово доповнив святковий концерт за участі народного аматорського хорового колективу “Єдність” та муніципального духового оркестру.
Хмельницький матиме свій пантеон героїв


9 травня, у День 65-річчя Перемоги, на міському військовому кладовищі відбудеться відкриття пам'ятного знака. На місці тимчасового знака буде споруджено меморіальний комплекс на честь хмельничан, які загинули на фронтах Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр.
Імена наших земляків, які у грізний час стали на захист рідної землі та у смертельному двобої з ворогом ціною власного життя відстояли право на свободу і життя, будуть на віки закарбовані у граніт пам’ятника.
Більше 4 тисяч хмельничан схилили голови на полях битв, звільняючи від нацистів рідну землю та поневолену Європу.

***

Інформація щодо соціального захисту ветеранів Хмельниччини

Указом Президента України від 23.03.2010 р. № 403/2010 «Про додаткові заходи щодо відзначення 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років проголошено Верховною Радою України 2010 року в Україні Року ветеранів Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років.
Станом на 01.01.2010 року на обліку в органах праці та соціального захисту населення перебуває 92045 ветеранів війни, із них: - 6790 інвалідів війни,  4  Герої Радянського Союзу, повні кавалери ордена Слави, нагороджені чотирма і більше медалями «За відвагу», 7991 учасників бойових дій, 77260 учасників війни, а також 11033 сімей загиблих (померлих) військовослужбовців. Чинне законодавство передбачає ряд пільг, виконання яких покращує добробут ветеранів війни, а саме:
- забезпечено квартирами 4 інваліди Великої Вітчизняної війни, 2 учасники бойових дій. Проведено капітальний та поточний ремонт квартир 86 ветеранам війни на суму 805,9 тис. грн. та 8 вдовам загиблих (померлих) військовослужбовців на суму 103,1 тис. грн., у тому числі за рахунок коштів по субвенції – 89 особам на суму 812,5 тис. грн., за рахунок коштів з місцевого бюджету – 5 особам на суму 96,5 тис. грн. 
- квартирні телефони встановлені 363 пільговій категорії громадян на загальну суму 82,4 тис. грн., із них 77 інвалідам вітчизняної війни, 75 учасникам бойових дій, 164 учасникам війни, 47 вдовам померлих і загиблих військовослужбовців. За рахунок коштів з місцевого бюджету 13 ветеранам Великої Вітчизняної війни  закуплені мобільні телефони на суму 8,9 тис. грн.
- 842 ветерани Вітчизняної війни забезпечені санаторно-курортними путівками, із них 340 інвалідів війни, 28 сімей  загиблих (померлих) військовослужбовців забезпечені путівками, закупленими за рахунок субвенції. За три місяці поточного року забезпечено санаторно-курортними путівками 113 ветеранів війни, із них 43 інваліди війни.  Слуховими апаратами забезпечено 34 ветеранів війни, встановлені квартирні телефони для 50 ветеранів війни.
На виконання рішень, які були прийняті на засіданні Організаційного комітету з підготовки та відзначення 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років, в частині забезпечення ветеранів Великої Вітчизняної війни житлом, Головним управлінням праці та соціального захисту населення облдержадміністрації подані Мінрегіонбуду України списки інвалідів І, ІІ. Ш груп, які приймали безпосередню участь у бойових діях 1941-1945 років, а це 93 особи, і відповідно до вимог чинного законодавства потребують поліпшення житлових умов.
Рішенням сесії обласної ради від 25 квітня 2007 року № 9-8/2007 затверджено обласну комплексну програму соціального захисту населення на 2007-2010 роки, в якій враховано заходи щодо поліпшення життєзабезпечення громадян похилого віку та ветеранів на 2007-2010 роки. В рамках програми проводиться фінансування обласних громадських організацій на загальну суму 250 тис. грн. Обласній раді організації ветеранів війни і праці – 85,0 тис. грн., які розподілені серед громадських організацій інвалідів на конкурсних засадах.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 07.04.2010 року № 299 «Про розміри разової грошової допомоги, що виплачується у 2010 році  одноразову грошову допомогу до Дня Перемоги мають право одержати 87939 ветеранів Великої Вітчизняної війни. Сума, яка надійшла в область складає 19,1 млн. грн., що складає 100 відсотків від потреби. Виплата буде проведена своєчасно до 5 травня поточного року (додаток).
Для підготовки та відзначення святкових заходів головою облдержадміністрації підтримана ініціатива комітету Верховної Ради України щодо залучення додаткових коштів для проведення заходів з відзначення 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років. Направлено лист начальникам управлінь та інших структурних підрозділів облдержадміністрації, головам райдержадміністрацій, міським (міст обласного значення) головам щодо залучення додаткових коштів для проведення на державному рівні заходів з відзначення 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років, організації всеукраїнської акції на допомогу тим, хто 65 років тому здобув для нас Велику Перемогу. Державним службовцям та посадовим особам органів місцевого самоврядування Хмельниччини запропоновано взяти активну участь у всеукраїнській акції та перерахувати одноденний заробіток.       
В даний час державними службовцями області перерахуються кошти на відкритий благодійний рахунок Державному комітету України у справах ветеранів.
Також для залучення додаткових надходжень головою облдержадміністрації підписано лист до керівників органів місцевої влади, яким передбачено:
- залучення додаткових позабюджетних коштів для проведення заходів щодо відзначення 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні та придбання пам’ятних подарунків, подарункових наборів ветеранам війни, які проживають у своїх домівках,, в діючих соціальних установах або тимчасово перебувають на лікуванні у лікувальних закладах;
- організацію та проведення зустрічей за участю доброчинників, депутатів місцевих рад з проведенням заходів та акцій, спрямованих на конкретну допомогу ветеранам війни, зокрема вдовам та членам сімей загиблих воїнів, залучивши представників молодіжних, громадських організацій, благодійних фондів, творчих спілок, діяльність яких спрямована на підтримку ветеранів;
- організацію та проведення концертів за участю художніх професійних та самодіяльних колективів на центральних майданчиках міст і районів області. 
В ці дні ряд соціальних закладів активізують свою роботу. Так, станом на 01.01.2010 року в області функціонує 28 територіальних центрів, якими обслуговується 67075 пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян. Тер центрами надані соціальні послуги 31216 ветеранів війни (2392 інвалідам війни), 16783 інвалідам інших категорій, 5518 ветеранів війни.
До складу територіальних центрів області входять такі підрозділи:
- 34 відділення соціальної допомоги вдома – обслуговується 27646 осіб;
- 28 відділень соціально-побутової реабілітації – обслуговується  24521 особа;
- 14 відділень медико-соціальної реабілітації – обслуговує 11751 особа;
- 3 стаціонарних відділення на 64 ліжко-місця (м. Кам’янець-Подільський – 20; м. Шепетівка – 27; Городоцький р-н с. Немиренці – 20) для постійного проживання;
- 1 стаціонарне відділення тимчасового проживання на 27 ліжко-місць (м. Кам’янець-Подільський);
- 10 відділень, що надають грошову та натуральну допомогу малозабезпеченим непрацездатним громадянам.
Територіальні центри через свої підрозділи забезпечують якісне надання різних видів соціально-побутових, комунальних та медико-соціальних послуг непрацездатним громадянам, відповідно до висновків лікарів про ступінь втрати здатності до самообслуговування, які спрямовані на підтримання їхньої життєдіяльності і соціальної активності.
На Хмельниччині функціонує 31 інтернатна установа. При плановому розвороті на 2025 ліжко місць станом на 01.04.2010 року в зазначених установах проживає 1777 мешканців.
Відповідно до встановлених норм мешканці будинків-інтернатів забезпечені якісним  чотириразовим харчуванням.
Умови проживання мешканців прирівняні до домашніх. Саме такі умови надають можливість забезпечити кожного мешканця інтернатної установи соціальними, соціально-медичними, реабілітаційними та іншими видами послуг, яких він потребує.
В усіх медико-соціальних закладах пройдуть урочисті зібрання. Ветеранів вшанують колективи художньої самодіяльності, професійні колективи, учні навчальних закладів, пригостять святковими обідами.

 

 

Про участь професійно-технічних навчальних закладів міста Хмельницького у молодіжному фестивалі мистецтв
«Арт-місто ХХІ століття»

         З метою виявлення талановитої та обдарованої молоді, сприяння творчому розвитку і самовдосконаленню вихованців, розширення кругозору та залучення учнівської та студентської молоді до активної участі в культурному житті міста з 19 по 30 травня 2010 року проводиться молодіжний фестиваль мистецтв «Арт-місто ХХІ століття» присвячений святкуванню 65-річча Перемоги у Великій Вітчизняній війні та підтримки Хмельницького міського голови Сергія Івановича Мельника.
         Це загальноміська культурно-мистецька акція, відкрита для всіх напрямків і жанрів мистецтва, професійних та аматорських молодіжних творчих колективів, окремих митців, професійної та аматорської молодіжної творчості.
         В рамках цього фестивалю 21 травня 2010 року відбувся заключний концерт за участю художніх колективів професійно-технічних навчальних закладів м. Хмельницького та Хмельницького державного центра естетичного виховання учнівської молоді.На концерт були запрошені  ветерани Великої Вітчизняної війни,  діти війни, ветерани Афганістану – воїни інтернаціоналісти, педагогічні та учнівські колективи професійно-технічних навчальних закладів м. Хмельницького, гості інших організацій.
Перед початком концерту присутні ознайомились з тематичною виставкою   « Перемога. Пам'ять. Вдячність.» організованою професійно-технічними навчальними закладами міста Хмельницького.
         В концерті прийняли участь художні колективи Хмельницького ліцею сфери послуг, ДНЗ «Хмельницький центр професійно-технічної освіти торгівлі та харчових технологій», Хмельницького вищого професійного училища № 4, Хмельницького вищого професійного училища № 25 та Хмельницького державного центра естетичного виховання учнівської молоді. Всього  було задіяно 150 учасників.
         Від  ветеранів ВВв  своїми спогадами поділився з присутніми 85-річний полковник Біденко Дмитро Михайлович, бувший працівник Хмельницького професійного ліцею електроніки. Вході концерту були вітання ветеранів з врученням квітів, сувенірів та покладання квітів до пам’ятників загиблим воїнам.

Всі колективи, які були учасниками концерту отримали пам’ятні дипломи «За участь у молодіжному фестивалі мистецтв, присвяченому 65-й річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні». Організатор концерту Хмельницький державний центр естетичного виховання учнівської молоді відзначений дипломом та цінним подарунком міського голови.

 

09.04.2010 у Хмельницькому, біля пам’ятника розстріляним військовополоненим, відбулись урочистий мітинг та покладання квітів. У заходах до Міжнародного дня визволення в’язнів фашистських концтаборів взяли участь заступник голови обласної державної адміністрації Віктор Коліщак, заступник голови обласної ради Валентин Грищук, Хмельницький міських голова Сергій Мельник, представники громадських і ветеранських організацій, громадськість міста, військовики. Кожного року людей, які не з чуток знають, що таке концентраційні табори, біля монументу жертвам нацизму збирається все менше. Ніхто й ніколи вже не скаже точної цифри, скільки безневинних людей загинули, зазнали нечуваних тортур, знущань та принижень в численних концтаборах, тюрмах, на примусових роботах та пересильних пунктах нацистського Рейху. Лише у Проскурові за роки окупації було закатовано і розстріляно понад 81 тисячу чоловік, у тому числі майже 65 тисяч військовополонених у концтаборі Ракове, сумнозвісному "Шталазі – 355". “Минають роки, але завжди на скрижалях історії залишаться імена тих, хто у грізний час став на захист рідної землі”, - зазначив під час виступу Віктор Михайлович.

 

***

 

Відбулось засідання організаційного комітету з питань відзначення в області 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років. Головував на засіданні перший заступник голови облдержадміністрації Микола Дерикот. Члени комітету узгоджували план організації основних обласних заходів на відзначення 65-ї річниці Перемоги. Традиційно напередодні 9 травня керівництво облдержадміністрації та облради відвідає обласний госпіталь інвалідів Великої Вітчизняної війни, де пройде зустріч з ветеранами, які перебувають на лікуванні. На 7 травня запланована зустріч обласних керманичів з керівництвом та активом обласної, головами районних (міських) Рад організації ветеранів України, Героями Радянського Союзу, повними кавалерами орденів Слави, 4-х медалей «За відвагу». Цього ж дня в обласному музично-драматичному театрі ім. М.Старицького відбудуться урочисті збори до 65-ї річниці Перемоги. Традиційно під час урочистостей пройде нагородження ветеранів війни державними нагородами, ювілейними медалями «65 лет Победы в Великой Отечественной войне 1941-1945 гг.», відзнаками КМУ, облдержадміністрації та облради. Безпосередньо 9 травня пройде урочиста хода, покладання вінків та квітів, мітинги за участю керівництва області та м. Хмельницького, ветеранів війни, громадськості міста. Делегація Хмельницької області візьме участь і в загальнодержавних заходах у м. Києві та міждержавному проекті "Поїзд Перемоги".

 

***

«Цей біль у серці не вщухає»

Серед масових заходів по підготовці і відзначенню 65 – річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні управлінням освіти  і науки обласної державної адміністрації, обласним центром туризму і краєзнавства учнівської молоді, обласним фондом Милосердя і здоров’я, обласною телерадіокомпанією "Поділля- Центр", обласною Радою організації ветеранів України оголошено обласний конкурс на кращий учнівський твір про жертви нацистської диктатури і тоталітаризму "Цей біль у серці не вщухає", який проходив з  вересня 2009 по лютий 2010 року.
         В даному конкурсі взяли участь і написали твори  учні  районів та міст області. Кращі творчі роботи надійшли із 62 навчальних закладів. 82 учні загальноосвітніх шкіл та 1  учень  профтехучилища №18 м. Хмельницького взяли участь в обласному етапі.
         У  творах розкрито знущання гітлерівців над населенням, яке проживало на окупованій території, поневіряння остарбайтерів, в’язнів нацистських таборів, нелюдське ставлення фашистів до євреїв. Описано  політичні репресії щодо  поетів, письменників, інших  представників інтелігенції. Понад 30 творчих робіт розкривають період розкуркулення, репресії "ворогів народу", голодомор.
         Переважна більшість творів виконана на підставі реальних розповідей  жителів нашої області, які мали складне життя через нацизм і тоталітаризм.
         Обласне журі   визначило кращі твори, які були відзначені 28 квітня на обласній конференції, автори їх нагороджені грамотами, дипломами, подяками та цінними подарунками. А кращими були твори Валентини Стельнової – 10 клас із м. Хмельницького , ЗОШ №1, Євгена Савчука – 10 клас, ЗОШ №2 м. Нетішина, Сергія Мазурка – 9 клас Лажівської ЗОШ І-ІІІ ст. Старокостянтинівського району, Алли Тарасюк – 11 клас Білогородської ЗОШ І-ІІІ ст. Ізяславського району, Вікторії Слободянюк – 11 клас Миньковецької ЗОШ І-ІІІ ст. Дунаєвецького району, Юлії Сидорук – 10 клас Антонінської ЗОШ І-ІІІ ст. Красилівського району.
         Заохочувальними дипломами та цінними подарунками обласний фонд Милосердя і здоров’я в особі Кухаря Володимира Петровича нагородив всіх учасників конкурсу. Члени журі відзначили також педагогів-керівників кращих робіт.

Всі присутні з хвилюванням вислухали спогади в’язнів концтаборів Бухенвальда та Дахау Сторожука П.І. та  Шведа І.А.

 

***

 

В Хмельницькій області понад 80 тисяч ветеранів отримають ювілейну медаль “65 лет Победы в Великой Отечественной войне 1941-1945 гг.”. Ветерани отримають медалі до відзначення 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941 - 1945 років, на вшанування подвигу, мужності та самовідданості, виявлених у боротьбі за свободу і незалежність Вітчизни. Як повідомляє Головне управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, одноразову грошову допомогу до Дня Перемоги на Хмельниччині вже одержали всі ветерани Великої Вітчизняної війни.

***

27 квітня 2010 року в Пилипо-Олександрівській ЗОШ І-ІІІ ст. відбулися урочисті заходи з нагоди 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років. В урочистостях взяли участь заступник голови обласної ради ветеранів Марусяк Микола Федорович, член Президії обласної ради ветеранів Атаманюк Григорій Сергійович, голова райдержадміністрації Гавінський Михайло Казимирович, головний спеціаліст відділу освіти райдержадміністрації Арсенюк Віталій Олександрович, завідувач сектору внутрішньої політики апарату райдержадміністрації Гевко Алла Вікторівна, сільський голова Касапа Віктор Петрович, ветерани Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, жителі села. З вітальним словом до гостей та запрошених на свято звернулися голова райдержадміністрації Гавінський М.К., директор школи Гевко В.І., сільський голова Касапа В.П. Спогадами про війну з учнями школи поділилися ветерани Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років. Після святкового концерту гості та ветерани висадили березову алею біля школи та поклали квіти до пам’ятника Загиблим воїнам.

***

Акція “Пошук” Здавалося б, що таке лист? Звичайний папірець з написаним текстом?! Чи, можливо, щось особливе та цінне. В будь-якому випадку листи – це те, що ми завжди чекаємо з нетерпінням і з особливим хвилюванням. Трапляється в житті так, що саме від декількох написаних в листі рядків залежить доля людини і вони є тим єдиним, що робить відстань між близькими людьми коротшою. Найбільш болючим моментом є те, коли листи не доходять до свого адресата в силу певних життєвих обставин. Так під час Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років багато листів і справді не отримали ті, кому вони були адресовані. В Меморіальному комплексі «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років» (м. Київ) знаходиться нещодавно передана українській стороні музеями Відня (Австрія) поштова кореспонденція (в основному – приватні листи, близько 500 екземплярів), що була вивезена у липні 1941 року нацистами з окупованого Кам’янця-Подільського. Вказані листи не розпечатані, не прочитані та не атрибутовані. Науковці Меморіалу розпочинають дослідження цієї колекції і планують провести акцію «Пошук» на території нашої області. Нижче додається перелік осіб, яким ця кореспонденція була адресована, оскільки зберігається певна ймовірність їх проживання на території району. м. Городок Іцку Студенцю с. Кузьмин Віннику Степану В. с. Купин, медамбулаторія лікарю Васерману Б.Б. ст. Вікторія, с. Нове Поріччя Цибульській Анастасії Іванівні с. Новий Світ Григор’єву Миколі с. Підлісний Олексинець Гарматюк М.С. с. Хоптинці Синькович Ф. П. с. Хоптинці Лепей [Лепейза] Марії Т. с. Хоптинці Польні Ганні Іванівні с. Хоптинці Гарвату Миколі Тарасовичу с. Іванківці Шевчуку Володимиру с. Радковиця Вірику Людвігу Онуфрійовичу с. Радковиця Главацькому Павлу Романовичу с. Купин Кучеру Максиму Прокоповичу с. Турчинці Главацькій Галині Петрівні с. Іванківці Скрижевській Ірині м. Сатанів, Машковицеру Р. Я. п/в Купин, с. В. Карабчіїв Директор Тетяні Юхимівні с. Яромирка Стаднік Аделі Людвиківні

***

19 квітня 2010 року в малому залі адмінбудинку заступник голови райдержадміністрації Н.Кравчук провела засідання організаційного комітету з підготовки відзначення в районі 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років.
Вона акцентувала увагу присутніх на неухильному виконанні спільного розпорядження райдержадміністрації і районної ради від 14 квітня 2010 року № 170/35-2010-рс "Про відзначення в районі 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років", зокрема, звернула увагу кожного посадовця на виконавську дисципліну під час проведення районних заходів.
Вирішено заслухати питання щодо ходу виконання зазначеного розпорядження та проведення 9 травня урочистих і меморіальних заходів в м.Красилів та населених пунктах району на черговому засіданні оргкомітету наприкінці квітня.

***

На виконання доручення Кабінету Міністрів України від 16 квітня 2010 року №20580/1/1-10 та з метою належної підготовки до святкування Дня Перемоги, 24 квітня 2010 року на території Полонського району проведено суботник за участю населення району, колективів підприємств, установ та організацій, учнівської молоді. Всього в суботнику взяло участь 9 425 чол. Під час проведення суботника прибрано територію загальною площею 65 725 м. 2, ліквідовано 15 несанкціонованих сміттєзвалищ, зібрано побутового сміття в кількості 99,3 м.3, прибрано 1500 м.2 дитячих майданчиків, 2500 м.2 господарських майданчиків, посаджено 1325 дерев 250 кущів. Полонська районна державна адміністрація та районна рада висловлюють вдячність всім учасникам суботника за активну участь у його проведенні та звертається до населення району з проханням дотримання належного стану прибудинкових територій, парків, скверів, дитячих, спортивних та господарських майданчиків, інших об’єктів благоустрою.

***

На Шепетівщині відбувся відкритий чемпіонат з боксу серед юнаків, присвячений 65-річчю перемоги у Великій Вітчизняній війні 24-25 квітня 2010 року в м. Шепетівка у спортивному комплексі районного фізкультурно-спортивного товариства «Колос» відбувся відкритий чемпіонат Хмельницької обласної організації Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос» АПК України з боксу серед юнаків 1992-1993, 1994-1995 та 1996-1997 років народження під девізом «Хто ти, майбутній олімпієць?», присвячений 65-річчю перемоги у Великій Вітчизняній війні та 60-річчю утворення сільського фізкультурно-спортивного товариства «Колос». У змаганнях брали участь понад 150 учасників з Хмельницького (Авангард), Хмельницького (МОН), Хмельницького району,Кам'янця- Подільського, Теофіполя, Старокостянтинова, Тернополя, Бердичева, Вінниці, Чернівців, Івано-Франківська, Мукачева, Надвірної та господарі змагань боксери Шепетівської районної ДЮСШ (с. Чотирбоки) Змaгaння обслуговували кваліфіковані судді міжнародної категорії Євген Азімов та Віктор Анан'єв, а також судді національної категорії Володимир Манійчук та Леонід Бугайов. В урочистому відкритті змагань брали участь: заслужений працівник фізичної культури та спорту України, голова Хмельницької обласної організації Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос» Микола Ковальов, директор Хмельницького обласного центру олімпійської підготовки управління у справах сім ї, молоді та спорту Хмельницької ОДА Володимир Манійчук, начальник відділу у справах сім'ї, молоді та спорту Світлана Джус, голова районної організації ВФСТ «Колос» Галина Токарева, заступник голови Хмельницької обласної федерації боксу, заслужений працівник фізичної культури та спорту України Анатолій Чумаков. Спортивний захід прикрасили виступи Народного ансамблю спортивно-бального танцю «Віват» під керівництвом Вікторії Талімончук, що виконали сучасний танець, вальс, а також пригостили учасників змагань запашними короваями. Після представлення суддівської колегії розпочались попередні та фінальні поєдинки боксерів, що тривали два дні. Приємно відзначити що чисельні глядачі та вболівальники були що були присутні від початку до кінця змагань, щиро підтримували боксерів Шепетівщини. Спортсмени не розчарували своїх вболівальників, здобувши перемогу в командному заліку. Кубок капітану команди районної ДЮСШ, кандидату у майстри спорту Муразу Аветисяну вручила голова Шепетівської районної організації ВФСТ «Колос» Галина Токарева. Другу сходинку у змаганнях посіли боксери з Хмельницького (Авангард), третю - з Кам янця-Подільського. В особистому заліку переможцями та призерами змагань стали Бондарчук Тарас, Кузьмінчук Іван, Веселков Назар, Каченівський Костянтин, Калініченко Андрій, Назарук Микита, Березніцький Іван, Смоленюк Олексій, Юхимович Валерій, Паляниця Олег, Гамбаров Ельшад, Пахар В'ячеслав та Мураз Аветисян ( всі з Шепетівської районної ДЮСШ, вихованці тренера Максима Алтуняна)..Грамотами та медалями спортсменів нагороджували Світлана Джус, Володимир Манійчук , Анатолій Чумаков та голова Вірменської діаспори «Алашкерт» м. Шепетівки, директор МПП «Дружба» Сергій Шамасурян.

***

Дай, Боже, ніколи нам війни не знати
Війна… Страшне слово, скільки в ньому ненависті, злості, крові, сліз, розбитих сердець, скалічених доль, смертей, болю, а заразом це відвага, мужність, героїзм, подвиг і нарешті Перемога! Яке щастя, що та, така вистраждана, вимолена перемога була за нами, що не задарма мільйони радянських солдат полягли у сиру землю на полях битви, вони віддали найцінніше, що мали – життя, за нас, за своїх нащадків, за мирне і чисте небо над головою, за свободу, за Батьківщину! З кожним роком усе далі відходять від нас події Великої Вітчизняної війни. Давно закопані окопи, зарубцювались рани колишніх солдат, але наша пам'ять щоразу повертається до минулого, адже те, що звідано і пережито, не забудеться ніколи! Це подвиг, якого не знала історія!
Скільки б не змінювалось поколінь на землі, вони повинні знати, що таке фашизм, що таке війна, яких мук і страждань вона нанесла і самим німцям, і скільки втрат поніс тоді радянський народ. Ми повинні пам'ятати це аби не допустити ще однієї страшної війни, адже ІІІ Світової - бути не може, бо не буде переможців…З перших хвилин червневого світанку, коли прогриміли перші постріли і гітлерівські військові частини наступали на Західний Буг, сини українського народу були в числі тих, хто до останнього патрона, до останнього подиху відстоював рідну землю. Бої в Україні відзначалися винятковою запеклістю, неймовірною жертовністю. Радянські війська будь-якою ціною прагнули відстояти столицю України. І боролися! Трималися! Воювали! Билися за Україну, за її серце – за Київ!Війна 1941 року увірвалася в юність наших дідів і прадідів, мов чорний смерч. Підпалила квітучу землю, затьмарила міста і села. Палала Росія, Білорусія, палала ненька – Україна.
Вона розбила сім'ї, розділила закоханих, забрала синів у матерів, залишаючи їм лише віру і надію у те, що їх кровиночка вистоїть проти цієї страшної боротьби, що їх дитина повернеться додому живою, хай навіть скалічено, але живою, аби ще раз побачити їх ясні очі, міцно обійняти і поцілувати, почути їх голос, а більше їм тоді нічого і не треба було…. Скільки сліз тут, у тилу пролили матері, жінки, кохані дівчата за тими, хто мужньо захищав на фронті свою країну, хто проливав кров, прикривав своєю спиною фронтових друзів, тих, хто впевнено йшов на ворога, маючи лише один патрон, тих, хто прямо дивились в очі смерті, тих, хто захищав їх! Цілий океан створився б з тих гірких, солоних жіночих сліз, і вода того океану була б змішана з кров'ю солдат, що залишились в обіймах смерті…Саме про долю жінки у війні Олександр Довженко колись записав у своєму щоденнику такі слова: «Велика і надзвичайна тема — українська жінка і війна. Хто виніс і винесе на своїх плечах найбільше лиха, жорстокості, ганьби, насильства? Українська мати, сестра, жінка, улюблена». Та не лише у тилу боролися жінки, дівчата з коричневою чумою, вони йшли на фронт, ставали у бій поруч з чоловіками, вони так само самовіддано йшли на ворога, так само тримали у своїх тендітних руках важку зброю, так само вбивали, вбивали заради перемоги! Велике враження на мене справив фільм « А зорі тут тихі» за мотивом однойменної книги Бориса Васильєва. Доля тих 5 дівчат вразила мене до глибини душі, до сліз, адже вони були ще зовсім молоді, вони б повинні були закохуватись, навчатись, будувати сім'ю, але їх хай важке, але мирне життя перервала ця страшна війна! Рита, Женя, Ліза, Галя, Соня - це ті п’ять дівчат, які вступили в нерівну боротьбу з фашистами, які поклали свої молоді душі на вівтар перемоги! А скільки їх таких відважних і сміливих було, скільки самі просилися на фронт, не перелічити… П'ять довгих та невимовно важких років вони крок за кроком наближали велику Перемогу, замерзаючи на засніжених полях Росії, переправляючись через болота Білорусії, форсуючи Дніпро та Західний Буг, прокладаючи Дорогу Життя через Ладогу, зігріваючись у холодних окопах такими довгоочікуваними листами з дому, сповненими любові та теплом рідної домівки. Заради Перемоги, заради своїх рідних, заради життя вони боронили рідні місця, йшли в атаку та звільняли під смертельним вогнем не тільки Батьківщину, а й усю Європу.І кожен був героєм, кожен, хто мужньо воював на фронті, хто працював у госпіталях, рятуючи життя мільйонів, хто працював у партизанських загонах, хто був у тилу і там виробляв зброю, допомагав солдатам, хто просто вірно чекав рідних з фронту і вслухаючись у кожне слово, що линуло з радіоприймачів сподівався, мріяв почути таке довгоочікуване слово перемога…І вона прийшла. Зі сльозами на очах, вмита кров'ю, з блиском орденів та медалей на формах солдат Перемоги, з невимовною радістю, безмежними тугою та болем Батьківщини за своїми синами і доньками, які пожертвували своїм життям заради життя! Минають роки, відлітають у вічність... Виповнюється 65 років з часу визволення нашої країни від німецько-фашистських окупантів. Пройшло цілих 65 років з того часу, коли замовкли останні постріли гармат, настала тиша, прийшов мир, довгожданий, вистражданий, оплачений найвищою ціною, ціною крові і сліз. Все далі відходять грізні і важкі роки війни, але не згасає пам'ять про тих, хто не шкодував своєї крові, хто приніс на вівтар свободи найдорожче - життя. Кожен з нас поділяє думку втілену в словах "Ніхто не забутий, ніщо не забуте !"
9 Травня наповнює серця гордістю за подвиг багатонаціонального радянського народу, що виграв битву з фашизмом, і сумом: мільйони синів і дочок Батьківщини назавжди залишилися лежати у своїй і чужій землі. Цей день ніколи не перестане хвилювати людей, роз’ятрюючи старі рани й душу болем серця, тому що пам’ять та історія в ній злилися воєдино. Я, як і всі мої ровесники, не знаю війни й не хочу знати цього страшного горя. Адже її не хотіли й ті, хто гинув, не думаючи про смерть, про те, що не побачать більше ні сонця, ні трави, ні листів, ні дітей, що підуть, не попрощавшись…В День Перемоги ми знову прийдемо до вічного вогню, адже ані рокам, ані століттям не стерти пам'ять про тих, хто пережив цю страшну війну, хто залишився в обіймах смерті, недоживши, недокохавши заради життя, заради майбутнього.Вдивляючись у небо в цей день, мені здається, що воїни-солдати дивляться вечірніми зорями-очима на нас, тих, кого вони обдарували мирним життям, тихим подихом повітря, шелестом перших весняних листочків, ніби хочуть сказати, що передали нам у спадок найдорожче – мирне життя. І ми завдячуємо їм вічною пам’яттю та шаною:
Шевчук Юлія Вікторівна
учениця 10-Б класу ЗОШ І-ІІІ ст. № 3

Як добре нам жити під мирним небом…
Кожного дня прокидатися під спів солов'я, милуватися чарівною природою, золотими хрестами на церквах, чудовими дитячими майданчиками, на яких весело граються малята. А ось і хлопчики побігли з іграшковими пістолетами та рушницями. Мабуть, вони грають у війну? Добре, що це лише дитяча гра. А для покоління мого прадідуся – це була не гра, а страшна сторінка життя. Їх було мільйони, які воювали у 41-45 рр. Одні вижили, інші – в братських могилах... Відомості про ці страшні роки я взнаю із художніх творів, кінофільмів, передач. Нещодавно на уроках української літератури ми вивчили вірш К.Малицької " Чом, чом, чом. земле моя." У ньому звучать рядки, які вказують на боротьбу нашого народу у Великій Вітчизняній війні.
Тут, тут, тут
Твої діди й батьки
Свою пролили кров
За волю і любов.
Та не просто пролили кров. 20 мільйонів людей різного віку віддали своє життя за мирне небо, за наше щасливе життя без війни.Як добре нам зараз жити. Ми маємо хліб і до хліба, можемо ходити до школи, батьки на роботу, не боячись гуркоту танків, ревіння сирен, вибуху бомб і гранат, стрілянини. Скільки страхіть було пережито нашим народом у воєнні роки?Про всі ці події мені розповідали рідні. Мій один прадідусь дійшов до Берліну, мав численні нагороди. Другий воював під Тернополем, але був важко поранений і комісований. Хоча моєму дідусеві було 5 років під час війни, та він пам'ятає, як німці бомбили їх село, забирали худобу, односельці ховалися у погребі під час бомбардувань. З маленькими шістьма братиками і сестрою збирали після зими картоплю у полі, щоб не вмерти з голоду.
Ця війна лишила після себе кривавий слід у кожній родині. Мені дуже страшно дивитися кінофільми про Велику Вітчизняну війну. У них показується, як фашисти жорстоко знущалися , катували наших людей, спалювали живцем цілі села.Кожного року 9 травня , не дивлячись на погоду, усією родиною ми йдемо на мітинг, присвячений Дню Перемоги.
Я обов'язково покладу живі гвоздики до меморіалу загиблим воїнам. Хвилиною мовчання вшановую пам'ять про них. З кожним роком все менше ветеранів крокує на параді у строю. Вони відходять у вічність...Але, я вважаю, людська пам'ять про мертвих і живих з покоління в покоління не буде згасати. Вони воювали заради нашого мирного життя, за щасливе майбутнє.Не заростуть травою стежки до численних пам'ятників воїнам – визволителям. Пам'ять про них ніколи не згасне у наших серцях!
Простапчук Анастасія Юріївна  
учениця 5-Б класу
ЗОШ І-ІІІ ст. № 3


Війна і моя родина
Світле небо над головою, сімейний затишок і любов, спокій і радість, усмішки близьких мені людей… Часто замислююсь над тим, що цього могло б і не бути, якби не перемога у Великій Вітчизняній війні… Ця страшна кривава сторінка історії залишила важкий, пройнятий болем, слід на лініях долі багатьох родин. Не обминула вона і мою. Знаю, що більшість ветеранів уже пішли з життя, проте я щаслива, бо мій прадідусь Григорій ще живий.Про війну розповідає доволі рідко, з кожним разом на його старечі очі, що не раз бачили горе, набігають сльози, сльози болю і радості водночас. Чула також, що двадцять мільйонів синів і дочок втратила Батьківщина за 1418 днів і ночей воєнного лихоліття. Прадідусь з гіркотою в серці згадував про те, як ворожі сили нищили все на своєму шляху, спалювали села, лишаючи людей без даху над головою, брали у полон, жорстоко катуючи у концтаборах, забирали малюків від їхніх матерів, вбивали і знущалися. Тож я вирішила більше дізнатися про життя цієї мужньої людини.
Народився мій прадідусь Григорій Сергійович Козеровський в с. Луківка, що на Київщині 8 жовтня 1921 року. У 1940 році одружився з моєю прабабусею Марією Іванівною. Але його 20-літня бойова юність почалася вже в 1941 і пролягала фронтовими дорогами до травня 1945 року. Призваний на строкову військову службу до лав Радянської армії у квітні, в день початку Великої Вітчизняної війни, він приймає військову присягу й відразу направляється на фронт на Рівненщину, де його 300-й зенітний полк вступає в бій з фашистськими літаками… Із закінченням наступальної операції на Курсько-Бєлгородському напрямку влітку 1943-го прийшов період визволення рідної землі – України.А тим часом 7 вересня 1941 року дружина прадідуся народила мою бабусю Надію. Можливо, це ім’я має символічне значення?!... Адже лише надія на перемогу могла врятувати прадіда та повернути його додому… Бабуся з розповідей мами згадує, що коли була малою, в село Петрівка Миколаївської області, куди переїхала жити сім'я, вступили німці. Воно було оточене злими фашистами, що шкірили зуби на людські страждання. Коли бабуся лежала на печі, двоє з них увійшли до хати і почали цькувати собак на маленьку Надійку. Перелякана мати почала кликати на допомогу та плакати. Тоді на стогін і крик прибіг третій фашист і… розігнав двох інших, наказавши покинути будинок та забрати собак від малої. Я була вкрай вражена цим благородним вчинком, бо завжди була переконана, що серед фашистів немає добрих співчутливих людей. Врятувавшись від цього лиха, наздогнало інше: прабабусю хотіли забрати в полон. Проте вона не мала наміру здаватися. Пригорнувши дочку до себе, тікала та переховувалась у навколишніх селах. З цього я зробила висновок, що вона була сильною духом і тілом жінкою з відважним гарячим серцем. Дуже страждала, зачиняючись у кімнаті і плачучи над фотокарткою чоловіка, бо не знала, чи живий він ще, чи, може, загинув…А той не загинув: у складі свого полку в подальшому брав безпосередню участь у звільненні Мінська, Любліна, Праги, Цеханува. А ще у взятті міст Дзялдова, Дойтин-Алау, Заальфельда (Східна Пруссія), населених пунктів Гнев, Староград, міста Гданськ. За виявлену в боях мужність йому було оголошено більше десятка подяк. Він нагороджений орденом «Вітчизняної війни» та 5-ма бойовими медалями. День перемоги зустрів за 90 кілометрів від Берліна… Військову службу закінчив у травні 1946 року й одразу повернувся додому. Прабабуся не вірила своїм очам, побачивши чоловіка у вікно, а бабуся, перелякана військовою формою, почала кричати, щоб той ішов геть, бо переплутала з фашистом. Але, підійшовши ближче, зазирнула в добрі сумовиті очі, з яких крапали сльози щастя, і зрозуміла – це тато.Пізніше прадідусь працював на лісо хімзаводі у м. Славута Хмельницької області, де проживає і зараз. Нині він інвалід І групи, у нього хвороба Паркінсона і майже повна глухота. Лікарі кажуть, що це наслідки війни, а саме, близького падіння бомби біля окопу, де прадідусь знаходився у розвідці. Тож він вже багато років перебуває під наглядом дочки. Зараз йому майже 89 років.
Дивлюсь на старе, порізане зморшками обличчя, старенькі руки, що трясуться безперестанку, і не можу повірити, що ця людина пройшла всю війну, перенесла всі нещастя й рани, проте це так. Переді мною – жива історія. Я впевнена, що прадідусь заслуговує на щастя, і незважаючи на хвороби, воно у нього є. Це його близькі. Моя сім'я з радістю провідує прадідуся, щороку збирається разом для святкування Дня Перемоги, переглядаючи його ордена, медалі та грамоти. Прадідусю! Ми низько схиляємо голову та коліна перед твоїм подвигом. Ми щиро вдячні тобі за мужність, хоробрість і відвагу! Ми вважаємо тебе героєм, адже у цій перемозі є і твоя краплина крові. Зичимо тобі міцного здоров’я! І знай: ми твої спадкоємці, а значить – приймаємо естафету життя справжнього патріота своєї Вітчизни!

На Хмельниччині перепоховали останки загиблого солдата ВВВ, знайдені на Рівненщині

На день перемоги у Великій Вітчизняній війні в у селі Паплинці Старосинявського району відбулося перепоховання останків тіла радянського солдата, які знайшли у селі Дорогобуж на Рівненщині. Проводити солдата Данилу Скоробагатого зібралося усе село. Віддати шану загиблому воїну, котрому вдалося повернутися на Батьківщину майже через 70 років до Паплинців, приїхав заступник голови облдержадміністрації Володимир Галищук.
Нагадаємо, що останки тіла солдата були знайдені минулого тижня. В селі Дорогобуж Гощанського району під час проведення земельних робіт з прокладання водопроводу до новобудови житлового будинку було знайдено боєприпаси. Піротехніки АРЗ ГУ МНС у Рівненській області, які прибули на місце виклику, виявили в канаві дві ручні гранати РГД-33 та майже 50 патронів радянського виробництва часів Великої вітчизняної війни. Разом з тим, в ході розкопок рятувальники виявили людські кістки та закорковану ампулу з даними загиблого солдата.
Столичні експерти впродовж трьох днів зуміли відновити записи понад 65-річної давнини і встановили, що загиблим солдатом є уродженець села Паплинці Старосинявського району Кам’янець-Подільської області, але перед самою війною він виїхав на Дніпропетровщину.
Останки солдата було вирішено повернути на Батьківщину, до того ж, у Паплинцях знайшли родичів солдата – двоюрідних племінників.
Саме перепоховання відбулося за усіма християнськими традиціями. Вже на кладовищі заступник голови облдержадміністрації Володимир Галищук у своїй промові ще раз підкреслив, що війна закінчиться для усіх нас тоді, коли за усіма традиціями буде похований останній загиблий солдат.

Г. Карякін

 

> На головну <

Використання матерiалiв сайту Хмельницької облаcної державної адміністрації дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань - гiперпосилання)
на сайт Хмельницької облаcної державної адміністрації

Привітання

(http://edu.minfin.gov.ua

Copyright © ARTinSTYLE 2006, ПП Кучер                                                      ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ