This version of the page http://www.oda.ck.ua/?lng=ukr&article=77 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-02-10. The original page over time could change.
Черкаська обласна державна адміністрація

ЧЕРКАСЬКА ОБЛАСНА
ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

www.oda.ck.ua Офіційний портал
 
 
  

Полум’я табірного вогнища


Романтика нового і невідомого…Творчий пошук і мрія…Сонячні дні і довгі світлі вечори, полум’я вогнища і почуття дитячої вірності…

Коли , як і де можна поєднати такі потреби дитини, щоб сприяти вихованню справжньої особистості , юного патріота України? Переконані: під силу це у сучасному дитячому таборі. Адже це одна з основних форм організованого відпочинку дітей та підлітків влітку, коли діти мають зміцнити здоров’я, поспілкуватися з друзями у неформальній обстановці. Одночасно ж тут має продовжуватися розпочата у загальноосвітніх закладах робота з формування інтересів, уподобань дітей та підлітків.

Саме на реалізацію такої благородної мети відділ освіти Жашківської райдержадміністрації за підтримки органів державної виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, профспілкових комітетів, батьківської громадськості провів роботу щодо своєчасного організованого проведення оздоровлення і відпочинку учнів загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів влітку 2010 року .

Змістовно проведено районний семінар-практикум з організації відпочинку та оздоровлення дітей влітку 2010 року на базі пришкільних таборів Жашківської спеціалізованої ЗОШ І-ІІІ ступенів з вивченням окремих предметів № 1 та Литвинівської ЗОШ І-ІІ ступенів. Активну участь брав районний Будинок дитячої та юнацької творчості, зокрема ним були представлені такі майстер-класи: «Веселкова пальцеграфія» - керівник гуртка образотворчого мистецтва Крамаренко Т.В., «Казковий світ іграшки» - керівник гуртка «М’яка іграшка» Шевчук Л.В., «Квіткове орігамі» - керівник гуртка «Кольорова мозаїка» Гарячук О.В., аплікація з ниток «Музика літа» - керівник гуртка «Рукоділля» Коваль О.М., «Ритмічно – рухові вправи у поєднанні з музичними іграми» - керівник гуртка «Ритмічна гімнастика» Коваленко А.М. та організована виставка дитячих робіт «Барви літа».

Влітку 2010 року в 31 пришкільному таборі відпочивають 2300 дітей, 118 - в 11 таборах праці та відпочинку, у двох профільних, які працюватимуть на базі районного БДЮТ(у) - 50 дітей. На харчування дітей міською та сільськими радами виділено 204 тисячі 570 гривень. Особлива увага під час оздоровчої кампанії, піклування приділяється 44 дітям-сиротам та дітям позбавленим батьківського піклування, 805 дітям з багатодітних та малозабезпечених сімей, 54 дітям-інвалідам, 65 талановитим та творчо обдарованим дітям. Щирість, ніжність, ласка, любов чекають на дітей під час літнього відпочинку.

Розширенню діапазону інтересів дітей, фізичному та духовному оздоровленню сприяє різноманітна дозвільнєва діяльність. Вміло організована робота гуртків та секцій пришкільних таборів, спрямованих на виховання в дітей почуття національної самосвідомості, патріотизму, популяризацію загальнолюдських і національних цінностей.. Велика увага приділяється різноманітним конкурсам, вікторинам, спортивним та туристичним змаганням, інтерактивним іграм, де діти мають можливість розкрити свої таланти, навчитись нового і цікавого, показати свої здібності, на рівні з фізичним розвитком розкрити інтелектуальність, логічне мислення, вміння працювати в команді, злагодженість. Змагаючись, діти пізнають нове, діляться своїми знаннями, радістю, спонукаючи один одного до нових звершень.

Влітку 2009 року розпочав свою роботу Жашківський позаміський сезонний дитячий оздоровчий заклад «Джерельце», який гостинно відкрив двері на базі Бузівського загальноосвітнього навчального закладу І-ІІІ ступенів Жашківської районної ради Черкаської області. Назва, звичайно, символічна: табірний прапор синього кольору - кольору живої джерельної води, здоров’я. Тут і Сонце і велетенська зірка, що знайшла собі місце біля планети Дитинства. Вона світить всім, хто шукає світло, і зігріває всіх, кому потрібне тепло. Сонце – це радість, тепло і здоров’я. Планета Дитинства уквітчана українським вінком зі стрічками (кількість яких відповідає кількості загонів). Кожного, хто побуває тут, зігріває теплий промінець добра назавжди.

Тож з упевненістю можна сказати: «Усе найкраще – дітям». Для 100 відпочиваючих створено всі належні умови. Серед видів і форм діяльності особлива увага приділяється організаційно-громадській роботі (це презентація загонів табору, виконання доручень, вибори активу, підведення підсумків табірного дня); санітарно-оздоровчій роботі (виконання санітарно-гігієнічних норм, дотримання розпорядку дня); пізнавальній діяльності (екскурсії, конкурси, спостереження за довкіллям); художньо-творчій діяльності (концерти, розучування нових пісень, розважальні програми, шоу); трудовій діяльності та ігровій.

Успіх у роботі в значній мірі залежить від зацікавленості організаторів, їхньої енергії, наполегливості, любові до дітей. Умінням пробуджувати ініціативу і самостійність, організувати колективні творчі справи, бути радником і цікавою людиною відзначаються і всі вихователі табору.

Т.Д.Пісківець, О.П.Мазуренко, Н.А.Лавренюк свою діяльність вони спрямовують на створення гарного настрою, виховання громадських якостей і почуттів, розвиток бажання отримати нові знання, вміння, навички. Навчають дітей діяти в колективі, розвивати самоврядування, привчають до самообслуговування. Усі види виховної роботи в таборі здійснюються згідно з режимом дня та будуються на принципах добровільної участі дітей у різних справах шляхом вільного вибору занять через різноманітні ігри.

Зрозуміти, врахувати, задовольнити потреби дитини – перше і головне завдання вихователів оздоровчого закладу. Вони вміло організовують роботу з дітьми. Кожен новий день приносить безліч гарних вражень їх вихованцям. Кожен мальовничий куточок району, кожна цікава рослинка, тваринка, комашка, що зустрічались на шляху дітей під час екскурсій, не залишаються поза увагою. Їх змальовують, фотографують, знімають на відео. З метою ознайомлення з інфраструктурою рідного краю, здійснюються екскурсії до Жашківського історико-краєзнавчого музею, підприємств району, а з метою ознайомлення з природою рідного краю –походи до лісу, ставу та до Уманського дендропарку «Софіївка».

Куди б не лягали шляхи маленьких мандрівників, але вони вертають до оздоровчого закладу, де їх чекає смачний обід та вечеря, приготовлені вправними кухарями, кожного дня обов’язково чекає смачний десерт. За це велике спасибі треба сказати спонсорам - організаціям, які допомагають так добре харчувати дітей: ТОВ «Нові напої» (директор Погорілий В.Г.), ВАТ «Жашківський маслозавод» (генеральний директор Брунь В.І.), ТОВ «Верстад» (генеральний директор Філатов В.Г.), ВАТ «Жашківський елеватор» (директор Прево Франсуа).

Незабутніми враженнями залишаються сторінки табірного часопису у пам’яті відпочиваючих. Табір здружує, вчить змістовно і цікаво проводити час відпочинку, спостерігати і досліджувати, дбайливо ставитись до свого життя і здоров’я. А це обов’язкова умова щасливого життя, бо полум’я табірного вогнища і почуття табірної вірності переростуть у полум’я сердець і вірності обов’язку.




Інформаційна підтримка - відділ інформаційної діяльності управління у справах преси та інформації Головного управління з питань внутрішньої політики облдержадміністрації


Технічна підтримка - відділ інформаційно-комп’ютерного забезпечення управління організаційно - інформаційного забезпечення апарату облдержадміністрації

Черкаська обласна державна адміністрація

18000, м. Черкаси,бульвар Шевченка 185

e-mail: cancelar@oda.ck.ua