This version of the page http://adm.km.ua/index1.php?link=349 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-02-02. The original page over time could change.
Хмельницька обласна державна адміністрація ... Офіційна сторінка
Архів новин || Пошук новин

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Повідомлення
Запрошуємо до участі!
Регіональна робоча група Міжвідомчого центру з організації перепідготовки управлінських кадрів для сфери підприємництва у Хмельницькій області продовжує прийом документів для участі у Програмі заходів з перепідготовки управлінських кадрів для сфери підприємництва “Українська ініціатива” за рахунок коштів державного бюджету.
02 02 2011
Докладніше ...


АНОНС
3 лютого 2011 року о 10.00 в приміщені облдержадміністрації ( к.114 ) відбудеться брифінг заступника голови облдержадміністрації з питань АПК Володимира Галищука. Розглядатиметься цінова ситуація на гречку на ринку області та посилення державного ветеринарно – санітарного контролю і нагляду щодо профілактики африканської чуми свиней на території України загалом та Подільського регіону, зокрема.

02 02 2011
Докладніше ...


Оперативна інформація
Управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації за даними які надані управлінням виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві у Хмельницькій області повідомляє населення області щодо стану нещасних випадків на виробництві, які мали місце на території області в період з 1 по 31 січня 2011 року.
02 02 2011
Докладніше ...


Фотовиставка «Рідне поряд»
За сприяння управління сім'ї, молоді та спорту облдержадміністрації та хмельницької міської громадської організації «Наше право» 2 лютого 2011 року в приміщенні родинного дому (вул. Соборна, 16), о 17.00, відбудеться відкриття фотоконкурсу «Рідне поряд».

01 02 2011
Докладніше ...


Оперативна інформація
Управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації повідомляє про надзвичайні ситуації та надзвичайні події, які мали місце на території області в період з 24 по 31 січня 2011 року.
31 01 2011
Докладніше ...


Оперативна інформація

Управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації повідомляє про надзвичайні ситуації та надзвичайні події, які мали місце на території області в період з 17 по 23 січня 2011 року.
25 01 2011
Докладніше ...


Про розгляд звернень громадян, що надійшли до обласної державної адміністрації, районних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування Хмельницької області у 2010 році.

На виконання Указу Президента України від 7 лютого 2008 року № 109/2008 „Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування″ (далі - Указу) відділом роботи із зверненнями громадян облдержадміністрації, її структурними підрозділами, райдержадміністраціями, міськвиконкомами у 2010 році здійснено організаційні заходи щодо поліпшення
24 01 2011
Докладніше ...


УВАГА КОНКУРС
МОЛОДІ ХМЕЛЬНИЧАНИ!
ЯКЩО ВИ ХОЧЕТЕ ЗРОБИТИ ВНЕСОК У МАЙБУТНЄ ХМЕЛЬНИЧЧИНИ І… ОТРИМАТИ НОУТБУК, ВІЗЬМІТЬ УЧАСТЬ У КОНКУРСІ НА ВИЗНАЧЕННЯ БАЧЕННЯ МАЙБУТНЬОГО ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ!
21 01 2011
Докладніше ...


Життя Хмельниччини у четвертому кварталі

Згідно з регламентом Хмельницької облдержадміністрації, обласною державною адміністрацією здійснюється щоквартальне планування своєї діяльності, спрямованої на виконання завдань, визначених Президентом України, Кабінетом Міністрів України, галузевими та регіональними програмами.
Протягом ІV кварталу 2010 року проведено три засідання колегії обласної державної адміністрації, на яких розглянуто 12 питань.
18 01 2011
Докладніше ...


Грант Президента
Гранти Президента України для обдарованої молоді - це фінансова підтримка державою обдарованої молоді, яка надається з метою реалізації соціально значущих творчих проектів у соціальній та гуманітарній сферах.
17 01 2011
Докладніше ...


Оперативна інформація
Управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації інформує про надзвичайні ситуації та надзвичайні події, які мали місце на території області в період з 10 по 16 січня 2011 року.
17 01 2011
Докладніше ...


КОНКУРС
Управління у справах сім’ї, молоді та спорту Хмельницької ОДА оголошує черговий конкурсний відбір Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування з 01 січня 2011 року та подання проектних пропозицій для участі у Конкурсі до 30 червня 2011 року.
13 01 2011
Докладніше ...


Про надзвичайні ситуації та надзвичайні події, які мали місце на території області в період з 4 по 9 січня 2011 року
За оперативними даними протягом тижня внаслідок нещасних випадків у побуті ( невиробничого травматизму ) загинуло 11 людей, травмовано 12 людей, в т. ч:
- сталось 14 пожеж, в яких травмовано 1 людину;
11 01 2011
Докладніше ...


Про надзвичайні ситуації та надзвичайні події, які мали місце на території області в період з 27 грудня 2010 року по 3 січня 2011 року
За оперативними даними протягом тижня внаслідок нещасних випадків у побуті (невиробничого травматизму ) загинуло 15, травмовано 3 людей, в т. ч:

04 01 2011
Докладніше ...


 

Untitled Document

Проведені заходи у зв’язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні

 

Мільйони їх, мов колосків на ниві. Було – й нема, було й нема…

Ці слова викарбувані на пам’ятнику жертвам Голодомору 1932-1933 років, який відкрито сьогодні у Підволочиському районі Тернопільської області, на межі з Хмельниччиною.

Пам’ятник має вигляд прикордонного межового стовпа, пронизаного колючим дротом. Стовп перев’язано вишитим рушником, у перев’язі – пшеничне колосся. У підніжжі – переорана рілля як символ родючої української землі. Загалом символіка монументу окрім іншого нагадує про допомогу, яку намагалися надавати в ті часи галичани своїм братам-українцям з Наддніпрянщини.
Вибір місця для пам’ятника також не є випадковим. Адже саме тут жителі Галиччини переправляли тоді на плотах через Збруч, на радянський бік, продукти та збіжжя, аби якось допомогти жителям Великої України, де панував Голодомор.
Ідея спорудження пам’ятника виникла у кінці листопада під час зустрічі керівництва обох областей.
На відкриття монументу з’їхалося кілька сотень людей: представники влади, громадськості, засобів масової інформації, а також кілька ще живих свідків того страшного лихоліття. Зокрема, участь у церемонії відкриття пам’ятника взяли голова Тернопільської облдержадміністрації Юрій Чижмарь, заступник голови – керівник апарату Хмельницької облдержадміністрації Петро Купчишин, голова Терноіплської облради Михайло Миколенко, представники Волочиської та Підволочиської райдержадміністрацій. Представники духовенства, а саме Української Православної Церкви Київського Патріархату та Української Греко-Католицької церкви з обох областей, відслужили молебень по невинно убієнних.
Звертаючись до присутніх керівник Тернопільської області відзначив, що Тернопільщину в той час оминула страшна трагедія Голодомору, але чорна тінь голоду лягала й над жителями цього краю.
«Галичани не могли стояти осторонь тих трагічних подій: вони збирали і, ризикуючи життям, переправляли через річку братам з Великої України хліб і збіжжя, допомагали втікачам, яким вдалося перейти кордон та врятуватися від голодної смерті. В такий спосіб Збруч став не кордоном, а символом єдності українців, що проживали по його обидва береги», - сказав під час свого виступу Юрій Чижмарь.
«Ми маємо сприймати Голодомор не тільки як національну трагедію, а й як навмисний злочин проти українського народу, спеціально організований терор і знищення мільйонів людей лише за те, що вони українці. Маю надію, що проводячи заходи спрямовані на висвітлення тих страшних фактів геноциду проти українського народу, ми дійсно спрямуємо свою свідомість на їх переосмислення», - відзначив, у свою чергу звертаючись до присутніх Петро Купчишин.
Представники облдержадміністрацій також обмінялися примірниками Книг пам’яті, які вийшли у цих регіонах з нагоди 75-ї річниці Голодомору.

Авторами проекту є архітектор Данило Чепіль та скульптор Дмитро Пилип’як Пам’ятник висотою 4,2 метри виготовлено з бетону. Кошти на його спорудження у сумі близько 76 тис. гривень надійшли за рахунок приватних пожертв.

***

Заступники голови обласної адміністрації взяли участь у панахиді присвяченій жертвам Голодомору

22 листопада о 10.00 у кафедральному соборі Андрія Первозванного Української православної церкви Київського Патріархату відбулася панахида за невинно убієнними мешканцями України, котрі стали жертвами Голодомору 1932-1933 років. Того дня поставити свічку за упокій жертв тоталітарного режими до храму завітав заступник голови обласної адміністрації Віктор Коліщак. В той самий день у Свято-Покровському кафедральному соборі Української православної церкви у панахиді взяв участь т.в.о. заступника голови-керівника апарату облдержадміністрації Петро Купчишин, а у храмі Різдва Пресвятої Богородиці Української греко-католицької церкви заступник голови Володимир Кирилюк.

 

Хмельничани вшанували пам’ять жертв Голодомору

22 листопада в обласному центрі відбулася низка заходів, приурочених до Дня пам’яті жертв голодоморів.
Так, зранку на 75 роковини Голодомору були покладені траурні вінки до пам’ятних знаків та місць захоронення жертв голодоморів на Військовому кладовищі, на кладовищах в селі Шаровечка та мікрорайоні Гречани.
Об 11 годині в суботу біля пам'ятника «Ангел Скорботи» пройшла завершальна акція «33 хвилини» із вшанування пам’яті жертв Голодомору за участю керівництва обласної та міської ради, лідерів громадсько-політичних об'єднань, представників релігійних конфесій, молоді.
Загальноміські заходи за участю широких кіл громадськості міста розпочалися на майдані Незалежності України о 15.00 з мітингу-реквієму та спільної панахиди за загиблими від голоду.


Зокрема, під час акції до її учасників звернувся з промовою перший заступник голови облдержадміністрації Микола Дерикот.
«Це найбільша національна трагедія, – відзначив під час свого виступу Микола Васильович. – Знадобилось шість десятиліть, щоб вона вийшла зі ставну зціпеніння і зруйнувала ганебну стіну мовчання. Нарешті ми стали свідками Великої Правди про Великий Голодомор.
Перед живими і мертвими, перед всім людством проголошуємо – Голодомор був геноцидом українського народу. І 193 країни світу декілька тижнів назад як члени Генеральної асамблеї ЮНЕСКО визнали 32-33-й роки як велику трагедію Голодомору. 14 парламентів визнали, що це геноцид».


Наприкінці мітингу-реквієму його учасники почули Звернення Президента України В.Ющенка до українського народу, яке транслювалося на майдан Незалежності. А о 16.00 разом з усією країною завмерли у загальнонаціональній хвилині мовчання. В цей час весь громадський транспорт зупинився і протягом однієї хвилини подавав звуковий сигнал.
З цього моменту в Україні стартувала акція «Запали свічку!» і хмельничани, в числі яких були й представники обласної та міської влади, зі свічками, лампадами, квітами, колоссям пшениці та жита рушили скорботною ходою до «Ангела Скорботи». Вінки та квіти були покладені до пам’ятника, а тисячі вогнів навколо нього та у вікнах хмельничан ще довго горіли у пам’ять про українців, що померли від голоду з вини найжорстокішого у світі тоталітарного режиму.

***

21 листопада 2008 року в смт. Ярмолинці відбулося урочисте відкриття пам’ятного знаку жертвам Голодомору 1932-1933 років в Україні.
Під час відкриття пам’ятного знака, представниками районної молодіжної громадської  організації «Патріот», було посаджено калинову алею.
На відкриття були присутні: заступник голови-керівник апарату ОДА П. Купчишин, т.в.о. голови РДА М. Катеренчук, голова районної ради В. Мазур, керівники та представники районних політичних партій і громадських організацій, громадськість району.

21 листопада 2008 року відбулося відкриття газової мережі в с. Слобідка Кадиївська. На відкритті мережі були присутні: т.в.о. голови РДА М. Катеренчук, голова районної ради В. Мазур, громадськість села.

***

Теофіпольський район

          22 листопада у День пам’яті жертв голодомору та політичних репресій  у населених пунктах району масово з участю свідків голодоморів, політичних репресій, молоді, представників трудових колективів, органів місцевого самоврядування проведено мітинги – реквієми із вшанування невинно убієнних тоталітарною сталінською системою. Організовано прослуховування по радіомовленню Звернення до українського народу Президента України Віктора Ющенка. Взято участь у загальнонаціональній хвилині мовчання. Проведено акції «33 хвилини», «Засвіти свічку!», організовано покладання траурних вінків та квітів до пам’ятників та пам’ятних знаків жертвам голодоморів.
Особливо велелюдно ці заходи пройшли в райцентрі біля Пам’ятного знака політичних репресій 20-50 рр. ХХ століття та голодоморів на Теофіпольщині. Сюди прийшли, аби вшанувати пам’ять загиблих, керівництво райдержадміністрації, районної ради, депутатський корпус районної та селищної рад, представники усіх трудових колективів райцентру, організацій, підприємств, установ, релігійних конфесій, лідери  районних політичних партій та  громадських організацій, очевидці голодоморів та політичних репресій, молодь, жителі  смт Теофіполь  та сіл району.
Мітинг – реквієм, присвячений вшануванню пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років, відкрила секретар  виконкому Теофіпольської селищної ради Т.Клепченко.
Із промовою щодо  вшанування пам’яті  жертв найстрашнішого геноциду в історії України перед учасниками заходу виступила перший заступник голови райдержадміністрації Н.Давидюк.
За участю священнослужителів  Української православної церкви та Української православної церкви Київського Патріархату відбулися громадянські поминальні панахиди.
Затим всі учасники скорботної процесії по радіомовленню прослухали Звернення до українського народу Президента України Віктора Ющенка, засвітили поминальні свічки - лампади та в знак вшанування пам’яті про невинно убієнних  поставили їх до  Пам’ятного знака політичних репресій 20-50 рр. ХХ століття та голодоморів на Теофіпольщині, а також поклали траурні вінки  та квіти, як символ перемоги добра, краси над злом, з вірою в те, що більше ніколи не повториться ця трагедія  як  в нашій країні, так і в усьому світі.   

 

Деражнянський район

       
Районна газета «Вісник Деражнянщини» № 100  від 18 листопада 2008 року:
- у статті районної державної адміністрації опублікований розширений  план районних заходів до Дня пам’яті жертв голодоморів, оголошення про запланований на 21 листопада круглий стіл «Голод 1932-1933 років -  ненаситні жорна смерті», який відбудеться у районній бібліотеці для дорослих за участю керівництва райдержадміністрації, районної та міської ради;                                                    
- окремим повідомленням представлена замітка про урочисте відкриття т.в.о. голови районної державної адміністрації В.Кручиком у районному будинку культури фотодокументальної виставки експозицій, присвяченій пам»Яті жертв голодомору 1932-1933 років під назвою «Ми звинувачуємо! Голодомор 1932-1933 років – геноцид українського народу!» ;
-   опублікована  стаття І.Худіяш, завідувача сектору з питань внутрішньої політики апарату райдержадміністрації   під     назвою    « Акція «33 хвилини» продовжує свою ходу ». У даній статті описується проведена  15 листопада 2008 року у с. Зяньківцях  акція  «33 хвилини» та урочисте відкриття пам’ятного знаку за участю О.Захарука - т.в.о. заступника голови районної державної   адміністрації,  О.Землякова – начальника відділу організаційно-кадрової роботи апарату райдержадміністрації, священнослужителя місцевої церкви ігумена Феофіла,   вчителів та школярів місцевої школи, молоді та громадськості села. Дана стаття супроводжується фотоматеріалами.
Районна газета «Вісник Деражнянщини» № 101  від 21 листопада 2008 року:
-  опублікована  стаття  З.Литвиненко, директора краєзнавчого музею у м. Деражні  «Ми маємо знати, щоб не повторилось ». У статті розповідається про виставку «Ми звинувачуємо Голодомор!» : про зміст представленого  матеріалу, унікальні фотодокументи. 
- Стаття Новосілецького сільського голови Понуркевича І.І. « Скорботна пам’ять – з нами».У повідомленні сільський голова розповідає про проведений у селі Новосілка мітинг-реквієм на вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932 – 1933 років та освячення пам’ятного знаку.

 

Славутський район

18 листопада 2008 року на базі Крупецького НВК було проведено районну науково-практичну конференцію "Геноцид: Голодомор 1932-1933 років на Славутчині: причини, жертви, наслідки".
Для участі в конференції були запрошені учні переможці районного етапу Всеукраїнського просвітницько-патріотичного конкурсу вчинених дій щодо вшанування пам"яті жертв Голодомору 1932-1933 років "Голодомор 1932-1933 років. Пам"ять народу». Програма конференції складалася з двох частин. В І частині були представлені роботи науково-суспільного спрямування (опитування очевидців, соціальна робота, висвітлення долі дітей в роки Голодомору), в II частині були роботи науково-дослідницького спрямування (передумови і причини Голодомору, історії з життя простих людей, що пережили Голодомор, застосування закону "про п"ять колосків").
На конференції представлено 13 учнівських робіт. Гостям та учасникам конференції учнями Крупецького НВК було запропоновано усний журнал "Голодомор 1932-1933-років - це біль і пам’ять у серці народу".
Завершилась конференція молитвою за убієнних, прочитаною ученицю 9 класу Мирутинської ЗОШ  І-ПІ ступенів Гіюк Зінаїдою та хвилиною мовчання.

                                       

                                     м. Хмельницький

Панахиди за участю заступників голови адміністрації у звязку з Днем памяті жертв голодоморів у м. Хмельницькому

 

22 листопада о 10.00 у кафедральному соборі Андрія Первозванного Української православної церкви Київського Патріархату за адресою м. Хмельницький вул.. Козача, 69 у панахиді бере участь заступник голови Віктор Коліщак. Крім цього Віктор Михайлович відвідав відкриття памятного знаку жертвам Голодомору у м. Старокостянтинові о 14.00.

 

 

22 листопада о 9.00 у Свято-Покровському кафедральному соборі Української православної церкви за адресою м. Хмельницький вул. Володимирська, 113 у панахиді бере участь т.в.о. заступника голови-керівника апарату облдержадміністрації Петро Купчишин.

 

22 листопада о 10.00 у храмі Різдва Пресвятої Богородиці Української гнеко-католицької церкви за адресою м. Хмельницький вул.. Зарічанська, 10\3 у панахиді бере участь заступник голови Володимир Кирилюк.

                                                             ***

 

За інформацією обласного управління освіти і науки облдержадміністрації  учнівська молодь Хмельниччини бере активну участь у заходах присвячених пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років. Зокрема, у всіх навчальних закладах області проведений єдиний Урок пам’яті "Голодомор 1932-1933 років в Україні" для учнів 5-9 класів за участю Президента України Віктора Ющенко.
З 17-21 листопада 2008 року у школах області за участю учнів 1-4, 10-11 класів організовано проведення виставок, круглих столів, наукових конференцій, уроків пам’яті. Всім учням вручено пам’ятний комплект до 75-х роковин Голодомору.
А 22 листопада 2008 року о 16:00 учні загальноосвітніх, професійно-технічних, студентів вищих навчальних закладів будуть брати участь у проведенні загальнонаціональної акції «Засвіти свічку» та хвилині мовчання;
Щоденно учні відвідують музей жертвам Голодомору у Меджибожі.

 

Свідки Голодомору 1930-1933 років зібралися на поминальному обіді

Сльози, тремтіння рук та спогади, спогади. Так розпочався поминальний обід за жертвами Голодомору. Всього у Обласному науково-методичному центрі культури та мистецтв зібралося більше 50 свідків страшних часів колективізації та штучно створеного голоду з усіх куточків Хмельниччини. Кожний, хто прийшов цього дня на зустріч із керівництвом області отримав від влади невеличку грошову компенсацію, як дань пережитих часів. Проте, навряд чи ці гроші зможуть компенсувати ту біль, що довелося пережити свого часу присутнім. Як зауважив на зустрічі із свідками перший заступник голови обласної державної адміністрації Микола Дерикот, «рани» від голоду, а точніше спомини того часу навряд чи зможуть загоїтися. Обласна адміністрація намагається робити усе, щоб кожна людина, котра постраждали від Голоду не була забута. До прикладу, нещодавно світ побачив другий том «Книги Пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років. Хмельницька область», де були зібрані усі імена мешканців області, котрі загинули від голоду. Проте, планується видати третій том в якому жахливий список жертв поповниться…

Звісно, сьогодні звучало багато розповідей про часи страшного геноциду проти Подолян і вони не були голослівні, бо ж звучали з вуст свідків, котрі бачили усе на власні очі. Саме через це на поминальному обіді було багато сліз та спогадів про ті часи.

 

Теофіпольський  район

           19 листопада поточного  року у Волицькій загальноосвітній школі І-ІІ ступенів  за ініціативи завідуючої сільською бібліотекою Н.Цимбалюк та педагогічного колективу  з учнями  цього навчального закладу проведено урок пам’яті «Час говорити», присвячений    Голодомору 1932-1933 років в Україні.

Летичівський район

         18.11.2008 року в Чаплянській сільській бібліотеці проведено масовий захід ’’Не згасни свічко пам’яті’’. В заході взяли участь  учні та вчителі місцевої школи, керівники сільської ради, живий свідок тих подій – Сидорук Марія Василівна.
Присутні вшанували пам’ять загиблих.
Організатор дійства, де були ведучі, музичний супровід, спогади очевидця, хвилина мовчання – Процюк Людмила Василівна, завідуюча бібліотекою с.Чапля.

Дунаєвецький район

- в районній газеті “Дунаєвецький вісник ” № 89-90 міститься стаття О.Сохатюк під назвою “Згадуючи голодні 32-33-і роки” про події, що відбулись в районі під час Голодомору 1932-1933 років в Україні;
- розпорядження голови райдержадміністрації Н.Рохової „Про районні заходи у зв’язку з Днем пам’яті жертв голодоморів”;
- план заходів на 22 листопада щодо Акції „Засвіти свічку пам’яті”.

                                Ярмолинецький район

19 листопада 2008 року, в населених пунктах району (Боднарівка, Жилинці, Пасічна, Проскурівка, Солобківці,) відбулося урочисте відкриття пам’ятних знаків жертвам Голодомору 1932-1933 років в Україні.

***

В Хмельницькому планують видати третій том Книги Пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років Хмельницька область

Про це повідомив заступник голови обласної державної адмімімнстрації Микола Вавринчук на Всеукраїнській науково-практичній конференції «Геноцид: Голодомор 1932-1933 років на Хмельниччині: причини, жертви, наслідки», яку сьогодні було відкрито у Кам’янець-Подільському національному університеті ім. І Огієнко на передодні Дня пам’яті жертв голодоморів.

Необхідно зауважити, що сам захід зібрав науковців, котрі вивчають тему Голодомору на Хмельниччини, а й з усієї України і навіть з тих регіонів, де наслідків страшного геноциду проти українського народу не було, як то Львівщина та Тернопільщина.
Ще на початку самої конференції Микола Вавринчук, котрого ректор Кам’янець-Подільського університету охрестив «бітьком» сьогоднішньої події, привіз останні новини з Києва, де відбулася презентація Книг Пам’яті жертв Голодомору виданих в 17 постраждалих від голоду регіонах України у 1932-1933 роках. Виявляється Хмельниччина та Черкаська область стали першими регіонами, де було видано по два томи Книги Пам’яті Голодомору. Проте, за словами заступника голови нині ведеться робота по створенню, а точніше збору інформації на третю книгу, бо ж до нині в українських архівах знаходяться матеріали, які торкаються теми Голодомору та вони поки не оброблені, а ніколи досі не розсекречені. Також в рамках конференції було презентовано книгу «Голодомор 1932-1933 років на Хмельниччині: причини і наслідки», яку можна розцінювати, як посібник для школярів та студентської молоді в рамках вивчення історії рідного краю. Ще одне видання -  «Розіп’яте Голодомором Поділля: збірник документів і матеріалів про Голодомор 1932-1933 років на Хмельниччині» складається з документальних матеріалів про політичні мотиви, причини, перебіг та наслідки Голодомору 1932-1933 років на Поділлі.
За словами присутніх на цьому робота науковців Хмельниччини далеко не закінчена і незабаром світ побачать інші видання присвячені Голоду 1932-1933 років та сталінським репресіям, зокрема ще три томи виданої нещодавно книги «Реабілітовані історією. Хмельницька область», де висвітлюються причини та наслідки політичних репресій тоталітарного режиму радянської доби.     

Зрозуміло виданнями монографій, наукових праць та статей далеко неєдиний внесок Хмельниччини у вшанування жертв Голодомору. Зокрема, було зібрано понад 8 тис. 900 свідчень. Архівні установи завершили упорядкування та приймання на постійне зберігання від усіх райдержадміністрацій, Нетішинської, Шепетівської та Старокостянтинівської міських рад свідчень та спогадів очевидців Голодомору 1932-1933 рр.. Водночас, організовано їх додатковий збір, упорядкування, описування, юридичне оформлення та поетапне передавання на постійне зберігання до Держархіву області.
Протягом 2007-2008 років в області видано понад 30 книг, збірників, брошур, присвячених темі голодомору, у т.ч. об’ємної збірки архівних документів «Розп’яте Голодомором Поділля» про Голодомор 1932-1933 років на Хмельниччині.
Відкрито фонд-колекцію поіменних жертв Голодомору. Всього зібрано в поіменну колекцію 17962 особи, що загинули в 1932-1933 роках від голоду. Опрацьовано 104 метричні книги актів реєстрації смертей 1932-1933 років, складено статистичні відомості поіменно встановлених жертв Голодомору в розрізі районів і міст області в кількості 34089 осіб.
Укладено список 835 населених пунктів, які постраждали від Голодомору, 3 населених пункти, зникли, 5 затоплені у зв’язку з будівництвом Дністровського водосховища.
Зібрано та систематизовано по районах і містах області списки 93333 громадян (75 і більше років), які постраждали від Голодомору 1932-1933 років. Виявлено понад 120 місць масових поховань жертв Голодомору 1932-1933 років (з них найбільше - у Полонському, Летичівському, Старосинявському, Деражнянському, Хмельницькому районах області), вживаються заходи щодо їх упорядкування та інше.
Загалом під час конференції буде заслухано більше 60 наукових доповідей, котрі торкнулися різних аспектів теми Голодомору . Головне, за словами Миколи Пророковича, не зупинятися на тому, що вдалося зібрати. Необхідно працювати й надалі, поки не буде встановлено усіх жертв Голодмору. «Якщо ми хочемо жити у своїй власній державі, говорити рідною мовою, вивчати свою історію, культуру, зберігати національні традиції, мати можливість відстоювати національні інтереси, - підкреслив Микола Вавринчук, -  то ми не маємо право мовчати про те, що пережив наш народ. Ми повинні домогтися визнання світовою спільнотою Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу.»   

***                                      

Колективна робота Грицівського ВПТУ №38 на конкурсі «Голодомор 1932-1933 років. Пам'ять народу.» отримала Президентську номінацію

Проведено обласний етап конкурсу Всеукраїнського просвітницько-патріотичного конкурсу вчинених дій щодо вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років «Голодомор 1932-1933 років. Пам'ять народу.» серед професійно-технічних навчальних закладів області. У конкурсі взяло участь 33 професійно-технічних навчальних заклади області. Конкурс сприяв проведенню та написанню пошуково-дослідницьких робіт, збору та запису свідчень очевидців національної трагедії.
Кращі роботи відібрані у збірку «Щемить від болю серце…», присвячену пам’яті жертв голодомору 1932-1933 років. Збірка вийде з друку 25 листопада 2008 року. 
А колективна робота «Голодомор 1932-1933 рр. Пам'ять народу» Грицівського вищого професійно-технічного училища №38 була представлена на Всеукраїнський просвітницько-патріотичний конкурс вчинених дій щодо вшанування пам’яті жертв Голодомору «Голодомор 1932-1933 років. Пам'ять народу ».
Робота визначена переможцем, та отримала Президентську номінацію.
Пошукова  група Грицівського вищого професійно-технічного училища №38, керівника проекту запрошено у місто Київ 19 листопада 2008 року для отримання нагороди.

***

18 листопада в актовому залі у приміщені Віньковецького НВК відбулася презентація збірок присвячених темі Голодомору 1932-1933 роках в Україні «Пам’ять скривдженого дитинства» та «І пам’яті свіча не згасне». На захід запрошені заступник голови районної ради П.Староста, начальник архівного відділу райдержадміністрації В.Тиртишний, завідувач сектором внутрішньої політики А.Гевко, головний спеціаліст відділу освіти В.Арсенюк. На захід запрошені свідки Голодомору Віньковеччини.
На презентації були зачитані уривки зі збірок. До присутніх звернулися запрошені представники Ради та адміністрації, прозвучали трагічні мелодії у виконані вчителя музики М.Масловського.
Захід підготували бібліотечні працівники району

 

***

 

18 листопада 2008 року в населених пунктах Ярмолинецького району (Вербка Мурована, Глушківці, Москалівка, Скаржинці, Сутківці, Тарасівка, Ясенівка) відбулося урочисте відкриття пам’ятних знаків жертвам Голодомору 1932-1933 років в Україні.

***

 

Волочиський район

 

 

 

У Підволочиському районі Тернопільської області, на кордоні Тернопільської та Хмельницької областей, 19 листопада відбудеться відкриття пам’ятника жертвам Голодомору.

Пам’ятник має вигляд прикордонного межового стовпа пронизаного колючим дротом. До стовпа прихилений сніп пшениці, який перевитий вишитим рушником.

Монумент символізує надання галичанами допомоги братам-українцям з Наддніпрянщини.

Вибір місце для встановлення пам’ятника пов'язаний з трагічними подіями 30-их років минулого століття, коли жителі Галичини переправляли на плотах через Збруч, на радянський бік, продукти та збіжжя, для того щоб допомогти жителям Великої України, де в той час панував Голодомор.

Ініціатива спорудження пам'ятника виникла під час зустрічі керівництва Тернопільської та Хмельницької областей 24 листопада 2007 року.

Автори проекту: архітектор - Данило Чепіль, скульптор - Дмитро Пилип’як

Пам’ятник виготовлено з бетону. Висота скульптурної композиції -  4,2 м.

 

Теофіпольський район


  
*9 листопада  в с.Нова Синявка  пройшло урочисте відкриття  пам’ятного знаку жертвам Голодомору  та  акція «33 хвилини», участь в якій взяли  представники райдержадміністрації, органу місцевого самоврядування, культури,  сільської бібліотеки та духовенство села, мешканці Нової Синявки.

***

* Протягом  тижня   працівниками сільських  закладів  культури та бібліотек проведено акції «Ми звинувачуємо! Голодомор 1932-1933 років. Геноцид українського народу!» на території    сіл  Іванківці, Теліжинці,  Яблунівка, Гречана, де представлено мешканцям фотоматеріали, зібрані свідчення їхніх земляків з  часів голодомору.

***

 *12 листопада  в  Заліссянській  сільській  раді біля пам’ятних знаків жертвам Голодомору у с. Залісся та с.Подоляни  проведено акцію «33 хвилини», організаторами якої виступили представники сектору внутрішньої політики РДА, місцевої сільської ради, СБК, бібліотеки. Участь в акції взяли –  представники органу місцевого самоврядування, учнівська молодь, учителі та духовенство, мешканці села.

 
***

*14 листопада керівники, працівники установ та організацій району, старшокласники ЗОШ  на чолі із т.в.о. голови адміністрації В.Сороки  переглянули документальний фільм  про Голодомор на Україні, який демонструвався працівниками районної кіновідеомережі  за допомогою  мобільної  кіновідеоустановки  в районному  кінотеатрі «Зоря».

***


*15  листопада на місцевому кладовищі в селі Гречана  Пасічнянської сільської ради, на місці масових поховань пройшло урочисте відкриття  пам’ятного знаку жертвам Голодомору, проведено акцію із вшанування пам’яті жертв Голодомору «33 хвилини». В заходах взяли участь заступник голови райдержадміністрації В. Кицун, завідувач сектору внутрішньої політики адміністрації О. Демко, місцеві жителі, учні Пасічнянського НВК.

***

15 листопада 2008 року в с. Святець  на центральній площі, біля  пам’ятного знаку  жертвам Голодомору 1932-1933 років в Україні  проведено акцію пам’яті жертв голодомору  «33 хвилини» за участю керівництва  органу місцевого самоврядування,  педагогічного колективу та учнівської молоді  Святецької загальноосвітньої школи  І-ІІІ ступенів, представників громадськості  села. В акції також взяли участь перший заступник голови райдержадміністрації Н.В.Давидюк, начальник відділу освіти райдержадміністрації П.В.Гладищук та ін..
Учасники акції організуваною ходою  під приспущеним державним прапором з чорною стрічкою пройшли головною вулицею населеного пункту до місця проведення акції. Біля пам’ятного знаку розташований стіл, накритий чорною скатертиною, на якій лежить хлібина, житні колоски та зелений барвінок, як символи життя та праці селянина, котрого у той далекий тривожний час так  жорстоко було приречено на голодну смерть. Також встановлено стенд, де розміщені дитячі художні роботи, присвячені пам’яті жертвам Голодомору 1932-1933 років в Україні. 
Відкрила акцію сільський голова М.П.Білич, повідомивши мету проведення  заходу, що є складовою маршруту «Незгасимої свічки» по Україні.
Потім  ведучі заходу педагог – організатор школи Н.Сут та завідуюча сільською бібліотекою В.Букевич  та учні  місцевої школи почергово зачитували імена  жертв Голодомору 1932-1933 років на території Святецької сільської ради та хвилюючі  спогади очевидців голодомору.
Завідуюча будинком культури І.Троян  виконала акторську роль Матері України, що осліпла від горя, обдерта, сива, напівблаженна, вишіптувала: Дітоньки мої! Заждіть. Ось квасок, петрушечка зійдуть. Вже ген зозуля маслечко колотить, вже ген жита зеленіють, сади біліють. Івани, Марії, Тараси! Стривайте! Зачекайте! Куди ж ви? Як же без вас, ваша мати-Україна?
А настоятель Святецької  Української православної церкви, протоієрей Георгій Капітанюк  провів жалобну літургію, присвячену пам’яті жертв голодомору.
Учасники акції вшанували хвилиною мовчання пам’ять жертв голодомору і до пам’ятного знаку поклали корзини квітів та вінки.

 

Ізяслівський район

         15 листопада 2008 року в м. Ізяслав біля пам’ятного знака жертвам Голодомору проведено ІІІ тур  заходів в рамках Всеукраїнської акції пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні  «33 хвилини ».  Забезпечували проведення  заходу районний відділ освіти, педагогічний та учнівський колективи Ізяславського навчально-виховного комплексу 
“Загальноосвітня школа ІІ-ІІІ ступенів № 5 імені О.П.Онищука, гімназія”
У заході приймали участь керівники райдержадміністрації та районної ради , представники трудових колективів та організацій , учнівська молодь. Інформація  про проведення заходу передана по місцевому радіомовленню (17.11.208 р.) та буде відображена   в наступному номері (20.11.2008 р.), районної газети «Зоря Надгориння».

 

                                           Новоушицький район

Протягом минулого тижня в районній газеті «Наддністрянська правда» розміщено 3 публікації та фотоматеріали до них на тематику Голодомору 1932-1933 років в Україні.
В першій публікації подано інформацію про проведення на базі Новоушицького технікуму Подільського державного аграрно-технічного університету студентської наукової конференції «Великі твої жертви, Україно», присвяченої 75-м роковинам Голодомору 1932-1933 років в Україні (районна газета “Наддністрянська правда” від 11.11.08 № 87, назва статті «Пам’яті невигойний собор», автор М.Шевчук, журналіст).
В другій публікації подано інформацію про проведення на території району 2-го етапу акції пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні «33 хвилини».
«… Поіменно на протязі тридцяти трьох хвилин учні Новоушицького НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів №1, гімназія» згадували жертв Голодомору 1932-1933 років на Новоушиччині» (районна газета “Наддністрянська правда” від 14.11.08 № 88, назва статті «Згадали всіх і кожного», автор М.Шевчук, журналіст).

                                                     ***


18 листопада на базі районного будинку культури було проведено районну науково-практичну конференцію „Голод 33-го. Гіркий урок історії”, присвяченої тематиці Голодомору 1932-1933 років на території Новоушицького району.


***


15 листопада біля входу в алею комсомольської та піонерської слави у Новій    Ушиці  по вул. Подільській пройшов 3-й етап акції пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні «33 хвилини».  В заході взяли участь начальник відділу освіти адміністрації М.Власова, директор районного історико-краєзнавчого музею Н.Онищук, заступник з виховної роботи Новоушицької ЗОШ І-ІІІ ст. №2, представник районної газети «Наддністрянська правда», учні Новоушицької ЗОШ І-ІІІ ст. №2. Загальна кількість учасників – близько 70 осіб. 


***


13 листопада ц.р. на базі бібліотечного філіалу с. Капустяни пройшла літературна конференція «Голод – 33-го очима українських письменників». До проведення заходу працівниками бібліотеки було організовано книжкову виставку творів українських письменників на тематику Голодомору. В конференції взяли участь учні 8-9 класу Капустянської ЗОШ І-ІІІ ст. Загальна кількість учасників – 26 осіб.


***


14 листопада ц.р. на базі дитячої районної бібліотеки пройшло обговорення книги М.Магери «Зелені паляниці». В заході взяли участь учні 4 класу Новоушицького НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ст. №1, гімназія». Загальна кількість учасників – 20 осіб.

                               Віньковецький район


Урок пам’яті відбувся 7 листопада у Дашковецькому НВК. Гостями були Г.Я.Гуцал і Г.Г.Свідерок 1938 та 1919 років народжень. Звичайно, Ганна Яківна голод 32-33 років пам’ятає лише із розповідей батьків, на очах яких падали знесилені люди, котрі приходили на Хмельниччину з інших областей. А от Ганна Гаврилівна усе перенесла на собі. Вона розповідала учням про роки важкої колективізації, голод, репресії, називала прізвища односельців, яких на власні очі бачила, як забирали від сім’ї.
Організатори заходу продемонстрували кінофільм з елементами хроніки, підібрали відповідну літературу, інсценували окремі епізоди. Наприкінці всі запалили свічу пам’яті тих, кому не судилося пережити голод.
До учнівсько-педагогічного колективу приїхав начальник архівного відділу райдержадміністрації В.Д.Тиртишний. Він представив книги «Пам’ять скривдженого дитинства» та «І пам’яті свіча не згасне», побудовані за спогадами очевидців і записані вихованцями шкіл району і бібліотекарів сільських бібліотек. Віктор Дмитрович подякував юним дашків чанам, які внесли свою частку для увіковічення історії.                                             

***

14 листопада у с.Пилипи-Олександрівські в рамках заходів по вшануванню пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні проведено вечір пам’яті «Мертві не простять, живі не забудуть». На захід запрошено учнів 1-11 класів, вчителів та дирекцію школи. А також свідків Голодомору Швець Ганну Василівну 1928 р.н. та Нагорну Анастасію Калинівну 1927 р.н., які розповіли про ті страшні роки. Організатори заходу продемонстрували кінофільм з елементами хроніки, підібрали відповідну літературу. Наприкінці всі запалили свічки в пам’ять про тих, кому не судилося пережити Голодомор.

                                    Ярмолинецький район

         13-15 листопада 2008 року в населених пунктах району (Буйволівці, Вербка, Виноградівка, Косо гірка, Правдівка, Томаківка) проведено урочисте відкриття пам’ятних знаків жертвам Голодомору 1932-1933 років.


***

15 листопада 2008 року в смт. Ярмолинці проведено акцію пам’яті жертв голодомору «33 хвилини».

***

В районній Ярмолинецькій газеті «Вперед» від 14 листопада 2008 року було опубліковано дві статті («Голодомор в Україні 1932-1933 років актом геноциду визнали 16 країн світу», «Увіковічнюють спогади бібліотеки»), присвячені Голодомору 1932-1933 років в Україні.

                                       Дунаєвеций район

В районній газеті “Дунаєвецький вісник“  № 87-88 від 13 листопада 2008 року опубліковано статтю методиста РМК К.Беченко під назвою “В ім’я пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років” про заходи, що проводяться в районі в зв’язку із 75-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні .

***


З 10 по 23 листопада в районному краєзнавчому музеї проходить виставка до Дня пам’яті жертв Голодомору та політичних репресій.

***


10 листопада в Рахнівській ЗОШ І-ІІІ ступенів для учнів 8-11 класів пройшла читацька конференція – “Тема хліба в українській поезії”.

***


10 листопада в Слобідорахнівській ЗОШ-І-ІІІ ступенів відбувся тематичний вечір для учнів 7-9 класів на тему: “Голод і сучасна людина”.

***


12 листопада у Підлісномукарівській ЗОШ І-ІІІ ст. у 5-7 класах – проведено екскурсію у шкільний музей -  “Запалимо свічку пам’яті” .

***


12 листопада  у  Малопобіянській ЗОШ І-ІІ  ст. пройшов  конкурс малюнків учнів 5-7 класів “Прокляті 30-і ”.

***


13 листопада у Сокілецькій ЗОШ І-ІІ ст. для учнів 8 кл. пройшла виховна година на тему “Голодомор на Поділлі”.

***


14 листопада у Січенецькій ЗОШ І-ІІ ступенів у 6-9 класах пройшов конкурс рефератів на тему «Голодомор у спогадах наших односельчан».

15 листопада в Дунаївцях пройшла акція «33 хвилини » за участю шкільної та студентської молоді, громадськості.

Білогірський район

В районній газеті «Життя і слово» від 12.11.2008 року  № 87 опублікована  стаття Юрія Шаповала, доктора історичних наук  «Покарання за волелюбство», стаття С.Абрамової «Немеркнуча пам’ять»; від 14.11.2008 року стаття В.Ковальчука «Щоби подібне не повторилося». А в телепередачі, що транслювалася на місцевому телебаченні 13.11.2008 р.  – авторська програма директора Білогірського районного історико-краєзнавчого музею І.Кадука «Це ніколи не зітреться з пам’яті людської».

 

Деражнянський район

         Районна газета «Вісник Деражнянщини» № 97  від 11 листопада 2008 року:

-   опублікована  стаття    В. Васільєвої   під     назвою    « Розгойдані дзвони пам’яті ». У даній статті описується проведена у с. Явтухи  акція  «33 хвилини» та урочисте відкриття пам’ятного знаку за участю  керівництва районної державної   адміністрації     та     районної    ради,    начальника і працівників відділу культури, представників колективів з райцентру та найближчих сіл, вчителів та школярів місцевої школи, молоді та громадськості села. Дана стаття поширення антирадянських виступів у Деражнянському районі на основі добутих краєзнавцем архівних документів.
-  опублікована стаття В.Тімофєєвої « Мамина святкова осінь» про зустріч та привітання голови сільської ради А.Маніло односельчанки К.Ковальчук з нагоди 85-річчя з дня народження та її розповідь про голодні 1932-33 роки: «Щоб вижити, їли бурячиння і лободу, - згадує співрозмовниця, - Хоч була ще малою, але добре пам»ятаю, як у селі в сусідстві з голоду пухли старі люди. Дуже важко те все згадувати…»
Районна газета «Вісник Деражнянщини» № 98  від 14 листопада 2008 року:
-  опублікована  стаття  С.Вишнівської  «Чорні  тридцяті  у  Копачівці  ( спогади  очевидців  Голодомору  та  репресій )».  Матеріал   зібрала  та  записала  завідуюча   сільські бібліотеки.  супроводжується фотоматеріалами.
- опублікована стаття краєзнавця, працівника центральної районної бібліотеки О.Кохановського « До 75-річчя Голодомору. …Якщо капіталістична армія зайде на нашу територію і побачить наш район – не захочуть будувати у себе соціалізм…», яка розкриває маловідому сторону Голодомору 1932-1933 років, непримиримість селян та активне

Шепетівський район

13.11.2008 р. на Шепетівщині відбуваються заходи у зв’язку з Днем пам’яті жертв Голодомору. У зв’язку з цим тимчасово виконуючий обов’язки голови райдержадміністрації В.Й.Ординський видав розпорядження, згідно з яким затверджено їх план.

 

м. Хмельницький

У газеті Хмельницької міської ради “Проскурів” № 91-92 від 13 листопада 2008 року опубліковано статтю В. Бендюга про проведення у місті Хмельницькому 5 листопада 2008 року Міжнародної акції “Незгасима свічка” та статтю В.Сівач “Щоб відступили приводи минулого” про відкриття пам’ятника жертвам Голодомору у с. Явтухи на Деражнянщині

 

14 листопада в селі Губча відбулось урочисте відкриття пам`ятника "Жертвам Голодомору в Україні". У заході взяли участь заступник голови райдержадміністрації А.Пасічник, керівник апарату райдержадміністрації В.Гривник, керуючий справами районної ради С.Гречковський, громадськість, учнівська молодь.

Було проведено панахиду за загиблими

***

Книги на які чекала Хмельниччина

Презентували в телевізійному ефірі ХОДТРК «Поділля-центр» начальник управління з питань внутрішньої політики облдержадміністрації Ігор Сабій та один із авторів унікальних видань про Голодомор на Хмельниччині 1932-1933 років та кандидата історичних наук Світлани Маркової. Загалом під час передачі було презентовано чотири книги про голод на Поділлі. Серед них два томи Національної Книги Пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні Хмельницька область. Необхідно зауважити, що Хмельниччина стала першим українським регіоном, де презентували подібний двотомник.
До видано увійшли історико-документальні матеріалі, спогади очевидців. На підставі списків померлих від голоду висвітлюється трагедія штучно організованого на Поділлі і в Україні Голодомору у 1932-1933 роках. Загалом до книг  увійшли наукові статті, 242 архівних документи, 1300 свідчень і спогадів очевидців Голодомору та складено мартиролог жертв страшної трагедії з конкретними прізвищами в розрізі по районах та містах області. Книгу будуть розповсюджені усією територією України на зразок енциклопедичного видання, що дозволить зібрати усі аналогічні книги з кожної області до однієї серії.
Крім цього у телеефірі було презентовано книгу  «Голодомор 1932-1933 років на Хмельниччині: причини і наслідки». Це видання можна розцінювати, як посібник для школярів та студентської молоді в рамках вивчення історії рідного краю, тому її наклад буде збільшено. 
До збірки «Розіп’яте Голодомором Поділля: збірник документів і матеріалів про Голодомор  1932-1933 років на Хмельниччині» увійшли документальні матеріали про політичні мотиви, причини, перебіг та наслідки Голодомору 1932-1933 років на Поділлі.
За словами присутніх на цьому робота науковців Хмельниччини далеко не закінчена і незабаром світ побачать інші видання присвячені Голоду 1932-1933 років та сталінським репресіям. 

***

Хмельниччина стала першим українським регіоном, де презентували два томи Національної Книги Пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні

Презентація відбулася в облдержадміністрації за участю авторів, рецензентів та упорядників унікального та систематизованого двотомника.
Окрім цього регіональним та загальнонаціональним ЗМІ було презентовано ще декілька видань присвячених подіям штучно створеного Голоду 1932-1933 років на Хмельниччині та політичним репресіям радянської влади.
До редколегії Хмельницького видання «Книги Пам’яті» увійшов голова обласної адміністрації Іван Гавчук. Його вступна аналітична стаття відносно подій 1930-х років було розміщено на початку І тому. Треба сказати, що автором одного із розділів «Книги Пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні Хмельницька область. Книга перша» став заступник голови адміністрації Микола Вавринчук, котрий, власне, і презентував унікальні видання журналістам.
За словами Миколи Пророкович та директора державного архіву області Петра Слободянюка, котрий також приймав величезну участь у створенні двотомника, видання далося немалими силами. Петро Якович зауважив, що як таких справ, котрі окремо торкаються суто Голодомору в архівах немає, тому доводилося переглядати усі документи тих років та збирати все по крупицях. Отож, щоб зібрати об’єктивний матеріал науковцям довелося працювати в архівах сусідніх областей, центральному архіві та архіві СБУ.
Та не дивлячись на труднощі Хмельницька область стала регіоном, де вийшла перша зібрана в Україні Книгах Пам’яті на 752 сторінках. Цікаво, що у деяких розділах видання науковці торкнулися й Голоду 1920-х років та 1940-х. 
Буквально через деякий час світ побачив і другий унікальний том «Книги Пам’яті» обсягом 1176 сторінок.  У двотомник увійшли історико-документальні матеріалі, спогади очевидців. На підставі списків померлих від голоду висвітлюється трагедія штучно організованого на Поділлі і в Україні Голодомору у 1932-1933 роках. Загалом до книг  увійшли наукові статті, 242 архівних документи, 1300 свідчень і спогадів очевидців Голодомору та складено мартиролог жертв страшної трагедії з конкретними прізвищами в розрізі по районах та містах області.
За словами Миколи Пророкович, на цьому робота з поіменного пошуку жертв страшної трагедії не закінчується. Ще залишилися свідки тих страшних часів, існують необроблені до кінця й поки засекречені архівні документи. Необхідно опрацювати й документи тих часів, які нині зберігаються в судових органах. Отож список жертв Голодомору на Хмельниччині буде ще доповнюватися і цифра, яка нині нараховує 39 тисяч загиблих може збільшитися до 50 тисяч.
Окрім двох частин Книг Пам’яті жертв Голодомору в приміщенні адміністрації було презентовано ще три видання присвячені Голоду 1930-х років та політичним репресіям. Одна із книг – «Голодомор 1932-1933 років на Хмельниччині: причини і наслідки», за словами її авторів Миколи Вавринчука та кандидата історичних наук Світлани Маркової, цілком можне бути  розцінена, як посібник для школярів та студентської молоді в рамках вивчення історії рідного краю.
На прес-конференції також  було презентовано ще два видання, котрі напряму торкаються часів сталінських репресій. Перше – «Розіп’яте Голодомором Поділля: збірник документів і матеріалів про Голодомор  1932-1933 років на Хмельниччині». До збірки увійшли документальні матеріали про політичні мотиви, причини, перебіг та наслідки Голодомору 1932-1933 років на Поділлі.
Друга книга має назву «Реабілітовані історією: У двадцяти семи томах. Хмельницька область». Це видання є підсумком великої роботи, здійсненої істориками впродовж декількох років. На підставі сучасних архівних документів, спогадів очевидців тих трагічних подій, історичних нарисів про необґрунтовані покарання, утиск прав і свобод уродженців та мешканців краю аналізуються причини, механізми та наслідки політичних репресій часів радянської доби, висвітлюється регіональна специфіка політики радянського керівництва. Нині майже готовий другий том «Реабілітовані історією» куди буде зібрана інформація поіменного списку жертв репресій починаючи Білогірським районом і закінчуючи Красилівським. В третьому томі планується зібрати інформацію про жертви решти регіонів Хмельниччини. Загалом, у «Реабілітованій історії» буде забрано усю інформацію стосовно репресій на Поділлі починаючи від 1920 років до 1980-х.  
В фіналі прес-конференції заступник голови адміністрації Микола Вавринчук оприлюднив затверджений план основних заходів приурочених Дню пам’яті жертв голодоморів.

***

В Радошівському навчально - виховному комплексі  ЗОШ І-ІІІ ст. ліцей в Ізяслівському районі, проведено як підсумок декади пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 р.р. урок пам’яті «З історії викреслити неможливо». Учні 10 класу , члени гуртка «Історія рідного краю» готуючи захід провели велику пошукову роботу, зібрали чимало спогадів, очевидців Голодомору. А юні поети написали власні вірші про цю подію.

***

13.11.2008 року відбулась районна наукова конференція ’’Геноцид. Голодомор 1932-1933 років’’ на Летичівщині.
На конференцію були запрошені: керівники районної державної адміністрації, керівники відділу культури та туризму району, начальник відділу освіти райдержадміністрації, управління праці та соціального захисту населення, головний лікар району, директор Меджибізького історико-культурного музею, завідуючі клубами, керівники пошукових груп, завідуючі бібліотеками, заступники директорів шкіл по виховній роботі, редактор ’’Летичівської газети’’.
Відкрила конференцію завідувач сектору з питань внутрішньої політики, зв’язків з громадськими організаціями та засобами масової інформації райдержадміністрації Н.П.Кліманська.
На конференції виступили:
-В.К.Черняхович – заступник голови адміністрації,  Борисов В.В. – провідний спеціаліст по інформаційній роботі центральної районної бібліотеки, Микитюк В.Г. – директор Меджибізького історико-культурного заповідника ’’Межибіж’’, Андрощук Ф.А. – методист центральної районної бібліотеки, Курінець Г.М. – вчитель історії Летичівського НВК-ліцею №1.
Кращі дослідники (5 чол.) були відзначені грамотами райдержадміністрації та грошовими преміями.
Присутні вшанували пам’ять невинно загиблих від голоду в 1932-1933 роках хвилиною мовчання.
13.11.2008 року відбулись урочисті збори та святковий концерт до Дня працівників сільського господарства. У них взяли участь – привітали присутніх, відзначили Почесними грамотами та грошовими преміями кращих виробничників – голова районної державної адміністрації С.М.Гречко та голова районної ради М.Т.Крутоуз.

 

***

12 листопада 2008 року в с. Соколівка (Ярмолинецький район) відбулося урочисте відкриття пам’ятного знака жертвам Голодомору 1932-1933 років в Україні.

 

***

11 листопада  2008 року у Радісненській ЗОШ І-ІІІ ст. була проведена  класна  година до пам’яті  жертв  Голодомору  1932-2933 років „Голгофа голодної смерті”.
В заході прийняли  участь 30 учнів загальноосвітньої школи.

 

11 листопада  2008 року у Дружненській ЗОШ І-ІІІ ст. була проведена  класна  година до пам’яті  жертв  Голодомору  1932-2933 років „Голгофа голодної смерті”.
В заході прийняли  участь 11 учнів загальноосвітньої школи.

 

11 листопада  2008 року в читальному  залі  центральної  районної бібліотеки  була  проведена краєзнавча година-реквієм „Голодомор 1932-1933 років на Красилівщині: очевидці  свідчать” за участю Народного музею історії Красилівського району.
Участь  в заході прийняли  26 учнів Красилівської загальноосвітньої  школи №3 І-ІІІ ст.

***

        8 листопада 2008 року в смт Базалія, біля  пам’ятного знаку  жертвам голодомору проведено акцію пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні «33 хвилини» за участю голови райдержадміністрації Миколи Ковальчука, першого заступника голови адміністрації Наталії Давидюк, начальника відділу з питань внутрішньої     політики і зв’язків з громадськими     організаціями та засобами масової          інформації апарату райдержадміністрації Олександра Юрчука, начальника відділу культури і туризму райдержадміністрації Галини Панаріної,   педагогічного колективу та учнівської молоді  Базалійської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, представників громадськості селища.


Відкрив акцію голова виконкому Базалійської селищної ради Микола Чечевич, повідомивши мету проведення такого заходу, що є складовою маршруту «Незгасимої свічки» по Україні.
Потім рівно 33 хвилини ведуча заходу педагог – організатор Базалійської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Людмила Фурса та учні старшокласники цього навчального закладу почергово зачитували імена  жертв Голодомору 1932-1933 років на території Теофіпольщини та хвилюючі  спогади очевидців голодомору.


Біля   пам’ятного знаку жертвам Голодомору  було встановлено стенд, на якому розміщено художні роботи учнів дитячої художньої школи, присвячені темі Голодомору 1932-1933 років.

Учасники акції вшанували хвилиною мовчання пам’ять жертв голодомору і до пам’ятного знаку  голова адміністрації М.Ковальчук та селищний голова М.Чечевич поклали корзини квітів та вінки.

 

 

***

 

8 листопада 2008 року в м. Ізяслав біля пам’ятного знака жертвам Голодомору відбувся ІІ тур Всеукраїнської акції пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні  «33 хвилини ».  У заході приймали участь керівники райдержадміністрації та районної ради , представники трудових колективів та організацій , учнівська молодь. Матеріали про проведення заходу будуть надруковані в наступному номері районної газети «Зоря Надгориння».

 

***

8 листопада ц.р. біля входу в алею комсомольської та піонерської слави по вул. Подільській пройшов 2-й етап акції пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні «33 хвилини».
В заході взяли участь начальник відділу освіти адміністрації М.Власова, методист рай методкабінету відділу освіти адміністрації Мокринчук Н.І., представник районного історико-краєзнавчого музею, заступник з виховної роботи директора Новоушицького НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ст. №1, гімназія» Рикун Л.І., представник районної газети «Наддністрянська правда», учні Новоушицького Навчально-виховного комплексу „Загальноосвітня школа І-ІІІ ст. №1, гімназія”. Загальна кількість учасників – близько 55 осіб.

               
7 листопада ц.р. на базі центральної районної бібліотеки пройшло засідання клубу «Родовід» під назвою «У той рік заніміли зозулі». До проведення заходу працівниками бібліотеки було організовано тематичну полицю «То був страшний, навмисний злочин, такого ще земля не знала». Загальна кількість учасників – 14 осіб.

 

***

Районна державна адміністрація повідомляє, що згідно Указу Президента України № 856/2008 "Про заходи у зв`язку з Днем пам`яті жертв Голодоморів", розпоряджження голови облдержадміністрації від 25 квітня 2007 року № 136/2007 "Про обласні заходи у зв`язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні" на сторінках районної газети "Життя Старокостянтинівщини" №  87-88 від 8 листопада 2008 року надруковано матеріал "Пом`янімо минуле, щоб збагнути майбутнє" про Голодомор 1932-1933 року в с.Новоселиця Старокостянтинівського району.

 

 

***

 

7 листопада в селах Вишнопіль та Сербинівка відбулось урочисте відкриття пам`ятника "Жертвам Голодомору в Україні". У заході взяли участь тимчасово виконуючий обов`язки голови райдержадміністрації Б.Міхняк, керівник апарату райдержадміністрації В.Гривник, представники органів місцевого самоврядування, громадськість, учнівська молодь.
Було проведено панахиду за загиблими.

 

***


Голови обласної адміністрації, обласної ради та міста Хмельницького зустрінуться зі свідками Голодомору 1932-1933 років на поминальному обіді

Під час зустрічі, яка відбудеться 21 листопада,  усім свідкам подарують примірники унікальних книг про страшні події 1930-х років на Хмельниччині. Ця зустріч відбудеться в рамках заходів, приурочених Голодомору 1932-1933 років. Проте, це лише один із багатьох заходів, котрі заплановано провести на передодні та під час 75-х роковин геноциду проти українського народу. За словами заступника голови обласної адміністрації Миколи Вавринчука головою облдержадміністрації підписано низку розпоряд­жень та доручень, якими створено необхідну нормативну базу для реалізації в області комплексу заходів у зв’язку з 75-ми роковинами геноциду українського народу.
Про це високопосадовець повідомив під час наради робочої групи з підготовки та проведення заходів у зв’язку з Днем пам’яті жертв Голодомору (22 листопада), до складу якої увійшли представники обласної та міської ради, управлінь, відділів облдержадміністрації, центральних органів викона­вчої влади, громадськості, наукова та творча інтелігенція.
Під час наради Микола Пророкович наголосив, що не дивлячись на те, що в області за цей час було багато чого зроблено на спомин жертв Голодомору, необхідно пам’ятати, що 22 листопадом наша данина пам’яті жертв не закінчиться. В області й надалі будуть розшукувати нові свідчення та документи тих часів, друкувати літературу та заходи, присвячені вшануванню пам’яті жертв тоталітарного режиму.       
Щодо самих заходів, котрі заплановані до Дня пам’яті Голодомору, то вони доволі насичені. Зокрема, на наступному тижні - 13 листопада, за словами Миколи Вавринчука,  відбудеться презентація обласних томів Національної книги пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні. До речі, нині сформовано два повноцінні томи письменних свідчень.
Загалом, протягом листопада за участю науковців, відомих громадсько-політичних діячів, представників влади, учнівської та студентської молоді пройдуть конференції, засідання «круглих столів» з дослідження причин і наслідків голодоморів, як прояву геноциду українського народу, виставки архівних документів та друкованих видань. Відповідні заходи пройдуть у музеях, бібліотеках, клубах.
Звісно, що основні поминальні заходи в області, як і у всій Україні, припадуть на 21 та 22 листопада. Так, 21 листопада голова облдержадміністрації, обласної ра­ди, Хмельницький міський голова проведуть зустріч із свід­ками голодоморів, яка завершиться поминальним обідом.  Наступного дня вулицями обласного центру пройде Скор­ботна хода та покладання корзин, квітів, лампадок, свічок до пам’ятника Ангелу Скорботи. Кульмінацією поминаль­них заходів стане загальнонаціональна хвилина мовчання о 16.00 та акція «Засвіти свічку!» (16.00. – 24.00).
До речі, на майдані Незалежності обласного центру буде забезпечено пряму трансляцію з Києва, (де також буде присутня й делегація з Хмельниччини), під час якої Президент України звернеться до українського народу, оголосить загальнонаціона­льну хвилину мовчання та акцію «Засвіти свічку».


***

На Хмельниччині від штучно створеного голоду 1932-1933 років загинуло більше 39 тисяч подолян

Звісно, це далеко не остаточна цифра жертв страшного геноциду проти Українського народу…
22 листопада Указом Президента України Віктора Ющенка оголошено Днем пам’яті жертв Голодомору. Саме цій темі, а точніше тому, з чим Хмельниччина підійшла до цієї сумної дати , був присвячений черговий прямий радіоефір у «Студії актуальних проблем» на ХОДТРК «Поділля-центр» за участю заступника голови обласної державної адміністрації Миколи Вавринчука.

Як ми згадаємо жертв Голодомору?

Як зауважив Микола Пророкович, перш за все, на виконання Указу Президента України головою облдержадміністрації підписано низку розпоряджень та доручень, якими створено необхідну нормативну базу для реалізації в області комплексу заходів у зв’язку з 75-ми роковинами геноциду українського народу.
При обласній державні адміністрації утворено відповідний дорадчий орган - координаційну раду на чолі з головою облдержадміністрації Іваном Гавчуком, до складу якої увійшли представники обласної та міської рад, управлінь, відділів облдержадміністрації, центральних органів викона¬вчої влади, громадськості, наукова та творча інтелігенція.
Створено робочу групу з підготовки та проведення 22 листопада 2008 року заходів у зв’язку з Днем пам’яті жертв голодоморів та підготовлено відповідний план. Вла¬сне кажучи, поминальні заходи в області вже розпочалися 5 листопада участю у міжнародній акції «Незгасима свічка». Тоді, символічну свічку вагою 200 кілограмів до Хмельниччини доставили з Чернівецької області. Протягом усього дня ця воскова згадка стала символом об’єднананя подолян навколо згадки страшного історичного лиха. А потім символ було передано до Вінниччині.
На наступному тижні - 13 листопада, за словами Миколи Вавринчука, відбудеться презентація обласних томів Національної книги пам’яті жертв Голодомору 1032-1933 років в Україні. До речі, нині сформовано два повноцінні томи письменних свідчень.
Загалом, протягом литопада за участю науковців, відомих гро¬мадсько-політичних діячів, представників влади, учнівської та студентської молоді пройдуть конференції, засідання «круглих столів» з дослідження причин і наслідків голодоморів як прояву геноциду українського народу, виставки архівних документів та друкованих видань. Відповідні заходи пройдуть у музеях, бібліотеках, клубах.
Звісно, що основні поминальні заходи в області, як і у всій Україні, припадуть на 21 та 22 листопада. Так, 21 листопада голова облдержадміністрації, обласної ра¬ди, Хмельницький міський голова проведуть зустріч із свід¬ками голодоморів, яка завершиться поминальним обідом. Наступного дня вулицями обласного центру пройде Скор¬ботна хода та покладання корзин, квітів, лампадок, свічок до пам’ятника Ангелу Скорботи. Кульминацією поминаль¬них заходів стане загальнонаціональна хвилина мовчання о 16.00 та акція «Засвіти свічку!» (16.00. – 24.00).
До речі, на майдані Незалежності обласного центру буде забезпечено пряму трансляцію з Києва, під час якої Президент України звер¬неться до українського народу, оголосить загальнонаціона¬льну хвилину мовчання та акцію «Засвіти свічку».

 

Перший український музей Голодомору вразив Президента України

Під час своєї зустрічі із радіослухачами Микола Вавринчук зачепив тему великого резонансу створення першого в Україні музею пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років.
За словами високопосадовця, ідея створення музею народилась в обласній державній адміністрації ще наприкінці минулого року. За дорученням голови облдержадміністрації було підібрано просторе приміщення в державному історико-культурному заповіднику «Межибіж». Тоді, до створення експозиції були залучені найкращі художники області (Микола Мазур з сином Богданом та донькою Оксаною, Олександр Гуменчук), інші фахівці, які вже мали досвід подібної роботи. Величезну допомогу у пошуку експонатів надали голови районних державних адміністрацій, архівісти, науковці. Відгукнулися підприємці, які надали фінансову допомогу.
Четвертого жовтня 2008 року перший подібний музей відкрив Президент України Віктор Ющенко.
«Ми вже маємо перші відгуки про ту роботу, яку проведено по створенню музею – зауважив Микола Пророкович. - Це, безумовно, позитивні відгуки, це слова вдячності і, якщо так можна сказати, захоплення від побаченого, жаху від почутого. Тому, коритуючись нагодою, запрошую усіх жителів області відвідати музей».

Виявлено понад 120 місць масових поховань жертв Голодомору 1932-1933 років

Зрозуміло, що лише створенням музею робота в області не обмежувалася.
Зокрема, було зібрано понад 8 тис. 900 свідчень. Архівні установи завершили упорядкування та приймання на постійне зберігання від усіх райдержадміністрацій, Нетішинської, Шепетівської та Старокостянтинівської міських рад свідчень та спогадів очевидців Голодомору 1932-1933 рр.. Водночас, організовано їх додатковий збір, упорядкування, описування, юридичне оформлення та поетапне передавання на постійне зберігання до Держархіву області.
Видано перший та другий томи двотомника «Національна книга пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні: Хмельницька область», до яких увійшли наукові статті, 242 архівних документи, 1300 свідчень і спогадів очевидців Голодомору. Після завершення усіх робіт 1500 примірників книги буде передано Українському інституту національної пам’яті для формування комплектів загальнодержавного розсилання, а також передачі до установ освіти і культури області.
Протягом 2007-2008 років в області видано понад 30 книг, збірників, брошур, присвячених темі голодомору, у т.ч. об’ємної збірки архівних документів «Розп’яте Голодомором Поділля» про Голодомор 1932-1933 років на Хмельниччині.
Відкрито фонд-колекцію поіменних жертв Голодомору. Всього зібрано в поіменну колекцію 17962 особи, що загинули в 1932-1933 роках від голоду. Опрацьовано 104 метричні книги актів реєстрації смертей 1932-1933 років, складено статистичні відомості поіменно встановлених жертв Голодомору в розрізі районів і міст області в кількості 34089 осіб.
Укладено список 835 населених пунктів, які постраждали від Голодомору, 3 населених пункти, зникли, 5 затоплені у зв’язку з будівництвом Дністровського водосховища.
Зібрано та систематизовано по районах і містах області списки 93333 громадян (75 і більше років), які постраждали від Голодомору 1932-1933 років. Виявлено понад 120 місць масових поховань жертв Голодомору 1932-1933 років (з них найбільше - у Полонському, Летичівському, Старосинявському, Деражнянському, Хмельницькому районах області), вживаються заходи щодо їх упорядкування.
Під час прямого ефіру на адресу заступника голови надійшла велика кількість дзвінків, переважно люди телефонували для того, щоб розповісти свої спомини про страшні події 1932-1933 років, які їм вдалося побачити на власні очі. Щоправда, були серед слухачів й ті, хто доволі скептично відгукнувся про заходи, які нині відбуваються в державі. Мовляв, сьогодні є й без того безліч економічних та соціальних про¬блем, які потребують уваги влади. Проте, високо посадовець наголосив, що це потрібно, у першу чергу, нашим дітям і ону¬кам. Якщо ми хочемо жити у своїй власній державі, говори¬ти рідною мовою, вивчати свою історію, культуру, зберігати національні традиції, мати можливість відстоювати національні інтереси – ті ж економічні та соціальні, то ми не маємо право мовчати про те, що пережив наш народ. Ми повинні домогтися визнання світовою спільнотою Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу.

 

1 листопада 2008 року в смт Теофіполь  на центральній площі, біля  пам’ятного знаку  жертвам політичних репресій 1920-1950 рр. ХХ століття та голодоморів на Теофіпольщині проведено акцію пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні «33 хвилини» за участю керівництва райдержадміністрації, органів місцевого самоврядування,  педагогічних колективів та учнівської молоді  Теофіпольського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – гімназія» та Теофіпольської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1, представників громадськості райцентру.
Відкрила акцію секретар виконкому Теофіпольської селищної ради Т.М.Клепченко, повідомивши мету проведення такого заходу, що є складовою маршруту «Незгасимої свічки» по Україні.
Потім рівно 33 хвилини ведуча заходу педагог – організатор Теофіпольського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – гімназія» Т.М.Буніна  та учні старшокласники цього навчального закладу почергово зачитували імена  жертв Голодомору 1932-1933 років на території Теофіпольщини та хвилюючі  спогади очевидців голодомору.
Біля   пам’ятного знаку жертвам політичних репресій та голодоморів було встановлено стенд, на якому розміщено художні роботи учнів дитячої художньої школи, присвячені темі Голодомору 1932-1933 років.
Учасники акції вшанували хвилиною мовчання пам’ять жертв голодомору і до пам’ятного знаку поклали корзини квітів та вінки.

 

***

1 листопада в семи селах Старокостянтинівського району відбулася акція "33 хвилини пам`яті" та проведені в рамках заходів по вшанування пам`яті жертв Голодомору 1932-1933 років на Україні.
Були проведені мітинги-читання, присвячені загиблим під час Голодомору та жертвам політичних репресій.

 

***

1 листопада 2008 року в смт. Ярмолинці проведено акцію пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні “33 хвилини”. В акції взяли участь члени місцевих, у тому числі молодіжних організацій, учнівська та студентська молодь, дослідники Голодомору, керівництво та жителі району.


***

1 листопада 2008 року на виконання Указу Президента України у районі стартувала акція вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-33 років «33 хвилини», яка триватиме до 22 листопада.


О 11-й годині в селі Авратин Волочиського району, біля пам’ятника жертвам голодомору та політичних репресій, зібралися представники громади села, серед яких учні, вчителі, ветерани війни, праці. Всього присутніх більше 60 осіб. Звучав реквієм.  Місцевий священик М.Ласий освятив пам’ятник і відправив молебень за невинно убієнними голодом.
Заступник голови райдержадміністрації Валерій Сліпчук наголосив: «Районна влада робить усе можливе для збереження пам’яті про жертви Голодомору 1932-1933 років. Мовчати про цю сумну сторінку історії ми не маємо права. Ми намагаємося акцентувати увагу людей на страшній трагедії українського народу. Адже під час голодомору, за сучасними мірками, зникла ціла європейська держава». Перед учасниками акції виступили заступник голови районної ради С.Пазюк, Авратинський сільський голова В.Кучерявий, ветеран Великої Вітчизняної війни В.Д.Гудзера. Учні місцевої школи зачитали свідчення очевидців, які пережили Голодомор 1932-1933 років.



Варто відмітити, що голод  зачепив село Авратин лише частково, так як це була прикордонна зона, і саме з цієї причини 55 мешканців були репресовані органами НКВС.
Людей у Волочиському районі, що пережили Голодомор 1932-33 років, залишилося у живих зовсім небагато. Вони єдині, хто не тільки уявляють страшну картину тих часів, а при згадуванні переживають її знову - перехоплює дихання і на очі навертаються непрохані  сльози.
Символічно, що захід тривав 33 хвилини, оскільки найбільший спалах голоду був у 1933 році.
Після проведення скорботної акції виникає запитання: чи доречно це робити щосуботи, відволікаючи багатьох людей від роботи, навчання?
Так, доречно! Нам необхідно докласти максимум зусиль, аби в серці кожного з нас викарбувалась вдячність, розуміння історії, щоб разом виховати чистоту думки, щоб запобігти жахливим наслідкам історії.

***

3 листопада ц.р. на базі дитячої районної бібліотеки пройшов огляд літератури під назвою «Минувшини чорні рядки і пам’яті світла скорбота». В заході взяли участь працівники закладу, учні 9 класу Новоушицького Навчально-виховного комплексу „Загальноосвітня школа І-ІІІ ст. №1, гімназія”. Загальна кількість учасників – 20 осіб.

***

1 листопада ц.р. на території Новоушицького технікуму Подільського державного аграрно-технічного університету розпочалась акція пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні «33 хвилини».
В заході взяли участь депутат обласної ради Капусняк П.К., представник районного історико-краєзнавчого музею, викладачі та студенти технікуму, представники районної газети «Наддністрянська правда». Загальна кількість учасників – близько 60 осіб.

                Учасники акції почергово зачитали імена загиблих земляків на території 16 населених пунктів району.

***

 *1  листопада в с.Іванківцях Старосинявського району  відбулося освячення пам’ятного знаку жертвам Голодомору та політичних репресій, яке провів  Благочинний Старосинявського району О.Макаровський з священниками УПЦ Київського патріархату. Акція «33 хвилини» проходила на місцевому кладовищі; там  за переказами старожилів знаходиться місце масових поховань, де похоронено  50 жертв голодомору. Мешканці села, що пережили голод, ділилися спогадами про ті страшні часи, зокрема факти людоїдства.   Працівниками сільського клубу та бібліотеки С.Замуляк та Л.Штунь залучено молодь в проведені акції.  Участь в  заході взяв заступник голови райдержадміністрації В.Кицун, який запросив жителів села відвідати пересувну виставку  «Ми звинувачуємо! Голодомор 1932-1933 років. Геноцид українського народу!», що розмістилася в районному Будинку культури  і де  кожен може ознайомитися зі сторінками історії, котрі довгі роки приховувалися радянською владою. (Додається фото).
*3 листопада  біля пам’ятника жертвам Голодомору   за сприянням Благочинного Старосинявського району О.Макаровського  та  заступника голови РДА  В.Кицуна, які  взяли участь в установленні арки,  за підтримки депутатів селищної ради, які виділили кошти  на тротуарну плитку,  завершуються  роботи з благоустрою території  біля пам’ятника, (укладання тротуарної плитки біля пам’ятника).

***

 

31 жовтня в Хмельницькому районному Будинку культури відбулась районна краєзнавча конференція на тему: „Голодомор на Прибужжі: трагічні сторінки історії”. В роботі конференції взяли участь, заступники голови Хмельницької райдержадміністрації В.Вибодовська, С.Янчук, начальник відділу освіти Хмельницької РДА В.Данілова, працівники сектору з питань внутрішньої політики, зв’язків з громадськими організаціями та засобами масової інформації апарату райдержадміністрації С.Гуменна, Ю.Кирилюк, методисти Хмельницького обласного та районних метод кабінетів, вчителі історії загальноосвітніх закладів району, учасники пошукових груп, дослідники теми Голодомору 1932-1933 років, представники ЗМІ.
Робота конференції розпочалася з вітального слова заступника голови райдержадміністрації В.Вибодовська до учасників конференції. Під час роботи конференції було заслухано виступи:

  1. методиста Хмельницького обласного методичного кабінету В.Левицького (тема виступу „Пам’яті жертв Голодомору Поділля схиляємо голови”);
  2. методиста Хмельницького районного методичного кабінету М.Сломінську (тема виступу „Біль української нації – Голодомор 1932-1933 років в Україні та При бузькому краї: причини і наслідки”);
  3. вчителя історії Пархомовецького НВК М.Бондаря (тема виступу „Голодомор 1932-1933 років – злочин сталінського режиму: свідчення очевидців”);
  4. директора Масівецької ЗОШ І-ІІ ст. І.Григорова  (тема виступу „Жнива скорботи Масівеччини”);
  5. учня 4-го класу Р.Казмірчука (тема виступу „Біль і пам’ять: доля моїх односельчан у голодне лихоліття”);
  6. вчителя історії Аркадієвецької ЗОШ І-ІІ ст. С.Гладинюка (тема виступу „Ціна селянського хліба 30-их років”);
  7. вчителя історії Гнатовецької ЗОШ І-ІІІ ст. О.Мельника (тема виступу „Український голокост 1932-1933 років: за свідченнями тих хто вижив”);
  8. директор Чабанівської ЗОШ І-ІІ ст. О.Пендилюк (тема виступу „Формування національної свідомості, громадянськості та виховання поваги до трагічної долі українського народу”);
  9. вчителя історії Розсошанської НВК Л.Коваль (тема виступу „Перерване буття українського села. Організація пошукової роботи з учнівською молоддю та вшанування пам’яті жертв Голодомору”);
  10. вчитель історії Терешовецької ЗОШ І-ІІІ ст. В.Панченко (тема виступу „Відродимо пам’ять: Голодомор1932-1933 років та його вплив на долю мого села”).  

В ході конференції було прийнято звернення учасників конференції (додається) та організовано перегляд кінофільму „Жнива розпачу”, тематичної виставки „Голодомор 1932-1933 років Україна пам’ятає”.

***

 

 1 листопада 2008 року в смт. Ярмолинці проведено акцію пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні “33 хвилини”. В акції взяли участь члени місцевих, у тому числі молодіжних організацій, учнівська та студентська молодь, дослідники Голодомору, керівництво та жителі району.


***

1 листопада 2008 року в смт Теофіполь  на центральній площі, біля  пам’ятного знаку  жертвам політичних репресій 1920-1950 рр. ХХ століття та голодоморів на Теофіпольщині проведено акцію пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні «33 хвилини» за участю керівництва райдержадміністрації, органів місцевого самоврядування,  педагогічних колективів та учнівської молоді  Теофіпольського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – гімназія» та Теофіпольської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1, представників громадськості райцентру.



Відкрила акцію секретар виконкому Теофіпольської селищної ради Т.М.Клепченко, повідомивши мету проведення такого заходу, що є складовою маршруту «Незгасимої свічки» по Україні.
Потім рівно 33 хвилини ведуча заходу педагог – організатор Теофіпольського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – гімназія» Т.М.Буніна  та учні старшокласники цього навчального закладу почергово зачитували імена  жертв Голодомору 1932-1933 років на території Теофіпольщини та хвилюючі  спогади очевидців голодомору.
Біля   пам’ятного знаку жертвам політичних репресій та голодоморів було встановлено стенд, на якому розміщено художні роботи учнів дитячої художньої школи, присвячені темі Голодомору 1932-1933 років.

Учасники акції вшанували хвилиною мовчання пам’ять жертв голодомору і до пам’ятного знаку поклали корзини квітів та вінки.

***

75-і роковини Голодомору 1932-1933 років в Україні
«33 хвилини»   у райцентрі

       Всеукраїнська акція «33 хвилини», яку ініціювала всеукраїнська молодіжна організація "Пласт" за підтримки Президента України Віктора Ющенка, впевнено крокує по державі. Кожної суботи, починаючи з 6  вересня і аж до 22 листопада поточного року, біля пам’ятних знаків жертвам Голодомору 1932-1933 років, збираються і продовжуватимуть збиратися люди, щоб згадати 10 мільйонів безвинно стражденних, котрі стали жертвами тодішньої тоталітарної влади проти свого народу.
Міста і села Хмельниччини активно включилися у проведення поминальних заходів, основна увага яких спрямована на поіменному згадуванні загиблих внаслідок геноциду  українців та відновленні у пам’яті нинішнього покоління їх прізвищ.
Чемеровеччина  теж долучилася до цієї знаменної події. Першими акцію «33 хвилини» провели у райцентрі. Минулої суботи біля 300 осіб, серед яких керівники і працівники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій різних форм власності, представники громадськості, школярі, студенти  тощо,  прийшли у парк Слави селища.
Саме тут і  відбулося дійство, що не  могло залишити  байдужим жодного з його учасників.
У ході скорботної ходи  було покладено вінки квітів до пам’ятника жертвам голодоморів та політичних репресій.
Вишикувавшись по периметру площі присутні  слухали свідчення земляків, що були очевидцями трагедії українського народу. Страшне лихо, котрому ніколи не буде виправдання, 75 років тому  забрало  життя у 1640 мешканців краю.
Диктори зачитали 29 прізвищ безневинно загиблих чемерівчан та згадали села району, що найбільше постраждали від кістлявої руки Голодомору.

Учасники акції також вшанували пам’ять померлих хвилиною мовчання

1 листопада в семи селах Старокостянтинівського району відбулася акція "33 хвилини пам`яті" та проведені в рамках заходів по вшанування пам`яті жертв Голодомору 1932-1933 років на Україні.
Були проведені мітинги-читання, присвячені загиблим під час Голодомору та жертвам політичних репресій.

***

 

30 жовтня 2008 року в Районній Центральній Бібліотеці (смт. Ярмолинці) відбулася година пам'яті “Жахлива трагедія століття”, присвячена подіям Голодомору 1932-1933 років в Україні.

***

30 жовтня в рамках заходів із вшанування пам`яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні на засіданні колегії райдержадміністрації розглянуто питання "Про заходи в зв`язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні", відмічено, що створено 75 робочих груп для виявлення жертв Голодомору. В 38 школах створені пошукові загони. В 19 селах проведені виставки з тематики Голодомору. Споруджено 72 пам`ятних знаків (з них 12 пам`ятників). Завершено упорядкування до друку книги "Голгофа голодної смерті". На офіційному веб-сайті створено сторінку, яка постійно поновлюється.
З інформацією виступив заступник голови райдержадміністрації А.Пасічник.

***

 

30 жовтня в газеті Ізяславської районної ради та районної державної адміністрації «Зоря Надгориння» опубліковано матеріал «Голодомор 1932-1933 років – геноцид в Україні»в якому висвітлюється історичні факти геноциду українського народу та розповідається які заходи вжито в районі  на виконання Указу Президента України №856/2008 «Про заходи у зв’язку з Днем пам’яті жертв Голодоморів»

 

***

29 жовтня ц.р. на базі Новоушицького технікуму Подільського державного аграрно-технічного університету пройшла студентська наукова конференція під назвою «Великі твої жертви, Україно».
В її роботі взяли участь працівники закладу, члени літературної студії "Родовід" , історичного гуртка "Спадщина мого роду", драматичної студії, творчої групи "Пошук". Загальна кількість учасників – близько 300 осіб.
Програма заходу включала виступи викладачів та студентів технікуму на тематику причин і наслідків, нормативно - правого забезпечення Голодомору 1932-1933 років в Україні, обговорення книги В.Барки "Жовтий князь".

***

27 жовтня  делегація учнів  в кількостиі 30 осіб, на чолі із вчителем історії Миролюбненської ЗОШ І-ІІІ ст., що на Старокостянтинівщині  відвідала музейну експозицію, присвячену пам`яті жертв Голодомору 1932-1933 років Державного історико-культурного заповідника "Меджибіж".

***

16 жовтня директором Меджибізької ЗОШ І-ІІІ ступенів організовано походи учнів 9-10 і 11-х класів в музейну експозицію Пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років на Хмельниччині в Меджибізькому ДІКЗ ’’Межибіж’’. Діти разом із вчителем історії Войтко Т.А. відвідали музей та під враженнями від побаченого написали власні відгуки, які будуть вміщені в шкільній експедиції Пам’яті жертв Голодомору.
22 жовтня 2008 року дану музейну експозицію відвідали учні 7-8 класів цієї ж школи з вчителем історії Войтко С.В.

***

23 жовтня в рамках заходів по вшануванню пам`яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні в районному історико-краєзнавчому музеї Старокостянтинова поповнено матеріалами виставку-експозицію "Голодомор 1932-1933 років на Старокостянтинівщині". Організовано огляд матеріалів виставки учнями.

***

              22.10.2008 року з учнями  1-11-х класів Теофіпольської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2  проведено лінійку пам’яті «Вічна пам’ять замученим голодом», а також організовано виставку літератури, присвячену подіям 1932-1933 років в Україні.
У Теофіпольському навчально-виховному комплексі «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – гімназія» проведено виховні класні години «Трагедія України 1932-1933 років та їх наслідки».
Класні години «Страшний 33-й - пам’яті народу» організовано у Волицькій загальноосвітній школі І-ІІ ступенів.
В Ільковецькому навчально-виховному комплексі «Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад»  для учнів 1-9 класів проведено лінійку пам’яті, присвячену Всеукраїнській акції «Колосок пам’яті».

 

 

***

З метою завершення будівництва пам’ятника жертвам Голодомору та політичних репресій в м.Ізяслав сесією районної ради, яка відбулася 17 жовтня , прийнято рішення про виділення з районного бюджету  15 тис.грн

***

21 жовтня в Колибаївському НВК ЗОШ I-II ступенів відбулась зустріч  школярів з свідком Голодомору 1932-1933 р. Врублевською Валентиною Євгенівною (1924 р.н.). Вона дуже добре пам’ятає ті часи, коли разом з сім’єю довелось голодувати. Діти задавали багато запитань, а вкінці зустрічі щиро подякували жінці.

 

20 жовтня у райдержадміністрації відбулося засідання координаційної ради з підготовки та проведення заходів у зв’язку з 75-ми роковинами Голодомору в Україні, котре провів т.в.о. голови райдержадміністрації В.Сорока за участю сільських та селищного голів, заступників голови РДА В.Кицуна та Г.Грохольської,  на якому обговорено хід виконання  Указів Президента України «Про заходи у зв’язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні», указу Президента України  щодо проголошення 2008 року Роком вшанування пам’яті жертв Голодомору та  «Про заходи у зв'язку з Днем пам'яті жертв Голодоморів», мова йшла про план та  організацію проведення заходів у районі щодо вшанування пам’яті  жертв Голодомору та масових політичних репресій, зокрема акції «33 хвилини».

  20 жовтня  у бібліотеці для дорослих  поповнено виставку документів про Голодомор новими свідченнями та матеріалами тих далеких часів. До уваги відвідувачів представлено книги, газетні статті, фотодокументи, що відображають події 1932-33р.р.
 
З 10 по 20 жовтня  мобільна кіновідеоустановка районного кінотеатру «Зоря» працювала у школах сіл Заставці, Адамполі, Паплинцях, Іллятці та Старій Синяві, де учням продемонстровано фільм «Голодомор 1932-1933 років - геноцид українського народу».

18 жовтня біля пам’ятника жертвам Голодомору   встановлено арку за участю працівників  райдержадміністрації, районного Будинку культури, Благочинного Старосинявського району О.Макаровського  та  заступника голови РДА  В.Кицуна. Найближчим часом, за повідомленням селищного голови М.Мовчана, в кіці жовтня  планується завершити роботи з благоустрою території (укладання тротуарної плитки біля пам’ятника).

З 13 по 20 жовтня  у Старосинявському НВК  проведено виховні години    «Уроки пам’яті» серед  учнів 5-11 класів, на лінійках кожного тижня проходить акція «33 хвилини»,  де поіменно згадують загиблих в роки Голодомору. Постійно діє експозиція шкільного музею історії України - «Голодомор 1932-1933 років».

16 жовтня на апаратному навчанні державних службовців Славутської райдержадміністрації було обговорено Указ Президента України «Про заходи у зв’язку із Днем пам’яті жертв голодомору» та відбулася презентація книги Славутської районної державної адміністрації «Гірка пам’ять Славутчини», в якій вміщені  документи, свідчення очевидців, матеріали про історичні події Голодомору 1932-1933 років.

 

17 жовтня  у Старосинявській районній громадсько-політичній газеті «Колос» опубліковано матеріал «Із сумом про минуле», в якому висвітлюється нелегкий життєвий шлях нашого земляка  Й.Брицького, починаючи з  1931 по 1938 рік,  якого  засудили трійкою  УНКВС  до розстрілу.

 

16-17 жовтня у с.Пасічна, в рамках заходів із вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 рр. в Україні, проведено акцію «Ми звинувачуємо! Голодомор 1932-1933 років – геноцид українського народу.», попередньо дана акція пройшла на території Паплинецької сільської ради з 13 по 15 жовтня 2008 року.

     14 жовтня  проходили  святкові заходи з нагоди 66-ї річниці створення УПА та Дня Українського козацтва,  у рамках  яких  відбулося урочисте покладання квітів учасниками заходу, представниками  райдержадміністрації до пам’ятника жертвам Голодомору та політичних репресій в центрі Старої Синяви біля Свято-Покровського храму.                  

*** 

                                                                                                              

9 та 14 жовтня у Летичівському  навчально-виховному комплексі №1 серед учнів старших класів проведено уроки історичної правди: “Пам’ять пронизує біль”. Уроками було охоплено 60 учнів, в них взяли участь вчителі школи та працівники центральної бібліотечної системи району.

***

20.10.2008 року у районній художній школі  смт Теофіполь, де навчається більше 100 дітей, директор художньої школи О.Левицька  організувала  й  провела  бесіду з  учнями   на тему: «Про причини  та наслідки Голодомору 1932-1933 років в Україні»  з  метою  підготовки малюнків на цю тематику для організації виставки дитячих робіт в рамках проведення в райцентрі акції  пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років  «33 хвилини».

***

14.10.2008 р. В читальному залі районної бібліотеки її працівниками С.О.Крисюк та В.Є.Артемчук був проведений Білогірської урок-реквієм «Розіп’ята душа на хресті Всевишньої печалі», - в пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років.

На заході була оформлена книжкова виставка «Незгасне свіча вічності», де були представлені книги «Український голок ост 1932-1933», «Голод 1932-1933 років на Україні», «Голод 33» - народна книга-меморіал «Голодомор 1932-1933 років в Україні документи і матеріали» тощо.
Урок проводився для учнів 10-го класу Білогірського НВК. Для присутніх читались спогади очевидців тих страшних  часів, надавалась статистика, були представлені архівні матеріали, вирізки з газет.
На уроці-реквіємі також дітям розповіли про відкриття першого музею Голодомору на Хмельниччині і на Україні «Меджибіж», що розташований в смт Меджибіж Летичівського району.

***

 

Віктор Ющенко взяв участь у відкритті музею Голодомору 1932-1933 років у Меджибожі

В ході робочої поїздки на Хмельниччину, зокрема відвідин святкування 360-річчя битви під Пилявцями Президент України взяв також участь у відкритті першого в Україні музею Голодомору 1932-1933 років на території державного історико-архітектурного заповідника «Межибіж».
Масштабну музейну експозицію площею понад 500 квадратних метрів було створено з ініціативи облдержадміністрації на виконання відповідного указу Президента України. То ж як він виконується на Хмельниччині, Віктор Андрійович мав нагоду переконатися на власні очі.
Музейна експозиція присвячена пам’яті жертв голодомору умовно поділяється на шість окремих розділів, кожен з яких складається зі скульптурної композиції речових експонатів, копій та оригіналів архівних документів, яких у створенні музею використано більше чотирьохсот. Експозиція розпочинається екскурсом у тридцяті роки минулого століття, а саме початком колективізації на Поділлі й закінчується «Молитвою за Україну». Саме таку символічну назву має завершальна композиція музею . Тут представлені прапори держав, які визнали голодомор тридцятих років в Україні геноцидом українського народу. А також вписано імена та прізвища усіх, хто матеріально підтримав створення цього осередку пам’яті народу про одну з найбільших гуманітарних катастроф України. Загалом на створення музею було витрачено близько 650 тис. грн. державних коштів та ще 250 тис. грн. надійшло від приватних та юридичних осіб, які відгукнулися на заклик керівництва області й допомогли благодійними внесками.
Слід також відзначити, що ідея створення такої експозиції належить заступнику голови облдержадміністрації Миколі Вавринчуку, а автором концепції та головним її втілювачем є заслужений художник України Микола Мазур. Разом із ним над створенням експозиції, скульптурних композицій, графічного дизайну працювали також його син та донька Оксана й Богдан Мазури. Чимало до створення музею також доклали члени національної спілки художників України Олександр Гуменчук та Володимир Микитюк.
На Главу держави експозиція справила надзвичайне враження, що він відзначив, залишивши запис у книзі відвідувачів музею. Крім того, в ході відвідин історико-архітектурного заповідника, Віктор Ющенко поспілкувався зі свідками Голодомору – жителями селища Меджибіж та представниками місцевої громади.

Фоторепортаж про перебування Президента на Хмельниччині

 

В Хмельницькому згадали ще 100 прізвищ жертв Голодомору 1932-1933 років

Акція «33 хвилини» в чергове відбулася в обласному центрі біля монумента «Ангел скорботи». Цього разу згадати жертв Голоду 1932-1933 років до пам’ятник прийшло 250 чоловік з яких 200 були учнями та студентами місцевих закладів освіти. Під час реквієму були зачитані 100 прізвищ жертв штучно створеного голоду та два свідчення страшних подій.  

В Хмельницькому згадали жертв Голодомору поіменно

 
6 вересня в м. Хмельницькому, на виконання доручення Президента України Віктора Ющенка, у зв'язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років, проведено акцію вшанування пам'яті жертв Голодомору "33 хвилини" за участю учнівської та студентської молоді, дослідників Голодомору, представників громадськості та влади.
Акція відбулася біля пам'ятника "Ангел Скорботи". Через гучномовці звучали прізвища жертв Голодомору, як свідчення нашої пам'яті, незважаючи на роки, ритмічнозвучав метроном. Метою акції є перехід від концепції "мільйонів жертв" до конкретних "прізвищ жертв" і популяризація обласних томів Національної книги пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні. Під час акції учасники тримали державні прапори з чорними стрічками, підставка з поіменним списком жертв Голодомору.

 

У Летичеві відбулося офіційне відкриття пам’ятного знаку жертвам Голодомору 1932-1933 років

Відкриття відбулося за участю заступника голови Летичівської райдержадміністрації Володимира Хуторянця, начальника управління з питань внутрішньої політики облдержадміністрації Ігоря Сабія, селищного голови Летичева Людмили Борисової, представників релігійних конфесій та мешканців містечка й району.
Величезний дубовий пам’ятний хрест було встановлено у селищі біля пам’ятника Кармалюка. Як зауважила Людмила Францівна, пам’ятний знак є символом страшної трагедії – геноциду українського народу, яка, нажаль, не оминула й Летичівський район, де загинуло від голоду більше шести тисяч чоловік.
За словами Ігоря Сабія, обласна державна адміністрація, згідно указу Президента, й надалі буде сприяти появі таких знаків не лише на Летичівщині, а й у інших регіонах області, бо про страшні часи життя України повинні пам’ятати усі, хто мешкає на цій землі і подібний акт є лише маленькою часткою шани сучасності.
Між іншим, як повідомив заступник голови районної державної адміністрації, загалом в районі повинно бути встановлено 40 аналогічних пам’ятних знаків. Нині вже є 22 дубові хрести встановлені за кошти меценатів. Залишилося встановити ще 18. Зроблено це буде вже до вересня.
До речі, окрім відкриття знаку та його освячення, заступник голови та начальник обласного управління поклали квіти до пам’ятного знаку у селі Трибухівка та гранітної плити, присвяченої жертвам Голодомору у селищі Марківці.

 

«Розсекречена пам'ять. Голодомор 1932-1933 років в Україні в документах ГПУ-НКВД»

18 червня цього року заступник голови обласної державної адміністрації Микола Вавринчук взяв участь в презентації книги « Розсекречена пам'ять. Голодомор 1932-1933 років в Україні в документах ГПУ-НКВД» на ( ХОДТРК « Поділля-центр »). В презентації також взяли участь заступник начальника Управління СБУ у Хмельницький області Анатолій Будовіцький, директор Державного архіву Хмельницької області Петро Слободянюк, кандидат історичних наук, доцент Хмельницького інституту МАУП Світлана Маркова та генеральний директор Хмельницької обласної державної телерадіокомпанії « Поділля- центр».
Відповідно до Указу Президента України « Про заходи у зв'язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні»СБУ здійснює ряд заходів по вшануванню пам'яті жертв Голодомору. В цьому контексті одним з головних завдань є ознайомлення широких кіл громадськості з архівними матеріалами, які сприяють встановленню історичної правди про жахливу трагедію українського народу. За словами А. Будовіцького «Видавництву даного збірника перебувала виставка архівних документів про Голодомор 1932-1933рр. в Україні « Розсекречена пам'ять», яка мала великий резонанс у всіх регіонах України та закордоном».Величезний інтерес до цієї виставки в Україні, надихнув авторів збірника для його видання. Основу збірника становлять розсекречені документи з Галузевого державного архіву СБУ, доступ до яких раніше було закрито. Вони є важливим історичним джерелом для вивчення діяльності керівного складу ДПУ-НВКВС, місцевих лідерів та державно-партійного апарату впродовж 1932-1933 років.
У своєму виступі заступник голови М.Вавринчук наголосив, що Президент України Віктор Ющенко оприлюднив величину втрат населення України від голодомору в 1932-1933 рр. в кількості 10-15 млн.чоловік. Цей голодомор викликав найбільшу катастрофу в історії України. Наслідки цієї катастрофи колосальні, як на демографічному, так і економічному, соціально-політичному і культурному рівні. А саме головне, що ми втратили селянина-господаря, виробника, який був агрономом, організатором і виконавцем виробництва, носієм духовної культури нації.
Микола Вавринчук розповів присутнім, що в області структурними підрозділами обласної державної адміністрації та обласним архівом була проведена велика робота по збору свідчень страшної катастрофи на Поділлі. Так за останній час було видано 20 книг та публікацій на тему Голодомор 1932-1933 років, сьогодні готується до друку «Книга пам'яті» створенням якої безпосередньо займався обласний архів. Сподіваюсь, що ця книга стане одним кроком до повернення історичної правди та спонукатиме нас всіх до глибшого вивчення причин та наслідків голодомору.

 

***

 

Хмельниччина стане одним  із перших регіонів України, де з’явиться унікальна «Книга пам’яті» жертв Голодомору.

Про це повідомив заступник голови обласної державної адміністрації Микола Вавринчук вчора, під час прямого ефіру у телепередачі «Актуальна тема» на ОДТРК «Поділля-центр».
«Кожний народ переживав в своєму ґенезі якісь певні трагедії, - висловив свою думку Микола Вавринчук. – Та голодомор – трагедія усього світу».
Микола Пророкович наголосив, що лише цифра жертв голодомору, котра нині ще не є остаточно, вражає. «Президент оприлюднив величину втрат населення України від Голодомору в 1932-1933 рр. в кількості 10-15 млн.чоловік, - наголосив високопосадовець.- Це далеко не остаточна цифра. Підрахунки тривають. Не можливо спокійно констатувати той факт, що в першу чергу жертвами голодомору ставали діти. Часто малеча ставала й жертвами канібалізму. Потім, в основному, від голоду помирали люди похилого віку немічні та готові віддати останню колосинку…»  
Загалом, голодомор викликав найбільшу катастрофу в історії України. Наслідки цієї катастрофи колосальні, як на демографічному, так і економічному, соціально-політичному і культурному рівні. Тому нині основна задача влади – донести до кожного серця та розуму правду того, що відбувалося на теренах України у 30-ті роки ХХ століття.
Саме тому, вважає заступник голови облдержадміністрації, необхідно збирати історичні факти. «В області мешкає 91 тисяча свідків трагедії голодомору, - каже Микола Пророкович. – З половиною вже спілкувалися і їх спогади дозволили поповнити все нові й нові сторінки. Їх розповіді дозволяють дізнаватися поіменно, хто став жертвами глоду 1932-1933 років. На основі спогадів в області було видано не одну книгу, котрі були доповнені документальними фактами розсекречених архівів колишнього КДБ».
Коли переглядаєш розсекречені документи, розповідає Микола Вавринчук, вражає той факт, що радянська влада продаючи зерно за кордон та купуючи технічні лінії та обладнання для підприємств, не тільки не давала можливості людям їсти, а й забороняла допомогти тим, хто це хотів зробити. Наприклад, свого часу не було дозволено завести через кордон хліб із Підволочиська, котрий зупинили на державному кордоні і не пропустили. Та це лише маленька частка документального підтвердження трагедії, хоча, запевняє високопосадовець, найближчим часом будуть розсекречені нові документи. 
Під час прямої лінії, Микола Пророкович розповів й про те, де нині можна відшукати матеріали про голодомор. Звісно, це обласний архів, бібліотеки, куди регулярно надходять все нові і нові книги про Голодомор. Вже найближчим часом буде складено карту області, із зазначенням постраждалих від трагедії регіонів та кількістю жертв. Також інформація про голодомор розміщується на офіційному сайті обласної державної адміністрації. Мало того, у кожній школі Хмельниччини обладнаний спеціальний інформаційний куточок присвячений Голодомору. Та головне, до друку готується унікальна «Книга пам’яті», де будуть зібрані факти та поіменно, у алфавітному порядку, зазначені імена жертв Голодомору.  На останок, Микола Пророкович висказав надію, що ця книга стане одним кроком до повернення історичної правди.

 

 

 

 

 

> На головну <

Використання матерiалiв сайту Хмельницької облаcної державної адміністрації дозволяється за умови посилання (для iнтернет-видань - гiперпосилання)
на сайт Хмельницької облаcної державної адміністрації

Привітання

(http://edu.minfin.gov.ua

Copyright © ARTinSTYLE 2006, ПП Кучер                                                      ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ