This version of the page http://www.europexxi.kiev.ua/tegi/mon (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-02-01. The original page over time could change.
МОН | Фонд "Європа XXI"
Skip to Content

МОН

Студентська профспілка протестуватиме проти платних послуг у вишах

 
Автор: 
Юрій Шевченко

12 жовтня студенти вийдуть на Всеукраїнську акцію протесту проти комерціалізації освіти. Вони вимагатимуть відмінити постанову Кабімну №796, яка дозволяє вишам вводити “платні послуги”. Акції пройдуть у 13 містах України. Демонстрація у Львові розпочнеться біля ЛНУ ім. І. Франка о 13.00 і завершиться біля Львівської обласної державної адміністрації.

Навчальні заклади отримали новий перелік платних послуг

 

Згідно з розділом щодо послуг у сфері науки і науково-технічної діяльності, навчальні заклади мають змогу виробляти і реалізовувати власну продукцію громадського харчування, розширюється для всіх бажаючих доступ до бібліотечних фондів та інтернет-ресурсів навчальних закладів. Серед переліку платних послуг – видання та реалізація навчальної літератури, методичних, науково-методичних, наукових, науково-технічних видань. Це задовольнить потребу освітньої галузі в навчальній, передусім – спеціальній літературі. Постановою визначено перелік безплатних послуг, що надаватимуть навчальні заклади діям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування.

Де корені деяких останніх тенденцій в українській освіті?

 
Автор: 
Євгенія Лебідь

Відомим і загальнозрозумілим є той факт, що у країнах пострадянського простору час від часу виникають спільні тенденції (а водночас ― і схожі супутні проблеми) у розвитку різних галузей суспільного життя. Освітній сектор у цьому переліку не є винятком, оскільки гіперболічно централізована і бюрократизована радянська освіта мала значні труднощі та вимагала термінових реформ, що у таких державах колишньої Співдружності, як Україна, Росія, Грузія, Казахстан, здійснювалися доволі мляво, частково і непомірковано, або не здійснювалися взагалі ― як-то у Білорусії.

Освітянське законодавство України не безпідставно претендує на окрему й самостійну галузь законодавства

 

Поступальний розвиток освітянської галузі в Україні зумовлює необхідність розширення і поглиблення його нормативно-правового забезпечення. За роки незалежності нашої держави напрацьований значний масив актів законодавства, які безпосередньо стосуються сфери освіти. З прийняттям Конституції України, базового Закону України “Про освіту” та законів прямої дії: “Про професійно-технічну освіту”, “Про загальну середню освіту”, “Про позашкільну освіту”, “Про дошкільну освіту”, “Про вищу освіту”, визначені як загальні правові засади демократичного функціонування і розвитку освіти так і правові, організаційні, фінансові відношення її у підрозділах, а також їх фінансово-господарська та матеріально-технічна база.

Експерти: у виші може повернутися корупція

 

Проект Умов прийому до вищих навчальних закладів в 2011 році, розроблений МОН, може унеможливити рівний доступ до якісної освіти, вважають експерти.

Такі результати експертизи проекту документа, проведеної Центром освітнього моніторингу (ЦОМ), повідомляє УНІАН.
  • 1
  • 2
  • наступна ›
  • остання »