This version of the page http://www.in.gov.ua/index.php?get=110 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-01-27. The original page over time could change.
Державне агентство України з інвестицій та розвитку

27.01.11 16:08

in.gov.ua > Інвестиційна діяльність > Стимулювання інвестиційної діяльності

ПІДВІДОМЧІ ОРГАНІЗАЦІЇ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ




ОФІЦІЙНІ ДЖЕРЕЛА

ОПИТУВАННЯ

Які найважливіші фактори впливають на інвестиційний клімат в Україні?

Архів опитувань

СТИМУЛЮВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Закон України «Про Державний бюджет України на 2007 рік» визначив засади прямого стимулювання розвитку інвестиційної діяльності в Україні, а саме у державному бюджеті на 2007 рік передбачено кошти на надання кредитів на реалізацію інноваційних та інвестиційних проектів в галузях економіки, а також фінансову підтримку інноваційних та інвестиційних проектів через механізм здешевлення кредитів.

Зокрема, Держінвестицій України визначено розпорядником державної програми «Фінансова підтримка інноваційних та інвестиційних проектів, у першу чергу з впровадження передових технологій, що реалізуються в галузях промисловості, у тому числі технологічними парками через механізм здешевлення кредитів». Постановою Кабінету Міністрів України від 1 березня 2007 р. № 329 затверджено Порядок використання у 2007 році коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансової підтримки інноваційних та інвестиційних проектів.

Також, Держінвестицій України визначено розпорядником державної інвестиційної програми «Надання кредитів на реалізацію інноваційних та інвестиційних проектів у галузях економіки, у першу чергу з впровадження передових енергозберігаючих технологій та технологій з виробництва альтернативних джерел палива». Постановою Кабінету Міністрів України від 14 березня 2007 р. № 455 затверджено порядок використання у 2007 році коштів, передбачених у державному бюджеті для надання кредитів на реалізацію інноваційних та інвестиційних проектів у галузях економіки.

Пунктом 4.2.5 статті 4 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» передбачено, що суми коштів або вартість майна, що надходять платнику податку у вигляді прямих інвестицій або реінвестицій у корпоративні права, емітовані таким платником податку, в тому числі грошові або майнові внески, згідно з договорами про спільну діяльність на території України без створення юридичної особи, не включаються до складу валового доходу. Таким чином, законом передбачається, що з таких сум коштів не стягується податок на прибуток підприємств.

У сфері діяльності інститутів спільного інвестування умови оподаткування визначаються податковим законодавством України, зокрема законами України «Про оподаткування прибутку підприємств» та «Про податок з доходів фізичних осіб».

Законодавством визначено, що поки кошти інвесторів знаходяться у інвестиційному фонді – вони не оподатковуються.

Оподатковуються:

  • дохід інвесторів, який вони одержують у разі продажу цінних паперів ІСІ третій особі;
  • викупу у інвесторів компанією з управління активами ІСІ цінних паперів, випущених ІСІ або його КУА (наприклад, при викупі цінних паперів ІСІ при ліквідації фонду;
  • за заявою інвестора в будь-який день – для відкритих фондів, та у визначені Проспектом емісії цінних паперів дати – для інтервальних фондів);
  • виплати дивідендів інвестиційним фондом, якщо це передбачено Проспектом емісії цінних паперів ІСІ.

У разі продажу інвестором цінних паперів ІСІ оподатковується різниця між ціною їх придбання і ціною продажу. У разі отримання інвестиційного доходу у вигляді дивідендів – оподатковується сума дивідендів, отримана інвестором.

Ставка податку і порядок оподаткування відрізняються залежно від того, ким є інвестор – фізичною чи юридичною особою, і в якому з вищеперелічених випадків він отримав інвестиційний доход. У випадку якщо інвестор – юридична особа, його прибуток від інвестицій до фонду оподатковується за ставкою 25%.

Інвестиційний прибуток, отриманий інвестором – фізичною особою у разі викупу інститутом спільного інвестування (КУА інституту спільного інвестування) цінних паперів ІСІ оподатковується за ставкою 5 %. Доход, отриманий у вигляді дивідендів за цінними паперами ІСІ і доход, отриманий від продажу цінних паперів ІСІ третій особі оподатковується за ставкою 13 %.

Відповідно до п. 4.2.8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» кошти, залучені від інвесторів ІСІ, доходи від операцій з активами ІСІ або доходи, нараховані за активами ІСІ, не включаються до складу оподатковуваного доходу. Таким чином, володіючи цінними паперами ІСІ, Ви не платите податки до моменту реалізації цих цінних паперів або до моменту виплати дивідендів за цінними паперами ІСІ. У разі ж безпосереднього володіння цінними паперами або нерухомістю доходи від операцій з цими активами або доходи, нараховані за цими активами (відсотки, дивіденди, орендна плата), потрапляють в оподатковуваний дохід.

Отже, інвестування у цінні папери ІСІ має ряд податкових переваг у порівнянні з безпосередніми інвестиціями у цінні папери або об'єкти нерухомості.

Кабінетом Міністрів України 1 серпня 2006 року прийнято розпорядження № 447-р «Про схвалення Концепції створення індустріальних (промислових) парків». Концепцією передбачено поетапне впровадження заходів щодо створення індустріальних (промислових) парків, зокрема на першому етапі (2006-2007 роки) передбачається розроблення нормативно-правової бази з питань створення та функціонування індустріальних (промислових) парків, визначення перспективних територій для розміщення індустріальних (промислових) парків, започаткування реалізації пілотних проектів створення індустріальних (промислових) парків.
 
Здійснення заходів з реалізації Концепції дасть змогу створити:
  • сприятливі умови для розміщення в регіонах нових підприємств, у тому числі іноземних;
  • активізувати залучення інвестицій;
  • збільшити надходження до бюджетів податків, зборів (обов'язкових платежів);
  • створити нові робочі місця;
  • забезпечити ефективне використання інноваційного потенціалу підприємств;
  • збільшити обсяги виробництва конкурентоспроможних товарів;
  • прискорити процеси реструктуризації у металургійній, машинобудівній, гірничодобувній та в інших галузях промисловості.

У 2006 році започатковано програму поетапного зниження податкового навантаження. Зокрема, Законом України «Про Державний бюджет України на 2006 рік» зупинено справляння збору на пенсійне страхування при купівлі готівкової іноземної валюти, а при придбанні безготівкової валюти ставки збору зменшено з 1,5 % до 1,25 %.


В країні створено ефективний правовий механізм щодо однакового застосування регулятивних норм по всій Україні та впроваджена система оцінки впливу регуляторних заходів, консультацій із заінтересованими сторонами, попереднього інформування суб'єктів господарської діяльності про нормативні зміни.

З метою спрощення процедур започаткування підприємницької діяльності в усіх регіонах України було створено 677 єдиних офісів, які здійснюють реєстрацію  суб’єктів господарювання за принципом “єдиного вікна”, що суттєво скорочує час для постановки їх на облік у відповідних органах. Запроваджений з липня 2004 року новий порядок державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за принципом «єдиного вікна» є достатньо простим і забезпечує реєстрацію підприємства протягом 1 – 3 днів.


Прийнято Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про банки і банківську діяльність», що сприятиме розвитку банківської системи України через широке залучення іноземного капіталу, застосування сучасних банківських технологій, розширенню спектру та якості банківських послуг для споживачів, а також сприятиме прискоренню вступу України до Світової організації торгівлі.


Створено сприятливе поле для здійснення інвестиційної діяльності створено Законами України «Про угоди про розподіл продукції», «Про концесії», «Про концесії на будівництво та експлуатацію автомобільних доріг».
 

ДРУКОВАНА ВЕРСІЯ

БАЗА ДАНИХ
СТРАТЕГІЧНО ВАЖЛИВИХ
ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЕКТІВ

Методичні рекомендації з розробки бізнес-планів інвестиційних проектів

  • Архів подій
  • Оголошення
  • Новини
  • Прес-релізи
  • Медіа-архів
  • Фотогалерея
  • Виступи, інтерв’ю, публікації, аналітика
  • Тематичні новини

ІНТЕРНЕТ-ПРИЙМАЛЬНЯ

Архів за місяць
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31


01025, Україна, Київ
вул. Велика Житомирська, 11
Тел: + 38 044 255 91 73
e-mail: info@in.gov.ua