This version of the page http://www.silskivisti.kiev.ua/18464/index.php?n=4727 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-01-18. The original page over time could change.
С╕льськ╕ В╕ст╕
Арх╕в
Середа,
10 березня 2010 року

╧ 27 (18464)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер

Шукати фразу повн╕стю
      У номер╕:Весела св╕тлиця
ЗБ╤Р П╤ДПИС╤В
на захист
Юр╕я ЛУЦЕНКА
  Верс╕я для друку          На головну

I на наш╕й вулиц╕ буде свято

В╕в розмову Олександр ЧЕРЕВКО.

У владних каб╕нетах гряде велике переселення. Нова команда настро╓на на перетруску кер╕вних кадр╕в по вс╕й сво╖й вертикал╕ та запровадження сво╖х порядк╕в. Сумн╕ватися в цьому не доводиться. ╤ це стане реальн╕стю для вс╕х: ╕ тих, хто голосував ╚за╩, ╕ хто ╚проти╩ чи й ╚проти вс╕х╩.

Саме з огляду на таку реальн╕сть ╕ в╕дбулася ця розмова з л╕дером Громадянського руху ╚Народна Самооборона╩ Ю. В. ЛУЦЕНКОМ.

≈ Юр╕ю В╕тал╕йовичу, визначте ╚систему координат╩, в як╕й, на ваш погляд, опинилася кра╖на п╕сля вибор╕в.

≈ Ма╓мо доконаний факт: В╕ктор Янукович ≈ Президент. Роз╕братись у тому, як в╕н став Главою Держави, ≈ дуже важливо, щоб з▓ясувати, як в╕н дал╕ працюватиме у пол╕тичному сенс╕ цього слова. Президентом в╕н став виключно завдяки тому, що був зм╕нений закон про вибори, який дозволив на к╕лька м╕льйон╕в зб╕льшити к╕льк╕сть тих, хто ╚проголосував╩ удома, та внесених у день вибор╕в до списк╕в виборц╕в. Саме це й визначило в╕дрив у 3,5 в╕дсотка, який в╕н ╕ здобув.

Отож ╕ ма╓мо факт обрання нового Президента, який не спростований н╕ судом, н╕ м╕жнародними спостер╕гачами. Для мене особисто цей факт непри╓мний. Як ╕ те, що дв╕ половини кра╖ни по-р╕зному уявляють подальший розвиток Укра╖ни. Що мав би робити Глава Держави за таких обставин? Зрозум╕ло, об▓╓днувати кра╖ну. Та, на жаль, В╕ктор Янукович почав з того, що ще б╕льше поглиблю╓ розкол. Тут ╕ передача в концес╕ю нашо╖ газотранспортно╖ мереж╕, що веде до втрати частини суверен╕тету, ╕ заяви про мову, й ╕нш╕ дражлив╕ теми.

Як мен╕ вида╓ться, В╕ктор Янукович ╕ дал╕ не збира╓ться рахуватися з думкою ╕ншо╖ частини Укра╖ни. Доказ цього ≈ те, як в╕н розвалив коал╕ц╕ю ╕ як в╕н л╕пить нову.

Стало очевидно, що Конституц╕╓ю в╕н нехту╓. Н╕якого компром╕су з НУ-НС чи ╕ншою фракц╕╓ю шукати не буде. Нову коал╕ц╕ю утворять ПР, Блок Литвина ╕ комун╕сти, а також поштучно докуплен╕ у незначн╕й к╕лькост╕ депутати з БЮТ ╕ НУ-НС. Це буде монол╕тний уряд Миколи Азарова. В╕дтак у руках Януковича сконцентру╓ться вся влада: президентська, виконавча, законодавча, прокурорська, значною м╕рою ≈ ╕ судова. Це ≈ велика загроза. Отримати таку концентрац╕ю влади та ще й на позаконституц╕йн╕й основ╕ ╓ спокусою для будь-кого. А для Януковича ≈ особливо. Якщо цьому не чинити опору, виникне спокуса продовжувати такий протизаконний тиск, щоб отримати не лише економ╕чний, а й пол╕тичний зиск.

≈ Тобто, можлив╕сть утворення майбутньо╖ коал╕ц╕╖ у склад╕ Парт╕╖ рег╕он╕в та ╚консол╕довано╖╩ частини НУ-НС ви категорично в╕дкида╓те?

≈ НУ-НС тепер консол╕ду╓ х╕ба що загроза дострокових вибор╕в, коли члени фракц╕╖ поб╕жать шукати л╕дера, який зможе провести ╖х до наступного парламенту. Я цього робити б╕льше не буду. До того ж, як з▓ясувалося, насправд╕ у ц╕й фракц╕╖ надто багато людей не з ╕деями, а з апетитами. Не кажучи вже про те, що нашу фракц╕ю люди обирали п╕д публ╕чне зобов▓язання не утворювати об▓╓днання з Парт╕╓ю рег╕он╕в. Отож в╕дпов╕дь ╕ Жван╕╖, ╕ Мартиненков╕, ╕ Яценюку, ╕ Матв╕╓нков╕ ≈ вс╕м, хто балакав про створення ╚укра╖нського альянсу╩ задля захисту нац╕ональних ╕нтерес╕в хоча б у гуман╕тарн╕й сфер╕, з боку ╚рег╕онал╕в╩ не забарилася: послуг дорогих пов╕й, як╕ розраховують ще й на як╕сь посади в новому уряд╕, там не потребують; об╕йдуться к╕лькома дешевими, без надм╕рних апетит╕в.

≈ Знайдуться так╕ ╕ у ваш╕й депутатськ╕й груп╕?

≈ Я одразу ж з╕брав ус╕х с╕мнадцять наших депутат╕в ╕ запропонував: хто хоче п╕ти, йд╕ть зразу, щоб знати, ск╕льки нас залишилося. Не скажу, що це було при╓мно й морально, але я хот╕в знати правду. ╤ горджуся, що тринадцять п╕дтвердили свою ╕стинну опозиц╕йн╕сть. Разом працюватимемо й дал╕.

Нова владна команда як почала, так ╕ д╕ятиме, пересмикуючи законодавство. З одного боку ≈ це погано. Бо ╓ порушенням Конституц╕╖ та узурпац╕╓ю влади, яке може повернути кра╖ну до кучм╕зму. На жаль, люди, як╕ спод╕ваються на якийсь ╚д╕алог╩, забули статтю першу ╚донецького статуту╩: ╚Лоха гр╕х не кинути╩. А стаття друга каже таке: ╚Хто слабший, той лох╩. Свого часу мали нагоду в цьому переконатися ╕ В╕ктор Ющенко, ╕ Юл╕я Тимошенко. Вс╕, хто ув▓язувався у гру за такими правилами, завжди програвали.

Але з ╕ншого боку, така ситуац╕я ≈ це сигнал до об▓╓днання демократ╕в.

≈ Кра╖на справд╕ потребу╓ сильно╖ й згуртовано╖ опозиц╕╖, здатно╖ вистояти ╕ в цей час. Проте ╓ вже п╕дозри, що таких опозиц╕й буде к╕лька.

≈ Так, ╓. ╤сну╓ три вар╕анти розвитку под╕й. Перший ≈ так звана опозиц╕я ╚конструктивна╩, але насправд╕ продажна. Це у стил╕, даруйте, Арсен╕я Яценюка, який клявся й божився, що посади в╕д жодного президента його не ц╕кавлять, бо президентом буде в╕н сам, а тепер готовий стати прем▓╓ром. Хоч ╕ прекрасно усв╕домлю╓, що ця посада буде лише ф╕говим листком на уряд╕ Азарова. А йому й того листка не дадуть.

Другий вар╕ант ≈ ╚нав╕жена╩ опозиц╕йна д╕яльн╕сть. Така н╕коли не засне, доки раз╕в п▓ять не об╜рунту╓ ╚антинародн╕сть╩ ╚ненависного╩ ╖й режиму. Так д╕яли Парт╕я рег╕он╕в ╕ В╕ктор Ющенко щодо д╕ючого уряду.

Чи потр╕бн╕ людям так╕ опозиц╕╖? Перша ≈ взагал╕ н╕. Друга ≈ не дуже, бо довго не втрима╓ сусп╕льно╖ уваги.

≈ То що, ╓ трет╕й вар╕ант, який ви обрали для себе?

≈ На кожн╕ незаконн╕ д╕╖ влади треба буде давати адекватну в╕дпов╕дь. Бо люди продовжуватимуть жити в кра╖н╕, де Президентом ≈ В╕ктор Янукович. Отож сусп╕льство потребуватиме не лише критики, а й пропозиц╕й, як д╕яти в такому випадку. Адже половина кра╖ни дума╓ ╕накше, н╕ж Янукович. Тому, як на мене, окр╕м критики, сусп╕льство потребуватиме альтернативу.

Що маю на уваз╕? Щоб було зрозум╕л╕ше, наведу такий приклад. Свого часу, на початку дев▓яностих, Льв╕в делегував у Ки╖в колосальну к╕льк╕сть вожд╕в та л╕дер╕в для ╚укра╖н╕зац╕╖╩ Укра╖ни. Та Печерськ╕ пагорби ╖х засмоктали, пережували й переродили. Тому, зрозум╕вши, що Укра╖ну в сво╓му баченн╕ Льв╕в не збуду╓, вони збудували ╖╖ такою, як бачили у сво╓му м╕ст╕. Тому ╕ при Кучм╕, ╕ при Янукович╕, ╕ при Ющенков╕ у Львов╕ виру╓ зовс╕м ╕нше укра╖нське життя. Таке, якого хочуть галичани. ╤ це дуже добре, що, незважаючи на обставини, вони вибудували соб╕ те, чого хочуть. У рамках того режиму, який не сприймав ╖х ╕ якого не сприймали вони.

═≈ Але Льв╕в ≈ це не вся Укра╖на, тож не вс╕ його складники годяться нав╕ть для сус╕дн╕х областей.

Тому я й хочу, щоб, попри владу Януковича, ота ╕нша частина Укра╖ни обрала й збудувала соб╕ ту модель, яко╖ сама хоче. Тим паче, що Центральна Укра╖на поки що не ма╓ модел╕ свого розвитку, як не ма╓ й свого вираженого пол╕тичного пров╕дника. Центр опинився у становищ╕ ╚сан╕тарного кордону╩ у боротьб╕ м╕ж Сходом та Заходом Укра╖ни. Цього Центр нашо╖ держави не заслугову╓. В╕н не може бути перех╕дним призом у ц╕й пост╕йн╕й боротьб╕.

Як на мене, то треба активно займатися орган╕зац╕╓ю людей, щоб вони почали буд╕вництво того життя, якого вони хочуть. Оце ≈ завдання правильно╖ опозиц╕╖: критикуючи Януковича, допомогти людям збудувати потр╕бну ╖м модель.

≈ Що це може бути, коли говорити прямим текстом?

≈ Це можуть бути р╕зн╕ форми орган╕зац╕╖ самодопомоги, р╕зних сп╕лок, та й дитячого життя нав╕ть. Щодо останнього, то, як мен╕ вида╓ться, д╕ти, особливо селянськ╕, вже забули, коли вони кудись ви╖здили на екскурс╕╖. Я ж добре пам▓ятаю з╕ сво╖х дитячих рок╕в, як на Черн╕г╕вщин╕ усе робилося толокою. На жаль, тепер про не╖ майже забули. Безумовно, ма╓ ╕снувати й система допомоги л╕тн╕м людям, хворим, багатод╕тним.

В╕д держави всього цього можна й не дочекатися, отож треба самоорган╕зовуватися. Хтось вважатиме це см╕шним, але те, що колись називалося тимур╕вським рухом, також може мати перспективу. Усе перел╕чене ≈ у традиц╕ях Центрально╖ Укра╖ни. В╕дродити його ми зможемо й без влади.

═Це ≈ м╕й план. Хочу, щоб сьогодн╕ ╚Народна Самооборона╩, назва яко╖ знову набува╓ актуального значення в ус╕х сво╖х аспектах, знову в╕дновила сп╕лкування з людьми. Усе спочатку!

Отож я розпочинаю саме таку опозиц╕йну роботу. Спод╕ваюся, мо╖ бачення сп╕впадуть з баченням ╕нших колег. Тому я йтиму саме ц╕╓ю дорогою.

Безумовно, наш перший союзник ≈ Юл╕я Тимошенко. Я ╖╖ п╕дтримував ╕ п╕дтримую. ╤ все-таки ╚Народна Самооборона╩ першочерговим сво╖м завданням бачить саме орган╕зац╕ю альтернативних проект╕в щодо влади Януковича.

≈ Чого побажа╓те нашим читачам?

≈ У кра╖н╕ справд╕ важка атмосфера. Сусп╕льство перебува╓ у психолог╕чн╕й депрес╕╖. Дехто ≈ у розгубленост╕: що дал╕ робити, як жити? Люди потребують св╕тла. Того променя, який завжди в╕в ╖х до кращого життя.

Таким променем у найтяжч╕ часи виступала, зокрема, ╕ ваша газета, яка сьогодн╕ в╕дзнача╓ св╕й поважний дев▓яностор╕чний юв╕лей. Отож хочу, у першу чергу, побажати ╚С╕льським в╕стям╩ вс╕ляких усп╕х╕в та в╕рних читач╕в. А читачам бажаю оптим╕зму. Здола╓мо будь-яке лихо, якщо будемо разом. Якщо разом працюватимемо ╕ на свою родину, ╕ на свою кра╖ну.

Зв╕сно, хочеться, щоб свято на нашу вулицю прийшло якомога швидше. Щоб ми в╕дчували себе гордими громадянами сво╓╖ кра╖ни, яка про нас дба╓ ╕ захища╓ нас. ╤ я в╕рю: так буде!

А чи скоро настане цей час, залежить т╕льки в╕д нас самих.

Верс╕я для друку          На головну
  • З пов╕домлень ╕нформагентств
На М╕жнародному економ╕чному форум╕ СНД
Читати
Борги ╚Нафтогазу╩ не зб╕льшилися
Читати
В ус╕х м╕стах-героях пройдуть в╕йськов╕ паради
Читати
Бюджет доведеться скорочувати
Читати
На стар╕ грабл╕
Читати