This version of the page http://www.nbuv.gov.ua/library/ckt.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-01-06. The original page over time could change.
Центр комп'ютерних технологій Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського, Київ

Центр комп'ютерних технологій

  • Науково-дослідні роботи
  • Публікації
  • Співробітники

Центр комп'ютерних технологій створено 1992 року
на базі відділу автоматизації бібліотечно-інформаційних процесів

Напрями діяльності

 
У галузі наукових досліджень — розробка теоретичних проблем розвитку науково-інформаційної діяльності українських бібліотек у глобальному електронному середовищі.

У галузі науково-прикладних робіт — створення функціонально завершеного циклу когнітивно орієнтованих технологій аналітико-синтетичної обробки документальних потоків від бібліографування до виділення нових знань і організації їх багатоаспектного використання.

У галузі науково-методичної діяльності — координація робіт з кооперативного створення електронних бібліотечно-інформаційних ресурсів.

Результати діяльності
(основні інформаційні системи)

  1. Трикомпонентна система онлайнових науково-інформаційних ресурсів
    (бібліографічних, реферативних і повнотекстових), що станом на кінець 2009 р. включала: бібліографічні бази даних сукупним обсягом 3,5 млн. записів і 5 млн. сканованих карток генерального алфавітного каталогу з пошуково-навігаційним апаратом, загальнодержавну реферативну базу даних обсягом 320 тис. записів, електронний фонд обсягом 65 тис. публікацій. До цих ресурсів щодоби звертається 26-28 тис. користувачів з усіх регіонів України та світу.

  2. Національна система реферування української наукової літератури
    Започаткована 1998 року як спільний проект Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського та Інституту проблем реєстрації інформації НАН України. Основні компоненти системи — реферативна база даних "Україніка наукова" та Український реферативний журнал "Джерело", що виходить у чотирьох серіях: природничі, технічні, гуманітарні та медичні науки з періодичністю виходу серій — 6 разів на рік.

  3. Система галузевих серій наукових електронних видань України "Бібліотека — суспільству"
    Започаткована 2003 року. Включає 5 серій: природничі та технічні науки, соціальні та гуманітарні науки, медичні науки, аграрні науки, а також серію "Бібліотечна справа". Вони містять політематичні бібліографічні картотеки і 5-15 тис. повних текстів авторефератів дисертацій. Підготовка та поширення таких електронних видань є новою складової системи розповсюдження документів, що в суспільстві знань стане домінуючою.

  4. Система архівування науково-інформаційних ресурсів Інтернет
    Започаткована 2005 року як розширення меморіальної та комунікативної функції бібліотеки в умовах переходу від "епохи Гутенберга" до ери електронних інформаційних комунікацій. Станом на кінець 2009 р. сформовано та включено до Інтранет-середовища Бібліотеки універсальний у видовому та тематичному аспектах електронний фонд, що включає 700 тис. публікацій.

  5. Депозитарій електронних копій наукової періодики України
    Започаткований 2009 року для забезпечення збереження для наступних поколінь документованих у цифровій формі знань і вільний доступ до результатів наукових досліджень, створених за рахунок коштів Державного бюджету України. Станом на кінець 2009 р. до депозитарію включено 1 тис. журналів і збірників наукових праць з 2-3-річною ретроспективою.

Статистика портала Бібліотеки


9 листопада 2006 р.
Президент України Віктор Ющенко
знайомиться з розробками Центру комп'ютерних технологій

Фото з офіційного сайта Президента України   1   2   3


Copyright © 1997-2009, Леонід Костенко,
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського, Київ
www.nbuv.gov.ua