This version of the page http://www.archives.gov.ua/Archives/Zv_U.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-01-03. The original page over time could change.
Звернення до світового українства

Головна сторінка | Архів новин | Архіви в світі | Корисні посилання | Контакти | Карта порталу


Звернення до світового українства

Шановна українська громадо!

Поява на світовій мапі незалежної України у 1991 р. створила сприятливі умови для подальшого розвитку національної ідеї, як у самій Україні, так і поза її межами. Одним із кроків України до міжнародної співпраці з українською спільнотою стало створення у 2007 р. Центрального державного архіву зарубіжної україніки (розпорядження Кабінету Міністрів України від 12.05.2007 р. № 279-р.).

Пріоритетним напрямком новоствореного архіву є організація передавання та повернення в Україну писемної історико-культурної спадщини зарубіжних українців та українських громад, введення до наукового, культурного та духовного обігу тих часток цієї національної культурної спадщини, що зберігається в Україні або опинилася за її межами в різні історичні періоди.

Така робота згодом дозволить заповнити інформаційні прогалини в історії українського народу. Але здійснення ефективного пошуку духовних цінностей та культурно-мистецького надбання українства, розпорошених по всьому світі, які упродовж десятиліть ретельно збирали і зберігали найкращі представники української інтелігенції на вигнанні, неможливо без співпраці із закордонною українською громадою.

Маємо за честь звернутися до Вас з проханням посприяти новоствореному Центральному державному архіву зарубіжної україніки зібрати і зберегти для історії пам'ятки, документи визвольної боротьби, культурної праці української еміграції в різних країнах світу в усіх її проявах - науковій, освітній, мистецькій, громадській.

Ваша допомога буде сприяти продовженню зусиль українців із збереження національних скарбів, започаткованих у 20-30-ті роки ХХ ст. у Празі, коли було створено Музей визвольної боротьби України, що виховував почуття гордості за Україну, шани і любові до тих, хто поклав життя на жертовник Батьківщини, щоб урятувати душу народу. За це їм наша повага і вдячність!

Усвідомлюючи важливість поставлених перед нами завдань, просимо Вас закликати до цього Ваших близьких і знайомих, а також по можливості надіслати архівові адреси тих осіб і організацій, до яких, на Вашу думку, треба звернутися по допомогу в цій справі, або порадьте їм зв'язатися з архівом.

А ми докладемо всіх зусиль, аби виправдати Вашу довіру, адже ми робимо одну спільну справу - зберігаємо і поширюємо історичну пам'ять українського народу.


З правдивою пошаною,
Від колективу Центрального державного архіву зарубіжної україніки

Владислав Берковський


Наші координати:
Адреса: 03110, м. Київ, вул. Солом'янська, 3
Тел./факс: +38 (044) 520-05-17
E-mail: mail@tsdazu.gov.ua


На початок