This version of the page http://www.legalweekly.com.ua/article/?uid=1059 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-01-02. The original page over time could change.
Таємна концепція судової реформи \\ Статті \\ Правовий тиждень


 Юридичний форум  Судочинство  Держрегулювання  Актуальне інтерв’ю  Виборче право  Конституційне право  Житлове право  Міжнародне право  Корпоративне право  Фінансове право
Всі рубрики
Таємна концепція судової реформи

Шевченко Дмитро
«Правовий тиждень»

За тиждень до парламентських слухань «Про стан правосуддя в Україні» відбулося засідання Ради суддів господарських судів України (далі – Рада), головною темою якого стало обговорення Концепції судової реформи в Україні. Під час слухань судді пропонуватимуть народним обранцям внести зміни до Конституції України, якими чітко визначатимуться місце й роль спеціалізованих судів, ВСУ, ВРЮ й органів судової влади. Як повідомив на засіданні Ради народний депутат України Юрій Бут, який очолює підкомітет з питань формування суддівського корпусу Комітету ВРУ з питань правосуддя, виступити матимуть можливість два представники господарських судів – голова ВГСУ і однин із суддів-«господарників». Зважаючи, що законодавці кожному з них виділять не більше п’яти хвилин, судді господарських судів на засіданні Ради мали визначитися з головними проблемами, які варто донести до парламентарів.

«Хотів би зазначити, що зараз під загрозою стоять системи господарських і адміністративних судів», – повідомив неприємну новину Юрій Бут. І це незважаючи на те, що система господарських судів України цього року відсвяткувала своє 200-річчя. Як відомо, у законотворчій уяві «гуляють» різні бачення системи судів України: триланкова система на чолі з ВСУ, чотириланкова система, яка включатиме, окрім діючих ВАСУ та ВГСУ, ще й Вищі кримінальний і цивільний суди України тощо.

Варто відзначити, що під час засідання Ради суддів України (4 березня 2009 р) виникла невеличка незапланована перерва. Представники суддівського корпусу господарських судів навідріз відмовились обговорювати одне з положень Концепції. «Уся наша увага тоді була прикута до п. 3.2 Концепції, у якому закріплювалося, що в Україні діють місцеві загальні й спеціалізовані суди (перша інстанція), апеляційні загальні й вищі спеціалізовані суди й Верховний Суд як суд касаційної інстанції», – сказав голова Апеляційного господарського суду Донецької області Віктор Татьков. Тобто, ВГСУ та ВАСУ автори Концепції назвали судами апеляційної інстанції. «Тоді цей пункт був знятий з голосування, і Концепція була прийнята», – додав суддя. Але, за його словами, у Концепції далі по тексту йдеться про внесення змін до Конституції: створення в Україні триланкової судової системи – місцеві, апеляційні суди й ВСУ. «Про існування вищих спеціалізованих судів тут взагалі не йдеться», – звернувся до колег Віктор Татьков. На Раді суддів України судді-«господарники» на це увагу не звернули. І тому якою є остання редакція Концепції зараз невідомо. Як повідомив присутнім голова Ради суддів господарських судів Олександр Удовиченко, у Раді суддів України «сказали, що остаточного тексту ще немає». За відсутності готового тексту Концепції члени Ради вирішили сформувати своє бачення реформування судової системи України й викласти народним депутатам свої пропозиції щодо рекомендацій парламентських слухань.

«Необхідність реформування судової системи України не викликає заперечень, – запевнив пан Удовиченко. – Але це має бути зроблено з огляду на основні засади судочинства, які чітко визначені Конституцією України й міжнародними зобов’язаннями України». За його словами, здійснювати судову реформу необхідно, враховуючи не лише європейський досвід, але й українські традиції судоустрою й судочинства. Позиція ж системи господарських судів полягає в наступному. По-перше, судді господарських судів вважають, що систему судових інстанцій необхідно організувати, зважаючи на те, що учасниками судочинства мають бути забезпечені рівні права в оскаржені судових рішень. Таким чином, на думку суддівського корпусу господарських судів, місцеві суди мають бути судами першої інстанції, апеляційні – судами другої інстанції, а вищі суди – судами касаційної інстанції. «Верховний Суд України має переглядати судові рішення лише за винятковими обставинами», – переконаний голова Ради суддів господарських судів. Окрім цього, судді-«господарники» притримуються думки, що судочинство має здійснюватися за конституційним принципом спеціалізації.

«Окрім цього, наявність подвійної касації в господарському судочинстві є нетиповою для світових традицій інстанційної побудови судової системи», – наголосив Олександр Удовиченко. На його переконання, ця «подвійність» викривлює саме поняття касації. На практиці недосконалість інстанційного механізму перегляду судових рішень є причиною таких негативних явищ, як затягування прийняття остаточного рішення у справі, розбіжності в правозастосуванні, а також перевантаженості найвищого судового органу. «Це все призводить до суттєвих ускладнень у господарському обороті, – додав суддя. – І як наслідок, негативно впливає на економічне життя держави». Питання предметної підсудності також обговорювалося на засіданні Ради. «Воно є вкрай важливим для реалізації принципу доступності правосуддя, – сказав Олександр Удовиченко. – Знати заздалегідь, який суд уповноважений на розгляд судової справи, є важливою складовою доступу до правосуддя». Нині ж залишається проблема розмежування компетенції господарських і адміністративних судів. Вона, на переконання суддів господарських судів, виникла через закладений у КАСУ поділ правовідносин на публічні й приватні. «Тому єдині за своєю природою господарські правовідносини почали ділити, взявши за критерій лише їх суб’єктний склад», – переконаний голова Ради.

Прогнозовано, що найближчим часом у полі зору Комітету ВРУ з питань правосуддя знову опиниться законопроект про судоустрій і статус суддів. Не за горами обговорення питання уніфікації процесуального законодавства. Чи принесуть користь для однієї з гілок влади, яка декларовано є незалежною від інших, парламентські слухання – невідомо. Якщо й так, то, зважаючи на надзвичайно низький ККД українського парламенту, на прийняття необхідних для держави (!) і суспільства (!) змін чекатимемо ще дуже довго. Але хотілося б одного – аби парламентарі дійсно професійно підійшли до питання стану правосуддя в Україні, відійшли на певний час від політики й прислухалися до осіб, на яких покладена одна з найважливіших місій правової держави – здійснення правосуддя.









Співробітництво

Газета «Правовий тиждень» пропонує систему співробітництва з юридичними фірмами. Вона включатиме платне розміщення новин компаній в рубриці «Новини Юрфірм». Сподіваємось, що така форма співпраці дозволить Вам вигідно, а головне оперативно позиціонувати себе на сучасному ринку юридичних послуг.

Докладніше...

 

З 1 січня 2010 року газета «Правовий тиждень» вводить нову систему співпраці в напрямку медіа-партнерства. Вона включатиме розміщення рекламних макетів в газеті «Правовий тиждень» та на Інтернет сторінці www.legalweekly.com.ua за пільговими цінами.

Докладніше...

Розміщення реклами

Видавнича організація «Юридичний світ» пропонує вигідне розміщення Вашої реклами у всеукраїнському інформаційно-правовому щотижневику «Правовий тиждень».





Останній номер
№49-50 | 7 грудня 
Тема тижня:
Податкове право
Тема тижня
  • Податок з доходів фізосіб за новим Податковим кодексом
  • Податок на нерухомість – новела Податкового кодексу
  • «Презумпція податкової винуватості»: у пошуках позитиву
  • Перемога спрощенців: чи надовго?


«Правовий тиждень» — щотижнева інформаційно-правова газета.

Передплатний індекс: 96070.

Реєстраційне свідоцтво: КВ №11467-340Р від 7 липня 2006 р.

Засновник та видавець: ТОВ «Юридичний світ».

© 2006-2011 «Правовий тиждень»