This version of the page http://www.uba.ua/ukr/ethic_rules/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-12-30. The original page over time could change.
Асоціація правників України
  • ENG
    УКР
    РУС
Версія для друку

Етичні правила

ЕТИЧНІ ПРАВИЛА ПРАВНИКА

(затверджені Правничою асамблеєю Асоціації правників України 12 червня 2009 року)

У зв’язку з тим, що адвокати та юристи (надалі – «правники») відіграють особливу роль у житті суспільства та формуванні правової держави, а незалежність юридичної професії є важливою гарантією для здійснення захисту прав людини, вони повинні дотримуватися високих стандартів етичної та професійної поведінки.

На правника завжди покладається низка зобов’язань: перед клієнтом, судом, державою, перед іншими представниками правничої професії та суспільством загалом. Дотримання правником етичних норм є запорукою належного виконання ним своєї професійної і громадянської місії.

Стаття 1. Сфера застосування

1. Етичні правила правника («Етичні правила») містять стандарти етичної та професійної поведінки і є обов’язковим для всіх членів Асоціації правників України.

2. Члени Асоціації правників України повинні ознайомити своїх підлеглих (включаючи помічників, стажерів та інших співробітників) з цими Етичними правилами та забезпечити дотримання їх положень в частині, яка відповідає їх трудовим обов’язкам.

3. Всі правники мають дотримуватися норм галузевих правил етики (суддів, адвокатів, прокурорів, нотаріусів тощо). У випадку, якщо певне положення Етичних правил суперечить галузевим правилам етики, застосовуються норми відповідних галузевих правил.

4. Норми Етичних правил не підміняють норми чинного законодавства. У випадку, якщо певне положення Етичних правил суперечить чинному законодавству, пріоритет має норма закону.

5. Дія Етичних правил розповсюджується на всі види професійної діяльності правника.

 

Стаття 2. Основні етичні вимоги

1. Правник повинен здійснювати свою професійну діяльність чесно, розумно, добросовісно, кваліфіковано та сумлінно.

2. Правник має весь час зберігати найвищі стандарти чесності, прямоти та справедливості у відношенні до суду, своїх колег та всіх, з ким він вступає в професійний відносини.

3. Правник зобов’язаний діяти в інтересах права і справедливості, дотримуватися законності.

4. Правник повинен зберігати свою професійну незалежність. Він зобов’язаний протистояти будь-яким спробам посягання на свою професійну незалежність.

5. Правник повинен зберігати професійну таємницю.

6. Правник має дотримуватися всіх зобов’язань, даних у процесі здійснення своєї діяльності, до тих пір, поки зобов’язання не буде виконане.

7. Правник повинен виконувати свою роботу своєчасно в межах своїх повноважень і не братися за роботу, у належному виконанні якої він не впевнений, перш за все, з огляду на рівень своєї професійної підготовки.

8. Правник має право на відповідну платню за свою роботу.

9. У всіх сферах діяльності правник повинен стверджувати повагу до правничої професії.

10. Правник повинен демонструвати високий рівень культури поведінки, поводити себе стримано, тактовно, витримано.

11. Правник повинен мати високий рівень професійної підготовки і досконалі теоретичні та практичні знання в галузі юриспруденції, законодавства та правозастосування. Правник має постійно підтримувати необхідний рівень своєї професійної кваліфікації.

ЛОГІН
ПАРОЛЬ
НАГАДАТИ ПАРОЛЬ