This version of the page http://www.tourism.gov.ua/doc.aspx?id=404 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-12-30. The original page over time could change.
Державна служба туризму i курортiв
   
Пошук

Методичні рекомендації щодо порядку надання курортам статусу державного та місцевого значення

Методичні рекомендації

щодо порядку надання курортам статусу

державного та місцевого значення

та підготовки інших нормативно-правових актів

стосовно розвитку курортів України

 

1. Загальні положення

 

                1. Згідно положень Закону України “Про курорти” із змінами та доповненнями ( далі – Закону) курортом може бути визнана освоєна природна територія на землях оздоровчого призначення, що має природні лікувальні ресурси, необхідні для їх експлуатації будівлі та споруди з об'єктами інфраструктури, використовується з метою лікування, медичної реабілітації, профілактики захворювань та для рекреації і підлягає особливій охороні.

               

2. Метою санітарної охорони курортів є збереження природних територій,  наявних природних лікувальних ресурсів та їх властивостей, запобігання  забрудненню, пошкодженню та передчасному виснаженню. З цією метою в межах курорту встановлюється округ санітарної (гірничо-санітарної) охорони відповідно до вимог статей 27-29 Закону.

 

3. Територія округу санітарної охорони поділяється  на три  зони санітарної (гірничо-санітарної) охорони  - першу, другу і третю - діяльність на території яких регламентується статтями 31-33  Законом. 

Встановлення меж зон санітарної охорони здійснюється з дотриманням вимог Земельного Кодексу України, Закону України “Про землеустрій”, відповідно до  Порядку розроблення проектів землеустрою затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.08.04 № 1094.

 

4. Згідно із статтею 4 Закону за характером природних лікувальних ресурсів курорти України поділяються на курорти державного та місцевого значення.

До курортів державного значення належать природні території, що мають особливо цінні та унікальні природні лікувальні ресурси і використовуються з метою лікування, медичної реабілітації та профілактики захворювань.

До особливо цінних та унікальних природних лікувальних ресурсів належать ресурси,  які рідко (не часто) зустрічаються на території України, мають обмежене поширення або невеликі запаси у родовищах та є особливо сприятливими і ефективними для використання з метою лікування, медичної реабілітації та профілактики захворювань – мінеральні природні лікувальні води, лікувальні грязі (пелоїди), ропа лиманів та озер та інші природні об'єкти, які відносяться до надр, лікувальний клімат, прибережні смуги та акваторії морів, озер, річок та інших водних об'єктів, призначених для організації відпочинку та лікувально-оздоровчих цілей.

 До курортів місцевого значення належать природні території, що  мають загальнопоширені природні лікувальні ресурси і використовуються з метою  лікування, медичної реабілітації та профілактики захворювань.

До загальнопоширених природних  лікувальних ресурсів належать ресурси,  які зустрічаються в різних регіонах України,  мають значні  запаси  та придатні для використання з метою лікування, медичної реабілітації та профілактики захворювань – поширені мінеральні питні лікувально-столові води, ліси, лісопарки, курортні парки, ландшафтні парки та інші зелені насадження, які мають лікувально-оздоровчі властивості, пляжі водних об'єктів та прилеглі до них територій, які використовуються для організації масового відпочинку, оздоровлення та лікувальних процедур на повітрі.

 

5. Координація діяльності курортних закладів (незалежно від форм власності), пов’язаної з використанням природних територій, а також діяльності підприємств, установ та організацій, які обслуговують курорти в частині організації санаторно-курортного режиму та розвитку інфраструктури здійснюється Міністерством культури і туризму України (МКТ) через Державну службу туризму і курортів (Держтуризмкурортів). Контроль за організацією лікувально-профілактичної роботи, використанням природних лікувальних ресурсів і курортних факторів в санаторно-курортних закладах всіх курортів та  надання їм науково-методичної та консультативної допомоги здійснює Міністерство охорони здоров'я України (МОЗ).

Для курортів місцевого значення аналогічні функції здійснюють відповідні Міністерства Автономної Республіки Крим та управління (відділи) обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій в межах своєї компетенції.

 

2. Порядок подання  та  розгляду  клопотань.

 

6. Підставою для початку роботи щодо оголошення природних територій  курортом є подання до МКТ клопотання від регіональних заінтересованих структур. Згідно із статтею 8 Закону клопотання про оголошення природних територій курортною можуть готувати і вносити здійснювати  центральні  та  місцеві органи виконавчої влади,  органи місцевого самоврядування або інші заінтересовані підприємства, установи, організації та громадяни.

Клопотання про оголошення природних територій курортними мають містити такі дані:

- соціальні та економічні обґрунтування необхідності оголошення природних територій курортними;

-     характеристику природних лікувальних ресурсів, їх лікувальних факторів і властивостей, кліматичних, інженерно-геологічних та інших умов, сприятливих для лікування, медичної реабілітації та профілактики захворювань, інших цінностей природних територій, що пропонуються для оголошення (бальнеологічні висновки на лікувальні ресурси);

-    відомості про місцезнаходження, розміри, характер використання та про власників і користувачів природних територій, а також відповідний картографічний матеріал. 

Клопотання про оголошення природних територій курортними подаються до відповідних органів виконавчої влади, уповноважених Законом  України “Про курорти” із змінами та доповненнями, здійснювати їх попередній розгляд.

 

7. Клопотання про оголошення природних територій  курортними у  місячний термін розглядаються:

- щодо природних територій державного значення – спеціально уповноваженим центральним органом  виконавчої влади з питань діяльності курортів - Міністерством культури і туризму України  (далі МКТ), з урахуванням пропозицій Верховної Ради АР Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських рад;

 Згідно з п.1 постанови Кабінету Міністрів України від 8 листопада               2006 р. № 1566 “Про затвердження Положення про Міністерство культури і туризму України” МКТ є спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої діяльності курортів.

- щодо природних територій місцевого значення  відповідними місцевими органами виконавчої влади з питань діяльності курортів.

 У разі схвалення клопотання спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади Міністерство культури і туризму України з питань діяльності курортів або його місцевий орган погоджує це клопотання з власниками чи користувачами земельних ділянок у межах територій, рекомендованих для курорту.

 На підставі результатів погодження клопотань відповідно МКТ, його місцеві органи забезпечують розроблення  проектів оголошення природних територій курортними.

 

8. Згідно з статтею 10 Закону проекти  оголошення природних територій курортними підлягають державній екологічній  та санітарно-епідеміологічній експертизам, які проводяться відповідно до Законів України “Про державну екологічну експертизу” і “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”.

Порядок проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи затверджений наказом МОЗ від 14.03.06  № 120.      

 

 

 

 

3. Порядок підготовки та погодження законопроекту.

 

9. Проекти оголошення природних територій курортними розробляються ініціаторами створення курорту із врахуванням організаційно-технічних заходів, які передбачають:

-    розроблення проектів меж округу і зон санітарної (гірничо-санітарної) охорони курортів;

-    винесення на місцевість меж округів і зон санітарної (гірничо-санітарної) охорони курортів;

-    облаштування територій;

-    вивчення природних лікувальних ресурсів, отримання бальнеологічних висновків;

-    аналіз системи очищення води;

-    підтримання території курорту та природних лікувальних ресурсів у задовільному санітарно-епідеміологічному та екологічному стані;

-    налагодження дієвого контролю за станом та раціональним використанням родовищ лікувальних ресурсів та курортних територій;

- проведення робіт із збереження природних лікувальних ресурсів, догляду за зеленими насадженнями, проведення ландшафтних та інших природоохоронних робіт.

До законопроектів оголошення територій курортними, які направляються до Держтуризмкурортів МКТ (курорт державного значення) та до структурних підрозділів з питань туризму і курортів Ради міністрів АР Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій (курорти місцевого значення) додається обов’язковій пакет документів, якій містить в собі :

   - проект меж округу і зон санітарної (гірничо-санітарної) охорони курортів текстовий, а також картографічний матеріал  завірений головним архітектором;  ( у текстовому форматі необхідно відображати:

- одиниці виміру писати словами;

-  довжина межі повинна дорівнювати сумі метрів вказаних у тексті;

-  загальна довжина меж зони повинна дорівнювати сумі меж цієї зони;

- загальна площа території округу повинна дорівнювати сумі площ першої, другої та третьої санітарних зон.)

   - обґрунтування необхідності створення курорту;

   - погодження власників чи користувачів земельних ділянок;

   -  висновок державної екологічної експертизи;

   - висновок державної санітарно-гігієнічної експертизи;

   - копії державних актів на право власності земельних ділянок або письмове погодження із власниками земельних ділянок.

Погодження законопроекту з усіма експертними висновками здійснюється відповідно до вимог глав 2-5 розділу 6 та параграфа 88 розділу 8 Регламенту Кабінету Міністрів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18 липня 2007 р. № 950 (далі Регламент Кабінету Міністрів), з Міністерством фінансів України, Міністерством економіки України, Міністерством охорони здоров’я України, Міністерством охорони навколишнього природного середовища України, Міністерством регіонального розвитку та будівництва України, Державним комітетом України із земельних ресурсів та Міністерством  юстиції України, відповідними обласною державною адміністрацією та обласною радою.

 Погодження відповідного проекту постанови Верховної Ради АР Крим, обласних, Київської та Севастопольської міської ради здійснюється з відповідними місцевими органами виконавчої влади.  

 

                4. Прийняття рішень  про оголошення природних територій курортними.

 

10. Погоджений законопроект щодо оголошення території курортом державного значення разом з усіма експертними висновками подається  МКТ до Кабінету Міністрів України.

Згідно із ст. 1 параграфа 67 Регламенту Кабінету Міністрів України до проекту акта Кабінету Міністрів додаються:

1) пояснювальна записка  (додаток 1);

2) довідка про погодження проекту (додаток 2);

3) протокол узгодження позицій згідно з додатком 3 (у разі необхідності);

4) висновок Міністерства юстиції України;

5) порівняльна таблиця згідно з додатком 4 (якщо проектом акта передбачено внесення змін до інших актів Кабінету Міністрів України);

6) проект акта та матеріали до нього разом з їх електронними копіями, що готуються в Microsoft Word (формат RTF, шрифт Times New Roman чотирнадцятого розміру). При цьому таблиці та діаграми готуються у  Microsoft Exel.  Погодження міністерств надаються у вигляді копій. Але при наявності зауважень до копії додається оригінал із подальшим його поверненням до МКТ.

Супровід оформлюється на бланку листа МКТ (додаток 5).

На підставі цих документів Кабінет Міністрів України розглядає законопроект.

Схвалений Кабінетом Міністрів України законопроект візується Прем'єр-міністром України і  подається   до   Верховної Ради  України разом із:

1) супровідним листом за підписом Прем'єр-міністра, в якому визначається доповідач, що представлятиме проект у Верховній Раді України;

2) пояснювальною запискою за підписом керівника органу – головного розробника;

3) проектом постанови Верховної Ради України про прийняття закону за основу;

4) проектом закону та матеріалами до нього в електронній формі.

 Згідно з Регламентом Верховної Ради України здійснюється розгляд законопроекту  на пленарному засіданні та  прийняття відповідного рішення.

Відповідно підготовлений і погоджений проект рішення про оголошення території курортом місцевого значення в АР Крим передається Міністерством  курортів і туризму до Ради міністрів АР Крим.

Рада міністрів АР Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації подає проект рішення про оголошення території  курортом місцевого значення та повний пакет документів до Верховної Ради АР Крим, обласних, Київської та Севастопольської міської ради для розгляду та прийняття згідно з процедурами регламенту  рішення.

Згідно з статтею 11 Закону природна територія оголошується курортною територією державного значення законом України за поданням Кабінету Міністрів України. Рішення про оголошення природних територій курортами місцевого значення приймають Верховна Рада Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські ради за поданням Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій та  відповідних місцевих органів виконавчої влади.

 

11. Одночасно з прийняттям закону про оголошення природних територій курортними територіями державного значення законодавчо затверджуються межі округу і зон санітарної (гірничо-санітарної) охорони курортів.

Межі округу і зон санітарної (гірничо-санітарної) охорони курортів місцевого значення затверджуються відповідно Верховною Радою Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими радами одночасно з прийняттям рішення про оголошення природних територій курортними територіями місцевого значення.

 

5. Порядок підготовки державних програм економічного і соціального розвитку курорту

 

12. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2003 р. № 621 “Про розроблення прогнозних і програмних документів економічного і соціального розвитку та складання проекту державного бюджету” здійснюється розвиток курортів згідно з середньостроковими державними та місцевими програмами. Фінансування курортів здійснюється відповідно до згаданих програм за рахунок джерел, передбачених законом України.

Згідно с параграфом 49 Регламенту Кабінету Міністрів України Головним розробником проекту акта Кабінету Міністрів України є орган, який здійснює його підготовку. Підготовку Постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження Державної програми економічного і соціального розвитку курорту державного значення” здійснює МКТ за поданням Ради міністрів АР Крим, державних обласних, Київської та Севастопольської міських адміністрацій.

Погодження проекту акта здійснюється відповідно до вимог глав 2-5 розділу 6 Регламенту Кабінету Міністрів з Міністерством фінансів України, Міністерством економіки України, Міністерством охорони здоров’я України, Міністерством палива і енергетичних ресурсів України, Міністерством охорони навколишнього природного середовища України, Міністерством праці і соціальної політики України, Міністерством транспорту та зв’язку України, Міністерством житлового і комунального господарства України, Міністерством регіонального розвитку та будівництва України, Міністерством сім'ї, молоді та спорту України, Державним комітетом України із земельних ресурсів, Державним комітетом водних ресурсів України та Міністерством  юстиції України, облдержадміністраціями та облрадами

Внесення проекту акта на розгляд Кабінету Міністрів України здійснює Міністр культури і туризму України за поданням  Ради Міністрів АР Крим, обласних державних адміністрацій, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.

                Рішення про затвердження Державної програми приймається Кабінетом Міністрів України відповідною постановою Кабінету міністрів України “Про затвердження Державної програми економічного і соціального розвитку курорту державного значення на 5 років”.

 

6. Положення  про  курорт

 

13. З метою налагодження дієвого контролю за станом та раціональним використанням родовищ лікувальних ресурсів та курортних територій після визнання території курортом державного чи місцевого значення  рекомендується розробити та відповідним чином  затвердити  Положення про курорт.

Положення про курорт державного значення може бути затверджено  постановою Кабінету Міністрів України.

Положення про курорт місцевого значення може бути затверджено  рішенням Ради міністрів АР Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських  держадміністрацій.

 

14.Положення про курорт має передбачати створення Адміністрації курорту, яка утворюється з метою координації діяльності всіх закладів, установ і підприємств, що діють на його території, моніторингу ситуації на курорті та оперативного вжиття заходів  для запобігання та  усунення  проблемних ситуацій.

Підготовка і проходження проекту акта здійснюється відповідно до Регламенту Кабінету Міністрів України.

 

Завантажити
30.12.10
 

© 2006-2008 Державна служба туризму і курортів Міністерства культури і туризму України.
Всі права застережено.

Використання матеріалів сайту www.tourism.gov.ua дозволяється за
умови посилання (для інтернет-ресурсів-гіперпосилання) на www.tourism.gov.ua
Урядовий портал | Мiнiстерство культури i туризму України | Надiшли листа

ДП "Національний туристичний офіс"

   klimenko.kiev.ua